Francuski antikoagulans Fraxiparin: šta je to i zašto se propisuje?

Otopina za ubrizgavanje je prozirna ili blago opalescentna, bezbojna ili svijetložuta.

1 špric
nadroparin kalcijum5700 IU Anti-Ha

Pomoćni sastojci: rastvora kalcijumovog hidroksida ili razblaženu klorovodičnu kiselinu do pH 5-7,5 do pH 5,0-7,5, vode d / i do 0,6 ml.

0,6 ml - šprice za jednu dozu (2) - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

r d / ubrizgavanje 9500 IU anti-Xa / 1 ml: šprice za 0,8 ml 10 kom.
Reg. Broj: 4110/99/05/06 od 28.04.2006. - Otkazano

Otopina za ubrizgavanje je prozirna ili blago opalescentna, bezbojna ili svijetložuta.

1 špric
nadroparin kalcijum7600 IU Anti-Ha

Pomoćni sastojci: rastvora kalcijumovog hidroksida ili razblaženu klorovodičnu kiselinu do pH 5-7,5 do pH 5,0-7,5, vode d / i do 0,8 ml.

0,8 ml - šprice za jednu dozu (2) - blisteri (5) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Kalcijum nadroparin je heparin niske molekularne težine (NMH) koji se dobija depolimerizacijom iz standardnog heparina. To je glikozaminoglikan sa prosječnom molekulskom masom od 4300 daltona.

Ima veliku sposobnost vezanja na protein plazme pomoću antitrombina III (ATIII). Ovo vezivanje dovodi do ubrzane inhibicije faktora Xa, koja je posljedica visokog antitrombotskog potencijala nadroparina. Kalcijev nadroparin karakterizira veća aktivnost anti-Xa faktora u odnosu na anti-IIa faktor ili antitrombotsku aktivnost.

Ostali mehanizmi koji osiguravaju antitrombotsku aktivnost nadroparina uključuju stimulaciju inhibitora puta tkivnog faktora (TFPI), aktivaciju fibrinolize neposrednim oslobađanjem tkivnog aktivatora plazminogena iz endotelnih ćelija i modifikaciju reoloških svojstava krvi (smanjenje viskoznosti krvi i povećanje propusnosti trombocita i granulocita).

Nadroparin je heparin niske molekularne težine u kojem su razdvojena antitrombotska i antikoagulacijska svojstva standardnog heparina, a karakterizira ih veća aktivnost u odnosu na faktor Xa, u odnosu na aktivnost protiv faktora IIa. Ima neposrednu i produženu antitrombotsku aktivnost. Odnos između tih vrsta aktivnosti za nadroparinski kalcijum kreće se u rasponu 2,5-4.

U usporedbi s nefrakcioniranim heparinom, nadroparin ima manji učinak na funkciju i agregaciju trombocita i ima malo utjecaja na primarnu hemostazu.

U profilaktičkim dozama nadroparin ne izaziva izrazito smanjenje aktiviranog parcijalnog trombinskog vremena (APTT).

Tijekom liječenja u razdoblju maksimalne aktivnosti moguće je povećanje APTT-a na vrijednost 1,4 puta veću od norme. Takvo produženje odražava zaostali antitrombotski efekat kalcijumovog nadroparina.

Farmakokinetika

Farmakokinetička svojstva određuju se na temelju promjena u aktivnosti anti-Xa faktora plazme.

Nakon sc primjene apsorpcija je gotovo 100%. C max u plazmi dostiže se između 3 i 5 sati.

Kada se koristi kalcijev nadroparin u režimu od 1 injekcije dnevno, dostiže se C max između 4 i 6 sati nakon primjene.

Metabolizira se uglavnom u jetri desulfacijom i depolimerizacijom.

Nakon sc primjene T 1/2 djelovanja anti-Xa faktora je 3-4 sata. Kada se koriste heparini niske molekularne težine, aktivnost anti-IIa faktora nestaje iz plazme brže od aktivnosti anti-Xa faktora. Aktivnost anti-Xa faktora se manifestuje u roku od 18 sati nakon primjene lijeka.

Izlučuje se prvenstveno bubrezima u nepromijenjenom obliku ili u obliku metabolita koji se malo razlikuju od nepromijenjene tvari.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U starijih bolesnika, zbog fiziološkog slabljenja bubrežne funkcije, eliminacija se usporava. Kada se lijek koristi za profilaksu kod ove kategorije pacijenata, nema potrebe za promjenom režima doziranja u slučaju blagog oštećenja bubrega.

Prije početka liječenja LMWH-om (heparin male molekulske težine) trebalo bi sustavno ocjenjivati ​​bubrežnu funkciju starijih bolesnika starijih od 75 godina koristeći Cockcroft formulu.

U bolesnika s ozbiljnom bubrežnom insuficijencijom s / c primjene nadroparina, T 1/2 se produžava na 6 sati, pa je nadroparin kontraindiciran za liječenje takvih bolesnika. Kod primjene nadroparina u profilaktičkim dozama kod ove kategorije bolesnika, dozu treba smanjiti za 25%.

U bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (CC više od 30 ml / min), u nekim se slučajevima preporučuje kontrolirati razinu aktivnosti anti-Xa faktora u krvi kako bi se isključila mogućnost predoziranja tijekom lijeka. Akumulacija nadroparina može se dogoditi kod ove kategorije bolesnika, pa stoga treba kod takvih bolesnika dozu nadroparina smanjiti za 25% u liječenju tromboembolije, nestabilne angine i infarkta miokarda bez patološkog Q vala. U ovoj kategoriji bolesnika koji primaju nadroparin za prevenciju tromboembolijskih komplikacija, sadržaj nadroparin ne prelazi onaj u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega koji uzimaju terapijske doze nadroparina. Dakle, smanjenje doze nadroparina uzeto kao preventivna mjera kod ove kategorije pacijenata nije potrebno.

Tijekom hemodijalize, uvođenje heparina visoke molekulske mase male molekulske mase u arterijsku liniju petlje sustava dijalize (kako bi se spriječila koagulacija krvi u petlji) ne uzrokuje promjene farmakokinetičkih parametara, osim u slučaju predoziranja, kada lijek prodre u sistemski promet može dovesti do povećanja aktivnosti anti-Xa faktora, povezan s zatajenjem bubrega u krajnjem stadiju.

Indikacije za upotrebu

  • prevencija tromboze tokom hirurških i ortopedskih intervencija,
  • prevencija zgrušavanja krvi u sistemu ekstrakorporalne cirkulacije tokom hemodijalize ili hemofiltracije,
  • prevencija tromboembolijskih komplikacija kod pacijenata sa visokim rizikom od tromboze (u akutnom respiratornom i / ili zatajenju srca u uslovima ICU),
  • liječenje tromboembolijom,
  • tretman nestabilne angine i infarkta miokarda bez patološkog Q talasa na EKG-u.

Režim doziranja

Lijek se primjenjuje s / c (osim za upotrebu u procesu hemodijalize). Ovaj oblik doziranja namijenjen je odraslim osobama. Lijek se ne primjenjuje u ulju. 1 ml Fraxiparina je ekvivalentno približno 9500 ME anti-Xa faktorske aktivnosti kalcijevog nadroparina.

Prevencija tromboembolije u hirurgiji

Ove preporuke odnose se na hirurške zahvate koji se izvode pod općom anestezijom.

Učestalost upotrebe lijeka je 1 injekcija / dan.

Doza se određuje stepenom rizika od tromboembolije u određenoj kliničkoj situaciji i ovisi o tjelesnoj težini pacijenta i vrsti operacije.

Uz umjereni trombogeni rizik, kao i u bolesnika bez povećanog rizika od tromboembolije, efikasna prevencija tromboembolije postiže se davanjem lijeka u dozi od 2850 ME / dan (0,3 ml). Početna injekcija daje se 2 sata pre operacije, a zatim se nadroparin daje 1 put / dan. Liječenje se nastavlja najmanje 7 dana i tijekom razdoblja rizika od tromboze dok pacijent ne bude premješten u ambulantno okruženje.

Uz povećani trombogeni rizik (operacija na kuku i koljenu), doza Fraxiparina ovisi o tjelesnoj težini pacijenta. Lijek se daje u dozi od 38 ME / kg prije operacije, tj. 12 sati prije postupka, zatim nakon operacije, tj. počevši od 12 sati nakon završetka postupka, zatim 1 put / dan do 3 dana nakon operacije. Nadalje, počevši od 4 dana nakon operacije, 1 put / dan u dozi od 57 ME / kg tijekom razdoblja rizika od tromboze, prije premještanja pacijenta u ambulantno okruženje. Minimalno trajanje je 10 dana.

Doze Fraxiparina ovisno o tjelesnoj težini predstavljene su u tablici.

Težina tijela (kg)Zapremina Fraxiparina s unošenjem 1 put / dan prije operacije i do 3 dana nakon operacijeZapremina fraksiparina s unošenjem 1 put / dan, počevši od 4 dana nakon operacije
700,4 ml0,6 ml

Prilikom propisivanja lijeka nehirurškim pacijentima visokog rizika od tromboze, obično u odjeljenjima intenzivne njege (s respiratornim zatajenjem i / ili infekcijama respiratornog trakta i / ili zatajenjem srca), doza nadroparina ovisi o tjelesnoj težini pacijenta i navedena je u donjoj tablici. Lijek se primjenjuje 1 put / dan. Nadroparin se koristi tokom čitavog perioda rizika od tromboze.

Težina tijela (kg)Količina fraksiparina
≤ 700,4 ml
Više od 700,6 ml

U slučajevima kada se čini da se rizik od tromboembolije povezan s tipom operacije (posebno s onkološkim operacijama) i / ili s individualnim karakteristikama pacijenta (posebno s tromboembolijom u anamnezi) povećava, doza od 2850 ME (0,3 ml) je dovoljna, ali dozu treba utvrditi pojedinačno.

Trajanje tretmana. Liječenje Fraxiparinom u kombinaciji s tehnikom tradicionalnog elastičnog stiskanja donjih ekstremiteta treba nastaviti do ponovnog uspostavljanja motoričke aktivnosti pacijenta. U općenitoj kirurgiji, trajanje upotrebe Fraxiparina je do 10 dana u nedostatku posebnog rizika od venske tromboembolije, povezane s individualnim karakteristikama pacijenta. Ako je rizik od tromboemboličkih komplikacija prisutan nakon isteka preporučenog razdoblja liječenja, treba nastaviti profilaktički tretman, posebno oralnim antikoagulansima.

Međutim, klinička učinkovitost dugotrajnog liječenja heparinima niske molekularne težine ili antagonistima vitamina još nije utvrđena.

Prevencija koagulacije krvi u sustavu ekstrakorporalne cirkulacije tokom hemodijalize

Fraxiparin treba davati intravaskularno u arterijski shunt dijalizne petlje.

U bolesnika koji su primali ponovljene sesije na hemodijalizi, prevencija koagulacije u petlji ekstrakporopora za pročišćavanje postiže se uvođenjem početne doze od 65 IU / kg u arterijsku liniju dijalize u početku dijagnoze.

Ova doza, koja se koristi kao pojedinačna intravaskularna bolusna injekcija, pogodna je samo za seanse dijalize u trajanju ne dužem od 4 sata, nakon čega se doza može podesiti ovisno o reakciji pacijenta, koja značajno varira.

Doze lijeka ovisno o tjelesnoj težini predstavljene su u tablici.

Težina tijela (kg)Količina Fraxiparina po sesiji dijalize
700,6 ml

Ako je potrebno, doza se može promijeniti u skladu sa specifičnom kliničkom situacijom i s tehničkim uvjetima dijalize. U bolesnika s povećanim rizikom od krvarenja, seanse dijalize mogu se provesti smanjenjem doze lijeka za 2 puta.

Liječenje tromboze dubokih vena (DVT)

Svaka sumnja na duboku vensku trombozu treba odmah potvrditi odgovarajućim testovima.

Učestalost upotrebe lijeka je 2 injekcije / dan u razmaku od 12 sati.

Jednokratna doza Fraxiparina je 85 ME / kg.

Doza Fraxiparina, ovisno o tjelesnoj težini, kod bolesnika s tjelesnom težinom većom od 100 kg ili manjom od 40 kg nije određena. U bolesnika s tjelesnom težinom većom od 100 kg, učinkovitost LMWH može se smanjiti. S druge strane, kod pacijenata težine manjih od 40 kg rizik od krvarenja može se povećati. U takvim je slučajevima potreban poseban klinički nadzor.

Preporučene doze su predstavljene u tabeli.

Težina tijela (kg)Zapremina Fraxiparin za 1 uvod
40-490,4 ml
50-590,5 ml
60-690,6 ml
70-790,7 ml
80-890,8 ml
90-990,9 ml
≥1001,0 ml

Trajanje tretmana. Liječenje LMWH-om treba brzo zamijeniti oralnim antikoagulansima, osim ako su posljednji kontraindicirani. Trajanje liječenja za LMWH ne smije biti veće od 10 dana, uključujući razdoblje prelaska na antagoniste vitamina K, s izuzetkom onih slučajeva kada je teško stabilizirati MHO. Stoga bi liječenje oralnim antikoagulansima trebalo započeti što je prije moguće.

Liječenje nestabilne angine pektoris / infarkta miokarda bez patološkog Q vala na EKG-u

Fraxiparin se daje subkutano, u količini od 86 ME / kg 2 puta dnevno (u razmaku od 12 sati) u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom (preporučene oralne doze od 75-325 mg nakon početne minimalne doze od 160 mg).

Početna doza od 86 ME / kg daje se iv u bolusu - tada u istoj dozi s / c. Preporučeno trajanje liječenja je 6 dana dok se pacijent ne stabilizuje.

Doze Fraxiparina ovisno o tjelesnoj težini predstavljene su u tablici.

Težina tijela (kg)Primenjeni volumen Fraxiparina
početna doza (iv, bolus)svakih 12 sati (s / c)
1001,0 ml1,0 ml

Za prevenciju tromboze u bolesnika s umjerenom bubrežnom insuficijencijom (CC ≥ 30 ml / min i smanjenje doze nije potrebno. U bolesnika s teškim zatajivanjem bubrega (CC), doza bi trebala biti smanjena za 25%.

U liječenju tromboembolije, nestabilne angine i infarkta miokarda bez patološkog Q talasa u bolesnika s blagim i umjerenim zatajivanjem bubrega, dozu treba smanjiti za 25%. Nadroparin je kontraindiciran bolesnicima s teškim zatajenjem bubrega.

Pravila davanja lekova

Poželjno je unositi u ležećem položaju pacijenta u potkožno tkivo anterolateralnog ili posterolateralnog trbušnog pojasa, naizmenično na desnoj i lijevoj strani. Dozvoljeno ulazak u bedro.

Kako biste izbjegli gubitak lijeka tijekom upotrebe špriceva, ne uklanjajte mjehuriće zraka prije injekcije.

Igla treba biti umetnuta okomito, a ne pod kutom, u nabubreni pregib kože, koji se drži između palca i kažiprsta do kraja otopine. Ne trljajte mesto ubrizgavanja nakon injekcije. Diplomirane špriceve dizajnirane su za odabir doze ovisno o tjelesnoj težini pacijenta.

Nakon primjene lijeka treba koristiti sustav zaštite igala za štrcaljku:

  • držeći iskorišćenu štrcaljku u jednoj ruci zaštitnom futrolom, drugom rukom povucite držač kako biste oslobodili zasun i gurnite poklopac kako biste zaštitili iglu dok ne klikne. Rabljena igla je u potpunosti zaštićena.

Nuspojave

Lokalne reakcije:

  • često - formiranje malog potkožnog hematoma na mestu ubrizgavanja,
  • u nekim slučajevima se opaža pojava gustih nodula koji ne znače enkapsulaciju heparina, a koji nestaju nakon nekoliko dana
  • vrlo rijetko - nekroza kože (obično joj prethodi purpura ili infiltrirano ili bolno eritematozno mjesto, koje može ili ne mora biti popraćeno uobičajenim simptomima,
  • u takvim slučajevima liječenje treba odmah prekinuti).

Iz sistema zgrušavanja krvi:

  • kod upotrebe lijeka u velikim dozama moguće je krvarenje različitih lokalizacija (u bolesnika s drugim faktorima rizika).

Iz hemopoetskog sistema:

  • kada se koristi u visokim dozama, blaga trombocitopenija (tip I), koja obično nestaje tokom daljnjeg liječenja,
  • vrlo rijetko - eozinofilija (reverzibilna nakon prekida lijeka),
  • u nekim slučajevima imunološka trombocitopenija (tip II), u kombinaciji s arterijskom i / ili venskom trombozom ili tromboembolijom.

Ostalo:

  • privremeni umjereni porast aktivnosti jetrenih enzima (ALT, AST),
  • vrlo rijetko - alergijske reakcije, hiperkalemija (kod predisponiranih pacijenata),
  • u nekim slučajevima - anafilaktičke reakcije, priapizam.

Kontraindikacije

  • znakovi krvarenja ili povećani rizik od krvarenja povezanih s oslabljenom hemostazom, s izuzetkom DIC-a, koji nije uzrokovan heparinom,
  • organsko oštećenje organa sa tendencijom krvarenja (na primjer, akutni čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu),
  • povrede ili hirurške intervencije na centralnom nervnom sistemu,
  • septički endokarditis,
  • intrakranijalno krvarenje,
  • ozbiljno zatajenje bubrega (CC se propisuje s oprezom kod trombocitopenije (anamneza).

Trudnoća i dojenje

Upotreba nadroparina tokom trudnoće nije preporučljiva. Pitanje mogućnosti propisivanja lijeka odlučuje liječnik tek nakon temeljne procjene potencijalnog rizika i terapijske koristi.

U eksperimentalnim studijama nisu utvrđeni teratogeni ili fetotoksični efekti nadroparina. Podaci o prodiranju nadroparina kroz placentarnu barijeru kod ljudi su ograničeni.

Trenutno nema dovoljno podataka o dodjeli nadroparina sa majčinim mlijekom. S tim u vezi, upotreba nadroparina tokom laktacije (dojenja) ne preporučuje se.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega

Liječenje:

  • s malim krvarenjem, u pravilu, dovoljno je odgoditi uvođenje sljedeće doze lijeka. Treba pratiti broj trombocita i ostale parametre koagulacije krvi.

U nekim slučajevima je indicirana upotreba protamin sulfata, dok treba imati na umu da je njegova efikasnost značajno niža nego kod prekomjerne doze nefrakcioniranog heparina. Omjer koristi i rizika protamin sulfata treba pažljivo procijeniti zbog njegovih nuspojava (posebno rizika od anafilaktičkog šoka). Ako se donese odluka o korištenju protamin sulfata, onda ga treba davati iv sporo. Njegova efikasna doza ovisi o primijenjenoj dozi heparina (protamin sulfat u dozi od 100 antiheparinskih jedinica koristi se za neutralizaciju 100 ME anti-XA faktorske aktivnosti LMWH), vrijeme koje proteče nakon primjene heparina (s mogućim smanjenjem doze antidota). Međutim, nemoguće je potpuno neutralizirati aktivnost anti-Xa faktora. Štaviše, osobitosti apsorpcije NMH određuju privremenu prirodu neutralizirajućeg učinka protamin sulfata, u tom smislu može biti potrebno podijeliti njegovu dozu u nekoliko injekcija (2-4) dnevno.

Interakcija lijekova

Rizik od razvoja hiperkalemije povećava se upotrebom Fraxiparina u bolesnika koji primaju kalijumove soli, diuretike koji štede kalijum, ACE inhibitore, antagoniste receptora angiotenzina II, NSAID, heparine (niske molekulske mase ili nefrakcionirani), ciklosporin i takrolimus, trimetoprim.

Fraxiparin može pojačati učinak lijekova koji utječu na hemostazu, poput acetilsalicilne kiseline i drugih NSAID-a, antagonista vitamina K, fibrinolitika i dekstrana, što dovodi do međusobnog jačanja učinka.

Inhibitori agregacije trombocita (osim acetilsalicilne kiseline kao analgetskog i antipiretskog lijeka, tj. U dozi većoj od 500 mg, NSAID):

  • abciksimab, acetilsalicilna kiselina kao antiagregacijsko sredstvo (tj. u dozi od 50-300 mg) za kardiološke i neurološke indikacije, beraprost, klopidogrel, eptifibatid, iloprost, tiklopidin, tirofiban povećavaju rizik od krvarenja.

Fraxiparin: šta je to?


Fraxiparin je lijek koji smanjuje aktivnost zgrušavanja krvi i smanjuje vjerojatnost vaskularne tromboze.

Glavni sastav ovog lijeka uključuje tvar umjetno dobivenu iz unutrašnjih organa goveda.

Ovaj lijek aktivno potiče prorjeđivanje krvi i povećava poroznost membrane trombocita bez utjecaja na njihovo funkcioniranje.

Farmakološka grupa


Pripada antikoagulansima direktnog djelovanja (heparini) strukture niske molekulske težine.

Ovo je lista lijekova koji utječu na sistem hemostaze koji je odgovoran za koagulaciju krvi.

Pored toga, usmjereni su na sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka koji doprinose aterosklerotskim vaskularnim lezijama.

Heparini niske molekularne težine najsavremeniji su i imaju brojne prednosti: brza apsorpcija, produženo djelovanje, pojačani učinak. Kao rezultat, doza lijeka za postizanje najboljeg mogućeg rezultata značajno se smanjuje.

Posebnost Fraxiparina je da pored svog glavnog djelovanja ima protuupalno djelovanje, snižava holesterol u krvi i poboljšava kretanje kroz krvne žile.

Apsorpcija lijeka je gotovo potpuna (više od 85%). Najefikasnije za 4-5 sati i uz kursnu terapiju, ne duže od 10 dana.

Što je propisano Fraxiparin: indikacije

Fraxiparin se koristi u medicinskoj praksi za lečenje i prevenciju sledećih bolesti:

  • tromboembolija - akutna blokada krvnih žila trombom,
  • tromboemboličke komplikacije tokom operacije i ortopedske terapije kod pacijenata u riziku,
  • tokom hemodijalize (ekstrarenalno pročišćavanje krvi kod hroničnog zatajenja bubrega),
  • sa nestabilnom anginom i infarktom miokarda,
  • kada rodite plod nakon IVF postupka,
  • tokom bilo koje hirurške operacije kod pacijenata koji pate od zadebljanja krvi.

Fraxiparin je snažna supstanca. Ni u kojem slučaju se ne može koristiti bez preporuke stručnjaka.

Zašto se Fraxiparin propisuje za IVF?


Proces zadebljanja krvi može se dogoditi kod oba spola. Međutim, za oboje to nije norma.

Kod žena se taj proces primjećuje češće, jer se po svojoj prirodi njihova krv koncentrira gušće da spriječi teške menstruacije.

Tijekom trudnoće, cijeli se krvožilni sustav prisiljen prilagoditi trenutnoj situaciji: povećava se količina cirkulirajuće krvi i, shodno tome, cijela mreža krvnih žila. Tokom trudnoće zadebljanje krvi može biti pravi problem, značajno utječe na opće blagostanje žene.

Osim toga, neposredno prije procesa porođaja krv postaje što koncentriranija kako bi se izbjegao prekomjerni gubitak krvi, koji može izazvati opasnost po majčin život. Međutim, Fraxiparin nije propisan tijekom prirodnog začeća, jer se tijelo postupno prilagođava u procesu restrukturiranja.

Pomoću IVF postupka, žena ima teže vrijeme nego s normalnom trudnoćom.

Zgušnjavanje krvi komplicirano je utjecajem hormonskih lijekova bez kojih je uspješna oplodnja nemoguća. Kao rezultat toga, postoji opasnost od stvaranja ugruška u krvi, što može naštetiti životu i majke i djeteta. Da bi to spriječili, propisani su antikoagulansi.

Tokom trudnoće s IVF-om, Fraxiparin je propisan:

  • za prorjeđivanje krvi,
  • da bi se sprečilo začepljenje krvnih žila trombotskim stvaranjem,
  • za dobru strukturu posteljice koja vrši prijenos tvari iz majčinog tijela na plod
  • za pravilno postavljanje i pričvršćivanje embrija.

Tijekom gestacije djeteta začetog primjenom IVF postupka antikoagulansi postaju nezamjenjivi te se upotreba lijeka može nastaviti kroz razdoblje gestacije i neko vrijeme nakon porođaja.

Upute za upotrebu Fraxiparina

Lijek se odnosi na antikoagulanse izravnoga djelovanja, tj. ono utječe izravno na komponente koagulacije krvi, a ne na procese koji remete stvaranje enzima. Prema uputama za upotrebu, aktivna tvar ubrizgavanja je depolimerizirani heparin niske molekulske mase (kiseli glikozaminoglikan koji sadrži sumpor). Heparin se koristi u kliničkoj praksi za sprečavanje povećane koagulacije krvi (na primer, tokom operacija) i tromboze.

Sastav i oblik oslobađanja

Fraxiparin je dostupan u štrcaljkama koje sadrže bistru otopinu s malom količinom suspendiranih čestica. Hipodermična igla je kratka i tanka da umanji bol prilikom probijanja. Sastav lijeka i oblik oslobađanja prikazani su u tabeli:

Nadreparin kalcijuma (IU Anti-Ha)

Vapnenačka voda (rastvor kalcijumovog hidroksida) ili razblažena hlorovodonična kiselina

Sterilna tečnost za injekcije (ml)

U potrebnoj količini

1 ili 5 blistera u kartonskom pakovanju koji sadrže 2 jednokratne 0,3 ml šprice

U potrebnoj količini

1 ili 5 blistera u kartonskom pakovanju koji sadrže 2 šprice za jednokratnu upotrebu odjednom

U potrebnoj količini

1 ili 5 blistera u kartonskom pakovanju koje sadrže 2,6 ml šprice za jednokratnu upotrebu

U potrebnoj količini

1 ili 5 blistera u kartonskom pakovanju koje sadrže 2 šprice za jednokratnu uporabu

U potrebnoj količini

1 ili 5 blistera u kartonskoj kutiji koja sadrži 2 špriceva za jednokratnu upotrebu po 1 ml

Farmakodinamika i farmakokinetika

Antikoagulantna aktivnost heparina ostvaruje se aktiviranjem glavnog faktora proteina plazme (proteina u krvi) antitrombina 3. Glavni aktivni sastojak Fraskiparina je izravni koagulant i njegov je učinak smanjenje aktivnosti trombina u krvi (suzbijanje faktora Xa). Antitrombotski učinak nadroparina kalcijuma nastaje uslijed aktivacije pretvorbe tromboplastina u tkivu, ubrzavanja otapanja krvnih ugrušaka (uslijed oslobađanja tkivnog plazminogena) i promjene reoloških svojstava trombocita.

U usporedbi s nefrakcioniranim heparinom, heparin male molekularne težine ima manji učinak na primarnu hemostazu i u profilaktičkim dozama ne dovodi do izrazitog smanjenja aktiviranog djelomičnog tromboplastinskog vremena. Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi nakon supkutane primjene lijeka postiže se nakon 4-5 sati, nakon intravenske injekcije - nakon 10 minuta. Metabolizam nastaje depolimerizacijom i desulfacijom ćelija jetre.

Kako ubrizgati Fraxiparin

Lijek se daje supkutano injekcijom u tkivo anterolateralne ili posterolateralne površine trbuha. Tehnika uvođenja otopine sastoji se u probijanju nabora kože koji je zaglavljen između prstiju, dok se kut uvodi okomito na površinu. Injekcije Fraxiparina u trbuh mogu se zamijeniti injekcijama u bedro. Kako bi se spriječio rizik od tromboembolije tijekom operacije, heparin se daje 12 sati prije intervencije i 12 sati nakon toga, tada se propisuje frakcijska injekcija otopine. Režim doziranja ovisi o stanju pacijenta i njegovoj tjelesnoj težini:

Doza primjene, ml

Liječenje nestabilne angine

Početna doza daje se intravenski, sledeća - svakih 12 sati, subkutano, kurs lečenja je 10 dana

Lijek se primjenjuje 2 puta dnevno dok se ne postignu potrebni reološki parametri krvi

Profilaksa koagulacije krvi tokom hemodijalize

Fraxiparin se daje jednom intravenski prije dijalize, s velikim rizikom od krvarenja, dozu treba smanjiti

Posebna uputstva

Prilikom liječenja lijekovima koji pripadaju klasi heparina niske molekularne težine, treba imati na umu da se Fraxiparin ne može kombinirati sa drugim lijekovima ove grupe. Lijek nije namijenjen intramuskularnoj injekciji. Kroz cijelu terapiju potrebno je pratiti broj trombocita kako bi se spriječila mogućnost trombocitopenije. Za starije pacijente, prije primjene antikoagulansa, preporučuje se proći dijagnostički pregled kako bi se procijenila funkcionalnost bubrega.

Tokom trudnoće

Rezultati eksperimentalnih studija nadroparina na životinjama pokazali su odsutnost teratogenih i fetotoksičnih efekata, ali dostupni podaci se ne mogu primijeniti na ljude, pa su injekcije heparina tijekom trudnoće kontraindicirane. Tijekom dojenja treba napustiti upotrebu lijeka zbog ograničenih podataka o sposobnosti aktivne tvari da pređe u majčino mlijeko.

In vitro oplodnjom pacijentu se propisuju injekcije hormonskih lijekova. Zbog činjenice da hormoni mogu izazvati pojačanu koagulaciju krvi i pogoršati njena reološka svojstva, liječnik propisuje antikoagulantno rješenje prije trudnoće kako bi se spriječila tromboza i olakšala implantacija embrija.

U detinjstvu

Sredstva koja sadrže heparin ne koriste se u pedijatrijskoj praksi, pa je starost pacijenata mlađih od 18 godina kontraindikacija za upotrebu antikoagulansa. Nije bilo kontroliranih studija o upotrebi lijeka kod djece, ali postoji kliničko iskustvo s intravenskom primjenom lijeka djeci, što je uzrokovalo hitnu potrebu za takvim postupkom. Rezultati dobijeni kao rezultat takvih akcija ne mogu se koristiti kao preporuke.

Kompatibilnost s alkoholom i fraksiparinom

Etanol sadržan u alkoholnim pićima doprinosi stvaranju krvnih ugrušaka i pojačava tromboembolijske učinke, jer proizvodi raspadanja kataliziraju taloženje kalcija i masti na zidovima krvnih žila. Istodobna upotreba antikoagulasa s direktnim djelovanjem i alkohola dovodi do neutralizacije blagotvornog djelovanja lijeka i jačanja njegovih nuspojava.

GlaxoSmithKline, predstavništvo, (UK)

Zastupništvo
GlaxoSmithKline Export Ltd LLC
u Republici Belorusiji

220039 Minsk, Voronyansky St. 7A, od. 400
Tel .: (375-17) 213-20-16
Fax: (375-17) 213-18-66

Смотрите видео: Prof, Sead Ef. Islamović - Propisuje vam se post (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar