Amaryl M - efikasan lijek koji pomaže snižavanju šećera u krvi

U borbi protiv dijabetesa stoji efikasan njemački lijek Amaril. Njegova glavna svrha je smanjenje razine šećera u krvi na prihvatljive vrijednosti. Liječnici propisuju Amaril pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2 pomoću dijagnostičkog pregleda. Da biste postigli maksimalnu efikasnost u liječenju, trebate uzimati lijek, strogo se pridržavajući doza koje je propisao liječnik i ne duže od određenog vremena. U suprotnom, pacijentu prijete nuspojave i komplikacija toka bolesti.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Indikacije i kontraindikacije

Amarilne tablete našle su svoju primjenu u liječenju samo jedne bolesti - dijabetes melitusa tipa II ili takozvanog dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu. Ova vrsta dijabetesa ne može se liječiti inzulinom, pa je stvoren kombinirani vrlo djelotvoran lijek Amaril M. Ne preporučuje se upotreba lijeka za snižavanje šećera osobama koje imaju individualnu netoleranciju na njegove komponente, kao i onima kojima su dijagnosticirane teške patologije bubrega i jetre, nedostatak laktaze i malapsorpcija (loša apsorpcija) glukoze - galaktoze. Amaril je kontraindiciran kod šećerne bolesti tipa 1 i njegove komplikacije - dijabetičke ketoacidoze (viška ketonskih tijela u krvi). Nije propisan lijek za liječenje dijabetesa kod žena u položaju, dojećih majki ili malih pacijenata.

Kako koristiti i dozirati?

Preporučuje se uzimati Amaril za dijabetes samo nakon savjetovanja s kvalificiranim liječnikom koji će na temelju koncentracije glukoze u krvi propisati siguran i učinkovit terapijski režim. "Amaryl" se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2 i kao monoterapiju i istovremeno s drugim lijekovima. Tipično, kurs započinje s malim dozama, postepeno ih povećavajući do dnevne norme - 4 mg. U ekstremnim slučajevima doziranje se može povećati na 8 mg dnevno.

Prilagođavanje doze lijeka samo nakon mjerenja šećera u krvi.

Tijekom liječenja dijabetesa pacijent bi trebao redovito mjeriti glukozu u krvi, tako da pri njegovom prvom porastu odmah prilagoditi dozu Amarila. Uzmite tablete ujutro prije prvog obroka ili direktno tokom obroka. Dražej ne žvakajte, progutajte ga celog i uvek popijte pola čaše vode.

Nuspojave

Kada koristite Amaril tablete, mogu se pojaviti sljedeće negativne pojave:

  • pad šećera, belih krvnih zrnaca, granulocita, trombocita u krvi,
  • gagging
  • uništavanje crvenih krvnih zrnaca ili njihovo smanjenje u krvi,
  • nedostatak svih vrsta ćelija u krvi,
  • bol i nelagodu u trbuhu,
  • alergijske reakcije
  • fotoosjetljivost
  • povećana aktivnost jetrenih enzima,
  • oslabljena funkcija jetre.
Vratite se na sadržaj

Zamjenici

Kad nije moguće koristiti farmaceutski pripravak Amaril za liječenje dijabetesa, liječnici propisuju lijekove slične aktivnoj tvari i farmakološkoj grupi. Dakle, jedan od sljedećih analoga može zamijeniti Amaril koji smanjuje šećer:

  • Postoje mnogi analozi Amarila, jedan od njih je Glemaz.

Posebna uputstva

Uzimajući „Amaril“ za normalizaciju nivoa šećera u krvi, potrebno je redovno pratiti nivo glukoze, funkcionisanje bubrega i jetre, a takođe pratiti sastav krvi kako bi se sprečilo smanjenje broja trombocita, hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Vrijedno je napomenuti da se efikasnost lijeka može smanjiti ako pacijent doživi česte i jake stresove i to zbog oslobađanja velike količine adrenalina u krvotok.

Moguće je pojačati ili oslabiti djelovanje Amarila, ako se koristi zajedno s drugim lijekovima. Stoga je potrebno obavijestiti liječnika o poduzetim lijekovima kako bi liječnik smanjio dozu glavnog ili odabrao druge lijekove koji normalno djeluju s Amaril. Za vrijeme liječenja dijabetesa potrebno je potpuno eliminirati alkohol, jer etil alkohol u svom sastavu smanjuje efikasnost hipoglikemijskog lijeka. Tablete treba čuvati na hladnom i zaštićenom od svetlosti i nepristupačnog za malu decu. Da bi lijek Amaril bio što pozitivniji za dijabetes melitus, morate se pridržavati kliničke prehrane, voditi aktivan način života i slijediti sve preporuke liječnika.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

A da li ste već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja može, ako se ne liječi, rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi ti simptomi su vam poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Farmakodinamika

Glimepirid pomaže u smanjenju glukoze u krvi (uglavnom zbog stimulacije oslobađanja inzulina od strane β-ćelija pankreasa). Taj se učinak uglavnom temelji na činjenici da p-stanice pankreasa poboljšavaju sposobnost reagiranja na fiziološku stimulaciju glukoze. U usporedbi s glibenklamidom, male doze glimepirida uzrokuju otpuštanje nižih doza inzulina s približno istim smanjenjem glukoze, što ukazuje na ekstrapankreasni hipoglikemijski učinak glimepirida (povećana osjetljivost tkiva na inzulin, insulinomimetski učinak).

Izlučivanje inzulina

Kao i drugi derivati ​​sulfoniluree, glimepirid utječe na lučenje inzulina, djelujući na kalijumske kanale osjetljive na ATP, na p-ćelije membrane pankreasa.

Razlika od ostalih derivata sulfoniluree je selektivna veza glimepirida s proteinom koji ima molekulsku masu od 65 kilodaltona i sadrži se u membranama β-ćelija. Ovaj efekt glimepirida omogućava vam prilagođavanje procesa zatvaranja / otvaranja kalijevskih kanala osjetljivih na ATP. Amaril zatvara kalijum kanale, što dovodi do depolarizacije β-ćelija, otvaranja kalcijevih kanala osjetljivih na napon i protoka kalcijuma u ćeliju. S povećanjem unutarćelijske koncentracije kalcijuma aktivira se izlučivanje inzulina egzocitozom. U usporedbi s glibenklamidom, glimepirid se veže brže i češće i oslobađa se iz veze s odgovarajućim proteinima. Vjerojatno, visoki tečaj glimepirida s proteinima potiče izraženu osjetljivost β-stanica na glukozu, a također ih štiti od desenzibilizacije i brzog iscrpljivanja.

Insulinomimetski efekat

Učinak glimepirida sličan je efektu inzulina na proces uzimanja glukoze u perifernim tkivima i njegov izlazak iz jetre.

Periferna tkiva apsorbuju glukozu transportom u mišićne ćelije i adipocite. Glimepirid povećava broj molekula koje prevoze glukozu i aktivira specifičnu fosfolipazu C. specifičnu za glikozilfosfatidilinozitol-fosfolipazu C. Kao rezultat toga, unutarćelijska koncentracija kalcijuma se smanjuje, što dovodi do smanjenja aktivnosti proteina kinaze A i stimulacije metabolizma glukoze. Pod utjecajem glimepirida inhibira se izlučivanje glukoze iz jetre (zbog povećanja sadržaja fruktoze-2,6-bisfosfata koji inhibira glukoneogenezu).

Antiaterogeni efekat

Glimepirid normalizira sadržaj lipida, smanjuje koncentraciju malondialdehida u krvi, uslijed čega se peroksidacija lipida značajno smanjuje. Studijama na životinjama otkriveno je da uzimanje glimepirida značajno smanjuje stvaranje aterosklerotskih plakova.

Glimepirid osigurava smanjenje jačine oksidativnog stresa karakterističnog za dijabetes melitus tipa 2, povećava koncentraciju endogenog alfa-tokoferola, kao i aktivnost katalaze, superoksid dismutaze i glutation peroksidaze.

Kardiovaskularni efekti

Derivati ​​sulfonilureje utječu na stanje kardiovaskularnog sustava, utječući na kalijumske kanale osjetljive na ATP. U usporedbi s drugim derivatima sulfoniluree, glimepirid karakterizira znatno niži učinak na kardiovaskularni sustav, što može biti povezano sa specifičnim postupkom njegove povezanosti s proteinima kalijevskih kanala osjetljivih na ATP.

Minimalna efikasna doza u zdravih dobrovoljaca je 0,6 mg. Učinak glimepirida je obnovljiv i ovisan o dozi.

Prilikom uzimanja Amarila sačuvaju se fiziološke reakcije na fizičku aktivnost (smanjenje lučenja inzulina).

Nema pouzdanih podataka o razlikama u učinku vremena uzimanja lijeka (ako se uzima neposredno prije obroka ili 0,5 sati prije obroka). Kod dijabetes melitusa, jedna primjena Amarila može osigurati dovoljnu metaboličku kontrolu tokom 1 dana. U kliničkoj studiji koja je uključivala 16 volontera koji pate od zatajenja bubrega (klirens kreatinina od 4 do 79 ml / min), dovoljna metabolička kontrola postignuta je kod 12 bolesnika.

Kombinovano lečenje metforminom

S nedovoljnom metaboličkom kontrolom u bolesnika koji uzimaju maksimalnu dozu glimepirida, postoji mogućnost kombinirane terapije metforminom i glimepiridom. U dvije studije kombinirana terapija pokazala je značajno povećanje metaboličke kontrole u usporedbi s odvojenim liječenjem svakog od ovih lijekova.

Kombinovani tretman inzulinom

S nedovoljnom metaboličkom kontrolom u bolesnika koji uzimaju maksimalnu dozu glimepirida, postoji mogućnost kombinirane terapije metforminom i inzulinom. U dvije studije kombinirana terapija pokazala je porast metaboličke kontrole sličan monoterapiji inzulinom. Osim toga, za kombiniranu terapiju potrebna je manja doza inzulina.

Farmakokinetika

U slučajevima opetovane primjene glimepirida u dozi od 4 mg dnevno, vrijeme postizanja maksimalne koncentracije u krvnom serumu iznosi oko 2,5 sati, a maksimalna koncentracija aktivne tvari u plazmi 309 ng / ml. Maksimalna koncentracija glimepirida u plazmi i površina ispod farmakokinetičke krivulje "koncentracija - vrijeme" linearno ovise o dozi Amarila. Oralnom primenom glimepirida uočava se potpuna apsolutna bioraspoloživost. Apsorpcija nije značajno ovisna o unosu hrane (osim blagog usporavanja brzine apsorpcije). Glimepirid ima vrlo nizak volumen distribucije (

8,8 L), što je otprilike jednaka zapremini distribucije albumina. Aktivnu supstancu karakteriše visok stepen vezanja na proteine ​​u plazmi (preko 99%) i nizak klirens (

48 ml / min). Određeno koncentracijom u serumu uz opetovano davanje Amarila, prosječni poluživot je od 5 do 8 sati. U slučaju visokih doza, poluživot je malo povećan.

Kao rezultat jedne oralne primjene glimepirida, 58% doze se izlučuje bubrezima, a 35% doze kroz crijeva. U urinu, nepromijenjeni glimepirid nije otkriven.

U izmetu i urinu otkrivena su dva metabolita koja su formirana u jetri (uglavnom uz sudjelovanje izoenzima CYP2C9), od kojih je jedan karboksi derivat, a drugi hidroksi derivat. Nakon oralne primjene, terminalni poluživot ovih metabolita bio je 5–6 i 3–5 sati, respektivno.

Aktivna supstanca prelazi placentarnu barijeru i izlučuje se u majčinom mlijeku.

Kada se uspoređuju pojedinačne i višestruke doze glimepirida, nije bilo značajnih razlika u farmakokinetičkim parametrima, pa je njihova vrlo mala varijabilnost primijećena kod različitih bolesnika. Nema značajnog nakupljanja aktivne supstance.

U bolesnika različitih dobnih skupina i spola, farmakokinetički parametri su slični. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije (s niskim klirensom kreatinina) moguće je povećanje klirensa glimepirida i smanjenje njegove prosječne koncentracije u krvnom serumu. Po svoj prilici, to je zbog veće brzine izlučivanja lijeka zbog nižeg stupnja vezivanja proteina. Prema tome, kod ove kategorije pacijenata ne postoji rizik od nakupljanja Amarila.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Amaryl je propisan za dijabetes melitus tipa 2 (dijabetes koji nije ovisan o insulinu).

Aktivna tvar glimepirid potiče proizvodnju inzulina pomoću gušterače i njegov ulazak u krv. Insulin zauzvrat, smanjuje količinu šećera u krvi. Glimepirid poboljšava metabolizam kalija u ćelijama, a takođe pomaže u sprečavanju stvaranja aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila.

Kontraindikacije

Amaril je kontraindiciran kod sledećih bolesti:

  • Šećerna bolest tipa 1 (o inzulinu ovisna),
  • Dijabetička ketoacidoza (komplikacija dijabetesa tipa 1)
  • Teške bolesti bubrega i jetre,
  • Dijabetička koma i njen prekoma,
  • Malapsorpcija glukoze i galaktoze, manjak laktaze, netolerancija galaktoze,
  • Dečje doba
  • Individualna netolerancija na bilo koju Amaril komponentu,
  • Trudnoća i dojenje

Uputa za upotrebu Amaril: metoda i doziranje

Prema uputama, Amaryl treba uzimati oralno, bez žvakanja, neposredno prije ili za vrijeme doručka, pijući puno vode (najmanje ½ šalice). Uzimanje lijeka nužno mora biti vezano za obrok, u protivnom je moguće kritično smanjenje razine šećera u krvi.

Doziranje za svakog pacijenta pojedinačno bira liječnik, ovisno o razini šećera u krvi.

Liječenje obično započinje minimalnom dozom Amarila - 1 mg dnevno. Ovisno o stanju pacijenta, liječnik može postepeno (jednom u 1-2 tjedna) povećati dozu Amarila, slijedeći šemu: 1-2-3-4-6 mg. Najčešće doziranje je 1-4 mg dnevno.

Ako je pacijent zaboravio prihvatiti dnevnu dozu, tada se sljedeća doza ne smije povećavati. O postupcima u slučaju slučajnog kršenja režima liječenja potrebno je unaprijed razgovarati s liječnikom.

Tokom upotrebe Amarila, neophodna je kontrola šećera u krvi.

Predoziranje

U slučaju akutnog predoziranja ili tijekom produljenog liječenja povišenim dozama glimepirida, postoji rizik od razvoja teške hipoglikemije sa životnim učinkom.

Kada dijagnosticirate predoziranje, odmah potražite ljekarsku pomoć. Gotovo uvijek hipoglikemiju može brzo zaustaviti neposrednim unosom ugljikohidrata (komad šećera, glukoze, čaja ili slatkog voćnog soka), pa pacijent uvijek treba imati sa sobom 4 komada šećera (20 g glukoze).Zaslađivači u liječenju hipoglikemije nisu djelotvorni.

Pacijent bi trebao biti pod budnim medicinskim nadzorom dok liječnik ne utvrdi da nema opasnosti od komplikacija. Treba imati na umu mogućnost ponovnog uspostavljanja hipoglikemije nakon obnove glukoze u krvi.

Kada liječi pacijenta s dijabetesom kod različitih ljekara (na primjer, vikendom ili kada je primljen u bolnicu kao posljedica nesreće), on mora obavijestiti o svojoj bolesti, kao i o prethodnom liječenju.

U nekim slučajevima može biti potrebna hospitalizacija. Značajno predoziranje s teškom reakcijom (gubitak svijesti ili drugi ozbiljni neurološki poremećaji) odnosi se na hitna medicinska stanja i zahtijeva hitnu hospitalizaciju i terapiju.

Kada je pacijent u nesvjesnom stanju, intravenski se daje koncentrirana otopina glukoze (dekstroze) od 20% (za odrasle osobe naznačena je doza od 40 ml otopine). U odraslih osoba, alternativna opcija liječenja je intravenska, intramuskularna ili potkožna primjena glukagona (u dozi od 0,5 do 1 mg).

Ako slučajno uzimaju Amaril mala djeca ili novorođenčad, dozu dekstroze koja se daje tijekom hipoglikemije treba pažljivo prilagoditi uzimajući u obzir vjerojatnost opasne hiperglikemije. Unošenje dekstroze mora se obavljati pod stalnim nadzorom glukoze u krvi.

U slučaju predoziranja, može biti potrebno ispiranje želuca i imenovanje aktivnog uglja.

Brza obnova glukoze u krvi zahtijeva obavezno intravenozno davanje niže koncentracije otopine dekstroze kako bi se spriječilo ponovno uspostavljanje hipoglikemije. U takvih bolesnika koncentraciju glukoze u krvi treba stalno pratiti tokom 1 dana. U težim slučajevima s produljenim tijekom hipoglikemije rizik od snižavanja glukoze na hipoglikemijsku razinu ostaje nekoliko dana.

Trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće primjena Amarila je kontraindicirana. Sa planiranom trudnoćom ili početkom trudnoće tokom terapije lijekovima, žena bi trebala biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Budući da se glimepirid izlučuje u majčino mlijeko, primjena Amarila u dojenju kontraindicirana je. U ovom slučaju je indiciran prelazak na terapiju inzulinom ili prestanak dojenja.

Interakcija lijekova

Glimepirid se metabolizira pomoću izoenzima CYP2C9 citokromskog sistema P4502C9, što treba uzeti u obzir kada se koristi zajedno sa induktorima (npr. Rifampicin) ili inhibitorima CYP2C9 (npr. Flukonazol). U kombinaciji sa sljedećim lijekovima može se razviti potenciranje hipoglikemijskog djelovanja, a u nekim slučajevima i razvoj hipoglikemije: inzulin i drugi hipoglikemijski lijekovi za oralnu primjenu, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin, muški spolni hormoni, anabolički steroidi, derivati ​​kumarina, kloramfenikol, disopramid, , feniramidol, fenfluramin, fluoksetin, fibrati, ifosfamid, guanethidin, inhibitori monoamin oksidaze, flukonazol, pentoksifilin (u Izlaganje visokim parenteralne doze), p-aminosalicilna kiselina, azapropazone, fenilbutazon, probenecid, oksifenbutazon, salicilati, hinoloni, klaritromicin, sulfinpirazon, tetraciklini, sulfonamidi, trofosfamide, tritokvalin.

U kombinaciji s lijekovima navedenim u nastavku, hipoglikemijsko djelovanje može biti oslabljeno, kao i povećanje glukoze u krvi povezano s njim: acetazolamid, glukokortikosteroidi, barbiturati, diuretici, epinefrin, drugi simpatomimetički lijekovi, glukagon, nikotinska kiselina (velike doze), laksativi (u slučajevi produžene upotrebe), progestogeni, estrogeni, rifampicin, fenitoin, fenotiazini, štitnjačni hormoni koji sadrže jod.

Kada se koristi zajedno sa beta blokatorima, N blokatori2-histaminski receptori, klonidin i rezerpin mogu oslabiti i pojačati hipoglikemijski učinak glimepirida.

Kada se uzimaju simpatolitički lijekovi (beta blokatori, gvanetidin, rezerpin i klonidin), znakovi adrenergičke kontraregulacije s hipoglikemijom mogu biti odsutni ili umanjeni.

Kombinovana upotreba glimepirida i derivata kumarina može poboljšati ili oslabiti njihov efekat.

U slučaju pojedinačne ili kronične upotrebe alkohola, hipoglikemijski učinak glimepirida može se i povećavati i smanjivati.

Upotreba sa sekvestrantima žučne kiseline: dodirujući glimepirid s ljubimcem kotača, smanjuje se njegova apsorpcija iz gastrointestinalnog trakta, kada primjenom glimepirida 4 sata prije uzimanja ljubitelja kotača nije zabilježena nikakva interakcija.

Sljedeći lijekovi su strukturni analozi Amarila: Glemaz, Glymedeks, Meglimid, Diamerid, Glemauno.

Amaril Recenzije

Recenzije na Amaril pokazuju da je ključ efikasnosti lijeka pravilan odabir doze i režima liječenja. Istovremeno, neka izvješća sadrže podatke da se u početnoj fazi uzimanja Amarila kod pacijenata razina šećera u krvi dramatično promijenila. Prema riječima stručnjaka, s ovom se pojavom može riješiti podešavanjem doze od strane liječnika (nepismenim unosom lijeka povećava se rizik od razvoja komplikacija bolesti).

Glavna svojstva lijeka

Glavni aktivni sastojak koji je dio lijeka - glimepirid (latinsko ime - Glimepirid) aktivno utječe na oslobađanje inzulina.

Zahvaljujući ovoj komponenti, lijek ima pankreasni učinak.

Uz oslobađanje hormona iz beta ćelija, dolazi do značajnog smanjenja razine šećera u krvi. Sličan mehanizam djelovanja povezan je s poboljšanjem osjetljivosti beta ćelija na glukozu.

Pored glavne aktivne komponente, u sastavu lijeka nalaze se i sljedeće dodatne tvari:

  • povidone
  • laktoza monohidrat,
  • indigo karmin
  • magnezijum stearat,
  • mikrokristalna celuloza.

Uz to, lijek reguliše proizvodnju hormona pankreasa. Ovo je posledica interakcije glimepirida i metformina i kalijumskih kanala na beta staničnoj membrani. Vezivanje aktivne komponente na proteine ​​reguliše aktivnost kanala, naime, zatvaranje i otvaranje.

Amaril ima ekstrapankreasni efekat - poboljšava iskorišćenje inzulina u mišićima i masnom tkivu. To se dešava kao rezultat blokiranja kalijumskih kanala u staničnoj membrani i povećanog unosa kalcijuma u ćelijama. Ekstrapankreasni efekat uzrokuje smanjenje otpornosti na inzulin, ali također blago utječe na rad srca i krvnih sudova.

Najveća koncentracija aktivne tvari postiže se čestom upotrebom. Na primjer, kada se uzima 4 mg glimepirida dnevno, najveća koncentracija postiže se u 2,5 sata.

Potpuna apsorpcija lijeka postiže se samo oralno. Jedenje hrane usporava proces asimilacije lijeka, ali taj učinak je zanemariv. Izlučivanje glimepirida prolazi kroz creva i bubrege.

Lista indikacija i kontraindikacija za prijem

Amaryl ima sljedeće indikacije za upotrebu. Glavni je liječenje dijabetesa tipa 2. Amaril je opravdan kako za pacijente kojima ne trebaju injekcije inzulina, tako i za one kojima je pokazan inzulin za poboljšanje dobrobiti.

U liječenju dijabetesa Amaryl tablete prepisuju se prvenstveno kao glavni lijekovi. No, s nedovoljnom metaboličkom kontrolom (posebno ako je pacijentu propisana doza lijeka), propisana je Glimepirid u kombinaciji s Metforminom. Ovo može značajno poboljšati kontrolu metabolizma. U ovom su slučaju rezultati mnogo bolji u usporedbi s onima postignutim zasebnim unosom lijekova.

Dobar učinak postignut kao rezultat složene terapije primjenom Glimepirida i Metformina uzrokovao je razvoj složenog lijeka Amaryl M. Ovaj se lijek daje na recept ako je potrebno liječenje dijabetesa složenim lijekovima, što je pogodno za pacijente.

Lijek za snižavanje šećera Amaril može se uzimati kod pacijenata kojima su potrebne redovite injekcije inzulina. Istovremeno se poboljšava i metabolička kontrola, ali preporučuje se smanjiti doziranje glimepirida.

Kao i bilo koji lijek, i ovaj se lijek ne može smatrati apsolutno sigurnim. Amaril ima kontraindikacije, a njihov popis je prilično velik.

Prije svega, preporučuje se opreznost uzimanja lijeka u prvoj fazi liječenja: u tom razdoblju ostaje rizik od naglog smanjenja razine glukoze. Ako s vremenom rizik od hipoglikemije ostane, preporučuje se promjena režima liječenja ili doziranja Amarila. Morate biti oprezni i s nekim bolestima, nepravilnim načinom života, neuravnoteženom prehranom.

Sljedeće bolesti (ili stanja tijela) su glavne kontraindikacije za imenovanje Amarila:

  1. Dijabetička koma ili predak.
  2. Ketoacidoza.
  3. Teške bolesti jetre i bubrega.
  4. Netolerancija ili preosjetljivost na glavne ili dodatne komponente lijeka.
  5. Retke su nasledne bolesti (netolerancija na laktozu, nedostatak laktaze i sl.).
  6. Trudnoća Tokom planiranja trudnoće, režim lečenja mora biti zamenjen. Pacijent je prebačen na injekcije inzulina, lijek nije propisan.
  7. Tokom dojenja terapija insulinom se nastavlja. Ako iz bilo kojeg razloga ovaj režim liječenja nije prikladan, pacijentu je propisan Amaril, ali preporučuje se prekid dojenja.

Lijek nije propisan za liječenje dijabetesa tipa I. Apsolutna kontraindikacija je dječja starost. Nema kliničkih podataka o toleranciji na lijekove kod djece.

Stoga se za liječenje dijabetesa kod djece obično propisuju sigurniji analozi lijeka.

Neželjeni efekti upotrebe lijeka

Kao rezultat uzimanja Amarila mogu se javiti neželjene pojave.

U nekim slučajevima postoji mogućnost kvarova u radu različitih organa i sistema tijela.

Na dijelu metabolizma se opažaju hipoglikemijske reakcije. Obično se javljaju vrlo brzo, ali ih je izuzetno teško liječiti.

Neke tablete za dijabetes uzrokuju poremećaje u centralnom nervnom sistemu.

Oni koji uzimaju Amaryl imaju slične simptome:

  • vrtoglavica
  • oslabljena pažnja
  • kršenje koordinacije
  • usporavanje reakcije
  • Pogoršanje sna
  • zbunjenost ili gubitak svijesti
  • depresivno stanje
  • oštećenje govora
  • nervoza, anksioznost itd.

Posledice uzimanja lijeka kao kršenja probavnog trakta su uobičajene. Oni se mogu očitovati bolom u stomaku ili trbuhu, mučninom, prolivom, povraćanjem, povećanom glađu.

Zbog učinaka glimepirida moguće je smanjenje razine glukoze što može negativno utjecati na stanje organa vida što može uzrokovati slabljenje vida.

Lijek utječe na procese formiranja krvi, što može stvoriti opasnost od promjena poput:

  1. Anemija
  2. Trombocitopenija (različite težine).
  3. Pancitopenija.

Manje su uobičajene alergijske reakcije:

  • svrbež
  • osip na koži
  • crvenilo kože,
  • vaskulitis.

Nakon uzimanja lijeka Amaril, simptomi alergije su najčešće blagi i brzo prođu pravilnim liječenjem.

Ali izuzetno je važno na vrijeme započeti s liječenjem: opasnost od anafilaktičkog šoka ostaje.

Upute za upotrebu lijeka

Učinkovito liječenje je nemoguće bez pridržavanja uputa za upotrebu Amarila. Osnovno pravilo primjene je da se tableta nikada ne smije zgnječiti. Uzmite Amaril 3 tabletu apsolutno u cjelini, sa puno vode kako biste olakšali gutanje.

Optimalna doza Amarila izračunava se individualno za pacijenta. Glavni parametar koji se koristi prilikom propisivanja lijekova je koncentracija glukoze u krvi. Propisana je najmanja moguća doza koja može pomoći u normalizaciji metaboličke kontrole. Pored razine glukoze, u odjeljku s uputama metoda korištenja lijeka ukazuje na to da je potrebno stalno nadgledanje ne samo razine glukoze, već i glikoliranog hemoglobina.

Moguće su situacije kada je pacijent zaboravio uzeti Amaril tablete na vrijeme. U takvim se slučajevima ne preporučuje nadopunjavanje količine lijeka udvostručenjem doze. Obično doziranje ostaje isto, propuštene tablete se ne nadopunjuju. O postupanjima u takvim situacijama bolje je unaprijed razgovarati s liječnikom.

U prvoj fazi liječenja pacijentima se propisuje Amaryl 1 mg dnevno. S vremenom je, ako je potrebno, dozvoljeno postepeno povećavanje doze lijeka za 1 mg, prvo do 6 mg dnevno, a zatim do 8 mg. Uz normalnu kontrolu bolesti, maksimalna doza ne prelazi 4 mg dnevno. Velika doza od preko 6 mg dnevno rijetko daje primjetno poboljšanje. Količina lijeka u 8 mg propisana je u izuzetnim slučajevima.

Interval između svakog povećanja doze određuje se stanjem pacijenta i efikasnošću količine uzetih lijekova, ali ne smije biti manji od 1-2 tjedna.

Lijek je potrebno uzimati nakon obroka, jer u protivnom može doći do hipoglikemije.

Kombinirani lijek Amaryl M treba uzimati po istom principu. Doziranje lijeka koje se navodi na recept dijeli se na 2 doze: ujutro i navečer, odnosno uzima se u cijelosti odmah. Najčešće se pacijentima preporučuje uzimati Amaril 2m + 500 mg.

Količina Amarila od dijabetesa u starijih bolesnika odabira se s iznimnom oprezom, a liječenje se provodi uz stalno praćenje bubrega.

Dodatne informacije o lijekovima

Prilikom propisivanja lijeka Amaril ili Amaril M, liječnik mora ne samo davati upute o pravilnoj upotrebi lijeka, nego i upozoriti na moguće nuspojave. Posebnu pažnju treba posvetiti riziku od hipoglikemije koja se može razviti ako pacijent zaboravi jesti odmah nakon uzimanja Amarila. Da biste izbjegli hipoglikemiju, bolje je imati sa sobom komad šećera ili slatkiša.

Pored razine šećera i koncentracije glukoze u urinu, pacijent bi trebao redovito provjeravati rad bubrega i jetre.

Uobičajeno je pitanje da li je moguće uzimati alkohol tokom terapije Amaril-om. Vrijedno je zapamtiti da se alkohol obično slabo podnosi tijekom liječenja dijabetesa i ne može se kombinirati sa većinom lijekova. Amaril takođe pripada njima. Posljedice uzimanja lijekova i alkohola istovremeno mogu biti nepredvidive. U nekim slučajevima, efikasnost lijeka postaje veća, a u drugim se značajno smanjuje. Stoga, tijekom liječenja, morate ili napustiti alkohol i lijekove na bazi alkohola.

Što se tiče interakcije Amarila sa drugim lijekovima, ovdje sve ovisi i o vrsti lijeka. Uzimanje određenih lijekova poboljšava efikasnost Amarila, drugi - smanjuje njegovu efikasnost. Popis i onih i drugih lijekova je prilično obiman. Stoga je, ako je potrebno, uzimati druge lijekove, potrebno je obavijestiti liječnika o dijagnozi i uzimanim lijekovima. U tom slučaju će liječnik moći odabrati lijek koji neće imati značajan uticaj na efikasnost Amarila.

Ako se pojave bilo kakvi neželjeni efekti, trebali biste prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku.

Samo liječnik može preporučiti odgovarajuće Amaril analoge.

Recenzije o lijeku

Tokom upotrebe Amaryla za dijabetes tipa 2, recenzije su primile pozitivne ocjene od mnogih pacijenata. Ovo potvrđuje činjenicu da se uz pravo doziranje, lijek učinkovito bori protiv hiperglikemije.

Pored učinkovitosti, mnogi kupci su različitu boju tableta nazvali pozitivnim kvalitetom lijeka - to pomaže da se ne zbunjuje lijek s različitom dozom glimepirida.

Recenzije dobivene na Amaril potvrdile su ne samo njegovu učinkovitost, već i nuspojave navedene u uputama za Amaril.

Najčešće, pacijenti koji uzimaju lijek pokazuju znakove hipoglikemije:

  1. Slabost.
  2. Tremor.
  3. Drhti po cijelom tijelu.
  4. Vrtoglavica
  5. Povećani apetit.

Često kao rezultat hipoglikemije kod dijabetes melitusa postoji opasnost od gubitka svijesti. Stoga oni koji uzimaju Amaril moraju stalno nositi proizvode koji sadrže šećer (na primjer, slatkiše) sa sobom, tako da oni, ako je potrebno, mogu brzo povećati razinu šećera i poboljšati svoje dobro. Međutim, prema riječima ljekara, promjena razine šećera nije pokazatelj neučinkovitosti lijeka. Kada se pojave takvi simptomi, dovoljno je prilagoditi dozu.

Čest problem za vozače koji su prisiljeni uzimati hipoglikemijske agense je pogoršavajuća reakcija tokom vožnje automobila. Slična nuspojava je navedena u uputama na popisu mogućih nuspojava. Smanjenje reakcije objašnjava se učinkom glimepirida na nervni sistem.

Među pacijentima sa starijim dijabetesom, u recenzijama Amaril mnogi su primijetili još jednu negativnu točku: i pored učinkovitosti kojom Amaril snižava šećer, lijek za dijabetes je preskup, jer lijek može koštati više od nekih analoga, uključujući i ruski proizvodnja.

Cijena i analozi lijeka

Amaril možete kupiti u običnoj gradskoj ljekarni, ali postoji jedno upozorenje: nije u prodaji. Kao i za mnoge druge lijekove protiv dijabetesa, morate kupiti recept kako biste kupili Amaryl.

Još jedno popularno pitanje koje zanima mnoge dijabetičare je koliko košta Amaril. Cijena lijeka u ovom slučaju ovisit će o broju tableta u pakovanju i dozi lijeka. Tako, na primjer, pakovanje lijeka za 30 tableta košta, ovisno o dozi, od 200 do 850 rubalja. Istovremeno, Amaril 1 mg košta u prosjeku 230-280 rubalja, ambalaža Amaril tableta 2 mg - 450-560 rubalja, 3 mg - za 630-830 rubalja. Najskuplje su tablete Amaril 4 mg 90 kom. - u prosjeku koštaju 870-1080 rubalja.

Amaril M možete kupiti za 570-600 rubalja. Važno je uzeti u obzir da za takvu cijenu možete kupiti Amaril 2mg tablete + 500 mg. Veoma je teško dobiti manju dozu (1 mg + 250), jer je liječnici rjeđe propisuju, pa se, u skladu s tim, rjeđe prodaje.

Postoji puno lijekova sličnog djelovanja. Najčešći analozi:

Na primjer, Amaril se često zamjenjuje lijekom Gliclazide (pln - Gliclazid). Takođe pripada grupi sulfanilureje. Sastav lijeka uključuje samo aktivnu tvar - gliklazid i dodatne komponente. Lijek utječe na beta stanice, poboljšavajući proizvodnju inzulina. Osim toga, lijek pomaže kod edema, jer poboljšava mikrocirkulaciju krvi, inhibira adheziju trombocita i tako smanjuje rizik od tromboze i drugih komplikacija.

Koji su hipoglikemijski lijekovi najefikasniji reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Amaril lijek

Lijek pripada kliničkoj i farmakološkoj grupi oralnih hipoglikemijskih lijekova treće generacije sulfonilureje. Amaril ima prvenstveno dugotrajno djelovanje. Kombinacija, zajedno s glavnim učinkom antioksidacijskog djelovanja i malim učinkom na kardiovaskularni sustav, dovela je do široke upotrebe lijeka za borbu protiv dijabetesa tipa 2 s neefikasnošću monoterapije metforminom.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek je na tržištu predstavljen u četiri različita oblika otpuštanja, od kojih je svaki namijenjen liječenju dijabetesa, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta:

  1. Amaril, 1 mg: duguljaste ružičaste tablete ravnog oblika, s obje strane postoji rizik od podjele, slovo "h"I graviranje" NMK ".
  2. Amaril, 2 mg: duguljaste zelene tablete ravnog oblika, s obje strane postoji rizik od podjele, slovo "h"I graviranje" NMM ".
  3. Amaril, 3 mg: duguljasto blijedo žute tablete su tablete ravnog oblika, s obje strane postoje dijelni rizik, slovo "h" i graviranje "NMN".
  4. Amaril, 4 mg: duguljasto-plave tablete, ravnih oblika, s obje strane su razdjelni rizik, slovo „h“ i graviranje „NMO“.

laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob, povidon, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, boje crveni i žuti oksid željeza, indigo karmin

Doziranje i primjena

Amaril se uzima tokom obroka ili prije jela, ispire se tekućinom. U prvoj fazi prijema postoji rizik od hipoglikemije, pa je neophodna kontrola lekara. Doza glimepirida utvrđuje se rezultatima određivanja razine šećera u mokraći i krvi. Prijem započinjemo jednom tabletom (1 mg glimepirida) dnevno. Nadalje, kada se utvrdi nedostatak kontrole glikemije, doza raste na 2 mg ili više. Interval između povećanja je 1-2 tjedna. Maksimalna doza je 6 mg dnevno. Kombinovanu insulinsku terapiju propisuje samo lekar.

Alkohol i amaril

Lijek ima direktan uticaj na šećer u krvi. Ova akcija podvrgnuta je značajnoj dodatnoj korekciji pod utjecajem alkohola. Hipoglikemijski učinak može se povećati ili smanjiti, a vrlo je teško predvidjeti naznačeni učinak, što dovodi do zabrane upotrebe alkoholnih pića dok se uzima droga.

Amarilovi analozi

Supstitutivni lijekovi uključuju lijekove na bazi sulfonilureje protiv dijabetesa tipa 2. Analozi sredstava:

  • Glimepirid - lijek s istoimenom komponentom,
  • Diagninid - lijek za snižavanje šećera na bazi repaglinida,
  • NovoNorm - uvezeni lijek, uključuje repaglinid,
  • Glidiab - ruski lijek na bazi glimepirida,
  • Diabeton je uvezeni lijek za dijabetes.

Amaril ili Diabeton - što je bolje

Oba lijeka su propisana za dijabetes melitus tipa 2 i dostupni su u obliku tablete. Normaliziraju proizvodnju inzulina, povećavaju osjetljivost tkiva, snižavaju kolesterol i pokazatelj vremena od prehrane do oslobađanja inzulina. Ako pacijent ima oštećenu bubrežnu funkciju, lijekovi snižavaju razinu proteina u mokraći. Razlika između lijekova je cijena - Diabeton je jeftiniji.

Ostavite Svoj Komentar