Kolačići s fruktozom: peciva iz sladila za dijabetičare

Da biste pripremili kolače od slatkog peciva na fruktozi, trebat će vam: 200 g putera, 2 žumanjka, 2 šalice pšeničnog brašna, 2 žlice. fruktoza, 0,5 vrećica vanilin, ½ žličice soda, ½ žličice limunska kiselina.

Prosijte brašno. Pri prosijavanju, brašno se rastvara i zasitilo je kiseonikom.

Umutite malo žumanjka. Žumanjak će povećati krhkost kolačića i pružiti mu ugodan izgled.

Ulje mora biti mleveno do guste pavlake. S povećanjem količine maslaca, tijesto će biti ljepše, a kolačići će postati gušće. Ako nema dovoljno ulja, kolačići će se pokazati tijesnima i čvrstima.

Brašno pomešajte sa žumancem, maslacem, dodajte fruktozu, vanilin, sodu i limunsku kiselinu. Pažljivo razvaljajte testo.

Razvaljajte testo u tankom sloju. Debljina formacije ne smije prelaziti 4-6 mm. Bolje je razvaljati tijesto na temperaturi od oko 20 stepeni. Na temperaturama iznad 25 stepeni puter se topi, a tijesto će se raspasti tokom valjanja i stvaranja keksa. Na niskim temperaturama maslac u tijestu će se stvrdnuti i teško će se razvaljati.

Oblikujte kolačiće posebnim rezačima kolača ili ivicom šolje i stavite na lim za pečenje ili u posudu za pečenje. Ne trebate namastiti lim za pečenje.

Kolače pecite na 170 stepeni u rerni 10-15 minuta.

Ostavite da se gotovi kolačić malo ohladi, a zatim lagano tucite tavu prema ivici stola. Ovo će vam pomoći da lako uklonite kolačiće.

Oznake: pečenje pečenje fruktoza

Ženski magazin JustLady već je nekoliko godina dostojan vodič svijeta mode i ljepote. Ne ispunjavamo samo internetski prostor, tražimo i pronalazimo ono što može zanimati široku publiku žena koje žele biti u toku s najnovijim vijestima i trendovima. Svakodnevna ažuriranja ženskog časopisa JustLady omogućavaju vam da pratite trenutne događaje u svijetu mode, da ne propustite najnovije kozmetike i parfeme i naučite najefikasnije načine održavanja vlastite figure u formi.

U časopisu JustLady uvijek možete odabrati najbolju dijetu za sebe, riješiti goruća ženska pitanja. Naš ženski forum svakodnevno se proširuje raspravljajući o najuzbudljivijim temama i postajući mjesto susreta dobrih prijatelja. Ženski magazin JustLady zauzima jedno od prvih mjesta u gledanosti, jer sami rastemo i pomažemo drugima da se poboljšaju.

Materijali objavljeni na web mjestu, uključujući članke, mogu sadržavati informacije namijenjene korisnicima starijim od 18 godina, u skladu sa saveznim zakonom br. 436-FZ od 29. prosinca 2010. "O zaštiti djece od informacija štetnih za njihovo zdravlje i razvoj." 18+.

Značajke fruktoze kod dijabetesa

Fruktozu se često naziva i voćni šećer. Za razliku od glukoze, ova supstanca može prodrijeti iz krvnih žila u stanice tkiva bez izloženosti inzulinu. Zbog toga se preporučuje kao siguran izvor ugljikohidrata za dijabetes.

Fruktoza je prirodna supstanca koja se nalazi u većini voća i povrća. Ova zamjena za rafinirani šećer danas se široko koristi u kuhanju u pripremi svih vrsta slatkiša i deserta. Dodaje se receptima za različite proizvode.

Peciva s fruktozom imaju smeđe nijansu i slatkast miris. U međuvremenu, važno je biti spreman na činjenicu da kolačići pripremljeni s dodatkom fruktoze neće biti ukusni kao kod korištenja redovnog šećera. Zahvaljujući posebnim osobinama šećera pečenje je bujnije i prozračnije.

Fruktoza nema takva svojstva jer se pod njenim utjecajem bakterije kvasca razmnožavaju mnogo sporije.

Takođe, pri primjeni recepata s dodatkom fruktoze važno je imati na umu da je on dvostruko slađi od običnog šećera. Fruktoza je podložna brzom prolasku metaboličkog procesa, pa može izazvati taloženje masti. Zbog toga se zaslađivač ne preporučuje konzumiranje u većim količinama kod dijabetesa, a posebno kod pretilosti ili debljanja.

  • Fruktoza ne povećava šećer u krvi.
  • Inzulin nije potreban za potpunu asimilaciju fruktoze.
  • Zahvaljujući ovoj supstanci dijabetičari mogu jesti pecivo, slatkiše i druge proizvode koji se obično ne preporučuju kod dijabetesa.

Glavni i važan uvjet za konzumaciju fruktoze je poštivanje dnevne doze. Dnevno možete pojesti ne više od 30 grama ove tvari. Ako se doza ne pridržava, jetra može pretvoriti višak fruktoze u glukozu.

Fruktozni recepti za kolače

Mnogo je recepata pomoću kojih umjesto običnog šećera možete napraviti svoj zdrav i ukusan kolač koristeći fruktozu.

Glavno je da morate obratiti pažnju na glikemijski indeks i kalorijski sadržaj hrane kako kolačići ne uzrokuju povećanje glukoze u krvi.

Ovsene kolačiće na bazi fruktoze. Ovakve slastice imaju nizak glikemijski indeks i ne sadrže pšenično brašno. Iz tog razloga su takvi recepti idealni za dijabetičare i one koji ne žele da dobiju na težini. Za pripremu kolačića koje trebate uzeti:

  • Dva jaja
  • 25 šoljica fruktoze
  • 5 šoljica sitno sjeckanog suhog voća
  • Vanillin
  • 5 šoljica zobene kaše
  • 5 šoljica zobene kaše.

Vjeverice se odvoje od žumanaca i temeljito tuku. Izdvojeni žumanjci mleve se uz dodatak fruktoze, nakon čega se dodaje u vanilin ukus. U smjesu se dodaju zobene pahuljice, 2/3 dijela zobene kaše, suho voće i promiješaju.

Jedna žlica tučenih proteina dodaje se konzistenciji i sastav se ponovo izmeša. Ostatak tučenih proteina rasporedite odozgo, pospite zobene kaše i lagano izmešajte.

Pećnica se zagreva na temperaturu od 200 stepeni. Lim za pečenje treba pažljivo namastiti i na njega staviti kuvane masne komade. Kolačići se peku na temperaturi 200-210 stepeni 30-40 minuta, dok se ne formira zlatna boja.

Kolačići kratkog kruha na bazi fruktoze. Takvi se recepti pripremaju brzo i lako. Za pravljenje pečenja trebat će vam:

  • 200 grama putera,
  • Dva žumanjka
  • Dve čaše brašna
  • Dvije kašike fruktoze,
  • 5 kesa vanilin,
  • 5 kašika sode
  • 5 kašika limunske kiseline.

Brašno se pažljivo prosijava tako da se olabavi i zasiti kiseonikom. Žumance se tuku. Maslac se melje na gustu pavlaku. Ako povećate količinu ulja, tijesto će postati ljepše i prhko. Uz nedostatak maslaca, kolačići su tvrd i tvrd. U brašno trebate dodati žumance, ulje, fruktozu, vanilin, limunsku kiselinu, sodu i pažljivo prebaciti dobijenu smešu.

Tijesto je valjano u tankom sloju, čija debljina ne smije biti veća od 6 mm. Optimalna temperatura za rad s tijestom za vrijeme kuhanja smatra se 20 stupnjeva.

Na višim temperaturama maslac od tijesta može da se rastopi, što rezultira formiranjem tijesta ne djeluje. Na niskim temperaturama testo se ne valja pravilno.

Pomoću posebnih rezača kolačića izrezuju se krugovi koji se unapred stavljaju na podmazani lim za pečenje. Kolačići se peku na temperaturi od 170 stepeni 15 minuta.

Nakon što je pečenje spremno, treba se malo ohladiti, a zatim možete ukloniti kolačiće.

Fruktozni narančasti kolačići. Ovakvi recepti mogu posebno prijati dijabetičarima. Kolačići se brzo i lako prave. Za pripremu jela trebat će vam:

  • 200 grama integralnog brašna,
  • 200 grama zobene kaše
  • 50 grama fruktoze,
  • 375 grama putera,
  • Dva pileća jaja
  • 150 grama marmelade od naranče
  • 80 ml soka od narandže,
  • 40 ml kreme
  • 200 grama oraha.

Brašno se pažljivo prosija, dodaju mu se fruktoza i zobene pahuljice. U sredini brašna pravi se mala depresija gdje se stavljaju jaja i ohlađeni, smrvljeni puter. Dobivenu konzistenciju nasjeckajte širokim nožem, nakon čega se tijesto mijesi rukama dok se ne dobije homogena masa. Gotovo tijesto je umotano u celofan i postavljeno u frižider na jedan sat.

Pećnica se zagreva na temperaturu od 200 stepeni. Tijesto se postavlja na dasku posutu brašnom i razvalja se u pravougaoni oblik koji se zatim postavlja na prethodno namašćen lim za pečenje.

Džem od naranče treba staviti u vatrostalnu posudu, dodati pola doze tekućine od naranče i zagrijati smjesu na laganoj vatri, lagano miješajući. Dobivenom masom razmažite tortu.

Ostatak se napuni ostacima likera od naranče, vrhnja, putera. Prilikom mešanja u smešu se dodaju orasi. Nakon što dobijemo homogenu masu, smjesa se izlije na tortu preko džema.

Nakon toga, kolač se stavlja u rernu i peče dvadesetak minuta. Nakon pečenja, gotovi oblik se reže na male kvadratiće, koji se zatim dijagonalno izrezaju na trokutasti oblik. Po želji, kolačiće možete umočiti u prethodno otopljenu tekuću čokoladu.

Dijabetički kolačići - slatkiši bez šećera

Dijabetički kolačići, pa čak i kolač - snovi se ostvaruju!

Pravilnim odabirom prehrane, pravim receptima, pažljivim nadzorom i pravovremenom korekcijom razine glukoze proširit ćete gastronomske horizonte dijabetičara.

Dakle, uzmite u službu sljedeće recepte.

Slatka peciva za dijabetes

Pitanje da li su slatkiši dozvoljeni u slučaju šećerne bolesti zabrinjava mnoge dijabetičare. Stvar je u tome što uobičajena i najčešća slatkiša sadrži puno rafiniranog šećera. Potonji može igrati okrutnu šalu ne samo sa dijabetičarom, već i sa zdravom osobom.

ads-pc-2 Trebam li potpuno napustiti slatkiše? Ljekari kažu da to može dovesti do psihološkog poremećaja. Napokon, okus slatkiša tokom evolucije razvio je odgovor kod ljudi u obliku proizvodnje hormona radosti.

Međutim, zaslađivač - stevija, fruktoza, sorbitol, ksilitol, može prilično potaknuti lučenje serotonina. Upravo ti proizvodi postaju alternativni sastojak deserta.ads-mob-1

Nije samo šećer ugljikohidratna komponenta slatkiša. Brašno, voće i suho voće čine i lavovski udio ugljikohidrata u kvascima, pa se u pečenju koristi grubo brašno, raž, zobena kaša ili heljda.

Bolesti koje ne pate ne bi trebale jesti slastičarne koristeći maslac.

Kao i svaki mliječni proizvod, sadrži laktozu - mliječni šećer, pa može dramatično povećati razinu glukoze.

Glikemijski indeks maslaca je 51, dok biljna ulja imaju nulti indeks. Gdje će sigurnije biti maslinovo, laneno, kukuruzno ulje.

Bez obzira koliko je desert uravnotežen, ne zaboravite da će sadržaj ugljikohidrata u njemu biti veći nego u proizvodima koji se preporučuju dijabetičarima. Vrijedno je promatrati mjeru dok jedete slatke pecive, kao i kontrolirati razinu glukoze nakon jela.

Galette kolačići

Suhi biskvitni kolačići ili krekeri jedan su od proizvoda dopuštenih dijabetičarima. Glavne komponente kolačića su brašno, biljno ulje, voda.

Otprilike 300 kcal na 100 g konditorskih proizvoda. To znači da će jedan kolačić u prosjeku dati energiju do 30 kcal. Unatoč činjenici da su kolačići prihvatljivi za dijabetičare, ne treba zaboraviti da je više od 70% njegovog sastava ugljikohidrati.

Kuvanje keksa sa biskvitom

Glikemijski indeks keksa u keksima je 50, nesumnjivo je mali u odnosu na druge slastičarske proizvode, ali je istovremeno dovoljno visok za prehranu dijabetičara. Prihvatljiva količina je 2-3 kolačića odjednom.

Keksi od keksa u prodavnici po pravilu se proizvode od vrhunskog pšeničnog brašna. Kod kuće bijelo pšenično brašno zamijenite integralnim brašnom.

Sastojci za domaće kekse:

  • prepelice jaje - 1 kom,
  • zaslađivač (na ukus),
  • suncokretovo ulje - 1 kašika. l.,
  • voda - 60 ml
  • integralno brašno - 250 g,
  • soda - 0,25 tsp

Umjesto suncokretovog ulja dopušteno je koristiti bilo koje drugo povrće, idealno ga je zamijeniti lanenim sjemenom. Laneno ulje sadrži korisne omega-3 masne kiseline, koje su toliko neophodne za dijabetičare. Prepeličje jaje zamijenjeno je pilećim proteinima. Kada se koristi samo protein, sadržaj ugljikohidrata u konačnom proizvodu značajno je smanjen.

Kako napraviti kolače od keksa kod kuće

  1. Otopite zaslađivač u vodi, sastojke pomiješajte s biljnim uljem i jajetom.
  2. Izmešajte sodu i brašno.
  3. Sjedinite tekuće i suve sastojke, zamijesite hladno elastično tijesto.
  4. Dajte tijestu da se "odmori" 15-20 minuta.

  • Masu razvaljajte u tankom sloju, a dijelovima ili nožem podijelite na dijelove.
  • Pecite u rerni 35-40 minuta na temperaturi 130-140 ⁰S.
  • Ovisno o kvaliteti brašna, količina tekućine može varirati.

    Glavni kriterij je da se tijesto ne bi lijepilo za ruke.

    Kolačići s fruktozom

    Fruktoza je dvostruko slatka od rafiniranog šećera, zbog čega ih se dodaje u pečenje u manjim količinama.

    Najvažnije svojstvo fruktoze za dijabetičare je to da se ona apsorbira sporije i ne izaziva oštre špicice u šećeru u krvi.

    Preporučena dnevna stopa fruktoze nije veća od 30 g. Ako vas iskuše velika količina, jetra će višak fruktoze transformirati u glukozu. Uz to, velike doze fruktoze negativno utiču na rad kardiovaskularnog sistema.

    Prilikom odabira kolačića na bazi fruktoze u trgovini je važno proučiti njegov sastav, sadržaj kalorija i glikemijski indeks.

    Prilikom pripreme kolačića s voćnim šećerom kod kuće, ovaj sastojak treba uzeti u obzir u proračunu kalorijskog sadržaja i hranjive vrijednosti. Na 100 g proizvoda 399 kcal.

    Za razliku od ostalih zaslađivača, posebno Stevije, indeks fruktoze glikemije nije nula, nego 20 jedinica. Ads-mob-2

    Domaće pečenje

    Što može biti sigurnije za dijabetičare od dobro kuhanih domaćih kolača? Samo osobna kontrola nad pripremom pružit će sto posto povjerenje u ispravnost jela.

    Glavna stvar za domaće dijabetičko pečenje je pravilan odabir sastojaka, kao i pažljiv proračun GI za krajnju porciju.

    Zaslađivač za kolače od zobene kaše za dijabetičare

    • zobeno brašno - 3 kašike. l.,
    • laneno ulje - 1 kašika. l.,
    • zobena kaša - 3 kašike. l.,
    • jajašca - 3 kom.,
    • sorbitol - 1 žličica,
    • vanilija
    • so.

    Faze pripreme:

    1. Bjelanjke istucite sa prstohvatom soli u jaku pjenu.
    2. Prethodno izmiješane zobene pahuljice, sorbitol i vanilija postepeno se unose u jajnu masu.
    3. Dodajte puter i žitarice.
    4. Razvaljajte testo i oblikujte kekse. Pecite u rerni na 200 ⁰ 20 minuta.

    Recept će postati raznovrsniji ako u tijesto dodate suho voće ili orahe. Pogodne su suhe trešnje, šljive, jabuke, jer je njihov glikemijski indeks prilično nizak.

    Među orašastim plodovima preporučuje se prednost orasima, šumi, kedru, bademu. Kikiriki je najbolje ograničiti zbog većeg GI.

    Kolačići sa kratkim hljebom za dijabetes

    U ograničenoj količini dozvoljena je i upotreba kolačića sa kratkim hljebom. Oprez je povezan s činjenicom da su glavne komponente ovog deserta brašno, puter i jaja od kojih je svaka bogata šećerima. Mala transformacija klasičnog recepta pomoći će u smanjenju glukoznog opterećenja jela .ads-mob-2

    Kolačići slatkog sladila

    • margarin sa malo masti - 200 g,
    • granulirano zaslađivač - 100 g,
    • heljdino brašno - 300 g,
    • jajašca - 2 kom.,
    • soli
    • vanilin.

    Tehnika kuhanja:

    1. Izmutite proteine ​​zaslađivačem i vanilijom dok ne postanu glatki. Pomešati sa margarinom.
    2. U malim porcijama unesite brašno. Zamijesite elastično tijesto. Ako je potrebno, možete povećati sadržaj brašna.
    3. Ostavite tijesto na hladnom mjestu 30-40 minuta.
    4. Podijelite masu na 2 dijela, svaki dio razvaljajte slojem od 2-3 cm, nožem i čašom oblikujte keks da formirate kolačić.
    5. Pošaljite u prethodno zagrijanu pećnicu na 30 minuta na temperaturi 180 ° C. O spremnosti kolačića možete saznati po zlatnoj kore. Prije upotrebe, bolje je ostaviti poslasticu da se ohladi.

    Kolačići od raženog brašna za dijabetičare

    Rž ima gotovo polovinu GI u odnosu na pšenično brašno. Pokazatelj od 45 jedinica omogućuje vam da ga sigurno unesete u dijetu dijabetičara.

    Za pripremu kolačića bolje je odabrati oguljeno raženo brašno.

    Sastojci za ražene kolačiće:

    • grubo raženo brašno - 3 žlice.,
    • sorbitol - 2 žličice,
    • 3 pileća proteina
    • margarin - 60 g
    • prašak za pecivo - 1,5 tsp.

    Kako skuhati poslasticu:

    oglasi-pc-4

    1. Suhe komponente, brašno, prašak za pecivo, pomešajte sorbitol.
    2. Ubacite bjelanjke i omekšali margarin.
    3. Uvesti brašno u obrocima. Bolje je da pripremljeni test odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
    4. Kolače pecite na temperaturi od 180 ° C. Budući da je sam kolačić prilično taman, teško je odrediti stepen spremnosti bojom. Bolje je provjeriti drvenim štapom, čačkalicom ili šibicom. Kolačić trebate probušiti na najgušćem mjestu čačkalicom. Ako ostaje suha, onda je vrijeme za postavljanje stola.

    Naravno, dijabetička peciva po svom su okusu nešto inferiornija od recepata tradicionalne kuhinje. Ipak, ima nekoliko neospornih prednosti: kolačići bez šećera predstavljaju zdravlje. Pored toga, zbog nedostatka mliječnih komponenti, produžen je i njegov rok trajanja. Nakon provjere nekoliko recepata, sigurno možete kreirati i jesti domaće slastice.

    Kolačići za dijabetičare - ukusni i zdravi recepti

    Kod dijabetesa je važno pridržavati se strogih prehrambenih smjernica. Ne trebate razmišljati da sada možete zaboraviti na uobičajene proizvode, uključujući deserte i peciva.

    Dijabetes tipa 2 podrazumijeva da su zabranjeni proizvodi poput kolača i peciva zabranjeni. Kada morate jesti slatku hranu, kolačići su najbolji. Čak i sa bolešću, to možete učiniti u vlastitoj kuhinji ili kupiti u trgovini.

    Sada postoji izbor proizvoda za dijabetičare. Deserti se kupuju u ljekarnama i posebnim robnim kućama. Kolačiće se može naručiti i putem interneta ili kuhati kod kuće.

    Sadrži kolačiće za dijabetičare tipa 2

    Koji su kolačići protiv dijabetesa dozvoljeni? Može biti sljedeće vrste:

    1. Keksi i krekeri. Preporučuje se koristiti ih malo, do četiri krekera odjednom.
    2. Posebni kolačići za dijabetičare. Zasniva se na sorbitolu ili fruktozi.
    3. Kolačići napravljeni kod kuće najbolje su i najpovoljnije rješenje jer su poznati svi sastojci.

    O kolačićima treba govoriti s fruktozom ili sorbitom. Njega će cijeniti ne samo dijabetičari, već i ljudi koji poštuju osnove pravilne prehrane. U početku će se ukus činiti neobičnim. Zamjena za šećer ne može u potpunosti prenijeti okus šećera, ali prirodna stevija značajno će poboljšati ukus kolačića.

    Izbor kolačića

    Prije stjecanja dobrote, vrijedno je razmotriti faktore poput:

    • Brašno Brašno treba imati nizak glikemijski indeks. Ovo je obrok od leće, zobi, heljde ili raži. Pšenično brašno je kategorički nemoguće.
    • Sladilo. Čak i jer je prskanje šećera zabranjeno, mora se prednost davati fruktoza ili nadomjestak šećera.
    • Maslac. Masnoće u bolesti su takođe štetne. Kolačići moraju biti kuhani na margarinu ili potpuno bez masti.

    Osnovni principi recepata za kolačiće

    Vrijedi obratiti pažnju na sljedeće principe:

    • Bolje je kuhati na integralnom raženom brašnu, umesto na pšeničnom brašnu,
    • Ako je moguće, nemojte stavljati puno jaja u posudu,
    • Umjesto putera, koristite margarin
    • Zabranjeno je dodavati šećer u desert, ovaj proizvod je preferirani zaslađivač.

    Posebni kolačići za dijabetičare tipa 2 su obavezni. Zamijenit će obične slatkiše, možete ga kuhati bez poteškoća i uz minimalne vremenske troškove.

    Brzi recept za kolačiće

    Sami načinjen desert najbolja je opcija za dijabetes tipa 2. Razmotrite najbrži i najlakši recept za proteinske deserte:

    1. Bijela bjelanjka do pjenaste boje,
    2. Pospite saharinom
    3. Stavite na papir ili sušeni lim za pečenje,
    4. Ostavite da se osuši u rerni, uključivanjem prosječne temperature.

    Kolačići zobene kaše dijabetesa tipa 2

    Recept za 15 komada. Za jedan komad, 36 kalorija. Jedite više od tri kolačića odjednom. Za desert će vam trebati:

    • Zobena kaša - čaša,
    • Voda - 2 kašike,
    • Fruktoza - 1 kašika,
    • Margarin sa minimalnom količinom masti - 40 g.
    1. Ohladiti margarin, sipati brašno. U njegovom nedostatku, možete sami - pošaljite pahuljice u blender.
    2. Dodajte fruktozu i vodu tako da masa postane ljepljiva. Mešajte smešu kašikom.
    3. Postavite rernu na 180 stepeni. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje da se na njega ne bi proširilo ulje.
    4. Testo stavite kašikom, oblikujte 15 komada.
    5. Ostavite 20 minuta, pričekajte da se ohladi i izvadite.

    Poslastica od medenjaka

    Jedan kolačić čini 45 kalorija, glikemijski indeks - 45, XE - 0,6. Da biste se pripremili, trebat će vam:

    • Zobeno brašno - 70 g
    • Raženo brašno - 200 g
    • Omekšani margarin - 200 g,
    • Jaje - 2 komada
    • Kefir - 150 ml,
    • Sirće
    • Dijabetička čokolada
    • Đumbir
    • Soda
    • Fruktoza.

    Recept za biskvit od đumbira:

    1. Pomiješajte zobene kaše, margarin, soda sa sirćetom, jaja,
    2. Zamijesite tijesto, formirajući 40 linija. Prečnik - 10 x 2 cm
    3. Pokrijte đumbirom, ribanom čokoladom i fruktozom,
    4. Napravite peciva, pecite 20 minuta.

    Prepelice

    U kolačiću postoji 35 kalorija. Glikemijski indeks je 42, XE 0,5.

    Potrebni su sljedeći proizvodi:

    1. Žumanca pomešati sa brašnom, sipati rastopljeni margarin, vodu, šećer i nadjev šećera, umutiti ocat,
    2. Formirajte testo, ostavite ga dva sata,
    3. Umutite bjelanjke dok se ne pojavi pjena, stavite skuti, promiješajte,
    4. Napravite 35 malih krugova. Približna veličina je 5 cm,
    5. U sredinu stavite masu sira,
    6. Kuvajte 25 minuta.

    Jabučni keksi

    Postoji 44 kalorija po kolačiću, glikemijski indeks - 50, XE - 0,5. Potrebni su sljedeći proizvodi:

    • Jabuke - 800 g
    • Margarin - 180 g,
    • Jaja - 4 komada
    • Zobena kaša, mlevena u mlincu za kafu - 45 g,
    • Brašno od raži - 45 g
    • Zamjena za šećer
    • Sirće
    1. U jajima odvojite proteine ​​i žumance,
    2. Jabuke ogulite, voće narežite na sitne komade,
    3. Umiješajte raženo brašno, žumance, zobene pahuljice, soda sa sirćetom, nadomjestkom šećera i zagrijanim margarinom,
    4. Formirajte tijesto, razvaljajte, napravite kvadrate,
    5. Umutite bjelanjke do pjene
    6. Desert stavite u rernu, u sredini stavite voće, a na vrh vjeverice.

    Vrijeme kuhanja je 25 minuta. Dobar apetit!

    Kolačići od zobenih pahuljica od rajcina

    Jedna kalorija ima 35 kalorija, glikemijski indeks 42, XE 0,4. Za budući desert trebat će vam:

    Korak po korak recept:

    • Pošaljite zobene kaše u blender,
    • Stavite rastopljeni margarin, vodu i fruktozu,
    • Temeljito izmešajte
    • Stavite papir za papir ili foliju na lim za pečenje,
    • Od tijesta oblikujte 15 komada, dodajte grožđice.

    Vrijeme kuhanja je 25 minuta. Kolačić je spreman!

    Ne treba misliti da je s dijabetesom nemoguće jesti ukusno. Sada ljudi koji nemaju dijabetes pokušavaju odbiti šećer, jer smatraju da je ovaj proizvod štetan za njihovu figuru i zdravlje. To je razlog za pojavljivanje novih i zanimljivih recepata. Prehrana dijabetesa može biti vrlo ukusna i raznovrsna.

    Kolačići fruktozne ribizle

    Ukusni deserti na dijeti - san svi. A ako su i lijepe ... predočujem vam neobično simpatičan kolačić od ribizle na fruktozi. Iznenadite rodbinu ili goste ovom slatkoćom. Ni oni ne razumiju da takvi kolačići mogu biti korisni.

    O korištenju fruktoze i njezinim dozama pisao sam u ovom članku. Naravno, u većini slučajeva fruktozu je bolje jesti u medu ili voću. Ali postoje i posebni slučajevi kada trebate skuvati desert. A nema vremena da rizikujete sa stevijom i njezinom gorčinom. A u najbližim trgovinama nema drugih zaslađivača. Tada će fruktoza biti idealna zamjena za šećer.

    Još jedna prednost takvih kolačića je visoki sadržaj vitamina C. Tek nedavno sam saznao da nakon termičke obrade vitamin C ne gubi sve, već samo 50%. S obzirom na činjenicu da je crna ribizla skladište ovog vitamina, u gotovim kolačićima još uvijek postoji puno korisnih tvari.

    Dakle, počinjemo sa kuvanjem.

    Kako kuhati ribizle s fruktozom:

    • Mljevene mekinje i orahe uvaljajte u brašno.
    • Umutiti rastopljeni puter i fruktozu. Dodajte ribizlu. Posolite još malo tako da dio bobica ostane čitav, a dio da se rasprsne.
    • U mešavinu dodajte mekinje, orahe i škrob. Dobro izmešajte. Formirajte kobasicu debljine 3-4 cm, umotajte u obložen filmom i stavite u frižider na 1 sat.
    • Nakon sat vremena razrežite keks tijesta u krugove debljine do 5 mm. Stavite kolačiće na lim za pečenje obložen pergamentnim papirom.
    • Pecite na 200 stepeni. Što jače pečete, kolačići će biti hrskaviji. Ali boja ribizle može se izgubiti.

    Sastav kolačića od ribizle izračunava se u našem kalkulatoru ishrane.

    Upotrijebite za precizan nadzor prehrane.

    Težina jednog kolačića. A to znači da će jedan kolačić biti samo 0,3-0,4 XE. Nekoliko ovih slastica uz čaj bit će odličan zdrav zalogaj. GI ovog jela nije visok, pa ćete se dugo osjećati puni, a razina šećera će biti normalna.

    Kakve ukusne kolačiće za dijabetičare možete napraviti kod kuće

    Saznat ćete što kolačiće ljudi s dijabetesom mogu kupiti u trgovini. Je li biskvit s fruktozom koristan kao što se prethodno mislilo? Kako napraviti slatkiše za dijabetičare kod kuće sa zdravstvenim prednostima. Najpopularniji recepti za kolače.

    Stalno se pridržavaju dijeta i prisjećaju se jedinica hljeba, osobe koje imaju dijabetes i dalje se žele ponekad počastiti desertom. Najpristupačnija poslastica su kolačići. Na pitanje mogu li dijabetičari jesti takvu pečenu robu, ljekari kažu da možete jesti kolačiće bez šećera i nezdravih masti.

    Preporučljivo je jesti ne više od 1-2 kom. dnevno. Slatkiši za dijabetičare na bazi zaslađivača prodaju se u trgovinama. Bolje ih je kupiti u specijaliziranim odjelima. Ali bolje je kuhati ukusne kolačiće sami. Tako ćete biti sigurni da ovaj proizvod sadrži samo zdrave sastojke.

    Kako odabrati kolačiće u trgovini

    Na pakovanjima je naveden sastav i količina ugljikohidrata na 100 g proizvoda. Ovi se brojevi mogu pretvoriti u jedinice za hljeb dijeljenjem sa 12.

    Na primjer, prema proračunima, ispada da u takvoj količini keksa sa biskvitom postoji samo 1-2 jedinice hljeba, a može se uključiti u prehranu.

    Masne sorte kolačića na šećeru sadrže veliku količinu ugljikohidrata, tako da one ne samo da će povećati razinu šećera, već će biti i štetne za jetru.

    Za osobe sa šećernom bolešću proizvode kolače s fruktozom koji su dvostruko slađi od šećera. Smatra se da nije štetna kod ove bolesti, jer ima nizak glikemijski indeks. Pečenje na fruktozi podiže glukozu u krvi mnogo sporije od šećera. Ali nemojte se upuštati u te proizvode. Dokazano je da se fruktoza u jetri pretvara u masne kiseline, uzrokujući pretilost.

    Zaslađivači: ksilitol i sorbitol dodaju se proizvodima oboljelim od dijabetesa.

    Korisni zaslađivač je stevija. Proizvodi s njegovim sadržajem mnogo su zdraviji nego s fruktozom. Za kućno pečenje je bolje koristiti i zrnca stevije. Takvi ovseni kolačići za dijabetes korisni su i mogu se davati djeci.

    Dijabetičari trebaju provjeriti reakciju tijela na kolačiće s zaslađivačima, kontrolirajući kako šećer raste nakon jela.

    Također provjerite u sastavu prodavaonica proizvoda prisutnost boja, konzervansa, masti i ostalih komponenti koje mogu naštetiti čak i zdravim ljudima.

    Korisni kolačići trebaju biti napravljeni od brašna s malim glikemijskim indeksom: heljda, zob, raž, leća. Kolačiće se može obezbediti da u pečenju nema maslaca.

    Koje kolačiće ljudi mogu kupiti sa dijabetesom u trgovini:

    • Galetnoe
    • Slani krekeri
    • Posebni kolačići za dijabetičare na zaslađivačima.

    Kolačići ovsene kaše u trgovini ne preporučuju se.

    Bizet bez šećera

    Jaje razmutite u gustu penu sa prstohvatom soli, dodajte 2 kašike fruktoze. Smjesa se istisne iz peciva u vrećicu za pečenje. Pecite na najmanjoj vatri dok se ne stvrdne.

    Recepti domaćih kolačića prilično su jednostavni. Možete kuhati peciva bez maslaca, zamjenjujući šećer fruktozom ili stevijom. Tada prema sastojcima izračunamo ugljene hidrate u XE i pokušavamo ne premašiti dozvoljenu količinu kolačića s hranom.

    Zobene kaše kolačići sa orasima

    Da biste se pripremili, uzmite:

    • Hercules pahuljice pola šalice,
    • Čista voda pola čaše,
    • Pola čaše brašna od mješavine žitarica: zob, heljda, pšenica.
    • 2 kašike omekšanog margarina (40 gr),
    • 100 gr oraha (neobavezno),
    • 2 kašike kašike Fruktoza.

    Tikvice i brašno i sjeckani orasi pomiješaju i doda se margarin. Fruktoza se otopi u vodi i ulije u testo.

    Jednu kašiku namazati kolačiće na pergament papir. Pecite u rerni do zlatno smeđe boje na 200 stepeni.

    Zobene kaše kolačići za dijabetičare odlična su poslastica za ljude bilo koje dobi. Zamjenici šećera mogu se uzimati različiti. Kolačići za dijabetičare tipa 2 često se kuhaju na steviji.

    Ruski keksi (12 porcija)

    U 1 porciji takve poslastice, 348 kcal, 4, 7 g proteina, 13 g masti, ugljikohidrata 52, 7 mg (4 jedinice hljeba!)

    • Nasjeckani krekeri 430 g. Sušene krekere možete naribati iz hljeba.
    • Margarin 100 g
    • Nemasno mlijeko 1 šolja
    • Biljno ulje (maslinovo) 50 ml
    • Vanilija ili prstohvat vanilin šećera
    • Prašak za pecivo za pečenje 2 kašike (ili 1 kašika L. Soda)
    • Osušene brusnice 1 šolja
    • Rum ili liker 50 ml
    • Fruktoza 1 šoljica
    • Jaje 1 komad

    1. Mix: krekeri, zaslađivač, vanilija i prašak za pecivo. Dodajte sitno sjeckani margarin i gnječite dok se smjesa ne pretvori u sitne mrvice.
    2. Zagrijte mleko i sipajte ga u smesu. Zamesite i ostavite pola sata, prekrite ubrusom.
    3. Napunite brusnice rumom da se natapaju.
    4. Nakon pola sata, sipajte rum u posudu sa gustinom i gnječite dok ne postane glatko.
    5. Bobice pospite brašnom i sjedinite sa tijestom.
    6. Izrađujemo kuglice i stavljamo ih na lim za pečenje obložen pergamentnim papirom. Ostavite da stoji 20 minuta, prekrivajući kuglice peškirom.
    7. pecite na 180 ° 35-40 minuta.
    8. Izvadite ih kada se kolačići porumene.

    Bit će 35 kolačića, svaki po 40 kcal. Količina ugljikohidrata u 1 komadu je 0, 6 XE. Glikemijski indeks ovog kolačića je 50. Ne smijete jesti više od 3 komada odjednom.

    1. 50 g margarina
    2. 30 g granuliranog zaslađivača.
    3. Stup vanilin
    4. Raženo brašno oko 300 g.
    5. 1 jaje
    6. Čokoladni čips 30 g. Uzmite crnu čokoladu na fruktozi.

    Naribamo tvrdi margarin i dodamo brašno, zaslađivač, vanilin. Samljeti smesu u mrvice. Dodajte jaje i zamenite testo. Sipajte čokoladni čips.

    Kašikom stavite serviranje kolačića na pergament. Kuvajte 20 minuta na 200 stepeni.

    Pogledajte video: Zdrav kolač bez šećera, bez brašna, bez maslaca (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar