Trofični čir na nozi kod pacijenata sa šećernom bolešću

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila pri odabiru izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Što je šira i dublja kod dijabetesa, to ga je teže izliječiti. Stoga se liječenje može sastojati od jedne ili više faza:

  1. Opšti konzervativni tretman, stabilizacija šećera u krvi.
  2. Čišćenje kože oko ulcerozne lezije, uklanjanje upalnog procesa.
  3. Stabilizacija protoka krvi i protoka limfe, oslobađanje od prekomjernog nakupljanja tekućine u tkivima.
  4. Eliminacija gnojno-nekrotičnog procesa unutar čira.
  5. Eliminacija infekcije u rani.
  6. Stimulacija popravljanja tkiva.
  7. Jačanje općeg i lokalnog imuniteta.
  8. Hirurške manipulacije (uklanjanje mrtvog tkiva, autodermoplastika, amputacije različitog stepena).

Čest tretman trofičnih čira na šećernoj bolesti je primjena lijekova koji poboljšavaju reološka svojstva krvi, kao i antispazmodika. Kvalitativno poboljšava mikrocirkulacijski lijek Alprostadil - posebno kada se koristi protiv pozadine lipoične kiseline, Midokalm.

Midokalm se široko preporučuje za liječenje bolesnika sa šećernom bolešću. Ovaj lijek optimizira protok limfe i krvotok u ishemijskoj zoni, a da ne utječe negativno na krvni pritisak i koronarni protok krvi.

Kada se prikaže infekcija, propisuju se antibiotici, ovisno o osjetljivosti bakterija (najpopularniji lijekovi su aminoglikozidi). Terapija antibioticima obično se provodi sistemski, a ne lokalno.

Obavezno nadgledajte tok istodobnih patologija: normalizirati krvni pritisak, liječiti varikozne vene, tromboflebitis. Ako je potrebno, propisajte analgetike, sedative, antidepresive.

Obavezno koristite lijekove koji optimiziraju stanje nervnih vlakana:

  • preparati α-lipoične kiseline (Lipamid, Thiogamma),
  • preparati magnezijuma
  • inhibitori aldoreduktaze (Isodibut, Olredaza).

Za poboljšanje reoloških svojstava krvi propisani su Curantil, Aspeter, sredstva na bazi heparina.

U slučaju oslabljenog metabolizma masti, prikladno je uzimati lijekove iz više statina (na primjer, Rosuvastatin).

Dijabetesni čir: lijekovi

Doziranje i primjena

Uzimajte 2 tablete dnevno - jednu ujutru i uveče, s hranom.

Proliv, dispepsija, kolitis.

Kapilarni stabilizator, venotonik i angioprotektor koji poboljšava mikrocirkulaciju.

Mast se nanosi na navlaženu ranu 1-2 puta dnevno.

Privremena iritacija kože, alergijski dermatitis.

Antimikrobna mast, pomaže u čišćenju čira na mrtvom tkivu, ubrzava granulaciju.

Intramuskularno se daje u 1-2 ml 0,5% otopine dnevno.

Palpitacije, glavobolja, dispepsija, prolazno oštećenje sluha.

Antitrombotsko sredstvo, povećava otpornost tkiva na hipoksiju.

Uzimajte 0,025-0,05 g tri puta dnevno.

Rijetko probavne smetnje.

Lijek koji poboljšava metaboličke procese, snižava holesterol u krvi.

Uzimajte 500 mg tri puta dnevno prije jela. Preporučuje se provođenje tečajeva 2 mjeseca dva puta godišnje.

Rijetko su alergijske reakcije.

Inhibitor aldoze reduktaze, sprečava oticanje i oštećenja tkiva, živčanih vlakana. Ubrzava zarastanje čira na dijabetesu.

Kako liječiti čireve kod dijabetesa?

Liječenje rana provodi se prije nanošenja masti ili prije sljedećeg obloga. Obrada se provodi jednom dnevno, ili jednom u 2-3 dana - to ovisi o stanju čira i vrsti tretmana koji se koristi.

Za zavoje se koriste posebni preljevi koji se ne lijepe za ranu (gaza je nepoželjna). Prednost treba dati alginatima, hidrofilnim vlaknima, atraumatskim mrežama, poliuretanskim prelivima, hidrogelima, hidrokoloidima itd.

Ispiranje čireva provodi se antibakterijskim otopinama koje nemaju sposobnost uništavanja rastućeg tkiva. Miramistin, klorheksidin itd. Su dobro prikladni za tu svrhu.Otopine alkohola, jod, razrijeđeni kalijev permanganat nisu pogodne za liječenje čira, jer inhibiraju procese ozdravljenja.

Otprilike jednom u 3-14 dana mrtvo tkivo treba ukloniti s površine čira. Bolje je da takav postupak u sterilnim uvjetima provede liječnik, ili manipulativna medicinska sestra.

Ulja za čireve kod dijabetesa

Dijabetični ulkusi su rijetko suvi - najčešće su rane vlažne, ili čak gnojne, jer su ih zarazili patogeni mikrobi. Štaviše, što je veća veličina čira, to je veća vjerovatnost infekcije.

Suppuracija ulcerozne lezije u početku pogađa samo kožu, a potom i dublje slojeve, pa sve do mišićnog i koštanog tkiva. Ako provedete preliminarnu analizu osjetljivosti bakterija na antibiotike, ubuduće možete koristiti masti usmjerene strogo na uklanjanje rane površine određene patogene flore.

Prije nanošenja masti, čir treba liječiti, očistiti od sekreta i mrtvog tkiva. Ako se to ne učini, tada će mast umjesto koristi doneti samo štetu.

Često se Levomekol koristi kao ljekovito sredstvo za mast - ova mast čisti ranu, privlačeći infekcije i proizvode propadanja iz dubokih tkiva. U sklopu ovog lijeka prisutan je metiluracil koji pospješuje zarastanje i regeneraciju tkiva. Ako nakon nekog vremena čir postane ružičast i posvijetli, onda je to siguran znak da Levomekol "radi".

Za liječenje čira na dijabetesu ne koristi se samo Levomekol. Od preparata koji se koriste u obliku masti često se propisuju i metiluracilna mast, solkoseril, oflomelid. Ta sredstva ubrzavaju obnavljanje epitela i ožiljke rane.

Ako se pacijent pridržava svih medicinskih preporuka u vezi s prehranom, tada dodatni unos vitaminskih pripravaka možda neće biti potreban. U drugim slučajevima se određeni vitamini i minerali mogu uključiti u režim liječenja.

Na primjer, kako biste povećali osjetljivost tkiva na inzulin, dodatno se savjetuje uzimanje kapsula s magnezijem, cinkom, vitaminom A, α-lipoičnom kiselinom.

Antioksidanti se koriste za zaštitu krvnih žila od visokog šećera u krvi. Stručnjaci napominju da antioksidanti mogu spriječiti komplikacije kod dijabetesa. Kao dodatak propisan je retinol, tokoferol, cink, selen, glutation, koenzim Q10.

Danas farmaceuti nude ogromnu količinu individualnih vitamina i preparata vitaminskih kompleksa. Pa ipak, pri izboru, potrebno je uzeti u obzir pojedinačne preporuke liječnika.

Ako razmotrimo različite dodatke prehrani koje nam ljekarne nude ne manje masovno, tada liječnici takav tretman pripisuju kategoriji samo-lijeka. Dijabetes je previše komplicirana bolest, a riješiti se čira na dijabetesu jednako je teško. Zbog toga ne vrijedi računati na činjenicu da će vitamini pomoći iscjeljenju. Međutim, vitaminski preparati mogu podržati organizam, ojačati imunitet i poboljšati krvne žile - podložno drugim medicinskim preporukama.

Fizioterapeutski tretman

Fizioterapija je povezana sa općim tretmanom radi poboljšanja cirkulacije krvi u malim posudama, vraćanja trofizma u zoni formiranja čira, stabilizacije protoka krvi i uklanjanja upalnog procesa.

Upalna reakcija može se zaustaviti postupcima kao što su:

  • ultraljubičasto zračenje (doze eritema),
  • UHF, mikrovalna.
  • Za borbu protiv infekcije odredite:
  • elektroforeza sa antibioticima, enzimskim preparatima,
  • darsonvalizacija
  • lokalna aeroionoterapija
  • lokalni aerosolni tretman.

Ako je potrebno, dodatno propisati postupke za poboljšanje protoka krvi u žilama:

  • Ultratonoterapija
  • elektroforeza s vazodilatatorima (Dibazol, nikotinska kiselina, itd.),
  • infracrveno zračenje
  • galvanizacija.

U fazi regeneracije koriste se postupci koji pomažu u ubrzavanju ovog procesa:

  • laserska terapija
  • elektroforeza s vitaminima, elementima u tragovima,
  • magnetna terapija
  • kiseonička terapija
  • ultrafonoforeza (jod, Lidaza),
  • parafinska terapija,
  • manualna terapija.

Za opće jačanje organizma i povećanje imunološkog odgovora preporučuje se helioterapija, aeroterapija, ozonske kupke.

Alternativni tretman

Osim liječenja lijekovima, postoji mnogo dokazanih recepata tradicionalnih iscjelitelja. Ovakvi recepti su zasluženi uspjeh i često pomažu da se brzo riješi čira na dijabetesu - posebno ako se liječenje provodi u ranoj fazi bolesti.

Preporučuje se čišćenje rana svježim sokom biljaka poput paprati i irovice.

Komprimi se primjenjuju na područje čira, ispunjenih ispranim i nasjeckanim listovima jorgovana, podloga. U tu svrhu su prikladni i lungorort i plantain. Kompres je fiksiran i ne uklanja se 5-6 sati. Ukupno trajanje liječenja je 4-6 tjedana.

Rane možete podmazati mješavinom 10 g mumije, 100 g prirodnog meda i jednog bjelanjka.

Kao mast koristi se i mešavina guma sa svinjskom unutrašnjom masnoćom, kao i ogrda, šipak i ulje svetog luka.

Dijabetični ulkusi obično ne zarastaju dobro, pa morate biti oprezni prilikom liječenja takvih rana, ne zaboravljajući pravila higijene. Ne smije se dopustiti kontaminacija rane da bi se izbjeglo dodavanje gljivične ili bakterijske infekcije.

, , , , , , , , , ,

Biljni tretman

Na čir kod dijabetesa možete utjecati ne samo izvana, nego i iznutra, uzimajući infuzije i decokcije raznog ljekovitog bilja.

Pripremite biljnu kolekciju, koja se sastoji od 1 žlice. l boja koprive, 1 kašika. l labudovi, pola šalice listova jelše. Sirovina se prelije sa 200 ml kipuće vode, inzistira dok se ne ohladi. Uzimajte žličicu prije doručka i noću.

Prženi su svježi pomfrit kore kore maslačka, radiča, plitice. Prženi dijelovi mljeveni su u mlincu za kafu i koriste se za kuhanje (poput kafe). Pijte svakodnevno, jedna šolja.

Uzmite jednake količine trava kentaura, cvijeta djeteline, listova manšete, rizoma maslačka, bobica rogača, listova mente. Sipati 2 kašike. l sirovine u termos, prelijte 500 ml kipuće vode, inzistirajte 6-8 sati. Filtrirajte i uzmite 1/3 šalice, tri puta dnevno prije jela.

Uzmite jednake količine brezovih pupoljaka, kore viburnuma, lišća koprive, lovorovog lista, rizoma maslačaka, listova pasulja, sjemenki komorača i lana. Sipati 2 kašike. l sirovina 500 ml kipuće vode, inzistirati 6-8 sati. Uzimajte 1/3 šolje prije jela, tri puta dnevno.

Homeopatija

Stručnjaci iz oblasti homeopatije savjetuju uporabu određenih lijekova za dijabetičke čireve, bez obzira na to je li pacijent liječen inzulinom ili ne. Homeopatski lijekovi propisani su na pozadini tradicionalnih lijekova koje je propisao ljekar, kao i u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Takav složeni učinak maksimalno je usmjeren na stabilizaciju šećera u krvi, poticanje sinteze inzulina pomoću gušterače i jačanje krvnih žila.

Mnogi liječnici smatraju homeopatiju jednom od najsigurnijih metoda za liječenje šećerne bolesti: takvi lijekovi praktično nemaju nuspojave i ne dovode do oštre promjene razine šećera.

  • Homeopatski lijek br. 1 uključuje komponente:
  1. Acidum phosphoricum 3,
  2. Sicignum 3,
  3. Arsen 3,
  4. Iris 3,
  5. Uran 3,
  6. Kreozot 3.

Jednake proporcije lijeka uzimaju 30 kapi. 3 puta dnevno.

  • Homeopatski lijek br. 2 za čireve kod dijabetesa uključuje:
  1. Salidago 3,
  2. Drozer 3,
  3. Vicksum Album 3,
  4. Cannabis 3,
  5. Hypericum 3,
  6. Equetetum 3.

U jednakim omjerima lijek se uzima otapanjem 40 čepova. u 200 ml vode dvije kafene kašike jednom u satu.

  • Homeopatski lijek br. 3 predstavljen je preparatima Cardiocenez i Neurocenez (30). Oni se izmjenjuju tri dana, navečer. Doziranje - 15 čepova. dva puta sa razmakom od četvrt sata.
  • Homeopatski lijek br. 4 - lijek Mirtilus, koji se uzima prije jela po 20 kapi. (dva puta dnevno).

Hirurško liječenje

Hirurški tretman dijabetičkog čira je povezan kada je potrebno izrezati mrtvo tkivo. Takva potreba nastaje ako učinak dezinfekcijskih otopina i enzimskih pripravaka nije doveo do samo-odbacivanja takvih tkiva. U takvoj se situaciji ekscizija vrši vrlo pažljivo kako se ne bi narušio integritet održivih mjesta.

Ako je kod dijabetesa velik ulkus, onda su njegove šanse za samozatezanje niske. Stoga se pribjegavaju hirurškom pokrivanju rane površine presadkom kože. Takva operacija također nije uvijek učinkovita, što prije svega ovisi o stupnju cirkulacije krvi u pogođenim područjima. Transplantacija se ne obavlja ako postoji infekcija u rani. Uz to, operaciji treba prethoditi čišćenje čira od mrtvog tkiva i prethodno liječenje lijekovima za jačanje žila.

U slučaju nepovratnih poremećaja protoka krvi u ekstremitetima, u slučaju oštećenja velike vaskulature, moguća je rekonstrukcija krvnih žila - to su operacije ljuljanja ili balonska angioplastika.

S razvojem komplikacija u obliku gangrene vrši se amputacija dijela udova (prstiju, stopala) ili potpuna amputacija udova.

Dijeta protiv čira i dijabetesa

Dijeta dijabetičarima je osnova liječenja. Svrha promjena u prehrani je obnova oštećenih metaboličkih procesa, uspostava kontrole nad tjelesnom težinom. Dijeta je propisana uzimajući u obzir životni stil pacijenta, šećer u krvi, tjelesnu težinu, toleranciju na hranu.

Prije svega, pacijent bi trebao odbiti hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima. Jelo treba provoditi do šest puta dnevno, kako bi se izbjeglo prejedanje i spriječilo pojavu osjećaja gladi.

Jela koja se pripremaju za pacijenta trebaju sadržavati dovoljnu količinu vitamina. Ali sadržaj masti, kao i dnevni unos kalorija, trebaju biti ograničeni.

Zabrana uključuje: sve slatkiše, čokoladu, muffine, džem, alkohol. Ograničite upotrebu začina, dimljenog mesa.

Preporučena hrana i jela:

  • dijabetični proteinski hljeb, mekinje, peciva od raženog brašna,
  • povrtne supe
  • supa s mesom ili ribom otprilike 2 puta tjedno,
  • nemasno meso, riba,
  • svježe, pirjano ili kuhano povrće,
  • Vermicelli - retko,
  • zelje
  • mliječni proizvodi
  • jaja - piletina, prepelica,
  • slab čaj, kafa,
  • pirjano voće, žele na fruktozi ili steviji,
  • voće dopušteno kod dijabetesa.

Kad se pojave čirevi, posebno je važno stalno pratiti šećer u krvi. Najbolji način za normalizaciju ovog pokazatelja smatra se prehranom.

, , , ,

Dijeta protiv čira na želucu i dijabetesa

Dijabetični ulkusi mogu se oblikovati ne samo na tijelu, već i u organima za probavu.U takvim slučajevima dijeta često igra presudnu ulogu.

Uz čir na želucu protiv dijabetesa, dopušteno je jesti takvu hranu koja ne bi imala iritirajući učinak na sluzokoža. Sva jela se mogu kuhati ili kuhati na pari.

Unos hrane treba biti fraktan - do šest puta dnevno, u malim porcijama.

Nutricionisti savjetuju da obratite pažnju na takvu hranu:

  • mliječni proizvodi, uključujući žitarice u mlijeku,
  • pirjano nasjeckano povrće, supe sa povrćem i biljnim uljem,
  • nemasno meso - piletina, ćuretina, govedina (u pročišćenom obliku),
  • kuhana riba nemasnih sorti,
  • kaša, vermicelli,
  • kuhani omleti, kuhana jaja,
  • voće s liste dozvoljenih dijabetesa, u pečenom, kuvanom obliku,
  • zelje
  • čaj s mlijekom, biljni sok, infuzija od šipka.

Ni u kojem slučaju ne biste trebali gladovati ili, obrnuto, prejesti. Bolje je jesti odmjereno, malo po malo, kako ne biste opteretili želudac i gušteraču.

, , ,

Uzroci pojave

Trofični čir kod dijabetesa nastaje iz više razloga. Glavni okidač je kršenje trofizma mekih tkiva i kože zbog hiperglikemije, uslijed čega koža postaje hrapava, suha, sklona ljuštenju i pucanju. Akumulacija produkata metabolizma ugljikohidrata pokreće negativne promjene u krvnim žilama.

S progresijom osnovne bolesti, angiopatija i nedovoljno opskrbljenost krvlju kože nogu (najčešće stopala i gležnjeva) dovode do stvaranja žarišta nekroze koje nalikuju čirima. Uz produljeni dijabetes melitus, posebno sa upornom hiperglikemijom i kršenjem prehrane, jednostavna mehanička oštećenja kože nogu, koja nisu izložena temeljitoj preradi, lako se pretvaraju u čireve.

Drugi mehanizam za stvaranje čira je iritacija kože stranim predmetima. U bolesnika s hiperglikemijom često se opaža neuropatija - kršenje osjetljivosti kože. U vezi s tim, osoba prestaje osjećati bol od iritacije stranim predmetom, na primjer, šljunčanom ili ukočenom cipelom. Dugo trenje dovodi do oštećenja oslabljene kože i stvaranja čireva.

Postoje predisponirajući faktori koji dodatno slabe toleranciju na koži prije traumatičnih ozljeda. Tu spadaju:

  • Bolesti velikih žila - vaskulitis, obliteracija.
  • Ateroskleroza
  • Patologija perifernog teljenja nervnog sistema (autonomna neuropatija).
  • Poraz malih arterija, vena i kapilara.

Sljedeći faktori povećavaju mogućnost oštećenja kože nogu:

  • Nepravilan izbor cipela.
  • Neadekvatna njega stopala.
  • Patologija stopala i hod.
  • Poremećena osjetljivost na razne podražaje, na primjer, temperaturu.
  • Neadekvatna fizička aktivnost.
  • Ograničena pokretljivost zglobova.

Čirevi na nozi s dijabetesom ne nastaju odmah. Obično im prethode druge oštećenja kože:

  • Pukotine.
  • Ogrebotine.
  • Kukuruz
  • Kukuruz
  • Opekline.
  • Modrice.
  • Ostale ozljede u domaćinstvu - rana dok hodate bosi, natezanje od cipela, ogrebotine, rana nakon obrezivanja noktiju.


Simptomi i stadijumi bolesti

Čir na koži kod dijabetesa ne javlja se odmah, već nakon dužeg vremena od početka bolesti. Razvoj ulkusa uvjetno je podijeljen u nekoliko faza:

  1. Period koji je prethodio pojavi oštećenja kože. Karakterizira ga pojava određenih simptoma: smanjena osjetljivost, bolnost u nogama, peckanje, svrbež, grčevi, oticanje, pigmentacija ili plavina stopala.
  2. Stadij prvih manifestacija. Na mjestu iritacije na koži pojavljuju se pukotine, erozije i rane, koje ne zarastaju dugo i imaju tendenciju rasta.
  3. Stadij detaljnih simptoma. Defekti na koži postaju sve opsežniji, površinski slojevi joj se uništavaju s stvaranjem krastava. Pojavljuje se krvavi iscjedak koji se nakon infekcije pretvara u gnojni. Unatoč vanjskoj ozbiljnosti problema, rane ne uzrokuju jaku nelagodu pacijentu, boli praktično nema. Možda razvoj nekoliko čira na jednoj nozi.
  4. Period napredovanja patologije. Rane postaju opsežne, primjećuju se simptomi opće intoksikacije - slabost, zimica, groznica. Bol se pojačava, nekroza se širi na mišićno i koštano tkivo.
  5. Formiranje gangrene mokrih udova.

Sorte

Pored trofičnih čira na šećernoj bolesti, postoji nekoliko vrsta ulceroznih lezija:

  • Venski trofični čir - nastaju na pozadini hronične venske insuficijencije.
  • Trofični posttrombotski čir- nastaju na foti tromboembolije krvnih sudova.
  • Arterijski čir - razvijaju se u hroničnom kršenju arterijske cirkulacije u udovima.

Dijagnostika

Dijabetički čir dijagnosticira se prilično jednostavno - za to je dovoljno obaviti pregled i upoznati se s anamnezom pacijenta na kojem postoji dijabetes. Za procjenu stupnja oštećenja krvnih žila, liječnik može uputiti pacijenta na ultrazvučnu dopplerografiju vena udova, dupleks studija. Procjena kvalitete mikrocirkulacije pomoći će reovasografija nogu.

Liječenje trofičnog čira na šećernoj bolesti uvijek je složeno, dok je prilično teško dobiti pozitivan učinak zbog trofičnih poremećaja. U dijabetesu liječenje čira dijeli se na konzervativno i hirurško.

Kao konzervativne mjere provode:

  • Svakodnevno praćenje šećera u krvi. Pacijent treba izbjegavati razvoj hiperglikemije i hipoglikemije, optimalna razina je održavanje vrijednosti u rasponu od 6-10 mmol / l na prazan želudac. Važno je pratiti dijetu, uzimati propisanu dozu inzulina.
  • Terapija istodobnih patologija. Kontrola krvnog pritiska, liječenje vaskularnih bolesti.
  • Ublažavanje bolova Da biste to učinili, preporučuju lijekove iz grupe nesteroidnih protuupalnih lijekova, kao i lokalne lijekove - masti i gelovi.
  • Upotreba ortopedskih uređaja za istovar stopala, na primjer, pravilno odabrane cipele ili nošenje ortopedskih uložaka.
  • Prihvatanje lijekova koji blagotvorno djeluju na nervni sistem - B vitamina, alfa lipoične kiseline (Thiogamma), inhibitora alreduktaze (Izodibut).
  • Održavanje sistema za koagulaciju krvi - lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline, Curantil i drugi.
  • Korekcija metabolizma lipida - statini (Rosuvastatin itd.).
  • Prijem antioksidansa i vazoaktivnih lijekova - vitamin C, Actovegin, Mexidol, itd.
  • Ako je potrebno, propisujte lokalnu antimikrobnu i antifungalnu terapiju u obliku gelova, krema i masti. Više o masti od trofičnih čira →
  • Lokalno liječenje rana antiseptičkim otopinama - hlorheksidin, miramistin, hidrogen peroksid. Ne preporučuje se upotreba rastvora na bazi magnezijum permanganata i joda. Ako je potrebno, nanesite aseptične obloge.

Fizioterapija za dijabetičke čireve uključuje elektroforezu sa antibakterijskim lijekovima i enzimima, ultrazvučnu terapiju, UHF, NLO. Promjenjiva pneumokompresija poboljšava cirkulaciju krvi i ublažava stagnaciju krvi u udovima. U fazi iscjeljenja provodi se laserska terapija, darsonvalizacija, infracrveno zračenje.

Hirurško liječenje uključuje:

  • U prisustvu čira, oni se otvaraju, isušuju i uklanjaju, čuvajući meko tkivo što je više moguće.
  • U težim slučajevima, izvode se rekonstruktivne operacije na žilama kako bi se sačuvao ud.
  • Krajnji tretman za razvoj gangrene je amputacija.

Narodne metode

Tradicionalna terapija može se kombinirati sa narodnim lijekovima. Tradicionalna medicina ima mnogo recepata. Na primjer:

  • Otopina spaljenog aluma - prstohvat stidna je otopljen u 1 šolji prokuhane vode. Dobiveni proizvod je oprao ranu.
  • Brezov pepeo - prosijava se 1 kilogram pepela i prelije kipućom vodom u zapremini 10 litara. Inzistirajte, ohladite i umočite bolno stopalo u gotov proizvod.

Prevencija

Da bi se spriječio razvoj čira, pacijent s dijabetesom treba pažljivo pratiti higijenu stopala i pravovremeno liječiti rane na udovima. Važno je zaštititi stopala od gljivičnih bolesti, odabrati pravu obuću, slijediti propisanu dijetu.

Trofične rane u bolesnika sa šećernom bolešću ozbiljna su pojava koja zahtijeva najodgovornije liječenje. Prognoza bolesti ovisi o fazi njenog razvoja, prisutnosti popratnih bolesti i težini simptoma.

Zašto se pojavljuju čirevi na nogama?

Takva patologija nastaje zbog dugotrajnog povećanja šećera, pa je tako važno slijediti sve preporuke liječnika.

Budući da je u visokoj koncentraciji, glukoza počinje kristalizirati, a kristali oštećuju žile i živce. Vaskularno oštećenje naziva se dijabetička angiopatija. Prije svega, pogođeni su mali krvni sudovi, oni postaju tanji, postaju krhki i gube elastičnost. Kasnije pate i velika žila; u njima se formiraju aterosklerotski plakovi.

Oštećenje živaca naziva se dijabetička neuropatija. Oštećeni su iz dva razloga:

  1. Pogođeni kapilari ne rade dovoljno dobro svoju funkciju, uslijed toga živci su slabo opskrbljeni krvlju i doživljavaju izgladnjivanje kisikom.
  2. S stalno povišenim šećerom, nastaje veliki broj ketonskih tijela i drugih otrovnih tvari koje direktno oštećuju živčane trunce.

Pogođeni posude i živci ne mogu se nositi sa svojim radom, kao rezultat toga, prehrana tkiva pati. Koža gubi elastičnost, atrofira, suši, ljušti se, nabubri i svrbi. Ovo je signal koji hitno treba obaviti liječenje, u protivnom će se početi pojavljivati ​​čirevi.

Kako izgleda čir?

Čir je oštećenje kože. Budući da se s dijabetesom stvaraju kao posljedica pothranjenosti tkiva, nazivamo ih trofičkim. S ovom bolešću najčešće su lokalizirane na donjim ekstremitetima, u potkoljenici i stopalima.

Čir

Prije pojave oštećenja koža počinje sjajiti i tanjšati, prekriva se pigmentacijskim mrljama, kasnije se na njihovom mjestu formira zaobljeni bolni čir koji se postupno povećava u veličini bez tretiranja.

Vrlo je važno kada osjetite neobične senzacije u udu, na primjer, puzeći mravi, ukočenost ili promijeni izgled kože, odmah se obratite stručnjaku. To će pomoći u sprečavanju razvoja čira na dijabetesu u ranoj fazi.

Najnovija komplikacija dijabetesa je sindrom dijabetičkog stopala. Ovo je kombinacija oštećenja kože, mekih tkiva, kostiju i zglobova. Na stopalu nastaju čirevi, zglobovi se deformišu. Opasnost leži u činjenici da dijabetes utječe na osjetljivost kože, pa pacijenti možda ne primijete da trljaju cipele ili postoje povrede. Jednostavno rečeno, dijabetičar može da propusti početak bolesti, a to je opasno i težim tokom bolesti s razvojem gangrene i amputacije.

Značajno otežava tok infekcije, što često prati čireve. Kad se ošteti koža, koža oko nje postaje crvena i nabubri, iz rane curi gnojni sadržaj, tjelesna temperatura može porasti i noga praktično gubi potpornu funkciju. Gnojni čir zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer u protivnom možete izgubiti ud.

Trofični ulkusi s dijabetesom imaju osobinu - vrlo ih je teško liječiti i slabo zarastaju. To je zbog činjenice da se oštećenja na koži stvaraju pod utjecajem mnogih faktora i da bi se pospješilo zarastanje potrebno je raditi na svim tim razlozima. Ali obnoviti puni protok krvi i oštećenih živaca gotovo je nemoguće, stoga je puno lakše spriječiti stvaranje čira nego ih liječiti.

Komplikacije trofičnih čira

Čirevi koji ostanu bez nadzora mogu dovesti do teških posljedica zbog kojih možete izgubiti ud, pa čak i život.

Zarazne komplikacije: erizipela, flegmon, celulitis, tromboflebitis, anaerobna infekcija, osteomijelitis, artritis i drugi. Takva patologija bez liječenja može dovesti do sepse i na kraju do smrti.

Maligna bolest, odnosno ulcerozni defekt može se transformirati u maligni tumor.

Pri prolasku u blizini čira velike posude može se razviti opasno po život krvarenje. To se prije svega odnosi na duboke rane.

Opšti tretman

Prije svega, propisani su lijekovi koji normaliziraju razinu glukoze ili se prilagođava već propisani plan.

Za poboljšanje živčane provodljivosti upotrebljavaju se lijekovi na bazi vitamina B, koji doprinose obnovi vlakana.

Propisani su i lijekovi za poboljšanje protoka krvi, uključujući Pentoksifilin, Trental, Cavinton, Actovegin i druge.

Kada se spoji bakterijska infekcija, obavezni su antibakterijski lijekovi, u prvom redu cefalosporini 3-4 generacije i fluorokinoloni. No, ispravnije će biti uzeti sadržaj iz rane za bakterijsku inokulaciju i na temelju rezultata antibiotikograma odabrati odgovarajući lijek.

Lokalni tretman

Prije svega, čirevi se moraju oprati antiseptičkim otopinama, poput hlorheksidina ili hidrogen peroksida. Nakon toga nanosi se sterilni preljev i mast s antibakterijskim lijekom (Levomekol).

Kad čir kod dijabetesa prestane gnojiti se i očisti, preporučljivo je započeti s korištenjem masti koje poboljšavaju regeneraciju i potiču ozdravljenje oštećenja, Solcoseryl se odnosi na takve lijekove.

Principi tretmana

Da bi liječenje trofičnog čira na šećernoj bolesti bilo uspješno, morate proći sljedeće korake:

  • temeljno tretiranje pogođenog područja,
  • istovar donjeg udova,
  • eliminacija bakterijske mikroflore,
  • naknada za osnovnu bolest,
  • ublažavanje nadutosti,
  • prepoznavanje i liječenje pratećih patologija koje ne dozvoljavaju da se proces ozdravljenja u potpunosti pojavi (anemija, patologija jetre, hronično zatajenje bubrega).

Uz ove stadije, ishemijske trofičke oštećenja zahtijevaju i revaskularizaciju (obnavljanje cirkulacije krvi u zahvaćenom udu), budući da je njihovo zatvaranje lumena žila.

Ako su rane komplicirane značajnim gnojnim procesima, potrebno je kirurško liječenje i detoksikacija pacijentovog tijela.

Nekrektomija

Mrtvo tkivo smatra se dobrim okruženjem za bakterije. Uz to, sprječavaju normalan odljev tekućine sa površine rane i stvaranje novih tkiva za zarastanje. Stoga je potrebno maksimalno ukloniti zonu nekroze.

Do ekscizije može doći koristeći skalpel i škare, mehanički, pomoću posebnog aparata koji isporučuje pulsirajuće mlazove vode, koristeći hemijsku metodu, koristeći proteolitičke enzime. Drugi način - liječnik nanosi vlažne pregrade, što pomaže da se osigura da se mrtvo tkivo odtrga.

Uklanjanje područja nekroze skalpelom i škarama najčešća je opcija, no ne koristi se ako je dno rane predstavljeno zglobnom površinom ili ako je trofički defekt ishemičan. Za vrijeme hirurškog liječenja koristi se Volkman kašika - alat u obliku kašike s malom površinom. Omogućuje vam da točno uklonite mrtve fragmente tkiva bez uništavanja žila.

Važno! Trofični čir na nozi treba pregledati sondom od tipke, jer vizualno plitki defekt može imati kanal duboke rane.

Istovremeno se uklanjaju i rožnice koje se formiraju uz rub čira.To vam omogućava da smanjite pritisak na samu ranu i poboljšate odliv njenog sadržaja. Postoje slučajevi koji zahtevaju uklanjanje nokatne ploče. To se događa ako je čir djelomično smješten na noktnom krevetu ili na vrhu prsta.

Liječenje rana

Ova faza liječenja trofičnih čira na šećernoj bolesti provodi se kako bi se smanjio broj patogena na površini pogođenog područja. Mnogo je uređaja koji se koriste za pranje, međutim dokazano je da upotreba špriceva sa iglom ne pokazuje lošiji rezultat.

Ne koristite za pranje trofičnih oštećenja:

  • rastvor kalijum permanganata,
  • jod
  • dijamantski zelena
  • rivanol
  • ljekovite tvari na bazi alkohola.

3% -tna otopina hidrogen peroksida koristi se u periodu čišćenja rane površine od gnoja i ugrušaka u krvi. Dopušteno je ispiranje čira na fiziološkoj fiziološkoj otopini natrijum-hlorida, Miramistin, klorheksidin, dioksidin. Kod kuće možete koristiti Acerbin sprej.

Materijal koji se koristi za obloge treba imati sljedeća svojstva:

  • atraumatski,
  • sposobnost održavanja vlažnog okruženja (dokazano je da se u takvim uvjetima ubrzava proces zacjeljivanja trofičnih čira na nogama s dijabetesom),
  • sposobnost apsorpcije sadržaja rana,
  • zaštitna svojstva (za sprečavanje bakterija),
  • odsutnost prepreka za normalan protok zraka do tkiva.

Gaza za oblačenje je nepoželjna, jer se prilikom sušenja može osušiti na površini rane i narušiti integritet granulacija. Može se koristiti u slučaju fistula, suvih nekroza ili čira na visokoj vlažnosti zraka.

U suvremenim metodama liječenja koriste se mrežasti preljevi, alginati, hidrogeli, poliuretanske spužve, hidrofilna vlakna itd.

Aids

Predstavljene supstance pokazuju efikasnost u kombinaciji sa modernim prelivima.

  • Antimikrobni lijekovi - Argosulfan, Dermazan, Betadine.
  • Stimulanti za regeneraciju - Bekaplermin, Curiosin, Ebermin.
  • Proteolitički enzimi - Iruksol, Himotripsin.

Masti se koriste na vodeno rastvorljivoj (Levomekol, Dioxizol) i masnoj osnovi (Solcoseryl, Actovegin).

Otpuštanje donjeg udova

Još jedan važan korak u liječenju trofičnog oštećenja. Bez obzira na lijekove koji se koriste, trofični čir neće zacijeliti dok pacijent ne stane na bolno stopalo. Potpuno adekvatno pražnjenje je ključ za povoljan ishod patologije.

Ako je rana lokalizirana na potkoljenici ili stražnjem dijelu stopala, nisu potrebni dodatni uređaji za istovar. Jedina poanta je potreba za nedostatkom kontakta rane s cipelama. Ako je čir na peti ili plantarnoj strani stopala, potrebni su posebni uređaji. Trenutno se koristi istovarni prekrivač izrađen od polimernih materijala. Postavlja se na stopalo i potkoljenicu. Predstavlja se u obliku čizme, koja može biti uklonjiva ili ne-izmjenjiva (prema preporuci liječnika). Ova metoda je dobra po tome što vam omogućava da šetate ulicom, radite, eliminirajući opterećenje na zahvaćenom području udova.

Istovar se događa zbog nekoliko mehanizama:

  • oko 35% opterećenja prenosi se sa stopala na potkoljenicu,
  • jačina pritiska je ravnomerno raspoređena,
  • rana je zaštićena od horizontalnog trenja,
  • smanjuje se oteklina zahvaćenog ekstremiteta.

Kontraindikacije za upotrebu polimernog čizme:

  • Apsolut - aktivni purulentno-nekrotični proces s razvojem sepse ili gangrene.
  • Relativno - kritično kršenje opskrbe krvlju, duboka rana malog promjera, značajna vlaga u koži na mjestu primjene, strah od korištenja polimernog uređaja.

Upotreba štaka, ortopedske cipele, jednostavno ograničenje hodanja po kući, stvaranje "prozora" za čir na tabanima neprihvatljive su metode liječenja trofičnih čira.

Kontrola infekcije

Lokalna upotreba antiseptika za uništavanje patogena nije dokazala svoju učinkovitost, što znači da je jedina metoda upotreba antibakterijskih lijekova. Ova sredstva su indicirana ne samo kada je defekt već zaražen, već i kad postoji visoki rizik od rasta bakterija (nekroza ishemijskih tkiva, veliki čirevi, dugotrajne rane).

Uobičajeni uzročnici infekcije rana:

  • stafilokoki,
  • streptokoki,
  • Proteus
  • E. coli
  • enterobakterije
  • Klebsiella
  • pseudomonad.

Imenovanje antibiotika događa se nakon sadržaja bakseva rane uz određivanje individualne osetljivosti patogena. Najefikasniji su penicilini, fluorokinoloni, cefalosporini, linkozamidi, karbapenemi.

Teški oblici patologije zahtijevaju intravensku primjenu antibiotika u stacionarnim uvjetima. Paralelno se provodi i kirurška drenaža rane, detoksikacijska terapija i korekcija šećerne bolesti. Kurs liječenja je 2 tjedna. Blaži stadij infekcije omogućava uzimanje antibiotika oralno u obliku tableta kod kuće. Kurs traje do 30 dana.

Nadoknada dijabetesa

Druga važna faza, bez koje ljekari ne mogu liječiti trofične čireve. Endokrinolog se bavi korekcijom terapije osnovne bolesti. Važno je držati razinu šećera u krvi ne višu od 6 mmol / L. Kod kuće se kontrola nad pokazateljima odvija uz pomoć glukometra. Kod bolesti tipa 1, rezultati se bilježe svaka 3-4 sata, s tipom 2 - 1-2 puta dnevno.

Da bi se postigla kompenzacija, koristi se insulinska terapija ili lijekovi za snižavanje šećera. Propisane su kratke insuline - za brzo snižavanje nivoa šećera i produženo uzimanje lekova (davaju se 1-2 puta dnevno, održavajući normalnu razinu tokom dana).

Obnova protoka krvi

Postoje medicinske i hirurške metode čiji je cilj obnavljanje dovoda krvi u zahvaćeno područje. Svi korišteni lijekovi podijeljeni su u dvije velike grupe:

U prvu grupu spadaju pentoksifilinski, ekstrakt ginka bilobe, nikotinska kiselina, sredstvo za razrjeđivanje krvi, heparin, Reopoliglyukin. Druga grupa je efikasnija. Njeni predstavnici su Vazaprostan, Alprostan.

Od hirurških metoda obnove protoka krvi, široko se koristi balonska angioplastika. Ovo je metoda "naduvanja" zahvaćene posude kako bi se povećao njen klirens. Da bi se produžio učinak hirurške intervencije, u ovu se posudu postavlja stent - uređaj koji drži arteriju od opetovanog sužavanja.

Druga metoda je bypass operacija. Angiohirurzi tvore rešetke za krv iz sintetičkog materijala ili pacijentovih vlastitih žila. Ova metoda pokazuje duži konačni rezultat.

U slučaju široke nekroze tkiva nakon revaskularizacije, može se izvesti operacija na stopalu:

  • mala djelomična amputacija,
  • nekrektomija
  • zašivanje rane ili njene plastike.

Borite se sa bolom

Uklanjanje boli nije manje bitna faza od gore navedene. Sledeći lijekovi su prepoznati kao efikasna sredstva:

Produljena upotreba NSAID-a zabranjena je zbog visokog rizika od krvarenja u probavnom sustavu. Derivati ​​metamizola (Baralgin, Tempalgin) mogu izazvati agranulocitozu.

Terapija dijabetičkih komplikacija narodnim lijekovima takođe se široko koristi, međutim mora se imati na umu da je zabranjeno samo liječenje. To može dovesti do pogoršanja problema. Pridržavanje savjeta liječenja stručnjaka je ključ za povoljan ishod patologije.

Zašto se pojavljuje patologija?

  • zatajenje srca, vaskularne bolesti,
  • problemi sa protokom krvi, posebno u udovima,
  • dijabetes melitus
  • hronični dermatitis koji se slabo liječi ili je prešao u vrlo napredan oblik,
  • promrzline i opekotine,
  • ateroskleroza
  • upalni procesi u limfnom sistemu,
  • bilo kakve zarazne ili sistemske bolesti.

Simptomi patologije

Trofični čir, čija fotografija možete promatrati u članku, ima standardnu ​​manifestaciju. Odnosno, za patologiju je karakteristično oštećenje integriteta kože, kao i sluznice. Čir može biti prilično dubok i opsežan što otežava njegovo zarastanje. Karakteristično za takvu patologiju je pojava recidiva i teško dugotrajno liječenje.

Sama rana praktično ne zaraste i može napredovati, pa je neophodna intervencija ljekara u ovom slučaju. Trofični čir, čiju ste fotografiju već vidjeli, može imati ovalni ili zaobljeni oblik i neravne rubove. Koža na zahvaćenom području je zbijena. Često rana počinje gnojiti. U tom slučaju pacijent može osjetiti bol.

Pored toga, bolest može imati sledeće simptome:

  • mišićni grčevi noću,
  • svrbež i peckanje u predelu rane,
  • pojava mrlja crvene ili bordo.

Značajke dijagnoze patologije

Ako znate da imate trofične čireve, liječenje kod kuće treba obaviti samo nakon potvrde dijagnoze od strane stručnjaka. U principu, nije teško odrediti ovu bolest, jer karakteristični simptomi pomažu u izvlačenju miješanih zaključaka. Međutim, nemoguće je otkriti uzroke pojave rana bez temeljitog pregleda.

Među standardnim metodama za postavljanje tačne dijagnoze spada i bris napravljen sa površine rane, krvni testovi. Naravno, potrebne su konsultacije s neurologom, kardiologom i vaskularnim specijalistom. Važan korak u procesu utvrđivanja patologije je ugradnja lokalizacije rana, njihov izgled.

Za anketu praktično nije potrebna tehnička oprema.

Koje su komplikacije moguće?

Trofični ulkusi kod dijabetesa, čije liječenje zahtijeva poseban pristup, kao i rane koje su nastale zbog drugih uzroka mogu dati određene neugodne posljedice. Komplikacije su u nekim slučajevima teže izliječiti od same patologije. Među njima se mogu razlikovati takva stanja kao:

  • ekcem, dermatitis, erizipele, kao i razne zarazne kožne bolesti,
  • tromboflebitis
  • uporno teško krvarenje
  • tetanus
  • infekcija s malim ličinkama insekata, koji i dalje pogoršavaju pacijentovo stanje.

Naravno, liječnik može propisati različite tretmane trofičnih čira. Međutim, on to radi tek nakon detaljnog ispitivanja. Samo-lijek u ovom slučaju ne vrijedi jer situaciju možete dovesti do onkološke patologije kože.

Tradicionalno i radikalno uklanjanje bolesti

Dakle, režim liječenja omogućava svakodnevno oblaganje cinkom, koji ne samo da dezinficira ranu, već i doprinosi njenom zacjeljivanju. Obavezno propustite pacijentu lijekove koji poboljšavaju protok krvi. U slučaju infekcije čirima koriste se antibiotici. Za pranje čira koriste se takvi lijekovi kao Miramistin, Iodopyron, Lavasept. Lijek "Streptocid" doprinosi zacjeljivanju.

Ako imate trofični čir, liječenje (masti ne preporučuju ljekari, jer sprečava zarastanje rane) može uključivati ​​hirurške metode za otklanjanje problema. Operacija je potrebna ako je vaskularna patologija dovela do bolesti.

Imajte na umu da ćete i vi morati jesti ispravno i uzimati multivitaminske komplekse.

Narodni recepti

Ako imate trofični čir, narodni lijekovi mogu biti vrlo efikasni u njegovom uklanjanju. Nekoliko recepata će vam pomoći.

  • Preljevi s lukom, kore vrbe i nevenima. Sve sirovine moraju biti pažljivo usitnjene do kaše. Dalje, sve sastojke promiješajte i prelijte kipućom vodom. Proizvod treba popiti toplo ujutro. Nakon toga u smjesu treba dodati dvije velike kašike meda. Proizvod koristite na sljedeći način: navlažite gazu u pripremljenoj tekućini i pričvrstite na ranu. Primjenjujte tvar do potpunog oporavka. Nakon upotrebe proizvoda, ranu je bolje tretirati uljem od heljde.
  • Sok od aloje može se koristiti za dezinfekciju čireva. Prirodno, biljka mora biti sredovječne dobi.
  • Brezov katran dobro pomaže. Prije nanošenja, zahvaćeno područje isperite votkom. Zatim se tvar nanosi na gazu i nanosi se na čir. Zavoj morate mijenjati svaka 2-3 dana. Liječenje treba biti do potpunog oporavka.
  • Domaći sir također pomaže u uklanjanju rana. Morate ga sami skuhati. Serum koji ostaje nakon pripreme koristi se za ispiranje čira. Zatim se na njega nanosi sir, obložen pergamentnim papirom i zavojen. Kompres treba ukloniti nakon sat vremena, a zatim obraditi zahvaćeno područje bilo kojim antiseptikom.

Značajke prehrane i vježbe terapije

Ako vam je dijagnosticiran trofični čir, kućno liječenje pomoći će bržem oporavku. Međutim, trebalo bi i popraviti svoju prehranu. Prije svega, izuzeti alkohol, gazirana pića, prženo meso i hranu iz objekata brze hrane. Pokušajte jesti povrće i voće bogato vlaknima, vitaminom D, E i kalcijem.

Fizioterapeutske metode takođe daju dobar efekat. Na primjer, terapija sa vježbanjem pomaže u jačanju mišića i krvnih sudova. U većini slučajeva pacijentu se preporučuje nositi kompresijsko donje rublje, da se izbjegne hipotermija. Pri prvim simptomima varikoznih vena pokušajte potražiti ljekara. Pravodobno liječenje takvih patologija pomoći će izbjeći pojavu čira.

Ostavite Svoj Komentar