Opis šećerne bolesti tipa 2: znakovi i prevencija

Šećerna bolest tipa 2 je hronična bolest, uslijed koje je smanjena osjetljivost tjelesnih tkiva na inzulin. Glavni znak koji karakterizira ovu bolest je kršenje metabolizma ugljikohidrata i povećanje glukoze u krvi.

Do danas se dijabetes tipa 2 smatra jednom od najčešćih bolesti endokrinog sistema. U razvijenim zemljama procenat obolelih od dijabetesa tipa 2 iznosi više od 5% ukupnog stanovništva. To je prilično velik broj i zato su nekoliko desetljeća stručnjaci proučavali ovu bolest i uzroke njene pojave.

Uzroci dijabetesa tipa 2

Sa ovom vrstom bolesti, stanice tijela ne apsorbiraju glukozu, što je potrebno za njihove vitalne funkcije i normalno funkcioniranje. Za razliku od dijabetesa tipa 1, gušterača proizvodi inzulin, ali on ne reagira s tijelom na staničnoj razini.

Trenutno, doktori i naučnici ne mogu utvrditi uzrok ove reakcije na inzulin. U toku istraživanja identificirali su niz faktora koji povećavaju rizik za razvoj dijabetesa tipa 2. Među njima su:

  • promjena hormonalnog nivoa tokom puberteta. Oštra promjena nivoa hormona kod 30% ljudi prati porast šećera u krvi. Stručnjaci vjeruju da je ovo povećanje povezano sa hormonom rasta,
  • gojaznost ili tjelesna težina nekoliko puta veća od normalne. Ponekad je dovoljno izgubiti kilogram kako bi šećer u krvi pao na standardnu ​​vrijednost,
  • pol osobe. Žene imaju veću vjerojatnost da boluju od dijabetesa tipa 2,
  • trka. Primjećeno je da pripadnici afroameričke rase imaju 30% veću vjerojatnost da imaju dijabetes,
  • genetska predispozicija
  • kršenje jetre,
  • trudnoća
  • niska fizička aktivnost.

Prepoznavanje bolesti u ranim fazama pomoći će da se izbjegne dugo liječenje i uzimanje velike količine lijekova. Međutim, prepoznati dijabetes tipa 2 u početnoj fazi prilično je problematično. Već nekoliko godina šećerna bolest se možda ni na koji način ne manifestira, to je latentni dijabetes melitus. U većini slučajeva pacijenti primijete njegove simptome nakon više godina bolesti, kad ona počne napredovati. Glavni simptomi bolesti su:

  1. snažna žeđ
  2. povećana količina urina i učestalo mokrenje,
  3. povećan apetit
  4. nagli porast ili smanjenje tjelesne težine,
  5. slabost organizma.
  6. Rijetki znakovi dijabetesa tipa 2 uključuju:
  7. osjetljivost na zarazne bolesti,
  8. utrnulost udova i peckanje u njima,
  9. pojava čireva na koži,
  10. smanjena oštrina vida.

Dijagnoza i stepen dijabetesa

Vrlo često osoba ne može posumnjati da ima takvu bolest. U većini slučajeva povišena razina šećera u krvi otkriva se prilikom liječenja drugih bolesti ili prilikom uzimanja testova krvi i urina. Ako sumnjate na povećanu razinu glukoze u krvi, morate se posavjetovati s endokrinologom i provjeriti razinu inzulina. Upravo će on, prema rezultatima dijagnoze, utvrditi prisutnost bolesti i njenu ozbiljnost.

Prisutnost povišene razine šećera u tijelu određuje se sljedećim analizama:

  1. Krvni test. Krv se uzima iz prsta. Analiza se vrši ujutro, na prazan stomak. Razina šećera iznad 5,5 mmol / L smatra se pretjeranim za odrasle. Na ovom nivou endokrinolog propiše odgovarajući tretman. Sa nivoom šećera većim od 6,1 mmol / L propisan je test tolerancije na glukozu.
  2. Test tolerancije na glukozu Suština ove metode analize je u tome što osoba pije prazan želudac otopinu određene koncentracije glukoze. Nakon 2 sata, ponovno se mjeri vrijednost šećera u krvi. Norma je 7,8 mmol / l, kod dijabetesa - više od 11 mmol / l.
  3. Krvni test za glikogemoglobin. Ova analiza omogućuje vam utvrđivanje težine dijabetesa. Sa ovom vrstom bolesti dolazi do smanjenja nivoa željeza u tijelu. Omjer glukoze i željeza u krvi određuje težinu bolesti.
  4. Analiza mokraće za šećer i aceton.

Postoje tri stepena razvoja dijabetesa tipa 2:

  • predijabetes. Osoba ne osjeća nikakve smetnje u radu tijela i odstupanja u svom radu. Rezultati ispitivanja ne pokazuju odstupanja glukoze od norme,
  • latentni dijabetes. Osoba nema jasne simptome ove bolesti. Šećer u krvi je u granicama normale. Ova se bolest može utvrditi samo testom tolerancije na glukozu,
  • otvoreni dijabetes. Prisutni su jedan ili više simptoma bolesti. Razina šećera određuje se testovima krvi i urina.

S obzirom na težinu, dijabetes je podijeljen u tri faze: blagi, umjereni, teški, liječenje svakog pojedinačno.

U lakoj fazi bolesti, nivo glukoze u krvi ne prelazi 10 mmol / L. Šećer u mokraći potpuno nedostaje. Ne postoje očiti simptomi šećerne bolesti, primjena inzulina nije prikazana.

Srednji stadij bolesti karakterizira pojava simptoma dijabetes melitusa kod osobe: suha usta, jaka žeđ, stalna glad, gubitak težine ili debljanje. Razina glukoze je veća od 10 mmol / L. Kada se analizira urin, otkriva se šećer.

U teškoj fazi bolesti poremećaji su svih procesa u ljudskom telu. Šećer se određuje i u krvi i u urinu, a inzulin se ne može izbjeći, liječenje je dugo. Glavnim znakovima dijabetesa dodaje se kršenje u radu vaskularnog i neurološkog sistema. Pacijent može pasti u dijabetičku komu od dijabetesa tipa 2.

Liječenje dijabetesa

Nakon savjetovanja i dijagnoze razine šećera, endokrinolog propisuje odgovarajući tretman. Ako se radi o tretmanu blagih do umjerenih stadija bolesti, umjerena fizička aktivnost, dijeta i povećana aktivnost postat će efikasna metoda borbe protiv dijabetesa.

Liječenje dijabetesa tipa 2 kao posljedica sporta je povećati osjetljivost na glukozu, smanjiti tjelesnu težinu i smanjiti rizik od mogućih komplikacija. Dovoljno je baviti se sportom svaki dan u trajanju od 30 minuta da primjetite pozitivan trend u borbi protiv znakova dijabetesa, a moguće je i bez inzulina. To može biti plivanje, aerobna vježba ili vožnja biciklom.

Dijeta je sastavni dio liječenja dijabetesa tipa 2. Pacijent ne bi trebao odustati od svih proizvoda i hitno je smršavio. Gubitak kilograma treba dogoditi postepeno. Gubitak kilograma trebao bi biti oko 500 grama tjedno. Jelovnik za svaku osobu razvija se individualno, a temelji se na težini šećerne bolesti, tjelesne težine i pratećih bolesti. Međutim, postoji nekoliko pravila kojih se moraju pridržavati svi pacijenti.

Potpuno isključite slatkiše, bijeli hljeb i voće s visokim sadržajem šećera iz šećerne bolesti druge vrste.

Prehrana se treba provoditi u malim porcijama 4-6 puta dnevno.

Tokom dana konzumirajte veliku količinu povrća i bilje. Izuzetak je krompir. Njegova dnevna stopa nije veća od 200 grama.

Na dan kada je dopušteno konzumirati ne više od 300 grama nezaslađenog voća, kako ne biste dodali inzulin, među tim proizvodima može biti i egzotika, ali možete otkriti kakvo je voće.

Od pića dopušteni zeleni i crni čaj, prirodni sokovi s niskim sadržajem šećera, a ne jaka kava.

U početnoj fazi bolesti liječnik ne može propisati lijekove. Dijeta i vježbanje mogu smanjiti sadržaj šećera u tijelu, normalizirati metabolizam ugljika i poboljšati rad jetre, plus upotreba inzulina je nužna.

Ako je bolest u težem stadijumu, tada liječenje sugerira da su propisani odgovarajući lijekovi. Za postizanje efekta, dovoljno je uzimanje 1 tablete tokom dana. Često, kako bi se postigao najbolji rezultat, liječnik može kombinirati različite antidijabetičke lijekove i upotrebu inzulina.

Kod nekih bolesnika kontinuirana upotreba lijekova i inzulina izaziva ovisnost i njihova je učinkovitost smanjena. Samo u takvim slučajevima moguć je prelazak pacijenata s dijabetesom tipa 2 na uporabu inzulina. To može biti privremena mjera, za vrijeme pogoršanja bolesti ili se koristiti kao glavni lijek za regulaciju razine glukoze u tijelu.

Kao i sve bolesti, dijabetes tipa 2 je lakše spriječiti nego izliječiti. Čak je i sa insulinom lečenje dugo. Da biste to učinili, dovoljno je održavati normalnu težinu, izbjegavati pretjerano konzumiranje slatkiša, alkohola, više vremena posvetiti sportu, kao i obavezne konsultacije s liječnikom ako sumnjate na ovu bolest.

Ostavite Svoj Komentar