Čirevi na nožnim prstima kod dijabetesa

Zašto dijabetes često prati stvaranje čira na tijelu i zašto ih je tako teško riješiti? Što se tiče stvaranja čira na šećernoj bolesti, zaista postoji puno pitanja koja medicina itekako može objasniti.

Dijabetes je složena bolest koja se manifestira u više porasta razine šećera. Funkcija mnogih organa je poremećena, pogoršava se inervacija i trofizam kože. Nažalost, ovaj postupak je teško liječiti, a može se ponoviti na istom mjestu.

Epidemiologija

Čirevi su najčešća komplikacija dijabetičara. Otprilike trećina hospitalizacija za pacijente sa dijabetesom povezano je s njima.

Čirevi kod otprilike svakog drugog pacijenta dovode do amputacije udova (ili para udova).

Prema statističkim podacima, ulcerozno oštećenje tkiva zabilježeno je kod 80% dijabetičara sa 15-20 godina bolesti. Istovremeno, dva od tri pacijenta umiru od gangrenousnih komplikacija.

Oko 40% pacijenata nakon operacije izgubi pokretljivost ili je pokretnost vrlo ograničena. U otprilike 60% slučajeva gnojni nekrotični efekti pojavljuju se na drugom udu, pa takvim pacijentima moraju amputirati drugu nogu.

Kompleti gangrenih čira na šećernoj bolesti 40 puta su češći nego kod osoba bez dijabetesa. U 85% bolesnika čir na stopalu dovodi do amputacije.

Uzrok razvoja peptičnog čira na šećernoj bolesti u 4 od pet slučajeva jesu vanjska mehanička oštećenja.

, , , , , , , , , , ,

Uzroci čira na dijabetesu

U osoba sa šećernom bolešću glavni poremećaj se smatra poremećenim mehanizmom metabolizma ugljikohidrata - i u krvnim ćelijama i u staničnoj strukturi čitavog organizma. U nekim slučajevima se takvo kršenje ne manifestira ni na koji način sve dok ne postoje znakovi šećerne bolesti ili neke druge sekundarne bolesti (koje mnogi ne povezuju s dijabetesom). Takva sekundarna patologija može biti moždani udar, akutni srčani udar, oštro pogoršanje vidne funkcije, razvoj zatajenja bubrega. Čirevi se najčešće nalaze kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 - najvjerojatnije zbog činjenice da ova vrsta bolesti može dugo trajati bez ikakvih simptoma i to u vrijeme kada su metabolički procesi u tkivima već oštećeni.

Liječnici također ističu još jedan važan razlog za nastanak čira na dijabetesu - to je nepažljivost pacijenta i zanemarivanje savjeta liječnika o promjeni prehrane i načina života. Nažalost, mnogi pacijenti i dalje puše i piju alkohol, uprkos zahtjevu liječnika da isključi loše navike iz svog života.

Odvojeni provokativni faktori rizika također igraju značajnu ulogu.

, , , , , , , , , , ,

Čimbenici rizika

  • Mehaničke ozljede kože (osip, pukotine, opekotine itd.).
  • Varikozne vene, druga vaskularna oboljenja.
  • Nošenje podstandardnih ili neudobnih cipela.
  • Limfna drenaža u udovima.
  • Aterosklerotske promjene u krvnim žilama, hipertenzija.
  • Čir na pritisku, produženo nošenje preliva, uključujući gips.
  • Duga intoksikacija, ketoacidoza, bolesti jetre i bubrega.
  • Nepoštivanje preporuka liječnika o prehrani za dijabetes, prisustvo loših navika.

, , , ,

Patogenetske karakteristike čireva kod dijabetesa su raznolike. Suština je: dijabetes je složena metabolička patologija, koju prati neuspjeh osjetljivosti i proizvodnja inzulina. Dijabetes tipa 1 nastaje kod oslabljene proizvodnje inzulina. Za dijabetes tipa 2, ovaj simptom nije karakterističan, ali je oslabljena osjetljivost na inzulin, što dovodi do njegove zlouporabe u tijelu.

Inzulin je nezamjenjivi protein proteina koji direktno sudjeluje u apsorpciji i transformaciji glukoze. Ako tkiva ne percipiraju inzulin pravilno, počet će niz poremećaja - posebno, porast će nivo glukoze u krvotoku. To sa svoje strane povlači za sobom razvoj neurovaskularnih promjena.

Ljekari opisuju izražene promjene u različitim terminima. Dakle, oštećenje neurona kod dijabetesa naziva se izrazom "dijabetička neuropatija", a s promjenama u najmanjim žilama govore o dijabetičkoj angiopatiji. I prva i druga patologija posljedica su sistemskog neuspjeha metaboličkih procesa.

Prije svega, poremećaji se odnose na vaskularne zidove, koji postaju tanki i lomljivi. Kapilare su začepljene, a velike žile postepeno su pogođene aterosklerozom. Međutim, čir kod dijabetesa ne pojavljuje se kod svih bolesnika, a prije svega oni koji zanemaruju liječenje, ne slušaju medicinske preporuke i ne kontrolišu pokazatelje glukoze u krvi. Činjenica je da se čirevi ne javljaju „neočekivano“: njihovom pojavljivanju treba da prethodi visok nivo šećera i stanje ketoacidoze.

Stvaranje čireva u većini slučajeva kombinirano je s pojavom ekcema ili dermatitisa. Ako ne provodite liječenje, tada se ulcerozna lezija povećava u veličini i može čak prerasti u gangrenu.

, , , , , , , ,

Simptomi dijabetičnih čira

Čirevi su jedan od čestih komplikacija dijabetesa, koji se razvija nakon određenog vremena nakon početka bolesti. Na primjer, kod dekompenziranog dijabetesa, čirevi se mogu oblikovati tokom godine.

Medicinski stručnjaci utvrdili su uvjetnu klasifikaciju pojave čireva - to su vrsta faze bolesti koje karakterizira zaseban skup simptoma:

  1. Faza prije nastanka čira, u kojoj nastaje čir, već počinje, ali za pacijenta to ostaje nevidljivo. Prvi znakovi početne faze mogu biti sljedeći:
  • smanjena osjetljivost receptora (osjetljivost na bol, pogoršanje temperature),
  • pojava suptilnih bolova u gležnju, kao i osjećaj blagog peckanja i / ili svrbeža,
  • pojava manjih grčeva u gležnju,
  • oticanje ekstremiteta (u različitom stepenu),
  • obezbojenje kože, pojačana pigmentacija, crvenilo ili modrina, pojava vaskularnog uzorka.
  1. Faza inicijalne klinike - u ovoj fazi pacijent već obraća pažnju na prve znake, ali ne u svim slučajevima smatra potrebnim da se konsultuje s liječnikom. Iako je u ovoj fazi liječenje može dovesti do najpozitivnijih prognoza. Prvi znakovi druge faze su sljedeći:
  • pojava sitnih nesavršenosti kože, erozije,
  • stvaranje ulkusa koji se teško zaceljuju.
  1. Stadij očiglednih kliničkih simptoma:
  • uništavanje gornjih slojeva kože, stvaranje kore na čirima,
  • pojava krvavog pražnjenja, zatim - gnojna,
  • povećanje veličine ulceroznih žarišta,
  • pojava drugih žarišta, različitih po veličini i dubini lezije.
  1. Progresivna faza:
  • transformacija malih trofičnih ulkusa u gnojno inficiranu leziju,
  • pojava intoksikacije (groznica, groznica, glavobolja, slabost),
  • pogoršanje bolova u nogama,
  • oštećenja dubokih tkiva (do kostiju).
  1. Gangrenozni stadij - praćen razvojem vlažne gangrene dela udova.

Kao i svako oštećenje, čir kod dijabetesa prati bol, ali u ranoj fazi ova bol može biti blaga, čak i gotovo nevidljiva. S pogoršanjem procesa, simptomi se manifestuju posebno noću: postoje osjećaji svrbeža, grčeva, udova kao da ih "izlijevaju".

Kako izgledaju čirevi kod dijabetesa?

U početku se na koži mogu pojaviti male rane, ogrebotine i ogrebotine - u slučaju da stvaranju čira na dijabetesu prethodi mehaničko oštećenje. Tada rane počinju krvariti i vremenom se povećavaju. Kada se rana inficira, razvija se vanjski zarazni i upalni proces: iscjedak postaje gnojan, a tkiva oko žarišta nabubre i crveniju.

Ulcerozna lezija raste, ali pacijent u početku ne osjeća bol - to je rezultat oštećene inervacije u tkivima.

Čir kod dijabetesa gotovo da ne reagira na konvencionalno liječenje, što je također tipičan znak bolesti.

Različite vrste čira na dijabetesu zahtijevaju različite pristupe liječenju. Naravno, svaki trofični čir kod dijabetesa nastaje kao rezultat oštećenja male kapilarne mreže i živčanih vlakana, ali svaka pojedina vrsta ima svoje karakteristike i karakteristike koje liječnik uzima u obzir prilikom određivanja režima liječenja. Dakle, čirevi donjih ekstremiteta dijele se na takve vrste:

  1. Čir kapilarnog stopala kod dijabetesa razvija se zbog oštećenja kapilarne mreže. Ova vrsta patologije dijagnosticira se najčešće.
  2. Venski ulkusi nogu kod dijabetes melitusa nastaju usled oslabljene funkcije venskog sistema. U pravilu se venski čirevi nalaze kod pacijenata koji dugo nisu tražili ljekarsku pomoć i nisu liječili dijabetes ili su je pogrešno radili. U takvoj situaciji čir se u početku ne pojavljuje na stopalu ili prstu, već zahvaća područje potkoljenice ili postaje posljedica rasta nekrotičnog procesa.
  3. Arterijski ulkusi na nogama kod dijabetes melitusa formiraju se kada je arterijski lumen blokiran, što se često događa kada dođe do kršenja koagulacije krvi i ateroskleroze. Takvo kršenje uzrokuje brzu nekrozu tkiva lokalizirano dolje od zahvaćenog segmenta arterije.
  4. Piogeni čir kod dijabetesa rezultat je mikrobnog oštećenja malih rana i ogrebotina na koži.

Neke vrste čira na dijabetesu nalaze se češće, dok su druge rjeđe. Na primjer, najčešće se dijagnosticiraju čirevi na stopalu i potkoljenici.

Dijabetični čir na peti je takođe sasvim uobičajen, a u ogromnoj većini slučajeva formira se s već postojećim fisurama na pete, kutovima ili nakon probijanja pete tvrdim i oštrim predmetom. Ponekad dijabetičar može razviti čir čak i nakon obične mrlje.

Čir s dijabetesom na prstu nastaje pri nošenju neudobnih cipela, s pojavama osipa, žuljeva, itd. Takve je lezije teško liječiti, a često se završavaju operacijom uklanjanja jednog ili više nožnih prstiju.

Čir na želucu kod dijabetesa ne pripada kategoriji trofičnih lezija tipičnih za bolest. Umjesto toga, riječ je o popratnoj patologiji. Trofični ulkusi karakteristični za dijabetes formiraju se u području s oštećenom inervacijom - obično na donjim ekstremitetima. Međutim, prisustvo čira na želucu u slučaju dijabetesa zahtijeva posebno složeno liječenje i odgovarajuću prehranu.

Čir na ruci kod dijabetesa, kao i na tijelu ili glavi, izuzetno je rijedak. Samo u izoliranim slučajevima, čir može nastati nakon značajnih traumatičnih ozljeda - na primjer, nakon opekline, raztrganine, otvorenog prijeloma itd. Zbog fizioloških karakteristika vaskulatura donjih ekstremiteta osjetljivija je na patološke promjene od žila na rukama. Stoga prvo pogađaju noge. Ali - postoje iznimke i to se mora uzeti u obzir pri dijagnosticiranju čira.

, , , , ,

Komplikacije i posljedice

Čirevi čirevi sami po sebi su komplikacija dijabetesa, ali rane na koži mogu biti i komplicirane - to se često dešava kada dobije sekundarnu infekciju.

Posledice čira na dijabetesu uključuju sledeće komplikacije:

  • erysipelas - erysipelas - mikrobna infekcija kože, praćena teškom intoksikacijom (oštećenje streptokoknim tkivom),
  • sekundarni upalni proces u limfnim čvorovima, limfnim žilama - ukazuje na širenje infekcije,
  • sepsa (opća intoksikacija na pozadini razvoja gangrene).

Težina komplikacija ovisi o tijeku osnovne patologije, prepisu i dubini trofičnog poremećaja, vrsti trofičnog poremećaja. Mnogim pacijentima treba amputirati dio ili cijeli ud - to se događa kada teče bolni proces.

Kao rezultat samoliječenja ili nepravilnog liječenja čira na dijabetesu često se pojavljuju drugi problemi:

  • kožne bolesti poput ekcema ili dermatitisa,
  • oštećenja posude s daljnjim krvarenjem,
  • razvoj anaerobne infekcije, tetanusa,
  • oštećenja zglobova
  • miaz je parazitska bolest.

Dijabetični ulkusi zahtijevaju ozbiljan stav. Svaki pacijent treba biti svjestan da ignoriranje preporuka liječnika može dovesti do katastrofalnih posljedica, invalidnosti, pa čak i smrti.

, , , , , , , ,

Dijagnoza dijabetesnih ulkusa

Prije svega, liječnik obraća pažnju na pritužbe pacijenta. Ako na pozadini dijabetesa, osoba periodično ima omamljenost nogu, povećani umor, oticanje, hiperpigmentaciju, tada je već moguće izvesti određene zaključke u vezi s dijagnozom.

Obavezno obavite vanjski pregled pacijenta. Pored karakterističnih karakteristika samog čira, može se otkriti deformitet stopala, gležnja i neuroosteoartropatija. Pomoću testova određuje se kvaliteta temperature, taktilnog, proprioceptivnog, bola, osjetljivosti na vibracije. Tereni refleksi se provjeravaju.

Tijekom pregleda obratite pažnju i na boju kože, oticanje, prisutnost patologije zglobova. Posebna se pozornost pridaje veličini i lokaciji čira, prirodi iscjedaka, oštrini rubova i stanju zdrave kože.

Sledeći testovi su obavezni:

  • opća analiza i biohemija krvi (pokazuju prisutnost upale, omogućuju vam da procijenite kvalitetu funkcije zgrušavanja krvi),
  • analiza mokraće (ukazuje na promjenu bubrežne funkcije),
  • test glukoze u krvi

Instrumentalna dijagnostika uključuje radiotepičnu arteriografiju, doplersko istraživanje arterijske cirkulacije krvi, kompjutersku kapilaroskopiju.

Često u dijagnostički program uključuju reolimfovazografiju, metodu ispitivanja termičkog snimanja, impedancemetriju.

, , , , , ,

Diferencijalna dijagnoza

Diferencijalna dijagnostika provodi se s kolagenozama, bolestima krvi, profesionalnim intoksikacijama. Razlike su podložne takvim bolestima:

  • ateroskleroza obliterans,
  • fagedenski čir,
  • kongestivne čireve (posledica dekompenzacije kardiovaskularnog sistema),
  • tuberkulozni ulkusi, sifilitični ulkusi, leprozni ulkusi, zračenje.

Rijetko se kod pacijenata nalaze takozvani artefaktalni ili umjetni čir. Njihov se pacijent primjenjuje samostalno, kako bi simulirao - u pravilu, takvi čirevi ukazuju na psihičku nestabilnost.

, , , , , , ,

Zašto trofični čir na nogama s dijabetesom?

Uzroci ulceracije su različiti.

Glavni su:

  1. Patologija krvnih sudova (ishemijsko stopalo kod dijabetesa).
  2. Povrede i mikrodioma kože kože nogu.
  3. Kršenje metaboličkih procesa u tijelu.
  4. Nedostatak kisika u udovima.
  5. Negativni učinci toksina koji se nakupljaju kao rezultat nepravilnog metabolizma.
  6. Dijabetička neuropatija. Disfunkcija autonomnog nervnog sistema.
  7. Ukupnost svih gore navedenih faktora.

Otežavajući faktori pojave čireva na nogama su nošenje uskih cipela, znojenje nogu, dugotrajno stajanje, nepomični način života, nepravilna njega stopala.

Uzroci rana

Razlozi koji uzrokuju pojavu trofičnih čira:

  • Neuroishemijski problemi - kršenje u tkivima krvotoka i odliv limfe. S tim u vezi, koža na zahvaćenom području gubi sposobnost da se oporavi od kršenja svog integriteta.Hranjenje tkiva u mjestima stagnacije krvi doživljava značajne poteškoće i pogoršava se. To dovodi do nekroze ćelija s pojavom čireva. U takvoj situaciji lako se događa infekcija oštećenih površina.
  • Venska insuficijencija inicira čireve koji su najčešće lokalizovani u potkoljenici.
  • Kod dijabetesa pojava trofičnih čira i u nedostatku poremećaja cirkulacije. Ova vrsta lezije tkiva ulkusima naziva se neuropatska. Izaziva je bolest nervnog tkiva.

Kliničke manifestacije i stadiji

Čir kod dijabetesa razlikuje se od bilo kojeg drugog po svojoj sposobnosti da duboko zahvaća tkiva ili bazalne membrane, dok čitav proces prati upala. I nakon konačnog izlečenja, na koži nogu će ostati ožiljak ili ožiljak.

Patologija izaziva smrt nervnih vlakana, što dovodi do djelomičnog gubitka osjeta u nogama. Trofični ulkusi kod dijabetesa razvijaju se u nekoliko faza:

  1. U prvoj fazi dolazi do smanjenja osjetljivosti kože. Tlak i temperatura nogu mogu se mijenjati. U rijetkim slučajevima javljaju se nelagodnosti, poput bolova, peckanja ili peckanja. Javlja se oticanje potkoljenice i stopala, pa postaje teško zakoračiti na petu.
  2. Drugi stadij prati formiranje nezacjeljujućih rana duže vrijeme. Pored toga, što više napreduje bolest, veća je veličina čira.
  3. Treća faza. Dijabetički čir na nozi u ovom se trenutku određuje lakše zbog živih simptoma. Nastale rane počinju krvariti, može se pojaviti gnoj. U tom slučaju se najčešće ne opaža jaka bol.
  4. Četvrti stadij bolesti razvija se, u pravilu, brzo. Pacijenti imaju jaku bol, temperaturu i gnoj u rani.
  5. U petoj fazi razvija se gangrena.

Uprkos svom razvoju medicine, liječenje čira na šećernoj bolesti prilično je težak proces. To je zbog toga što bolest izaziva poremećaj u ishrani u tkivima. Pored toga, smanjuje se odbrana organizma, dijelom gubeći sposobnost oporavka.

Prvi simptomi

Rana se ne pojavljuje naglo, proces se odvija postepeno. Dijabetični ulkusi mogu se oblikovati sljedećim redoslijedom:

  • Koža u blizini stopala počinje da se tanji i postaje suha,
  • Postoji napetost i vrsta sjaja,
  • Pojavljuju se smeđe mrlje
  • Formira se mala rana (čir) koja se postepeno počinje povećavati,
  • Rubovi trofičnog čira postaju hrapavi
  • Unutar rane može krvariti i prekrivati ​​se prljavim plakom.

Sve je to vrlo bolno. Ulazak stranih tijela i infekcija u čir, samo pogoršava situaciju.

U budućnosti zbog rane postaje problematično pokupiti cipele. Stalni bolovi ne dozvoljavaju opuštanje, a svakodnevni postupci ne donose uvijek olakšanje i željeni rezultat. Stoga, ako otkrijete bilo kakve simptome pojave trofičnog čira, potrebno je što prije konzultirati ljekara.

Glavni zadatak dijagnoze je utvrditi uzrok razvoja bolesti. Prije svega, ljekar uradi vanjski pregled i predlaže uzimanje testova. U nekim slučajevima razvoj trofičnog čira pomaže u otkrivanju šećerne bolesti tipa 2. Štaviše, osoba možda čak i ne sumnja na postojanje takve dijagnoze.

Da bi se razjasnili uzroci razvoja bolesti, pomoću ultrazvuka i dopplerografije provodi se istraživanje žila donjih ekstremiteta. Možda će vam trebati i radiopaque flebografija, multihelična računalna tomografija i mjerenje kisika kroz kožu. Nakon što otkrije uzrok bolesti i postavi dijagnozu, pacijentu je propisan kurs liječenja.

Kod šećerne bolesti češće su pogođeni prsti stopala i potkoljenice. Inicirajte problem sa oštećenjem:

U prvoj fazi pojavljuju se simptomi:

  • težina u nogama
  • oticanje pogođenih područja,
  • koža je vruća
  • ponekad se na površini pogođenih područja oseća osećaj pečenja,
  • grčevi
  • svrbež na zahvaćenom području,
  • promjena stanja kože na zahvaćenim mjestima:
    • sjajna koža
    • koža je zadebljana i neaktivna,
    • na površini se pojave kapljice vlage, koje mogu poprimiti gnojni karakter kada dođu u žarište infekcije,
  • bolest nervnih vlakana smanjuje osjetljivost na zahvaćenom području.

Trofični čir kod dijabetes melitusa (foto)

Bolni čirevi se ne pojavljuju baš tako. Mikrodamaza kože uzrokuje njihovo nastajanje: ogrebotine, ogrebotine, modrice, korneti itd. Zašto se mala ogrebotina može razviti u trofični čir sa suppuracijom?

Razlog je kršenje regenerativnog procesa u tkivima epiderme i mišića. Rana se, umjesto zacjeljuje, inficira i upali, formirajući rastući čir. Zbog toga je za lagana oštećenja kože potrebno koristiti posebnu kremu za zarastanje rana.

U ovom slučaju dobro će pomoći regenerirajuća krema iz serije DiaDerm, koja štiti ranu od infekcije i pojačava regenerativne procese u tkivima.

Rani simptomi trofičnih čira uključuju:

  • bol u predjelu stopala i potkoljenica, čak je i boli dotaknuti noge,
  • pojava osipa, promjena boje kože,
  • koža nogu je postala vruća, hrapava na dodir.

Ovi se simptomi pojavljuju u ranoj fazi i, ako se liječenje započne u ovom trenutku, može se izbjeći ulceracija. Liječenje se sastoji od temeljite njege stopala i upotrebe protuupalnih masti.

Veoma veliki problem je što ne može svaki nosilac dijabetesa odgovoriti na pitanje šta je trofični čir i kako se pojavljuje. zato ljudi ne obraćaju pažnju na stanje nogu dok ne prođe bezbolna faza. Ali upravo u toj početnoj fazi se bolest može spriječiti i izliječiti bez puno oštećenja zdravlja.

Dijagnoza bolesti

Pravovremena dijagnoza i liječenje trofičnih čira na nozi sa dijabetes melitusom izbjegava amputaciju prsta i minimizira rizik od recidiva.

Glavni zadatak dijagnoze trofičnih ulkusa je utvrditi stepen poremećaja protoka krvi u tkivima i gubitak osjetljivosti.

Dijagnoza trofičnih lezija na nogama je sljedeća:

  • Istorija medicine
  • Predaja UAC (opšti test krvi), biohemijske studije, nivo glukoze u krvi, koagulogrami (koagulacija krvi),
  • Palpacija zahvaćenih područja nogu, otkrivanje pulsacije,
  • Određivanje osetljivosti - reakcija na toplotu, bol i dodir,
  • Ispiranje gnojnog sadržaja rane uz određivanje osjetljivosti infektivnog patogena na antibiotike,
  • Rendgenski pregled noge.

Hardverske metode omogućuju vam određivanje:

  • Nivo pritiska u zahvaćenoj nozi,
  • Lokalizacija patologije pomoću skenera,
  • Oksimetrija - opskrba tkiva kisikom,
  • Zavoj i žilavost žila koriste kontrastni rendgen,
  • Patološke promjene tkiva - CT i MRI,
  • Dubina čira, stanje okolnih tkiva je biopsija rane čestice.

Metode liječenja

Kako liječiti trofični čir kod dijabetesa? Potpuni tijek terapije bira se za svakog pacijenta ponaosob. Ova mjera je zbog činjenice da različiti faktori mogu izazvati neiscjeljujuću ranu.

Da bi se otkrili ovi negativni uzroci, prije početka liječenja čira na dijabetesu provode se citološka, ​​bakteriološka i histološka ispitivanja zahvaćenog područja. Nakon što se izvrše svi potrebni pregledi i dijagnoze, endokrinolog odabire način liječenja. Moglo bi biti:

  • terapija lijekovima
  • hirurška intervencija
  • kompleks terapijskih mjera.

Ne posljednju ulogu u liječenju čira na nozi kod dijabetesa igra fizioterapija i tradicionalna medicina.

Ali zapamtite, alternativne metode mogu se koristiti isključivo kao dodatni alat i samo uz dozvolu lekara.

Šta i kako liječiti trofične čireve na nogama s dijabetesom, kaže ljekar nakon dijagnoze. Režim liječenja lokalnim i sistemskim lijekovima dodjeljuje se svakom pacijentu pojedinačno, uzimajući u obzir karakteristike tijeka bolesti, prisutnost kroničnih bolesti, alergija.

Liječenje trofičnih čira provodi se nekoliko metoda:

  • Lijekovi
  • Hirurški
  • Sveobuhvatan, uključujući postupak čišćenja rana od gnojnih i nekrotičnih čestica, kao i upotrebu lokalnih masti i krema.

Obavezna je tretiranje trofičnih čira na nogama antiseptičkim rastvorom i mastima za obnavljanje oštećene kože i ožiljka oštećenih područja. Uz to, kod kuće je dopušteno primjenjivati ​​recepte za tradicionalne iscjelitelje.

Hirurško liječenje

Operacija uključuje uklanjanje mjesta nekrotičnog tkiva i uklanjanje žarišta upale. Izvode se sljedeće vrste operacija:

  • Curettage
  • Evakuacija
  • VAC tretman pomoću vakuuma.

Vakuum se koristi za stvaranje negativnog niskog tlaka (do -125 mmHg). Ova metoda uključuje upotrebu poliuretanskih obloga. Evakuacija vam omogućuje:

  • Uklonite gnoj s čira na nogama,
  • Ublažite natečenost, smanjite dubinu rana,
  • Ojačati cirkulaciju krvi u oštećenom udu,
  • Stimulira proces granulacije,
  • Minimizira vjerojatnost komplikacija trofičnih ulkusa,
  • On formira vlažnu okolinu u rani koja sprečava infekciju virusima i bakterijama.

Caterizacija je metoda liječenja ishemijskih i venskih rana na nogama koje ne zarastaju dobro.

Virtuelna amputacija popularan je tretman za neurotrofične lezije koje se razvijaju u bolesnika sa šećernom bolešću. Tehnika uključuje resekciju koštanog i metatarsofalangealnog zgloba bez kršenja anatomskog integriteta. Virtuelna amputacija omogućava vam da se riješite žarišta infekcije i smanjite pritisak.

Probijanje venskih arterijskih fistula kroz kožu indicirano je u prisutnosti ishemijskog (hipertenzivnog) čira, nazvanog Martorell-ov sindrom. Intervencija ima za cilj razdvajanje fistula smještenih uz rub rane.

Terapija lijekovima

Liječenje lijekovima može biti neovisna metoda liječenja početnog i srednjeg stadija trofičnih čira na pacijentima s dijabetesom. U težim slučajevima se prepisuju lekovi kao podrška pre i posle operacije.

Liječenje lijekovima u različitim fazama trofičnih lezija nogu je različito. U početnoj fazi su prikazani:

  • Antihistaminici - Tavegil, Loratodin, Suprastin,
  • Antibiotici
  • Sredstva protiv trombocita (za intravensku injekciju) - Reopoliglukin, Pentoxifylline,
  • NSAID (nesteroidni protuupalni lijekovi) - Ketoprofen, Imet, Diklofenak.

Upotreba ovih lijekova usmjerena je na čišćenje čira od nekrotičnih čestica i bakterija. Da biste to učinili, rane se isperu otopinom furatsiline, hlorheksidina ili kalijevog permanganata. A onda naprave kompres sa Levomikolom, Streptolavenom ili Dioxicolom.

Liječenje drugog stadija trofičnih ulkusa kod dijabetesa usmjereno je na poticanje zarastanja rana, regeneracije i ožiljaka na koži, pa su zato bolesnicima propisane masti poput Ebermin, Actevigin ili Solcoseryl. Površina rane tretira se Curiosinom. Da biste spriječili pridruživanje infekciji, koristite Algipor, Allevin, Geshispon.

Treća faza liječenja trofičnih rana na nogama je borba protiv bolesti koja je provocirala njihovo formiranje. U ovoj fazi se provodi liječenje trofičnih ulkusa inzulinom.

Fizioterapija

Fizioterapeutski tretman dozvoljen je samo u fazi zacjeljivanja čira. Obično ljekar propisuje:

  • Sa aterosklerotskim lezijama - upotreba Kravchenko tlačne komore koja stvara negativni lokalni pritisak tj.
  • Kavitacija ultrazvukom niske frekvencije. Takav tretman pojačava terapeutski efekat antibakterijskih i antiseptičkih lekova,
  • Tretman magnetom može smanjiti bol, proširi krvne sudove, ublažiti oticanje,
  • Laserska terapija uklanja fokus upale, ublažava bol, podstiče regeneraciju tkiva,
  • Ultraljubičasto pojačava lokalni imunitet,
  • Upotreba azota i ozona pomaže da se tkiva zasiti kisikom i njihova regeneracija,
  • Tretman prljavštine omogućava pacijentu da se brže oporavi nakon bolesti.

Alternativni tretman

Primjena recepata tradicionalnih iscjelitelja dopuštena je samo u fazi zacjeljivanja trofičnih čira i nakon savjetovanja s liječnikom. Alternativno liječenje uključuje liječenje rana, čišćenje njih od gnojnih sadržaja i mrtvog tkiva. Ljekovito bilje ublažava upalu i doprinosi obnovi epitela.

Ovisno o uzrocima nastanka rana, može se propisati konzervativna tehnika liječenja ili operativni zahvat. Liječnik odlučuje tačno kako liječiti ranu nakon prikupljanja svih podataka. Liječenje se može provesti kod kuće ili u bolnici. Opet, sve ovisi o stepenu zapostavljanja i složenosti razvoja bolesti.

U oba slučaja, tretman će uključivati ​​lokalnu terapiju, direktno liječenje rane. To se radi svakodnevno, u nekim slučajevima oblačenje treba mijenjati svaka 2-4 dana. Za liječenje rana preporučljivo je koristiti moderne sterilne materijale koji se ne lijepe i ne ostavljaju vile.

Svi postojeći preljevi podijeljeni su u nekoliko klasa:

  • Alginati su viskozna supstanca izdvojena iz smeđih algi. Prevoji s takvim premazom imaju drenažna, zaštitna, sredstva za čišćenje i zarastanje rana.
  • Atraumatske mreže ne samo da pomažu u zaštiti rane od stranih tijela, već je i čiste jer ovaj preljev ima sorbirajuća i baktericidna svojstva.
  • Hidrofilna vlakna sprječavaju da se rane upije, dobro apsorbiraju vlagu i štite čireve od vanjskih bakterija.
  • Zavoj s poliuretanskom pjenom pomoći će zaustaviti krvarenje, ima baktericidna i protuupalna svojstva.

Koji materijal treba koristiti, odlučuje ljekar. Za ispiranje trofičnih čira koriste se antimikrobni lijekovi koji ne djeluju na rastuća tkiva i ne ometaju zarastanje rana. To može biti hlorheksidin ili miramistin. Strogo je zabranjena upotreba lijekova kao što su sjajno zeleno, jod, otopina kalijevog permanganata i alkohol. Jednom svakih 3-15 dana oko rane se uklanjaju mrtvo tkivo i kalus.

Obavezno se založite za smanjenje i normalizaciju šećera u krvi. Da biste to učinili, obratite se endokrinologu.

Po potrebi se korišteni lijekovi zamjenjuju s više "jakih" lijekova. Isto tako prilagodite količinu i kvalitet konzumirane hrane.

Nakon ispitivanja inokulacije materijala uzetog iz rane, mogu se propisati antibiotici koji će pomoći ubijanju bakterija i infekcija. Takav lijek je potreban u 40-60% slučajeva od ukupnog broja pacijenata.

Trofični ulkusi kod dijabetesa ne mogu se izlečiti ako se ne ukloni teret na bolnoj nozi. Čak i nekoliko koraka dnevno može negirati čitav proces liječenja.

Da biste to učinili, možete koristiti različite uređaje, od štaka do specijalnih cipela. Trenutno se u Rusiji mogu čuti najbolje recenzije o istovarnom čizmi izrađenoj od polimernih učvrsnih materijala.

Trofični ulkusi povezani sa nedostatkom normalnog protoka krvi u donjim ekstremitetima samo su 20-30% podložni konzervativnom liječenju i zato se za to koriste skupi „vaskularni“ lijekovi.

Učinkovito liječenje moguće je samo u slučaju hirurške intervencije. Za to se vrši operacija na posudama, tokom koje se eliminira sužavanje žila ili se pronalaze alternativni načini za kretanje krvi.

Nakon što eliminiraju uzrok bolesti, čirevi će početi brže zarastati. Njihovo liječenje provodi se na isti način kao i u liječenju rana sa normalnom opskrbom krvlju.

Uz problem trofičnih ulkusa ispravno se što prije obratite endokrinologu. Naravno, bolje je dobiti savjet i poduzeti mjere prije nego što se čirevi pojave.

Doktor će propisati mjere za poboljšanje stanja tek nakon pregleda. Rezultati citoloških i bakterioloških studija pružit će osnovu za adekvatno liječenje.

Terapijski

Za čireve se koristi lokalna terapija. Rana se liječi antiseptičkim i ljekovitim sredstvima, zatim - lijekovima koji poboljšavaju cirkulaciju krvi.

Ako je stanje trofičnog čira vrlo zanemareno i nekroza tkiva u velikoj mjeri, tada se rana liječi operativnim zahvatom, uklanjanjem mrtvih područja. I tek nakon toga provodi se lokalna terapija.

Za svakog pacijenta koji u povijesti bolesti ima dijabetes melitus, bolne noge, ulceracije i druge kožne ozljede, liječnik odabire pojedinačni program liječenja.

Prije početka terapije provode se bakteriološka i citološka ispitivanja, uzima se krvna pretraga.

- lokalna antibakterijska sredstva; - masti s analgetskim učinkom; - svakodnevno liječenje stopala primjenom masti za njegu stopala kod dijabetesa.

Mast za dijabetičare treba aktivno vlažiti i zaštititi kožu od infekcije. Ovim svojstvima posjeduju DiaDerm kreme, stvorene posebno za njegu stopala s dijabetesom.

Kliknite na sliku ispod kako biste saznali više o masti za dijabetičare i naručite ih kućnom dostavom ili poštom.

U 2. stupnju najvažnije je spriječiti razvoj infekcije.

Da biste to učinili, koristite:

  • antibiotici širokog spektra,
  • lokalne antibakterijske masti,
  • ispiranje čireva antiseptikom,
  • komprese sa lekovitim spojevima.

Prevencija

Glavni uvjet za prevenciju čira je provođenje preporuka lekara. Takve preporuke moraju izreći svi pacijenti s dijabetesom.

Čirevi se mogu pojaviti kod bilo kojeg dijabetičara ako ne plaća dužnu pažnju stalnom praćenju šećera u krvi. Stoga se prevencija, prije svega, sastoji u normalizaciji razine šećera i u provođenju terapije održavanja dijabetesa.

Ostali jednako važni savjeti za sprečavanje čira:

  • Potrebno je pridržavati se temeljne higijene nogu, brzo i pravilno obrezati nokte i spriječiti razvoj gljivične infekcije.
  • Što je češće moguće, cipele morate čistiti, sušiti i ventilirati - ovo je važan uvjet za zdrave noge.
  • Prilikom odabira cipela i čarapa, posebnu pažnju treba obratiti na njihovu kvalitetu i veličinu kako ne bi došlo do ljuštenja, plikova, žutica na nogama.
  • Ako je moguće, treba izbjegavati pregrijavanje i prekomjerno hlađenje nogu, kao i ne pretjerivati ​​ih.
  • Redovno - na primjer, svake večeri, poželjno je pregledati stopala, prste, gležanj. Posebnu pažnju treba obratiti na prisutnost vanjskih oštećenja, uboda, proklizavanja. Kod dijabetesa čak i takve manje ozljede mogu uzrokovati stvaranje čira.

, , , , , , , , ,

Dalji ishod bolesti ovisi o stupnju pogoršanja glavne patologije - dijabetes melitusu, kao i o tome koliko će ozbiljno pacijent uzimati medicinske preporuke. Ako se pacijentu dijagnosticira izolirani neuropatski tip čira, pod uvjetom pravovremene i adekvatne terapije, prognoza se može smatrati relativno povoljnom.

Ako je dijabetes ozbiljan, s porastom vaskularnih poremećaja, u takvoj situaciji nije potrebno govoriti o optimističnoj prognozi.

Dijabetični čir teško je liječiti. Ali: što prije obratite pažnju na problem, pre će se propisati terapija - vjerovatnije je da će se stanje pacijenta normalizirati.

, , , ,

3 i 4 faze

U 3. i 4. stadijumu tretman ima za cilj suzbijanje infekcije i uklanjanje mrtvih ćelija. U sklopu liječenja lijekovima, pacijentu je propisana antibiotska terapija i nesteroidni protuupalni lijekovi. Važno je pravovremena resekcija mrtvih ćelija i gnoja.

Da biste to učinili, prijavite se:

  • pranje furatsilinom, hlorheksidinom,
  • posebne upijajuće obloge
  • evakuacija (uklanjanje mrtvih ćelija i gnoja pomoću vakuum aparata),
  • curettage - ekscizija mrtvog tkiva.

U 5. stadijumu se do amputacije udova primjenjuju antibiotska terapija i hirurške metode liječenja.

Do posljednjeg stadija, bolest je bolje ne započeti, pa ako imate dijabetes, rana nogu ne zaraste, tada morate hitno konzultirati kirurga.

Zanimljiva činjenica: danas se u liječenju složenih trofičnih čira koriste nove tehnologije. Jedna od njih - virtualna amputacija, sastoji se u resekciji nekrotičnog tkiva bez utjecaja na kosti stopala. Istovremeno, kosti ne gube integritet i funkcionalnost.

Čim se pojave prvi znakovi infekcije, na primjer, možete pokušati zaustaviti razvoj bolesti pomoću narodnih lijekova. U kasnijim fazama alternativne metode liječenja povećavaju efikasnost terapije lijekovima.

Tradicionalna medicina preporučuje ispiranje površina rana dekocijama ljekovitog bilja: celandin, žalfija, kamilica, kalendula itd. Bilje ima protivupalno, umirujuće i zacjeljivanje rana.

Priprema dekocije je vrlo jednostavna: trebate uzeti 1-5 žlica. kašike bilja i prelijte 1-2 litre ključale vode. Ostavite da vari 20-40 minuta, a potom nanesite na ispiranje rana.

Propolis ima odličan učinak u zarastanju rana. Koristi se kao medicinski oblog. Prirodni brezov katran takođe ima sličan efekat.

Hirurška intervencija

Liječenje trofičnog čira na šećernoj bolesti lijekovima može biti bilo nezavisna metoda (s blagim ili umjerenim oblikom bolesti) ili u kombinaciji s operativnim zahvatom. Ovisno o stadijumu bolesti, terapija lijekovima dijeli se na sljedeće faze:

  1. Prva faza. U ovom slučaju, takve se skupine lijekova kao što su antibiotici širokog spektra, antihistaminici, sredstva protiv trombocita i nesteroidni protuupalni lijekovi koriste za liječenje trofičnih čira na dijabetes melitusu. Osim toga, rane se ispiraju antiseptičkim otopinama, nanose se protuupalne masti i posebni preljevi za drenažu tekućine.
  2. Za drugi stadij karakteristično je aktivno zacjeljivanje i ožiljci. Zbog toga se ljekovite masti koriste za liječenje čira na donjim udovima. Koriste se i posebne zavjese za rane.
  3. Treća faza u potpunosti je usmjerena na zaustavljanje glavnog uzroka koji je izazvao neiscjeljujuću ranu.

Otopine alkohola mogu biti uključene u terapiju isključivo za liječenje područja oko čira. Ispiranje same rane vrši se vodenim antiseptičkim otopinama.

Hirurška intervencija je potrebna za liječenje trofičnih ulkusa potkoljenice sa dijabetes melitusom, koji nisu podložni medicinskom ozdravljenju. Njegova suština je sljedeća. U vrijeme operacije izrezuju se ona nekrotična tkiva koja se sami ne odbacuju. Istovremeno ljekari pokušavaju odabrati najnježniju metodu kako ne bi utjecali na zdravo tkivo.

U slučaju kada je trofični ulkus kod dijabetesa vrlo velik, vrši se mehaničko zatvaranje pogođenog područja. Drugim riječima, obavljaju transplantaciju kože. Rezultat ove metode direktno ovisi o normalnoj cirkulaciji krvi u donjim ekstremitetima. Postupak se ne provodi ako je infekcija prisutna u rani ili nije uklonjeno svo mrtvo tkivo sa zahvaćene površine.

Transplantirana koža postaje svojevrsni stimulans za regeneraciju tkiva u području čira.

Čir na nozi kod dijabetesa: liječenje narodnim lijekovima

Kao što je već spomenuto, liječenje čira na nozi kod dijabetesa prilično je komplikovan proces. Nije lako očistiti gnoj s takve rane, što značajno povećava vrijeme njihovog zacjeljivanja. Zato će alternativne metode liječenja biti dobar dodatak terapiji lijekovima.

Obično za ispiranje dijabetičnih čireva koristite razne biljne dekocije. Snažna antimikrobna svojstva posjeduju celandin, neven, string i kamilica. Takve biljke ne samo ublažavaju upalni proces, već pridonose i obnovi kože. Pored biljnih dekocija, narod koristi i sledeće metode:

  1. Komprimirati od brezovog pepela. Da biste ga pripremili, trebate uzeti 50 g prosijanog pepela i u njega uliti 500 ml ključale vode. Potom, čvrsto umotanu, dobijenu smešu ostavimo 2 sata. Izravno za oblog trebate uzeti gazu, staviti je u nekoliko slojeva, navlažiti u pripremljenu otopinu i nanijeti na ranu 3 sata. Kurs liječenja je 2 tjedna.
  2. Mast od četinjača. Potrebno je uzeti 50 g smole, voska i unutrašnje masnoće, pomiješati, prokuhati na laganoj vatri i ohladiti. Za liječenje potrebna količina rezultirajuće masti se nanosi na zahvaćeno područje, zavija se i ostavlja 4 sata. U proseku je 6–9 tretmana dovoljno za izlečenje.
  3. Losioni zlatnih brkova. Listovi biljke se isperu vodom, sitno ocijede i gnječe s peteljkom dok se ne pojavi sok. Potom se rezultirajuća kaša nanosi na bolno mesto, prekriva se čistom krpom i ostavlja 30-60 minuta. Može se pojaviti lagano peckanje. Postupak se izvodi svakog dana.
  4. Infuzija krvarenja. Usitnite korijen biljke na mlincu za kafu da dobijete 1 kašiku. l praha, koji se napuni sa 50 ml prokuhane ohlađene vode, i ostavi da se gnječi 12 sati. Infuzija se uzima prije jela 3 puta dnevno. Tečaj lečenja je 1 mesec.

Alternativne metode, iako su prilično učinkovite u liječenju trofičnih čira, ali se mogu koristiti samo uz saglasnost liječnika.

Upamtite da samo-lijek može potaknuti razvoj gangrene.

Preventivne mjere

Glavna mjera za prevenciju trofičnih čira na ljudima s dijabetesom je rigorozna provedba svih preporuka liječnika.

Primarna briga je normalizacija šećera u krvi.

Pored toga, suvremene bolesti treba liječiti pravovremeno. Postoji nekoliko jednostavnih pravila, poštujući koja mogu značajno smanjiti rizik od trofičnih čira na šećernoj bolesti. Tu spadaju:

  • pravilna i kompetentna njega stopala, posebno kada je u pitanju rezanje noktiju,
  • preventivne posjete endokrinologu najmanje dva puta godišnje,
  • odustajanje od loših navika,
  • pravi izbor cipela,
  • svakodnevni pregled nogu za manje rane, ogrebotine i ožiljke.

Kod dijabetes melitusa mora se učiniti sve što je moguće da se spriječi pojava trofičnih čira. To je zbog činjenice da je s tim fenomenom mnogo teže suočiti se sa provođenjem preventivnih mjera.

Preventivne mjere uključuju:

  • Pridržavanje individualnih recepata liječnika:
    • preporučena dijeta
    • održavanje nivoa šećera u krvi u granicama normale,
    • primjenjujući napore za regulaciju metabolizma ugljikohidrata,
  • sprečavanje ozljeda, ogrebotina, rana na nogama,
  • pridržavanje pravila higijene stopala praćeno nježnom njegom kože,
  • izbor udobnih cipela,
  • sprečavanje loših navika,
  • pažljiv odnos prema udovima (situacija njihovog pregrijavanja ili hipotermija ne smije biti dopuštena),
  • svaki dan pregled stanja koraka nogu i drugih dijelova gdje je moguće oštećenje.

Dijabetični čir na nozi

Takvu patologiju kao što je dijabetes melitus karakterizira širok izbor komplikacija. Čir na nozi kod dijabetesa najozbiljnije je komplikacije koje je teško liječiti.

Ova patologija uzrokuje opasnost time što je izložena raznim infekcijama, a ignorisanje problema može dovesti do još gore situacije - gangrene u šećernoj bolesti, a zatim i amputacije ekstremiteta.

Zbog činjenice da ćelije nervnih završetaka umiru tokom bolesti, donji ekstremiteti gube punu osjetljivost. I lako se osjeća, ako dijabetičar pređe rukom preko noge, tada će biti hladno.

Dijabetički trofični čir javlja se iz više razloga. Predisponirajući faktori za takvu patologiju su sljedeći: patološka promjena krvnih žila, poremećaj inervacije i kombinacija dva faktora.

Trofični čirevi na nogama mogu se pojaviti kao rezultat oštećenja na koži: abrazije, naočnjaci, opekotine, mikrotraume i tako dalje.

Kod dijabetesa tipa 2, razvoj trofičnih čira događa se sljedećim redoslijedom:

  • U prvoj fazi (početni stadij) osjetljivost donjih ekstremiteta opada, mijenja se njihova temperatura, pritisak. Ponekad su prisutni manji bolni osjećaji u predjelu stopala i nogu (trnce, svrab). Plućnost se primjećuje na stopalu i potkoljenici, peta boli i teško je zakoračiti na nju.
  • U drugom stupnju, na mjestu mikroskopskih ozljeda i pukotina, formiraju se oštećenja na koži koja se ne liječe duži vremenski period, a područje lezije počinje se vremenom povećavati.
  • Treću fazu karakterizira prisutnost teških simptoma. Pojavljuju se oštećenja koja uništavaju površinski sloj kože. Rane počinju krvariti, s prodorom infekcije vidljive su gnojne mase. Sindrom jakog bola se ne opaža, ali rane se povećavaju u veličini.
  • U četvrtom stadijumu bolest počinje brzo napredovati. Rane postaju gnojne, temperatura tijela raste, pacijent drhti, pojačava se sindrom boli.
  • U završnoj fazi dijagnosticira se gangrena.

Vrijedi napomenuti da se godinu dana nakon dekompenziranog dijabetesa pojavljuju kliničke manifestacije dijabetičnih čira u 50% slučajeva patologija.

Liječenje dijabetičnog ulkusa

Liječenje trofičnih čira na nogama s dijabetesom ima svoje karakteristike. Prije svega, valja napomenuti da je uklanjanje samo znakova patologije neefikasna terapija.

Sva terapija koju preporučuje lekar ima za cilj lečenje osnovne patologije. Dakle, potrebno je održavati šećer u krvi na potrebnom nivou kako bi se riješili čira na dijabetesu tipa 2.

Što se tiče liječenja narodnim lijekovima kod kuće, oni neće pomoći. Proces liječenja treba izvesti složen i uključuje mnoge aspekte, u rasponu od lijekova za održavanje šećera u krvi na potrebnoj razini, a završavajući sa stimulacijom procesa oporavka.

Liječenje trofičnih čira na dijabetesu sastoji se od sljedećih koraka:

  1. Korekcija glukoze u organizmu.
  2. Poboljšajte proces cirkulacije krvi u donjim ekstremitetima.
  3. Izravnajte procese zarazne prirode.
  4. Stimulacija regeneracije tkiva.

Svaka faza ima svoje karakteristike, a tek nakon postizanja željenog učinka u jednoj fazi, možete prijeći na naknadnu terapiju.

Vrijedi još jednom reći da se alternativni lijekovi kao monoterapija neće nositi s problemom, međutim, oni se mogu koristiti kao pomoćni tretman za ubrzavanje procesa oporavka.

Hirurška intervencija je radikalni tretman kojem se pribjegava u ekstremnim slučajevima kada je potrebno izrezati mrtvo tkivo.

U ovom slučaju koriste se samo nježne metode intervencije kako ne bi utjecale na održiva tkiva.

Postepeno liječenje

Liječenje čira uključuje stabiliziranje šećera u krvi na potrebnoj razini. Kod takvih bolesnika glukoza ne smije biti veća od 6 jedinica. Za to se preporučuje wellness dijeta. Ako ne daje željeni terapeutski učinak, tada se provodi specijalizirani tretman za dijabetes.

Postoje mnogi lijekovi koji povećavaju osjetljivost stanica na hormon (inzulin). Propisati lijekove Siofor, Glucofage. Ili su propisana sredstva koja izazivaju pojačanu proizvodnju hormona (Maninil tablete).

Kada je završen zadatak prve faze liječenja lijekom, tada možete prijeći na drugu fazu. Za povećanje regenerativnih karakteristika mekih tkiva potkoljenice i stopala preporučuje se vaskularni tretman:

  • Algofin (mast) daje antimikrobni efekat, efikasan je samo u početnim fazama patologije.
  • Acetilsalicilna kiselina, koja ima antiagregacioni efekat.
  • Preporučuju se vazodilatori - Curantil.
  • Ako je uzrok ove patologije bila jaka ishemija, tada se Clexane (heparin niske gustine) propisuje za trofične čireve kod dijabetesa.

Liječenje čira na šećernoj bolesti u trećem stupnju sastoji se u uklanjanju mrtvog tkiva kako bi se smanjila vjerojatnost daljnjeg širenja infekcije i razvoja gnojnih procesa, kao i zaustavljanja oštećenja čira.

Ako čir ima mali promjer potkoljenice ili nožnog prsta, tada se mora liječiti antiseptičkim sredstvima (otopina, krema ili balzam). U ovoj situaciji strogo je zabranjeno koristiti tekućine za alkohol, koje doprinose iritaciji rane.

Dozvoljeno je uključiti otopine na alkohol u terapiju za liječenje područja oko čira. Trofični ulkusi kod dijabetesa trebaju se oprati vodenim rastvorima lijekova Klorheksidin, Miramistin. Ovaj postupak se obavlja jednom u dva do tri dana.

Ako se zarazni proces pridružio, tada je propisana antibakterijska terapija. U tom slučaju se preporučuju lijekovi sa širokim rasponom djelovanja.

Ubrzanje regeneracije tkiva ima svoje karakteristike:

  1. Ako trofični čir kod dijabetesa ima mnogo mrtvih tkiva, tada se može izliječiti proteolitičkim enzimima (tripsin).
  2. Možete primijeniti masti za trofične čireve, koja se naziva Levosin. Prevoji s takvim lijekom ubrzavaju odbacivanje mrtvih tkiva i formiraju aktivne granulacije.
  3. Preporučuje se ljekovita mast Solcoseryl. Stimulira metaboličke procese u tkivima, ubrzava procese oporavka. Ona nema kontraindikacije, postoji minimum nuspojava.

Čir na prstu, potkoljenici ili stopalu može se razviti kod svakog pacijenta s dijagnozom dijabetesa tipa 2. Nezdravljena opekotina, kalup u kojem se nose neudobne cipele, mikropukotina - sve to može dovesti do stvaranja neugodne, i glavne, opasne grlobolje.

Trofični čir kod dijabetesa

To uključuje lezije kože ili sluznice ljudskog tijela koje ne pokazuju sklonost zacjeljivanju 60 ili više dana (ili se stalno ponavljaju). Trofični ulkusi se ne pojavljuju sami, kao zasebna bolest, njihovo pojavljivanje izaziva temeljna bolest. Ima ih više od 300.

Medicina poznaje samo opću shemu pojave čira, točan mehanizam nastanka patologije nije poznat, ali su sljedeći uobičajeni uzroci lezije:

  • poremećaji protoka krvi
  • patološke promjene u tkivima zbog slabe opskrbe kisikom i hranjivim tvarima,
  • zastoj krvi u mreži venskih žila u nogama,
  • kršenje protoka krvi u arterijskim žilama,
  • patologija metaboličkih procesa,
  • infekcija ozljeda i lezija kože.

Najčešće su zahvaćene noge, čirevi na tijelu, rukama i glavi su rijetki i često nisu povezani sa vaskularnim poremećajima.

Najčešće se dijagnosticira:

  • venske (varikozne),
  • arterijski
  • neurotrofični ulkusi,
  • mješovita, na izgled je utjecalo nekoliko faktora.

Liječenje trofičnih čireva težak je i dugotrajan proces, jedna je od najkompleksnijih manifestacija u hirurgiji (naziv smjera je flebologija). Prioritet u liječenju takvih rana je liječenje osnovne bolesti.

Zašto je dijabetes melitus bolest koja je jedna od tri glavne patologije koje najčešće izazivaju poremećaje protoka krvi i čireve na nogama?

Dijabetes melitus izaziva duboke promjene u tijelu pacijenta, koje se manifestuju:

  • stalni osećaj žeđi i osećaj isušivanja sluznice,
  • primjetno povećanje urina koji se odvaja,
  • nagle promjene u težini (smanjenje ili povećanje),
  • konstantno sušenje kože, jak svrbež,
  • pojava mikropukotina na koži i čireva zbog infekcije,
  • uporna slabost, povećan umor, obilno znojenje,
  • poteškoće u zacjeljivanju rana i apscesa.

Kasnijim fazama se tim simptomima pridružuju:

  • vaskularni poremećaji, poremećaji protoka krvi u malim posudama,
  • naglo smanjenje oštrine vida,
  • uporne glavobolje
  • pothranjenost sitnih živaca udova i kršenje osetljivosti stopala i nogu,
  • promjene u hodu zbog neosjetljivosti stopala i pojave kožnih lezija na nogama,
  • srčani bolovi
  • zatajenje jetre
  • hipertenzija
  • oticanje
  • pojava dugotrajnih necjeljujućih trofičnih ulkusa kod šećerne bolesti.

Što uzrokuje pojavu dijabetesa, medicina sigurno nije poznato. Poznate su skupine rizika i faktori koji provociraju dijabetes s visokim stupnjem sigurnosti.

  • genetska predispozicija
  • nervni stres
  • starost
  • bolest pankreasa
  • zarazne lezije, posebno virusne (hepatitis, rubeola, kozica, grip),
  • pretežak

Kombinacija patologija koje bolest uzrokuje čini liječenje trofičnih čira na šećernoj bolesti izuzetno teškim, prognoza izlječenja nije uvijek ugodna (amputacija završava kod trećine slučajeva patologije). Čirevi su puno lakši i efikasniji, pa se prevencija lezija kože kod ove bolesti ne može precijeniti.

Formiranje čira

Najviše su pogođeni njihovi pacijenti koji pate od druge vrste bolesti. Čimbenici nastanka rana na koži kod dijabetesa su:

  • kapi šećera u krvi
  • oštećenja malih žila i živčanih završetaka,
  • odsutnog ili nepravilnog liječenja rana, posjekotina, kornaza koje nastaju zbog neosjetljivosti stopala i potkoljenica.

Zbog neosjetljivosti na razvoju tkiva, pacijent blagovremeno obraća pažnju na rane u nastajanju (mikro pukotine su zaražene) i posjekotine. Značajka bolesti je loše zarastanje rana i ozljeda uslijed konstantnog gladovanja tkiva kisikom, prekomjernog šećera u krvi i višestrukih poremećaja metabolizma.

Postoje dvije vrste trofičnih čira zbog kršenja:

  • Neuropatsko ili dijabetičko stopalo,
  • Neuroishemični, koji ima mešoviti karakter (dodaje se venska insuficijencija).

Dijabetički čir na potkoljenici ne pojavljuje se odmah, formira se u nekoliko faza. Sa neuroishemijskom ranom, koja se manifestuje na pacijentovoj potkoljenici, manifestuje se kako slijedi:

  1. Noga otekne, pacijent se žali na jačinu teladi i nogu.
  2. Grčevi se počinju pojavljivati ​​noću.
  3. Šiške i stopala počinju svrbeti, peckanje.
  4. Na koži se počinje pojavljivati ​​venski uzorak, postepeno se spajajući na mjestima ljubičasto-plavim mrljama.
  5. Na mestu pigmentirane zone pojavljuje se zona sa gušćom, višom površinom i sjajnijim.
  6. Vremenom, pogođeno područje raste, a na zahvaćenom području počinju se pojavljivati ​​kapljice vlage (propuštena limfa).
  7. U središtu mjesta se pojavljuju bjelkaste pahuljice.
  8. Ako se ne poduzmu mjere za liječenje, na mjestu eksfolirane kože počet će se stvarati čir.
  9. Postepeno, rana će se produbiti i proširiti, dostižući mišićni sloj, zatim ligamente i periosteum
  10. Kako se lezija kože produbljuje, bol se povećava.
  11. Iz rane curi anemonska, zatim mutna tekućina i gnoj s dodatkom neugodnog mirisa.
  12. Nakon infekcije, rana postaje sve zaraženija, oko nje se pojavljuje crveni, upalni jastuk. Na ranu može utjecati gljivična infekcija, što znatno otežava njezin tijek.

Nastali trofični čir na nozi sa šećernom bolešću miješanog neuropatsko-ishemijskog karaktera je okruglastog ili ovalnog oblika, veličine od 20 do 100 mm., Razvija se do visine trećine nogu, često na prednjoj ili bočnoj površini. Rubovi su neravni, rana je ispunjena gnojnim sadržajem.

Za razliku od miješanih čira na nogama, oštećenje stopala kod dijabetesa je toliko specifično da se naziva dijabetično stopalo.

Čirevi nastaju na izbočenjima kostiju, a nastaju u vezi s oštećenim hodom i promjenom oblika stopala - zbog neosjetljivosti pacijent neobično postavlja stopalo. Ostali uzroci mogu biti mikrotrauma, ogrebotine, ogrebotine, hipotermija, opekotine.

Simptomi razvoja dijabetičkog stopala manifestuju se kako slijedi:

  • dijabetes dovodi do stvaranja ukočenosti potkoljenice,
  • pacijent se žali na bol u nogama
  • rane nastaju na mjestu izbočenja kostiju - obično su to prsti, pete, palac,
  • rana počinje malom lezijom i raste u dubinu, oko nje se formira kožni valjak rožnice,
  • čir je sklon prerastanju i infekcijama, brzo dovodi do nekroze tkiva i gangrene.

Uz dijabetičko stopalo, koža na zahvaćenom području je topla, pacijent se žali na nedostatak osjetljivosti. U ulkusu nema tekuće tekućine ili gnojnog pražnjenja, dno je suvo, crno ili sivo. Vrlo često praćena infekcijom ili gljivičnom infekcijom.

Rijetko se pojavljuju čirevi na rukama sa šećernom bolešću, tijelom ili glavom, uzrokovani traumatskim ozljedama (opekotine, smrzavanje, ugriz životinje) zbog lošeg ozdravljenja ozljeda.

Faze formiranja

U svom razvoju ulkus na nozi sa dijabetesom prolazi kroz nekoliko faza. Prema shemi usvojenoj u liječenju rana, boje se razlikuju po boji:

Svaka boja rane određuje faze procesa ozdravljenja i određuje liječenje dijabetičnih ulkusa:

  • prva faza rane (crna ili žuta) Crna rana ukazuje na nekrozu tkiva i gladovanje kisikom, žuta označava vlažnu nekrozu.
  • drugi stadijum odgovara crvenoj rani, što ukazuje na čišćenje rane od nekrotičnih masa i njen prelazak u stadijum zarastanja.
  • treća faza je bijela rana, u kojoj se podliježe proces ozdravljenja i stvaranje ožiljaka.

Zapravo, čir prolazi kroz tri stadija formiranja:

  1. Prvi stadijum je lezija koja se formira na površini kože,
  2. Drugi stadijum - rana je prodrla u potkožne slojeve,
  3. Treći stadij - rana je prodrla u mišiće, ligamente i kosti, vidljive su u otvorenoj rani.

Lijekovi i obloge

Kako liječiti trofične čireve u njihovim teškim oblicima, ako se primijete teška infekcija, infekcija, gangrena? Za to se koristi samo isključivo bolničko liječenje hirurškim čišćenjem rana.

Ako su rane male, pacijent se kod kuće liječi antibioticima u obliku tableta. S oštećenjem gastrointestinalnog trakta, lijekovi se primjenjuju intravenski.

Trajanje liječenja antibioticima ovisi isključivo o podacima bakteriološke analize i može trajati do 3-4 mjeseca (Pentoksifilin, Gentamicin, Kindamicin, Trimetoprim, Ciprofloksacin).

Sa suhom zatvorenom ranom koriste se posebne masti. Najčešći lijekovi su Miramistin, Fusidin, Flukonazol, Hexicon. Procesi ozdravljenja ubrzavaju se uz pomoć Ebermina, Actovegina, Sulfargina. Klorheksin ili fiziološka otopina koriste se za ispiranje rana. Za otklanjanje sindroma boli, lekar pojedinačno odabire anestetik - Cefecon, Ibuprofen, Parmidin.

Ligaciju trofičnog čira izvodi kvalificirana medicinska sestra u opremljenoj sobi ili gnojni preljev. Nakon stabilizacije pacijentovog stanja, lekar uklanja mrtvo tkivo, gnoj, krvne ugruške, prljavštinu, čisti ivice rane sa mrtve kože. Ako je rana gnojna i plače, previjanje se vrši jednom dnevno. Ako postoji puno gnojnih masa i preljev se brzo kontaminira - koliko je to moguće, ali ne manje od 3 puta dnevno.

Za pacijente sa šećernom bolešću s vrlo visokim rizikom kompliciranja toka trofičnog čira izuzetno je važan pravilni preljev koji:

  • štiti ranu od infekcije,
  • zaustavlja razvoj infekcije u oblačenju preliva,
  • čuva vlažno stanje površine rane, što je neophodno za zarastanje,
  • apsorbira gnojni iscjedak iz rane, bez presušivanja i ne ozljeđujući ga,
  • neka rana diše
  • lako i brzo se uklanja.

Održavanje vlage u rani je neophodno za stvaranje prirodne pozadine za zarastanje - tako se brže čisti, ožiljak koji tada nastaje je mali, ali trajan.

Za previjanje rana koriste se posebne sterilne maramice - Activtex s dodatnim oznakama F i HF, koje označavaju vrstu dezinficijensa koji sadrži ubrus. Možete koristiti Coletex, Multiferm, Cetuvit maramice, Meturakol spužvu.

Za složene čireve mješovitog podrijetla smatra se najboljim načinom kirurško liječenje pri kojem se uklanjaju sva ne održiva tkiva.

Pored toga, za ubrzanje zarastanja čira koristite:

  • ultraljubičasto zračenje
  • zasićenje kisikom (hiperbarična oksigenacija),
  • laserska i magnetna terapija,
  • tretman ultrazvukom.

Za ishemijske čireve indicirana je upotreba fizioterapijskih vježbi, s dijabetičnim stopalom je opasno.

Masti za liječenje lezija

Masti se koriste za liječenje i liječenje trofičnih čira, ali ne rane se na ranu. Nakon pranja dezinfekcijskim rastvorom, mast se nanosi na ubrus i premaže ga. Najčešće se koriste:

  • Argosulfan sa uključivanjem jona srebra,
  • Iruksol koji sadrži protein kolagenaze,
  • Ebermin, obnavljajući strukturu kože i sadrži srebro,
  • Levomekol, koji ima snažno antimikrobno dejstvo.

Mast koju možete pripremiti sami:

  1. U metalnu emajliranu šalicu sipati žlicu svježeg nerafiniranog suncokretovog ulja,
  2. Grijano u vodenoj kupelji dvadesetak minuta,
  3. Sipajte kašiku farmaceutskog ribljeg ulja,
  4. Zagrevati 20 minuta
  5. Samljeti u malter u prahu 25 tableta streptocida,
  6. Sipajte u šolju i zagrejte pola sata,
  7. Stavite kriglu u frižider
  8. Svakodnevno tretirajte ranu masti i zavojem,
  9. Izlječenje bi trebalo početi za mjesec dana,

Mast za teško uznapredovane čireve kod dijabetes melitusa:

Da biste pripremili, pomiješajte 100 grama tamno smeđeg sapuna za rublje, toliko vode iz izvora, onoliko mljevenog luka, svježeg proso, stare žute masti. Izvaljena u jednoličnu konzistenciju, masa se nanosi na ranu i zadržava se, sve dok mogu podnijeti bol. Provedite postupak ujutro i uveče.

Mast od pupoljka pupolja priprema se od aspena u prahu (5 kašika) i topola (6 iste kašike), 15 kašika toplog domaćeg maslaca i 4 žlice raženog brašna. Smjesom svakodnevno liječite ranu oblogom od pripremljene smjese nekoliko sati. Zatim isperite i zavojite čir.

Pogledajte video: Kurije oči i žuljevi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar