Dugo delujući inzulin i njegovo ime

Pripreme za terapiju inzulinom variraju u trajanju djelovanja kratko, srednje, dugo i kombinirano. Dugi inzulin osmišljen je da ravnomjerno održava početnu razinu ovog hormona, kojeg inače proizvodi gušterača. Koristi se za dijabetes melitus tipa 1 i 2, kao i za uvjete gdje je potrebna kontrola šećera u krvi.

Mehanizam delovanja

Dugi inzulin je lijek produljenog djelovanja, neophodan za dugotrajno održavanje razine fiziološke glukoze. Imitira proizvodnju bazalnog inzulina pomoću gušterače i sprječava razvoj glukoneogeneze.

Aktivacija produženog hormona uočena je otprilike 4 sata nakon injekcije. Vrhunski sadržaj je blag ili ga nema, a stabilna koncentracija leka se primećuje tokom 8–20 sati. Nakon oko 28 sati nakon primjene (ovisno o vrsti lijeka), njegova aktivnost smanjuje se na nulu.

Dugi insulin nije dizajniran da stabilizuje klice šećera koje nastaju nakon jela. On oponaša fiziološki nivo lučenja hormona.

Vrste lijekova

Trenutno se koriste dvije grupe lijekova dugog djelovanja - srednjeg i ultra dugog trajanja. Insulini srednjeg trajanja imaju vršno razdoblje, iako nisu tako izraženi kao lijekovi kratkog djelovanja. Ultra-dugo djelujući insulini su bez vrha. Ove se osobine uzimaju u obzir pri odabiru doze bazalnog hormona.

Dugo delujuće insuline
TipPeriod važenjaImena lijekova
Inzulin srednjeg trajanjaDo 16 satiGensulin N Biosulin N Insuman Bazal Protafan NM Humulin NPH
Ultra dugotrajni inzulinViše od 16 satiTresiba NOVO Levemir Lantus

Upotreba inzulina dugog djelovanja preporučuje se za sljedeće indikacije:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes tipa 2
  • imunitet na oralne lijekove za snižavanje koncentracije glukoze u krvi,
  • priprema za operaciju
  • gestacijski dijabetes.

Način primjene

Dugo djelujući inzulin dostupan je u obliku suspenzija ili otopina za injekcije. Kada se daje supkutano, lijek neko vrijeme ostaje u masnom tkivu, gdje se polako i postepeno apsorbira u krv.

Količinu hormona određuje ljekar pojedinačno za svakog pacijenta. Nadalje, pacijent može samostalno izračunati dozu na temelju svojih preporuka. Prilikom prelaska sa životinjskog inzulina na ljudsku dozu, potrebno je ponovo odabrati. Prilikom zamjene jedne vrste lijeka drugom, neophodna je kontrola ljekara i češće provjere koncentracije šećera u krvi. Ako je tokom tranzicije primijenjena doza prešla 100 jedinica, pacijenta se šalje u bolnicu.

Injekcija se izvodi supkutano, svaki put na različito mjesto. Injekcija inzulina može se obaviti u mišić tricepsa, u regiji blizu pupka, u gornjem vanjskom kvadrantu gluteus maximusa ili u gornjem anterolateralnom dijelu bedara. Pripravke inzulina ne treba mešati ili razrjeđivati. Šprica se ne sme tresti pre injekcije. Potrebno ga je uvrnuti između dlanova, kako bi sastav postao jednolikiji i malo se zagrijao. Nakon ubrizgavanja, iglica se ostavlja ispod kože nekoliko sekundi kako bi se droga u potpunosti primijenila, a zatim uklonila.

Izračun doze

Zdrava osoba sa normalnom funkcijom gušterače proizvodi 24–26 IU inzulina dnevno, odnosno oko 1 IU na sat. Ovo određuje razinu početnog ili produženog inzulina koju je potrebno davati. Ako se tijekom dana očekuju operativni zahvati, glad, psihofizički stres, dozu treba povećati.

Da bi se izračunala doza osnovnog inzulina, izvodi se test praznog stomaka. Trebali biste odbiti hranu 4-5 sati prije ispitivanja. Preporučuje se početak izbora doze dugog inzulina preko noći. Da bi rezultati izračuna bili precizniji, potrebno je da večerate rano ili preskočite večernji obrok.

Svakog sata se šećer mjeri glukometrom. Tokom perioda ispitivanja ne bi trebalo da dođe do povećanja ili smanjenja glukoze za 1,5 mmol. Ako se razina šećera značajno promijenila, potrebno je korigirati inzulin.

Predoziranje

Prekomjerna količina lijekova može dovesti do hipoglikemije. Bez medicinske pomoći dovodi do ozbiljnih komplikacija. Pojavljuju se konvulzije, nervni poremećaji, hipoglikemijska koma nije isključena, u teškim slučajevima stanje može dovesti do smrti.

Uz hipoglikemiju hitno je uzimati brze ugljikohidrate, što će povećati nivo glukoze u krvi. Ubuduće će vam trebati kontrola doktora, korekcija ishrane i ubrizgane doze inzulina.

Kontraindikacije

Produljeni inzulin nije dozvoljen za sve grupe bolesnika. Ne može se koristiti za hipoglikemiju i preosjetljivost na komponente lijeka. Kontraindiciran je trudnicama i djeci mlađoj od 6 godina.

Lijek se može koristiti na preporuku stručnjaka, ako očekivana korist premašuje rizik od mogućih komplikacija. Liječnik uvijek mora izračunati dozu.

Nuspojave

Pri korištenju inzulina dugog djelovanja treba imati na umu da prekoračenje doze može izazvati hipoglikemiju, komu i komu. Alergijske reakcije, crvenilo i svrbež na mjestu ubrizgavanja nisu isključeni.

Produljeni inzulin namijenjen je samo kontroli glukoze, ne pomaže kod ketoacidoze. Za uklanjanje ketonskih tijela iz tijela koristi se kratki inzulin.

Kod dijabetesa tipa 1, produženi inzulin kombinira se s lijekovima kratkog djelovanja i djeluje kao osnovni element terapije. Kako bi koncentracija lijeka bila ista, mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja. Prijelaz sa srednjeg na dugi inzulin treba provesti pod nadzorom liječnika i uz redovno mjerenje razine glukoze u krvi. Ako doza ne zadovoljava potrebe, morat će se prilagoditi drugim lijekovima.

Da bi se izbjegla noćna i jutarnja hipoglikemija, preporučuje se smanjenje koncentracije dugog inzulina i povećanje doze kratkog. Izračun volumena lijekova provodi liječnik.

Dugi inzulin treba korigirati ako promijenite prehranu i fizičku aktivnost, kao i sa zaraznim bolestima, operacijama, trudnoćom, patologijama bubrega, endokrinim sustavom. Doza se ažurira izrazitom promjenom težine, konzumiranja alkohola i pod utjecajem drugih faktora koji mijenjaju koncentraciju glukoze u krvi. Uz smanjeni nivo glikoziliranog hemoglobina, treba imati na umu da se iznenadna hipoglikemija može javiti i danju i noću.

Način skladištenja

Inzulin dugog djelovanja u kartonskom pakovanju treba čuvati na polici vrata hladnjaka, gdje je temperatura +2. +8 ° S. U takvim uslovima se ne smrzava.

Nakon otvaranja pakiranja, temperatura skladištenja proizvoda ne smije prelaziti +25 ° C, ali ne smije se uklanjati u hladnjak. Kutiju čuvajte izvan dohvata dece. Rok trajanja zatvorenog inzulina je 3 godine, otvoren - oko mesec dana.

Dugo djelujući inzulin nove generacije

Za dijabetičare je na raspolaganju ljudski NPH inzulin i njegovi analogi dugog djelovanja. Tablica u nastavku prikazuje glavne razlike između ovih lijekova.

U septembru 2015. godine predstavljen je novi Abasaglarov inzulin dugog djelovanja, koji je gotovo identičan sveprisutnom Lantusu.

Inzulin dugog djelovanja

Međunarodno ime / aktivni sastojak
Komercijalni naziv lijekova Tip akcije Period važenja
Insulin glargin glarginLantus Lantus24 h
GlarginAbasaglar AbasaglarDugo delujući inzulin - analog24 h
Insulin detemir DetemirLevemir LevemirDugo delujući inzulin - analog≤ 24 h
Insulinski glarginToujeo TojoEkstra bazalni inzulin koji dugo djeluje> 35 sati
DegludecTresiba tresibaVrlo dugo djelujući inzulin - analog> 48 h
NPHHumulnin N, Insulatard, Insuman Basal, Polhumin NInzulin srednjeg trajanja18 - 20 h

Uprava za hranu i lijekove (FDA, američka FDA) - Vladina agencija podređena američkom Ministarstvu zdravlja 2016. odobrila je još jedan analog inzulina dugog djelovanja, Toujeo. Ovaj je proizvod dostupan na domaćem tržištu i dokazuje njegovu efikasnost u liječenju dijabetesa.

NPH inzulin (NPH Neutralni Protamin Hagedorn)

Ovo je oblik sintetičkog inzulina po uzoru na dizajn ljudskog inzulina, ali obogaćen protaminom (ribljim proteinima) kako bi ga usporio. NPH oblačno. Stoga ga prije primjene treba pažljivo okretati da se dobro izmiješa.

NPH je najjeftiniji oblik inzulina dugog djelovanja. Nažalost, nosi veći rizik od hipoglikemije i debljanja, budući da ima izražen vrhunac aktivnosti (iako je njegov učinak postepeno i ne tako brz kao inzulin u bolusu).

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1 obično se daju dvije doze NPH inzulina dnevno. A pacijenti sa dijabetesom tipa 2 mogu ubrizgati jedanput dnevno. Sve ovisi o nivou glukoze u krvi i preporukama ljekara.

Dugoročni analozi inzulina

Insulin, čija su hemijske komponente toliko izmijenjene da usporavaju apsorpciju i učinak lijeka, smatra se sintetičkim analogom ljudskog inzulina.

Lantus, Abasaglar, Tujeo i Tresiba imaju zajedničko svojstvo - duže trajanje akcije i manje izražen vrhunac aktivnosti u odnosu na NPH. S tim u vezi njihov unos smanjuje rizik od hipoglikemije i debljanja. Međutim, troškovi analoga su veći.

Abasaglar, Lantus i Tresiba inzulin uzimaju se jednom dnevno. Neki pacijenti takođe koriste Levemir jednom dnevno. To se ne odnosi na dijabetičare tipa 1 kod kojih je aktivnost lijekova manja od 24 sata.

Tresiba je najnoviji i trenutno najskuplji oblik inzulina dostupan na tržištu. Međutim, ima važnu prednost - rizik od hipoglikemije, posebno noću, najmanji je.

Koliko dugo traje inzulin

Uloga inzulina dugog djelovanja je da predstavlja glavnu sekreciju inzulina kroz gušteraču. Na taj način osigurava se ujednačena razina ovog hormona u krvi tokom njegove aktivnosti. To omogućava našim tjelesnim ćelijama da koriste glukozu otopljenu u krvi 24 sata.

Kako ubrizgati inzulin

Svi insulini dugog djelovanja ubrizgavaju se pod kožu na mjesta gdje postoji masni sloj. Bočni dio bedara je najprikladniji za ove svrhe. Ovo mjesto omogućuje sporu, jednoliku apsorpciju lijeka. Ovisno o imenovanju endokrinologa, trebate napraviti jednu ili dvije injekcije dnevno.

Učestalost ubrizgavanja

Ako vam je cilj da injekcije inzulina budete što niži, koristite analoge Abasaglar, Lantus, Toujeo ili Tresiba. Jedna injekcija (ujutro ili navečer, ali uvijek u isto doba dana) može osigurati jednoličnu razinu inzulina oko sata.

Možda će vam trebati dvije injekcije dnevno za održavanje optimalne razine hormona u krvi pri odabiru NPH. To vam, međutim, omogućava prilagođavanje doze ovisno o doba dana i aktivnosti - većoj tokom dana, a manjoj prije spavanja.

Rizik od hipoglikemije pri korištenju bazalnog inzulina

Dokazano je da dugotrajno djelujući inzulini inzulina imaju manje vjerojatnosti da će izazvati hipoglikemiju (posebno tešku hipoglikemiju noću) u usporedbi s NPH-om. Pri njihovoj upotrebi vjerovatno će se postići ciljne vrijednosti glikiranog hemoglobina HbA1c.

Postoje i dokazi da uporaba analoga inzulina dugog djelovanja u usporedbi s izoflanom NPH uzrokuje smanjenje tjelesne težine (i, posljedično, smanjenje otpornosti na lijek i opću potrebu za lijekom).

Dijabetes tipa I dugog djelovanja

Ako patite od dijabetesa tipa 1, vaš pankreas nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina. Zbog toga, nakon svakog obroka trebali biste koristiti lijekove dugog djelovanja koji oponašaju primarnu sekreciju inzulina beta stanicama. Ako propustite injekciju, postoji rizik od razvoja dijabetičke ketoacidoze.

Kada birate između Abasaglara, Lantusa, Levemira i Tresibe, morate znati neke od karakteristika inzulina.

  • Lantus i Abasaglar imaju nešto blaži profil od Levemira, a za većinu su pacijenata aktivni 24 sata.
  • Možda će trebati Levemir uzimati dva puta dnevno.
  • Korištenjem Levemira doze se mogu izračunati prema doba dana, čime se smanjuje rizik od noćne hipoglikemije i poboljšava dnevna kontrola.
  • Lijekovi Toujeo, Tresibia efikasnije smanjuju gore navedene simptome u usporedbi s Lantusom.
  • Također biste trebali razmotriti nuspojave lijekova poput osipa. Te su reakcije relativno rijetke, ali mogu se dogoditi.
  • Ako trebate prebaciti s analoga inzulina dugog djelovanja na NPH, imajte na umu da će doza lijeka nakon obroka vjerojatno biti smanjena.

Dugo delujući inzulin za dijabetes tipa II

Liječenje dijabetesa tipa II obično započinje uvođenjem pravilne prehrane i oralnih lijekova (Metformin, Siofor, Diabeton itd.). Međutim, postoje situacije kada su ljekari primorani da koriste inzulinsku terapiju.

Najčešće su navedene u nastavku:

  • Nedovoljan učinak oralnih lijekova, nemogućnost postizanja normalne glikemije i glikoliranog hemoglobina
  • Kontraindikacije za oralnu primjenu
  • Dijagnoza dijabetesa s visokim postotkom glikemije, pojačanim kliničkim simptomima
  • Infarkt miokarda, koronarna angiografija, moždani udar, akutna infekcija, hirurški zahvati
  • Trudnoća

Profil inzulina dugog djelovanja

Početna doza obično je 0,2 jedinice / kg tjelesne težine. Ovaj kalkulator vrijedi za osobe bez inzulinske rezistencije, s normalnom funkcijom jetre i bubrega. Doziranje inzulina propisuje isključivo vaš liječnik (!)

Osim trajanja djelovanja (najduže je degludec, najkraće je humani genetski inzulin-izofan), ovi lijekovi se razlikuju i po izgledu. U slučaju inzulina NPH, vrh izloženosti raspodjeljuje se kroz vrijeme i događa se između 4 i 14 sati nakon injekcije. Aktivni analog dugotrajnog inzulina detemir dostiže svoj vrhunac između 6 i 8 sati nakon injekcije, ali traje sve manje i manje izraženo.

Zbog toga se inzulin glargin naziva bazalni inzulin. Njegova koncentracija u krvi je jako niska, pa je rizik od hipoglikemije mnogo niži.

Alzheimerova bolest: uzroci i liječenje. Šta treba da znate

Pripreme za terapiju inzulinom variraju u trajanju djelovanja kratko, srednje, dugo i kombinirano. Dugi inzulin osmišljen je da ravnomjerno održava početnu razinu ovog hormona, kojeg inače proizvodi gušterača. Koristi se za dijabetes melitus tipa 1 i 2, kao i za uvjete gdje je potrebna kontrola šećera u krvi.

Opis grupe

Zvanje inzulina je regulacija metaboličkih procesa i hranjenja ćelija glukozom.Ako ovaj hormon nije prisutan u tijelu ili se on ne proizvodi u potrebnoj količini, osoba je u ozbiljnoj opasnosti, čak i smrti.

Strogo je zabranjeno samostalno odabrati grupu pripravaka inzulina. Prilikom promjene lijeka ili doze pacijent mora biti nadziran i kontroliran nivo glukoze u krvnoj plazmi. Stoga je za takve važne termine potrebno ići liječniku.

Insulini dugog djelovanja, čija će imena dati liječnik, često se koriste u kombinaciji s drugim takvim lijekovima kratkog ili srednjeg djelovanja. Manje se često koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Takvi lijekovi stalno održavaju glukozu na istoj razini i ni u kojem slučaju ne ispuštaju ovaj parametar gore ili dolje.

Takvi lijekovi počinju utjecati na tijelo nakon 4-8 sati, a maksimalna koncentracija inzulina otkriće se nakon 8-18 sati. Dakle, ukupno vrijeme djelovanja glukoze je - 20-30 sati. Najčešće će osobi trebati 1 postupak davanja injekcije ovog lijeka, ređe se to radi dva puta.

Vrste lekova koji spašavaju život

Postoji nekoliko vrsta ovog analoga ljudskog hormona. Dakle, razlikuju ultra kratku i kratku verziju, produženu i kombiniranu.

Prva sorta utječe na tijelo 15 minuta nakon unošenja, a maksimalna razina inzulina može se vidjeti unutar 1-2 sata nakon potkožne injekcije. Ali trajanje materije u tijelu je vrlo kratko.

Ako uzmemo u obzir insuline dugog djelovanja, njihova se imena mogu smjestiti u posebnu tablicu.

Naziv i grupa lekovaPočetak akcijeMaksimalna koncentracijaTrajanje
Ultra kratki preparati (Apidra, Humalog, Novorapid)10 minuta nakon primjeneNakon 30 minuta - 2 sata3-4 sata
Proizvodi kratkog djelovanja (Rapid, Actrapid HM, Insuman)30 minuta nakon primjene1-3 sata kasnije6-8 sati
Lijekovi srednjeg trajanja (Protofan NM, Insuman Bazal, Monotard NM)1-2,5 sati nakon primeneNakon 3-15 sati11-24 sata
Lijekovi dugog djelovanja (Lantus)1 sat nakon primeneNe24-29 sati

Ključne prednosti

Dugi inzulin koristi se da tačnije oponaša učinke ljudskog hormona. Oni se mogu uslovno podijeliti u 2 kategorije: prosječno trajanje (do 15 sati) i ultradugo djelovanje, koje doseže i do 30 sati.

Proizvođači su napravili prvu verziju lijeka u obliku sivkastog i mutne tekućine. Prije primjene ove injekcije, pacijent mora protresti spremnik tako da postigne jednoliku boju. Tek nakon ove jednostavne manipulacije može se ući potkožno.

Inzulin dugog djelovanja usmjeren je na postepeno povećavanje njegove koncentracije i održavanje na istoj razini. U određenom trenutku dolazi vrijeme maksimalne koncentracije proizvoda, nakon čega se njegova razina polako smanjuje.

Važno je da ne propustite kada nivo dođe do nestajanja, nakon čega treba primiti sljedeću dozu lijeka. Ne smiju se dopustiti oštre promjene ovog pokazatelja, tako da će liječnik uzeti u obzir specifičnosti života pacijenta, nakon čega će odabrati najprikladniji lijek i njegovu dozu.

Glatki učinak na tijelo bez naglih skokova čini inzulin s dugotrajnim djelovanjem najefikasniji u osnovnom liječenju dijabetesa. Ova skupina lijekova ima i jedno drugo svojstvo: treba ga davati samo u bedrima, a ne u trbuhu ili rukama, kao u drugim opcijama. To se događa s vremenom apsorpcije proizvoda jer se na ovom mjestu to odvija vrlo sporo.

Vrijeme i količina primjene ovise o vrsti sredstva. Ako tečnost ima zamućenu konzistenciju, to je lijek s vršnom aktivnošću, pa vrijeme maksimalne koncentracije nastupi unutar 7 sati. Takva se sredstva daju 2 puta dnevno.

Ako lijek nema takav maksimum maksimalne koncentracije, a učinak se razlikuje u trajanju, mora se davati 1 put dnevno. Alat je gladak, izdržljiv i dosljedan. Tečnost se proizvodi u obliku bistre vode bez prisustva mutnog sedimenta na dnu. Takav produženi inzulin su Lantus i Tresiba.

Odabir doze je vrlo važan za dijabetičare, jer i noću osoba može postati bolesna. To biste trebali uzeti u obzir i izvršiti potrebnu injekciju na vrijeme. Da biste pravilno izveli ovaj izbor, posebno noću, potrebno je vršiti merenja glukoze tokom noći. To se najbolje radi svaka 2 sata.

Da bi uzimao inzulinske pripravke dugog djelovanja, pacijent će morati ostati bez večere. Sljedeće noći, osoba bi trebala izvršiti odgovarajuća mjerenja. Pacijent dodjeljuje dobivene vrijednosti liječniku, koji će nakon analize, odabrati ispravnu grupu inzulina, naziv lijeka i navesti točnu dozu.

Da biste odabrali dozu tokom dana, osoba bi trebala gladiti cijeli dan i obavljati ista mjerenja glukoze, ali svakih sat vremena. Nedostatak ishrane pomoći će da se sastavi potpuna i tačna slika promjena u pacijentovom tijelu.

Upute za upotrebu

Pripravci inzulina kratkog i dugog djelovanja primjenjuju se kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. To se radi kako bi se sačuvao dio beta ćelija, kao i da bi se izbjegao razvoj ketoacidoze. Pacijenti s drugom vrstom dijabetes melitusa ponekad moraju davati takav lijek. Potreba za takvim akcijama objašnjava se jednostavno: ne možete dopustiti prijelaz dijabetesa s tipa 2 na 1.

Pored toga, propisan je dugotrajni inzulin za suzbijanje fenomena jutarnje zore i za regulaciju nivoa glukoze u plazmi ujutro (na prazan stomak). Za propisivanje ovih lijekova vaš liječnik će možda zatražiti tronedjeljni zapis o kontroli glukoze.

Inzulin dugog djelovanja ima različita imena, ali najčešće ga koriste pacijenti. Takav lijek nije potrebno tresti prije primjene, njegova tekućina ima bistru boju i konzistenciju. Proizvođači lijek proizvode u nekoliko oblika: OpiSet olovka za injekcije (3 ml), Solotar uložak (3 ml) i sustav s OptiClick patrone.

U posljednjem utjelovljenju ima 5 uložaka, svaki s po 5 ml. U prvom slučaju, olovka je prikladan alat, ali patrone se moraju mijenjati svaki put, instalirajući ih u štrcaljku. U sistemu Solotar ne možete mijenjati tekućinu, jer je to jednokratni alat.

Takav lijek povećava proizvodnju proteina, lipida, iskorištavanje i unos skeletnih mišića i masnog tkiva glukozom. U jetri se stimulira pretvorba glukoze u glikogen, a također smanjuje šećer u krvi.

Uputa kaže da je potrebna jedna injekcija, a endokrinolog može odrediti dozu. To će zavisiti od težine bolesti i individualnih karakteristika bebe. Dodjeljuju se djeci starijoj od 6 godina i odraslima s dijagnozom dijabetesa tipa 1 ili 2.

Za osobu sa apsolutnim nedostatkom hormona inzulina, cilj liječenja je najbliže moguće ponavljanje prirodne sekrecije, i osnovne i potaknute. Ovaj članak će vam reći o ispravnom odabiru doze baznog inzulina.

Među dijabetičarima popularan je izraz "zadrži ravnomjernu pozadinu", za to je potrebna odgovarajuća doza inzulina s produženim djelovanjem.

Dugotrajni inzulin

Da bi mogli oponašati bazalnu sekreciju, koriste inzulin s produženim djelovanjem. U dijabetičkom slengu dijabetičara postoje izrazi:

  • „Dugi insulin“
  • "Osnovni inzulin",
  • "Basal"
  • Prošireni inzulin
  • "Dugi inzulin."

Svi ovi izrazi znače - inzulin dugog djelovanja. Danas se koriste dvije vrste dugo djelujućih inzulina.

Inzulin srednjeg trajanja - njegov efekat traje do 16 sati:

  1. Biosulin N.
  2. Insuman Bazal.
  3. Protafan NM.
  4. Humulin NPH.

Ultra dugotrajni inzulin - djeluje više od 16 sati:

Levemir i Lantus se od ostalih inzulina razlikuju ne samo po različitom trajanju djelovanja, već i po svojoj vanjskoj apsolutnoj transparentnosti, dok prva skupina lijekova ima bijelu mutnu boju, a prije aplikacije ih je potrebno valjati po dlanovima, tada otopina postaje jednolično zamućena.

Ova razlika je posljedica različitih načina proizvodnje preparata inzulina, ali o tome više kasnije. Lijekovi prosječnog trajanja djelovanja smatraju se vršnim, to jest u mehanizmu njihovog djelovanja vidljiv je ne previše izražen put, kao kod kratkih inzulina, ali ipak postoji vrhunac.

Ultra dugotrajni inzulini smatraju se vrhunskim. Pri odabiru doze baznog lijeka, ova značajka mora se uzeti u obzir. Međutim, opća pravila za sve uvrede ostaju ista.

Važno! Doza inzulina dugog djelovanja treba biti odabrana tako da koncentracija glukoze u krvi između obroka ostane normalna. Dopuštena su mala kolebanja u rasponu od 1-1,5 mmol / l.

Drugim riječima, s pravom doziranjem glukoza u krvotoku ne bi se trebala smanjivati ​​ili, obrnuto, povećavati. Indikator bi trebao biti stabilan tokom dana.

Potrebno je pojasniti da se ubrizgavanje inzulina dugog djelovanja radi u bedro ili zadnjicu, ali ne i u stomak i ruku. To je jedini način da se osigura glatka apsorpcija. Kratko djelujući inzulin ubrizgava se u ruku ili abdomen kako bi se postigao maksimalan vrhunac, koji bi se trebao podudarati sa razdobljem apsorpcije hrane.

Dugi inzulin - doza noću

Izbor doze dugog inzulina preporučuje se započeti s noćnom dozom. Pacijent s dijabetesom trebao bi pratiti ponašanje glukoze u krvi noću. Da biste to učinili, svaka 3 sata potrebno je mjeriti nivoe šećera, počev od 21. sata i završavajući 6. ujutro sljedećeg dana.

Ako se u jednom od intervala primete značajne fluktuacije koncentracije glukoze prema gore ili, obrnuto, prema dolje, to ukazuje da je doza lijeka odabrana pogrešno.

U sličnoj situaciji, ovaj vremenski dio potrebno je sagledati detaljnije. Na primjer, pacijent odlazi na godišnji odmor s glukozom od 6 mmol / L. U 24:00 indikator raste na 6,5 ​​mmol / L, a u 03:00 naglo raste na 8,5 mmol / L. Osoba se upoznaje ujutro s velikom koncentracijom šećera.

Situacija ukazuje na to da noćna količina inzulina nije bila dovoljna i dozu treba postepeno povećavati. Ali postoji jedno "ali"!

Uz postojanje takvog povećanja (i više) noću, ne može uvijek značiti i nedostatak inzulina. Ponekad se pod tim manifestacijama krije hipoglikemija, što čini svojevrsni „povratak“, koji se manifestuje povećanjem nivoa glukoze u krvotoku.

  • Da bi se razumio mehanizam povećanja šećera noću, interval između mjerenja razine mora se smanjiti na 1 sat, odnosno mjeri se svaki sat između 24:00 i 03:00 h.
  • Ako se na ovom mjestu primijeti smanjenje koncentracije glukoze, sasvim je moguće da je riječ o maskiranom „savijanju“ s povratnim potezom. U tom slučaju dozu osnovnog inzulina ne treba povećavati, već smanjivati.
  • Pored toga, hrana koja se jede na dan takođe utiče na efikasnost osnovnog inzulina.
  • Stoga, da bi se pravilno procijenio učinak bazalnog inzulina, iz hrane ne bi trebalo biti glukoze i inzulina kratkog djelovanja u krvi.
  • Da bi se to postiglo, večera koja prethodi ocjeni treba preskočiti ili odgoditi ranije.

Samo tada obrok i kratki inzulin koji se istovremeno unose neće utjecati na jasnoću slike. Iz istog razloga preporučuje se za večeru koristiti samo namirnice sa ugljikohidratima, ali izuzeti masti i proteine.

Ovi se elementi apsorbiraju mnogo sporije i posljedično mogu povećati razinu šećera, što je krajnje nepoželjno za ispravnu procjenu djelovanja bazalnog noćnog inzulina.

Dugi inzulin - dnevna doza

Provjera bazalnog inzulina tokom dana također je prilično jednostavna, jednostavno morate malo ogladniti i svakih sat vremena provoditi mjerenja šećera. Ova metoda će vam pomoći da utvrdite u kom periodu dolazi do povećanja, a u kojem - smanjenju.

Ako to nije moguće (na primjer, kod male djece), rad osnovnog inzulina treba periodično pregledavati. Na primjer, prvo treba preskočiti doručak i mjeriti svaki sat od trenutka kada se probudite ili od trenutka kada unesete osnovni dnevni inzulin (ako vam je propisan) do ručka. Nekoliko dana kasnije obrazac se ponavlja ručkom, a još kasnije i večerom.

Većina insulina dugog djelovanja moraju se davati 2 puta dnevno (osim Lantusa, ubrizgava mu se samo jednom).

Obratite pažnju! Svi gore navedeni preparati inzulina, osim Levemira i Lantusa, imaju vrhunac sekrecije, koji se obično javlja 6-8 sati nakon injekcije.

Zbog toga, tijekom ovog razdoblja, može doći do smanjenja razine glukoze za što je potrebna mala doza "jedinice za hljeb".

Kada mijenjate dozu baznog inzulina, preporučuje se ponoviti sve ove radnje nekoliko puta. Najvjerojatnije će 3 dana biti sasvim dovoljna za osiguravanje dinamike u jednom ili drugom smjeru. Daljnji koraci se poduzimaju u skladu s rezultatom.

Kada se procjenjuje osnovni dnevni inzulin, najmanje 4 sata treba proći između obroka, idealno 5. Za one koji koriste kratki inzulin, a ne ultrazvuk, taj bi interval trebao biti mnogo duži (6-8 sati). To je rezultat specifičnog djelovanja tih uvreda.

Ako je dugi inzulin odabran pravilno, možete nastaviti s izborom kratkog inzulina.

Dijabetes tipa 1 se ne liječi. Da bi se stanje stabiliziralo, pacijent bi trebao svakodnevno. Postoji nekoliko vrsta lijekova ovog hormona, ali osnovni među njima je produženi inzulin.

Bez inzulina, tijelo ne može pravilno funkcionirati. Ovaj hormon je odgovoran za metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata. U njegovom odsustvu ili niskoj koncentraciji, metabolički procesi u tijelu se usporavaju. To dovodi do opasnih komplikacija koje mogu biti fatalne.

Svim pacijentima koji imaju dijabetes potreban je inzulin, posebno lijekovi dugog djelovanja. Bolest se razvija usled nepostojanja u pacijentovom telu ćelija odgovornih za proizvodnju sopstvenog hormona, inzulina, koji bi regulisao metaboličke procese i nivo glukoze. Dakle, moderni lijekovi dugog djelovanja omogućuju tijelu pacijenta da stabilno djeluje.

Dijabetes je opasan zbog svojih komplikacija. Insulin koji se daje pacijentu, na primjer, dugotrajnim djelovanjem, izbjegava se razvoj tih komplikacija koje često dovode do smrti.

Prilikom odabira srednje ili dugotrajno djelujućeg inzulina, čija se imena ponekad zbunjuju, važno je ne baviti se lijekom. Ako trebate promijeniti lijek ili prilagoditi dnevnu dozu, posavjetujte se s liječnikom.

Vrste injekcija

Pacijent s dijabetesom prisiljen je svakodnevno uzimati injekcije hormona, a često i nekoliko puta dnevno. Uvedeni dnevni inzulin pomaže da se stanje stabilizira. Bez ovog hormona nemoguće je normalizovati šećer u krvi. Bez injekcije pacijent umire.

Moderni tretmani dijabetesa nude nekoliko vrsta injekcija. Razlikuju se u trajanju i brzini izlaganja.

Postoje lijekovi kratkog, ultra kratkog, kombiniranog i produženog djelovanja.

Kratko i počinje djelovati gotovo odmah nakon primjene. Maksimalna koncentracija postiže se u roku od jednog do dva sata, a zatim učinak ubrizgavanja postepeno nestaje. Općenito, takvi lijekovi djeluju oko 4-8 sati.U pravilu se takve injekcije preporučuje davati odmah nakon obroka, nakon čega koncentracija glukoze u pacijentovoj krvi počinje rasti.

Produljeni inzulin čini osnovu liječenja. Djeluje 10-28 sati, ovisno o vrsti lijeka. Trajanje djelovanja lijeka razlikuje se kod svakog pacijenta, ovisno o prirodi tijeka bolesti.

Značajke lijekova produljenog djelovanja

Produljeni inzulin potreban je kako bi se maksimalno precizno oponašao proces proizvodnje vlastitog hormona kod pacijenta. Postoje dvije vrste takvih lijekova - lijekovi srednjeg trajanja (vrijede oko 15 sati) i lijekovi ultra dugog djelovanja (do 30 sati).

Lijekovi srednjeg trajanja imaju neke značajke primjene. Sam inzulin ima mutnu sivkasto-bijelu boju. Prije uvođenja hormona trebali biste postići jednoliku boju.

Nakon primjene lijeka primjećuje se postepeno povećavanje koncentracije hormona. U nekom trenutku dolazi do vrhunca delovanja leka, nakon čega koncentracija postepeno opada i nestaje. Tada treba napraviti novu injekciju.

Doziranje je odabrano tako da lijek može učinkovito kontrolirati stanje šećera u krvi, izbjegavajući nagle skokove između injekcija. Prilikom odabira doze inzulina za pacijenta, liječnik uzima u obzir koliko dugo dolazi do vrhunca aktivnosti lijeka.

Još jedna karakteristika je mjesto ubrizgavanja. Za razliku od lijekova kratkog djelovanja koji se ubrizgavaju u trbuh ili ruku, dugi inzulin se stavlja u bedro - to vam omogućava da postignete učinak nesmetanog protoka lijeka u organizam.

To je glatko povećanje koncentracije lijeka koje određuje njegovu efikasnost u vidu bazne injekcije.

Koliko često se rade injekcije?

Postoji nekoliko lekova za produženi inzulin. Za većinu njih karakterizira zamućena konzistencija i prisustvo vršne aktivnosti, koja nastaje oko 7 sati nakon primjene. Takvi lijekovi se primjenjuju dva puta dnevno.

Neki lekovi (Tresiba, Lantus) daju se 1 put dnevno. Za ove lijekove je karakteristično duže trajanje rada i postepena apsorpcija, bez vršnog djelovanja - odnosno uvedeni hormon djeluje nesmetano tokom cijelog trajanja akcije. Sljedeća karakteristika ovih lijekova je da nemaju zamućen talog i razlikuju se prozirnom bojom.

Liječnik na savjetovanju pomoći će vam odabrati najbolji lijek za određenog pacijenta. Specijalist će odabrati osnovni inzulin srednjeg ili dugotrajnog djelovanja i izgovoriti imena najboljih lijekova. Ne preporučuje se samostalno odabrati produženi inzulin.

Kako odabrati dozu?

Dijabetes ne spava noću. Zbog toga svaki pacijent zna koliko je važno odabrati pravu dozu lijeka kako bi se izbjegli šiljci šećera tokom noćnog odmora.

Da biste odabrali dozu što tačnije, trebali biste izmjeriti šećer u krvi svaka dva sata tokom noći.

Prije nego što počnete koristiti inzulin, produženog djelovanja, preporučuje se odbiti večeru. Tokom noći mjeri se razina šećera, a zatim na temelju tih podataka određuje se potrebna doza injekcije nakon razgovora s liječnikom.

Utvrđivanje dnevne norme dugotrajnih lijekova također zahtijeva poseban pristup. Najbolja opcija je odbijanje hrane tokom dana sa satnim mjerenjima nivoa šećera. Kao rezultat toga, do večeri će pacijent tačno znati kako se ponaša šećer u krvi kad se ubrizgava dugotrajno.

Moguće komplikacije od injekcija

Bilo koji inzulin, bez obzira na trajanje djelovanja, može izazvati niz nuspojava. Obično je uzrok komplikacija neuhranjenost, nepravilno odabrana doza, kršenje sheme davanja lijeka. U tim je slučajevima moguć razvoj sljedećih posljedica:

  • manifestacija alergijske reakcije na lijek,
  • nelagodnost na mestu ubrizgavanja,
  • razvoj hipoglikemije.

Kao što znate, hipoglikemija može dovesti do ozbiljnih komplikacija, sve do dijabetičke kome. Izbjegavajte to strogo slijedeći sve upute za liječenje koje je preporučio vaš ljekar.

Kako izbjeći komplikacije?

Dijabetes je ozbiljna bolest i teško je se nositi s njom. Međutim, samo pacijent sam može osigurati lagodan život. Da biste to učinili, neophodno je primijeniti sve mjere koje će pomoći da se izbjegnu komplikacije i loše zdravlje.

Temelj liječenja dijabetesa tipa 1 je injekcija, ali samo lijek je opasan. Stoga se za sva pitanja o primijenjenom lijeku pacijent treba posavjetovati samo s liječnikom.

Da biste se osjećali zdravo, morate pravilno jesti. Inzulin pomaže u kontroli šiljaka šećera u krvi, ali pacijent mora uložiti sve napore da ih ne provocira. U tu svrhu liječnici propisuju posebnu dijetu koja će pomoći stabilizaciji pacijentovog stanja.

Bilo koji lek koji se koristi za lečenje mora se koristiti u skladu sa uputstvima lekara.

Pogledajte video: Genetic Engineering Will Change Everything Forever CRISPR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar