Tumačenje rezultata i prihvatljivih pokazatelja: standardi šećera u krvi za djecu i odrasle

Test krvi je najpouzdaniji način otkrivanja dijabetesa kod pacijenta. Provjeravanjem ove supstance na koncentraciju glukoze možemo tačno reći koja se vrsta bolesti razvija u pacijentovom tijelu i koliko je klinička situacija teška, ili odrediti da li osoba ima tendenciju razvoja dijabetesa.

Stoga je ispitivanje šećera u krvi dijagnostički postupak od najveće važnosti u slučajevima kada se sumnja na dijabetes.

Pojam glikemijskog indeksa


Glikemijski indeks (GI) je brzina kojom se ugljikohidrati apsorbuju u krv, kao i brzina kojom povećavaju razinu šećera u tijelu.

GI ljestvica sastoji se od 100 jedinica. Što je viši indeks proizvoda, brže on daje tijelu energiju i obrnuto, niži je pokazatelj, hrana se sporije apsorbuje.

Ova je skala posebno važna za dijabetičare, koji moraju neprestano nadzirati nivo šećera u krvi i sprečavati iznenadne navale.

Ako prvi put uzimate krvni test na šećer, trebali biste se upoznati i sa skalom i provjeriti koju GI hranu jedete dan ranije.

Poželjno je da je to bila hrana sa prosječnim i niskim glikemijskim indeksom. Inače, riskirate prejedanje zbog stalnog osjećaja gladi, čijom pojavom izazivaju brzi ugljikohidrati, a ujutro da dobijete oštar skok šećera.

Kao rezultat, ako imate problema s metabolizmom ugljikohidrata, rezultat dobiven nakon pregleda bit će graničan ili povišen.

Standardi za biohemijsku analizu krvi na šećer


Da bi utvrdili zdravstveno stanje, stručnjaci koriste općenito utvrđene norme. To pomaže da se brzo utvrdi je li tijelo predisponirano za razvoj dijabetesa. Takođe, na osnovu normalnih pokazatelja, možete dobiti objektivne informacije o pacijentovom zdravstvenom stanju.

U odraslih muškaraca i žena

Za muškarce i žene koji su položili krvni test na šećer, norma će biti ista. Za kapilarnu krv cifra će biti od 3,3 do 5,5 mmol / L, a za vensku krv - 3,7-6,1 mmol / L.


U djece će norme pokazatelja glukoze u krvi ovisiti o dobi. Tako se u periodu od rođenja do jedne godine broj od 2,8 do 4,4 mmol / L smatra normalnim.

Od 12 mjeseci do pete godine života pokazatelji se razlikuju. Važeća granica je od 3,3 do 5 mmol / L.

U narednim godinama života nivo šećera se upoređuje sa indikatorima za odrasle i odgovara 3,3 - 5,5 mmol / L za kapilarnu i 3,7-6,1 mmol / L za vensku krv.

Tokom trudnoće

Za vrijeme trudnoće žensko tijelo doživljava značajne hormonalne promjene. Stoga se rezultat analize može malo iskriviti.

Doista, u ovom periodu organi trudne majke rade za dvoje i stoga male netačnosti u rezultatima istraživanja ne bi smjele izazvati paniku.

U većini slučajeva situacija se stabiliše odmah nakon rođenja bebe.

Kada se uzima krv iz prsta u trudnica na prazan stomak, granica od 3,3 do 5,8 mmol / L smatra se normalnom. Za vensku krv kod trudnica, brojke od 4,0 do 6,1 mmol / L smatraju se normalnim.

Tabela standarda za analizu nivoa šećera u prstu i iz vene po godinama

U ovoj tabeli prikazane su norme sadržaja šećera u venskoj i kapilarnoj krvi za različite starosne kategorije pacijenata:

Starost pacijentaNorma za kapilarnu krv, mmol / lNorma za vensku krv, mmol / l
Od 0 do 1 meseca2,8-4,45,2
Mlađi od 14 godina3,3-5,66,6
Od 14 do 60 godina3,2-5,56,1
60 do 90 godina4,6-6,47,6
Posle 90 godina4,2-6,78

Kao što vidite, razlika između razine šećera u kapilarnoj i venskoj krvi je oko 12%. Što je starost veća, to su veće dozvoljene granice.

U slučajevima sa dijabetičarima, lekar može odrediti normu za pacijenta pojedinačno, na osnovu težine bolesti i karakteristika organizma.

Normalni pokazatelji za dekodiranje rezultata općeg testa krvi za glukozu

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Opšti test kapilarne glukoze u krvi pokazuje opće rezultate. Da bi se postavila konačna dijagnoza, pacijenta se obično šalje na dodatni pregled. Međutim, nakon što dobije rezultat ovog testa, specijalista već može pretpostaviti da pacijent ima tendenciju razvoja dijabetesa, predijabetesa ili punog tijeka dijabetesa sa ili bez komplikacija.

Pomoćnici stručnjaka pri određivanju tih parametara svi su isti općenito uspostavljeni pokazatelji norme. Ako je nivo glukoze u kapilarnoj krvi 5,6-6 mmol / l, pacijent ima narušenu toleranciju na glukozu.

U skladu s tim, može mu se dijagnosticirati predijabetes. U ovom slučaju je neophodna korekcija prehrane i načina života, kao i redovno praćenje situacije od strane stručnjaka i kod kuće.


U onim situacijama kada je pacijent imao nivo glukoze od 6,1 mmol / l ili više, lekar primećuje prisustvo dijabetes melitusa.

Obično su potrebni dodatni pregledi kako bi se utvrdila vrsta bolesti.

Vrijednosti glukoze od 10 mmol / l ili više ukazuju na to da pacijentu treba hitnu medicinsku njegu u bolničkom okruženju.

Prihvatljive vrijednosti glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću

Kao što smo gore rekli, za pacijente sa šećernom bolešću lekar može utvrditi pojedinačni pokazatelj norme, uzimajući u obzir njegovo zdravstveno stanje. Ali to se praktikuje samo u slučaju dužeg tijeka bolesti.

Ako vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes, bez obzira na njegovu vrstu, pažljivo trebate pratiti stanje svog tijela, spriječiti hiperglikemiju i pokušati održati razinu glukoze u strogo definiranim granicama:

  • ujutro na prazan stomak - ne više od 3,5-6,1 mmol / l,
  • 2 sata nakon obroka - ne više od 8 mmol / l,
  • prije spavanja - 6,2-7,5 mmol / l.

Ovi su pokazatelji optimalna razina na kojoj je rizik od razvoja dijabetičkih komplikacija gotovo nula.

Pacijenti s dijabetesom trebali bi uložiti sve napore kako bi pokazatelji bili na prihvatljivoj razini.

Šta može uticati na rezultate studije?

Kao što znate, brojni faktori treće strane mogu utjecati na rezultat krvne pretrage na glukozu. Stoga je za dobivanje najtačnijih podataka potrebna pažljiva priprema za studiju.

Sljedeći faktori ne mogu na najbolji način utjecati na rezultat:

  1. stres. Stresne situacije koje osoba doživi doprinose poremećaju hormonalne pozadine i metaboličkom procesu. Stoga, ako je dan prije nego što ste bili nervozni, bolje da napustite laboratorijski test na nekoliko dana, jer pokazatelji mogu biti ili previsoki ili preniski,
  2. hrana i piće. Hrana koju jedete prije spavanja ili prije uzimanja krvi odmah će uzrokovati skok šećera. Isto važi i za pića. Zbog toga je potrebno prekinuti sve obroke 8-12 sati prije testa. Možete piti samo običnu mirnu vodu,
  3. pasta za zube i žvakaća guma. Ova hrana sadrži i šećer, koji momentalno ulazi u krvotok i uzrokuje porast razine glukoze. Stoga se ne preporučuje četkanje zuba ili osvježavanje daha žvakaćim gumama,
  4. tjelesna aktivnost. Također uzrokuju narušavanje rezultata. Ako je dan prije naporno trenirao u teretani, bolje je odgoditi pojavu u laboratoriji na nekoliko dana,
  5. uzimanje lijekova. Lijekovi za snižavanje šećera direktno utječu na razinu glukoze. Ako ne možete bez njih, nastavite ih koristiti. Samo nemojte zaboraviti upozoriti doktora na to,
  6. transfuzija krvi, rendgenski snimak, fizioterapija. Oni mogu iskriviti rezultat, pa je bolje da odložite analizu nakon što je prođete na nekoliko dana,
  7. prehlada. Tijekom prehlade tijelo pojačava aktivnu proizvodnju hormona, zbog čega se razina šećera može povećati. Ako se ne osjećate najbolje, odložite test.

Pridržavanje ovih standarda garancija je da ćete dobiti pouzdan rezultat.

Srodni videozapisi

O standardima za analizu šećera u krvi u videu:

Korisno je od liječnika naučiti o pravilima pripreme za analizu i pokazateljima normi. S određenim znanjem, možete kontrolirati svoje zdravlje čak i kod kuće, koristeći običan mjerač glukoze u krvi.

Pogledajte video: The Choice is Ours 2016 Official Full Version (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar