Glikemijsko opterećenje i nutritivne tajne kod dijabetesa

glikemijski indeks riže

U ovom pitanju nema načina da se bez statistike ne postupi. Prosječna incidencija dijabetesa tipa 2 je 6% svjetske populacije. U SAD-u, jednoj od najdebljih zemalja na svijetu, ta je vrijednost odgovarajuće veća - 8%, u Rusiji - od 2 do 4% (ili možda i više. Nažalost, ne postoje tačna opažanja o učestalosti dijabetesa tipa 2 među Rusima).

Glikemijsko opterećenje označava količinu ugljikohidrata po proizvodu

Hrana sa glikemijskim opterećenjem manjim od 10 najbolja je među ugljikohidratima u smislu utjecaja na glukozu u krvi i proizvodnju inzulina. Proizvodi s BN vrijednošću od 10-20 na skali imaju umjereno izražen učinak na šećer u krvi. Hrana s vrijednostima iznad 20 uzrokuje nagli skok razine glukoze u krvi i inzulina. Iz tog razloga se preporučuje upotreba hrane s velikim glikemijskim opterećenjem s većim oprezom.

Poznato je da je redovito prekomjerno konzumiranje hrane s velikim glikemijskim opterećenjem obuzet debljanjem.

I prisustvo trbušne (unutarnje) masnoće i veliko glikemijsko opterećenje hranom (prekomjeran unos ugljikohidrata) doprinose razvoju otpornosti na inzulin.

Istovremeno se poremećuje transport viška glukoze iz krvi u stanice, što dovodi do njenog nakupljanja i prelaska u masni oblik. Masnoća (posebno trbušna) zauzvrat izaziva biohemijske reakcije odgovorne za metaboličke poremećaje, pa kao rezultat opet dolazi do smanjenja osjetljivosti tjelesnih tkiva na inzulin. U procesu takvog pokreta u začaranom krugu razvija se dijabetes tipa 2.

Rafinirani ugljikohidrati (poput bijelog pirinča) nemaju vlakna, što može usporiti njihov razgradnju, a samim tim i povećati razinu glukoze u krvi i inzulina više nego njihovi neobrađeni.

Zanimljiva povezanost između učestalosti dijabetesa tipa 2 i količine konzumiranog bijelog riže nedavno je utvrđena meta-analizom četiri studije - dvije među azijskim stanovništvom i dvije u zapadnim zemljama. U Aziji, gdje je bijeli riža osnova ishrane, konzumira se u prosjeku 3-4 porcije dnevno, dok je u zapadnim zemljama 1-2 porcije tjedno.

Upoređujući broj oboljelih od dijabetesa u skupinama s najmanjom i najvišom mogućom konzumacijom bijelog pirinča, naučnici su pokazali da se rizik od razvoja bolesti među azijskim stanovništvom povećava za 55%, a kod onih koji žive u zapadnim zemljama - za 12%. Općenito, otkriveno je da svako svakodnevno posluživanje bijelog pirinča povećava rizik od razvoja bolesti za 11%.
Ovo istraživanje još jednom nas podsjeća da rafinirani ugljikohidrati nisu samo „prazne kalorije“, već i bezvrijedna hrana koja izaziva razvoj kroničnih bolesti.

Nesumnjivo je da se u Rusiji i na zapadu bijeli riža ne jede toliko kao u jugoistočnoj Aziji.

Ali s druge strane imamo u vidu i druge proizvode sa visokom stopom glikemijskog opterećenja: krompir, tjestenina, bijeli hljeb, pite i peciva. Takva hrana koja se jede svakodnevno nije manje štetna.

Sledeća tendencija je primećena u SAD. Amerikanci danas troše u prosjeku 430 kalorija više nego 1970. godine. Tijekom tih 40 plus godina potrošnja žitarica u Americi povećala se u prosjeku za 45% (uglavnom rafiniranih, rafiniranih ugljikohidrata). Nije iznenađujuće da se u istom periodu udvostručio broj oboljelih od dijabetesa! Prognoze za budućnost nisu nimalo ohrabrujuće. Predviđa se da će se do 2050. godine incidencija dijabetesa tipa 2 povećati najmanje dvostruko.

glikemijski indeks krompira

Što se tiče svačijeg omiljenog krumpira, moramo još jednom priznati da čak i ako imamo određene pozitivne osobine, ako se konzumiraju redovno i u velikim količinama, može štetiti i zdravlju.

I poanta ovdje nije toliko u načinu njegove pripreme (pire, pečeni ili prženi u prstima), već u velikoj količini glikemijskog opterećenja krumpira. Citat profesora sa Univerziteta Harvard Walter Willlet naveden u nastavku o krumpiru kao najboljem proizvodu za preživljavanje daje nam razlog da ozbiljno preispitamo svoj stav prema „drugom kruhu“.

„.. Krompir je proizvod koji je izuzetno koristan i važan za teška vremena gladi. Moji preci mogli su preživjeti veliku američku depresiju samo zahvaljujući krompiru.

Ali u modernom društvu, u velikoj mjeri koji vodi sjedilački način života, zbog velikog glikemijskog opterećenja, krompir prestaje biti koristan proizvod. Studije pokazuju da jedenje previše krompira dovodi do dijabetesa.

Ugljikohidrati iz krumpira razgrađuju se na glukozu čak i brže od običnog šećera. Šećer je samo polovina glukoze, dok je krompir 100% gotov glukoza. Korist od dobivenih znatnih kalorijskih glukoza može se dogoditi samo za fizički vrlo aktivnu osobu s mršavim tijelom. U suprotnom samo šteta ... "

Zanimaće vas pročitati ovo:

Alkohol i bezalkoholna pića protiv dijabetesa

Kafa za dijabetes: je li moguća ili nemoguća?

Najbolje voće protiv dijabetesa za održavanje šećera u krvi

9 savjeta za kupovinu proizvoda protiv dijabetesa

Prednosti vegetarijanske prehrane ili 11 načina da postanete vegetarijanac

Kako prevladati dijabetes - Internetski radio u Chicagu

Koje je glikemijsko opterećenje proizvoda

Glikemijsko opterećenje (GI) je najpraktičniji način upotrebe glikemijskog indeksa (GI) kada ste na dijeti. Lako se izračunava množenjem glikemijskog indeksa (u postocima) s količinom čistih ugljikohidrata u jednoj porciji. Glikemijsko opterećenje daje relativnu indikaciju koliko snažno određeni dio proizvoda može povećati šećer u krvi.

GN = GI / 100 × Čisti ugljikohidrati

Čisti ugljikohidrati jednaka su ukupnoj količini ugljikohidrata u proizvodu umanjeni za dijetalna vlakna.

U pravilu, većina stručnjaka za prehranu smatra da je glikemijsko opterećenje ispod 10 „nisko“, a glikemijsko opterećenje iznad 20 „veliko“. Budući da je glikemijsko opterećenje povezano s utjecajem hrane na šećer u krvi, niska glikemijska opterećenja često se preporučuju za kontrolu šećera u krvi (za dijabetičare) i gubitak tjelesne težine (za ljude koji su pretili i preteški).

Napomena. Detaljnije informacije o glikemijskom indeksu i glikemijskom opterećenju možete pronaći na ovoj stranici - Glikemijski indeks: drugačiji pogled na kontrolu šećera u krvi.

Ograničenja u korištenju glikemijskog opterećenja

Da biste izračunali glikemijsko opterećenje, prvo morate saznati glikemijski indeks (GI) hrane koji se utvrđuje samo testiranjem na ljudima. GI testiranje je relativno skupa i dugotrajna studija. Da bi se to postiglo, potrebni su subjekti (ljudi), a trenutno te testove izvodi samo ograničen broj istraživačkih centara. Stoga su podaci o GI dostupni samo za vrlo mali postotak hrane koju jedemo.

Najnaprednija laboratorija za ispitivanje GI smještena je u Australiji, tako da je većina trenutno testiranih proizvoda australijskog porijekla. To dodatno ograničava upotrebljivost podataka, jer neki od proizvoda koji su testirani nemaju slične oblike u drugim dijelovima svijeta.

Još gore, proizvođači hrane stvaraju novu hranu mnogo brže nego što se može učiniti GI testiranjem. Svake godine na policama hrane izlože se desetine tisuća novih zapakiranih prehrambenih proizvoda, ali samo nekoliko stotina proizvoda testira se na GM. Zbog toga je dvojbeno da ćemo ikada dostići točku u kojoj će glikemijski indeks biti poznat za sve proizvode.

Uz ova ograničenja, ne postoji prepoznata metoda za točno određivanje GI raznih jela, osim za ispitivanje učinaka određenog jela na ljude u laboratorijskim uvjetima. Posljedica toga je da kuhar ili kućni kuhar nema praktičan način za određivanje glikemijskog indeksa ili glikemijskog opterećenja bilo koje vlastite kreacije.

Očito je potrebna metoda za procjenu glikemijskog opterećenja kada je glikemijski indeks nepoznat.

Povećano glikemijsko opterećenje s procijenjenim vrijednostima

Provođenjem multivarijantnih analiza postojećih podataka o glikemijskom indeksu hrane, Nutrition Data je uspio stvoriti matematičku formulu koja procjenjuje glikemijsko opterećenje usporedbom razine dobro poznatih hranjivih sastojaka u hrani. Ova formula nije bila namijenjena u potpunosti zamjeni tradicionalnih izračuna glikemijskog opterećenja, ali pruža razumnu procjenu kada je glikemijski indeks hrane nepoznat.

Ispod je grafikon koji prikazuje usporedbu stvarnih i procijenjenih nivoa glikemijskog opterećenja za više od 200 uobičajenih namirnica koje sadrže ugljikohidrate.

Rasprava

Na gornjem grafikonu svaki plavi dijamant predstavlja izmjereno glikemijsko opterećenje za određeni proizvod. Crna linija predstavlja procijenjeno glikemijsko opterećenje (GH) izračunato korištenjem matematičke formule Nutrition Data. Za ovu studiju uzeti su glikemijski podaci iz međunarodne tablice glikemijskog indeksa i pokazatelja glikemijskog opterećenja: 2002 za one proizvode koji se mogu najpouzdanije uporediti sa postojećim unosima u bazi podataka o ishrani. Za svaku hranu koja je pregledana u ovom istraživanju, upotrebljena je porcija od 100 g u Nutrition Data. Prosječni BN za hranu u ovom istraživanju bio je 20,8, a rezultirajuća OHH formula imala je standardnu ​​grešku od 5,5.

Prednosti OGN-a

Normalna prehrana uključuje mnogo namirnica za koje glikemijski indeks još nije utvrđen. Upotreba OGN-a (na engleskom Procijenjena opterećenje glikemije ili skraćeno eGL) da biste procijenili glikemijsko opterećenje ove hrane, dobivate potpuniju sliku hrane koju jedete. To omogućava izbjegavanje negativnih posljedica njegove upotrebe kao rezultat nedostatka potrebnih podataka o njihovoj ukupnoj vrijednosti.

Podaci o hranjivoj procjeni opterećenja

Procijenjena glikemijska opterećenja pojavljuju se na stranicama Nutrition Data (ND) i imaju oblik sličan primjeru s desne strane (ako ne razumijete kako koristiti ND pretraživanje, pogledajte primjer ovdje):

Budući da glikemijsko opterećenje ovisi o veličini posluživanja, vidjet ćete promjenu vrijednosti Procijenjena opterećenje glikemije (OGN) ako promenite veličinu posluživanja (Serving size) pri vrhu stranice.

Šta savjetovati ljubiteljima krumpira?

Stručnjaci preporučuju upražnjavanje iste umjerenosti koja je potrebna u odnosu na druge omiljene „problematične“ proizvode. Kako bi bio „siguran“ i „koristan“, krumpir NE smije svakodnevno biti prisutan na našem stolu, porcije bi trebale biti ograničene, a njegovo mjesto treba odrediti u kruni prehrambene piramide, a ne u kategoriji povrća.

Ne samo dijabetes, nego ...

Opasnost od konzumiranja hrane s velikim glikemijskim opterećenjem nadilazi dijabetes. Utvrđeno je da takva prehrana povećava rizik od drugih bolesti, naročito nekih onkoloških i bolesti srca i krvnih žila.

Visoki nivo inzulina u krvi, uzrokovan pretjeranom konzumacijom hrane s velikim glikemijskim opterećenjem, može povećati razinu triglicerida u krvi, smanjiti razinu "dobrog" kolesterola i izazivati ​​rast stanica raka.

Nedavno istraživanje u Koreji pokazalo je da svako svakodnevno posluživanje bijelog pirinča povećava rizik od razvoja karcinoma dojke za žene za 19%.

Slične studije provedene u Sjedinjenim Državama među ženama koje konzumiraju velike količine bijelih škrobnih ugljikohidrata pokazale su povećani rizik od recidiva raka.

Ljudi koji imaju dijabetes imaju 30% veći rizik za razvoj raka debelog creva, 20% karcinoma dojke i 82% karcinoma gušterače u poređenju s onima koji nemaju dijabetes. Pretpostavlja se da se u tim slučajevima rak razvija češće usled tekuće terapije insulinom.

Metabolizam ugljikohidrata

Prirodni metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata ne može se dogoditi bez sudjelovanja hormona kojeg proizvodi gušterača - inzulina. Tijelo ga izlučuje u trenutku kad dođe do povećanja glukoze sadržane u krvi.

Nakon konzumiranja hrane bogate ugljikohidratima, uslijed njihova cijepanja dolazi do naglog skoka razine šećera u krvi. Kao odgovor, počinje se proizvoditi inzulin koji služi kao ključ za prodiranje glukoze u stanice tijela za stvaranje energije.

Taj suptilan i jasan mehanizam može neispravno raditi - inzulin može biti neispravan (kao u slučaju dijabetesa) i ne otključava put do glukoze u ćeliji ili tkivima koja troše glukozu ne treba takva količina. Kao rezultat toga, koncentracija šećera u krvi raste, gušterača prima signal da proizvodi više inzulina i djeluje na habanje, a višak ugljikohidrata pohranjuje se u tijelu u obliku masnoće - strateška rezerva u slučaju nedostatka prehrane.

Za sprečavanje negativnog utjecaja na organizam uzrokovanog viškom glukoze važno je pratiti njegovu razinu.

Glikemijski indeks i profil

GI je vrijednost koja određuje utjecaj sastava ugljikohidrata na probavljivost hrane, kao i promjenu razine glukoze. Maksimalna razina indikatora je 100. Pokazatelj velikog opterećenja ukazuje na smanjenje trajanja pretvorbe hrane u glukozu i dovodi do povećanja šećera u krvi.

Svaki proizvod ima svoj GI, prikazan u tabeli:

Povrće, voće
Indeksna vrijednostProizvodi
10-15Paradajz, patlidžan, sve vrste gljiva
20-22Radish i tikvice
30-35Narandže, mrkva, sve vrste jabuka
Oko 40Sve sorte grožđa, mandarine
50-55Kivi, Mango, Papaja
65-75Suvo grožđe, bundeva, krompir, banane, dinje
Oko 146Datumi
Proizvodi od brašna i vrste žitarica
15-45Zobena kaša, hleb bez kvasca, kaša od heljde, kuvana na vodi
50-60Knedle, pita hljeb, crni riža, tjestenina, kaša od heljde od mlijeka, kuvano proso na vodi
61-70Palačinke, hleb (crni), proso, kuvano u mleku, slatka peciva (pite, kroasan), lubenica
71-80Brašno (raženo), krafne, bageti, krekeri, kašika kuvana na vodi, mliječna zobena kaša
81-90Kolači, granola, hljeb (bijeli), bijeli riža
Oko 100Pržene pite, baguet, rižino brašno, zdrob (mliječni proizvodi), konditorski proizvodi, čista glukoza

Proizvodi sa inzulinskim indeksom bližim 100 ne smiju se konzumirati u količinama većim od 10 g odjednom. Indeks glukoze je 100, pa se s njim uspoređuju svi ostali proizvodi. Indeks, na primjer, lubenice znatno je viši od prosjeka, pa ovaj proizvod treba koristiti oprezno.

Glikemijski profil zahtijeva obavezno praćenje šećera tokom dana. Razina glukoze određuje se obavljanjem apstrakcije krvi na prazan stomak, a potom nakon punjenja glukozom. Prekomjerna glikemija u većini slučajeva zabilježena je kod žena u trudnoći, kao i kod dijabetičara ovisnih o insulinu.

Glikemijski profil omogućava vam odražavanje principa zdrave prehrane, dokazujejući da hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava glukozu na isti način kao i čisti šećer.

Nepravilna konzumacija ugljikohidrata može izazvati ishemiju, pojavu suvišnih kilograma i razvoj dijabetesa. Ipak, u svemu se ne treba potpuno oslanjati na glikemijski indeks, jer nisu svi proizvodi s velikom vrijednošću ovog parametra jednako utjecati na tijelo. Pored toga, na indeks utiče i metoda pripreme proizvoda.

Pojam glikemijskog opterećenja

Da biste mogli predvidjeti učinak određenog proizvoda na razinu glikemije, kao i trajanje njegovog boravka na visokoj ocjeni, morate znati o takvom pokazatelju kao GN.

Na temelju gornje formule može se provesti komparativna analiza BN-a različitih proizvoda s istim vrijednostima, na primjer, krafna i lubenica:

  1. GI krofna je 76, količina ugljikohidrata 38,8. GN će biti jednak 29,5 g (76 * 38,8 / 100).
  2. GI lubenice = 75, a broj ugljenih hidrata je 6,8. U proračunu BN-a dobiva se vrijednost 6,6 g (75 * 6,8 / 100).

Kao rezultat usporedbe, sa sigurnošću možemo reći da će upotreba lubenice u istoj količini kao i krafne dovesti do najmanjeg porasta glikemije. Tako će unos proizvoda s niskim GI, ali visokim udjelom ugljikohidrata, s ciljem gubitka kilograma biti potpuno neučinkovit. Osoba mora jesti hranu s malim GI, smanjiti unos brzih ugljikohidrata i pratiti glikemijsko opterećenje.

Svaku porciju jela treba razmotriti na ljestvici nivoa BN-a:

  • GN do 10 smatra se minimalnim pragom,
  • BN od 11 do 19 odnosi se na umjereni nivo,
  • GN veći od 20 je povećana vrijednost.

Tijekom dana, osoba ne bi trebala konzumirati više od 100 jedinica u okviru GBV-a.

Tabela glikemijskog opterećenja nekih proizvoda (na 100 g proizvoda)

Interakcija GM i GN

Veza između ova dva pokazatelja je da oni u određenoj mjeri ovise o ugljikohidratima. Do promjene glikemijske vrijednosti proizvoda dolazi ovisno o manipulacijama koje se obavljaju s hranom. Na primjer, glikemijski indeks sirove mrkve je 35, a nakon kuhanja poraste na 85. To pokazuje da je indeks kuhane mrkve mnogo veći nego u istom sirovom povrću. Uz to, veličina korištenog komada utječe na veličinu GN i GI.

Vrijednost glikemijskog indeksa ovisi o količini glukoze u hrani. U većini slučajeva veliki se broj opaža u brzim ugljikohidratima koji se nakon gutanja u kratkom vremenu apsorbiraju, djelomično pretvaraju u glukozu i postaju sastavni dio tjelesne masti.

  1. Niska - do 55.
  2. Srednja - od 55 do 69.
  3. Visok indeks čija vrijednost prelazi 70.

Za osobe sa šećernom bolešću važno je da broje ne samo GI, već i GH da bi normalizirali glikemiju. To će vam omogućiti da odredite svojstva jela po nivou ugljikohidrata, kao i da odredite njihovu količinu u svakom prehrambenom proizvodu.

Ne zaboravite da metoda obrade proizvoda tijekom kuhanja mijenja njegove parametre i često precjenjuje performanse. Zbog toga je važno jesti hranu sirovu. Ako je bez obrade nemoguće, tada će biti poželjno kuhati prehrambene proizvode. Većina voća i povrća sadrži puno vlakana i vitamina u svojim ljuštinama, pa ih je bolje upotrijebiti bez prvog čišćenja.

Šta utiče na GI:

  1. Količina vlakanakoji se nalaze u proizvodu. Što je veća njegova vrijednost, hrana se duže apsorbuje i niža je od GI. Ugljikohidrate je najbolje konzumirati istovremeno u kombinaciji sa svježim povrćem.
  2. Zrelost proizvoda. Zrelije voće ili bobice, više šećera je sadržano i veći je GI.
  3. Termička obrada. Sličan učinak na proizvod povećava njegov GI. Na primjer, što duže se kuva žitarica, više se povećava indeks inzulina.
  4. Unos masti. Oni usporavaju apsorpciju hrane, zbog toga automatski dovode do smanjenja GI. Prednost treba dati biljnim mastima.
  5. Proizvod kiselina. Svi proizvodi sličnog ukusa snižavaju glikemijski indeks jela.
  6. Sol. Njegova prisutnost u jelima povećava njihov GI.
  7. Šećer. Direktno utječe na povećanje glikemije, odnosno GI.

Prehrana, koja je zasnovana na indeksnom računovodstvu, dizajnirana je za osobe s dijabetesom, kao i one koji moraju iz različitih razloga pratiti svoju glikemiju. Takva prehrambena shema nije modna dijeta, jer su je razvili nutricionisti ne samo da bi smanjili težinu, već i postigli kompenzaciju za osnovnu bolest.

Video o važnosti i povezanosti prehrambenih indeksa:

GBV i dijabetes

Hrana sa visokim GI i GN-om ima snažan učinak na sastav krvi.

Povećanje glukoze dovodi do povećane proizvodnje inzulina, što zahtijeva dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i brojanje GN jela.

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu zahtijeva proučavanje dodatnih karakteristika proizvoda (kalorija, ugljikohidrati, GI).

Osobe sa bolešću tipa 1 moraju neprestano unositi hormone, pa bi trebali razmotriti razdoblje apsorpcije glukoze sadržane u svakom konkretnom proizvodu.

Za pacijente je važno znati brzinu djelovanja inzulina, čimbenike koji utječu na njegovu osjetljivost kako bi se pravilno jeli.

Dijagnoza poput dijabetesa postavlja se na temelju posebnog testa - glikemijske krivulje čija je norma za svaki stadij ispitivanja ima svoje vrijednosti.

Analizom se određuje glukoza na testu i nekoliko puta nakon vježbanja. Glikemija bi se trebala vratiti u normalu u roku od dva sata od uzimanja posebne otopine. Sva odstupanja od normalnih vrijednosti ukazuju na pojavu dijabetesa.

Šta trebate znati kada gubite kilograme?

Ljudi koji žele smršaviti često se odriču omiljene hrane, posebno slatkiša. Gubitak kilograma glavna je briga za bolesnike s dijabetesom koji imaju prekomjernu težinu. Bez obzira na razlog zašto se želite riješiti viška tjelesne težine, važno je da svaka osoba zna zašto se glikemija povećava, koja je norma za ovaj pokazatelj i kako je stabilizirati.

Glavne preporuke za gubitak kilograma:

  1. Prije obavljanja tjelesne aktivnosti koristite proizvode s visokim glikemijskim indeksom, kako bi se pojavila energija i razvio inzulin. U suprotnom, unesena hrana pretvara se u tjelesnu masnoću.
  2. Treba dati prednost samo proizvodima s niskim GN i glikemijskim indeksom. To će vam omogućiti da postepeno opskrbljuje energiju u tijelu, sprečavajući skokove inzulina, povećavajući koncentraciju glukoze u krvi i izbjegavajući taloženje masti.

Treba shvatiti da je glikemijsko opterećenje važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom sastavljanja dijeta, ali ovaj pokazatelj ne bi trebao biti prioritet. Uz njega treba uzeti u obzir i takve parametre kao što su udio kalorija, kao i količina masti, vitamina, soli, minerala i aminokiselina.

Samo je takav integrirani pristup organiziranju vlastite prehrane učinkovit i može dovesti do željenih rezultata.

Pogledajte video: Čorbast pasulj sa suvim mesom - Zdrava ishrana i dijabetes! Kuvar, recepti, nutritivni sastav. . (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar