Kako se koristi lijek lizinopril-ratiopharm?

Lisinopril ratiopharm je lijek za smanjenje arterijske hipertenzije i liječenje zatajenja srca i bubrega. Kao hitno kratkotrajno liječenje lijek se može upotrijebiti za akutni infarkt miokarda (ne više od šest tjedana, ovisno o hemodinamičkoj stabilnosti pacijenta). Smanjenje krvnog pritiska nastaje unutar sat i pol nakon uzimanja lijeka i dostiže svoj maksimalni učinak nakon šest do devet sati.

U liječenju hipertenzije početna doza lisinoprila ratiopharm je 10 mg. Lijek se uzima svakodnevno, jednom i istovremeno, bez obzira na unos hrane. Nadalje, doza se podešava jednom u dvije ili četiri sedmice, s doznim korakom od 5-10 mg.

U lečenju akutnog infarkta miokarda lek je propisan u prva 24–72 sata nakon dijagnoze simptoma bolesti, pod uslovom da pokazatelj sistolnog krvnog pritiska nije manji od 100 mm Hg. Početna doza je 5 mg, s povećanjem do 10 mg trećeg dana primjene.

Kod bubrežne insuficijencije, doza lijeka se bira prema pokazateljima klirensa kreatinina.

Apsolutne kontraindikacije za upotrebu ovog leka su detinjstvo, trudnoća, angioedem i Quinckeov edem. Ne preporučuje se imenovanje tokom dojenja. Dok uzimate diuretike, uzimanje lijeka može biti praćeno pretjeranim padom krvnog pritiska, a kombinacija sa antidijabetičkim lijekovima može dovesti do primjetnog smanjenja razine glukoze i razvoja hipoglikemijskog šoka.

Popis nuspojava kod uzimanja Lisinoprila prilično je opsežan. Na dijelu hematopoetskog sistema može doći do pogoršanja hemoglobina i hematokrita, s dijela živčanog sustava - glavobolja, vrtoglavica, poremećaji spavanja, astenija, umor, s dijela kardiovaskularnog sustava - hipotenzija i ostali ortostatski učinci. U slučaju otkrivanja navedenih nuspojava, potrebno je redovito praćenje krvnog pritiska, kao i praćenje razine kreatinina i koncentracije elektrolita u plazmi.

Farmakološka svojstva lijeka Lisinopril-ratiopharm

Lisinopril (N-N- (15) -1-karboksi-3-fenilpropil-L-lizil-L-prolin) je ACE inhibitor. Blokira stvaranje angiotenzina II, koji ima vazokonstriktorski učinak. Smanjuje arterijski sistolni i dijastolički krvni pritisak, bubrežnu otpornost i poboljšava cirkulaciju krvi u bubrezima. Kod većine bolesnika antihipertenzivni efekat se manifestuje 1-2 sata nakon oralne primene leka, maksimalno - otprilike 6–9 sati, a stabilizacija terapeutskog efekta primećena je posle 3-4 nedelje. Sindrom povlačenja se ne razvija.
Apsorpcija leka nakon oralne primene iznosi oko 25-50%. Istovremeno jedenje ne utiče na apsorpciju. Maksimalna koncentracija u krvnoj plazmi postiže se nakon otprilike 6-7 sati. Lisinopril se lagano veže na proteine ​​plazme. Ne metabolizira se, izlučuje se mokraćom nepromenjeno. Poluživot eliminacije iznosi 12 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije izlučivanje lizinoprila smanjuje se srazmjerno stepenu funkcionalnog oštećenja. Kod starijih bolesnika (starijih od 65 godina), kao i kod zatajenja srca, bubrežni klirens lizinoprila je smanjen.
Lijek se izlučuje tokom hemodijalize.

Upotreba lijeka lizinopril-ratiopharm

AH (arterijska hipertenzija)
U pravilu, početna doza u liječenju hipertenzije (hipertenzije) iznosi 5 mg / dan u jednoj dozi (ujutro). Ako se istovremeno krvni pritisak ne normalizuje, doza se povećava na 10-20 mg (ovisno o pacijentovom kliničkom odgovoru) jednom ujutro. Preporučena doza je obično 10–20 mg, a maksimalna je 40 mg / dan.
Hronična srčana insuficijencija
Početna doza je 2,5 mg (1/2 t tablete od 5 mg). Doza se postepeno povećava ovisno o pojedinačnoj reakciji. Preporučena ciljna terapijska doza je 20 mg / dan u jednoj dozi.
Koristite s oprezom kod pacijenata koji uzimaju / uzimaju diuretike. Ako je nemoguće unaprijed zaustaviti upotrebu diuretika, preporučuje se uzimanje lizinoprila u minimalnim dozama pod kontrolom krvnog pritiska i bubrežne funkcije.
Akutni infarkt miokarda sa povišenjem ST segmenta
Liječenje treba započeti u prva 24 sata od pojave simptoma infarkta miokarda (u odsustvu arterijske hipotenzije). Početna doza je 5 mg / dan, ciljna doza je 10 mg / dan u jednoj dozi. Pacijenti sa sistoličkim pritiskom ne višim od 120 mm RT. Čl. Prije i za vrijeme terapije, prva tri dana nakon infarkta miokarda započinje liječenje u dozi od 2,5 mg. Sa sistolnim krvnim pritiskom nižim od 100 mm RT. Čl. terapijska doza ne smije biti veća od 5 mg dnevno (može se smanjiti na 2,5 mg).
Ako je nakon uzimanja lizinoprila u dozi od 2,5 mg nivo sistolnog krvnog pritiska ispod 90 mm Hg. Čl., Droga mora biti otkazana. Preporučeno trajanje upotrebe za infarkt miokarda je 6 tjedana.
Nefropatija (početni stadijum) kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II
Početna doza je 10 mg 1 puta dnevno, maksimalna doza je 20 mg 1 put dnevno.
U slučaju dijabetesa ovisnog o inzulinu (zbog mogućnosti razvoja hiperkalemije), liječenje lisiniprilom treba započeti malim dozama prema tablici i provoditi pod nadzorom liječnika.
Bubrežni zatajenje i klirens kreatinina 30–80 ml / min: Početna doza je 2,5 mg jednom dnevno ujutro. Terapijska doza (5-10 mg dnevno) ovisi o individualnom odgovoru pacijenta. Ne prekoračite maksimalnu dnevnu dozu od 20 mg.
Bubrežni zatajenje i klirens kreatinina manji od 30 ml / min: Preporučena početna doza je 2,5 mg. Dnevna doza određuje se pojedinačno, ovisno o osjetljivosti, poželjno je povećati intervale između doza lijeka (1 put u 2 dana).

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Lisinopril-ratiopharm

Preosjetljivost na lizinopril ili druge komponente lijeka, angioedem, uključujući povezanost s primjenom ACE inhibitora u povijesti, idiopatski i nasljedni Quinckeov edem, kardiogeni šok, akutni infarkt miokarda u prisustvu arterijske hipotenzije (sistolički krvni tlak ispod 90 mm Hg). , period trudnoće i dojenja, starost do 12 godina.

Nuspojave lijeka lizinopril-ratiopharm

kardiovaskularni sistem: arterijska hipotenzija (posebno nakon primjene prve doze lijeka od pacijenata s nedostatkom natrijuma, dehidracijom, zatajenjem srca), ortostatske reakcije, praćene vrtoglavicom, slabošću, oslabljenim vidom, gubitkom svijesti. Postoje odvojena izvješća o razvoju tahikardije, srčanih aritmija, boli u sternumu i moždanog udara.
Hematopoetski i limfni sistem: retko - trombocitopenija, leukopenija, neutropenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, limfadenopatija, autoimune bolesti.
Genitourinarni sistem: oslabljena funkcija bubrega, u nekim slučajevima - akutno zatajenje bubrega. U bolesnika sa stenozom bubrežne arterije i u bolesnika koji istodobno primaju diuretike može se primijetiti porast kreatinina u serumu i uree u krvi u serumu krvi, postoje izolirana izvješća o uremiji, oliguriji, anuriji, vrlo rijetko - impotenciji, ginekomastiji.
Respiratorni sistem: suvi kašalj i bronhitis, ponekad sinusitis, rinitis, bronhospazam, glositis i suha usta, postoje odvojena izvješća o eozinofilnoj pneumoniji.
GIT: mučnina, povraćanje, epigastrična bol i dispepsija, anoreksija, disgeuzija, zatvor, proliv. U izoliranim slučajevima - kolestaza, pojačana aktivnost jetrenih transaminaza i sadržaja bilirubina zbog oštećenog rada jetre s oštećenjem i nekrozom hepatocita. Postoje izvještaji o pankreatitisu, hepatitisu (hepatocelularni ili holestatski).
Kožne, alergijske i imunopatološke reakcije: osjet vrućine, hiperemija kože, svrbež, u nekim slučajevima - angioedem usana, lica i / ili udova, prekomjerno znojenje, toksična epidermalna nekroliza, Stevens-Jones sindrom, polimorfna alopecija. Kožne reakcije mogu biti popraćene vrućicom, mijalgijom, artralgijom / artritisom, vaskulitisom, pozitivnim antinuklearnim faktorom, povećanim ESR-om, eozinofilijom, leukocitozom, fotofobijom.
CNS: glavobolja, povećani umor, vrtoglavica, depresija, poremećaj sna, parestezija, neravnoteža, dezorijentacija, zbunjenost, zujanje u ušima i smanjena oštrina vida, astenija.
Laboratorijski pokazatelji: povećani serumski kreatinin i urea azot, hiperkalemija, ponekad porast koncentracije bilirubina, hiponatremija.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Lisinopril-ratiopharm

U akutnom infarktu miokarda sa povišenjem segmenta ST lizinopril se može propisati svim pacijentima u nedostatku kontraindikacija, posebno bolesnicima sa zatajenjem srca u ranim fazama bolesti, sa smanjenim udjelom izbacivanja lijeve komore, s hipertenzijom (arterijska hipertenzija) i dijabetes melitusom.
U bolesnika s hipovolemijom, nedostatak natrija zbog korištenja diuretika, dijeta bez soli, zbog povraćanja, proljeva, nakon dijalize, razvoja nagle teške hipotenzije, akutnog zatajenja bubrega. U takvim je slučajevima preporučljivo nadoknaditi gubitak tekućine i soli prije liječenja lizinoprilom i pružiti odgovarajući medicinski nadzor.
Sa oprezom (uzimajući u obzir omjer koristi i rizika), lijek se propisuje pacijentima s obostranom stenozom bubrežne arterije ili jednom stenozom bubrežne arterije, kao i bolesnicima s oštećenom funkcijom bubrega, jetre, hematopoeze, autoimunim bolestima, teškom aortnom, mitralnom stenozom, opstruktivnom hipertrofičnom kardiomiopatijom. Sva ova patološka stanja zahtijevaju stalan medicinski nadzor i nadgledanje laboratorijskih parametara.
Postoje izvještaji o slučajevima holestatske žutice koji napreduju do fulminantne nekroze. Ako pacijent razvije žuticu ili značajan porast jetrenih enzima, upotrebu lijeka treba prekinuti.
Kod primarnog aldosteronizma, tijekom liječenja alergijskih stanja, uporaba ACE inhibitora se ne preporučuje.
U starijih bolesnika može se primijetiti povećana osjetljivost na lizinopril uz uporabu uobičajenih doza lijeka.
Lizinopril se s oprezom propisuje pacijentima s povećanom razinom kreatinina u krvi (do 150-180 mikromola / l).
Budući da lizinopril-ratiopharm nije biotransformiran u jetri, on može biti lijek izbora među ostalim ACE inhibitorima za bolesnike s oštećenom funkcijom jetre.
Period trudnoće i dojenja. Primjena lijeka je apsolutno kontraindicirana u prvom tromjesečju trudnoće. U II i III tromjesečju, također se ne preporučuje liječenje lizinoprilom (ako je upotreba lijeka apsolutno neophodna u II tromjesečju, preporučuje se ultrazvučno praćenje funkcionalnih pokazatelja). Novorođenčad čije su majke uzimale lizinopril trebalo bi pregledati na razvoj hipotenzije, oligurije, hiperkalemije. Upotreba lijeka tokom laktacije nije preporučljiva.
Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima. Na početku liječenja moguć je razvoj arterijske hipotenzije, što može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa potencijalno opasnim mehanizmima.

Interakcije lijekova Lisinopril-ratiopharm

Alkohol, diuretici i druga antihipertenzivna sredstva (blokatori α- i β-adrenergičkih receptora, antagonisti kalcijuma itd.) Potenciraju hipotenzivni učinak lizinoprila.
Istodobnom primjenom diuretika koji štede kalijum (spironolakton, amilorid, triamteren) može se razviti hiperkalemija, pa je prilikom upotrebe ovih lijekova potrebno kontrolirati koncentraciju kalija u krvnoj plazmi. Hiperkalemija je moguća i uz istovremenu upotrebu ciklosporina, kalijumskih preparata, dodataka prehrani koji sadrže kalijum, što je posebno važno kod dijabetes melitusa, bubrežne insuficijencije.
NSAID (posebno indometacin), natrijum hlorid smanjuju antihipertenzivni efekat lizinoprila.
Kada se koristi sa preparatima litijuma, moguće je odgoditi uklanjanje litija iz organizma i, sukladno tome, povećati rizik od njegovog toksičnog dejstva. Potrebno je stalno pratiti nivo litijuma u krvi.
Supresioni koštane srži, zajedno s lizinoprilom, povećavaju rizik od neutropenije i / ili agranulocitoze.
Alopurinol, citostatici, imunosupresivi, kortikosteroidi, prokainamid uz istodobnu upotrebu s lizinoprilom mogu izazvati razvoj leukopenije.
Estrogeni, simpatomimetici smanjuju antihipertenzivnu efikasnost lizinoprila.
Lisinopril-ratiopharm može se koristiti istovremeno s gliceril trinitratom, koji se daje iv ili transdermalno.
Oprez se propisuje pacijentima sa akutnim infarktom miokarda 6-12 sati nakon primjene streptokinaze (rizik od hipotenzije).
Lisinopril-ratiopharm pojačava manifestacije alkoholne intoksikacije.
Lijekovi, anestetici, hipnotičari, triciklički antidepresivi pojačavaju hipotenzivni učinak.
Tijekom dijalize tijekom liječenja lizinoprilom postoji rizik od anafilaktičkih reakcija ako se koriste poliakrilonitrilne metal sulfonatne membrane sa velikim protokom (na primjer AN69).
Hipoglikemijski oralni preparati (na primer, derivati ​​uree sulfonil - metformin, biguanidi - glibenklamid) i inzulin kada se koriste sa ACE inhibitorima mogu pojačati hipotenzivni efekat, posebno na početku lečenja.
Uzimanje antacida može umanjiti antihipertenzivni efekat.

Predoziranje lijeka Lisinopril-ratiopharm, simptomi i liječenje

Nagli pad krvnog pritiska s oštećenom perfuzijom vitalnih organa, šok, neravnoteža elektrolita u krvi, akutno zatajenje bubrega, tahikardija, bradikardija, vrtoglavica, anksioznost i kašalj. Potrebno je prekinuti upotrebu lijeka. Za intoksikaciju se preporučuje ispiranje želuca. Kod arterijske hipotenzije pacijenta treba staviti na leđa s podignutim nogama. Za korekciju krvnog pritiska indicirano je intravensko davanje fiziološke otopine i / ili zamjena plazme. Ako je potrebno, iv se daje angiotenzin. Lisinopril se može izlučiti hemodijalizom (poliakrilonitrilne metal sulfonatne membrane velikog protoka, na primjer AN69, ne mogu se koristiti tijekom njegove primjene). U slučaju angioedema opasnog po život, nužna je upotreba antihistaminika. Ako kliničku situaciju prati oticanje jezika, glasa, grkljana i grkljana, potrebno je hitno započeti liječenje s / c primjenom 0,3-0,5 ml otopine epinefrina (1: 1000), kako bi se osigurala propusnost dišnih puteva, intubacija ili laringotomija. . Kad bradikardija nakon terapije potraje, potrebno je provesti električnu stimulaciju. Potrebno je stalno nadgledati pokazatelje vitalnih funkcija, koncentraciju seruma elektrolita i kreatinina.

Dozni oblik

Osnovna fizikalna i hemijska svojstva:

5 mg bijele okrugle bikonveksne tablete, s urezom za probijanje na jednoj strani,

10 mg tablete: svijetlo ružičaste, jednoliko obojene, točkaste, okrugle bikonveksne, s prorezom na jednoj strani,

Tablete od 20 mg sivo-crvene boje, jednoliko obojene, isprekidane, okrugle bikonveksne, sa zarezom na jednoj strani.

Farmakološka svojstva

Lisinopril je inhibitor peptidil dipeptidaze. Suzbija ACE (ACE), koji je katalizator pretvorbe angiotenzina I u vazokonstriktivni peptid, angiotenzin II, potiče lučenje aldosterona u kore nadbubrežne žlijezde. Suzbijanje ACE dovodi do smanjenja koncentracije angiotenzina II, što dovodi do smanjenja vazokonstriktorne aktivnosti i izlučivanja aldosterona. Smanjena sekrecija aldosterona može dovesti do povećanih koncentracija kalija u serumu. Lisinopril snižava krvni pritisak prvenstveno zahvaljujući inhibiciji renin-angiotenzina. Međutim, lizinopril ima antihipertenzivni učinak čak i kod pacijenata s niskim nivoom renina. ACE je identičan kinazi II, enzimu koji potiče razgradnju bradikinina.

Na pozadini djelovanja lijeka dolazi do snižavanja arterijskog sistolnog i dijastoličkog pritiska.

Pokazano je da je ukupni profil nuspojava kod pacijenata koji su primali visoke ili niske doze lizinoprila slične prirode i učestalosti.

Objavljeno je da je kod pacijenata koji su primali lizinopril došlo do značajnijeg smanjenja brzine izlučivanja albumina u urinu, što ukazuje da ACE inhibitorni učinak lizinoprila dovodi do smanjenja mikroalbuminurije direktno utječući na bubrežno tkivo, osim na njegovu sposobnost snižavanja krvnog pritiska.

Terapija lizinoprilom nije utjecala na kontrolu glukoze u krvi, o čemu svjedoči njezin beznačajan učinak na nivo glikoziliranog hemoglobina (HbA 1 c)

Utvrđeno je da lizinopril ima pozitivnu ulogu u vraćanju funkcije oštećenog endotela kod pacijenata sa hiperglikemijom.

Lisinopril je oralni ACE inhibitor koji ne sadrži sulfhidril.

Nakon uzimanja lisinoprila, maksimalna koncentracija u serumu u krvi dostiže se nakon 7:00, iako kod bolesnika s akutnim infarktom miokarda postoji tendencija laganog kašnjenja u postizanju vršnih koncentracija. Na temelju izlučivanja mokraćom, prosječni stupanj apsorpcije lizinoprila u rasponu iznosi otprilike 25% varijabilnosti kod različitih bolesnika u 6-60% svih ispitivanih doza (5-80 mg). U bolesnika sa zatajenjem srca, bioraspoloživost se smanjuje za oko 16%.

Jelo ne utiče na apsorpciju lijeka

Lisinopril se ne veže za proteine ​​plazme, osim za cirkulirajući enzim za konverziju angiotenzina (ACE).

Lisinopril se ne metabolizira i izlučuje nepromijenjen u urinu. Poluvrijeme eliminacije kod pacijenata koji su uzimali više doza iznosi 12,6 sati. Klirens lizinoprila kod zdravih pojedinaca iznosi 50 ml / min. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, izlučivanje lizinoprila smanjuje se srazmjerno stepenu funkcionalnog oštećenja. Smanjenje koncentracije u serumu pokazuje produženu terminalnu fazu i nije povezano sa akumulacijom lijeka. Ova posljednja faza vjerojatno ukazuje na intenzivno vezivanje za ACE i nije proporcionalna dozi.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

U bolesnika s cirozom, oslabljena funkcija jetre dovodi do smanjenja apsorpcije lizinoprila (oko 30% nakon određivanja u urinu), kao i do povećanja izloženosti (oko 50%) u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima zbog smanjenja očistka.

Poremećena bubrežna funkcija

Poremećena bubrežna funkcija smanjuje eliminaciju lizinoprila, koji se izlučuje bubrezima, ali ovo smanjenje je klinički važno samo kada je glomerularna filtracija manja od 30 ml / min. S prosječnim i blagim stupnjem oštećenja bubrega (klirens kreatinina od 30-80 ml / min) prosječni AUC raste samo za 13%, dok s teškim stupnjem oštećenja bubrega (klirens kreatinina od 5-30 ml / min), prosječni AUC od 4 5 puta. Lisinopril se može eliminisati dijalizom. Tijekom hemodijalize, čije trajanje je 4:00, koncentracija lizinoprila u plazmi smanjuje se u prosjeku za 60%, s dijaliznim klirensom između 40 i 55 ml / min.

Pacijenti sa zatajenjem srca imaju mnogo veću izloženost lizinoprilu u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima (prosječni porast AUC-a za 125%), ali na temelju količine lizinoprila otkrivene u urinu dolazi do smanjenja apsorpcije za približno 16% u usporedbi sa zdravim dobrovoljcima.

Stariji pacijenti

Stariji pacijenti imaju višu razinu lijeka u krvi i veću krivulju koncentracije / sata (porast za oko 60%) u usporedbi s mlađim pacijentima.

Farmakokinetički profil lizinoprila proučavan je kod 29 djece sa arterijskom hipertenzijom u dobi od 6 do 16 godina, s GFR iznad 30 ml / min / 1,73 m 2. Nakon primjene lizinoprila u dozi od 0,1-0,2 mg / kg, ravnotežna koncentracija u krvnoj plazmi dosegnuta je u roku od 6:00, a stupanj apsorpcije na bazu izlučenu urinom bio je 28%. Ti su podaci bili slični onima koji su ranije zabilježeni kod odraslih.

Indikatori AUC i C maks u djece su bile slične onima koje su primijetile kod odraslih.

Zatajenje srca (simptomatsko liječenje).

Akutni infarkt miokarda (kratkotrajno liječenje (6 tjedana) za hemodinamički stabilne bolesnike, najkasnije 24 sata nakon akutnog infarkta miokarda).

Komplikacije bubrega kod dijabetes melitusa (liječenje bubrežnih bolesti kod hipertenzivnih bolesnika sa šećernom bolešću tipa II i početne nefropatije).

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na lizinopril, druge komponente lijeka ili druge ACE inhibitore.
  • Istorija angioedema (uključujući nakon upotrebe ACE inhibitora, idiopatskog i naslednog Quincke edema).
  • Aortna ili mitralna stenoza ili hipertrofična kardiomiopatija s teškim hemodinamičkim poremećajima.
  • Bilijarna stenoza bubrežne arterije ili stenoza arterije jednog bubrega.
  • Akutni infarkt miokarda uz nestabilnu hemodinamiku.
  • Kardiogeni šok.
  • Pacijenti sa kreatininom u serumu ≥ 220 µmol / L
  • Istodobna upotreba lijeka i membrana visokog protoka poliakrilonitrila natrijum-2-metilosulfonata (na primjer AN 69) tijekom hitne dijalize.
  • Istovremena upotreba lijekova koji sadrže aliskiren kod pacijenata sa šećernom bolešću ili oštećenom funkcijom bubrega (GFR 2).
  • Primarni hiperaldosteronizam.
  • Trudnice ili žene koje planiraju zatrudnjeti (vidjeti „Upotreba tijekom trudnoće ili dojenja“).

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Diuretici. Istodobnom primjenom diuretika u pacijenata se već uzima lizinopril - antihipertenzivni učinak obično se udvostručuje. Na početku kombinacije lizinoprila i diuretika pacijenti mogu osjetiti pretjerano smanjenje krvnog tlaka lizinoprilom. Mogućnost razvoja simptomatske arterijske hipotenzije lizinoprilom može se smanjiti ako se diuretici prekinu prije početka terapije lizinoprilom i povećanjem volumena tekućine ili soli, kao i liječenje niskim dozama ACE inhibitora u početku.

Prehrambeni aditivi koji sadrže kalijum, diuretici koji čuvaju kalijum ili kalijumi. Neki pacijenti mogu razviti hiperkalemiju. Čimbenici koji povećavaju rizik od hiperkalemije uključuju zatajenje bubrega, dijabetes melitus, istodobnu upotrebu diuretika koji štede kalijum (poput spironolaktona, triamterena, amilorida), aditiva u hrani koji sadrže kalijum i supstitucije soli kalijem. Upotreba prehrambenih aditiva koji sadrže kalijum, diuretika koji štede kalijum ili nadomjestka soli koji sadrže kalij može dovesti do značajnog povećanja razine kalija u serumu, posebno kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega.

S tim u vezi, ova kombinacija lijekova može se propisati samo uz daljnje pažljivo praćenje od strane liječnika i uz redovno praćenje nivoa kalija u serumu i rada bubrega.

Dok uzimate lizinopril na pozadini diuretika sličnih kalijumu, hipokalemija uzrokovana njihovim unosom može oslabiti.

Litijumski preparati. Zabilježeno je reverzibilno povećanje koncentracije litijuma u serumu i toksične reakcije uz istodobnu upotrebu litijuma i ACE inhibitora. Istovremena upotreba tiazidnih diuretika može povećati rizik od intoksikacije litijem i pojačati postojeću toksičnost. Istodobna primjena lizinoprila i litija ne preporučuje se, međutim, ako je takva kombinacija potrebna, razinu koncentracije litija u krvnom serumu treba pažljivo nadzirati.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), uključujući acetilsalicilnu kiselinu ≥ 3 g / dan.

Ostali antihipertenzivni lijekovi (beta blokatori, alfa blokatori, antagonisti kalcijuma). Istodobna upotreba ovih lijekova može pojačati hipotenzivni učinak lizinoprila. Istodobna primjena nitroglicerina, drugih nitrata ili drugih vazodilatatora može dodatno smanjiti krvni tlak.

Triciklički antidepresivi / antipsihotici / anestetici. Istodobna upotreba anestetika, tricikličkih antidepresiva i antipsihotika sa ACE inhibitorima može dovesti do povećanja hipotenzivnog dejstva poslednjih.

Simpatomimetički lekovi. Simpatomimetički lekovi mogu smanjiti antihipertenzivni efekat ACE inhibitora. Iz tog razloga, potrebno je pomnije nadzirati bolesnikov krvni pritisak kako bi se utvrdilo da li je postignut željeni terapeutski učinak.

Antidijabetički lekovi. Istodobna primjena ACE inhibitora i antidijabetičkih lijekova (inzulin, oralni hipoglikemijski lijekovi) može pojačati učinak snižavanja glukoze u krvi uz rizik od hipoglikemije. Ovaj efekat se obično javlja tokom prvih tjedana kombinirane terapije i kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem.

Acetilsalicilna kiselina, trombolitički lekovi, beta blokatori, nitrati. Lisinopril se može koristiti istovremeno s acetilsalicilnom kiselinom (u srčanim dozama), trombolitičkim lijekovima, beta blokatorima i / ili nitratima pod nadzorom liječnika.

Pripreme za zlato. Nitritoidne reakcije (simptomi vazodilatacije, uključujući vruće trepće, mučninu, vrtoglavicu i arterijsku hipotenziju, koji mogu biti vrlo teški) nakon ubrizgavanja preparata sa zlatom (npr. Natrijum jednom) bili su češći u bolesnika liječenih ACE inhibitorima.

Dvostruka blokada renin-angiotenzina. Pokazano je da dvostruka blokada renin-angiotenzin- (RAAS) uz istodobnu upotrebu ACE inhibitora, antagonista receptora angiotenzina II ili aliskirena karakterizira veća učestalost neželjenih reakcija kao što su arterijska hipotenzija, hiperkalemija, oslabljena funkcija bubrega (uključujući akutno zatajenje bubrega) u usporedbi s upotreba monoterapije.

Alopurinol, citostatici, imunosupresivi, kortikosteroidi, prokainamid. Uz istovremeno korištenje s lizinoprilom može doći do leukopenije.

Lijekovi koji suzbijaju funkciju koštane srži. Istodobnom primjenom lizinoprila povećavaju rizik od neutropenije i / ili agranulocitoze.

Estrogeni. Istodobnim imenovanjem moguće je smanjiti hipotenzivni učinak lizinoprila zbog zadržavanja tekućine u tijelu.

Lisinopril treba primjenjivati ​​s oprezom u bolesnika s akutnim infarktom miokarda u roku od 6-12 sati nakon primjene streptokinaze (rizik od razvoja arterijske hipotenzije).

Lijekovi, anestetici, alkoholna pića, tablete za spavanje u kombinaciji s lizinoprilom uzrokuju porast hipotenzivnog efekta.

Značajke aplikacije

Simptomatska arterijska hipotenzija retko je primećeno kod pacijenata sa nekomplikovanom arterijskom hipertenzijom. U bolesnika sa zatajenjem srca, sa ili bez zatajenja bubrega, opažena je simptomatska arterijska hipotenzija.

Vjerojatnost razvoja arterijske hipotenzije veća je u bolesnika s teškim zatajenjem srca koji uzimaju velike doze petljičnih diuretika, imaju hiponatremiju ili su oštećene bubrežne funkcije funkcionalne prirode, tijekom dijalize, proljeva ili povraćanja, kao i kod težih oblika arterijske hipertenzije ovisne o reninu.

Kada dođe do arterijske hipotenzije, pacijenta treba smjestiti na leđa, a po potrebi je potrebna i intravenska infuzija fiziološke otopine.

Prolazna arterijska hipotenzija nije kontraindikacija za daljnju upotrebu lijeka, obično se može lako primjenjivati ​​nakon porasta krvnog pritiska nakon povećanja volumena tekućine u tijelu.

U nekih bolesnika sa zatajenjem srca, imaju normalan ili nizak krvni pritisak, može se pojaviti dodatno snižavanje sistemskog krvnog tlaka tijekom liječenja lizinoprilom. Ovaj učinak je predvidljiv i u pravilu ne zahtijeva prekid terapije lizinoprilom. Ako arterijska hipotenzija postane simptomatska, možda će biti potrebno smanjiti dozu ili prestati uzimati lizinopril.

Arterijska hipotenzija u akutnom infarktu miokarda. U akutnom infarktu miokarda kod bolesnika sa stabilnom hemodinamikom liječenje lizinoprilom treba provoditi u prva 24 sata kako bi se spriječila disfunkcija lijeve komore srca i zatajenje srca, kao i umanjila smrt. U akutnom infarktu miokarda, lečenje lizinoprilom se ne može započeti ako postoji rizik od daljnjih ozbiljnih hemodinamičkih poremećaja nakon lečenja vazodilatatorima. Ovo se odnosi na pacijente sa sistoličkim krvnim pritiskom od 100 mm RT. Čl. ili manje, ili pacijenti koji su razvili kardiogeni šok. Prva tri dana nakon infarkta miokarda dozu treba smanjiti ako sistolni tlak ne prelazi 120 mm Hg. Čl. Ako je sistolni krvni pritisak jednak ili manji od 100 mm Hg.

In pacijenti sa hipovolemijom, nedostatkom natrijuma u vezi s primjenom diuretika, dijeta bez soli, kroz povraćanje, proljev, nakon dijalize, razvoj iznenadne teške arterijske hipotenzije, akutnog zatajenja bubrega. U takvim je slučajevima preporučljivo nadoknaditi gubitak tekućine i soli prije liječenja lizinoprilom i pružiti medicinski nadzor. S izuzetnim oprezom (s obzirom na omjer koristi i rizika), lijek se mora propisati pacijentima nakon transplantacije bubrega, kao i bolesnicima sa oslabljena funkcija bubrega, jetre, oštećena hematopoeza, autoimune bolesti. Sva navedena patološka stanja prilikom upotrebe lizinoprila zahtijevaju odgovarajući medicinski nadzor i laboratorijski nadzor.

Stenoza aorte i mitralnog zalistaka / hipertrofična kardiomiopatija. Kao i drugi ACE inhibitori, lizinopril se ne preporučuje pacijentima s mitralnom stenozom ili poteškoćama u odljevu krvi iz lijeve komore (sa aortnom stenozom ili hipertrofičnom kardiomiopatijom).

Poremećena bubrežna funkcija. U bolesnika sa oštećenom funkcijom bubrega (klirens kreatinina)

Kod pacijenata sa zatajenje srca arterijska hipotenzija, nastala na početku liječenja ACE inhibitorima, može dovesti do oslabljene funkcije bubrega. U takvim je slučajevima zabilježen razvoj akutnog zatajenja bubrega, obično reverzibilnog.

Kod nekih bolesnika sa bilateralna stenoza bubrežne arterije ili pojedinačna stenoza bubrežne arterije ACE inhibitori povećavaju razinu uree i serumskog kreatinina, u pravilu ti efekti nestaju nakon prestanka upotrebe lijeka. Vjerojatnost takvih pojava je posebno velika kod pacijenata sa zatajenjem bubrega.

Prisutnost renovikularne hipertenzije povećava rizik od ozbiljne arterijske hipotenzije i zatajenja bubrega.

Kod nekih bolesnika Ag bez očigledne bubrežne vaskularne bolesti, primjena lizinoprila, posebno kod uzimanja diuretika, dovodi do povećanja razine uree u krvi i kreatinina u serumu u krvi, a ove su promjene u pravilu neznatne i prolazne. Vjerojatnost njihove pojave veća je u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega. U takvim će slučajevima možda biti potrebno smanjiti dozu i / ili prestati uzimati diuretike i / ili lizinopril.

U akutnom infarktu miokarda zabranjena je upotreba lizinoprila kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega (serumski kreatinin> 177 µmol / L i proteinurija> 500 mg / 24 h). Ako se tijekom liječenja lizinoprilom (oslabljeni kreatinin u serumu> 265 µmol / L ili udvostruči u odnosu na početnu razinu) razvije oštećena bubrežna funkcija, treba razmotriti prekid njegove primjene.

Preosjetljivost / angioedem. Vrlo rijetko su prijavljeni angioedemi lica, udova, usana, jezika, glottisa i / ili grkljana kod pacijenata liječenih ACE inhibitorima, uključujući lizinopril. Angioneurotski edem se može pojaviti u bilo koje vrijeme tijekom razdoblja liječenja. U takvim slučajevima lijek treba odmah prekinuti, treba započeti odgovarajuću terapiju i uspostaviti nadzor bolesnika kako bi se osiguralo da simptomi potpuno nestanu. U slučajevima kada je edem lokaliziran na području jezika, ne dovodi do respiratornog zatajenja, pacijentu će biti potrebno dugotrajno promatranje, jer terapija antihistaminicima i kortikosteroidima može biti nedovoljna.

Zabilježeni su pojedinačni smrtni slučajevi kao rezultat angioedema grkljana ili jezika.

U bolesnika s angioedemom u povijesti koji nije povezan s primjenom ACE inhibitora, rizik od razvoja angioedema kao odgovora na uporabu lijekova iz ove skupine može se povećati.

ACE inhibitori mogu izazvati izraženiji angioedem u bolesnika negroidne rase nego u bolesnika kavkaske rase.

Anafilaktoidne reakcije kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi. Zabilježene su anafilaktoidne reakcije kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi koristeći membrane velikog protoka (npr. AN 69) i istovremeno su liječeni ACE inhibitorima. Ovih bolesnika treba zamoliti da promijene dijalizne membrane na membrane različitog tipa ili da koriste antihipertenzivni lijek druge klase.

Desenzibilizacija. Pacijenti koji uzimaju ACE inhibitore tokom desenzibilizacijske terapije (na primjer, otrov Hymenoptera) razvijaju stabilne anafilaktoidne reakcije. Te su reakcije izbjegnute kod istih bolesnika privremenim prekidom upotrebe ACE inhibitora, ali nakon nepažljive ponovne upotrebe lijeka, reakcije su obnovljene.

Zatajenje jetre. Vrlo rijetko se ACE inhibitori povezuju sa sindromom koji započinje s kolestatskom žuticom i brzo napreduje do nekroze i (ponekad) smrti. Mehanizam ovog sindroma nije identifikovan. Pacijenti koji su razvili žuticu tijekom primjene lizinoprila ili su primijetili značajno povećanje jetrenih enzima trebali bi prestati uzimati lijek i pružiti odgovarajuću medicinsku njegu.

Neutropenija / agranulocitoza. Zabilježeni su slučajevi neutropenije / agranulocitoze, trombocitopenije i anemije kod pacijenata koji su primali ACE inhibitore. U bolesnika s normalnom funkcijom bubrega i u nedostatku drugih komplicirajućih faktora, neutropenija je rijetka. Nakon zaustavljanja ACE inhibitora, neutropenija i agranulocitoza su reverzibilne. Potrebno je propisivati ​​lizinopril krajnje oprezno bolesnicima s kolalagenozom, kao i kad pacijenti primaju imunosupresivnu terapiju, kada se liječe alopurinolom ili prokainamidom ili s kombinacijom ovih komplicirajućih faktora, osobito na pozadini oslabljene funkcije bubrega. Neki od ovih bolesnika razviju teške infekcije koje nisu uvijek podložne intenzivnoj antibiotskoj terapiji. Prilikom korištenja lijeka kod takvih bolesnika preporučuje se periodično praćenje broja leukocita u krvi i upućivanje pacijenata da prijavljuju bilo koji znak infekcije.

Kašalj. Nakon upotrebe ACE inhibitora može se javiti kašalj. Kašalj je obično neproduktivan i prestaje nakon prekida terapije. Kašalj izazvan ACE inhibitorima treba razmotriti u diferencijalnoj dijagnozi kašlja kao jednu od mogućih opcija.

Hirurgija / anestezija U bolesnika koji su podvrgnuti operaciji ili anesteziji sa sredstvima koja uzrokuju hipotenziju, lizinopril može blokirati stvaranje angiotenzina II nakon kompenzacijske sekrecije renina. Ako se uoči arterijska hipotenzija zbog ovog mehanizma, potrebno je obnoviti volumen cirkulirajuće krvi.

Hiperkalemija Zabilježeno je nekoliko slučajeva povećane razine kalija u serumu kod pacijenata koji su liječeni ACE inhibitorima, uključujući lizinopril. Pacijenti s visokim rizikom od razvoja hiperkalemije su oni s zatajenjem bubrega, dijabetesom ili oni koji koriste suplemente kalijuma, diuretike koji štede kalijum ili nadomjestke kalijeve soli ili oni koji uzimaju druge lijekove koji povećavaju serumski kalij (npr. heparin).

Pacijenti sa dijabetesom. Kod pacijenata sa dijabetesom koji uzimaju oralne antidijabetičke lijekove ili inzulin, pažljivu kontrolu glikemije treba obaviti tijekom prvog mjeseca liječenja ACE inhibitorima.

Anafilaktoidne reakcije koje se javljaju tokom afereze lipoproteina niske gustine (LDL). U aferezi s dekstrin sulfatom primjena ACE inhibitora može dovesti do anafilaktičkih reakcija koje mogu biti opasne po život. Ovi se simptomi mogu izbjeći privremenim prekidom terapije ACE inhibitorima prije svake afereze ili zamjenom ACE inhibitora s drugim lijekovima.

Rasna pripadnost. ACE inhibitori mogu prouzrokovati izraženiji angioedem kod pacijenata s tamnom bojom kože (negroidna rasa) nego u bolesnika kavkaske rase. Takođe je kod ove skupine bolesnika hipotenzivni učinak lizinoprila manje izražen zbog prevladavanja frakcija niskog renina.

Litijum. Općenito, istodobna primjena litija i lizinoprila se ne preporučuje.

Dvostruka blokada renin-angiotenzina- (RAAS). Objavljeno je da istovremena upotreba ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II ili aliskirena povećava rizik od hipotenzije, hiperkalemije, oštećenja bubrežne funkcije (uključujući akutno zatajenje bubrega). Stoga se ne preporučuje dvostruka blokada RAAS-a kombiniranom primjenom ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II ili aliskirena.

U slučaju posebne potrebe za primjenom terapije dvostrukom blokadom, ona se mora provesti pod nadzorom stručnjaka i redovito provjeravati rad bubrega, razinu elektrolita i krvni tlak. Bolesnicima sa dijabetičkom nefropatijom ne preporučuje se istodobna upotreba ACE inhibitora i blokatora receptora angiotenzina II.

Proteinurija Zabilježeni su izolirani slučajevi razvoja proteinurije u bolesnika, posebno sa smanjenom bubrežnom funkcijom ili nakon uzimanja velikih doza lizinoprila. U slučaju klinički značajne proteinurije (više od 1 g / dan), lizinopril se treba koristiti samo nakon procjene terapijske koristi i potencijalnog rizika i uz stalno praćenje kliničkih i biokemijskih parametara.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Trudnoća Lijek je kontraindiciran trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću. Ako se tijekom liječenja lijekom potvrdi trudnoća, njegovu upotrebu treba odmah prekinuti i po potrebi zamijeniti drugim lijekom odobrenim za upotrebu trudnicama.

Poznato je da produljena izloženost ACE inhibitorima tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće potiče pojavu fetotoksičnosti (smanjena bubrežna funkcija, oligohidramnio, odloženo osificiranje lubanje) i neonatalne toksičnosti (zatajenje bubrega, arterijska hipotenzija, hiperkalemija). U slučaju izloženosti ACE inhibitorima tijekom drugog tromjesečja trudnoće, preporučuje se praćenje rada bubrežnih i kranijalnih kostiju pomoću ultrazvuka.

Dojenčad čije su majke uzimale lizinopril treba pažljivo provjeriti na arterijsku hipotenziju, oliguriju i hiperkalemiju.

Dojenje. Budući da ne postoje informacije o mogućnosti upotrebe lizinoprila tijekom dojenja, uzimanje lizinoprila tijekom dojenja se ne preporučuje. Tokom ovog razdoblja preporučljivo je koristiti alternativno liječenje, čiji se sigurnosni profil bolje proučava, posebno ako se hrani novorođeno ili prerano rođeno dijete.

Doziranje i primjena

Lisinopril se mora uzimati oralno 1 put dnevno. Kao i drugi lijekovi koje treba uzimati jednom dnevno, i lizinopril se mora uzimati svakog dana u približno isto vrijeme. Jelo ne utječe na apsorpciju tableta lizinoprila. Doza se mora odrediti pojedinačno u skladu s kliničkim podacima pacijenta i pokazateljima krvnog tlaka.

Lisinopril se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim klasama antihipertenzivnih lijekova.

Početna doza za pacijente sa hipertenzijom je 10 mg. Pacijenti s vrlo aktivnim sustavom renin-angiotenzin-aldosterona (posebno s renovikularnom hipertenzijom, povećanim izlučivanjem soli (natrijum-hloridom) iz tijela i / ili smanjenom količinom međućelijske tekućine, zatajenjem srca ili jakom arterijskom hipertenzijom) mogu osjetiti pretjerano smanjenje krvnog tlaka nakon uzimanja inicijalnog doze. Za takve bolesnike preporučena doza je 2,5-5 mg, početak liječenja treba odvijati pod neposrednim nadzorom liječnika. Smanjivanje početne doze takođe se preporučuje u slučaju bubrežne insuficijencije (vidi Tabelu 1 dole).

Preporučena terapijska doza je 20 mg jednom dnevno. Ako imenovanje ove doze ne osigura dovoljan terapeutski učinak u roku od 2-4 tjedna nakon uzimanja lijeka u navedenoj dozi, on se može povećati. Maksimalna doza korištena u dugoročno kontroliranim kliničkim ispitivanjima bila je 80 mg dnevno.

Pacijenti koji uzimaju diuretike.

Simptomatska arterijska hipotenzija može se pojaviti nakon započinjanja liječenja lizinoprilom. To je vjerovatnije za pacijente koji uzimaju diuretike kada se liječe lizinoprilom.

Odabir doze za pacijente sa zatajenjem bubrega.

Doziranje za bolesnike s bubrežnim zatajenjem treba se temeljiti na QC-u, doza održavanja ovisi o kliničkom odgovoru i odabire se redovitim mjerenjem pokazatelja bubrežne funkcije, koncentracije kalija i natrija u krvi, kao što je prikazano u donjoj tablici. 1.

Tabela 1. Odabir doze za pacijente sa zatajenjem bubrega.

Ostavite Svoj Komentar