Kako se obavlja biopsija tkiva pankreasa kod pankreatitisa?

Biopsija pankreasa važno je dijagnostičko istraživanje, budući da je pankreas (gušterača) najvažniji organ probavnog i endokrinog sistema. Gušterača izlučuje vitalne hormone i enzime koji sudjeluju u procesima metabolizma i probave.

S tim u vezi, disfunkcije gušterače su po život opasna stanja koja zahtijevaju trenutno liječenje.

Najpouzdanije metode za utvrđivanje stanja gušterače uključuju procjenu razine hormona i enzima pankreasa u krvi, ultrazvuk organa i biopsiju gušterače.

Šta je biopsija pankreasa

Biopsija gušterače odnosi se na invazivne dijagnostičke metode (invazivne metode su medicinski postupci povezani s prodorom kroz kožu ili sluznicu), pa se postupak treba izvoditi samo prema uputama liječnika, u gastrološkoj, onkološkoj ili hirurškoj bolnici.

Da bi se smanjio rizik od komplikacija i povećala tačnost uzorkovanja materijala, pod nadzorom ultrazvučnog pregleda vrši se biopsija pankreasa.

Tokom biopsije gušterače, lekar, pomoću posebnih ipsa za biopsiju, uzima uzorak tkiva pankreasa na pregled. Nadalje, dobiveni uzorci se šalju u laboratoriju, gdje se boje i pregledavaju pod mikroskopom.

Prema indikaciji, dodatno se mogu provesti imunohistohemijske studije sa posebnim reagensima.

Rezultati biopsije tumače se uporedo sa pokazateljima drugih studija, pa bi lekar koji se treba baviti trebao raditi i sa dešifriranjem.

Glavna indikacija za biopsiju pankreasa je prisutnost tumora gušterače kod pacijenta.

Biopsija pankreasa vam takođe omogućava da odredite:

  • stadiju neoplazme,
  • prisutnost invazije tumora u obližnja tkiva (stepen invazivnosti tumora),
  • rizik od metastaza.

Biopsija vam također omogućava da prognozirate i odaberete najefikasniju terapiju.

Biopsija pankreasa omogućava vam:

  • procijeniti histološki sastav tkiva pankreasa,
  • procijeniti stanje stanica organa i njihovu sposobnost stvaranja enzima i hormona,
  • otkriti zloćudne ćelije u rezultirajućem uzorku tkiva,
  • procijeniti rizik od razvoja novotvorine pankreasa,
  • provesti diferencijalnu dijagnozu između različitih bolesti gušterače.

Indikacije za biopsiju pankreasa

Glavna indikacija za biopsiju gušterače je sumnja na maligni tumor.

Rak gušterače u većini slučajeva može dugo vremena oponašati simptome pseudotumorskog hroničnog pankreatitisa. Diferencijalna dijagnoza između kroničnog pankreatitisa i tumora često je izuzetno problematična, a biopsija je jedini način da se dobiju pouzdane informacije.

Indikacije za biopsiju pankreasa su:

  • sumnja pacijenta koji ima tumor pankreasa,
  • potreba za diferencijalnom dijagnozom između malignih i benignih tumora, kao i neoplazme i pseudotumorskog hroničnog pankreatitisa,
  • potrebu dijagnosticiranja težine hroničnog pankreatitisa,
  • nedostatak informacija o drugim neinvazivnim dijagnostičkim metodama (ultrazvuk tijela, klinički testovi itd.),
  • potrebu donošenja odluka o očuvanju ili uklanjanju dijela gušterače (resekcija pankreasa).

Biopsija za rak gušterače je najefikasnija i najpouzdanija metoda dijagnostike.

Biopsija pankreasa - kontraindikacije

Biopsija pankreasa se ne obavlja ako pacijent ima:

  • teški poremećaji krvarenja,
  • teške somatske patologije u akutnom stadiju.

Takođe, biopsija je kontraindicirana trudnicama. Za djecu se biopsija pankreasa obavlja samo kad je to apsolutno neophodno.

Vrste biopsije pankreasa

Trenutno se koriste sljedeće vrste biopsije:

  • intraoperativni
  • laparoskopski
  • perkutano
  • endoskopski.

Pomoću intraoperativnih biopsija, uzorkovanje tkiva gušterače vrši se direktno tokom otvorenog hirurškog zahvata na organu. Najčešće se ova vrsta dijagnoze koristi kada je potrebno dobiti materijal iz repa pankreasa.

Intoperativna biopsija može se izvesti sljedećim metodama:

  • direktno - ova metoda biopsije je moguća ako pacijent ima veliki površni tumor koji se nalazi na gornjoj ili donjoj ivici žlezde. Ova vrsta biopsije vrši se rezom na prednjem trbušnom zidu. Da biste uzeli materijal za biopsiju, koristite specijalnu iglu ili pištolj,
  • transduodenalni - ispitivanje se izvodi kroz dvanaestopalačno crevo. Za probijanje tumora koristite dugačku tanku iglu spojenu na 10 mililitersku špricu koja sadrži do 4 mililitara zraka.

Najmanje traumatično i najčešće korišteno istraživanje je perkutana biopsija pankreasa. Općenito se koristi biopsija tanke igle za aspiraciju, ali može se propisati i trepanobiopsija.

Igla se ubacuje pod lokalnu anesteziju kroz mali rez na koži. Biopsija se prati ultrazvukom ili CT.

Pomoću biopsije tankom iglom dobijaju se ćelije organa, a trepanobiopsijom stupac tkiva.

Treba napomenuti da se takva biopsija može koristiti i u terapeutske svrhe za drenažu cista, apscesa itd.

Laparoskopska biopsija izvodi se endoskopom i koristi se ako pacijent ima glomazne pseudociste ili apscese, rak gušterače ili ozbiljne patologije bilijarnog trakta.

Kako se pripremiti za postupak biopsije

Prije imenovanja biopsije, pacijent se podvrgava sveobuhvatnom pregledu:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • biohemijska ispitivanja krvi,
  • koagulogram,
  • Ultrazvuk pankreasa,
  • Alergijski testovi na anestetike koji se koriste za biopsiju (prema indikacijama),
  • test trudnoće (za žene reproduktivne dobi).

Također, 12 sati prije postupka, pušenje treba isključiti.

Za tri do četiri dana preporučuje se isključiti unos alkoholnih pića, kao i držati se lagane prehrane (isključiti unos prženog, začinjenog, masnog, dimljenog itd.).

Uz to, tri dana prije biopsije gušterače, sva hrana koja može dovesti do povećanog stvaranja plinova i nadimanja treba ukloniti iz prehrane (sirovo povrće, mahunarke, masni mliječni proizvodi i smeđi kruh treba isključiti).

Ako je potrebno, tri do četiri dana prije biopsije, pacijentu su propisani lijekovi za smanjenje nadimanja.

Biopsija gušterače - kako to učiniti i koliko ih ima u bolnici

Neposredno prije postupka doktor obrađuje mjesto biopsije antisepticima i provodi lokalnu anesteziju. Prema indikacijama, može se izvršiti postupak biopsije pankreasa pod općom anestezijom.

Ako je potrebno, Dicinon se primjenjuje pacijentu kako bi se spriječilo krvarenje.

Da bi se povećala tačnost postupka i smanjio rizik od nuspojava, radi se biopsija pankreasa pod nadzorom ultrazvučnog pregleda.

Nakon obrade zone za biopsiju i ublažavanje bolova, lekar pod nadzorom ultrazvuka (ili CT) ubacuje posebnu iglu za biopsiju i vadi tkivo tumora pankreasa. Nakon toga pranje antisepticima ili antibioticima može se provesti kroz biopsijsku iglu.

Čitav postupak traje oko petnaestak minuta.

Biopsija aspiracije dobro se podnosi i rijetko izaziva nuspojave. U rijetkim slučajevima mogu se javiti komplikacije zbog oštećenja vaskula.

Prema indikacijama, umesto aspiracione biopsije može se izvršiti sledeće:

  • endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP). U tom se postupku kroz usta, u tanko crijevo (na gušteraču), ubacuje fleksibilna cijev s kamerom (endoskop). Provođenjem ovog postupka omogućava vam se fotografiranje organa i istovremeno obavljanje biopsije,
  • endoskopski ultrazvučni pregledi. S ovom tehnikom, kao i s ERCP-om, endoskop se ubacuje u gušteraču. Nakon toga ultrazvučnim senzorom se otkriva mjesto formacije tumora, a uzorom za biopsiju uzima se uzorak tumorskog tkiva.
  • laparoskopski pregledi. Kod laparoskopskih pregleda endoskop se ubacuje kroz mali rez u trbušnom zidu. Tijekom ispitivanja liječnik može pregledati organ i procijeniti lokaciju i rasprostranjenost tumora. Nakon toga uzima se tkivo za istraživanje.

Tkiva prikupljena tokom biopsije gušterače šalju se u laboratoriju na dalje histološke ili imunohistohemijske studije.

Biopsija gušterače - posljedice i život poslije

Prema indikacijama, pacijent može biti prebačen na parenteralnu ishranu u toku 24-48 sati.

Ubuduće se pacijent mora strogo pridržavati dijeta 5p prema Pevznerovoj. Dijeta se poštuje najmanje mjesec dana, dok se, na preporuku gastroenterologa, dijeta postepeno proširuje.

Jedite u obrocima, u kašastom ili naribanom obliku, pet do šest puta dnevno. Hrana treba biti topla.

Dodatno, nakon biopsije gušterače može se propisati Sandostatin (lijek koji blokira proizvodnju enzima pankreasa, stvarajući funkcionalni ostatak tijela) i Cerucal.

U roku od nekoliko dana nakon pražnjenja, preporučuje se pridržavanje režima polukreveta. U roku od mjesec dana, preporučuje se izbjegavanje fizičkih napora, također biste trebali odbiti piti alkohol.

Šta je biopsija pankreasa?

Unutrašnji organi često su pogođeni tumorima i malignim bolestima. Ako se sumnja na onkologiju ili dobroćudnu neoplazmu, pacijenta se ubrizgava punkcijom kroz kožu ili direktno tijekom operacije.

Biopsija pankreasa standardni je postupak koji se obavlja bolesnicima s dijagnosticiranim tumorima ili s pogoršanim pankreatitisom. Potrebno je ako nakupljanje tekućine ili edem retroperitonealnog prostora ne dopušta da se metodama ultrazvučne dijagnoze ili MRI gastrointestinalnog trakta shvati tačno koji se procesi odvijaju u organu. Pored toga, ako je potrebno potvrditi rak ili razumjeti u kojoj je fazi, ova metoda se koristi direktno za dijagnozu tumorskog tkiva.

Biopsija je propisana za sumnju na malignost, koja se često uzima tokom operacije

Načini prikupljanja probijanja

Svaki tumor u gušterači, čak i ako je vizualno definiran kao benigna masa, treba tačnu dijagnozu. Da biste to učinili, uradite biopsiju. Ovo je tehnika pregleda tkiva koja su uzeta od pacijenta u vrijeme operacije ili prije operacije.

Osnovno je važno uzeti tkivo tačno s mjesta koje predstavlja neoplazmu u gušterači. Biopsija je najpreciznija metoda za utvrđivanje malignih tumora i pomaže u otkrivanju metastaza. Ona dijagnosticira stepen bolesti, prirodu onkologije i određuje u kojoj se fazi bolest nalazi.

Biopsija pankreasa ima 4 vrste tehnika:

  1. At intraoperativna metoda čestice tkiva odstranjuju se tijekom otvorenog hirurškog zahvata u trbušnoj šupljini. Ovo je uobičajena tehnika, posebno ako je potrebna biopsija repa pankreasa. Postupak je složen i prilično opasan, ali što je moguće informativniji. Opasnost je da ispitivanja neinvazivne prirode možda neće pokazati sva obilježja neoplazme, a nakon svega, tumor je ponekad neoperabilan i već je izvršena operacija. Uz to, nikad ne postoji sigurnost da tkivo neoplazme neće reagirati na probijanje i ščepanje komada, počevši rasti ubrzanom brzinom.
  2. At laparoskopska metoda Biopsije imaju priliku ne samo uzeti uzorak tkiva, već i pregledati trbušnu šupljinu ili čak sam gušteraču. Ova metoda se najčešće koristi kada je potrebna biopsija onkoloških procesa. Postupak se izvodi pod općom anestezijom. Kod akutnog ili kroničnog pankreatitisa laparoskopska dijagnostička metoda omogućava vam da vidimo retroperitonealni prostor, utvrdite postoje li neoplazme ili akumuliranje tekućine.
  3. At perkutana metoda uzima se biopsija pankreasa uz upotrebu aspiracije sitnim iglama. Ova dijagnostička metoda omogućuje vam jasno razlikovanje pankreasnih procesa od malignih novotvorina. Međutim, način punkcije se ne može uvijek koristiti jer je vrlo teško ući u tumor veličine manje od 2 cm. Iako ultrazvučna dijagnostika ili MRI pankreasa pomažu liječniku, nije uvijek moguće vizualizirati proces uzimanja biopsije uz njegovu pomoć. Transdermalna biopsija je zabranjena ako je pacijent podvrgnut abdominalnoj operaciji, međutim, upravo je on u drugim slučajevima najpotrebniji. Njegova se relevantnost objašnjava činjenicom da takva biopsija gušterače nanosi minimalnu štetu zdravlju i smanjuje rizik od komplikacija na nulu.
  4. At endoskopska metoda endoskop se ubacuje u creva, tkivo tumora probija se kroz dvanaestopalačno crevo. Takva tehnika je pogodna ako je neoplazma malih dimenzija ili je duboko produbljena u gušterači.

Biopsija pankreasa za tumor: kako se izvodi postupak?

Nakon što je pacijent podvrgnut ultrazvuku ili MRI gušterače, pokazujući da postoji tumorski proces koji se mora procijeniti, liječnik daje uputnicu za biopsiju. Pre nego što lekar odredi kako će se tkivo uzeti za histološki pregled, važno je da pacijent prođe:

  • opšti test krvi
  • analiza mokraće
  • zgrušavanja krvi
  • analiza broja trombocita,
  • test protrombinskog indeksa.

Ljekar bi trebao imati potpunu sliku o tome kako se pacijent osjeća, kako će se njegovo tijelo ponašati tokom postupka biopsije pankreasa, kakve mogu biti komplikacije i rizici. Ako postoji problem s procesom koagulacije krvi, tada je zabranjena biopsija, propisan je abdominalni MRI s kontrastom.

Za pacijenta je postupak što jednostavniji, uzima se komad tkiva i daju ga za laboratorijske pretrage. Hvatanje se događa pištoljem, na čijem se kraju nalazi igla, ponekad je tanka, a ponekad debela. Način uzimanja materijala iz novotvorine pankreasa ovom tehnikom sličan je setu materijala u štrcaljki. Komad tkiva pažljivo se usisava u iglu i sa nje u cijev. Kontejner s materijalima šalje se u laboratoriju na istraživanje. Tamo se uz pomoć specijalizirane opreme odvajaju stanice zdravog tkiva i bolesne stanice, određuje priroda neoplazme i njena priroda.

Period rehabilitacije

Pacijent mora znati ne samo kako učiniti biopsiju, već i o procesu oporavka nakon tako složenog postupka.Bez obzira na rezultat je, dijagnoza se potvrđuje ili opovrgava, nakon dijagnoze je potreban period rehabilitacije.

Nakon biopsije gušterače intraoperativnim uzorkovanjem, osoba ostaje u bolnici. U bolnici mu se, ako je potrebno, daje intenzivna terapija kako bi se stabiliziralo njegovo opće stanje, a već istog dana pacijent se obično može dignuti na noge. Zatim nekoliko dana ljekari promatraju pacijenta, provjere da li se svi tjelesni procesi odvijaju u uobičajenom režimu. Ostavite kući 3-4 dana, ako su svi pokazatelji normalni i prema biopsiji nema hitne potrebe za operacijom tumora na gušterači. S pankreatitisom se liječenje i kontrola provode prije nego što se akutna faza smanji.

Prilikom prikupljanja materijala za histološku analizu primjenom metode finog igle, važno je da je pacijent pod nadzorom liječnika najmanje 4 sata. Ako za to vrijeme ne dođe do promjene u blagostanju, pacijenta se šalje kući.

Na koji god način liječnici uzeli materijal za biopsiju gušterače, vrijedno je zapamtiti da je za pacijenta važno apstinirati nekoliko dana:

  • od vežbanja
  • aktivni rad i fizički rad,
  • konzumiranje alkohola
  • prekomjerna motorička aktivnost,
  • vožnja automobilom
  • pušenje
  • jesti začinjeno, slano, prženo.

Biopsija se može uzeti laparoskopom tokom pregleda gastrointestinalnog trakta

Svaka intervencija u gušterači prepuna je činjenice da se mogu razviti komplikacije:

  • porast temperature
  • slabost u tijelu
  • krvarenje koje se otvorilo
  • skokovi krvnog pritiska,
  • zimica
  • vrtoglavica

Ako se otkrije bilo koji od navedenih simptoma, tada ne možete napustiti medicinsku ustanovu, vrijedno je ostati pod nadzorom liječnika, jer svako tijelo drugačije reagira na biopsiju. Ponekad se na mestu punkcija ili ureza žlezde mogu stvoriti fistule, a na kraju ciste, tumori, suppurations.

Laboratorijska priprema tkiva

Važno je pripremiti se za uzimanje biopsijskog materijala. Manipulacija se vrši na prazan stomak, zabranjeno je čak i piti tekućine, uključujući vodu. Ako pacijent nema pankreatitis, probleme s gušteračom u akutnom stadijumu, tada se neće morati unaprijed pridržavati posebne prehrane. Ograničenje za 2 dana biće alkoholna pića, duvanski proizvodi, masna i začinjena hrana. Ako je pacijentu potrebna psihološka priprema, onda im u medicinskoj ustanovi mogu pomoći, u posebno teškim slučajevima, predlažu im uzimanje sedativnih lijekova ili sedativa. Čišćenje crijeva kao prije kolonoskopije ili anoskopija nije potrebno.

Vrste biopsije pankreasa

Ljekari provode postupak različitim alatima i metodama, ponekad direktno tijekom operacija na trbušnoj šupljini.

  • biopsija sa visokom iglom
  • aspiracija sitnih igala ili perkutana,
  • laparoskopski
  • intraoperativni
  • endoskopski.

Biopsija organa gustom iglom omogućava dobivanje relativno velikog uzorka tkiva za proučavanje jednom. Promjer igle koja se u ovom slučaju koristi je 1 milimetar.

Transdermalna biopsija također se naziva i aspiracija finim iglama. Ova vrsta postupka provodi se najčešće. U tom slučaju doktor koristi medicinski alat u obliku posebnog pištolja, na čijem se kraju nalazi mlaznica u obliku noža. Kada se pritisne dugme, sečivo secira tkivo. Takođe se može koristiti dugačka tanka igla sa štrcaljkom. Obvezni element perkutane biopsije je računalni skener tomografije ili ultrazvučni skener, kojim se prati proces.

Laparoskopski pregledi su neophodni da bi se dobio uzorak određenog mesta organa. U tom slučaju liječnik, radeći samo malene posjekotine, dobija priliku da pregleda trbušnu šupljinu na prisustvo metastaza. Ako je pacijentu dijagnosticiran akutni pankreatitis, laparoskopska biopsija omogućava procjenu prevalencije upalnog infiltrata.

Intoperativna biopsija se izvodi direktno tokom operacije. Doktor, koji dobije pristup trbušnoj šupljini kao rezultat hirurške intervencije, odabire uzorak za biopsiju.

Što se tiče endoskopske vrste dijagnoze, u ovom slučaju doktor dolazi do gušterače putem dvanaesnika, pomoću endoskopa i posebne igle u obliku mlaznice na endoskopu. Dakle, moguće je uzeti tkivo sa glave žlezde na pregled.

U kojim slučajevima se propisuje postupak kada to nije moguće

Kao i bilo koja druga vrsta dijagnoze, biopsija ima specifičan popis indikacija. Naravno, može se izvesti samo onako kako je propisao lekar, ako za to postoji objektivna potreba. Dakle, biopsija pankreasa se obavlja u slučajevima ako:

  • sumnja se da pacijent ima kancerogeni tumor organa,
  • druge dijagnostičke metode pokazale su prisustvo neoplazmi u tkivima žlijezde čija se priroda mora utvrditi,
  • neinvazivne metode ispitivanja ne omogućavaju dobivanje potpunih informacija potrebnih za dijagnozu i liječenje,
  • pacijentu je dijagnosticiran akutni ili hronični pankreatitis,
  • postoji potreba da se utvrdi težina lezije pacijenta sa kanceroznim tumorima.

Slično tome, postupak biopsije predviđa i kontraindikacije. Biopsija žlijezde se ne obavlja ako:

  • pacijent pismeno odbije biopsiju,
  • pacijent ima kršenje svojstava koagulacije krvi,
  • subjekt je u ozbiljnom stanju, na primjer, povezan je s uređajima za održavanje života,
  • Postoje neinvazivne dijagnostičke metode koje mogu dati slične informacije u istom volumenu kao i biopsija.

Trudnicima ova vrsta hirurške intervencije praktično nije propisana, zbog potencijalne opasnosti po nerođeno dijete. Dječja dob u nekim slučajevima može biti i prepreka biopsiji gušterače.

Pravila za pripremu ispita

Glavni zahtjev od kojeg ovisi djelotvornost dijagnoze jest potreba da se ona strogo vodi na prazan stomak. 24 sata prije početka postupka pacijentu je zabranjeno da pije alkohol, 12 sati ne može pušiti.

Dan prije biopsije preporučuje se lagani obrok bez masne, začinjene i pržene hrane. Uveče je dozvoljena labava večera, ali najkasnije 8-10 sati prije biopsije. Istovremeno, ne možete piti nijednu tečnost.

Sam proces istraživanja, bez obzira na način njegovog provođenja, može biti prilično bolan, jer liječnik unaprijed upozorava pacijenta. Biopsija se obično obavlja pomoću lokalne anestezije ili opće anestezije. U tom slučaju, lekar unapred razjasni pacijentovo odsustvo alergije na anestetike, ako je potrebno, usmeri ga na testove alergije.

Žene u prvom tromjesečju trudnoće obavezno moraju obavijestiti liječnika o svojoj posebnoj situaciji.

Kako postoje različite vrste postupaka

Biopsija se obavlja samo u medicinskoj ustanovi, pod nadzorom ultrazvučnog ili računarskog tomografskog skenera. U nekim slučajevima pacijent može biti identifikovan u bolničkoj bolnici.

Od hirurga, medicinskih sestara i anesteziologa neophodno je da se pridržavaju svih aseptičnih pravila prilikom prikupljanja materijala za istraživanje.

Perkutana biopsija je najsigurnija i najmanje traumatična za subjekt. Doktor može koristiti tanku dugu iglu ili poseban pištolj. S obzirom na bol u procesu, pacijentu se često nudi lokalna anestezija.

Nakon što djeluje anestezija, pod nadzorom aparata za ultrazvuk ili računarskog tomografa liječnik ubacuje iglom u tkivo organa kroz prednji trbušni zid. Kao rezultat ispumpavanja zraka iz šupljine igle, biološki materijal ulazi u njega. Pištolj za biopsiju funkcionira na sličan način. Ako je zahvaćeno područje manje od 2 centimetra ili ako pacijent mora na operaciju ili laparoskopiju trbušne šupljine, provođenje biopsije tankom iglom za aspiriranje postaje nepraktično.

Na sličan se način obavlja i biopsija velike igle - pacijentu se daje i anestetik, a liječnik pomoću igle velikog promjera (1 mm) uzima tkivo na pregled.

Laparoskopija se smatra najuspešnijim načinom obavljanja biopsijskih pregleda. U ovom slučaju se minimalna invazivnost i trauma kombiniraju s visokim informativnim sadržajem. Osim gušterače, tokom laparoskopije liječnik može pregledati cijelu trbušnu šupljinu, procijeniti stanje organa koji se tamo nalaze, prepoznati metastaze i žarišta nekroze. Pacijenta se stavlja u stanje lijeka, nakon čega se ugljični dioksid dovodi u trbušnu šupljinu. Liječnik napravi dvije ili više malih punkcija kroz koje posebni instrumenti, kao što su laparoskop ili igle za biopsiju, ulaze u trbušnu šupljinu.

Endoskopska biopsija najčešće je relevantna u slučajevima kada neoplazme male veličine leže u dubokim slojevima tkiva na glavi organa. Subjekt se kroz usnu šupljinu i jednjak stavlja endoskop u šupljinu želuca. Iz stomaka uređaj ulazi u dvanaestopalačno crevo, odakle posebnom mlaznicom mogu da se uhvate ćelije iz glave žlezde. S obzirom na malu pokrivenost ove metode, ona se rijetko koristi.

Intraoperativni pregled izvodi se direktno u toku abdomena na trbuhu. Metoda se smatra najinformativnijom, ali i najopasnijom i traumatičnijom za pacijenta. Svi zahtjevi za abdominalne operacije napredni su mu. Pacijent se nalazi pod općom anestezijom kada hirurg razreže zid trbušne šupljine, čime dobiva direktan pristup organu. Sama intraoperativna biopsija se može izvesti na više načina. Dakle, izravna biopsija je moguća samo u prisustvu velikih površnih tumora smještenih u regiji gornje ili donje ivice žlijezde. Izvodi se kroz rez, ili pomoću posebnih igala i pištolja. Transduodenalna metoda provodi se kroz dvanaestopalačno crijevo, zatvoreno ili otvoreno, pomoću igala i endoskopa. Postupak se može izvesti i tankom iglom sa špricom od 10 mililitara, koja sadrži 3-4 mililitara zraka. Tumor se probija i iz njega se uzima materijal.

Značajke obrade zaplijenjenog materijala

Nakon što kirurg uzme zahvaćeno tkivo, mora ih poslati u laboratoriju na pregled. Tkiva se prenose u posebne sterilne epruvete. Dijagnostika prije nego što započne s proučavanjem biomaterijala, obrađuje je i priprema za istraživanje.

Odabrana tkiva podvrgavaju se parafinskom tretmanu ili zamrzavanju, nakon čega se pomoću mikrotomskog noža režu na tanke listove - kriške. Dobiveni odeljci postavljaju se na pravokutne sterilne čaše i podvrgavaju bojenju.

Na taj način pripremljeni materijal ispituje se pod svetlosnim mikroskopom. Upotrebom optike visoke preciznosti liječnik može utvrditi prirodu patologije koja je utjecala na organ, njegovu težinu, pa čak i prognozu njegovog razvoja.

Ako mikroskopski pregled nije dovoljan da se postavi dijagnoza i utvrdi kancerozni tumor, provodi se imuno-histološki pregled tkiva. Za to su odjeljci izloženi različitim antitumorskim serumima. Pojava u jednom od pripravaka žućkastih granula koje se mogu razlikovati mikroskopom ukazuje da tumor ima upravo onu prirodu protiv koje je serum usmjeren u određenom dijelu.

Elektronska mikroskopija pojavljuje se s povećanjem stanica organa do 100 tisuća puta, i omogućava vam ispitivanje organela ćelija gušterače.

Komplikacije i rehabilitacija nakon postupka

Najopasnija u smislu mogućih posljedica je intraoperativna biopsija organa. Nakon abdominalne operacije pacijent je na odjelu intenzivne njege, gdje se njegovo stanje postepeno normalizira. Nakon nekog vremena prebačen je na hirurško odeljenje. U roku od 5-25 dana nakon operacije subjekt se nalazi u bolnici.

Nakon pregleda tankom iglom pacijent ostaje pod nadzorom ljekara nekoliko sati. Ako se za to vrijeme osjeća normalno, bit će mu dopušteno da ide kući, po mogućnosti pod nadzorom nekoga tko mu je blizak.

Period rehabilitacije nakon dijagnoze treba proći bez pušenja i konzumiranja alkohola. Odmah nakon postupka ne preporučuje se vožnja ili rukovanje drugim složenim mehanizmima.

Od 3 do 30 dana (ovisno o vrsti postavljene dijagnoze), pacijentu je zabranjena fizička aktivnost.

Komplikacije nakon operacije su izuzetak, a ne pravilo. Ako je postupak proveden slabo, može doći do krvarenja, peritonitisa, lažnih cista i fistula.

Biopsija pankreasa složen je invazivni postupak proučavanja stanja nekog organa. U slučaju da pacijent ima tumorske formacije, a sve ostale metode istraživanja ne omogućuju utvrđivanje jesu li formacije zloćudne ili benigne, to je biopsija tkiva praćena histološkim i mikroskopskim pregledom koji liječniku mogu dati potrebne informacije. Kao metoda za dijagnosticiranje karcinoma gušterače, do danas je biopsija koja daje najtačnije rezultate u 85-95% slučajeva.

Komplikacije nakon RV biopsije

Najčešće se dobro podnosi aspiracijska biopsija gušterače. Podložna svim pravilima pripreme i daljnjeg oporavka, komplikacije se rijetko javljaju.

Najčešće se mogu dogoditi komplikacije nakon biopsije gušterače:

  • febrilni simptomi
  • slabost
  • bolovi u trbuhu
  • mučnina i povraćanje
  • zimica
  • vrtoglavica

Da bi se smanjio rizik od komplikacija, postupak biopsije pankreasa treba provesti samo kvalificirani specijalist, pod nadzorom ultrazvuka, CT-a itd.

Priprema za TIAB

  • Upozorite svog liječnika o alergijama na lijekove, određenim bolestima i stanjima u tijelu, kao što su trudnoća, hronične plućne i srčane bolesti, te prekomjerno krvarenje. Možda ćete morati da napravite neke testove.
  • Ako uzimate bilo koji lijek, o tome unaprijed obavijestite svog liječnika. Možda će vas posavetovati da privremeno odbijete uzeti neke od njih.
  • Postupak se izvodi strogo na prazan stomak, prije studije čak ne možete ni piti vodu.
  • Dan prije biopsije morate se odreći pušenja i pijenja alkohola.
  • Ako se jako bojite nadolazećeg postupka, obavijestite liječnika o tome, možda će vam dati injekciju sredstva za smirenje (sedativ).

Načini provođenja postupka

Ova vrsta biopsije tkiva gušterače koristi se za dijagnosticiranje hroničnog biopsije pankreatitisa, onkologije. Diferencijalna dijagnoza bolesti ovog unutrašnjeg organa u prvi plan stavlja indikacije biopsije. Na temelju rezultata ispitivanja izvodi se zaključak o preporučljivosti uklanjanja gušterače.

Za provođenje operacije gušterače s minimalnim rizicima po zdravlje, studija treba provesti u sljedećim slučajevima:

  • nedovoljne informacije o postojećim neinvazivnim metodama,
  • hitna potreba za proučavanjem indikacija za promene u ćelijskoj strukturi. Ovo poprima poseban značaj kada tumor raste,
  • uspostavljanje žarišta patologije.

Kontraindikacije koje sprečavaju biopsiju gušterače uključuju:

  • potpuno odbijanje pacijenta da sprovede studije pankreasa,
  • poremećaji krvarenja
  • metode za provođenje neinvazivnih dijagnostičkih metoda koje daju potpune i vjerodostojne informacije o stanju gušterače,
  • nepristupačnost gušterače za neke vrste instrumenata zbog pojave formacija.

Indikacije za biopsiju su jake bolove u rastu epigastrijuma, desnom hipohondrijumu, mogu dati u leđa. Sindrom boli povezan je sa kompresijom nervnih žila, začepljenjem Wirsung-a, žučnim kanalima, peritonealnim pojavama uzrokovanim pogoršanjem upalnog procesa u gušterači.

Kako se bol pojačava, žutica se također pridaje simptomima, ona postaje jedan od glavnih znakova onkologije, no gotovo uvijek je taj simptom kasnije od gubitka kilograma i dispeptičnih pojava.

Kako se uzima biopsija gušterače Na osnovu tehnike istraživanja uobičajeno je razlikovati četiri metode za prikupljanje biološkog materijala: intraoperativni, laparoskopski, perkutani, endoskopski.

Kada se materijal uzima tokom otvorene operacije na gušterači, oni govore o intraoperativnoj biopsiji. Ova metoda istraživanja odabrana je ako postoje dokazi o uzimanju uzorka s repa ili tijela organa. Postupak se smatra:

  • teško
  • traumatičan
  • relativno opasno.

Kirurzi koriste laparoskopsku metodu za sakupljanje biomaterijala iz određenog područja gušterače i pregledavaju trbušnu šupljinu na metastaze.

Studija je relevantna za rak, za dijagnozu tumora rasute tečnosti iza peritoneuma u akutnom toku pankreatitisa, žarišta masne pankreasne nekroze (kada tkivo pankreasa umre).

Probijanje gušterače transkutanom metodom inače se naziva fino-igličnom aspiracionom biopsijom, to je:

  1. što je tačnije moguće
  2. omogućava vam da razlikujete pankreatitis od onkološkog procesa,
  3. punkcija pankreasa izvodi se pod kontrolom ultrazvuka.

Metoda se ne koristi ako je veličina tumora manja od dva centimetra, jer je izuzetno teško ući u njega. Također, metoda kože kože vrata maternice se ne preporučuje prije nadolazećeg hirurškog tretmana (abdominalna operacija). Snimanje pod kontrolom CT-a i ultrazvuka je definitivni plus postupka.

Transdermalna metoda može pokazati onkologiju u oko 70-95% slučajeva, a vjerojatnost da će se za vrijeme manipulacije pojaviti:

  • metastaza implantacije,
  • kontaminacija trbušne šupljine,
  • druge komplikacije.

Kada je cista pankreasa ili druga neoplazma mala ili duboka u gušterači, postoje indikacije za endoskopsku biopsiju, drugi naziv postupka je transduodenalna biopsija. To uključuje uvođenje posebnog uređaja s kamerom u glavu gušterače kroz dvanaesnik.

Sve češće u posljednje vrijeme liječnici biraju biopsiju aspiracije sitnom iglom, za njeno provođenje probija se gušterača, pištolj za biopsiju, a na kraju cijevi nalazi se mali nož.

Studija se obično izvodi ambulantno (osim za intraoperativnu biopsiju u kombinaciji s operativnim zahvatom).

Uz biopsiju sitne igle primjenjuje se lokalna anestezija, uz intraoperativnu i laparoskopsku anesteziju.

Trajanje studije je od 10 minuta do 1 sata, ovisno o metodi.

Indikacije i kontraindikacije za izbor tkiva

Studija se mora izvesti u sljedećim slučajevima:

  • nedovoljan sadržaj informacija o postojećim neinvazivnim dijagnostičkim metodama,
  • potrebu za diferencijacijom promjena koje se događaju na staničnoj razini, što je najvažnije u slučajevima sumnjivih tumorskih bolesti,
  • potrebu uspostavljanja difuznih ili žarišta patoloških odstupanja.

Kontraindikacije za postupak:

  • odbijanje pacijenta da sprovede istraživanje pankreasa,
  • teški poremećaji krvarenja,
  • prisutnost prepreka za uvođenje instrumenta (neoplazme),
  • moguće je provoditi neinvazivne dijagnostičke metode koje nisu inferiorne biopsijama u informativnom sadržaju.

  • sposobnost određivanja citologije tkiva i dobivanja svih potrebnih informacija o stepenu, težini bolesti,
  • patologija se može prepoznati u ranim fazama njenog razvoja i mnoge opasne komplikacije mogu se spriječiti,
  • biopsija vam omogućava da odredite količinu nadolazećih operacija kod pacijenata sa karcinomom.

Glavni zadatak postupka je identificirati prirodu i prirodu patološkog procesa koji se nalazi kod osobe u ispitivanom tkivu. Ako je potrebno, tehnika se može dopuniti drugim dijagnostičkim metodama, uključujući rendgenski snimak, imunološku analizu, endoskopiju.

Video od stručnjaka:

Metode biopsije

Biopsija se može obaviti tokom operacije ili izvesti kao neovisna vrsta ispitivanja. Postupak uključuje upotrebu posebnih igala različitog promjera.

Za njegovo provođenje koristi se ultrazvučni skener, CT skeniranje (računarska tomografija) ili se može koristiti laparoskopska metoda.

Metode istraživanja materijala:

  1. Histologija. Ova metoda uključuje obavljanje mikroskopskog pregleda odsječka tkiva. Prije ispitivanja stavlja se u poseban rastvor, potom u parafin i boji. Ovaj tretman omogućava vam razlikovanje odsjeka ćelija i pravi zaključak. Pacijent dobiva rezultat na ruke nakon perioda od 4 do 14 dana. U nekim slučajevima, kada je potrebno brzo utvrditi vrstu neoplazme, analiza se vrši hitno, pa se zaključak donosi nakon 40 minuta.
  2. Citologija. Tehnika se temelji na proučavanju ćelijskih struktura. Koristi se u slučajevima nemogućnosti dobivanja komada tkiva. Citologija vam omogućuje procjenu prirode izgleda obrazovanja i razlikovanje malignog tumora od benignog pečata. Unatoč jednostavnosti i brzini dobivanja rezultata, ova metoda je pouzdano inferiorna u odnosu na histološku.

Vrste selekcije tkiva:

  • biopsija sitne igle,
  • laparoskopska metoda
  • transduodenalna metoda
  • intraoperativna punkcija.

Sve gore navedene metode uključuju niz mjera za sprečavanje prodora patogenih mikroorganizama u ranu.

Fina aspiracija igle

Pankreasna punkcija je sigurna i ne-traumatična zbog upotrebe pištolja ili šprice, stvorene u tu svrhu.

Na njegovom kraju postoji poseban nož koji može trenutačno secirati tkivo u trenutku pucanja i zarobiti stanično područje organa.

Pacijent se podvrgava lokalnoj anesteziji prije biopsije kako bi se smanjio bol.

Zatim se, pod kontrolom ultrazvučnog pregleda ili upotrebom CT aparata, igla ubacuje kroz zid peritoneuma u tkivo pankreasa kako bi se u iglu uzeo uzorak biopsije.

Ako se koristi poseban pištolj, tada je lumen igle ispunjen kolonom ćelija u trenutku aktiviranja uređaja.

Biopsija sitne igle nije praktična u slučajevima kada je pacijentu predviđeno da uradi:

  • laparoskopija, koja se sastoji od punkcija peritonealnog zida,
  • laparotomija izvedena seciranjem peritonealnih tkiva.

Ova metoda se ne koristi ako veličina zahvaćenog područja ne prelazi 2 cm. To je zbog poteškoće prodiranja u proučavano područje tkiva.

Laparoskopski

Ova metoda biopsije smatra se informativnom i sigurnom. Smanjuje rizik od traume, a omogućava i vizualni pregled gušterače i organa koji se nalaze u peritoneumu kako bi se prepoznali dodatni žarišta nekroze, pojavili metastaze i upalni procesi.

Uz pomoć laparoskopije, materijal koji se planira pregledati može se uzeti s određenog mjesta. Tu prednost nemaju sve tehnike, pa je ona vrijedna u dijagnostičkom planu.

Laparoskopija je bezbolna, jer se radi pod općom anestezijom. U procesu njegove provedbe, posebnim trncima zidova u trbušnu šupljinu ubacuju se laparoskop i potrebni alati za hiruršku intervenciju i biopsiju.

Transduodenal

Ova vrsta uzimanja punkcije koristi se za proučavanje formacija male veličine koje se nalaze u dubokim slojevima organa.

Biopsija se obavlja pomoću umetnutog endoskopa kroz orofarinks, koji omogućava snimanje materijala iz glave žlijezde. Postupak se ne može koristiti za proučavanje lezija koje se nalaze u drugim delovima tela.

Intraoperativno

Punkcija ovom metodom uključuje prikupljanje materijala nakon laparotomije. U većini slučajeva izvodi se tokom planirane operacije, ali ponekad to može biti i nezavisna intervencija.

Intoperativna biopsija smatra se složenom manipulacijom, ali najinformativnijom. U vrijeme njegove primjene ispituju se i drugi organi koji se nalaze u trbušnoj šupljini. Izvodi se pod anestezijom i prati disekcija zidova peritoneuma.

Glavni nedostaci biopsije su povećani rizik od traume, potreba za produženom hospitalizacijom, dug period oporavka i visoka cijena.

Moguće komplikacije

Da bi se spriječile neugodne posljedice, pacijent treba izbjegavati fizičke napore, napustiti loše navike, a također ne voziti automobil nakon takve manipulacije.

  • krvarenja koja mogu nastati zbog oštećenja vaskula tokom postupka,
  • stvaranje ciste ili fistule u nekom organu,
  • razvoj peritonitisa.

Biopsija se sada smatra poznatom manipulacijom, pa su komplikacije nakon nje vrlo rijetke.

Kako se pripremiti, oporaviti

Kako se obavlja biopsija pankreasa? Započinju s pripremom za manipulaciju, a hrana koja može izazvati pojačanu nadutost treba isključiti iz prehrane na nekoliko dana.

Masnoće, sirovo povrće, mahunarke i raženi hljeb uklanjaju se s izbornika.

Studija se provodi isključivo nakon dobivanja rezultata laboratorijskih ispitivanja, uključujući: opću analizu urina, analizu urina na šećer, analizu krvi, određivanje trombocita u krvi, vrijeme krvarenja, koagulaciju, protrombinski indeks. Ako se otkriju ozbiljni poremećaji zgrušavanja, ozbiljno je zabranjeno ozbiljno stanje pacijenta i preneti do oporavka.

Također je potrebno moralno se pripremiti za intervenciju, a za većinu bolesnika izuzetno je nužna jednostavna moralna podrška drugih, rodbine i rodbine. Biopsija je, u stvari, ista hirurška intervencija, nisu je svi naišli i znaju kako se ponašati.

Trbuh je najzaštićeniji dio ljudskog tijela, pacijent osjeća najveću nelagodu u trenutku kad čeka na injekciju. Iz tog razloga, neki pacijenti ne mogu bez premedikacije, što uključuje uzimanje:

Takva sredstva ublažavaju bol, mogu pomoći u savladavanju stresa i straha od postupka.

Ako se napravi biopsija tokom trbušne operacije, pacijent će biti premješten na odjel intenzivne njege kako bi se stabiliziralo dobro. Tada ga je potrebno smjestiti na hirurško odjeljenje, gdje ostaje pod nadzorom ljekara do oporavka.

Kad se primijenila metoda aspiracije finom iglom, osobu je potrebno pratiti oko dva sata nakon zahvata. Pod uslovom da se njegovo stanje stabilizuje, istog će dana biti pušten kući, neko od njegove rodbine mora pratiti pacijenta, dok je vožnja zabranjena.

Neko vrijeme nakon biopsije potrebno je suzdržavanje od:

  • težak fizički rad (uključujući bavljenje sportom),
  • konzumiranje alkohola
  • pušenje.

Često svi pacijenti normalno podnose ovu metodu istraživanja pankreasa, međutim, pregledi pokazuju da oštećenja malih krvnih žila, krvarenje, stvaranje lažnih cista, fistula i pojava peritonitisa nisu isključeni. Da biste izbjegli takve neugodne i opasne posljedice, trebate kontaktirati samo provjerene medicinske ustanove.

Podaci o biopsiji nalaze se u videu u ovom članku.

Nakon biopsije gušterače

  • Nakon ambulantne biopsije, pacijent ostaje u bolnici pod liječničkim nadzorom 2-3 sata. Tada se, dobro zdravlje, može vratiti kući.
  • Hirurškom intervencijom - pacijent ostaje pod nadzorom medicinskog osoblja dan ili više. To zavisi od količine operacije.
  • Nakon anestezije pacijent ne može sam voziti.
  • Tokom dana nakon postupka zabranjeni su alkohol i pušenje.
  • U roku od 2-3 dana, potrebno je isključiti fizičku aktivnost.
  • Vaš lekar može preporučiti da prestanete sa uzimanjem određenih lekova u roku od nedelju dana nakon biopsije.

Biopsija (punkcija) u dijagnozi karcinoma pankresa

Mnoge bolesti gušterače, uključujući rak pankreasa, životno su opasne. Što se prije postavi točna dijagnoza, veća je i šansa za oporavak. Kasna dijagnoza karcinoma gušterače povezana je s nedostatkom karakterističnih simptoma bolesti.

Dijagnoza karcinoma gušterače u ranoj fazi moguća je integriranim pristupom, koji uključuje:

  • pažnja na pritužbe pacijenata (najsumnjiviji su epigastrični bolovi sa ozračenjem u leđima, bezrazložno mršavljenje),
  • zračna dijagnostika (ultrazvuk, endo-ultrazvuk, CT, MRI, holangiopankreatografija, angiografija),
  • određivanje nivoa tumorskih markera - CA 19-9, CEA,
  • identifikacija genetske predispozicije,
  • dijagnostička laparoskopija,
  • punkcija i biopsija pankreasa radi histološkog pregleda i potvrde dijagnoze.

Jedina radikalna metoda liječenja raka gušterače koja daje nadu za uspjeh je pravovremena operacija u ranoj fazi, dopunjena daljinskim zračenjem ili hemoterapijom.

U Kliničkoj bolnici na Yauzi možete dobiti sveobuhvatnu dijagnozu pankreasnih bolesti.

Prijavite se ljekaru

Priprema pacijenta

Prije svega, potrebna je konzultacija s liječnikom kod koje je pacijent dužan informirati o postojećim alergijskim reakcijama na lijekove, o kroničnim i nedavnim bolestima, o lijekovima koji se uzimaju.

Prije uzorkovanja biopsije neophodni su laboratorijski testovi:

  • opšta analiza krvi i urina,
  • zgrušavanje krvi,
  • na protrombinskom indeksu,
  • trombociti
  • o trajanju krvarenja.

Naknadna priprema za biopsiju vrši se na sljedeći način:

  • dnevno morate se suzdržati od konzumiranja bilo kakvih alkoholnih pića,
  • Ne možete jesti ili piti prije postupka,
  • pušenje nije dozvoljeno 12 sati,
  • neki su pacijenti jako nervozni prije postupka, tada im se propisuje premedikacija u obliku injekcije sredstva za smirenje (Seduxen, Relanium).

Indikacije i kontraindikacije za uklanjanje biopsijskog materijala

Indikacije za biopsiju pankreasa su:

  • Niski sadržaj informacija o neinvazivnim metodama ispitivanja,
  • Potreba za diferenciranjem morfoloških promjena u strukturi stanica, osobito s tumorskim bolestima,
  • Ispitivanje radi utvrđivanja žarišnih ili difuznih patoloških procesa.

  • Pacijentovo neslaganje da izvrši ovu manipulaciju,
  • Teška koagulacija krvi
  • Prisutnost na putu instrumenta svih vrsta formacija (važno je pri izboru metode biopsije),
  • Imati pristup neinvazivnim dijagnostičkim tehnikama koje bi bile jednako informativne.

Metode odabira tkiva pankreasa

Postoji nekoliko načina uklanjanja biopsijskog materijala gušterače, on se provodi kao neovisna intervencija ili tijekom operacije šupljine.

Bilo koja od predstavljenih metoda biopsije uključuje upravljanje pravilima asepsije (skup mjera usmjerenih na sprečavanje mikroorganizama da uđu u ranu).

Biopsija tanke igle

Biopsija tanke igle

Najčešći način, kao najmanje traumatičan i opasan. Izvodi se pomoću šprice s tankom iglom (promjera manje od 1 mm) ili posebnim pištoljem za biopsiju. Preliminarno se provodi lokalna anestezija, jer je ovaj postupak vrlo bolan. Nadalje, pod nadzorom CT ili ultrazvuka, igla se ubacuje u tkivo gušterače kroz trbušni zid i aspiracijom (ispumpavanjem zraka ili njegovim vrlo jakim razblaživanjem) biološki materijal ulazi u iglu. Kada koristite pištolj za biopsiju s nožem na kraju epruvete, kada se uređaj aktivira, igla velikom brzinom ubrzava tkivo, a lumen igle ispunjava stupac ćelija.

Ova metoda može biti neprikladna za nadolazeću operaciju pacijenta primjenom laparoskopije (hirurška intervencija putem punkcija u trbušnom zidu) ili laparotomije (hirurška tehnika koja omogućava pristup trbušnim organima disekcijom tkiva trbušnog zida). Takođe, ova metoda se ne koristi kada je veličina "meta" (zahvaćeno područje) manja od dva centimetra, kada se teškoća ulaska u nju naglo povećava.

Laparoskopska biopsija

Zlatna sredina sigurnosti u kombinaciji s informativnim sadržajem. Ova metoda omogućava uz najmanje traume provesti, pored biopsije, vizualni pregled gušterače i organa trbušne šupljine, koji omogućava otkrivanje žarišta nekroze, procijeniti koliko su velike žarišta upale, prisustvo metastaza u raku, pregledati trbušnu šupljinu, njene organe itd. Osim toga, iz jasno definirane lokacije može se odabrati direktna biopsija (materijal uzet tokom biopsije), što laparoskopiju čini vrlo, vrlo vrijednom dijagnostičkom tehnikom plan.

Laparoskopska biopsija se izvodi pod općom anestezijom. Zatim se ugljendioksid ubrizgava u trbušnu šupljinu (radi stvaranja operativnog prostora), ubacuje se laparoskop, kao i alat za biopsiju (to mogu biti igle za biopsiju ili specijalizirani laparoskopski instrument) putem punkcija u trbušni zid.

Transduodenalna biopsija

Koristi se u istraživanju malih formacija smještenih u dubokim slojevima tkiva gušterače. Izvodi se unošenjem endoskopa kroz usta, jednjak i želudac u dvanaestopalačno crevo, odakle se uzima uzorak za biopsiju, ali izbor materijala za studiju moguć je samo iz glave žlezde. Nedostatak transduodenalne metode je pokrivanje samo dijela organa.

Intraoperativna biopsija

Način odabira materijala za biopsiju, koji uključuje odabir uzorka biopsije nakon laparotomije. Ovo može biti neovisna intervencija ili kao dodatak drugoj abdominalnoj operaciji. Ova je metoda ujedno i složena, najopasnija za pacijenta, ali je vrlo informativna. Ako se intraoperativno obavlja biopsija, postoji mogućnost dodatnog pregleda dijela trbušne šupljine i susjednih organa u gušterači.

Ova se manipulacija provodi pod anestezijom disekcijom trbušnog zida i odabirom materijala za istraživanje.

Značajan nedostatak ove tehnike je visoka obolijenost, što negativno utječe na period oporavka tijela i potrebu da pacijent ostane u bolnici.

Savjet: tvrdeći objektivno - vrijedno je složiti se samo s finom iglom ili laparoskopskom biopsijom, s obzirom na njihovu relativnu sigurnost, a u slučaju laparoskopije i informativnog sadržaja.

Zaključno, želim reći da doktori mogu provesti biopsiju želuca, gušterače i drugih organa, propisati dijetu nakon uklanjanja gušterače i još dugo vremena, i što je najvažnije, tvrdoglavo objašnjavaju posljedice resekcije pankreasa, nedostajući tonu drugih važnijih činjenica, ali uvijek vrijedi imati mišljenje. Neka ovo mišljenje ne bude dominantno, čak je i bolje, ali kad se pacijent vodi pitanjem, ima manje rupa za prevaru pomoću apstraktnih koncepata i fraza, što vam je lakše.

Pogledajte video: Sta su lipomi, masna tkiva, kako se postavlja dijagnoza i kako se lece (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar