Amaryl® (4 mg) Glimepirid

Tablete1 tab.
aktivna supstanca:
glimepirid1/2/3/4 mg
pomoćne tvari: laktoza monohidrat - 68.975 / 137.2 / 136.95 / 135.85 mg, natrijum karboksimetil škrob (tip A) - 4/8/8/8 mg, povidon 25000 - 0,5 / 1/1/1 mg, MCC - 10/20/20/20 mg, magnezijum stearat - 0,5 / 1/1/1 mg, željezo boja oksid crvena (E172) - 0,025 mg (za doziranje od 1 mg), željezo u boji oksida žuto (E172) - - / 0,4 / 0,05 / -, indigo karmin (E132) - - / 0,4 / - / 0,15 mg

Opis oblika doziranja

Amaryl ® 1 mg: tablete ružičaste boje, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Gravirana "NMK" i stilizovana "h"Na dvije strane.

Amaryl ® 2 mg: zelene tablete, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Gravirano "NMM" i stilizovano "h"Na dvije strane.

Amaryl ® 3 mg: tablete su blijedožute, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Gravirano "NMN" i stilizovano "h"Na dvije strane.

Amaryl ® 4 mg: plave tablete, duguljaste, ravne s razdjelnom linijom s obje strane. Gravirano "NMO" i stilizovano "h"Na dvije strane.

Farmakodinamika

Glimepirid smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, uglavnom zbog stimulacije oslobađanja inzulina iz beta ćelija gušterače. Njegov efekat uglavnom je povezan s poboljšanjem sposobnosti beta ćelija pankreasa da reagiraju na fiziološku stimulaciju glukozom. U usporedbi s glibenklamidom, uzimanje malih doza glimepirida uzrokuje oslobađanje manje inzulina uz postizanje približno istog smanjenja koncentracije glukoze u krvi. Ova činjenica svjedoči u prilog prisutnosti ekstrapankreasnih hipoglikemijskih efekata u glimepiridu (povećana osjetljivost tkiva na inzulin i insulinomimetski učinak).

Izlučivanje inzulina. Kao i svi drugi derivati ​​sulfoniluree, glimepirid regulira lučenje inzulina interakcijom sa kalijumskim kanalima osjetljivim na ATP na membranama beta ćelija. Za razliku od drugih derivata sulfonilureje, glimepirid se selektivno veže na protein molekulske mase 65 kilodaltona (kDa) koji se nalazi u membranama beta ćelija pankreasa. Ta interakcija glimepirida i proteina koji se na njega veže reguliše otvaranje ili zatvaranje kalijumskih kanala osjetljivih na ATP.

Glimepirid zatvara kalijum kanale. To uzrokuje depolarizaciju beta ćelija i dovodi do otvaranja osjetljivih na napon kalcijevih kanala i dotoka kalcija u ćeliju. Kao rezultat, povećanje unutarćelijske koncentracije kalcijuma aktivira izlučivanje inzulina egzocitozom.

Glimepirid je mnogo brži i stoga vjerovatnije dolazi u kontakt i oslobađa se iz veze s proteinom koji se na njega veže od glibenklamida. Pretpostavlja se da ovo svojstvo visokog tečaja glimepirida s proteinom koji se na njega veže određuje njegov izraženi učinak senzibilizacije beta ćelija na glukozu i njihovu zaštitu od desenzibilizacije i prevremenog iscrpljivanja.

Učinak povećanja osjetljivosti tkiva na inzulin. Glimepirid pojačava efekte inzulina na apsorpciju glukoze u perifernim tkivima.

Insulinomimetski efekat. Glimepirid ima efekte slične učincima inzulina na apsorpciju glukoze perifernim tkivima i oslobađanje glukoze iz jetre.

Glukoza perifernog tkiva se apsorbuje transportujući ga u mišićne ćelije i adipocite. Glimepirid direktno povećava broj molekula koje prevoze glukozu u plazmi membrane mišićnih ćelija i adipocita. Povećani unos glukoznih stanica dovodi do aktivacije glikozilfosfatidilinozitola specifične fosfolipaze C. Kao rezultat toga, unutarćelijska koncentracija kalcijuma se smanjuje, uzrokujući smanjenje aktivnosti protein kinaze A, što zauzvrat dovodi do stimulacije metabolizma glukoze.

Glimepirid inhibira otpuštanje glukoze iz jetre povećavajući koncentraciju fruktoze-2,6-bisfosfata, koja inhibira glukoneogenezu.

Uticaj na agregaciju trombocita. Glimepirid smanjuje agregaciju trombocita in vitro i in vivo . Ovaj efekt je očigledno povezan sa selektivnom inhibicijom COX, koja je odgovorna za stvaranje tromboksana A, važnog faktora endogene agregacije trombocita.

Antiaterogeni učinak leka. Glimepirid doprinosi normalizaciji sadržaja lipida, smanjuje sadržaj malondialdehida u krvi, što dovodi do značajnog smanjenja peroksidacije lipida. U životinja, glimepirid dovodi do značajnog smanjenja stvaranja aterosklerotskih plakova.

Smanjeni oksidativni stres, koji je stalno prisutan u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Glimepirid povećava sadržaj endogenog α-tokoferola, aktivnost katalaze, glutation peroksidaze i superoksid dismutaze.

Kardiovaskularni efekti. Kroz kalijumske kanale osjetljive na ATP (vidi gore), derivati ​​sulfoniluree utiču i na CCC. U usporedbi s tradicionalnim derivatima sulfoniluree, glimepirid ima značajno niži utjecaj na CCC, što se može objasniti specifičnošću njegove interakcije s proteinima koji vežu ATP-osjetljive kalijske kanale.

U zdravih dobrovoljaca minimalna efikasna doza glimepirida je 0,6 mg. Učinak glimepirida ovisi o dozi i može se obnoviti. Fiziološki odgovor na fizičku aktivnost (smanjeno lučenje inzulina) glimepiridom se održava.

Nema značajnih razlika u učinku, ovisno o tome je li lijek uzet 30 minuta prije jela ili neposredno prije obroka. U bolesnika s dijabetesom, dovoljna metabolička kontrola može se postići u roku od 24 sata jednom dozom. Štaviše, u kliničkoj studiji 12 od 16 pacijenata sa zatajivanjem bubrega (Cl kreatinin 4–79 ml / min) takođe je postiglo dovoljnu metaboličku kontrolu.

Kombinovana terapija metforminom. U bolesnika s nedovoljnom metaboličkom kontrolom kada se koristi maksimalna doza glimepirida, može se započeti s kombiniranom terapijom glimepiridom i metforminom. U dva ispitivanja, prilikom provođenja kombinirane terapije, dokazano je da je metabolička kontrola bolja od one u liječenju svakog od ovih lijekova zasebno.

Kombinovana terapija inzulinom. U bolesnika s neadekvatnom metaboličkom kontrolom, istodobna terapija inzulinom može se započeti s maksimalnim dozama glimepirida. Prema rezultatima dviju studija, primjenom ove kombinacije postiže se isto poboljšanje kontrole metabolizma kao i kod primjene samo jednog inzulina, međutim za kombiniranu terapiju potrebna je manja doza inzulina.

Upotreba u djece. Nema dovoljno podataka o dugoročnoj učinkovitosti i sigurnosti lijeka kod djece.

Farmakokinetika

Uz opetovanu upotrebu glimepirida u dnevnoj dozi od 4 mg Cmaks u serumu se postiže nakon otprilike 2,5 sata i iznosi 309 ng / ml. Postoji linearna veza između doze i Cmaks glimepirid u plazmi kao i između doze i AUC. Kada se unese glimepirid, njegova apsolutna bioraspoloživost je potpuna. Jelo nema značajan utjecaj na apsorpciju, s izuzetkom blagog usporavanja njegove brzine. Glimepirid karakterizira vrlo nizak Vd (oko 8,8 L), približno jednak Vd albumin, visok stepen vezivanja na proteine ​​u plazmi (više od 99%) i nizak klirens (oko 48 ml / min). Prosečan T1/2 , utvrđena koncentracijom u serumu u uvjetima opetovane primjene lijeka, iznosi otprilike 5-8 sati. Nakon uzimanja visokih doza dolazi do blagog porasta T1/2 .

Nakon jednokratne doze glimepirida, 58% doze se izlučuje bubrezima, a 35% doze kroz crijeva. Nepromenjeni glimepirid u urinu nije otkriven.

U mokraći i izmetu identificirana su dva metabolita koja nastaju kao rezultat metabolizma u jetri (uglavnom uz pomoć CYP2C9), od kojih je jedan bio hidroksi derivat, a drugi karboksi derivat. Nakon gutanja glimepirida, terminal T1/2 ovih metabolita bilo je 3-5, odnosno 5-6 sati, respektivno.

Glimepirid se izlučuje u majčino mlijeko i prelazi placentarnu barijeru.

Poređenje pojedinačne i višestruke (jednom dnevno) primjene glimepirida nije otkrilo značajne razlike u farmakokinetičkim parametrima, opažena je njihova vrlo mala varijabilnost između različitih bolesnika. Nema značajnog nakupljanja lijeka.

Farmakokinetički parametri slični su kod pacijenata različitog spola i različitih dobnih grupa. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (s niskim klirensom kreatinina) postoji tendencija povećanja klirensa glimepirida i smanjenja njegovih prosječnih koncentracija u krvnom serumu, što je, po svemu sudeći, posljedica bržeg izlučivanja lijeka, zbog njegovog nižeg vezanja na protein. Dakle, kod ove kategorije pacijenata ne postoji dodatni rizik od nakupljanja lijeka.

Kontraindikacije

preosjetljivost na glimepirid ili bilo koju pomoćnu supstancu lijeka, druge derivate sulfoniluree ili sulfonamidne lijekove (rizik od reakcija preosjetljivosti),

dijabetes tipa 1

dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma,

teška disfunkcija jetre (nedostatak kliničkog iskustva),

ozbiljno oštećenje bubrega, uključujući kod pacijenata na hemodijalizi (nedostatak kliničkog iskustva),

rijetke nasljedne bolesti poput intolerancije galaktoze, nedostatka laktaze ili malapsorpcije glukoze i galaktoze,

dječja dob (nedostatak kliničkog iskustva).

u prvim tjednima liječenja (povećani rizik od hipoglikemije). Ako postoje faktori rizika za razvoj hipoglikemije (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“), možda će biti potrebno prilagođavanje doze glimepirida ili cijela terapija,

s interkurentnim bolestima tijekom liječenja ili s promjenom životnog stila pacijenata (promjena prehrane i vremena obroka, povećanje ili smanjenje fizičke aktivnosti),

s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze,

s malabsorpcijom hrane i lijekova u probavnom traktu (crijevna opstrukcija, crijevna pareza).

Dijabetes tipa 1. - Dijabetička ketoacidoza, dijabetička prekoma i koma. - preosjetljivost na glimepirid ili bilo koju pomoćnu supstancu lijeka, na druge derivate sulfoniluree ili na druge sulfanilamidne pripravke (rizik od reakcija preosjetljivosti). - Teška oštećenja funkcije jetre (nedostatak kliničkog iskustva). - Teška oštećenja bubrežne funkcije, uključujući bolesnike na hemodijalizi (nedostatak kliničkog iskustva). - Trudnoća i dojenje - Dječja dob (nedostatak kliničkog iskustva). - Rijetka su nasljedna oboljenja poput intolerancije galaktoze, nedostatka laktaze ili malapsorpcije glukoze i galaktoze.

Trudnoća i dojenje

Glimepirid je kontraindiciran trudnicama. U slučaju planirane trudnoće ili na početku trudnoće, žena treba biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Glimepirid prelazi u majčino mlijeko pa se ne može uzimati u vrijeme laktacije. U tom slučaju morate preći na insulinsku terapiju ili prekinuti dojenje.

Nuspojave

Učestalost nuspojava određena je u skladu s WHO klasifikacijom: vrlo često (≥10%), često se može razviti (≥1%, ® hipoglikemija, koja se, kao i kod drugih derivata sulfonilureje, može produžiti.

Simptomi hipoglikemije su: glavobolja, akutna glad, mučnina, povraćanje, osjećaj umora, pospanost, poremećaj sna, anksioznost, agresivnost, oslabljena koncentracija i brzina psihomotornih reakcija, depresija, zbunjenost, poremećaji govora, afazija, oštećenje vida, tremor, pareza, poremećaji osjetila, vrtoglavica, gubitak samokontrole, bespomoćnost, delirijum, cerebralni grčevi, sumnja ili gubitak svijesti, do kome, plitko disanje, bradikardija.

Pored toga, mogu se pojaviti manifestacije adrenergičke kontraregulacije kao odgovor na razvoj hipoglikemije, poput povećanog znojenja, hladne i vlažne kože, povećane anksioznosti, tahikardije, povećanog krvnog pritiska, angine pektoris, palpitacije i poremećaja srčanog ritma.

Klinički prikaz teške hipoglikemije može biti sličan moždanom udaru. Simptomi hipoglikemije gotovo uvijek nestaju nakon njezinog uklanjanja.

Debljanje Prilikom uzimanja glimepirida, poput ostalih derivata sulfonilureje, moguće je povećanje tjelesne težine (učestalost nije poznata).

Sa strane organa vida: tijekom liječenja (posebno na početku) može se primijetiti prolazno oštećenje vida zbog promjene koncentracije glukoze u krvi. Njihov uzrok je privremena promjena natečenosti leće, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, a zbog toga je promjena indeksa loma.

Iz gastrointestinalnog trakta: retko - mučnina, povraćanje, osećaj težine ili preplavenosti u epigastričnoj regiji, bol u trbuhu, proliv.

Na dijelu jetre i žučnih puteva: u nekim slučajevima hepatitis, povećana aktivnost jetrenih enzima i / ili kolestaza i žutica, koji mogu napredovati do po život opasnog zatajenja jetre, ali mogu proći obrnuti razvoj kada se lijek ukine.

Sa dela krvi i limfnog sistema: rijetko trombocitopenija, u nekim slučajevima - leukopenija, hemolitička anemija, eritrocitopenija, granulocitopenija, agranulocitoza i pancitopenija. U postmarketinškoj upotrebi lijeka zabilježeni su slučajevi teške trombocitopenije s brojem trombocita manjom od 10 000 / µl i trombocitopenične purpure (nepoznata učestalost).

Iz imunog sistema: retko - alergijske i pseudoalergijske reakcije, kao što su pruritus, urtikarija, osip na koži. Takve reakcije su gotovo uvijek blage, ali mogu preći u ozbiljne reakcije sa kratkoćom daha, oštrim padom krvnog pritiska koji ponekad prelaze u anafilaktički šok. Ako se pojave simptomi urtikarije, odmah se obratite liječniku. Unakršena alergija moguća je na druge derivate sulfoniluree, sulfonamide ili slične supstance, u nekim slučajevima alergijski vaskulitis.

Na dijelu kože i potkožnog tkiva: u nekim slučajevima - fotoosjetljivost, frekvencija nepoznata - alopecija.

Laboratorijski i instrumentalni podaci: u nekim slučajevima - hiponatremija.

Interakcija

Glimepirid se metabolizira citokromom P4502C9 (CYP2C9), što treba uzeti u obzir kada se koristi istovremeno s induktorima (npr. Rifampicin) ili inhibitorima (npr. Flukonazol) CYP2C9.

Potencijacija hipoglikemijskog djelovanja i, u nekim slučajevima, mogući razvoj hipoglikemije koja je s tim povezana može se primijetiti u kombinaciji s jednim od sljedećih lijekova: inzulinom i drugim hipoglikemijskim sredstvima za oralnu primjenu, ACE inhibitorima, anaboličkim steroidima i muškim polnim hormonima, kloramfenikolom, derivatima kumarina, ciklofosfamidom, disopiramidom, fenfluraminom, feniramidolom, fibratima, fluoksetinom, guanethidom MAO inhibitori, flukonazol, para-aminosalicilna kiselina, pentoksifilin (visoke parenteralne doze), fenilbutazon, azapropazon, oksifenbutazon, probenecid, kinoloni, salicilati, sulfinpirazon, klaritromicin n, sulfonamidi, tetraciklini, tritokokalin, trofosfamid.

Slabljenje hipoglikemijskog djelovanja i povezano povećanje koncentracije glukoze u krvi može se primijetiti ako se kombinira s jednim od sljedećih lijekova: acetazolamid, barbiturati, GCS, diazoksid, diuretici, epinefrin i drugi simpatomimetici, glukagon, laksativi (uz dugotrajnu upotrebu), nikotinska kiselina (u velikim dozama), estrogeni i progestogeni, fenotiazini, fenitoin, rifampicin, štitnjačni hormoni koji sadrže jod.

Blokatori N2histaminski receptori, beta blokatori, klonidin i rezerpin u stanju da pojačaju i oslabe hipoglikemijski efekat glimepirida. Pod utjecajem simpatolitičkih uzročnika, poput beta blokatora, klonidina, gvanetidina i rezerpina, znakovi adrenergičke kontraregulacije kao odgovor na hipoglikemiju mogu biti smanjeni ili odsutni.

Na pozadini uzimanja glimepirida, može se primijetiti povećanje ili slabljenje djelovanja kumarinskih derivata.

Pojedinačna ili hronična upotreba alkohola može i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat glimepirida.

Sekvestracije žučnih kiselina na lafer se veže na glimepirid i smanjuje apsorpciju glimepirida najmanje 4 sata prije uzimanja litija, ne primjećuje se nikakva interakcija. Stoga se glimepirid mora uzimati najmanje 4 sata prije nego što preuzmete ljubitelja kotača.

Doziranje i primjena

Uzimanje Amaril®

Unutra bez žvakanja, pranje s dovoljnom količinom tekućine (oko 0,5 šalica). Ako je potrebno, tablete Amaril ® mogu se podijeliti duž rizika na 2 jednaka dijela.

Doziranje Amaril® u pravilu se određuje ciljanom koncentracijom glukoze u krvi. Treba koristiti najmanju dozu dovoljnu za postizanje potrebne metaboličke kontrole.

Tijekom liječenja lijekom Amaril ® potrebno je redovito utvrđivati ​​koncentraciju glukoze u krvi. Uz to se preporučuje redovno praćenje nivoa glikoziliranog hemoglobina.

Nepravilni unos lijeka, na primjer, preskakanje sljedeće doze, nikada se ne može nadoknaditi naknadnim unosom veće doze.

O postupanju pacijenta u slučaju grešaka prilikom uzimanja lijeka (posebno kod preskakanja sljedeće doze ili preskakanja obroka) ili u situacijama kada nije moguće uzimati lijek, pacijent i liječnik trebaju unaprijed razgovarati.

Početni odabir doze i odabir doze

Početna doza je 1 mg glimepirida 1 put dnevno.

Ako je potrebno, dnevnu dozu možete postepeno povećavati (u razmacima od 1 do 2 nedelje). Preporučuje se povećanje doze pod redovitim nadzorom koncentracije glukoze u krvi i u skladu sa sljedećim korakom povećanja doze: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg (- 8 mg).

Raspon doza kod pacijenata s dobro kontroliranim dijabetesom

Uobičajeno, dnevna doza kod pacijenata sa dobro kontroliranim dijabetesom je 1–4 mg glimepirida. Dnevna doza veća od 6 mg efikasnija je kod samo malog broja pacijenata.

Vrijeme uzimanja lijeka i raspodjelu doza tijekom dana određuje liječnik, ovisno o životnom stilu pacijenta u određenom vremenu (vrijeme obroka, broj fizičkih aktivnosti).

Obično je dovoljna jedna doza lijeka tokom dana. Preporučuje se u ovom slučaju cijela doza lijeka uzeti neposredno prije punog doručka ili, ako tada nije uzimana, neposredno prije prvog glavnog obroka. Veoma je važno da ne uzimate obrok nakon uzimanja tableta.

Budući da je poboljšana metabolička kontrola povezana s povećanom osjetljivošću na inzulin, potreba za glimepiridom može se smanjiti tijekom liječenja. Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije, potrebno je pravovremeno smanjiti dozu ili prestati uzimati Amaril ®.

Uvjeti u kojima se također može zahtijevati prilagođavanje doze glimepirida:

- smanjenje tjelesne težine pacijenta,

- promjene u načinu života pacijenta (promjena prehrane, vremena obroka, količine fizičke aktivnosti),

- pojava drugih faktora koji dovode do predispozicije za razvoj hipoglikemije ili hiperglikemije (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Liječenje glimepiridom obično se provodi duže vrijeme.

Prijenos pacijenta s drugog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu na Amaryl ®

Ne postoji tačna povezanost između doza Amaril ® i drugih hipoglikemijskih sredstava za oralnu primjenu. Kada se drugi hipoglikemijski agens za oralnu primjenu zamijeni s Amaril ®, preporučuje se da postupak njegove primjene bude isti kao s početnim davanjem Amaril ®, tj. liječenje treba započeti malom dozom od 1 mg (čak i ako je pacijent prebačen na Amaryl ® s maksimalnom dozom drugog hipoglikemijskog lijeka za oralnu primjenu). Svako povećanje doze treba izvesti u fazama, uzimajući u obzir odgovor na glimepirid u skladu s gornjim preporukama.

Potrebno je uzeti u obzir jačinu i trajanje djelovanja prethodnog hipoglikemijskog sredstva za oralnu primjenu. Prekid liječenja može biti potreban da bi se izbjeglo bilo kakvo sumiranje efekata koji mogu povećati rizik od hipoglikemije.

Koristite u kombinaciji s metforminom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, kada se uzimaju maksimalne dnevne doze bilo glimepirida ili metformina, može se započeti s liječenjem kombinacije ova dva lijeka. U ovom se slučaju prethodno liječenje glimepiridom ili metforminom nastavlja na istoj dozi, a dodatna doza metformina ili glimepirida započinje s malom dozom koja se titrira ovisno o ciljanoj razini metaboličke kontrole do maksimalne dnevne doze. Kombinovana terapija treba započeti pod strogim medicinskim nadzorom.

Koristite u kombinaciji s inzulinom

U bolesnika s nedovoljno kontroliranim dijabetes melitusom, inzulin se može istodobno davati prilikom uzimanja maksimalnih dnevnih doza glimepirida. U ovom slučaju, posljednja doza glimepirida koja je propisana pacijentu ostaje nepromijenjena. U ovom slučaju liječenje inzulinom započinje s malim dozama, koje se postepeno povećavaju pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi. Kombinovani tretman zahteva pažljiv medicinski nadzor.

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega. Postoje ograničene informacije o upotrebi lijeka kod pacijenata s bubrežnim zatajenjem. Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega mogu biti osjetljiviji na hipoglikemijski učinak glimepirida (vidjeti dijelove „Farmakokinetika“, „Kontraindikacije“).

Primjena kod pacijenata s zatajenjem jetre. Postoji ograničena količina informacija o upotrebi lijeka za zatajenje jetre (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Upotreba u djece. Podaci o upotrebi lijeka kod djece nisu dovoljni.

Predoziranje

Simptomi akutno predoziranje, kao i produženo liječenje previsokim dozama glimepirida, može dovesti do teške po život opasne hipoglikemije.

Liječenje: čim se otkrije predoziranje, morate odmah obavijestiti svog liječnika. Hipoglikemiju gotovo uvijek možemo brzo zaustaviti neposrednim unosom ugljikohidrata (glukoze ili komadića šećera, slatkog voćnog soka ili čaja). S tim u vezi, pacijent uvijek treba imati najmanje 20 g glukoze (4 komada šećera). Zaslađivači su neučinkoviti u liječenju hipoglikemije.

Dok liječnik ne odluči da je pacijent izvan opasnosti, pacijent treba pažljiv medicinski nadzor. Treba imati na umu da se hipoglikemija može nastaviti nakon početne obnove koncentracije glukoze u krvi.

Ako pacijenta oboljelog od dijabetesa liječe različiti ljekari (na primjer, tokom boravka u bolnici nakon nesreće, s bolešću vikendom), mora ih obavijestiti o svojoj bolesti i prethodnom liječenju.

Ponekad se može zahtijevati hospitalizacija pacijenta, makar samo kao mjera opreza. Značajno predoziranje i teška reakcija s manifestacijama kao što su gubitak svijesti ili drugi ozbiljni neurološki poremećaji su hitna medicinska stanja i zahtijevaju trenutno liječenje i hospitalizaciju.

U slučaju nesvjesnog stanja pacijenta potrebna je intravenska injekcija koncentrirane otopine dekstroze (glukoze) (za odrasle osobe, počevši s 40 ml 20% -tne otopine). Kao alternativa odraslima, intravenska, subkutana ili intramuskularna primjena glukagona moguća je, na primjer, u dozi od 0,5-1 mg.

U liječenju hipoglikemije uslijed slučajne primjene lijeka Amaril ® odojčadi ili male djece, dozu dekstroze koja se daje treba pažljivo prilagoditi u smislu mogućnosti opasne hiperglikemije, a primjena dekstroze treba provoditi pod stalnim nadzorom koncentracije glukoze u krvi.

U slučaju predoziranja Amaril ®, može biti potrebno ispiranje želuca i unos aktivnog uglja.

Nakon brze obnove koncentracije glukoze u krvi, nužna je intravenska infuzija otopine dekstroze u nižoj koncentraciji da se spriječi obnavljanje hipoglikemije. Koncentraciju glukoze u krvi kod takvih bolesnika treba neprestano nadzirati 24 sata. U težim slučajevima s produljenim tijekom hipoglikemije opasnost od snižavanja koncentracije glukoze u krvi na hipoglikemijsku razinu može trajati nekoliko dana.

Posebna uputstva

U posebnim kliničkim stresnim stanjima, kao što su trauma, hirurške intervencije, infekcije sa febrilnom groznicom, metabolička kontrola može biti oslabljena kod pacijenata sa šećernom bolešću, pa će ih možda trebati privremeno prebaciti na inzulinsku terapiju kako bi se održala odgovarajuća metabolička kontrola.

U prvim tjednima liječenja rizik od razvoja hipoglikemije može se povećati i zato je u ovom trenutku potrebno posebno pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Faktori koji doprinose riziku od hipoglikemije uključuju:

- nespremnost ili nesposobnost pacijenta (što se češće primećuje kod starijih pacijenata) za saradnju sa lekarom,

- neuhranjenost, nepravilno jedenje ili preskakanje obroka,

- neravnoteža između fizičke aktivnosti i unosa ugljenih hidrata,

- konzumiranje alkohola, posebno u kombinaciji s propuštanjem hrane,

- ozbiljno oštećenje bubrega,

- teška disfunkcija jetre (kod bolesnika s teškom disfunkcijom jetre, indikovan je prelazak na terapiju inzulinom, barem dok se ne postigne metabolička kontrola),

- neki dekompenzirani endokrini poremećaji koji krše metabolizam ugljikohidrata ili adrenergičku kontragulaciju kao odgovor na hipoglikemiju (na primjer, neke disfunkcije štitne žlijezde i prednje hipofize, insuficijencija nadbubrežne žlijezde),

- istovremeno primanje nekih lekova (vidi „Interakcija“),

- prijem glimepirida u nedostatku indikacija za njegovo primanje.

Liječenje derivatima sulfoniluree, koje uključuju glimepirid, može dovesti do razvoja hemolitičke anemije, stoga bolesnici s nedostatkom glukoze-6-fosfat dehidrogenaze trebaju biti posebno oprezni prilikom propisivanja glimepirida i bolje je koristiti hipoglikemijske agense koji nisu derivati ​​sulfoniluree.

U prisustvu gore navedenih faktora rizika za razvoj hipoglikemije, može biti potrebno prilagođavanje doze glimepirida ili cijela terapija. Ovo se takođe odnosi na pojavu interkurentnih bolesti tokom lečenja ili promenu životnog stila pacijenata.

Oni simptomi hipoglikemije koji odražavaju adrenergičku kontragulaciju organizma kao odgovor na hipoglikemiju (vidi „Neželjeni efekti“) mogu biti blagi ili odsutni s postepenim razvojem hipoglikemije, kod starijih pacijenata, pacijenata sa neuropatijom autonomnog nervnog sistema ili kod pacijenata koji primaju beta adreno blokatori, klonidin, rezerpin, gvanetidin i druga simpatolitička sredstva.

Hipoglikemija se može brzo ukloniti trenutnim unosom brzo probavljivih ugljikohidrata (glukoze ili saharoze).

Kao i kod ostalih derivata sulfonilureje, uprkos početnom uspješnom olakšanju hipoglikemije, hipoglikemija se može nastaviti. Stoga bi pacijenti trebali ostati pod stalnim nadzorom.

Kod teške hipoglikemije potrebno je hitno liječenje i medicinski nadzor, a u nekim slučajevima i hospitalizacija pacijenta.

Tijekom liječenja glimepiridom potrebno je redovito nadzirati funkciju jetre i perifernu krvnu sliku (naročito broj leukocita i trombocita).

Budući da određene nuspojave, kao što su teška hipoglikemija, ozbiljne promjene krvne slike, jake alergijske reakcije, zatajenje jetre, mogu pod određenim okolnostima predstavljati opasnost za život, u slučaju razvoja nepoželjnih ili teških reakcija, pacijent treba odmah obavijestiti o tome liječnika, a ne u svakom slučaju, nemojte nastaviti uzimati lijek bez njegove preporuke.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i druge mehanizme. U slučaju razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije, posebno na početku liječenja ili nakon promjene liječenja ili kada se lijek ne uzima redovito, moguće je smanjenje pažnje i brzine psihomotornih reakcija. To može oslabiti pacijentovu sposobnost upravljanja vozilima ili drugim mehanizmima.

Obrazac za puštanje

Tablete, 1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg.

Za dozu od 1 mg

30 tableta u blisteru od PVC / aluminijske folije. 1, 2, 3 ili 4 bl. smešteno u kartonsku kutiju.

Za doze od 2 mg, 3 mg, 4 mg

15 tab. u blisteru od PVC / aluminijske folije. Na 2, 4, 6 ili 8 bl. smešteno u kartonsku kutiju.

Proizvođač

Sanofi S.p.A., Italija. Stabilimento di Scoppito, Strada Statale 17, km 22, I-67019 Scoppito (L'Aquilla), Italija.

Pravno lice na čije ime se izdaje potvrda o registraciji. Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, Njemačka

Zahteve potrošača treba poslati na adresu u Rusiji. 125009, Moskva, st. Tverskaya, 22.

Tel .: (495) 721-14-00, faks: (495) 721-14-11.

Dozni oblik

Jedna tableta od 4 mg sadrži

aktivna supstanca - glimepirid 4 mg

pomoćne tvari: laktoza monohidrat, natrijum škrob glikolat (tip A), povidon 25000, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, indigo karmin aluminijumski lak (E 132).

Tablete, duguljastog oblika, sa ravnom površinom s obje strane, svijetloplave boje s linijama greške s obje strane i NMO oznakom / logotipom kompanije ili logotipom kompanije / NMO.

Amaril tablete 4 mg mogu se podeliti u jednake doze.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Glimepirid karakterizira potpuna bioraspoloživost nakon oralne primjene. Jelo nema značajan uticaj na apsorpciju lijeka, praćeno tek neznatnim smanjenjem brzine apsorpcije. Maksimalne koncentracije u serumu (Cmax) postižu se približno 2,5 sata nakon oralne primjene (u prosjeku 0,3 μg / ml uz višestruke doze od 4 mg dnevno), pokazujući linearni odnos između doze i vrijednosti Cmax i AUC ( područje pod krivuljom koncentracije prema vremenu).

Glimepirid ima vrlo nizak volumen raspodjele (približno 8,8 litara), što otprilike odgovara prostoru raspodjele albumina, visokom stupnju vezivanja proteina (> 99%) i niskom klirensu (približno 48 ml / min.). U pretkliničkim studijama glimepirid se izlučuje u majčinom mlijeku. Glimepirid je u stanju da prođe kroz placentu. Stepen prodiranja kroz krvno-moždanu barijeru je nizak.

Biotransformacija i izlučivanje

Prosječni dominantni poluživot seruma od značaja za koncentracije u serumu pri ponovljenoj upotrebi je otprilike 5-8 sati. Nakon uzimanja lijeka u velikim dozama, primijećen je nešto duži poluživot. Nakon jednokratne doze glimepirida označenog radioaktivnim izotopom, 58% radioaktivnosti otkriveno je u urinu i 35% u izmetu. Nepromenjena supstanca u urinu nije otkrivena. Identificirana su dva metabolita u urinu i izmetu, najvjerojatnije proizvodi metabolizma jetre (glavni enzim CYP2C9): hidroksi derivat i karboksi derivat. Nakon oralne primjene glimepirida, terminalni poluživot ovih metabolita bio je 3-6 i 5-6 sati, respektivno.

Usporedba rezultata dobivenih jednostrukim i višestrukim dozama u režimu jednom dnevno nije otkrila značajne razlike u parametrima farmakokinetike, okarakterizirane vrlo niskom intraindividualnom varijabilnošću vrijednosti. Nije primećeno značajno nakupljanje glimepirida.

Farmakokinetički parametri bili su slični kod muškaraca i žena, kao i kod mladih i starijih (starijih od 65 godina) bolesnika. U bolesnika s niskim klirensom kreatinina postojala je tendencija povećanja klirensa glimepirida i nižih prosječnih koncentracija u serumu, najvjerojatnije zbog bržeg izlučivanja zbog nižeg stupnja vezivanja proteina. Uz to, zabilježeno je smanjenje bubrežne ekskrecije dva glavna metabolita. Općenito, ne očekuje se dodatni rizik od nakupljanja lijekova kod ovih bolesnika.

Farmakokinetički parametri u pet bolesnika koji nisu dijabetični nakon operacije na žučnim kanalima bili su slični onima primijećenim kod zdravih pojedinaca.

Studija koja procjenjuje farmakokinetiku, sigurnost i podnošljivost glimepirida uzetog jednom u dozi od 1 mg kod 30 pedijatrijskih bolesnika (4 djece u dobi od 10-12 godina i 26 djece u dobi od 12-17 godina) s dijabetesom tipa 2 pokazala je prosječne vrijednosti AUC (0 -last.), Cmax i t1 / 2, slične onima koje smo prethodno primijetili kod odraslih.

Farmakodinamika

Glimepirid je oralni hipoglikemijski aktivan u grupi derivata sulfoniluree. Može se koristiti za dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu.

Djelovanje glimepirida uglavnom je u poticanju izlučivanja inzulina beta ćelijama gušterače.

Kao i kod drugih derivata sulfonilureje, ovaj se efekat zasniva na povećanju reakcije beta ćelija pankreasa na iritaciju fiziološkim nivoom glukoze. Osim toga, glimepirid, naizgled, ima izražen ekstrapankreasni učinak, karakterističan i za ostale derivate sulfonilureje.

Derivati ​​sulfoniluree regulišu lučenje inzulina zatvarajući kalifatske kanale beta-ćelijskih membrana osetljivih na ATP. Zatvaranje kalijumskih kanala uzrokuje depolarizaciju beta ćelija i otvaranjem kalcijevih kanala dovodi do povećanja unosa kalcijuma u stanice. To dovodi do oslobađanja inzulina egzocitozom.

Glimepirid s visokom stopom supstitucije veže se za protein ćelijske membrane beta ćelija, koji je povezan sa kalifatskim kanalima osjetljivim na ATP, ali se razlikuje od uobičajenog mjesta vezanja sulfonilureje.

Ekstrapankreasni efekti uključuju, na primjer, poboljšanje osjetljivosti perifernih tkiva na inzulin i smanjenje stupnja unosa inzulina iz jetre.

Apsorpcija glukoze iz krvi perifernim mišićnim i masnim tkivima događa se zbog posebnih transportnih proteina koji se nalaze u staničnim membranama. Transport glukoze u tim tkivima korak je koji ograničava brzinu iskorištavanja glukoze u tkivima. Glimepirid vrlo brzo povećava broj aktivnih molekula transportera glukoze u staničnoj membrani mišićnih i masnih ćelija, što dovodi do stimuliranog unosa glukoze.

Glimepirid pojačava aktivnost specifične glikozil fosfatidilinozitol fosfolipaze C, koja se može povezati s lipogenezom i glikogenezom izazvanom lijekovima u pojedinim masnim i mišićnim ćelijama. Glimepirid suzbija proizvodnju glukoze u jetri povećanjem unutarćelijskih koncentracija fruktoze-2,6-bisfosfata, što sa svoje strane inhibira glukoneogenezu.

U zdravih pojedinaca minimalna učinkovita oralna doza iznosi otprilike 0,6 mg. Glimepirid karakterizira učinak ovisan o dozi i obnovljiv učinak. Fiziološki odgovor na snažno fizičko napora, smanjenje izlučivanja inzulina, ostaje uz upotrebu glimepirida.

Nisu primijećene značajne razlike u prirodi akcije kod uzimanja lijeka 30 minuta i neposredno prije obroka. U bolesnika sa šećernom bolešću, dovoljna metabolička kontrola u roku od 24 sata može se postići primjenom lijeka jednom dnevno.

Hidroksimetabolit glimepirida, iako je uzrokovao mali, ali značajan pad nivoa glukoze u serumu kod zdravih pojedinaca, odgovoran je za samo mali dio ukupnog učinka lijeka.

Kombinovana terapija sa Metforminom

U jednoj studiji, pacijenti s nedovoljnom kontrolom metformina u maksimalnim dozama uz istodobnu primjenu glimepirida pokazali su poboljšanje metaboličke kontrole u usporedbi s monoterapijom metforminom.

Kombinovana terapija inzulinom

Trenutno postoje prilično ograničeni podaci o kombiniranoj terapiji u kombinaciji s inzulinom. Pacijentima sa nedovoljnom kontrolom bolesti pri najvećoj dozi glimepirida može se propisati istodobna inzulinska terapija. U dvije studije kombiniranu terapiju pratilo je poboljšanje metaboličke kontrole slične onoj koja je primijećena kod monoterapije inzulinom, ali za kombiniranu terapiju potrebna je upotreba niže prosječne doze inzulina.

Izvršeno je 24-tjedno istraživanje s aktivnom kontrolom (glimepirid u dozama do 8 mg dnevno ili metformin u dozama do 2.000 mg dnevno) kod 285 djece (u dobi od 8-17 godina) s dijabetesom tipa 2.

Prijem glimepirida i metformina praćen je značajnim padom HbA1c u odnosu na početnu razinu (glimepirid - 0,95 (SO 0,41), metformin -1,39 (SO 0,40)). Međutim, prosječne vrijednosti promjene HbA1c u usporedbi s početnom razinom u grupi s glimepiridom nisu udovoljile kriteriju uspješnosti koji nije lošiji od metformina. Razlika između terapijskih grupa iznosila je 0,44% u korist metformina. Gornja granica (1,05) intervala pouzdanosti od 95% razlike u vrijednostima bila je iznad 0,3% granice ne manje efikasnosti.

Na pozadini terapije glimepiridom u djece nije bilo signala novih neželjenih reakcija u usporedbi s onima primijećenim u odraslih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2. Nema podataka o djelotvornosti i sigurnosti produljenog korištenja lijeka u pedijatrijskih bolesnika.

Ostavite Svoj Komentar