Dijete ima povećanu gušteraču: uzroci i moguće bolesti

Bolesti gušterače javljaju se kod beba s razvojem prilično nepovoljnih simptoma. U nekim slučajevima mogu biti vrlo opasne i dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija. Ovaj članak će roditeljima reći šta da rade ako njihovo dijete ima povećanu gušteraču.

Dečji probavni sistem i dalje funkcioniše sasvim drugačije od odraslih. Različiti razlozi mogu dovesti do razvoja patoloških poremećaja u djetinjstvu. Ovi faktori, vršeći svoj uticaj na gušteraču, doprinose razvoju njegovog difuznog povećanja. Ljekari ovo patološko stanje nazivaju pankreatitisom ili upalom gušterače.

Ovo telo je jedinstveno. Ne samo da se odnosi na probavni sistem, već obavlja i niz endokrinoloških funkcija. Gušterača je uključena u metabolizam i održava normalnu razinu glukoze u krvi. Kršenja u njenom radu mogu dovesti do činjenice da će dijete imati dijabetes.

Ovo patološko stanje karakterizira povećana razina šećera u krvi.

Zdrava gušterača se obično sastoji od tri velika dijela - glave, tijela i repa. Svaka od ovih anatomskih formacija obavlja strogo definirane funkcije. Bez pankreasa kompletna probava je nemoguća. Taj organ oslobađa ogromnu količinu probavnih enzima u krv kao odgovor na gutanje hrane. Ova akcija potiče probavu.

Različiti razlozi mogu dovesti do razvoja reaktivne upale u ovom organu:

Poremećaj prehrane. Zloupotreba masne i pržene hrane čest je provocirajući uzrok upale u tkivu pankreasa. Takva neuhranjenost doprinosi činjenici da je tijelo prisilno izlučivati ​​dovoljno veliki broj enzima u dosta dugom vremenskom razdoblju. Ovo stanje dovodi do iscrpljivanja enzimske aktivnosti gušterače, što se očituje njegovim povećanjem veličine.

Manjak laktoze. Ovo je patološko stanje najaktivnije kod odojčadi. Ova patologija nastaje kod djeteta u periodu intrauterinog razvoja. Ovo stanje karakterizira imunitet djetetova tijela na bilo koju hranu koja sadrži kravlje mlijeko.

Modrice u trbuhu. Mehaničko oštećenje doprinosi oštećenju organa što nadalje dovodi do povećanja veličine uslijed jakog traumatičnog edema i upale.

Kongenitalne bolesti. Anatomske nedostatke u strukturi tkiva gušterače prate različiti poremećaji u radu organa. Te se patologije češće bilježe kod prijevremeno rođene djece. Prvi štetni simptomi počinju se pojavljivati ​​u pravilu kod djece mlađe od 1 godine.

Prisutnost mehaničke opstrukcije do izljeva žuči duž žučnih puteva. U većini slučajeva različito kamenje ili paraziti koji žive u žučnim kanalima dovode do ovog stanja kod beba. Vrhunac bolesti se javlja u dobi od 9-14 godina.

Hronična patologija organi gastrointestinalnog trakta. Bolesti stomaka i crijeva, što dovodi do kršenja probave, takođe doprinose poremećaju gušterače. Takav kombinirani razvoj patologija može se pojaviti kod djeteta s razvojem mnogih dispeptičkih simptoma.

Dugotrajna upotreba lijekova. Neki lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije i drugih neuroloških poremećaja mogu doprineti razvoju oštećenja tkiva pankreasa kod deteta.

Kršenje metabolizma kalcijuma. Povećanje ovog elementa u dječijem tijelu često je povezano s oštećenom proizvodnjom vitamina D. Predoziranje ove tvari može također izazvati razvoj reaktivne upale gušterače kod djeteta.

Upala u gušterači, koja se u njemu razvila kao rezultat izloženosti bilo kojem uzroku, dovodi do pojave širokog spektra kliničkih simptoma kod bebe. Većina ih je povezana s oslabljenom probavom. Dakle, kod djeteta koje ima uvećanu i upanu gušteraču, može se pojaviti bolovi u trbuhu. Obično se pojačava nakon 40-60 minuta od trenutka jela.

Važno je napomenuti da se sindrom boli značajno povećava ako je dijete jelo masnu ili prženu hranu.

Kršenje stolice - takođe čest simptom koji se pojavljuje kod deteta koje ima uvećan pankreas. U ovom slučaju bebu više dovodi dijareja. Funkcionalne smetnje u gušterači dovode do razvoja ovog simptoma. Nedovoljan unos probavnih enzima u krv doprinosi činjenici da se hrana koju dijete pojede ne apsorbuje u potpunosti. To se manifestuje dijarejom.

Hronični pankreatitis bebe često gube na težini. Obično se ovaj simptom dobro manifestira kod male djece. Takva djeca mogu zaostajati za svojim vršnjacima u smislu fizičkog razvoja. Gubitak kilograma kod teških bolesti može biti prilično značajan. Apetit djeteta u ovom je slučaju u pravilu u potpunosti očuvan.

Gdje ići?

Liječnici moraju provesti nekoliko testova kako bi postavili dijagnozu. Najosnovnije ispitivanje je palpacija trbuha. Ovu studiju provodi pedijatar tokom savjetovanja. Ovakav jednostavan pregled dozvoljava lekaru da utvrdi koliko pankreasa ima u detetu.

Da bi se utvrdio stepen funkcionalnog oštećenja, obavezno je biohemijski test krvi. U ovom se slučaju procjenjuje nivo amilaze. Ovaj specifični marker omogućava ljekarima da procijene koliko je oštećeno tkivo gušterače, kao i da utvrde težinu bolesti. Povećanje amilaze u krvi karakterističan je simptom pankreatitisa.

Povećanje pankreasa može se odrediti i pomoću savremenih istraživanja. Oni uključuju Ultrazvučno, računarsko i magnetnorezonantno snimanje. Ova su istraživanja visoke rezolucije i mogu otkriti gotovo sve anatomske nedostatke.

Takve metode možete primijeniti kod beba čak i na najmlađoj, jer ne donose djetetu nikakvu nelagodu i bol.

Nakon uspostavljanja dijagnoze, bebi je propisana terapija. Liječenje djece oboljele od pankreasnih bolesti uglavnom provode pedijatrijski gastroenterolozi. Pedijatri takođe mogu liječiti takva patološka stanja.

Preduslov za liječenje je dijeta. Eliminira upotrebu masne, pržene i začinjene hrane. Takva terapijska prehrana u pravilu se propisuje djeci za život. Bilo kakve pogreške u prehrani mogu dovesti do značajnog pogoršanja općeg stanja i dobrobiti djeteta.

Osnova je svakodnevne prehrane beba sa različitim patologijama gušterače proteini i proizvodi od žitarica. Prilikom odabira posuđa, trebali biste dati prednost nemasnim. Kao proizvode koji sadrže bjelančevine možete koristiti puretinu, piletinu, teletinu, morsku i riječnu ribu, plodove mora, kao i svježe mliječne proizvode. Možete ih nadopuniti bilo kojim prilogom od žitarica i povrća.

Maslac u ishrani beba sa upalom gušterače treba značajno ograničiti.

Dopuniti posuđe ovim proizvodom treba biti vrlo oprezan. Bolje ga je zamijeniti biljnim. Koristite u prehrani bebe koja pati od nedostatka laktaze takav proizvod ne bi trebao biti.

Ako dijete ima netoleranciju na mliječne proizvode načinjene od kravljeg mlijeka, onda ih treba u potpunosti isključiti iz svakodnevne prehrane. Odlična alternativa u ovom slučaju su hrana napravljena od kozjeg proteina. Oni se mogu uključiti u ishranu beba od vrlo malih godina. Dijete treba pažljivo ući u ove proizvode promatrajući njegovo opće stanje i stolicu.

Kako bi poboljšali probavu bebe i rad njegovog pankreasa, obavezno slijedite dijetu. Dijete treba jesti strogo u isto vrijeme. Za normalno funkcioniranje tijela trebao bi primati 5-6 obroka dnevno. „Suve“ grickalice su u potpunosti isključene. Grickalica je bolje nezaslađeno voće ili mliječni proizvod.

Ako patologiju gušterače prati kršenje aktivnosti enzima, tada su u ovom slučaju propisani različiti lijekovi. Propisani su im, po pravilu, prilično dug prijem. Na takve enzimska sredstva odnositi Mezim, Creon, Festal i mnogi drugi. Koristite ove lijekove treba uz obroke, piće puno tekućine.

Samo liječnik propisuje takve lijekove, jer mogu imati niz kontraindikacija za upotrebu.

U nekim slučajevima se za uklanjanje štetnih simptoma hirurško liječenje. U većini slučajeva koristi se kod beba koje imaju bilo kakve anatomske nedostatke u strukturi gušterače. Također, kirurške operacije su indicirane da eliminiraju popratne patologije koje dovode do funkcionalnih probavnih smetnji. Odlučuje o potrebi takvog liječenja pedijatrijskog trbušnog hirurga.

Kako je upala gušterače opasna, pogledajte u sljedećem videu.

Mi znamo razlog, znamo rješenje

Za početak ćemo se pozabaviti dijelovima ovog tijela. Ovo je potrebno kako bi se prepoznali uzroci bolesti. Dakle, gvožđe se sastoji od tijela, glave i repa. Može se povećati kao cijeli organ - ovo će se nazvati ukupno povećanje, ili lokalno, ako se promijeni veličina, na primjer, repa ili tijela. Prema tome, svaka vrsta povećanja ima svoje razloge. Pogledajmo zašto najčešće kod djece dolazi do totalnog porasta gušterače.

Dijagnoza pankreasnih bolesti

  • U pozadini sistemskih autoimunih procesa.
  • Sa zatvorenom povredom trbuha.
  • S urođenom bolešću - cističnom fibrozom, koja je karakterizirana ispuštanjem gustih izlučenih tekućina.
  • Kao rezultat trovanja lijekom.
  • Uz prisustvo prirođenih malformacija. Na primjer, željezo izgleda poput potkove.
  • Uz bolesti dvanaesnika, koje prate ulcerozne lezije sluznice.
  • Kod hroničnog ili akutnog upalnog procesa.

Vrijedno je reći da porast gušterače može biti potpuno normalan proces kod djeteta. Na primjer, tokom perioda rasta svih organa. U ovom će slučaju ovaj fenomen biti privremen i ako ste zabrinuti zbog ovog procesa, možete ići na ultrazvučni pregled. Tokom studije, u pravilu će djeca kod stvaranja željeza imati veličinu proporcionalnu ostalim organima.

Pogledajmo sada uzroke lokalnog porasta, to jest kad se promijeni veličina repa ili tijela organa. Dakle, nejednaka promjena može biti posljedica:

Stvaranje kamenja u gušterači

Formiranje ciste (i lažno i istinito).

  • Tumorski procesi (stvaranje oba dijela žlijezde i dvanaesnika).
  • Promjena svojstva organskih tkiva u pozadini hroničnog pankreatitisa.
  • Pojava apscesa (suppuration).
  • Formiranje kamenja.
  • Ovdje vrijedi reći da samo dijagnoza može utvrditi prave uzroke boli kod djeteta. Kažemo i da se u djetinjstvu najčešće dijagnosticiraju urođene bolesti, na primjer cistična fibroza. Liječenje takvih bolesti zahtijevat će integrirani pristup. Ali evo kako „čuti“ prvo zvono i na vrijeme prepoznati problem, razmotrit ćemo dalje.

    Pet simptoma koji mogu upozoriti

    Kod djeteta se simptomi promjene veličine pankreasa mogu pojaviti i munjevito, tako i sakriti bez očiglednih problema. Ali postoji nekoliko „zvona i zvižduka“ koji mogu signalizirati prisustvo hronične ili lokalne bolesti.

    Znakovi pankreasne bolesti kod djece

    Neprestano lupetanje i osećaj gorčine.

  • Nedostatak apetita i mučnina nakon svakog obroka.
  • Povraćanje
  • Poremećaj ili promjena stolice (najčešće u obliku proljeva).
  • Pojava boli u rebrima ili trbuhu. Bol se može javiti u donjem dijelu leđa ili ruci. Dijete može reći da mu "gori u stomaku".
  • Ako se na pozadini spaljivanja u trbuhu, mučnine i povraćanja, podigla visoka temperatura, možemo govoriti o prisutnosti upale - pankreatitisa. U pravilu se kod takve bolesti simptomi pojačavaju vrlo brzo i akutni su. No s lokalnim porastom, promjenom tkiva repa ili autoimunim procesima, simptomi se mogu manifestirati postepeno i sporo. Na primjer, dijete povremeno bude uznemireno paljenjem u trbuhu i mučninom. Ako se takvi simptomi stalno ponavljaju, svakako je vrijedno kontaktirati terapeuta kako biste saznali razloge.

    Zašto je tako važno naći razlog? Činjenica je da su pored glave organa, tijela i repa gušterače pored drugih organa i žila koji mogu uticati na zdravlje tkiva. Na primer, glava žlezde može da se „pritisne“ na dvanaestopalačno crevo i prouzrokuje začepljenje creva.

    "Vruće vrijeme" za gušteraču

    Uzroci povećanja pankreasa

    Ljekari su identificirali nekoliko razdoblja opasnih za gušteraču tokom kojih funkcija djeteta može biti poremećena. Ovo je:

    • uvođenje prvog hranjenja,
    • prelazak sa dojenja na umjetnu ishranu,
    • uvođenje mrvica u vrtić,
    • prvih školskih mjeseci
    • adolescencija.

    Tokom ovih „životnih promjena“ kod djece mijenjaju se i emocionalno okruženje i prehrana. U stvari, kršenje prehrane može dovesti do povećanja gušterače.

    Usput, u tinejdžerskom periodu promjena veličine organa može biti povezana s hormonskim poremećajima.

    Šta raditi u tako opasnim periodima? Prvi je nadzor nad bebinom prehranom i dnevnom rutinom. Drugo je promatranje promjena u apetitu i raspoloženju. Primijetite li uznemirujuće simptome, na primjer, stalnu mučninu kod bebe ili povraćanje, posavjetujte se sa stručnjakom i podvrgnite se ultrazvučnom pregledu, kao i pretrazi krvi kako bi se isključio razvoj patoloških procesa.

    "Intimni prijatelj" - pankreatitis

    Da, da, to je takva bolest koja se najčešće dijagnosticira kod djece sa povećanom gušteračom. Pankreatitis je upalna bolest koja se najčešće javlja zbog nezdrave prehrane. Kod dojenčadi se pankreatitis može manifestirati kao alergija na hranu. Pankreatitis je opasan jer može zahvatiti susjedne organe - jetru, srce i bubrege, jer šta je upala žlijezde? To je proces u kojem se zahvaćena lezija pojavljuje u organu. Ovaj fokus emitiraju toksični enzimi koji prodiru u krvotok i mogu utjecati na druge organe. Koji su simptomi pankreatitisa?

    • Dijete se može žaliti na gorak okus u ustima.
    • Povraćanje ili proliv pojavljuju se nakon jela.
    • Beba se može žaliti na stalne bolove i peckanje ispod rebara.
    • U predjelu rebara, abdomena mogu se pojaviti crvene ili ružičaste mrlje.
    • U ustima se oseća suhoća, a u kutovima usta - zastoj.

    Također, kod djece se pankreatitis može manifestirati u obliku naglog porasta temperature zbog promjena stolice ili blage boli u trbuhu. Šta učiniti ako primijetite takve simptome kod djeteta? Prvo, sami ne propisujte tretman. Naravno da biste mogli pomisliti da je to uobičajeno trovanje hranom ili samo beba prepržena pržena. Drugo, djelujmo mudro i posavjetujte se s liječnikom. Šta će vas imenovati? Dijete će uzeti krvni test i ultrazvuk gušterače. Možda će lekar propisati ultrazvuk susednih organa - bubrega i jetre, jer se gvožđe može povećati i zbog bolesti drugog organa. Nakon toga, specijalista će propisati tretman koji će se sastojati od stroge prehrane i nekih lijekova.

    Značajke liječenja pankreasa

    Kontrolišite ishranu dece

    Naravno, liječenje povećane žlijezde ovisit će o uzroku. Ovo može biti i nježni dijetalni i hirurški tretman. Jasno je da lokalno povećanje može biti povezano s cistom ili neoplazmom koja se najprije mora ukloniti, a zatim vratiti u funkcije organa. Postoji nekoliko opštih principa lečenja:

    • Stroga dijeta. U upalnom procesu iz djetetove prehrane isključuje se sve masno, začinjeno, prženo i slatko. Dozvoljeno je koristiti riblje voće, povrće, ribu, skuti sir i meso.
    • Upotreba lijekova za suzbijanje sekretorne aktivnosti. To mogu biti hormonski lijekovi ili lokatori histaminskih receptora.
    • Upotreba dodatnih enzima za normalizaciju crevne mikroflore i obnavljanje gušterače.

    Ponekad liječenje uključuje potpuno odbacivanje hrane na nekoliko dana, a kod hroničnog pankreatitisa dijete će se morati stalno pridržavati dijeta. Imajte na umu da možete izbjeći pojavu upalnih procesa ako pratite dijetu i dnevnu rutinu djeteta. Pržena, začinjena i dimljena hrana povećava teret na tijelo zbog čega postoji opasnost od pankreatitisa. Znate da je lakše sprečiti bolest nego proći dugo i mučno liječenje.

    Upala

    Upala gušterače i kod odrasle i kod djeteta prati vrlo karakterističan sindrom boli. Bol se obično steže i povlači se, ako zauzmete određenu pozu. U slučaju kada postoji akutni period toka bolesti, moguće je povećanje tjelesne temperature. Sa upalom gušterače, povećava se u veličini.

    Gore navedeno stanje ukazuje na razvoj akutnog oblika pankreatitisa. Ako se napadi boli ponavljaju, stručnjaci postavljaju odgovarajuću dijagnozu - hronični pankreatitis. Svaki od slučajeva zahtijeva hitnu medicinsku pomoć i odmor za krevet. Ponekad je indicirana hospitalizacija u hiruršku bolnicu.

    Važno je zapamtiti da bolest jetre može dovesti i do upale ovog organa. Uparena sa gušteračom, jetra je važan probavni organ.

    Dijagnostika

    Upala pankreasa samo u akutnom stadiju daje očigledne simptome:

    • povraćanje i mučnina
    • primetno blanširanje kože,
    • akutna bol u pojasu ispod rebara,
    • opipljiva napetost prednjeg trbušnog zida,
    • groznica
    • pretjerano znojenje i slabost.


    Kada je patološki proces u remisiji, osoba se može osjećati slabo, primijetiti pretjerano znojenje, periodičnu pojavu proljeva i probavnih smetnji. Međutim, osjećati će se potpuno zdravo.

    Prvi znakovi upale često se pojavljuju nakon jela tek nakon 2 sata, a opisuju se kao teža u stomaku. Uz to, postoji značajno smanjenje apetita, vrtoglavica, glavobolje koje se javljaju prilično često. U ovo određeno vrijeme događaju se patološke promjene negativne prirode.

    S upalom gušterače kod djece primjećuju se slični simptomi koji se pojavljuju ne rjeđe nego kod odraslih. Gotovo svako kršenje odljeva žuči iz žučnog mjehura kod djeteta povezano je s opasnošću stagnacije peptida i želučanog soka. Pojava upalnih procesa i razvoj patogene mikroflore događa se upravo na gornjoj pozadini.

    U životu djeteta primjećuju se najopasniji periodi za gušteraču:

    • unošenje dodataka i komplementarnih namirnica,
    • prelazak sa dojenja na umjetni ili mješoviti oblik,
    • probijanje zuba,
    • vrtić (početak posjete),
    • prvi razred (škola),
    • prijelazno doba (tinejdžerski).


    Zanimljivo je da se u adolescenciji gotovo svaka patologija razvija na pozadini teškog hormonskog zatajenja. U ovoj dobi se dijabetes melitus manifestira prilično često.

    Povećanje gušterače zbog njegove upale kod djece može se dogoditi zbog loše kvalitete prehrane, pogoršanja životnih uvjeta u okolišu i sjedilačkog načina života. Svi ovi faktori negativno djeluju ne samo na gušteraču, već i na cijeli organizam.

    Otpornost tijela na bolesti direktno ovisi o aktivnosti imunološkog sistema. Pankreatitis kod djece na ovoj pozadini je uobičajena bolest koja se može pokrenuti bilo kojom infekcijom ili virusom koji je "prodro" u tijelo.

    Upala gušterače, a samim tim i njeno povećanje u djece, u pravilu imaju slijedeće razloge:

    • trovanje hranom
    • zaušnjaka (zaušnjaka), cistične fibroze (nasledne bolesti telesnih žlezda), bilo kakvih urođenih malformacija gastrointestinalnog trakta,
    • uzimanje velikog broja određenog broja lijekova, posebno antibiotika,
    • hrana, uključujući masnu i dimljenu hranu, ogromnu količinu slatkiša, brze hrane. Dosta često je uzrok pankreasa u djeteta dug vremenski period između obroka,
    • povrede leđa i trbuha, kao i pretjerani fizički napor.

    Bolest pankreasa

    Roditelji često zaliju slatkiše za svoju djecu. Naravno, ne možete da pokvarite dijete, ali pretjerano konzumiranje slatkiša i drugih slatkiša samo preopterećuje bebin probavni trakt, što dovodi do različitih bolesti gušterače. Pred njima su metabolički poremećaji.

    Treba napomenuti da metabolizam ne narušavaju samo slatkiši, već i dimljena hrana, kao i "nezdrava" hrana, koja je u posljednje vrijeme postala prekomjerno popularna i poželjna, na primjer, čips ili bilo koja konzervirana hrana.

    Kada dijete ima upalu gušterače, razvija bolove u trbuhu, proliv, povraćanje i mučninu. Čim se pojave ovi simptomi, uskoro biste trebali potražiti medicinsku pomoć, točnije kvalificiranog stručnjaka.

    Akutna upala pankreasa, koja se inače naziva pankreatitis, manifestuje se kod djece istom učestalošću kao i u odraslih. Ova bolest je akutna lezija organa sa inflamatornom i destruktivnom prirodom. Povezana je s enzimatskom toksičnošću i aktiviranjem enzima pankreasa unutar žlijezde. Razlikuju se sledeći slučajevi:

    Hronična upala pankreasa kod djece, što je vrsta pankreatitisa. Provodi se dugo, i rijetko se dijagnosticira, jer gotovo uvijek traje u kombinaciji s patologijom želuca i crijeva. Stručnjaci razlikuju nekoliko faza razvoja hronične bolesti kod djeteta:

    • ponavljajući
    • hronični, sa stalnom boli,
    • latentni.

    Kod djece se takve bolesti gušterače takođe mogu razviti:

    • rak repa i tijela - zloćudna formacija,
    • cista - benigna formacija,
    • kamenje
    • lipomatoza - ireverzibilni procesi uzrokovani omotavanjem organa masnim tkivom i naknadnim pojavama masne degeneracije.

    Rak repa je najopasnija bolest ovog organa.

    Ako se kod djeteta pojave simptomi koji ukazuju na bilo kakvu bolest gušterače, potrebno je potražiti pomoć stručnjaka koji je u mogućnosti postaviti tačnu dijagnozu i propisati odgovarajući tijek liječenja.

    U procesu liječenja djeteta, trebate ga hraniti samo dozvoljenim proizvodima prema preporukama liječnika. Prema posebnoj prehrani dopušteno je jesti pirjano povrće, sušeno voće, nezaslađeno vođeno voće, smeđi hljeb, cvjetača, kisela pavlaka, skuta i mlijeko s niskim udjelom masti.

    Bolest gušterače može dovesti do ozbiljnih posljedica, stoga je važno odmah se obratiti liječniku ako se pojave odgovarajući simptomi. Pravovremena dijagnoza je već pola uspjeha u liječenju bilo koje bolesti.

    Korisni video o problemima sa gušteračom i žučnim peskom kod dece

    Uzroci povećanja pankreasa

    Postoje prirođeni uzroci zbog kojih dijete može imati uvećan gušterača. To su uslovi kao što su:

    • početna nerazvijenost tela,
    • zamjena mjesta pankreasa keloidnim tkivom koje nema sposobnost lučenja enzima,
    • mehaničko oštećenje propusnosti kanala koji transportira probavni sok u crijeva,
    • nedostatak enzima
    • nasljedni pankreatitis.

    Stečeno gušterače gušterače moguće je i zbog neuravnotežene prehrane prepune štetnih proizvoda koji sadrže boje, emulgatore, zgušnjivače, arome i druge dodatke. Također, kršenje funkcija gušterače, što je dovelo do njegovog povećanja, može biti uzrokovano jakom intoksikacijom.

    Hronični gastritis, kolitis, disbioza i druga patološka stanja crijeva, trome bakterijske i virusne infekcije, kao i mehaničke povrede trbuha negativno utječu na stanje žlijezde. Razlog smanjenja aktivnosti žlijezde može biti kršenje motoričke funkcije probavnog trakta.

    Faktor koji dovodi do povećanja gušterače kod djeteta ponekad je bolest drugih organa gastrointestinalnog trakta, pošto su međusobno povezani i imaju međusobni utjecaj.

    Tijelo percipira nedostatak enzimske aktivnosti kao signal za veću proizvodnju i nedostatak kvalitete nadoknađuje količinom. Kao rezultat toga, željezo se preopterećuje i počinje povećavati veličinu. Taj se proces ne može dugo trajati; s vremenom se smanjuje proizvodnja enzima.

    Veoma je važno da na vrijeme primijetite patološki proces i započnete s odgovarajućim liječenjem. Pojava problema kod djeteta ukazuje na prirodu izmeta:

    • tečna konzistencija
    • masni sjaj, pojava filma na površini,
    • vrsta odbojnog mirisa.

    Alarmantni simptomi su letargija i blijedost djeteta, izražen gubitak težine. Poremećaj probavnog procesa izaziva nadimanje, bolne kolike, mučninu.

    Lokalno uvećanje gušterače

    Akutna ili kronična upala su glavni uzroci povećane gušterače. Oba oblika bolesti mogu biti praćena hipertrofijom gušterače. Patološki proces može biti izraženiji u jednom dijelu žlijezde, što dovodi do neujednačenog porasta. Hronični oblik pankreatitisa nema uvijek izražene simptome, odvija se potajno i često dovodi do ozbiljnih komplikacija.

    Ako je rep gušterače uvećan, onda mogu biti krivi sljedeći uvjeti:

    • velika oteklina koja prati edeme,
    • pseudocista
    • cistični adenom,
    • apsces gušterače
    • kalkulus u kanalu.

    Kada se glava žlezde poveća, onda su mogući uzroci ove patologije:

    • ožiljci i neoplazme malog papila dvanaestopalačnog creva,
    • pseudocista koja se nalazi u glavi pankreasa,
    • apsces u glavi organa,
    • karcinom gušterače ili metastaze iz drugih organa,
    • cistični adenom,
    • duodenitis
    • kalkulus koji prekriva kanal.

    Moguća su i druga patološka stanja u kojima je utvrđena hipertrofija dela žlezde. Najčešće je to uzrokovano upalom, ali mogući su i tumorski procesi u tkivima gušterače, stoga je, ako se otkrije djelomično uvećanje organa, potrebno dodatno ispitivanje kako bi se isključila onkopatologija.

    Kritična razdoblja

    Postoje periodi kada se primjećuje najveći rizik od patologija pankreasa. Pedijatri preporučuju pažljivo praćenje zdravlja djeteta za vrijeme:

    • prvo uvođenje komplementarne hrane,
    • prebacivanje beba na umjetnu prehranu,
    • bebina zavisnost od vrtića,
    • prvih meseci škole,
    • period najaktivnijeg puberteta.

    Tokom ovih radikalnih promjena, djeca često doživljavaju anksioznost i frustraciju, osim toga, mijenjajući svoju prehranu i dnevnu rutinu. Kršenje prehrane i pogoršanje kvalitete prehrane može dovesti do povećanja žlijezde. U pubertetu je hipertrofija organa najčešće uzrokovana hormonskim poremećajima.

    Tokom ovih kritičnih razdoblja za gušteraču važno je pažljivo nadzirati režim i prehranu djeteta, obratiti pažnju na njegov apetit i raspoloženje. Znakovi zabrinutosti uključuju blijedost, proliv, gubitak težine, povraćanje ili trajnu mučninu. U ovom slučaju specijalist će vam savjetovati da prođete pregled kako biste na vrijeme dijagnosticirali patološki proces u gušterači i spriječili komplikacije.

    Lečenje patologije

    Terapija patologije ovisi o faktorima njene pojave i stupnju oštećenja. U blagim je slučajevima liječenje ograničeno na propisivanje dijeta, a u složenim slučajevima ponekad je potrebna hirurška intervencija.

    Kada se bilo koji dio gušterače poveća zbog tumora ili ciste, prvo se pokazuje kirurško liječenje, a zatim već treba uraditi obnavljanje funkcija organa. Terapija ima nekoliko važnih komponenti:

    • Imenovanje antisekretornih lekova.
    • Uzimanje enzimskih pripravaka i kapsula za obnavljanje crijevne mikroflore.
    • Stroga dijeta. Sva prekomjerno masna, začinjena konzervirana hrana potpuno je isključena iz djetetove prehrane. Hrana se može kuhati na pari, pirjati bez ulja ili kuhati u vodi.

    U akutnom obliku bolesti dijeta započinje razdobljem potpunog posta 4 dana, a hronični uključuje upotrebu terapeutske prehrane u dužem periodu. Pogoršanja se mogu izbjeći samo strogim pridržavanjem propisa liječnika, pridržavanjem režima i dijeta.

    Medicinska ishrana

    Svrha prehrane u ovom periodu je osigurati mir za nezdravu gušteraču. To se može postići upotrebom mehaničkih i hemijskih sredstava: termička obrada (vrenje i parenje) i temeljno mljevenje (mljevenje, obrada u miješalici). U ovom slučaju izbornik treba biti sastavljen na takav način da se ravnoteža BJU-a ne poremeti.

    Dijeta s povećanjem gušterače zahtijeva dugo i strogo pridržavanje. I u akutnom i u hroničnom periodu bolesti sljedeći su proizvodi strogo zabranjeni:

    • čokoladna poslastica,
    • čips i krekeri sa začinima,
    • proizvodi s posebnim okusima i bojama,
    • konzervirana, dimljena i pržena hrana,
    • masna riba i meso,
    • gazirana pića
    • kobasice,
    • kondenzovanog mleka i sladoleda,
    • svježe voće.

    U razdoblju remisije dijeta se malo proširuje, ali većina nabrojanih proizvoda i dalje je zabranjena. Djetetu možete dati ribu, riblje pire ili parne mesne okruglice, kuhanu ribu, pirjano povrće, sokove.Svako novo jelo treba uvoditi postepeno, posebno ako je dijete još malo. Ako osjetite mučninu ili proliv, trebali biste pažljivo pregledati dijetu i isključiti jelo koje je izazvalo ovu reakciju.

    U mirnom periodu prehrana se sastoji uglavnom od povrća, kaše, pire od povrća, povrća i mesa, mliječnih proizvoda niskog sadržaja masti. Žitaricama možete dodati malo mlijeka, slatkiši su dozvoljeni u minimalnim količinama (džem, med). Važno je da hrana bude redovna, a i dugi odmori i obilne večere u koje se napuni nezdravi organ nisu prihvatljivi.

    Prevencija pankreatitisa

    Da biste spriječili povratak bolesti, morate se pridržavati sljedećih preporuka:

    • ishrana deteta treba da bude prilagođena njegovom uzrastu i biološkim potrebama organizma,
    • potrebno je pravodobno prepoznati i liječiti gastrointestinalne bolesti, kako bi se spriječila pojava helminthiases i zaraznih bolesti,
    • lijekove djetetu treba davati samo u skladu s receptom liječnika.

    Kada se gušterača tek počinje povećavati, simptomi mogu biti potpuno odsutni ili biti zanemarivi. Potrebno je obratiti pažnju na najznačajnije znakove lošeg zdravlja (letargiju, blijedost), te u slučaju otkrivanja očiglednih simptoma bolesti (bol, povraćanje, mučnina) odmah potražiti liječničku pomoć. Djeca sa utvrđenim povećanjem gušterače trebaju medicinski nadzor pedijatrijskog gastroenterologa i lječilišta.

    Pogledajte video: Građa, funkcija i bolesti probavnih organa (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar