Tko je u riziku - simptomi i znakovi dijabetesa kod novorođenčadi i djece do godine dana

Kao i kod odraslih, znakovi dijabetesa kod djece mogu se razvijati brzo ili postepeno. Dječji dijabetes smatra se prilično rijetkom bolešću, ali prema statističkim podacima broj slučajeva patologije među djecom se svake godine povećava. Bolest se dijagnosticira čak i kod novorođenčadi i predškolske dobi. Znajući prve znake bolesti, dijabetes možete otkriti u ranim fazama. Ovo će pomoći započeto liječenje kako bi se spriječile ozbiljne posljedice.

Nekoliko riječi o bolesti

Dijabetes melitus je uobičajeni naziv za bolest povezana sa povećanjem pacijentovog šećera u krvi. Mnogi ne znaju da postoji više vrsta patologije, a mehanizam njihovog razvoja je radikalno drugačiji. Dijabetes tipa 1 često se javlja kod djece s genetskom predispozicijom za bolest. Ponekad su provocirajući faktori stres, hormonalni poremećaji u tijelu.

Ova vrsta se naziva inzulinsko ovisna, pacijentu je potrebno stalno praćenje nivoa šećera, primjena inzulina. Kod patologije tipa 2, uzroci dijabetesa su metabolički poremećaji pod utjecajem različitih uzroka. Dijabetes tipa 2 smatra se neovisnim o insulinu, rijetko se razvija kod djece, svojstven odrasloj populaciji.

Prvi simptomi bolesti

Primarne simptome dijabetesa kod djece može biti prilično teško primijetiti. Brzina razvoja znakova bolesti ovisi o njegovoj vrsti. Dijabetes tipa 1 ima brzi tijek, pacijentovo se stanje može dramatično pogoršati za 5-7 dana. Kod dijabetesa tipa 2 simptomi se povećavaju postepeno. Mnogi roditelji im ne pružaju odgovarajuću pažnju, nakon ozbiljnih komplikacija odlaze u bolnicu. Da biste izbjegli takve situacije, morate znati kako prepoznati dijabetes u ranim fazama.

Potreba za slatkišima

Glukoza je potrebna tijelu da bi ga preradila u energiju. Mnoga djeca vole slatkiše, ali s razvojem dijabetesa može se povećati i potreba za slatkišima i čokoladom. To se događa zbog gladovanja ćelija detetovog tela, jer se glukoza ne apsorbuje i ne prerađuje u energiju. Kao rezultat toga, beba je neprestano privlačena za kolače i peciva. Zadatak roditelja je da razlikuju na vrijeme uobičajenu ljubav prema slatkišima od razvoja patološkog procesa u tijelu njihovog djeteta.

Pojačana glad

Drugi uobičajeni simptom dijabetesa je stalan osjećaj gladi. Beba se ne zasiti čak i uz dovoljan unos hrane, teško može izdržati intervale između hranjenja. Često patološki osjećaj gladi prati glavobolja, drhtanje u udovima. Starija djeca stalno traže nešto za jelo, dok se prednost daje visoko-ugljikohidratnim i slatkim namirnicama.

Smanjena fizička aktivnost nakon jela

Nakon jela kod djece s dijabetesom fizička aktivnost može se smanjiti. Klinac postaje razdražljiv, plače, starija djeca odbijaju aktivne igre. Ako se takav simptom pojavi u kombinaciji s drugim znakovima dijabetesa (osip na koži, gnojni tvorbe, smanjen vid, povećana količina izlučenog urina), potrebno je odmah izvršiti testove na šećer.

Patološka žeđ

Polidipsija je jedan od jasnih znakova dijabetesa. Roditelji bi trebali obratiti pažnju na to koliko tekućine dnevno pojede dijete. Uz dijabetes, pacijenti doživljavaju stalni osjećaj žeđi. Pacijent može piti do 5 litara vode dnevno. Istovremeno, suhe sluznice ostaju suhe, stalno osjećate žeđ.

Povećana količina izlučenog urina objašnjava se velikim unosom tekućine. Dijete može mokreti i do 20 puta dnevno. Mokrenje se primećuje i noću. Roditelji to često miješaju sa dječjom enurezom. Pored toga, mogu se primijetiti znakovi dehidracije, suha usta i ljuštenja kože.

Gubitak kilograma

Dijabetes kod djece prati gubitak kilograma. Na početku bolesti može se povećati i tjelesna težina, ali kasnije težina opada. To je zbog činjenice da ćelije u tijelu ne primaju šećer potreban za njegovu preradu u energiju, zbog čega se masti počinju razgrađivati, a tjelesna težina opada.

Sporo zaceljivanje rana

Moguće je prepoznati početni dijabetes po takvom znaku kao sporo zarastanje rana i ogrebotina. To se događa zbog neispravnosti malih posuda i kapilara zbog upornog povećanja šećera u tijelu. S oštećenjem kože kod mladih pacijenata često se javljaju suppuracije, rane ne zarastaju dugo vremena, a često se pridružuje i bakterijska infekcija. Ako se pronađu takvi znakovi, što prije trebate kontaktirati endokrinologa.

Česte pustularne i gljivične lezije dermisa

Dijabetičari često pate od različitih oštećenja kože. Ovaj simptom ima naučno ime - dijabetička dermopatija. Na tijelu pacijenta nastaju čirevi, pustule, osipi, staračke pege, plombe i druge manifestacije. To se objašnjava padom imuniteta, dehidracijom tijela, promjenom strukture dermisa, kršenjem metaboličkih procesa i funkcioniranja krvnih žila.

Iritacija i slabost

Hronični umor razvija se zbog nedostatka energije, dijete osjeća kliničke simptome kao što su slabost, umor, glavobolja. Pacijenti s dijabetesom zaostaju u fizičkom i mentalnom razvoju, školska učinkovitost pati. Takva djeca nakon što pohađaju školu ili vrtić osjećaju pospanost, hronični umor, ne žele komunicirati s vršnjacima.

Miris acetona iz usta

Jasan simptom dijabetesa kod djeteta je miris sirćeta ili kiselih jabuka iz usta. Ovaj simptom dovodi do trenutne posjete bolnici, jer miris acetona ukazuje na porast tijela ketonskih tijela, što ukazuje na prijetnju od razvoja ozbiljne komplikacije - ketoacidoze i ketoacidotske kome.

Tok dijabetesa kod dojenčadi

U novorođene djece prilično je teško identificirati bolest. Uostalom, kod beba do godinu dana teško je razlikovati patološku žeđ i poliuriju od normalnog stanja. Često se patologija otkriva s razvojem simptoma poput povraćanja, teške intoksikacije, dehidratacije i kome. Sporim razvojem dijabetesa, mali pacijenti mogu loše dobiti na težini, poremećen je san, suza, probavni problemi i poremećaji stolice. Kod djevojčica uočava se pelenski osip koji dugo ne prolazi. Deca oba pola imaju probleme sa kožom, znojenje, gnojne lezije, alergijske reakcije. Roditelji treba da obrate pažnju na lepljivost mokraće bebe. Kad udari u pod, površina postaje ljepljiva. Pelene nakon sušenja postaju skrobne.

Znakovi u predškolcima

Razvoj simptoma i znakova dijabetesa kod djece mlađe od 7 godina je brži nego u novorođenčadi. Prije pojave komatoznog stanja ili same kome teško je odrediti dijabetes, pa roditelji uvijek trebaju obratiti pažnju na sljedeće manifestacije kod djece:

  • brzi gubitak tjelesne težine, do distrofije,
  • učestala nadutost, povećanje volumena peritoneuma,
  • kršenje stolice
  • česte bolove u trbuhu,
  • mučnina, glavobolje,
  • letargija, suza,
  • odbijanje hrane
  • miris acetona iz usne šupljine.

U posljednje vrijeme dijabetes tipa 2 kod djece predškolske dobi mnogo je češći. To je zbog upotrebe bezvrijedne hrane, debljanja, smanjene motoričke aktivnosti bebe, metaboličkih poremećaja. Uzroci dijabetesa tipa 1 u predškolske djece leže u genetskim karakteristikama, ova vrsta bolesti često se nasljeđuje.

Manifestacije kod školske djece

Simptomi dijabetesa kod adolescenata su izraženi, lakše je odrediti bolest. Za ovu dob su karakteristični sledeći simptomi:

  • učestalo mokrenje
  • noćna enureza,
  • stalna žeđ
  • gubitak kilograma
  • kožne bolesti
  • povreda bubrega, jetre.

Pored toga, školarci imaju atipične manifestacije dijabetesa. Pojavljuje se anksioznost, kronični umor, opada akademski učinak, želja za komunikacijom s vršnjacima nestaje zbog stalne slabosti, depresije.

Opće informacije

Postoje prvi i drugi tip dijabetesa. U djece do jedne godine češće se dijagnosticira prva vrsta dijabetes melitusa za koju je karakteristična nedovoljna proizvodnja inzulina.

Inzulin proizvodi gušterača, a ako taj organ ne radi pravilno, glukoza ne apsorbira stanice i nakuplja se u krvi, uzrokujući dijabetes.

Šećerna bolest tipa 1 također se naziva i ovisnom o inzulinu, jer tijelo jednostavno nije u stanju proizvesti dovoljno hormona, a jedini izlaz je ubacivanje umjetnog inzulina.

Važno je da suvremena medicina do sada nije uspjela utvrditi tačne uzroke dijabetesa kod djece mlađe od jedne godine. Poznato je da izaziva uništavanje beta ćelija pankreasa, što se može dogoditi zbog niza faktora:

  • virusna oboljenja (rubeola, kozica) od kojih su novorođenče ili njegova majka patili tokom trudnoće,
  • akutni ili hronični pankreatitis,
  • onkologija
  • stalni stres
  • prisutnost autoimunih bolesti.

Osim toga, rizik od razvoja dijabetesa u djece povećava se u prisustvu nepovoljnih nasljednih faktora (dijabetes je dijagnosticiran kod jednog od roditelja ili druge bliske rodbine).

Značajke dijabetesa kod novorođenčadi

Novorođena djeca rijetko boluju od dijabetesa, no važno je uzeti u obzir da se bolest često dijagnosticira slučajno kada započne dijabetička koma.

Međutim, na razvoj bolesti kod novorođenčadi može se pravovremeno posumnjati prema određenim znakovima dijabetesa kod djece do godine dana.
Dijabetes kod novorođenčadi: simptomi na koje treba paziti:

  1. loše debljanje kod novorođenih beba, uprkos dobrom apetitu,
  2. stalna žeđ
  3. nemirno ponašanje
  4. pelenski osip i upale kože genitalnih organa (kod djevojčica - vulvitis, kod dječaka - upala prepucija).

Novorođena beba teško podnosi dijabetes, jer bebin organizam još nije dovoljno jak i nema dovoljno zaliha glikogena za borbu protiv bolesti.

Kao rezultat toga, acidobazna ravnoteža tijela može se povećati i može započeti jaka dehidracija, što predstavlja ozbiljnu opasnost za novorođenčad.

Da bi se spriječio razvoj dijabetesa kod novorođenčadi, treba uzeti u obzir čimbenike koji mogu postati uzrok bolesti:

  • urođene malformacije gušterače,
  • oštećenja beta ćelija organa virusima,
  • uzimanje ženi određenih lekova tokom trudnoće (na primer, antitumorske lekove),
  • rođenje prevremenog djeteta sa nedovoljno formiranim pankreasom.

Za dijagnosticiranje dijabetesa kod novorođenčadi trebalo bi završiti kompleks laboratorijskih studija i testova koji uključuju:

  • krvni test za količinu glukoze (radi se nekoliko testova: na prazan stomak, nakon jela i noću),
  • analiza urina za glukozu,
  • laboratorijska analiza tolerancije na glukozu,
  • testovi na lipide (masti), kreatinin i urea,
  • analiza urina na sadržaj proteina.

Takođe je obavezna pretraga krvi za nivo hormona.

Liječenje novorođenčeta s dijabetesom je prilično komplicirano, a sastoji se od unošenja umjetnog inzulina injekcijom. Važno je da beba u potpunosti jede majčino majčino mleko. Međutim, ako iz određenih razloga dojenje nije moguće, bebu treba hraniti posebnim mješavinama bez glukoze.

Razlozi razvoja i dijagnoze

Budući da je dijabetes ozbiljna bolest koja može dovesti do negativnih posljedica, roditelji trebaju pažljivo pratiti ponašanje djeteta kako bi na vrijeme dijagnosticirali bolest.

Budući da se djeca do godinu dana još uvijek ne mogu verbalno žaliti na bol ili osjećaj žeđi, samo pažljivo promatranje otkriće simptome:

  • učestalo mokrenje (do 2 litre urina dnevno),
  • urin ostavlja ljepljive mrlje na odjeći i podu. Provjera ovoga je jednostavna uklanjanjem pelena na neko vrijeme,
  • stalna žeđ: novorođenče može dnevno popiti do 10 litara tečnosti, ali će i dalje htjeti piti,
  • beba slabo dobija na težini ili uopšte gubi na težini, ali povećani apetit se održava,
  • svrbež kože i apscesi po cijelom tijelu,
  • povećana suhoća kože,
  • slabost, razdražljivost, umor,
  • ponekad mučnina i povraćanje.

Odrediti prisutnost dijabetesa kod novorođenčadi do godinu dana moguće je samo uz pomoć testova na glukozu u krvi i urinu, kao i testove na razinu hormona.

Na temelju tih pokazatelja formira se algoritam za daljnje liječenje. Nažalost, moderna medicina još nije izmislila alat koji može trajno riješiti dijete od dijabetesa. Osnova terapije je normalizacija metaboličkih procesa za najduže moguće vrijeme. Uz to, roditelji trebaju pažljivo pratiti zdravstveno stanje djeteta i naviknuti ga na posebnu prehranu.

Metode liječenja

Dijabetes tipa 1 karakterizira nedovoljna proizvodnja inzulina ili potpuno odsutnost ovog hormona u tijelu. Zbog toga se liječenje svodi na sljedeće:

  1. inzulin se umjetno unosi u tijelo pomoću posebnih šprica ili dispenzera,
  2. dozu odabire endokrinolog pojedinačno, uzimajući u obzir starost pacijenta, njegove fizičke karakteristike i težinu bolesti,
  3. liječenje dijabetesa uključuje kontinuirano praćenje razine šećera. U te svrhe koriste se posebni prijenosni uređaji koji omogućuju analizu u domaćem okruženju,
  4. periodično treba da se konsultujete sa lekarom kako biste prilagodili dozu insulina,
  5. Važna faza liječenja je strogo pridržavanje prehrane. Jelovnik i broj obroka izračunava se ovisno o dozi i vremenu primjene inzulina.

Uz to, roditelji se moraju upoznati s popisom dozvoljenih, zabranjenih i dozvoljenih prehrambenih proizvoda i naučiti ih pravilno kombinirati.

Ko je u riziku?

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od razvoja dečijeg dijabetesa:

  • genetska predispozicija (posebno za djecu s oba roditelja s dijagnozom dijabetesa),
  • intrauterini prijenos virusnih bolesti (rubeola, kozica, zaušnjak),
  • toksini koji uništavaju gušteraču (uključujući nitrate iz hrane),
  • neuhranjenost.

Još jedan od uobičajenih, iako ne previše očiglednih pokretačkih faktora je stres. Stresne situacije povećavaju šećer u krvi, a ako je dijete stalno nervozno ili se boji, količina glukoze se ne može normalizirati.

Dijeta za djecu s dijabetesom

Prehrana djece s dijabetesom uglavnom se poklapa s principima prehrane odraslih sa sličnom bolešću.

Glavna razlika je u tome što djeca do godinu dana i bez dijeta ne jedu kao odrasli, no kasnije će, postupnim prebacivanjem djeteta u hranu za odrasle, neke namirnice morati biti ograničene, a neke treba potpuno isključiti iz prehrane.

Prehrana za djecu oboljelu od dijabetesa zasniva se na sljedećim principima:

  • potpuno isključena konzervirana hrana, kavijar, dimljeno meso,
  • kao masti možete koristiti samo prirodno kremasto i visokokvalitetno biljno ulje,
  • u ograničenim količinama detetu mogu dati žumanjke i kiselo vrhnje,
  • kao izvor zdravih masti treba koristiti dječiji kefir, nemasni sir bez dodataka, meso i ribu,
  • u svim slatkim namirnicama redoviti šećer treba zamijeniti posebnim zaslađivačima,
  • kašu i krompir treba konzumirati s oprezom (ne više od jednom dnevno),
  • povrće je osnova ishrane (kuhano, pirjano ili pečeno),
  • nezaslađeno voće (ribizla, trešnja, jabuke).

Osim toga, količina soli i začina je ograničena. Ako dijete ne pati od probavnih smetnji i jetre, hranu postepeno može učiniti aromatičnijom s lukom, češnjakom i biljem.

Dijabetes melitus nije baš česta bolest kod djece mlađe od jedne godine. Međutim, roditelji bi trebali biti upoznati s faktorima rizika ili proći dijagnostičke genetske testove u fazi planiranja trudnoće kako bi se spriječio razvoj bolesti kod novorođenčeta ili djeteta do godine dana.

Ako je bolest ipak dijagnosticirana, potrebno je strogo slijediti preporuke liječnika i strogo slijediti preporuke o prehrani, koje čine osnovu liječenja.

Dijabetes melitus kod djece

Dijabetes melitus kod djece je kršenje metabolizma ugljikohidrata i drugih vrsta, što se temelji na nedostatku inzulina i / ili inzulinskoj rezistenciji, što dovodi do kronične hiperglikemije. Prema WHO, svako 500. dijete i svaki 200. tinejdžer boluje od dijabetesa.

Pored toga, u narednim godinama se predviđa povećanje incidencije dijabetesa među djecom i adolescentima za 70%.

S obzirom na raširenu rasprostranjenost, sklonost „pomlađivanju“ patologije, progresivnom toku i težini komplikacija, problem dijabetesa kod djece zahtijeva interdisciplinarni pristup uz sudjelovanje specijalista pedijatrije, dječje endokrinologije, kardiologije, neurologije, oftalmologije, itd.

Klasifikacija dijabetesa kod djece

U pedijatrijskih bolesnika dijabetolozi u većini slučajeva moraju se nositi sa dijabetes melitusom tipa 1 (inzulinski ovisan), koji se zasniva na apsolutnom nedostatku inzulina.

Dijabetes melitus tipa 1 kod djece obično ima autoimuni karakter, karakterizira ga prisustvo autoantitijela, uništavanje β-stanica, povezanost s genima glavnog kompleksa histokompatibilnosti HLA, potpuna ovisnost o inzulinu, sklonost ketoacidozi itd.

Idiopatski dijabetes melitus tipa 1 ima nepoznatu patogenezu i češće se registrira kod ljudi koji nisu europske rase.

Pored dominantnog dijabetesa melitusa tipa 1, rjeđi oblici bolesti se nalaze kod djece: dijabetes melitus tipa 2, dijabetes melitus povezan s genetskim sindromima, dijabetes melitus tipa MODY.

Vodeći faktor u razvoju dijabetesa tipa 1 u djece je nasljedna predispozicija, o čemu svjedoči velika učestalost porodičnih slučajeva bolesti i prisutnost patologije u bliskoj rodbini (roditelji, sestre i braća, bake i djedovi).

Međutim, pokretanje autoimunog procesa zahtijeva izlaganje provokativnom faktoru okoliša.

Najvjerojatniji okidači koji vode do kroničnog limfocitnog inzulita, naknadnog uništavanja β-stanica i nedostatka inzulina jesu virusna sredstva (Coxsackie B virusi, ECHO, Epstein-Barr virusi, zaušnjaci, rubeola, herpes, ospice, rotavirusi, enterovirusi, citomegalovirus itd.). .

Osim toga, toksični učinci, prehrambeni faktori (umjetno ili mješovito hranjenje, hranjenje kravljim mlijekom, monotona ugljikohidratna hrana itd.), Stresne situacije, hirurške intervencije mogu pridonijeti razvoju dijabetesa u djece s genetskom predispozicijom.

Rizičnu grupu koju prijeti razvoj dijabetesa čine djeca s rođenom težinom većom od 4,5 kg, koja su gojazna, vode neaktivan način života, pate od dijateze i često su bolesna.

Sekundarni (simptomatski) oblici dijabetesa kod djece mogu se razviti s endokrinopatijama (Itsenko-Cushingov sindrom, difuznim toksičnim gužvom, akromegalijom, feokromocitomom), bolestima gušterače (pankreatitis i sl.). Šećerna bolest tipa 1 kod djece često je praćena drugim imunopatološkim procesima: sistemski eritematozni lupus, skleroderma, reumatoidni artritis, periarteritis nodosa itd.

Dijabetes melitus kod djece može biti povezan sa različitim genetskim sindromima: Downov sindrom, Klinefelter, Prader - Willy, Shereshevsky-Turner, Lawrence - Moon - Barde - Beadle, Wolfram, Huntington-ova koreja, Friedreichova ataksija, porfirija, itd.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

U prepoznavanju dijabetesa važna uloga pripada lokalnom pedijatru koji redovno posmatra dijete.

Na prvom stupnju treba uzeti u obzir prisutnost klasičnih simptoma bolesti (poliurija, polidipsija, polifagija, gubitak tjelesne težine) i objektivnih znakova.

Prilikom pregleda djece obratite pažnju na prisutnost dijabetičkog rumenila na obrazima, čelu i bradi, jezika maline i smanjenja turgora kože. Djeca s karakterističnim manifestacijama dijabetesa trebaju biti upućena pedijatrijskom endokrinologu na daljnje liječenje.

Konačnoj dijagnozi prethodi temeljit laboratorijski pregled djeteta. Glavne studije kod djece s dijabetesom uključuju utvrđivanje razine šećera u krvi (uklj.

svakodnevnim nadzorom), insulin, C-peptid, proinzulin, glikozilirani hemoglobin, tolerancija na glukozu, CBS, u urinu - glukoza i ketonska tijela.

Najvažniji dijagnostički kriterijumi za dijabetes u djece su hiperglikemija (iznad 5,5 mmol / l), glukozurija, ketonurija, acetonurija.

U svrhu predkliničke detekcije šećerne bolesti tipa 1 u skupinama s visokim genetskim rizikom ili za diferencijalnu dijagnozu dijabetesa tipa 1 i 2, prikazana je definicija At za β-stanice gušterače i At za glutamat dekarboksilazu (GAD). Izvodi se ultrazvučni pregled kako bi se procijenilo strukturno stanje gušterače.

Diferencijalna dijagnoza dijabetesa kod djece provodi se s acetonemičkim sindromom, dijabetesom insipidusom, nefrogenim dijabetesom. Ketoacidoza i koga treba razlikovati od akutnog abdomena (upala slijepog crijeva, peritonitis, crijevna opstrukcija), meningitisa, encefalitisa, tumora mozga.

Liječenje dijabetesa kod djece

Glavne komponente liječenja dijabetes melitusa tipa 1 u djece su terapija inzulinom, prehrana, pravilan način života i samokontrola. Prehrambene mjere uključuju isključenje šećera iz hrane, ograničenje ugljikohidrata i životinjskih masti, frakcijsku prehranu 5-6 puta dnevno, te razmatranje individualnih energetskih potreba.

Važan aspekt liječenja dijabetesa kod djece je kompetentna samokontrola: svjesnost težine njihove bolesti, sposobnost određivanja razine glukoze u krvi te prilagođavanje doze inzulina uzimajući u obzir razinu glikemije, tjelesne aktivnosti i pogreške u prehrani.

Tehnike samokontrole za roditelje i djecu sa šećernom bolešću podučavaju se u dijabetesnim školama.

Supstituciona terapija za djecu oboljelu od dijabetesa provodi se ljudskim genetski inženjerijskim inzulinskim pripravcima i njihovim analogima. Doza inzulina odabira se pojedinačno uzimajući u obzir stepen hiperglikemije i starost djeteta.

Bazalna terapija inzulinom bolusa dokazala se u dječjoj praksi, uključujući uvođenje produženog inzulina ujutro i navečer za ispravljanje bazalne hiperglikemije i dodatnu upotrebu inzulina kratkog djelovanja prije svakog glavnog obroka za ispravljanje postprandijalne hiperglikemije.

Suvremena metoda terapije inzulinom za dijabetes kod djece je inzulinska pumpa, koja vam omogućava davanje inzulina u kontinuiranom režimu (imitacija bazalne sekrecije) i bolus režimu (imitacija post-nutritivne sekrecije).

Najvažnije komponente liječenja šećerne bolesti tipa 2 u djece su dijetalna terapija, dovoljna tjelesna aktivnost i oralni lijekovi za snižavanje šećera.

S razvojem dijabetičke ketoacidoze neophodni su infuzijska rehidratacija, uvođenje dodatne doze inzulina, uzimajući u obzir nivo hiperglikemije i korekcija acidoze.

U slučaju razvoja hipoglikemijskog stanja, hitno je djetetu dati proizvode koji sadrže šećer (komad šećera, sok, slatki čaj, karamela), ako je dijete u nesvijesti, neophodno je intravenozno davanje glukoze ili intramuskularna primjena glukagona.

Predviđanje i prevencija dijabetesa kod djece

Kvaliteta života djece oboljele od dijabetesa u velikoj mjeri određena je učinkovitošću nadoknade bolesti.

Ovisno o preporučenoj prehrani, režimu, terapijskim mjerama, životni vijek odgovara prosjeku u populaciji.

U slučaju grubih kršenja propisa liječnika, dekompenzacije dijabetesa, specifične dijabetičke komplikacije razvijaju se rano. Pacijenti sa šećernom bolešću posmatrani su doživotno kod endokrinologa-dijabetologa.

Vakcinacija djece sa šećernom bolešću provodi se tijekom razdoblja kliničke i metaboličke kompenzacije, što u tom slučaju ne uzrokuje pogoršanje tijekom osnovne bolesti.

Specifična prevencija dijabetesa kod djece nije razvijena. Moguće je predvidjeti rizik od bolesti i identificirati prediabetes na temelju imunološkog pregleda. Kod djece u riziku od razvoja dijabetesa važno je održavati optimalnu težinu, svakodnevnu fizičku aktivnost, povećati imunorezistenciju i liječiti pridružene patologije.

Tko je u riziku - simptomi i znakovi dijabetesa kod novorođenčadi i djece do godine dana

Uz kronično povećanje glukoze u krvi, nastaje dijabetes. Sličan proces izaziva probleme u radu organa i remeti metabolizam.

Dijabetes melitus posebno je opasan za novorođenčad i nezrelu djecu do godinu dana.

U ovom ćemo vam članku reći koji su različiti simptomi karakteristični za dijabetes kod djece mlađe od jedne godine i koje se metode koriste za dijagnosticiranje i liječenje.

  • Opće informacije
  • Značajke dijabetesa kod novorođenčadi
  • Razlozi razvoja i dijagnoze
  • Metode liječenja
  • Ko je u riziku?
  • Dijeta za djecu s dijabetesom

Kako se manifestira dijabetes kod djece: simptomi i znakovi patologije

Dijabetes u djetinjstvu uzrokuje puno više problema nego iste bolesti kod odraslih. To je razumljivo: dijete s glikemijom teže se prilagođava među vršnjacima i teže mu je promijeniti navike.

Stoga je bolest šećera u ovom slučaju psihološki problem, a ne fiziološki.

Vrlo je važno da biste to mogli izračunati na samom početku. Poznavanje simptoma i znakova dijabetesa kod djece je presudan zadatak za roditelje.

Po kojim znacima možete razumjeti da beba razvija bolest

Dijabetes melitus jednogodišnjeg djeteta je vrlo loše dijagnosticiran. Dojka, za razliku od starije djece, ne može govoriti o svom zdravlju.

A roditelji, vidjevši njegovo opako stanje, često potcjenjuju opasnost situacije.

Stoga se bolest otkriva prekasno: kada se bebi dijagnosticira dijabetička koma ili ketoacidoza (zakiseljavanje krvi). Ovo stanje dovodi do dehidracije i disfunkcije bubrega kod novorođenčadi.

Simptomatologija dijabetesa kod djece mlađe od 1 godine je sljedeća:

  • Od rođenja, beba ima razne dermatitise i iritacije. Kod djevojčica to je vulvitis, a kod dječaka se pelenski osip i upala primjećuju u preponama i kožnici,
  • stalna žeđ. Klinac plače i nije. Ali ako mu popijete piće, odmah se smiruje.
  • sa normalnim apetitom, beba ne dobija na težini,
  • mokrenje je učestalo i obilno. Istovremeno je beba mokraća previše ljepljiva. Na pelenama ostavlja karakterističan bjelkasti, škrobni premaz,
  • dijete je često nestašno bez vidljivog razloga. On je letargičan i letargičan,
  • koža beba postaje suva i ljuskava.

Dijabetes se može razviti u tek rođenoj bebi ili u prva 2 mjeseca njegova života. Opasnost situacije je da dijabetes vrlo brzo napreduje i prijeti dijabetičkom komom bez hitne intervencije.

Kod novorođenčadi je simptomatologija različita:

  • snažno povraćanje i proliv,
  • učestalo mokrenje i dehidracija.

Bolest se može razviti i kod bebe rođene na vrijeme, ali s malom težinom, ili u prevremeno rođene bebe.

Koji su simptomi dijabetesa u djece 2-3 godine

U tom se razdoblju znakovi dijabetesa pojavljuju oštro i brzo: kroz nekoliko dana (ponekad i sedmica). Zato ne biste trebali misliti da će sve nestati samo od sebe, naprotiv, s bebom morate hitno ići u bolnicu.

Simptomatologija dijabetesa u dobi od 2-3 godine je sljedeća:

  • beba često urinira. Razlog je taj što sa dijabetesom uvijek osjećate žeđ. Ako primijetite da je dijete počelo ići u toalet čak i noću, to je razlog da se pazite. Možda je to manifestacija dijabetesa,
  • brzo mršavljenje Iznenadni gubitak kilograma još je jedan znak nedostatka inzulina. Bebi nedostaje energije koju tijelo uzima od šećera. Kao rezultat toga, započinje aktivna obrada nakupljanja masti i dijete gubi na težini,
  • umor,
  • osjetljivost na infekcije
  • djeca sa dijabetesom uvijek su gladna, čak i ako jedu normalno. To je odlika bolesti. Anksioznost roditelja trebala bi uzrokovati gubitak apetita kod beba starih 2-3 godine, jer to može biti početak razvoja ketoacidoze. Dijagnoza će biti potvrđena karakterističnim dahom acetona iz bebina usta, pospanost i pritužbama na bolove u trbuhu.

Što je beba starija, to je lakše primjetiti početne simptome dijabetesa. Ali glavni pokazatelj, naravno, često je mokrenje (to je primarno) i pretjerana žeđ.

Kliničke manifestacije bolesti za 5-7 godina

Simptomatologija dijabetesa kod djece ove dobi slična je onoj kod odrasle osobe. Ali zbog fizioloških razloga, dijabetes je kod djece izraženiji .ads-mob-2

Kliničke manifestacije su sljedeće:

oglasi-pc-1

  • zbog učestalog pijenja beba neprestano podstiče mokrenje: danju i noću. Tako se djetetovo tijelo želi riješiti viška glukoze. Primjećuje se izravna povezanost: što je više šećera, to je jača žeđ i, sukladno tome, češće mokrenje. Učestalost odlazaka u toalet može doseći i do 20 puta dnevno. Normalno - 5-6 puta. Dijete i enureza su psihološki uznemireni,
  • dehidracija i znojenje,
  • nakon jela beba se oseća slabo,
  • zategnutost i suhoća kože.

Ako je djetetu dijagnosticiran dijabetes tipa 2, tada će se pored nabrojanih simptoma dodati i sljedeći simptomi:

  • otpornost na inzulin. U tom slučaju ćelije postaju neosjetljive na inzulin i ne mogu efikasno apsorbirati glukozu.
  • pretežak
  • blagi simptomi dijabetesa.

Kako se patologija očituje u 8-10 godina?

Učenici škole imaju najveći rizik od razvoja dijabetesa. Patologija se brzo razvija i snažno curi. To je vrlo teško identificirati u ovom periodu.

Činjenica je da bolest nema karakteristične znakove. Dijete izgleda samo umorno i potišteno.

Roditelji često ovo ponašanje pripisuju umoru zbog stresa u školi ili raspoloženja. Da, i samo dijete, ne razumijevajući razloge ovog stanja, još jednom se ne žali roditeljima na njihovo dobrobit.

Važno je ne propustiti takve rane simptome patologije kao što su:

  • drhtanje u udovima (često u rukama),
  • suza i razdražljivost,
  • uzaludni strahovi i fobije,
  • obilno znojenje.

Za progresivno oboljenje karakteristični su sljedeći simptomi:

  • dijete puno pije: više od 4 litre dnevno,
  • često odlazi u toalet zbog malog. To se dešava i noću. Ali najteže je u ovoj situaciji za dete da je primoran da odlazi sa lekcije,
  • On želi stalno jesti. Ako dijete nije ograničeno u hrani, može proći,
  • ili, obrnuto, apetit nestaje. Ovo bi trebalo odmah upozoriti roditelje: ketoacidoza je moguća,
  • nagli gubitak težine
  • pritužbe na oštećenje vida,
  • Stvarno želim slatkiše,
  • loše zarastanje rana i ogrebotina. Često se na djetetovoj koži formiraju pustule koje ne zarastaju dugo,
  • krvarenje desni
  • jetra je povećana (može se otkriti palpacijom).

Primjećujući takve simptome, roditelji bi dijete trebali odmah odvesti endokrinologu. Glavna stvar je identificirati patologiju na samom početku i započeti liječenje. To je veoma važno, jer ako posmatrate bolest, dijete će razviti hiperglikemiju.

Simptomi hiperglikemije su sljedeći:

Treba imati na umu da su patološke promjene u obliku komplikacija koje se javljaju u dječijem tijelu s glikemije često nepovratne. Mora se učiniti sve da se spriječi tako teška situacija.

Norma šećera u krvi prema dobi i razlozi visokih stopa

Treba napomenuti da vrijednosti šećera u krvi izravno ovise o dobi djeteta. Postoji pravilo: što je beba starija, to su joj veće vrijednosti glukoze.

Dakle, norma se uzima (mmol po litri):

  • 0-6 meseci - 2,8-3,9,
  • od šest mjeseci do godinu dana - 2,8-4,4,
  • za 2-3 godine - 3,2-3,5,
  • sa 4 godine - 3,5-4,1,
  • sa 5 godina - 4,0-4,5,
  • sa 6 godina - 4.4-5.1,
  • od 7 do 8 godina - 3,5-5,5,
  • od 9 do 14 godina - 3,3-5,5,
  • od 15 i više godina - norma odgovara pokazateljima za odrasle.

Trebali biste znati da vrijednosti šećera u krvi kod novorođenčadi i kod beba do 10 godina ne ovise o spolu. Promjena broja pojavljuje se (pa čak i neznatno) samo kod adolescenata i odraslih.

Niske stope kod djece do godine dana objašnjavaju se činjenicom da se mali organizam i dalje razvija. U ovom uzrastu situacija se smatra normalnom kada u mrvicama nakon jela pokazatelji glukoze naglo porastu.

A nakon fizičke aktivnosti, naprotiv, smanjuju se. Ako krvni test otkriva povećani šećer, vjerovatnije je da će dijete razviti dijabetes.

Ali razlog povećanja šećera u krvi može biti u drugom:

  • pogrešna priprema za analizu. Dijete jelo pre postupka,
  • Uoči studije, beba je jela previše masne i ugljikohidratne hrane. Oba su razloga posljedica roditeljske nepismenosti. Važno je znati da se analiza vrši samo na prazan stomak,
  • šećer je porastao kao rezultat snažnog emocionalnog šoka (često negativnog). To je zbog činjenice da štitna žlijezda funkcionira u pojačanom režimu.

Ako je analiza položena pravilno i pokazala je visok šećer, djetetu će biti omogućen ponovni unos krvi.

Naročito je važno pratiti nivo glukoze u djece starije od 5 godina s pretilošću ili genetskom predispozicijom. Dokazano je da se s lošom naslednošću dijabetes može pojaviti kod djeteta u bilo kojoj životnoj dobi (do 20 godina).

Koliko djece piše zbog dijabetesa?

Učestalost mokrenja je vrlo važan pokazatelj. Ukazuje na stanje urogenitalnog sistema bebe. Stoga, ako se primijete kršenja uobičajenog režima, treba što prije utvrditi uzrok.

U zdravog djeteta (kako raste) povećava se količina dnevne mokraće, a broj mokrenja, naprotiv, smanjuje.

Morate se fokusirati na sljedeće dnevne cijene:

StarostVolumen urina (ml)Broj mokrenja
Do šest meseci300-50020-24
6 mjeseci u godini300-60015-17
1 do 3 godine760-83010-12
3-7 godina890-13207-9
7-9 godina1240-15207-8
9-13 godina1520-19006-7

Ako postoje značajna odstupanja od ovih smjernica, ovo je prilika za brigu. Kada je dnevni volumen urina pao za 25-30%, događa se oligurija. Ako se povećala za polovinu ili više, govore o poliuriji. Rijetka mokrenja kod beba nastaju nakon povraćanja i proliva, nedostatka pijane tečnosti i pregrijavanja.

Kad dijete piše vrlo često, uzrok može biti:

  • hlađenje
  • velika količina pijanog,
  • stres
  • bolest bubrega
  • crvi.

Pedijatar bi trebao utvrditi uzrok odstupanja na temelju testova.

Ne pokušavajte sami da lečite dete. Dakle, zagrijavajući njegovo međunožje (misleći da je dijete smrznuto) samo ćete pogoršati situaciju jer česti nagoni mogu biti uzrokovani infekcijom genitourinarnog sistema.

Interna slika bolesti (WKB)

Studija WKB pomaže ljekarima da razumiju unutrašnje stanje bebe ili adolescenta. Ovakvo testiranje pacijenta proširuje razumevanje njegove psihologije.

WKB pomaže otkriti kako dijete doživljava svoju bolest, kakvi su njegovi osjećaji, kako zamišlja bolest, razumije li potrebu za liječenjem i vjeruje li u njezinu efikasnost.

WKB se često izvodi u obliku testiranja i uključuje sljedeće glavne komponente:

  • karakteristike psihoemocionalnog odgovora bebe,
  • objektivne manifestacije patologije,
  • inteligencija
  • lično iskustvo prošlih bolesti,
  • znanje njihove fiziologije,
  • koncept uzroka bolesti i smrti,
  • odnos roditelja i ljekara prema pacijentu.

Prepoznavanje WKB-a može se odvijati u obliku razgovora sa bebom i njegovim roditeljima ili u formatu igre.

Značajke tijeka dijabetesa tipa 1 i 2 u male djece

Razlika između dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2 je sljedeća:

oglasi-pc-3

  • na početku bolesti kod 5-25% malih pacijenata postoji nedostatak inzulina,
  • simptomi patologije su blagi,
  • brzi razvoj komplikacija miokarda i krvožilnog sustava,
  • sa dijabetesom tipa 1, mogu se otkriti autoantitijela, a to će komplicirati dijagnozu,
  • u 40% slučajeva već na početku patologije deca imaju ketozu.

Djeci s pretilošću (ili onima sklonima tome) trebalo bi pregledati dijabetes tipa 2 .ads-mob-2

Principi liječenja dijabetesa u djetinjstvu

Kao što znate, kod dijabetesa tipa 1 dolazi do male sinteze inzulina ili njegove potpune odsutnosti. Liječenje dijabetesa tipa 1 uključuje zamjenu nedostatka hormona.

Terapija je inzulinskim špricevima. I ovdje je individualni pristup vrlo važan. Terapiju razvija lekar koji promatra malog pacijenta.

Uzima u obzir njegovu visinu i težinu, fizički oblik i težinu patologije. Ako je potrebno, liječnik će prilagoditi terapiju. Drugi važan uvjet je slijediti razvijenu prehranu.

Liječnik će roditelje i dijete naučiti pravilnom izračunavanju obroka, razgovarati o dozvoljenim namirnicama i onima koje ne može jesti kategorički. Liječnik će govoriti o koristima i potrebi tjelesnog odgoja i njegovom utjecaju na glikemiju.

Kako prepoznati simptome dijabetesa kod djeteta:

Kad odrasli razbole, to je teško, a kada se naša djeca razbole, to je zastrašujuće. Ako je bebi još dijagnosticiran dijabetes, roditelji ne bi trebali paničariti, već sakupljati snagu i učiniti sve što je moguće za svoje dijete tako da on živi punim životom, a samo se povremeno sjeća bolesti.

Kako se dijagnoza dijabetesa manifestira - simptomi kod djece

Teške bolesti kod djece uvijek su razlog za zabrinutost roditelja. Dijabetes melitus jedna je od takvih bolesti, jer zahtijeva konstantno liječenje i praćenje prehrane.

Pa koji su simptomi dijabetesa kod dece, kako prepoznati i potvrditi dijagnozu i kako provesti kompetentni tretman kako bi se dijete zaštitilo od budućih komplikacija.

I kako on može osigurati zdrav razvoj tijela, kao i kako provesti profilaksu kako bi se učinkovito smanjio rizik od dječjeg dijabetesa raznih vrsta?

Dijabetes melitus (DM) kod djece - Ovo je druga najčešće hronična bolest na svetu.

Mnogi površno vjeruju da je glavni znak dijabetesa nedostatak inzulina u tijelu, ali to vrijedi samo za 1 vrsta bolesti, kod tipa 2, naprotiv, inzulin je normalan ili povišen, ali tkiva gube sposobnost interakcije s hormonom.

Bolest uzrokuje veći broj problema, posebno kod djece: teško je da budu među vršnjacima, mogu imati problema s rastom i razvojem, teške kardiovaskularne komplikacije u starijoj dobi.

Hormon inzulin omogućava glukozi da prodre iz krvožilnog sustava u stanice, gdje služi kao katalizator i istovremeno ih hrani.

Beta ćelije, koje se nalaze u gušterači na takozvanom otočiću Langera, zauzvrat, proizvode inzulin. U zdravom tijelu, nakon svakog obroka, u organizam unese velika količina inzulina, koji djeluje na ćelije po shemi "zaključavanja ključeva", otvarajući ulaz na njihovu površinu i omogućujući glukozi da prodre unutra.

Kao rezultat toga, koncentracija šećera u krvi se smanjuje. Ako hormona inzulina u krvi nije dovoljno, tada se glukoza u krv oslobađa iz rezerve, odnosno iz jetre, za održavanje normalne koncentracije šećera.

Glukoza i inzulin stalno djeluju u povratnim informacijama.

Međutim, ako imunološki sustav iz nekog razloga počne ubijati beta ćelije, a ima ih manje od 20%, tijelo jednostavno gubi sposobnost proizvodnje dovoljno inzulina, što znači da šećer ne može prodrijeti u stanice i nakupljati se u cirkulacijskom sustavu. Kao rezultat toga, stanice gladuju bez goriva, a pacijent ima znakove dijabetesa tipa 1.

Za razliku od djece sa dijabetesom tipa 1, sa dijabetesom tipa 2 Ipak, inzulin se proizvodi, ali svejedno proizvedeni inzulin još uvijek nije dovoljan čovjeku ili on jednostavno ne prepoznaje inzulin te, kao rezultat, ne koristi ga na pravilan način. Najčešće, nastaje kao rezultat inzulinske rezistencije - gubitka osjetljivosti tkiva gušterače na inzulin.

Kakvo je tlo za dijabetes?

Zašto se dijabetes pojavljuje kod beba? Nažalost, uzroci nedostatka inzulina tipa 1 još uvijek nisu tačno poznati. Jedini jasno utvrđeni uzrok dijabetesa je genetika koja se zatim "pojavljuje" nakon bolesti, poput rubeole ili gripa.

Pojava simptoma dijabetesa tipa 2 najčešće je posljedica prekomjerne težine i prejedanja, kao i visokog krvnog tlaka u djeteta.

Prvi znakovi dijabetesa tipa 1 kod beba i adolescenata imaju tendenciju da se iznenada pojave i dramatično porastu u roku od bukvalno nekoliko tjedana. Pri prvim simptomima potrebno je pokazati dijete liječniku i proći potrebne testove ili mu jednostavno glukometrom na prazan stomak izmjeriti šećer u krvi.

Zanemarivanje simptoma može dovesti do komplikacija ili čak smrti.

Važan simptom dijabetesa je stalna žeđ.
Razlog za to je što tijelo počinje crpiti vodu iz stanica i tkiva kako bi smanjilo koncentraciju šećera u krvi uslijed razrjeđivanja.

Važno je da tokom ovog perioda dijete ne pije previše slatkih pića.

Česta mokrenja može biti simptom dijabetesa kod dece. Ovaj simptom se manifestuje vjerovatnije kao posljedica prethodnog. Pacijent s dijabetesom pije prekomjernu količinu tekućine, koja zahtijeva "izlaz" iz tijela. Dijete može često moliti za časove iz toaleta ili "piškiti" noću u krevetu. Ako se to dogodi, nemojte to zanemariti.

Prvi znak dijabetesa tipa 1 je snažno i brzo mršavljenje. Tijelo jednostavno sagorijeva vlastite mišiće i masti zbog činjenice da gubi glavni izvor energije - glukozu. Dijete može jesti kao da nije u sebi, a pritom nastavlja gubiti kilograme brzim tempom.

Manifestacija primarnih simptoma kod male djece je najvažnija, jer novorođenčad ne mogu žaliti roditelje na bol.

Ako primijetite da beba neprestano gladuje, ali ne postaje mu bolje, ima pelenski osip u preponama, koji se praktično ne liječi, stalno mokre ljepljivom tekućinom s bijelim premazom, ima suhu i ljuskavu kožu, tada morate hitno provjeriti dijete na dijabetes.

Drugi izraženi znakovi dijabetesa su kod djece hronični umor, stalna glad i slabljenje vida.

S vremenom simptomi bolesti postaju sve akutniji: dijete počinje snažno glavobolja i vrtoglavica, uporno povraćanje, bol u srcu, gubitak svijesti i, na kraju, koma.

Nažalost, roditelji se često oslanjaju na "možda" i zanemaruju očigledne razloge zabrinutosti i obraćaju pažnju na bolest tek nakon što je dijete na intenzivnoj njezi. Stoga treba poduzeti mjere na vrijeme i samo izmjeriti šećer glukometrom ako dijete ima kliničke simptome ili ako postoji "loša" nasljednost.

Od mnogih faktora rizika, poput nasljednosti, nemoguće se odmaknuti, ali neki su i dalje podložni roditeljima. Na primjer, bolje je ne početi hraniti bebu prerano: ako je moguće, do 6 mjeseci dijete treba hraniti samo majčinim mlijekom, umjetno hranjenje povećava rizik od dijabetesa.

Kako se dijabetes manifestira kod novorođenčadi i novorođenčadi do godine dana:

Komplikacije

Najgora komplikacija je dijabetes ketoacidoza. Ova je bolest teška i može dovesti do kome ili smrti. Osobitosti tijeka ketoacidoze su u tome što razina acetona u krvi raste, osoba počinje osjećati trbušne bolove, mučninu i ubrzan rad srca. Nakon nekog vremena, osoba izgubi svijest i padne u komu.

Kod dijabetesa mogu se pojaviti komplikacije poput oštećenja mrežnice. (retinopatija)zatajenje bubrega (nefropatija), kršenje pokretljivosti zglobova (hiropatija).

Prevencija

Primarna prevencija bolesti kod djece je potpuna kontrola šećera u krvi kako bi se spriječio razvoj dijabetesa u principu.

Sekundarna prevencija uključuje dijetu s malo ugljikohidrata, izvedivu fizičku aktivnost i izbjegavanje stresnih situacija.

Ako je djetetu već dijagnosticirano, na tretman ne smijete zaboraviti na minut, na svaki način izbjegavajte komplikacije.

Ne postoje čarobne pilule, kršenje proizvodnje inzulina zahtijeva svakodnevno liječenje, čije odsustvo može uzrokovati odstupanja u razvoju djeteta i čak dovesti do činjenice da jednostavno postaje invalid.

Dr. Evgeny Komarovsky o tome kako otkriti dijabetes, odrediti vrstu i ulogu šećera u životu naše djece:

Dijabetes nije rečenica ako cijela obitelj shvati da je situacija doista ozbiljna i da se, ako se zanemari liječenje, može završiti neuspjehom. Djeca s dijabetesom, kojima je omogućen pravilan tretman, sposobna su da se normalno razvijaju, funkcionišu i budu ravnopravna sa vršnjacima.

Hipoglikemijska koma

Ova komplikacija nastaje zbog davanja velike doze inzulina. Kao rezultat toga, količina glukoze u krvi pacijenta naglo se smanjuje, opće stanje se značajno pogoršava. Dijete će se cijelo vrijeme opraštati od pijenja, povećava se količina izlučenog urina, razvija se slabost i stvara se osjećaj gladi. Zjenice su proširene, koža vlažna, apatiju zamjenjuju periodi uzbuđenja. S razvojem ovog stanja pacijentu treba dati topli, slatki napitak ili glukozu.

Ketoacidotska koma

Ketoacidoza kod djece je rijetka, stanje je izuzetno opasno za zdravlje i život djeteta. Komplikaciju prate sledeći simptomi:

  • crvenilo lica
  • mučnina, povraćanje,
  • pojava boli u peritoneumu,
  • malina nijansa jezika sa bijelim premazom,
  • otkucaji srca
  • smanjenje pritiska.

U tom su slučaju očne jabučice meke, disanje bučno, isprekidano. Svjesnost pacijenata često je zbunjena. U nedostatku odgovarajućeg liječenja, dolazi do ketoacidotske kome. Ako pacijent ne bude pravovremeno dostavljen u bolnicu, postoji opasnost od smrti.

Hronične komplikacije se ne razvijaju odmah. Pojavljuju se s dugim tokom dijabetesa:

  • oftalmopatija je očna bolest. Podijeljen je na retinopatiju (oštećenje mrežnice), kršenje funkcija živaca odgovornih za kretanje očiju (škljocanje). Nekim dijabetičarima dijagnosticirana je katarakta i druge komplikacije,
  • artropatija je zajednička bolest. Kao rezultat toga, mali pacijent može imati problema s pokretljivošću, bolovima u zglobovima,
  • neuropatija - oštećenje centralnog nervnog sistema. Ovde se pojavljuju manifestacije kao što su utrnulost ekstremiteta, bol u nogama, poremećaji rada srca,
  • encefalopatija - popraćena je negativnim manifestacijama mentalnog zdravlja djeteta. Zbog toga dolazi do brze promjene raspoloženja, depresije, razdražljivosti, depresije,
  • nefropatija - početni stadij zatajenja bubrega, koju karakterizira narušena funkcija bubrega.

Glavna opasnost od dijabetesa jesu komplikacije bolesti s neadekvatnim liječenjem, nepoštivanjem zdrave prehrane i drugim pravilima prevencije. Znajući simptome patologije, lako možete posumnjati u dječiju bolest, pravovremeno se posavjetovati sa ljekarom. Brza reakcija na problem u razvoju pomoći će očuvanju zdravlja i života vašeg djeteta.

Pogledajte video: Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar