Dijetalne supe za pankreatitis

Liječenje bilo koje bolesti probavnog sustava zahtijeva strogo pridržavanje prehrane. U suprotnom, nijedan lijek i nikakav postupak neće biti efikasni. Pankreatitis je bolest kod koje se gušterača upali, pa kao rezultat toga ne proizvodi pravilno probavni sok. I tijekom pogoršanja i za vrijeme remisije prehrana bi trebala biti dijetalna. Od posebnog značaja su supe kod pankreatitisa. Oni imaju maksimalan pozitivan uticaj ne samo na sam organ, već i na njegovu funkciju, normalizujući varenje.

Pravila ishrane pankreatitisa

Budući da ljudi žive u porodicama, nije baš prikladno pripremiti posebna jela za pacijenta s pankreatitisom. Moramo se potruditi da recepti za dijetu postanu sastavni dio porodičnog jelovnika.

Da biste to učinili, morate naučiti kako ih slasno kuhati.

Ako uspije u tome, bonus će biti smanjenje rizika od bolesti u probavnom sustavu u kućanstvu, jer prehrambeni recepti za pankreatitis nude pravilnu prehranu.

Izvorni proizvodi moraju biti svježi i zdravi. Ohlađene i odmrznute pre kuvanja, čuvajte u frižideru ne više od jednog dana.

Za početnike kuhare, pružamo recepte za jela koja sigurno mogu biti uključena u prehrani za pankreatitis. Kuhanje, prema dijetalnim receptima, preporučuje se neposredno prije obroka. Ali češće od toga to je nemoguć zadatak, posebno radnim danom. Stoga je dopušteno držati hranu pripremljenu prema receptima prehrane u hladnjaku.

Kakva bi trebala biti supa?

Juha bi svakoga dana trebala biti na jelovnikovom meniju s pankreatitisom, ako se pogoršalo hronični oblik bolesti, jelo se jede nekoliko puta na dan, jer trenutno gušterači treba više meke i štedljive hrane nego ikad. sa dodatkom žitarica, vermikela.

Klađenje na proizvode koji blagotvorno utiču na probavni sistem ne pogoršava dobrobit. Na primjer, potrebno je uzeti u obzir da s pogoršanjem bolesti morate pojesti što više proteina, izvor tvari biće meso i riba.

Za pripremu supa biraju se mršave sorte ribe, supa se kuha u sekundarnom juhu, masnoća, koža i filmovi obavezno se uklanjaju iz proizvoda. Kod pankreatitisa potrebno je svaki put kuhati pileći goveđi juhu, mljeveno meso (isjeckano na male kockice ili samljeti u mljeveno meso).

Jedenje masnog mesa prouzrokovaće:

  1. iritacija pankreasa,
  2. pogoršanje
  3. pogoršanje blagostanja.

Juha od puretine, zečjeg mesa, goveđeg mesa s niskim udjelom masti biće ukusna. Bolje je uzeti ribu i oslić od ribe. Juha od mahunarki, mljevene kaše, bijelog kupusa i drugog kupusa može prouzrokovati štetu jer povećavaju izlučivanje soka pankreasa, izazivaju napade mučnine, bolova.

Pacijenti s pankreatitisom mogu u supu dodati krumpir, tikvice, šargarepu, tikvicu i luk. Što se tiče začina, dozvoljena je kurkuma, začinsko bilje, mala količina soli i paprike. Ni u kojem slučaju ne smije biti graška juha!

Prvi dan nakon pogoršanja bolesti dolazi do medicinskog posta, prvo jelo koje je dozvoljeno bolesniku je upravo supa.

Približna veličina obroka izračunava nutricionista ovisno o težini i zdravstvenom stanju pacijenta.

Kako kuhati dijetu prve tečajeve

Dijetalna prehrana s povišenim šećerom i pankreasnim pankreatitisom prilično je stroga. Pacijent mora zaboraviti jesti masnu, začinjenu i prženu, kao i određene vrste žitarica, povrća.

Svi pacijenti s pankreatitisom slijede dijetu br. 5

Juhe su podeljene u 4 vrste.

  1. Od povrća.
  2. Pire od krumpira.
  3. Na juhu.
  4. Na osnovu mliječnog proizvoda.

Za pripremu prvih tečajeva važne su i komponente i postupak pripreme. Juha od pankreatitisa ne uključuje pasivirani luk s mrkvom i začinima. Sastojci se trebaju lako apsorbirati želucem kako bi se izbjegla bol.

Juha od povrća jedno je od jednostavnih jela. Treba samo usitniti sastojke, a zatim ih prokuhati. Uzmite pileće zalihe kao osnovu.

Treba ih jesti toplo, jer hladna hrana može prouzrokovati napad bolesti. Takođe su korisne i sluzave juhe protiv pankreatitisa. Slanje zobene kaše u juhu rezultirat će sluznicom, pa je jelo posuto sirom. Da biste pripremili metodu sluzi, uzmite heljdinu, rižinu kašu.

Mogu li jesti supu kod pankreatitisa?

Definitivno bi tečnu hranu trebalo konzumirati svakodnevno. Oni smanjuju iritaciju, ublažavaju upalni proces. Osigurajte tijelu potrebnu količinu energije, bez velikog opterećenja probavnog trakta. Svako tekuće jelo potiče proizvodnju probavnog soka, enzima, poboljšava probavne procese i povećava apsorpciju.

Juha je prvo jelo koje se sastoji od tečnog dela. Ono nužno sadrži druge komponente koje djeluju kao hemijska iritanta. Tijelo prima potrebnu količinu tekućine i potrebne hranjive tvari.

Juhe protiv akutnog pankreatitisa

Ako je bolest u akutnom stadijumu, u akutnom obliku supe su osnovna komponenta prehrane. U isto vrijeme, tečne supe napravljene na juhi napravljenoj od nemasnog mesa pokazale su se na najbolji način. Prozirne supe, pire jela takođe pozitivno utiču na zdravlje. Ako kuhate dressing juhu, napravite je bez preljeva.

Hronična supa protiv pankreatitisa

Osoba sa hroničnim oblikom bolesti ima više „prednosti“, jer može se pripremiti mnogo veća raznolikost. U ovom slučaju su pogodne praktično sve moguće mogućnosti, bilo da je to obična supa na juhi, mliječna supa kuhana na kvasu, ili povrće i voćne juhe, ili supa za punjenje. Jedino što se mora poštivati ​​je da se osigura da juha ne bude masna i da ne sadrži veliki broj začina, konzervansa. Bolje ih je potpuno eliminirati. Takođe, supa ne sme da bude začinjena ili previše slana. Treba ga koristiti samo u toplom obliku, jer i vrući i hladni proizvodi djeluju nadražujuće na zidove i mogu izazvati upalni proces. Korištenje bilo kojeg ulja, masti, začina, začina mora biti smanjeno. Ako ste skuhali čorbu, koja prema receptu uključuje jesti rashlađeno, trebalo bi se držati sobne temperature, ali ne jesti direktno iz frižidera.

Juhe protiv holecistitisa i pankreatitisa

Najbolje jelo bi bila supa bez masnoća i začina, svježe pripremljena, na bazi juhe s niskim udjelom masti. U ovom slučaju juha može biti bilo što: i od kostiju i mesa, te ribe, pa čak i povrća. U ovom slučaju treba probati supu od pire, prozirnu supu, ali bolje je potpuno isključiti supu od punjenja. Juhe od gljiva i na bazi kisele pavlake, umaci su potpuno kontraindicirani.

Juha za pogoršanje pankreatitisa

Tokom egzacerbacije pankreatitisa, jela na juhi pokazala su se najboljima. Oni moraju biti hranjivi, sadržavati sve potrebne komponente i hranjive tvari, a u isto vrijeme ne bi trebali vršiti pritisak na unutarnje organe, posebno probavne. U supe morate uključiti raznovrsno zelje, što je veoma korisno za organizam i sadrži veliku količinu vitamina.Za pripremu juhe bolje je koristiti kosti krupnih životinja, ali piletina neće biti toliko korisna, jer može doprinijeti jačanju upalnog procesa. Piletina senzibilizira tijelo, što rezultira oslobađanjem histamina. To povećava rizik od razvoja alergijske reakcije i podržava upalni proces.

Bolje je kuhati goveđu ili janjeću supu. Te su kosti hipoalergene. Pored toga, za razliku od mesnih kostiju, one se mogu više puta kuhati. Kada koristite kosti sitnog goveda, prvo ih treba potapati kipućom vodom ili ih lagano pržiti. Tada nisu u stanju da iritiraju crijevnu stijenku, i povećaju upalu. Kosti treba isjeckati i uzima se ovo izračunavanje: 1 kg kostiju se izlije sa oko 3-3,5 litara vode. Zagrijte na jakoj vatri, čim juha prokuha, učvrstite i počnite kuhati dok ne skuha i boja zasiti. U tom će slučaju površina biti prekrivena pjenom, koja se mora postepeno uklanjati, jer se formira od denaturiranih proteina koji nepovoljno djeluju na organizam, posebno tijekom upalnih procesa. Masnoća koja se formira tokom kuvanja takođe negativno utiče. Osobito je štetan u razdoblju bolesti, pa ga treba povremeno uklanjati radi sprečavanja emulgiranja masti.

Dijetalne supe za pankreatitis

Dijetalne supe zastupljene su uglavnom laganim obrocima na nemasnoj osnovi. Juhe od pire, prozirne supe najbolje su prikladne. Možete čak i koristiti obične juhe s drobljenim komadima mesa, ali supe za punjenje bolje je ne koristiti. Da biste pripremili supu od punjenja, potrebna vam je zasebna juha i zasebna priloga. Luk je najbolje napraviti jak i zasićen. Razjašnjeno je pomoću posebno pripremljene zagrade. Upravo je tip koji omogućuje pripremu lagane juhe koja će biti ne samo ugodna i ukusna po izgledu, već će biti i korisna za zdravlje. Možete biti sigurni da su sve štetne tvari koje mogu dobiti zajedno s proizvodima uklonjene tijekom pripreme jela, a proizvodi nastali tijekom prženja neutralizirani su s odgodom.

Također vam omogućuje ne samo poboljšati kvalitetu ukusa, već i uklanjati čestice koje mogu povećati upalu ili izazvati alergijsku reakciju. Odgoda obogaćuje i jelo aromatičnim sastojcima, aromatskim tvarima, što značajno poboljšava probavu, a takođe izaziva nesvjesnu reakciju, tokom koje dolazi do refleksnog izlučivanja sline i izlučivanja probavnih enzima. Najčešće, kod pankreatitisa, koriste supu na mesu, jer ima štedljiviji učinak. Kao kašnjenje upotrebljava se goveđi trup bez krvi. Vratilo, stub se uglavnom koristi. Pozitivno djeluje na probavni trakt.

Da biste pripremili momka, meso trebate samljeti u brusilici za meso, staviti ga u hladnu vodu. U ovom slučaju se morate pridržavati omjera 1: 2. Insistiramo u frižideru u proseku sat vremena. Za to vreme, svi rastvorljivi proteini prelaze u vodu. Ako dodate malo soli, proces difuzije će se intenzivirati, odnosno brzina tranzicije će se povećavati. Također, ako želite da kapuljača bude aktivnija, morate dodati dodatni sok koji ostane nakon odmrzavanja. Dodavanjem odmrznutog mesa i jetre možete više puta povećati brzinu reakcije i njen intenzitet. Mnogi bilježe pozitivan rezultat ako dodate bjelanjke, dok ih je potrebno intenzivno miješati. Momak mora biti razblažen malom količinom koštanog bujona, što u ovom slučaju treba dobro izmiješati. Za razrjeđivanje koristite preostalu količinu juhe. U tom slučaju temperatura ne bi trebala preći 50 stepeni.Ovo će omogućiti topljivim proteinima da brzo i bez gubitaka odu u juhu, a da pri tome ne izgube svoju hranjivu vrijednost. Osim toga, mogu se ravnomjerno rasporediti po cijeloj masi. Zatim, kad je juha skoro gotova, za otprilike 10-15 minuta možete dodati korijenje, luk i brzo dovesti do vrenja. Proteini se zgrušavaju veoma brzo, to dovodi do bistrenja bujona. Cijeli proces kuhanja trebao bi se odvijati pri malom vrenju. Trebao bi biti malo uočljiv kako ne bi došlo do snažnog isparavanja. Ovo će se u potpunosti zasititi ekstraktivnim komponentama koje ublažavaju upalni proces. Uz to, podstiču probavu.

S sporim vretjem, tvari mogu međusobno djelovati, što rezultira širokim rasponom ukusa i mirisa karakterističnih za kvalitetan mesni juh, a boja se pojačava. Nakon završetka ključanja, momak će se sam smjestiti na dno, što je signal za kraj kuhanja. Zagrijavanje se zaustavlja, nakon čega buji se daje mogućnost infuzije. Masnoća se uklanja s površine, juha se slani i filtrira kroz tkivo koje treba biti dovoljno gusto. Pokazatelj kvalitete juhe je odsustvo na površini sjaja, mrlje od masnoće, smeđe nijanse. Za prozirnu supu, odvojeno morate pripremiti prilog, koji se prelije s juhom neposredno prije posluživanja. Kao prilog idealni su rezanci, riža, tjestenine, mesne okruglice. Takođe se poslužuje proizvod za hleb. Prednost treba dati tortama, krutonima, protrifolima.

Pire kaša ima jednoliku konzistenciju. Za njegovu pripremu koristite povrće, žitarice, mahunarke, mesne proizvode. Svi proizvodi se kuhaju odvojeno. Treba prokuhati snažno, prije propadanja. Takođe, žitarice se kuvaju, takođe do potpunog ključanja. Jetra, meso, kravlje se kuhaju, prže se sa obje strane. Potom se sve to zajedno s juhom procijedi kroz mlin za meso. Ako postoje razne mlaznice, bolje je koristiti rešetke za paste. Zatim morate razrijediti dobivenu masu s bijelim umakom pripremljenim unaprijed. Zajedno sa umakom, prokuhajte. Nakon spremnosti, u supu dodajte puter, sol. Sve se to dobro izmiješa i ohladi. Do stola treba poslužiti začinjeno mješavinom tučenog jaja sa mlijekom. Upotreba treba biti sa krutonima. U ovom slučaju će najbolji način pripreme krutona biti njihovo prirodno sušenje na zraku: hljeb treba isjeći na male kockice i osušiti

,

Lagane juhe protiv pankreatitisa

Postoji prilično lagana juha, ali najlakša se od svih smatra hladnom. Mliječnu čorbu možete razmotriti kao opciju, ali ako osoba nema pojedinačnu netoleranciju na laktozu. Slatka čorba često se preporučuje za upotrebu kod pankreatitisa. Za pripremu mliječnih supa najbolje su pogodne žitarice, tjestenine, povrće. Također biste trebali uzeti u obzir: ako koristite proizvode biljnog podrijetla, posebno žitarice, oni loše prokuhavaju. Stoga ih treba kuhati jako dugo. Tako se npr. Biserni ječam kuha 2-3 sata, tek tada će dostići svoj najbolji kvalitet. Luk je prvo prvo kuhati dok se napola ne skuva u običnoj, malo zasoljenoj vodi, a tek nakon toga možete vodu ocijediti, kašu preliti mlijekom. Ako se koristi mlečni prah, on se uglavnom dodaje nakon kuhanja, onda kada je jelo gotovo spremno. Slatka supa začinjena je solju, šećerom, mlijekom u prahu i ostalim aromama po ukusu. Možete koristiti med i džem, razne džemove. Prije posluživanja, u svaku porciju stavite puter. Također, žitarice koje se slabo probavljaju, preporučuje se kuhati dok se ne zdrobite u smrvljenom obliku, a tek nakon što ste spremni dodati mlijeko u prahu, prethodno razrijeđeno u toploj vodi. Poslužite takvo jelo sa knedlama.

Hladne supe uključuju prije svega čorbu na bazi kvasa, kao i juhu od povrća. Na kvasu možete kuhati jela poput povrća, mesa ili ekipnog okroshka, cvekle. Za pripremu slatkih supa koristi se svježe, smrznuto i sušeno voće, kao i povrće i bobice. Zimi su dobro pogodni smrznuti plodovi. Oni su razvrstani, otpada, uklanjaju se i dodatni dijelovi. Sušeno voće se takođe sortira, pokvareni dijelovi se uklanjaju. Potom ih prelije hladnom vodom, šećer se može dodati po ukusu i staviti na vatru. Prvo je prokuhajte na laganoj vatri, a zatim učvrstite i kuhajte dok ne kuha na laganoj vatri. Kuhanje u prosjeku traje 10-15 minuta.

U međuvremenu se škrob zasebno uzgaja, pa ga polako, uz stalno miješanje, izlijte u prokuhanu juhu i nastavite kuhati još 5-10 minuta. Juha se jede i u hladnom i u toplom obliku, odvojeno posluženi knedle, tepsije, manta. Takođe dobro ide sa vrhnjem i pavlakom.

Recepti za supu protiv pankreatitisa

Možete probati i Запорожni kupus: on nije samo zdrav, već i ukusan. Priprema se na bazi svinjetine. Prvo se svinjetina kuha. U ovo vrijeme odvojeno počnite pirjati kiseli kupus. Prije nego što počnete sa gašenjem, morate ga istisnuti od viška vlage. Pirjajte dok ne bude gotovo. Zeleno meso narežite na trakice (peršin, kopar, pastrnjak i celer dobro se slažu). Luk i šargarepa se takođe režu, po mogućnosti i slamke. Sve to se prži u ulju. Prebacite masnoću kroz stroj za mljevenje mesa, dobivenu masu samljeti sjeckanim začinskim biljem i opranim prosojem. Filtrirajte jedan i po litra juhe od ukupne mase, pa u nju stavite krumpir. Preporučuje se rezanje krompira na kockice. Krompir kuhajte 10-15 minuta, a zatim dodajte pirjani kupus, salatu, sve začine i začinsko bilje prethodno zakuhajte i kuhajte dok ne skuhaju. Prilikom posluživanja morate jelo malo ohladiti, a u tanjir staviti krišku svinjetine, pavlake, zelje.

Seljačka supa

Da biste napravili ovu supu pripremite sastojke. Dakle, kupus narežite na manje komade, krompir na kockice, a korijenje usitnite na male krugove. Posebno stavite juhu da prokuha. Nakon što juha prokuha, u nju možete staviti kupus. U međuvremenu odvojeno luk, mrkvu, peršun, pire od rajčice ili običnu rajčicu odvojite odvojeno. Paster je bolji u maslacu ili luku. Dajte kupusu da prokuha, pa dodajte sve ostalo - krompir, povrće s umakom. Kuhajte još 10-15 minuta, a na samom kraju možete staviti korijenje, ali nemojte koristiti nikakve začine. Možete koristiti i žitarice, ali tada treba smanjiti količinu krumpira ili čak ukloniti. Grožđice je potrebno kuhati odvojeno dok ne omekšaju i uvesti u supu uz povrće. I proso se polaže na samom početku kuhanja. Prilikom posluživanja, jelo se začinjava kiselom pavlakom i začinskim biljem.

Biljne supe protiv pankreatitisa, klasična supa

Trebat će vam razno povrće. Obično ih se režu na male komade i prokuhaju. Najbolja opcija bi bila supa, koja će uključivati ​​peršin, kopar, šargarepu. Celer, pastrnjak, luk. Ne samo da se kombiniraju međusobno, već imaju i odlična ljekovita svojstva. Ovo je rijedak slučaj u kojem je moguće kombinirati odličan ukus s koristima, pa čak i ljekovitim učinkom. Ne vrijedi se dovesti u stanje u kojem se povrće raspada, samo prokuhajte i dodajte krompir. Ostavite da ove komponente ključaju, a u međuvremenu izmiješajte kiselo vrhnje s žumanjcima. Pričekajte da krompir omekša i začinite čorbu kuhanom masom. Kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje, te začinite biljem. Služi se za stolom s krutonima.

Pire od pankreatitisa

Jušni pire također ne postoji jedna, njihova prilično velika raznolikost. Na primjer, trebalo bi da isprobate mrkvu sa povrćem (krompir, šargarepa, kupus).Za kuhanje sve trebate isjeći na male komade, nakon što se sve komponente mogu pomiješati i kuhati na srednje jakoj vatri, dok ne postanu mekane. Ne izlijte vodu u kojoj je povrće kuhano, već je ocijedite, malo ohladite. Zatim, pomoću sita, obrišite sve to i dodajte ostatak juhe koja je tek proprana (nakon što se ohladi). Dodajte aromatične supstance, začinite pavlakom.

Pire od paradajza i jabuka

Ova supa ne može bez mrkve i luka. Pripremite ih unaprijed: isjecite na male kriške, procijedite malo. Za pasiviranje koristite suncokret ili maslac, a začinima i biljem dodajte ukus. Preporučuje se upotreba korijena. Ispada prilično ukusna supa začinjena celerom, peršinom, peršunom. Nakon prženja dodaje se mala količina brašna, koja se koristi za vezivanje proizvoda i daje im svježu, hrskavu hladovinu. Pržite oko 2 minute, prethodno posolite po ukusu. Zatim sve te komponente možete staviti u tavu, sipati juhu. Zatim sadržaj dovedemo do vrenja nakon čega dodamo rajčicu i jabuku. One se moraju unaprijed isjeći na male kriške i ostaviti ih da malo odstoje. Jabuke se prvo moraju oguliti uklanjanjem kore i uklanjanjem semenki. Kuhajte najmanje 20-30 minuta. Zatim obrišite masu. Pustite da prokuha. Dodajte malu količinu soli. Nakon što se juha skuva, može se poslužiti na stolu u porcioniranim tanjurima. Obično za takvu supu je potrebno prilog. Kao prilog dobro se koristi svako jelo od riže posluženo na zasebnom tanjiru, ukrašeno biljem, sosom.

Sluzave juhe za pankreatitis, sluzav kuleš

Prokuhajte proso 1-2 puta (ne treba ga bacati u hladnu vodu, već u kipuću i slanu). Također, za ukus se preporučuje odmah dodavanje nekoliko lovorovih listova. Oko 10-15 minuta je dovoljno za kuvanje. Obično je ovo vrijeme dovoljno da proso postane potpuno kuhano, kuhano. Zatim ga zdrobite guračem, kašikom. Dobivenu masu začinite lukom, prethodno prženim. Kuleš se priprema i na bazi krumpira, a zatim morate smanjiti količinu žitarica.

Prehrana za pankreatitis

Gušterača je organ koji osjetljivo reagira čak i na najmanje doze hranjivih sastojaka iz hrane. Etilni alkohol je za nju posebno toksičan. Čak i vrlo male doze ovog otrova, koje se sadrže u limenci od 0,5 piva, mogu izazvati napad pogoršanja pankreatitisa. Gotovo svi ljudi s kroničnim alkoholizmom pate od pojasa boli u trbušnoj regiji, karakterističnog za pankreatitis.

Da biste zaustavili napad, nije dovoljno uzimati lijekove protiv bolova i fermentirane droge. Vrlo je važno pridržavati se pravilne prehrane na medicinskom stolu br. 5.

Lista zabranjenih pankreatitisa

Hrana i pića koja su strogo zabranjena kako tijekom pogoršanja pankreatitisa, tako i u njegovom hroničnom toku:

  • bilo koja alkoholna pića
  • masno meso - svinjetina, jagnjetina - i paprike iz njega,
  • skuti sir, mlijeko, sirevi, fermentirano pečeno mlijeko, ayran,
  • bilo koja pržena hrana
  • jela u kojima se proizvodi narežu na velike komade - pilaf, ragu, odrezak,
  • masne sorte ribe su sva imena iz porodice lososa,
  • žumance,
  • nešto agruma, kiselo bobice - ovdje je sve individualno, voće može i izazvati pogoršanje i ne učiniti to.

Šta ljudi mogu jesti sa pankreatitisom

Vrlo je važno da hrana ne nadražuje zidove želuca i ne izaziva prekomjernu proizvodnju želudačnog soka i enzima. Da biste to učinili, jedite najviše mršavu, pažljivo nasjeckanu hranu.

  1. Od pekarskih proizvoda treba dati prednost mršavom kruhu, kao i proizvodima od integralnog brašna.
  2. U supermarketima postoje odjeli hrane za ljude na dijeti - tamo možete odabrati specijalni hljeb od raženog brašna, koji je zajamčeno da neće izazvati napad.
  3. Možete jesti bilo koje mliječne proizvode koji sadrže manje od 5% masti. Sireve je bolje odabrati domaće, na istom principu - s minimalnim procentom sadržaja masti, ne previše slanim i ne oštrim.
  4. Povrće može biti bilo koje, kuhano ili parno. Prije jela, preporučljivo ih je samljeti na tavi ili u mikseru.
  5. Možete jesti voće, ali bolje je ne u sirovom obliku, nego u pečenom ili barem prethodno mljevenom u blenderu da krupni komadi ne padnu u želudac. Bobice bi trebale biti odabrane slatke, meke, ne kisele.
  6. Kašice od bilo koje žitarice i mahunarki - heljda, riža, slanutak, biserni ječam, zobena kaša - poželjni su za upotrebu tijekom pogoršanja pankreatitisa i za vrijeme remisije. Kako ne biste sumnjali da kaša neće izazvati napad - za početak možete probati kašiku ili dvije. Ali najčešće, žitarice se dobro podnose, poput biljnih supa na vodi.

Pravila kuhanja za pacijente s pankreatitisom

Sva jela treba biti pripremljena prema sljedećim principima:

  • Izbjegavajte velike komade mesa, povrća, voća.
  • Nastojte mljeti što je moguće sitnije na rerni sastojke salate ili drugog jela.
  • Koristite najmanje soli i začina, ljekovitog bilja.
  • Što je hrana ukusnija, to je manja vjerovatnoća da će se pogoršati.
  • Ne bi trebalo piti hranu vrućim čajem ili kafom, u ekstremnim slučajevima možete piti kefir bez masti na sobnoj temperaturi.
  • Na juhu ne bi trebalo kuhati prva jela, najbolji je izbor juha od povrća na vodi.
  • Ne jedite previše hladnu ili toplu hranu i posuđe - to je gotovo zagarantovano da izazove napad pankreatitisa. Optimalno je da hrana bude sobne temperature.

Pileća supa sa povrćem

Recept za povrtnu supu od pankreatitisa je jednostavan i zdrav. Kuvanje ovog prvog jela neće vam trebati puno vremena - dovoljno će biti oko pola sata. Umjesto kruha za prvo jelo, možete upotrijebiti vlastite kuhane krekere ili dijetalni kruh. Da biste izbjegli napad, ne biste trebali jesti ovu ukusnu dijetalnu supu previše vruću. Optimalno je da se hladi do sobne temperature.

Sledeći sastojci će biti potrebni:

  • 1 kom pileći file,
  • 1 oguljen veliki krompir,
  • 1 srednje velika oguljena mrkva
  • 1 mali luk, oguljen,
  • nekoliko grančica kopra i toliko peršuna.

Osnovno pravilo nije juha! Recept za juhu od povrća s pankreatitisom ne podrazumijeva kuhanje kostiju ili juhe. Jedan filete treba nasjeckati na manje komade veličine centimetra. Prethodno prokuhajte u slanoj vodi. Zatim prethodno prokuhajte sve povrće, koje bi trebalo iseći na tanke trakice.

Zatim odmjerite litru čiste vode, posolite po ukusu, prokuhajte i tamo uronite sve pripremljene sastojke. Dodajte sitno seckanu zelje. Kuhajte deset minuta. Iznenadit ćete se, ali dobit ćete prilično bogatu i mirisnu supu, ništa lošijeg ukusa od uobičajenih supa od pilećih kostiju.

Kupusna juha od povrća protiv pankreatitisa

Recept je različit u juhu od raznih sorti kupusa. Ovo povrće je korisno kod pankreatitisa, jer ne izaziva pogoršanja. Važno je samo dobro prokuhati kupus - inače će ga želudac teško probaviti i pacijenta mogu poremetiti nadimanje i nadutost.

Sledeći sastojci će biti potrebni:

  • kupus od brokule, prethodno opran i sitno sjeckani - oko 400 grama,
  • mladi bijeli kupus, nasjeckan tankim slamkama ili mljeven na korejskoj rerni - oko 200 grama,
  • cvjetača - oko 400 grama,
  • par oguljenih srednjih krompira, na kockice,
  • jedna mrkva, rešena na finoj rerni,
  • grančica kopra i peršuna dodaju aromu juhe od brokolija.

Sipajte u šerpu oko jedan i pol litre vode, zagrijte i dodajte soli po ukusu. Uronite sve sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri 25-30 minuta. Spremnost za praćenje stanja kupusa - trebao bi biti potpuno mekan i ne hrskav.

Recept za povrtnu supu od pankreatitisa s kupusom primjetan je zbog svoje jednostavnosti i istovremeno sofisticiranosti. Razne vrste kupusa i mrkve čine juhu blistavom i ukusnom. Bogata povrtna juha vrlo je zadovoljavajuća i dugo će odvratiti pažnju od gladi.

Recept za supu protiv pankreatitisa tijekom pogoršanja

Ovo je prilično asketska opcija - idealna je u doba pogoršanja, kada vam bol zbog pojasa ne dopušta da se bavite svakodnevnim aktivnostima, a glad samo pogoršava situaciju. Recept za dijetalnu juhu od povrća s pireom od pankreatitisa spasio je više puta jednom pacijentu koji je upoznat sa takvim bolovima iz prve ruke.

  • par krompira srednje veličine,
  • polovina jedne pileće prsa (prethodno kuhana),
  • pola šargarepe
  • malo prethodno kuhane slanutak - oko dvjesto grama.

U šerpu ulijte litru vode, u nju uronite povrće, stavite da prokuha i kuhajte dok ne skuha. Pet minuta prije isključivanja vatre, u posudu stavite grudi i slanutak. Sve sipajte u blender i samljeti u stanje kaše.

Možete dodati šaku naribanog sira - dobit ćete povrtnu supu sa sirom. U periodu pogoršanja trebali biste odabrati samo mršave sorte sira ili ih privremeno potpuno prestati dodavati u jušni kaše.

Gotovo jelo treba jesti samo kada se ohladi do sobne temperature ili je malo toplo.

Tajne izrade mirisnih mliječnih supa za ljude s pankreatitisom

Pacijenti na dijeti često žele priuštiti se neobičnom receptu za prve kurseve. I stvarno im nedostaju deserti. Juha s topljenim sirom upravo je takva opcija za neobičan prvi jelo. Prvu porciju ne treba kuhati pretjerano obilnu, jer takav okus možda nije ugodan. Vrlo je neobično, u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti korištenog prerađenog sira. Ponekad može biti čisto kremast, a ponekad se može dati kao neugodan hemijski miris.

  • jedan kremasto topljeni sir dobrog kvaliteta,
  • komad piletine 200-220 grama, prethodno kuhan i sitno sjeckani,
  • par kockica krompira,
  • jedna mrkva, rešena na finoj rerni,
  • na grančici kopra i peršuna radi ukusa.

U šerpu sipajte litar vode, dodajte sol po ukusu. U nju uronite povrće, kuhajte i kuhajte dok ne omekša. Pet do sedam minuta prije isključivanja vatre, piletinu i sir stavite u lončić, dobro promiješajte. Sir će početi puzati pred našim očima i vrlo brzo, za dvije ili tri minute, potpuno će se otopiti. Kremna supa od sira naziva se i kremasta ili mliječna. Ispada mirisno i zadovoljavajuće.

Čorba od čorbe za pacijente sa pankreatitisom

Ovo je ukusan recept jednostavne povrtne čorbe, koja je pogodna za sve ljude koji imaju bolesti gastrointestinalnog trakta. Njegov vrhunac je crvena boja i ukus repe.

Na litru vode trebaju biti sljedeći sastojci:

  • jedna mala repa, naribana na sitnoj rerni,
  • jedan srednje veliki krompir
  • komad teleće teletine - oko 150 grama,
  • mrkva srednje veličine
  • luk srednje veličine.

Donesite vodu do vrenja i u nju uronite sve povrće, nakon što ih narežete na sitnu rernu. Cvekla odmah daje juhi bogato crvenkastu nijansu. Povrće kuhajte na srednje jakoj vatri oko petnaestak minuta, dodajte sitno sjeckanu teletinu. Ne zaboravite posoliti juhu po ukusu.

Slatko sufle od banane od banane

Skoro svi pacijenti s pankreatitisom nemaju slatkiše. Evo jednostavnog recepta za sufle od skute koji ne izaziva pogoršanje. Sledeći sastojci će biti potrebni:

  • paket skuta bez masnoće,
  • jedna banana
  • pola čaše obranog mlijeka
  • žličica šećera u prahu.

Uronite sve sastojke u blender i izmrvite do stanja jušne juhe. Zapamtite: takav desert ne možete jesti hladno! On, kao i sva druga jela, treba da bude na sobnoj temperaturi.

Pečena jabuka sa cimetom

Uz pankreatitis se mogu jesti samo slatke jabuke, jer zelene kisele sorte mogu izazvati napad bolesti. Postoji jednostavan recept sigurnog deserta koji će dati sitost i zadovoljiti ljubitelje slastica.

Treba uzeti nekoliko velikih slatkih crvenih jabuka, svaku prerezati na pola i nožem izvaditi jezgro. Pospite šećerom u prahu (možete i bez njega) i sasvim malo - cimetom. Nekoliko grama neće naštetiti zdravstvenom stanju, već će stvoriti jedinstvenu aromu. Treba napomenuti da ako pacijent trenutno ima egzacerbaciju, bolje je suzdržati se od jela jabuke s cimetom.

Stavite jabuke na lim za pečenje, na pergament. Pecite na temperaturi od oko 180 stepeni desetak minuta.

Kakve supe možete da pijete sa pankreatitisom

Pacijenti s pankreatitisom mogu jesti supe:

  • Vegetarijanski Najjednostavnije povrtne supe začinjene biljnim uljem. Radi sitosti dodaju žitarice.
  • Sluzav. Nije teško smisliti kako napraviti sluzavu supu. Da biste pripremili takvu supu, ovsena kaša i riža stavljaju se u povrćastog bujona. Prokuhajući ih malo duže nego inače, dobivamo sluzav čorbu.
  • Povrće sa mesom. U ovu supu dodaje se prethodno kuhano meso. Prihvatljivo je kuhati u drugom juhu.
  • Mlečne supe. Oni se kuhaju u mlijeku sa vodom u jednakim omjerima. Ne stavljajte proso, ječmenu brašnu i tjesteninu u mliječne prve obroke.
  • Riba. Juha se kuha bez začina od mršave ribe. Pored toga, juhe od pire pripremaju se s ribom.
  • Juhe od pire i u obliku vrhnja i pire krumpira. Priprema se od povrća i mlijeka uz dodatak ribe ili piletine.
  • Sir. Sir se koristi kao preljev za prvo jelo povrća ili piletine.

Međutim, ova sorta ima mnoga ograničenja:

  • Prve juhe ne možete koristiti za kuhanje - od piletine, ribe ili zasićenog povrća. Zabranjeni su juhe od gljiva i gljive.
  • Povrće sa pankreatitisom ne pasivira.
  • Za kuhanje ne koristite mahunarke, proso, ječam, kiseli kupus.
  • Začinjene začine se ne stavljaju u supe.

Važno! Tijekom razdoblja egzacerbacije juhe se gotovo ne soli i ne stavljaju masti. Kad bolest prestane, začinjavaju se kiselom pavlakom, maslacem ili vrhnjem sa malo masnoće. Prvi pileći juha za upalu gušterače je kontraindiciran - sadrži ekstraktivne tvari koje stimulišu djelovanje gastrointestinalnog trakta.

Recimo za juhe za kuhanje, recimo drugi juha. Piletina se kuha pola sata, a zatim se voda ocijedi, a meso se ulije drugom vodom. Na ovom juhu možete nastaviti s kuvanjem supe. Juha se ne može kuhati unaprijed.

Ne možete jesti grašku juhu s patologijom gušterače. Grašak uzrokuje pojačan udisaj plinova i proliv kada se žlijezda upali. Stoga se nerazumijevanje da li je grahova juha moguća rješava nedvosmisleno - ne.

Dijetne supe od povrća

Važno! Dijetalne supe pripremaju se vrlo jednostavno, povrće se kuha dok ne skuha, a potom ili umućeno u pire krumpir ili dopunjeno žitaricama.

Mogu li koristiti ovu ili onu supu kod pankreatitisa, ovisi o korištenim proizvodima i načinu kuhanja. Dijetalna povrća supa ne sadrži prženo povrće, prženje luka i drugu hranu zabranjenu prehranom.

Koja je supa ili borsch moguća kod hroničnog pankreatitisa

Prvi obrok važan je dio svakog obroka. Juhe aktiviraju probavne enzime i pripremaju probavni trakt za čvršću hranu.

Osim toga, tečna posuđa služi za sprečavanje opstipacije i normalizaciju crevne pokretljivosti.

U ovom ćemo članku govoriti o tome što možete jesti za prvog pacijenta s kroničnim pankreatitisom i koje supe je bolje izbjegavati za pacijenta.

Slavenske tradicije tjeraju nas da kuhamo ovu supu 2-3 puta mjesečno. No, klasični borsch s pankreatitisom može uzrokovati ne samo probavu, već i izazvati novi napad. Uostalom, obično se juha od crvenog kupusa priprema od govedine do kostiju, tako da ima visok sadržaj masti.

Osim toga, borsch sadrži puno vlakana, što može izazvati nadimanje. Takođe, u ovu se juhu obično doda kiseli paradajz ili limunov sok, koji nadražuje želudačnu sluznicu, izazivajući pogoršanje gastritisa.

Ne zaboravite na začine koje se tradicionalno dodaju čorbi (biber, češnjak, lovorov list).

Dakle, klasični se borsch ne smije primjenjivati ​​ni u akutnom procesu gušterače, niti u hroničnom pankreatitisu. U protivnom ćete se ponovo suočiti s bolnicom i lekarima. Ali ako zaista želite probati ovo jelo, trebate koristiti prilagođene recepte vaših omiljenih juha protiv pankreatitisa. Donosimo ih u nastavku.

Koji bi trebalo biti zahtevi za ovu vrstu hrane? Na kraju krajeva, juha je izvrsno dijetalno jelo koje obnavlja želudačnu sluznicu i stimulira probavne žlijezde. Glavna stvar je pravilno kuhati.

Dakle, pacijentima sa akutnim i hroničnim pankreatitisom mogu se dati sekundarne juhe s niskim udjelom masti. Već 4-5 dana nakon napada, oni mogu diverzificirati pacijentov meni. Za to je prikladna pileća ili pureća supa. Možete uzeti file sa zečjim mesom. Glavni zahtjev je niski udio masti u mesu.

Ako se odlučite za kuhanje pilećeg juhe, onda je za to bolje uzeti dojku očišćenu od kože. Sličan zahtjev za pureće supe. Meso se kuha sve dok se ne skuva, nakon čega se voda mora ocijediti i juha ponovo prokuhati.

Neki recepti uključuju dvostruko ispuštanje tekućine. Takva supa sa pankreatitisom pogodna je čak i u prvim danima bolesti.

Nadalje, supa za pacijente s akutnim i kroničnim pankreatitisom ne smije sadržavati začine. Prilikom kuhanja možete koristiti korijen peršuna, koji je izvađen iz posude, ili neoljuštenu glavu luka. Pileći brod je ljekovita namirnica. Kuhajte i koristite pravilno, a donijet će vam brz oporavak.

Juha od brokule, bundeve i tikvice

U lonac s debelim zidovima ulijte 1 litru vode. Donesite tečnost da prokuha i dodajte svježe povrće. Kuhajte pod poklopcem ne više od 15 minuta. Kad je povrće mekano, odlijte tečnost i dodajte „sekundarnu“ mesnu juhu.

Vratite juhu do vrenja i posolite. Recepti za ovo jelo mogu se razlikovati, tako da je moguće napraviti juhu na povrtnom juhu. Zatim u blenderu ohlađenu masu dovedite do kašaste konzistencije. Poslužite sa suhim bijelim hljebom.

U prvoj sedmici s akutnim pankreatitisom, bolje je učiniti bez njega.

Ćureća supa od pireja

Oslobodite dojku od kože. Za jelo vam treba 100-150 grama mesa. U isto vrijeme, bolje je prokuhati ga u jednom komadu. Bule iz ove ptice pripremaju se vrlo dugo. Stoga, da biste uštedjeli vrijeme, ostavite je u sporom štednjaku ili štednjaku. U tom slučaju će tečnost iz supe morati biti razređena vodom 1: 3 i ponovo prokuhati.

U zasebnoj tavi prokuhajte luk, po jedan gomolj krompira i šargarepe. U blenderu pomiješamo povrće, tečni dio juhe i meso. Solim. Ako ovu juhu pripremate pacijentu ne u akutnom napadu, već u fazi remisije, dodajte mu malo mlijeka ili vrhnja, komad (10 grama) putera. Mnogi recepti nude da jelo ukrasite biljem.

Za to su prikladni kopar, peršun, zelena zelena.

Krompir juha

U slučaju bolesti pankreatitisa, trebat će vam:

  • juha od povrća - 1,5 l,
  • mrkva
  • luk
  • krompir - 4 kom.,
  • puter - 10 gr.,
  • so.

Za sezonsku juhu od povrća s pankreatitisom dozvoljeno je koristiti kiselu pavlaku i bilje. U početku pirjajte luk s mrkvom koristeći vodu i puter. Potom se izlije juha i doda seckano povrće. Vrijeme kuhanja je pola sata.

Prije uzimanja, u posudu se stavi malo nemasne kisele pavlake.

Juha s povrćem i bisernim ječmom

Posuda sadrži sljedeće komponente:

  • biserni ječam - 200 gr.,
  • tikvice
  • paradajz
  • šargarepa - 2 kom.,
  • biljno ulje
  • povrtni ili pileći juha,
  • kisela pavlaka sa začinskim biljem.

Operite ječam i poklopite 3 sata vodom. Ocijedite i kuhajte na površini od sat vremena. Zatim izmiješajte kašu i povrće, prethodno pirjano pomoću bujona i rafiniranog ulja.

Povrća supa se kuha najmanje 20 minuta. Poslužuje se sa kiselim vrhnjem, ukrašeno zelenilom.

Vitaminska supa

Za povrtnu supu sa pankreatitisom trebat će vam:

  • luk
  • mrkva
  • krompir - 4 kom.,
  • paradajz
  • krastavac
  • bela paprika
  • puter
  • soli
  • kopar.

Pirjajte šargarepu s lukom koristeći puter. Zatim nalijte vodu, a sjeckano povrće šalje u kotlu. Jelo se priprema 15 minuta.

Juha od graška

U slučajevima pankreatitisa, grašak treba jesti izuzetno oprezno. Za pripremu dijetalne juhe od graška trebat će vam sljedeći sastojci:

  • sjeckani grašak - 1 šolja,
  • hladna voda - 1,2 l
  • mrkva - ½ cijelog povrća,
  • luk
  • lovorov list - 2 kom.,
  • kruh - 5 kriški,
  • soli
  • kopar, peršun.

Grašak isperite i napunite hladnom vodom. Inzistirajte na 5 sati. Bit će potrebno vodu isprazniti najmanje 4 puta, i zamijeniti je svježom. Da biste izbjegli fermentaciju graška, nemojte prekoračiti vrijeme za infuziju.

Kad se grašak pripremi, treba ih ponovo oprati, preliti vodom i staviti na vatru. Nakon vrenja plin se smanjuje, a proizvod nastavlja kuhati pod malo poklopljenim poklopcem. Uklonite pjenu za formiranje.

Trajanje pripreme ovisit će o sorti. U osnovi, za kuhanje graška potrebno vam je 1,5-2 sata. Obavezno dodajte samo vruću vodu dok ključate. Ako vas prelije hladnom vodom, grašak će biti tvrd.

Dok pripremate grašak, prethodno očišćenu mrkvu trebate samljeti na sitnoj rerni. Ne trebate nasjeckati luk.

Nakon sat vremena, luk i mrkvu pošaljite na grašak, začinite solju. Da bi okus jela bio intenzivniji, stavite nasjeckani krompir u kocku, lovorov list.

Kad služite grahovu juhu s pankreatitisom, trebate nasjeckati hljeb, zelje u maloj kockici. Dozvoljeno je unaprijed dodati biljno ulje, bilje ili staviti komadiće kuhane govedine.

Juha od tikvica

Popis proizvoda uključenih u recept:

  • luk
  • mrkva
  • srednje tikvice
  • krompir - 3 kom.,
  • biljno ulje - 1 velika kašika,
  • soli
  • kopar.

Operite i nasjeckajte krumpir. Poslamo kuhati. Preostale sastojke sitno nasjeckajte. Napravimo lagani luk pržen u tavi, ne više od 2 minute, pa mu u njega dodamo sjeckanu mrkvu s tikvicama.

Pirjajte povrće 2 minute na laganoj vatri. Potrebno ih je stalno miješati, da se ne formira pržena kora. Zatim, povrće šaljemo krumpiru. Juha treba dostići spremnost.

Juhu od povrća prekidamo mikserom, tako da nastane homogena masa. Kuhani pire krumpir za patološki pankreatitis, ohladite i stavite na stol, posut koprivom.

Biserna supa od ječma

Za supu će vam trebati:

  • biserni ječam - 25 gr.,
  • krompira
  • mrkva
  • puter
  • kopar, peršun.

Žitarica se ispere i prebaci u posudu sa kipućom vodom. Nakon pripravnosti, biserni ječam se melje na sito, a luk filtrira. Krompir, šargarepa i procijeđeni luk šalju se na ječam. U njih su stavili i puter i zelje. Za potpunu spremnost supa treba da prokuha.

Pire juha od sira

Uz napade pankreasa dopušteno je jesti jelo od povrća, koje se priprema na pilećem mesnom juhu.

Recept sadrži takve komponente:

  • juha od pilećeg fileta - 900 ml,
  • sir tofu - 200 gr.,
  • karfiol
  • bundeva
  • mrkva
  • krekeri.

Kuhajte povrće. Kuhani kupus, mrkvu i bundevu promiješajte u homogenu smjesu. Uz juhu rastopite supu.Međutim, pogledajte kako konzistencija jela ostaje u obliku pire krumpira. Dodajte sol, naribani sir i kuhajte ga 2-3 minute.

Ukrasite juhom od sira, poslužite s krušnim mrvicama.

Pire supa od sušenog voća i bundeve

Da biste pripremili supu u prisustvu pankreatitisa, trebat će vam sljedeće komponente:

  • suhe marelice - 100 gr.,
  • suhe jabuke - 100 gr.,
  • bundeva - 200 gr.,
  • šećer i cimet - prstohvat,
  • skrob.

Operite i narežite suho voće. Pošaljite u lonac sa hladnom vodom i kuhajte 25 minuta, smanjujući toplotu. Gotovu juhu procijedite, samljeti suho voće u homogenu masu sita. Zatim dodajte šećer sa cimetom.

Zasebno pirjana bundeva. Kada je spremna, bundevu prekinete mikserom, šalje se voćni pire. Sve sastojke kratko prokuhajte u voćnoj juhi.

Smjesu treba ostaviti da se ohladi, dodati škrob koji se unaprijed mora razrijediti u juhi. Kombinirajući sve sastojke, juha se kuhala. Juha je jesti toplo.

Prilikom pripreme supa za pankreatitis, recepti uključuju raznovrsnu hranu. Mogu im dodati žitarice, sol, šećer.

Riblja čorba

Često jela od povrća ubrzo postanu dosadna, pa su zato ribe izdvojene iz recepata za supe protiv pankreatitisa.

Za hranu će vam trebati sljedeći proizvodi:

  • oslić - 500 gr.,
  • mlijeko - 75 gr.,
  • brašno - 2 kašike,
  • puter - 3 velike kašike,
  • luk
  • krompir - 2 kom.,
  • soli
  • zelje.

Pošaljite oslić u vodu i stavite ga na pripremu. Kad prokuha, uklonite masnoću i pjenu. Stavite nasjeckani krompir u posudu. Luk izvadite odvojeno i stavite ga u lonac za ribu. A takođe dodajte zelje i začinite solju. Pripremljenu masu samljemo, napunimo mlijekom i kuhamo 2 minute.

Prvi tečajevi za mliječne proizvode

Ništa manje zdrava jela, mliječne proizvode. Postoji veliki broj recepata za supu u mlijeku za vrijeme pogoršanja hroničnog pankreatitisa.

Važan uvjet, unos svježeg mlijeka kod bolesti je neprihvatljiv. Prva jela s pankreatitisom, pripremljena s dodatkom mliječnog proizvoda, dozvoljeno je jesti samo s remisijom.

Juha od komorača

U juhi se nalaze proizvodi:

  • mlijeko - 500 ml
  • mrkva - 250 gr.,
  • kašika kaše - 3 kašike,
  • šećer - 1 žličica,
  • puter –1 kašika žlice,
  • so.

Mrkva se isjecka na pola prstena i pirja s vodom. Zatim ga samljeti u pire krumpir. Prokuhajte mlijeko i polako dodajte kašu, povremeno miješajući. Vrijeme kuhanja oko 10 minuta. Zatim poslažite mrkvu, začinite solju, šećerom i kuhajte još 5 minuta. Jedite sa komadom putera.

Dijetalna piletina

Pacijenti koji su prethodno imali akutni oblik pankreatitisa trebalo bi neko vrijeme da slijede dijetu. Za osobe sa hroničnim stadijem bolesti, predlaže se redovna dijeta.

Iako se upotreba piletine, kao i lista sastojaka 200, ne može jesti sa patologijom, ali je u periodu remisije dozvoljeno kuhati pileću supu.

Recept za supu uključuje proizvode:

  • file mladog piletine,
  • voda
  • luk
  • mrkva
  • vermicelli
  • soli
  • zelje
  • pavlaka.

Bolje je uzimati meso peradi, ono nema tetive i masnoću. Ako se priprema trup, tada treba ukloniti kožu, kosti i hrskavicu s piletine, jer se na tim područjima akumulira veliki broj djelotvornih elemenata, hormona, antibiotika.

Meso se opere u hladnoj vodi i kuha 20 minuta. Zatim se juha procijedi, pileće meso se ispere i ponovo pošalje na štednjak da se pripremi 2. juha. Zatim mu pošaljite vermicelli sa povrćem.

Kuhana čorba se slani, ukrašava peršinom. Ponekad je dopušteno začiniti je kiselim vrhnjem.

Uz patologiju žlijezde, dijetalne supe pripremaju se od raznih sastojaka, ali nisu sve prikladne za određenog pacijenta. Razmislite kako prolazi pankreatitis, prisutnost egzacerbacija. Bolje je konsultovati ljekara.

Ukrajinski borsch

Ovaj je recept pogodan za pacijenta u remisiji.

Ogulite 6-7 srednjih krumpira, jedan luk, jednu mrkvu i srednje veličine repe. Krompir se isječe na komade i stavi da se kuha u tri litre vode. U maloj količini biljnog ulja sitno sjeckani luk propirja se dok ne postane proziran.

Zatim dodajte rendanu mrkvu i repu. Polovinu repe potrebno je protrljati na sitnu rernu. Ulijte malo krompirovog bujona u povrće i dinstajte. Takođe s mrkvom i repe možete staviti četvrtinu paprike, nasjeckan julienne i korijen peršuna.

¾ šalice prirodnog soka od rajčice sipa se u preljev, a povrće se prži na laganoj vatri. Kad je krompir gotovo gotov, dodajte mu svježe sjeckani kupus. Kad se kupus i krumpir izribaju, dodajte im dresing. Nekoliko komada krumpira izvađeno je iz borša i izgnječeno u pire krompir, vraćeno je u borš.

Na kraju kuhanja, borsch je soljen, a sitno sjeckani peršin i kopar dodaju se po ukusu. Za vrijeme kuhanja u borš možete staviti prstohvat sjemenki kopra. Takav borš neće naštetiti zdravlju, jer se priprema samo od prirodnih proizvoda s gotovo bez masti.

Kuhajte piletinu 20 minuta. Promijenite vodu, kuhajte nadjev još 20 minuta na laganoj vatri. Pripremljeno meso se izvadi, povrće se stavi u vrelu sekundarnu juhu: krompir, šargarepa, koren peršuna, kockice. Kad je povrće mekano, stavite pileći file, takođe na kockice. Kuhajte 3-4 minute, posolite.

Povrće sa rižom

Recept za povrtnu supu sa pankreatitisom gušterače prilično je jednostavan: 200 g riže temeljito se opere i napuni sa 1 litrom vode. Nakon što voda proključa, riža se kuha na laganoj vatri četvrt sata. Rezano povrće: tikvice, rajčica i mrkva pirjaju se u maloj količini vode uz dodatak biljnog ulja u dubokoj tavi. Povrće se stavlja u rižin čorb, kuhano sve zajedno na laganoj vatri 15 minuta. Premažite kiselom pavlakom i poslužite sa začinskim biljem.

Pire od pankreatitisa: jednostavni recepti

Obavezno skuhajte juhu s pireom ili krem ​​čorbu. Njegova nježna tekstura dopadat će se gušterači.

Prema ovom receptu, osušene marelice i suhe jabuke uzimaju se u čaši za čaj, isperu i preliju hladnom vodom. Osušeno voće kuha se nakon ključanja 20 minuta. Luk je dekantiran, plodovi mljeveni.

Odvojite nasjeckanu bundevu u maloj količini vode (kriška 200 g). Ohlađeno povrće umutite u izmiksani pire u kombinaciji s voćnim pireom. S malom količinom ohlađenog juhe, uzgaja se 1 kašika škroba. Ostatak juhe procijedite i dovedite do vrenja. U tanku struju stavite škrob, ostavite da prokuha.

Skuvajte filete ribe s niskim udjelom masnoće i nabavite ga. Krumpir narezan na kockice (2 kom.) Stavite u preostali luk. Kad krompir postane mekan, u juhu stavite sitne tikvice, takođe narezane na kockice. Fino naribana mrkva pirja se u tavi u nekoliko kašika juhe.

Odvojeno pržite 2 kašike brašna do zlatno smeđe boje. Miješajući, izlijte čorbu u brašno. Povrće i ribu pomiješajte mikserom, dodajte razrijeđeno brašno, dodajte čorbu i dovedite do ključanja. Začinite s malom količinom vrućeg mlijeka, ponovo ostavite da prokuha. Služi se sa zelenilom.

Cijelo povrće se kuha - mrkva, krompir, luk, cvjetača cvjetača. Samljeti mikserom u smoothie. Razredite do željene gustine prelivom preostalog juhe nakon kuhanja povrća. U pire, naribajte tvrdi sir, dovedite do vrenja, kuhajte 2-3 minute. U supu možete dodati malo škampi, dodatno ih prokuhajući.

Sa karfiolom

Ova supa pogodna je za sve članove porodice, što je vrlo povoljno.

Povrće se kuha u mlijeku s vodom u jednakim omjerima (0,5 l svaki): 1 kg cvjetače, 5 krompira, 2 šargarepe. Gotovo povrće uzima se iz juhe i usitnjava mikserom. 250 g sira utrljava se u povrtni kašu i procijedi. Miješajući, kuhajte. Jelo je dopušteno zbog pogoršanja.

Mleko sa ovsenom kašom

Zobena kaša (1 šalica) se sortira, temeljito opere, prelije vodom najmanje 3 sata. Nakon toga, zob se kuha u vodi (700 ml) 40 minuta. Tečnost se izlije u zasebnu posudu, prokuhana ovsena kaša se tuče mikserom. Za preljev u čaši mlijeka razmutite jedno jaje, zajedno sa ovsenim čorbom, dodajte u kašu. Miješajući, juhu prokuhajte, posolite.

Pileća supa od pankreatitisa

Priprema je prilično jednostavna. Postoji mnogo recepata i metoda za pravljenje takve supe. Uz to, postoji širok prostor za kreativnost. Zapravo jedini uvjet je dodavanje piletine u supu. Za kuhanje čorbe preporučuje se pileći goveđi juh zasebno. Piletinu možete koristiti zajedno s kostima. U početku se za poplavu koristi hladna voda. Tada će se juha prokuhati i kuhati dok se zagrijava voda i ključa krissa. U skladu s tim, povećava se mogućnost zasićenja vode hranjivim tvarima i pilećom masnoćom. U otopinu se difuzuju i različite ekstraktivne komponente koje omogućavaju da juha postane zasićena, hranljiva i hranjiva. Kuvajte 40 minuta. Tokom kuhanja stvorit će se pjena koja se mora ukloniti. Činjenica je da u sebi akumulira sve toksine, proizvode koji propadaju koji nastaju u mesu tijekom kuhanja. Nakon vađenja možete nastaviti sa kuvanjem. Možete dodatno dodati sirovo jaje ili luk koji će sakupljati sve otrovne proizvode. Piletinu treba povremeno kušati: treba je kuhati dok ne postane mekana i kuhana. U pripremi kostiju treba prosječno 3-4 sata. Ako juha nije stekla željenu hladovinu ili prozirnost, možete dodati liniju tipa koja će juhi pružiti upravo ove kvalitete. Priprema se odvojeno: trebate sitno nasjeckati pileće kosti, sipati ih. Temperatura vode treba biti dovoljno niska da se ona tijekom kuhanja ravnomjerno zagrijava. Zatim je ostavite, ostavite da se ohladi i stavite u frižider najmanje 2 sata. Ostavite da vari, nakon čega se dodaje bjelanjka, jelo se slani. Nakon toga, haubica se može smatrati spremnom za daljnju upotrebu.

Sada se može razrijediti toplim juhom, dodaje se dodatni juha bez masti, približno 60 stepeni. Sve dobijene smjese dobro izmiješajte. Tokom zagrevanja formiraće se pena koja se mora povremeno uklanjati. Sve kuhajte oko sat vremena na vrlo maloj vatri. Sada juhu procijedite. I jedite ga uz prilog. Kao prilog možete koristiti razna jela i grickalice, na primjer, krutone, krekere, profiterole, knedle, mangu.

Dijeta Borsch

Već smo rekli da je borsch jelo koje nije dijeta. Međutim, ne ograničavajte se omiljenom hranom kada postoje prilagođeni recepti. Za početak narežite mrkvu, cveklu, kupus na trakice (uzmite prilično malo). Stavite povrće u posudu sa debelim dnom, pirjajte zajedno sa tečnošću na laganoj vatri dok ne omekša.

Za to vrijeme zagrijte gotov dio sekundarnog juha u loncu. Bacite tamo luk i krompir. Korijenje povrća kuhajte dok ne omekša i zgnječite vilicom u pire krumpir. Sadržaj tepsije dodajte u glavnu tavu, prokuhajte. Sada posolite i inzistirajte 20-30 minuta. Za vraćanje boje potrebna vam je kašika limunovog soka.

Recepte jela je lako izmisliti sami, znajući osnovna pravila ishrane u akutnom procesu:

  • tokom napada hrana treba biti nemasna i lako probavljiva,
  • u juhama ne možete koristiti začine i začine,
  • svako "prženje" je zabranjeno,
  • za jelo se uzimaju samo sekundarne ili povrtne juhe,
  • u juhi se koristi samo meso, kosti treba izbegavati (sadrže masti).

Mlečna supa protiv pankreatitisa

sa pankreatitisom, možete koristiti i mliječnu čorbu.Možete ga kuhati na različite načine, koristeći drugačiji sastav. Dobro uspostavljena supa sa krompirom, žitaricama, tjesteninom. Uzmimo za primjer način pripreme supe od krompira. Da biste to učinili, pripremite krumpir unaprijed, isjecite ga na male komade. Nakon toga stavite u kipuće mlijeko. Požar je najbolje učiniti velikim. Dovedite da prokuha, ne zaboravljajući povremeno promiješati. Odvojeno istopite maslac u šerpici, dodajte povrće. Takva supa dobro će se kombinirati s lukom, mrkvom i slatkim paprikama. Ne zaboravite soliti i začiniti korijenjem. Probajte krompir. Ako je već gotovo kuhana, može sigurno ulijevati u strast koju ste pripremili. Kuhajte još 10 minuta. Da biste napravili knedle, zamijesite tijesto od brašna, jaja. Prirodno dodajte sol i vodu, sve to razvaljajte u tankom sloju i isecite na male kvadrate. Nakon toga, poslužite jelo do stola, ukrašavajući zelenilom. Bolje je koristiti kopar.

Juhe protiv pankreatitisa: recepti za juhu od povrća, pire od juhe, uho

Pankreatitis je akutni i hronični upalni proces u gušterači, uzroci pogoršanja mogu biti intoksikacija tijela alkoholom, zlouporaba začinjene i masne hrane, produljeno ili nekontrolisano liječenje antimikrobnim lijekovima.

U slučaju bolesti, nutricionisti preporučuju pridržavanje dijeljenih čestih obroka, jedite najmanje 5-6 puta dnevno, hrana ne smije biti gruba, kladite se na pire i tečna jela. Ovo je pravilo relevantno za dijagnozu dijabetes melitusa, holecistitisa i žučnih kamenaca.

U tom slučaju supa postaje nezamjenjivo jelo, pomaže u toleriranju simptoma bolesti i zaustavljanju upale. Juha se odlikuje sposobnošću normalizacije rada probavnog trakta, zasićenja tijela mineralima i vitaminima te evakuacijom nakupljanja toksina.

Iz tog razloga, juhe se preferiraju, danas postoji ogroman broj ukusnih i jednostavnih recepata za kuhanje. Komponente za jelo mogu se odabrati po vašoj želji, ali bez zaborava na preporuke nutricioniste. Dozvoljeni i zabranjeni proizvodi obično se daju u obliku tablice, to bi uvijek trebalo biti pri ruci pacijenta.

Krompir, supa od pire, povrće

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

Kako kuhati dijetalnu povrtnu supu s pankreatitisom? Za recept uzmite šargarepu, luk, krompir i drugo dozvoljeno povrće, narezano na kockice, kuhajte pola sata. Da biste ukusili pacijenta će imati supu od krompira i puno začinskog bilja, a možete poslužiti peršin, kopar, špinat ili komorač.

Jelo se koristi za bilo koji oblik bolesti, uvijek u toplom obliku, pa se juha bolje apsorbira i donijet će više koristi. Uz pankreatitis, jelo će biti ukusnije ako mu dodate žlicu nemasne kisele pavlake, vrhnja ili jogurta bez šećera.

U supu dodajte malo zobene kaše ili heljde, sira tvrdih sorti, prethodno naribanih na sitnoj rerni. Takva se supa može nazvati vegetarijanskom, jer ne koristi životinjske proizvode.

Možete jesti supu od pire s pankreatitisom, a za kuhanje trebate pripremiti jela s debelim zidovima i mikserom. Recept je jednostavan, ne zahtijeva vrijeme i trud, tehnologija kuhanja je sljedeća:

  1. sipajte nekoliko kašika biljnog ulja u šerpu,
  2. dodajte nasjeckanu mrkvu i luk,
  3. lagano posolite, dodajte krompir, malo tople vode,
  4. kuhajte jelo 30 minuta,
  5. ohladiti, zdrobiti mikserom (može se obrisati kroz sito).

Neobično ukusna krem ​​čorba bit će zajedno s krekerima, obično se poslužuju u zasebnoj zdjeli ili sipaju direktno u tanjir. Juha može biti samo krompir, bundeva, tikvica ili pečurka.

Jelo je podjednako korisno i u akutnoj fazi upalnog procesa i kod hroničnog pankreatitisa. Pire od juhe dodati će raznolikost u ishranu, obogatiti jelovnik korisnim tvarima, jer svaki dan je samo sluzava supa dosadna i dosadna za jelo.

Izvan akutne faze jede se supa sa briselskim klicama, ima malo kalorija, ukus je neobičan i originalan. Umesto briselske klice možete koristiti brokoli, bundevu i kuhati čorbu s repe.

Kuhanje započinjemo kuhanom vodom, kuhanim nasjeckanim krumpirom, istovremeno kuhamo dresing, luk i mrkvu pirjamo na tihoj vatri, dodamo kupus, preljev prije kuhanja, dovedemo do ključanja.

Za supu od mrkve i repe, sastojke:

  • 3 repe
  • 1 šargarepa
  • 1 luk,
  • kašika biljnog ulja.

Cvekla i mrkva se prokuhaju, a zatim na sitnoj rerni protrljaju, u međuvremenu se nasjeckani luk, pirja na laganoj vatri do blago zlatne boje. Gotove komponente se kombiniraju i pirjaju još 5 minuta.

Piletina, sir, mliječna supa

Dijetalne supe za pankreatitis često se pripremaju od piletine, ali samo u toku remisije. Morate znati da s bolešću štetno je kuhati prvo jelo mlade piletine, oni uzimaju leš odrasle ptice, nema toliko aktivnih tvari kao u piletini.

Najmanje masti nalazi se u pilećim dojkama, prije kuhanja potrebno je ukloniti masnoću, hrskavicu, kožu i kosti iz nje. Upravo u tim dijelovima trupa akumuliraju štetne tvari, hormoni i antibiotici.

Piletina se opere u hladnoj vodi, kuha se 20-30 minuta na laganoj vatri, nakon čega se prelije preko juhe, meso se opere, ponovo prelije vodom i stavi da se kuha. Dok se kuha drugi luk, on se slani, dodaje se zelje, korijen peršuna. U gotovu posudu sipa se malo vrhnja ili kisele pavlake. Ovaj recept čini juhu od goveđeg mesa.

Mjesec dana nakon normalizacije stanja, pacijentu s pankreatitisom dozvoljeno je jesti čorbu od sira, to bi trebao biti sir:

Za osnovu uzmite pileći goveđi juhu pripremljeni prema gore navedenom receptu. Preporučuje se pažljivo biranje povrća za supe, oni ne bi trebali imati tragove kvarenja, plijesni i truleži.

Mrkva, bundeva i karfiol se iseckaju na kockice, kuhaju 20 minuta, na kraju se voda ocijedi. Povrće se hladi, drobi se u blenderu do stanja homogenog pire krumpira, dodaje se u pileći fond, stavlja se naribani sir, dovodi do ključanja na laganoj vatri. Spremni prvi tečaj poslužuje se s krekerima. Ova supa savršena je za ljude koji pate od alkoholnog pankreatitisa.

Nekoliko je prednosti upotrebe juha odjednom, prije svega, to je nizak sadržaj kalorija, odsutnost kontraindikacija. Jela se jedu protiv pankreatitisa i radi njegove prevencije. Naročito puno koristi supe začinjene niskokaloričnim kiselim vrhnjem, na primjer, kiseli paprikaš začinjen je proizvodom.

Kako ne bi naštetili sebi, u supu ne dodaju začinjene začine ni začine. Pacijenti s pankreatitisom uvijek trebaju izbjegavati:

  1. beli luk
  2. lovorov list
  3. crni biber.

Zeleni su dozvoljeni u neograničenim količinama, ali ne u svim, osim toga, potrebno je konzultirati ljekara o tome.

Pacijentima će se svidjeti mliječna supa s heljdom, trebate uzeti pola litra obranog mlijeka, čašu vode, nekoliko kašika heljde, malo šećera po ukusu. Rasporedite žitarice, kuhajte dok se pola ne skuva, a zatim ulijte mlijeko, sipajte šećer po ukusu, kuhajte dok ne omekša na umjerenoj gazi. Jelo se poslužuje toplo do stola, dozvoljeno je dodati malo putera.

Kako kuhati dijetalnu supu prikazano je u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno. Pretraživanje nije pronađeno

Mogu li jesti supe kod pankreatitisa

VAŽNO! Da biste dodali oznaku članka, kliknite: CTRL + D

Možete postaviti DOKTORU pitanje i dobiti BESPLATNI ODGOVOR ispunjavanjem posebnog obrasca na NAŠOJ STRANICI na ovoj vezi >>>

Ukusna i zdrava prehrana za pankreatitis: recepti za supe

Mnoga jela morat će biti isključena iz prehrane, biti će nemoguće jesti masnu, začinjenu, slanu i prženu hranu.

Istovremeno, prehrana treba ostati uravnotežena, uključiti sve proizvode potrebne za normalno funkcioniranje: biljnu hranu i životinjske proteine.

Masti i ugljikohidrati u prehrambenoj hrani trebaju biti prisutni u ograničenoj količini, to ovisi o obliku i stadijumu bolesti.

Proizvodi koji su strogo zabranjeni kod pankreatitisa uključuju mahunarke, kupus i proso.

Na primjer, svi smo voljeli djetinju grašku juhu od pankreatitisa, kao i mnoga druga jela, strogo je zabranjena od strane većine ljekara. Grahova juha ne spada u prve povrće sa povrćem koji su dozvoljeni za upotrebu kod pankreatitisa.

Sjemenke mahunarki sadrže veliki broj enzima (blokada proteina) koji pomažu u probavi proteina: bjelančevine se ne probavljaju, a dio neobrađenog proteina dospije u debelo crijevo, gdje se, u kombinaciji s bakterijama, oslobađa toksičnih plinova (monoamini, amonijak, hidrogen sulfid, metan).

Grahova juha, pripremljena čak i na prethodno namočenom i opranom grašku, može dovesti do pogoršanja pankreatitisa, uzrokujući bolove u stomaku, nadimanje, proliv.

Dakle, koje se supe mogu pripremiti sa ovom bolešću? Pogledajmo korisne i ukusne recepte za dijetu tablice za pankreatitis.

Dijetalne supe: pravila kuhanja

Recepti za pripremu supa za pankreatitis nisu teški, trebali bi sadržavati samo onu hranu koja se u tijelu lako probavlja, a da ne izazove bilo kakve bolne reakcije. Sve juhe treba konzumirati samo u toplom obliku, nikako u toplom ili hladnom.

Najjednostavnija povrtna supa je sjeckana, kuhano povrće dok se ne skuva (luk, krompir, mrkva). Za ukus možete dodati zelje i začiniti pavlakom. Kuhanje prvih jela dopušteno je na bazi pilećeg bujona s niskim udjelom masti.

Korisni recepti s dodatkom zobene kaše ili heljde. Na osnovu zobene kaše pripremaju se sluzave juhe. Ovo jelo možete začiniti sa malom količinom ribanog sira s niskim udjelom masnoće.

Prvo jelo od tikvica

Sastojci: luk, šargarepa i tikvice (po jedan), 3 krompira, suncokretovo ulje, sol, zelje.

Povrće operemo i očistimo. Krumpir narezan naliti vodom (otprilike 1,5 litara), staviti na vatru. Preostalo povrće narežemo na sitne kockice (mrkva, luk, tikvice).

U suncokretovom ulju u tavi začinite luk 1-2 minute, dodajte šargarepu, pirjajte 1-2 minute na laganoj vatri, a zatim dodajte tikvice i ostavite biljnu smjesu na vatri još 1-2 minute.

Svo povrće mora se pirjati na laganoj vatri, neprestano miješajući, da ne bi nastalo koru, koja će im omogućiti da prže. Povrće treba malo pirjati, ali ne pržiti.

U prokuhani krumpir dodajte mrkvu, luk i tikvice iz tave, kuhajte dok ne omekša 15-20 minuta. Pustite da vari. Na stolu poslužite vegetarijansku supu, nakon ukrašavanja sitno sjeckanim začinskim biljem.

Vegetarijanska supa za pankreatitis, tarator hladne supe

Priprema se na bazi kefira. Trebate pobijediti kefir, smrviti češnjak i orahe. Temeljno pomešajte sa solju. U toj masi uvaljamo puter, pomešamo sa kefirom, nastavimo da se umutiti. Kad je masa ujednačena i glatka, dodajte nasjeckano svježe povrće. Preporučuje se korištenje krastavaca i raznog bilja, na primjer, kopar, peršun. Razređujući vodom, oblikujemo masu potrebne gustoće.

Gljiva Stew

Možete kuhati takvu ragu, uzimajući odvojeno gljive u količini od oko 500 grama, kao i oko 100 grama ječma.Sve se to pažljivo sortira, pere, nakon čega možete početi kuhati u zasebnim posudama dok ne skuhate. Kad je ječam gotov, ocijedite vodu u kojoj se kuhao, pa dodajte gljiva čorba. Dodajte unaprijed pripremljeno pasivirano povrće. U ovom slučaju su dobro pogodne razne korenovke. Krompir se također isječe na sitne komadiće, pomiješa se sa glavnim jelom i kuha se dok sve ne bude spremno i mekano. Prije nego što maknete sa vatre, dodajte gljive, kuhajte još par minuta.

Juha od morskih algi

Krompir ogulite, narežite, pržite luk, šargarepu. Stavite krompir da se kuva. Ako je skoro spremna, možete dodati pasivnost koju ste pripremili. Sve stavite na laganu vatru, nastavite kuhati. Nakon otprilike 5 minuta, možete je začiniti morskom travom i kuhati zeleni grašak još 15 minuta. Nakon toga jelo je spremno. Da biste mu dali estetski i ukus, prije posluživanja potrebno je pospite zelenilom.

Juha od bundeve sa pankreatitisom

Izrežite bundevu na male komade. Odvojeno prokuhajte juhu. Idealno za pripremu mesa, kostiju, ribe. Bilo bi lijepo dodati grašak. Kuhajte oko 10 minuta, a zatim dodajte bundevu i kuhajte još 10 minuta. Odvojeno pripremite umak. Da biste to učinili, skuhajte um i dodajte malo količine sirćeta. Umutite jaja, sve prokuhajte. Koristi se vruće.

Juha od pankreatitisa, gljiva kiseli krastavac

Stavite kašiku biljnog ulja direktno na dno tepsije, a luk isečen na vrlo male komade. Popržite malo, a zatim dodajte malo gljiva. Da bi jelo bilo ukusno, sigurno, gljive je pripremiti unaprijed: sortirati, temeljito oprati, izrezati višak, oštećena mjesta. Izrežite na vrlo male komade i stavite u vodu oko sat vremena. Ovo će omogućiti izbacivanje svih toksina i opasnosti koje su obično ispunjene unutrašnjim, sunđerastim tkivom gljive. Tako minimizirate rizik od trovanja, jer se gljive i dalje smatraju prilično opasnim proizvodom. Prednost treba dati kupcima, jer su dani najprikladnija sorta. Imaju najvrijedniji i hranljiviji protein, ne akumuliraju toksine. Pored toga, njih se najlakše prepoznaju i razlikuju od grabeža. Pre nego što ih stavite u lonac sa čorbom, propržite, prelijte kipućom vodom, a potom poklopite i prokuhajte. Kad su gljive dovoljno skuvane (napola spremno) dodajte šargarepu, korijenje, biserni ječam. Takođe sitno nasjeckajte kisele krastavce, prokuhajte. Prije posluživanja trebate ukrasiti sitno sjeckanim zelenilom.

Heljda supa od pankreatitisa

Odvojeno pripremljeni juha (možete koristiti bilo koju). Većina domaćica i iskusni kuhari odlučuju se za juhu od mesa, gljiva ili ribe. Također se često upotrebljaju kravlje i otpadi. Nakon pripreme čorba dodajte oko 100 grama heljde. Umjesto začina možete koristiti začinjeno bilje, korijenje. Daju izvrstan ukus i aromu, a da pri tome ne smanjuju hranjivu vrijednost. Štaviše, formiraju se korisna ljekovita svojstva koja stimulišu aktivnost gušterače, kao i žlijezde koje učestvuju u procesu varenja. Potpuno kuvano jelo napunimo sastojcima mrkve i luka, pasiranim u suncokretovo ulje. Možete kuhati s krompirom, ali tada bi količina žitarica trebala biti upola manja.

Pire od pankreatitisa

Biće potrebni različiti korijeni. Njihova je raznovrsna raznolikost na tržištu, pa odaberite bilo koju. Korisni će biti svi korijeni na bazi biljnih ekstrakata koji pozitivno djeluju na probavni sustav. Izrežemo ih odvojeno, počinjemo pasivizirati. Luk s mrkvom nasjeckajte, sve se to pasira na laganoj vatri.Krompir sa povrćem skuhajte, a potom pomešajte sa pasivom. Stavljaju se oprani i nasjeckani listovi kislice. Prije posluživanja, debeli dio obrišite vilicom.

Luk protiv juhe od pankreatitisa

Oko 200 grama pilećih kostiju prelije se litrom tečnosti. To može biti ili obična voda ili unaprijed pripremljeni juha.

Prokuhajte, pa stavite luk i korijen (trebalo bi biti dosta: najmanje 5-6 velikih luka). Kad je luk potpuno spreman - jelo se može smatrati spremnim za jelo. Prilikom posluživanja malo ohladite i otpustite žumance, pažljivo odvojeno od proteina. Začinjeno zelenilom.

Pire od pankreatitisa

Možete pokušati napraviti kharcho supu, malo drugačiju od one koju poznajemo. Ako je obično vrlo oštro, onda se s pankreatitisom priprema po istom receptu, isključuje se samo paprika. Ispada da kharcho nije oštar. Iz toga ne prestaje da bude manje ukusan. Za kuhanje se preporučuje sjeckalicu isjeckati, staviti u vodu. Nakon prethodnog kuvanja, dodajte prethodno pripremljenu rižu (ona se mora držati u vodi oko sat vremena). Luk, zdrobljeni češnjak, paradajz pasiviraju. Kuhajte dok sve nije potpuno spremno. Prilikom posluživanja, u svaku posudu stavite meso. Pospite zelenilom (bolje je koristiti suvo).

Juha od pankreatitisa

Kuhamo mesne okruglice, a samu supu odvojeno. Za kuhanje mesnih okruglica trebat će vam mljeveno meso, jaje, luk. Izmešajte mleveno meso sa jajetom, dodajte sol. Formiramo kotletsku masu. Zasebno pripremite pasivnost: luk prelijte paradajz pastom. U ovu smjesu stavite masu od koprive.

Podloga za juhu priprema se odvojeno, a koja će sadržavati krumpir, luk, slatku papriku i 1,5 litre unaprijed kuhanog luka, sjeckane stabljike celera.

Juha od karfiola kod pankreatitisa

Ogulite i izmutite krompir i cvjetaču do pire. Zatim odvojeno trebate pržiti slaninu. Za prženje možete koristiti luk i mrkvu. Sve promiješajte, dobro promiješajte. Nakon što masa prokuha, dodajte povrće koje smo prethodno pire pirjali. Prokuhajte oko 5 minuta, a zatim sipajte. Na svaku porciju stavite rendirani sir i pavlaku, promešajte.

Krompirjeva supa od pankreatitisa

Potrebno je pripremiti i kuhati krumpir, pa ga proći kroz sito. Pire od krompira, koji je ostao nakon kuhanja, mora se razrijediti s dekocijom u kojoj se jelo kuhalo i mlijekom. Prije posluživanja začinite sa svim tim žumancem, prethodno mljevenim maslacem. Uz to možete dodati sok od šargarepe.

Zobna supa protiv pankreatitisa

Neki kuhaju na vodi. Ali većina i dalje radije kuha u mlijeku. Ali bez obzira na metodu koju odaberete, svojstva korisna za gušteraču se neće promijeniti. Stoga bazu zagrijavamo, ovisno o odabranoj metodi, i u nju stavljamo začine, zobene pahuljice. Prokuhajte. Treba stalno mešati. Budući da kaša ima sposobnost da "beži". Neki dodaju med. Takođe začinjeno uljem.

Supa od pankreatitisa od leće

Najvažnije je kuhati leću. Okus i hranjive osobine supe, njezin utjecaj na probavne organe, uvelike ovise o njoj. Leća je sortirana, oprana, kuhana u juhi dok ne skuha. Potom se procijedi kroz sito i razrijedi istim mesnim juhom. Obučen kučkom, pasiran u ulju. Služi se za stolom s krutonima. Preporučuje se dodavanje soli kada su leće u potpunosti kuhane.

Čorba sa rezancima od pankreatitisa, domaća juha od rezanci

Kuhati takvu supu lako je. Prvo morate skuhati juhu. Dok se kuha, možete pripremiti povrće. Idealno je da za takvu supu odgovaraju mrkva i luk. Nasjeckajte ih slamkama, prodinstajte u ulju ili masnoći pa dodajte bujonu.Nakon što juha prokuha, možete u nju ubaciti rezance i kuhati dok ne bude gotov. Začini su isključeni.

Mlečna supa protiv pankreatitisa s vermicellijem

Juha se kuha u mlijeku. Za to je sasvim pogodno obično mlijeko, ili pečeno mlijeko. Možete čak i pokušati napraviti mješavinu: pola toga, pola drugo. Ako postoji netolerancija na mlijeko ili vam se jednostavno ne sviđa, možete koristiti mlijeko u prahu. Pripremite povrće unaprijed. Temeljito operite, odrežite suvišna područja, samljeti pomoću bilo kojeg oblika rezanja, prolaznik. Glavu karfiola podijelimo u korijenje i prokuhamo u zasebnoj posudi. Potom kombinirajte s povrćem, stavite u prokuhano mlijeko.

Mlečna čorba sa krompirom i povrćem

Veoma je korisno za tegobe u stomaku koristiti mlijeko u kombinaciji s povrćem, posebno ono koje sadrži skrob. Njihova korisna svojstva samo će se povećavati; na želudac će ih imati obuzimajući učinak. Pripremiti takvo jelo vrlo je jednostavno: prvo morate sjeći povrće i krompir, pa prokuhati mlijeko i staviti ih u već kipuće mlijeko. Kuhajte dok povrće ne bude potpuno kuhano. U tom slučaju jelo trebate stalno miješati. Servirajte do stola s dodatkom malog komadića putera.

Supa od škampa sa pankreatitisom

Kozice treba poređati tako da budu otprilike iste veličine i sipati vruću vodu. Ostavite da stoji oko 10 minuta, to će omogućiti da izađu sve one komponente koje mogu biti velike na stomaku. U ovom trenutku odvojeno pripremamo preljev za naše jelo. Prvo prelijte luk i šargarepu u ulju, pa ih potopite u kipuću vodu i kuhajte oko 10 minuta. Nakon toga umočimo sva ta sredstva u hladnu vodu, damo mogućnost da se neko vrijeme prokuha. Tamo stavite oko 100 grama škampa. Ako želite, možete dodati začine koji vam se najviše sviđaju, samo nemojte jelo učiniti začinjenim. I neposredno prije posluživanja pažljivo pomiješajte sve sa kiselim vrhnjem do stanja u kojem jelo postane bijelo i kašasto.

Pankreatitis Turska supa

Purana sa kostima stavite na poganu vatru (filete i ćureće kosti). Začinite raznim blagim začinima. Bilo bi lijepo dodati lovorov list, jer ima blagotvoran učinak na cijeli probavni trakt. Stimulira aktivnost žlijezda, nadražuje receptore, što rezultira pojačanom sekrecijom sokova. Začini će postati dodatni poticaj zahvaljujući kojem ne samo da su povećali apetit, već i stimulirali proizvodnju aktivnih sastojaka koji poboljšavaju probavu. Zasebno rasporedite žitarice, koje će se koristiti za pripremu jela, i izlijte ih u poluproizvodnu puretinu. Nakon što je žitarica spremna, možete dodati nešto za ukrašavanje, na primjer, zelenilo.

Ljetna supa

Krumpir izlijte u kockice s vodom i dovedite do ključanja. U tavu sa krompirom dodajte lagano pirjani luk i mrkvu. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sitno sjeckane krastavce, rajčicu, bilje, paprike. Dodajte kuhano povrće, sol, kuhajte još 5 minuta.

Takvoj juhi umjesto hljeba dobro je poslužiti kuhanu rižu (kuhanu u vodi, bez soli i ulja).

Juhe od pire ne samo da su zdrave, što minimalizira opterećenje probavnog sustava, već su i ukusno, originalno jelo, s kojim lako možete raznovrsiti jelovnik. Ovakve supe dobro se serviraju sa krutonima, koji se dodaju samom jelu ili se jedu odvojeno.

Supa od karfiola

Oprano, oguljeno i nasjeckano povrće (mrkva, krompir, cvjetača) mora se preliti vodom pomiješanom s mlijekom (mlijeko i voda uzimaju se u jednakim količinama).

Povrće kuhajte dok ne porumeni, mikserom ih istucite u pire. Začinite juhu ribanim sirom s malo masnoće i kuhajte još nekoliko minuta.

Pire od čorbe od bundeve

Narezani krumpir preliti je vodom (voda treba prekrivati ​​samo krumpir, ne više), kuhati dok nije upola spremno.

Zatim mu dodajte nasjeckanu bundevu, začinite maslacem, začinima.

Kad se bundeva skuva (lako je provjeriti nožem, je li probijena, znači da je skuhana), napravite pire od krumpira mikserom, ponovo ga prokuhajte. Prilikom posluživanja možete dodati vrhnje i zelje.

Kako kuhati pileću supu

Uz dozvolu doktora, možete koristiti pileću palačinku juhu protiv pankreatitisa, za pripremu je bolje uzimati pileća prsa (a ne piletina, njeno meso sadrži više ekstraktivnih tvari). Ako za kuhanje čorbe uzmete čitav trup, onda ga morate očistiti od kože, masti i kostiju, temeljito oprati.

Koje su supe dobre za pankreatitis?

„Imao sam problem sa pankreasom, lekar mi je dijagnostikovao pankreatitis. Tablete na recept, pio sam ih. Stalno sam odlazio na more. A onda mi je drugi ljekar savjetovao "Monastički čaj" za gušteraču. Počeo sam uzimati - zdravlje mi se poboljšalo i nestao mi je pankreatitis.
Nadežda Vasilyeva, 41 godina.

Neke ljude zanimaju pitanja - koja je hrana bolje koristiti za takvu patologiju, možete li uključiti supe za pankreatitis u svoju prehranu? Prije odgovora na ovo pitanje treba razumjeti da, ovisno o uzrocima egzacerbacije žlijezde (alkoholska intoksikacija, dugi tijek antibakterijske terapije, prejedanje masnom i začinjenom hranom), liječnik propisuje posebnu dijetu s prevladavanjem određenih proizvoda u njoj.

Pankreatitis spada u kategoriju patologija koja pogađa gušteraču. S bolešću u njemu počinje upalni proces. Ovaj organ obavlja različite funkcije u tijelu:

  • reciklira štetne materije
  • prati nivo šećera.

Juhe protiv pankreatitisa neophodne su. Imaju ljekovite kvalitete, pomažu u brzom ublažavanju napada boli i čak u potpunosti zaustave žarište pogoršanja.

Posebno su dragocjene supe od pire koja pomažu poboljšanju probavnog trakta jer sadrže veliki broj korisnih elemenata u tragovima i vitamina.

Prednosti ovog jela (pire supa) je da proizvod doprinosi boljem uklanjanju toksina iz tijela. Zato su to juhe čiji se recepti svugdje predstavljaju s velikim asortimanom.

Način napajanja

Da biste povećali sliku, kliknite je mišem.

Važno pravilo table za dijetu kod pankreatitisa je održavanje pravilne prehrane.

Ako se pacijentu dijagnosticira egzacerbacija gušterače, tada mu je preporučljivo jesti često - do 5 puta na dan i u malim obrocima. U jelovnik je potrebno uključiti samo laganu hranu, a ne grubu i dobro probavljivu.

U nekim situacijama pacijentu se može propisati poste tokom relapsa.

U roku od dva dana pacijentu je dopušteno da koristi samo goveđi kupus i mineralnu vodu. Međutim, unos tekućine je također malo ograničen: ne više od 1,5 litara dnevno, štoviše, podijeljeno u jednake porcije.

Već od trećeg dana izbornik pacijenta postupno se proširuje niskokaloričnom hranom. Ali još uvijek ne postoji jedno pravilo, jer je u tom pitanju sve strogo individualno, ne samo liječenje, nego i prehrana, jer neki ljudi imaju problema s netolerancijom na hranu. Doktor uvijek uzima u obzir ovaj faktor prilikom izrade pacijentove karte.

Veoma je važno precizno izračunati potrošene kalorije, jer već petog dana dijete ta brojka ne bi trebala biti veća od 800 kcal. Ishrana pacijenta nadopunjava se mlijekom, kao i biljnim proteinima, ugljikohidratima. No od konzumiranja bilo kakve masti treba se suzdržati, kao i prije.

Kako pravilno kuhati dijetalne supe

„Povećana je gušterača. Nije bio kod jednog doktora. Čak vide hormone. Tada je odlučila da ne ide tako često ljekarima.Prije mjesec dana, prestala je pušiti, počela se aktivno baviti sportom, jela manje ili više pravilno.

I što je najvažnije, počela je da pije „Monastički čaj“ (o tome je čula u Malahovom programu). I jučer sam otišao na planirani ultrazvuk i oni mi kažu: "A zašto ste se odlučili ići kod doktora - nemate patologije."

Gušterača je normalne veličine i hormoni su normalni. Bio sam zapanjen srećom!
Svetlana Nikitina, 35 godina.
Nižnji Novgorod

Recepti za pravljenje supa od pire s patologijama gušterače nisu teški.

Glavna stvar je da pacijent nakon obroka ne osjeća nelagodu. Svu hranu treba konzumirati samo u toplom obliku. Nije dozvoljeno jesti previše hladna ili topla jela.

Najjednostavnija je čorba od povrća. Da biste ga pripremili, trebate uzeti sjeckano i kuhano povrće. Moglo bi biti:

Kad je povrće spremno, treba ih izvaditi, zdrobiti u pire krumpiru pomoću miksera. Nakon dobijene mase bacite u tečnost u kojoj se kuhalo povrće, dodajte sir i opet prokuhajte. Pre serviranja dodajte kiselu pavlaku i začinsko bilje. Možete skuhati grašku juhu od pankreatitisa. U njemu bi glavni sastojak trebao biti mladi zeleni grašak.

Korisni recepti s dijagnozom recepata za pankreatitis, koji uključuju heljdu i zobene kaše. Jela od zobenih kaša smatraju se najvrjednijim jer imaju sluzavu konzistenciju.

To omogućava tijelu da se nosi s probavom hrane bez ikakvih energetskih troškova.

Takođe, ovo jelo prekriva zidove stomaka sluzi, te ga štiti od agresivnog djelovanja iritanta.

Pileća supa od pankreatitisa

Prehrambeni sto pacijenta može biti raznovrstan, ukusan i, naravno, zdrav. Liječnici često preporučuju dekociju piletine za različite patologije probavnog trakta. Pileći brod se može koristiti i tokom pankreatitisa. Međutim, prema ovom jelu treba postupati krajnje oprezno.

Unošenje ovog proizvoda u ishranu dozvoljeno je samo nakon konsultacija s gastroenterologom. Ovo će pitanje sigurno riješiti pojedinačno, jer sve ovisi samo o težini patologije, fiziološkim karakteristikama pacijentovog tijela.

Ako pacijent ima akutni oblik pankreatitisa, tada mu je takvo jelo strogo zabranjeno. Ali pileći fond s pankreatitisom u hroničnom obliku prilično je prikladan u prehrani.

Međutim, ovaj bi proizvod trebao biti prisutan kod pacijenta šest mjeseci nakon recidiva i obavezan je podložan stabilnoj remisiji.

Također, pacijent se mora pridržavati posebnih pravila za pripremu takvog proizvoda kako bi se izbjeglo novo pogoršanje. Preporučeno:

  1. Koristite odraslo peradarsko meso, a ne piliće, jer ne sadrži štetne ekstraktivne materije. Posebno vrijedan proizvod je bijelo meso.
  2. Piletinu dobro isperite, prelijte hladnom vodom, zagrijte i kuhajte oko 20 minuta. Tada ovu prvu tekućinu treba potpuno isušiti, pticu ponovo isprati, a zatim staviti da se kuha dok ne skuha.
  3. Ako je ptica vrlo masna, potrebno je dodatno pranje i vrijeme za dobivanje tercijarnog dekocija.
  4. Tečnost se može malo posoliti.
  5. Začinjeni začini ne vrijede.
  6. Dodati u jelo dozvoljen je peršin ili kopar.
  7. Možete napuniti 1 žlicu. l šlag ili pavlaka.

Zabranjeno je koristiti tvorničke bujonske kocke, jer sadrže štetne tvari.

Sirne supe

Uz pankreatitis, veoma je korisno jesti sirnu supu. Međutim, ovaj je proizvod zabranjen za vrijeme pogoršanja bolesti. Međutim, nakon nekog vremena, i samo uz dozvolu lekara, ovaj se proizvod može uvrstiti u jelovnik. I tada je samo jedna verzija proizvoda - japanski tofu, svojom dosljednošću i izgledom, praktično ne razlikova od uobičajenog sira.

Juha se priprema na osnovi sekundarnog pilećeg bujona u kojem je povrće:

Dovedite gusti pire od ovog povrća uz pomoć pilećeg bujona u tekuće stanje. Posolite i dodajte tofu sir, koji treba prethodno nasjeckati na sitnoj rerni. Juhu kuhajte još 5 minuta. Gotovo jelo može se konzumirati s bijelim krekerima.

Moj prijatelj je nagovorio monaški čaj da pokuša. Imala je pankreatitis - i zamislite, njega nije bilo! Čak je i njen ljekar bio vrlo iznenađen. Moja dijagnoza je upala pankreasa. Muči me ovo već duže vrijeme.

Pilule, kapalice, bolnice su za mene norma tokom posljednjih 5 godina. I samo dve nedelje nakon što sam počeo piti „Monastički čaj“, već sam se osećao mnogo bolje. Nadam se da ću na sljedećem sastanku iznenaditi svog ljekara.

Elena Shugaeva, 47 godina
Sankt Peterburg

S dijagnozom pankreatitisa postoji veliki arsenal ukusnih recepata, uključujući razne juhe. Sva jela koja će se koristiti za kuvanje moraju biti dobre kvalitete.

Krem, sir i pavlaka mogu se uključiti u jelovnik samo uz dozvolu liječnika. Zabranjeno je koristiti ove proizvode u fazi pogoršanja patologije.

Grahova supa od pankreatitisa

Kuhajte grašak sa salatom i lukom. Kao začine koristimo različita stimulativna sredstva koja ne iritiraju sluznicu, ali istovremeno stimulišu proizvodnju sokova, pa čak i imunoglobulina. Ova svojstva posjeduju cimet, đumbir, muškatni oraščić. Sve to kuhajte dok grašak ne omekša i ne prokuha. Nakon toga je ocijedite (ali ne dodajte kašiku). Grašak bacite na sito, obrišite i pomiješajte sa lukom. Potom solite i kuhajte neko vreme, dok ne postane toliko koncentrirano koliko biste željeli.

Kao što vidite, potreba da se pridržava dijeta za pankreatitis nije rečenica. Možete jesti ukusno i raznovrsno. Opsežni jelovnik vam omogućuje kuhanje supa s pankreatitisom za svaki ukus.

Pogledajte video: 3 IDEJE ZA ČORBE OD POVRĆA - POSNE - VEGANSKE - BEZ ULJA (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar