Fruktoza, FitParad ili Stevia

Fruktozu nazivamo i voćnim šećerom, jer je ovaj monosaharid prisutan u velikim količinama u bobicama i voću. Supstanca je mnogo slađa od obične rafinirane, postaje nezamjenjiv proizvod u kuhanju.

Već dugi niz godina naučnici raspravljaju o opasnostima i koristima fruktoze, postoje nesporne činjenice koje mogu biti lako dostupne. Morate znati da se pacijentima s dijabetesom preporučuje upotreba fruktoze. Kada ga koristi, telu ne treba inzulin, supstanca ni na koji način ne utiče na nivo glikemije.

Neke ćelije direktno apsorbiraju fruktozu, pretvarajući je u masne kiseline, zatim u masne ćelije. Zbog toga se voćni šećer treba konzumirati isključivo kod dijabetesa tipa 1 i nedostatka tjelesne težine. Budući da se ovaj oblik bolesti smatra urođenim, fruktoza se savjetuje davanju pedijatrijskim pacijentima.

Ipak, roditelji bi trebali kontrolirati količinu ove tvari u djetetovoj prehrani, ako on nema problema s razinom glikemije, višak fruktoze u tijelu izaziva razvoj prekomjerne težine i poremećen metabolizam ugljikohidrata.

Fruktoza. U kojoj se dobi fruktoza može dati djeci?

Do tri godine se ne preporučuje djetetu davati šećer, koji nakon gutanja doprinosi "blagostanju" patogene flore. Šećer uništava bakterije koje su korisne za dječije tijelo, a takođe uništava vitamine. Bebin trbuh počinje da bubri. Iz toga proizlazi da dodavanje šećera u različitu hranu za bebe nije dopušteno. Dijete treba jesti normalnu hranu, a vi biste mu trebali pomoći u tome. Što se tiče fruktoze. To je isti šećer koji se nalazi u raznim namirnicama, poput meda, voća i raznih bobica. Ovaj je proizvod visoko koncentriran, a hrana postaje puno slatkija od šećera. Fruktoza se može dati djetetu, samo u malim količinama je 5 kašika. Što se tiče starosti, što kasnije (stariji) to bolje. Neke majke zamjenjuju šećer fruktozom za bebe. Shvatite pravilno - fruktoza nije proizvod kojim trebate napuniti svoju bebu. Hrana iz nje ispada prilično slatka, a to nije dobro za vašu bebu. Zamislite sami. Bolje je raditi bez fruktoze i šećera. Kad naraste do 3 godine, onda pokušajte.

Fruktoza za djecu

Prirodni šećeri glavni su izvor ugljikohidrata za tijelo rastućeg djeteta, pomažu mu da se normalno razvija, regulira rad unutrašnjih organa i sistema.

Svako dijete voli slatkiše, ali s obzirom na to da se djeca brzo naviknu na takvu hranu, upotreba fruktoze mora biti ograničena. Pa, ako se fruktoza konzumira u svom prirodnom obliku, supstanca dobivena umjetnim putem je nepoželjna.

Djeci mlađoj od jedne godine i novorođenčadi uopće se ne daje fruktoza; oni dobivaju tvari potrebne za normalan razvoj tvari s majčinim mlijekom ili zajedno s mliječnim mješavinama. Djeca ne bi smjela davati slatke voćne sokove, jer u suprotnom dolazi do poremećaja apsorpcije ugljikohidrata, počinju crijevne kolike, a sa njima i suza i nesanica.

Fruktoza nije potrebna bebi, propisana je supstanca da bude uključena u ishranu ako beba pati od dijabetesa, a pritom uvek poštujući dnevnu dozu. Ako unesete više od 0,5 g fruktoze po kilogramu mase:

  • dolazi do predoziranja
  • bolest će se samo pogoršati
  • započinje razvoj istodobnih tegoba.

Osim toga, ako malo dijete jede puno zamjena za šećer, razvija alergije, atopijski dermatitis koji je teško riješiti se bez upotrebe lijekova.

Najkorisnija fruktoza za dijete je ona koja se nalazi u prirodnom medu i voću. Zaslađivač u obliku praha u prehrani treba koristiti samo u slučaju hitne potrebe, jer stroga kontrola unesenih ugljikohidrata pomaže u sprečavanju razvoja dijabetičkih komplikacija i same bolesti. Bolje je ako dijete jede svježe voće i bobice. Čista fruktoza je prazan ugljikohidrat, ona je od male koristi.

Prekomjerna konzumacija fruktoze može prouzrokovati poremećaje na dijelu živčanog sustava, takva su djeca previše razdražljiva, uzbudljivija. Ponašanje postaje histerično, ponekad čak i agresija.

Djeca se previše brzo naviknu na slatki okus, počinju odbijati jela s malom količinom slatkoće, ne žele piti običnu vodu, odabiru kompot ili limunadu. A kako pokazuju pregledi roditelja, u praksi se upravo to događa.

Šta su zaslađivači

Svi nadomjesci šećera dijele se u dvije skupine: prirodnu i sintetsku. Prirodni uključuju: fruktozu, steviju, ksilitol, sorbitol, inulin, eritritol. Umjetno: aspartam, ciklamat, sukrazit.

  • Fruktoza - prisutna je u bobicama i voću, a veliki broj je u proizvodima poput meda, persime, datulja, grožđica, smokava.
  • Stevija - „medna trava“, slatka biljka, prirodni zaslađivač.
  • Ksilitol - brezov ili drveni šećer, zaslađivač prirodnog porijekla.
  • Sorbitol - nalazi se u bokovima ruža i planinskom pepelu, dakle odnosi se na prirodne nadomjestke.
  • Inulin - ekstrakt iz cikorije, prirodni zaslađivač.
  • Eritritol - dobija se sintetiziranjem kukuruza, prirodnog nadomjestaka.
  • Aspartam je hemijski spoj, umjetno stvoren zaslađivač.
  • Ciklamat je sintetička supstanca dobijena hemijskim reakcijama.
  • Sucrazit je vještački zaslađivač.

Prije svega, svi zaslađivači, i sintetički i prirodni, puno su slađi od šećera i puno manje kaloričnih. Da biste postigli isti učinak kao kad koristite 1 čajnu žličicu slatkoće od trske, potrebna vam je manja količina zamjene.

Mnogi zaslađivači ne utječu na zdravlje zuba i ne povećavaju glukozu u krvi. Ne zadržavaju se u tijelu i izlučuju se tranzitom.

Šta je fruktoza?

Fruktoza je prvi put izolovana u čistom obliku iz šećerne trske 1847. godine. To je bijela kristalna supstanca koja je visoko topiva u vodi. Fruktoza je 2 puta slađa od saharoze i 4-5 puta slađa od laktoze.

U živim organizmima postoji samo D-izomer fruktoze. Može se naći u gotovo svim slatkim voćem i bobicama, a čini 4/5 strukture meda. Veoma visoka fruktoza u šećernoj trsci, repe, ananasu i šargarepi.

Redovni jestivi šećer koji se najčešće dodaje čaju ili kolačima sadrži 50% glukoze i 50% fruktoze. Nakon što uđe u probavni sistem i apsorbira se u krv, tamo se brzo razgrađuje u dva ova spoja.

Koja je razlika između fruktoze i glukoze

Obje ove supstance, i fruktoza, i glukoza daju hrani slatki ukus. Teško je pronaći dijete koje ne voli slatkiše, pa su svi proizvodi koji uključuju ove spojeve popularni među djecom. U posljednje vrijeme vodi se žestoka rasprava među znanstvenicima o tome što je korisnije za rastući organizam i ima li smisla potpuno zamijeniti glukozu s fruktozom?

Fruktoza je sastavni dio redovnog šećera, ali dostupna je kao dodatak prehrani. Može se dobiti ili sa slatkim voćem ili bobicama, ili dodati čaju u obliku hemijski sintetiziranih slatkih tableta. Glavna uloga fruktoze u djetetovom tijelu je ta da je, poput glukoze, važan izvor energije, što je posebno važno za pravilan razvoj centralnog nervnog sistema. Upravo iz tog razloga djeca toliko vole sve slatko, jer svaki dan trebaju učiti nove vještine, pamtiti informacije i učiti.

Fruktoza je 2 puta slađa od glukoze, dakle, njen kalorijski sadržaj je mnogo veći. Metabolizam ove tvari odvija se pod utjecajem enzima jetre, za razliku od glukoze, inzulin za to nije potreban. Stoga endokrinolozi preporučuju pacijentima koji imaju dijabetes melitus tipa 1 da redovni šećer zamjenjuju fruktozom.

Koje su prednosti i nedostaci upotrebe fruktoze u djece

Glavni izvor prirodne fruktoze su slatko voće i bobice. Djeca ih u pravilu vole. Nitko ne sumnja u činjenicu da ako zamijenite čokoladne šipke koje sadrže glukozu prirodnim slatkim biljnim proizvodima, tada će dječije tijelo imati koristi od toga isključivo. Međutim, vrijedi li ići dalje i potpuno zamijeniti glukozu u prehrani djeteta sintetičkom fruktozom u obliku zaslađivača hrane?

Prednosti fruktoze uključuju sljedeće:

  • Ne zahtijeva proizvodnju inzulina, pa se može preporučiti djeci sa dijabetesom tipa 1. Ova djeca, kao i svi drugi, vole slatkiše, a ovo će im pružiti priliku da uživaju bez rizika od razvoja hiperglikemijskog stanja.
  • Fruktoza u manjoj mjeri nego glukoza uzrokuje razaranje cakline zuba. Iz tog razloga je zamjena jednog sa drugim bebama poželjna kod zajedničkih karijesa.

Na ovome se, zapravo, i profesionalci završavaju. Obilje fruktoze, posebno sintetičke, u prehrani djeteta može dovesti do sljedećih komplikacija.

  • Povećani kalorični sadržaj fruktoze doprinosi činjenici da se uz njegovu redovitu upotrebu povećava rizik od pretilosti. To se odnosi i na odrasle i na decu. Znači, zbog obilja proizvoda koji uključuju ovaj spoj, naučnici pripisuju pojavi toliko pretile djece mlađe od 10 godina. Štoviše, vrijedi napomenuti da je slatko voće i bobice gotovo nemoguće debljati. Problemi nastaju prvenstveno ako se fruktoza redovno dodaje čaju kao zamjeni šećera, te možete piti slatka gazirana pića, sokove i druge proizvode u kojima ima viška.
  • Dispeptički poremećaji. Višak fruktoze u ishrani dovodi do povećanog stvaranja plinova i fermentacije u crijevima. Mnogi će se složiti: ako osoba ima kilogram slatkih jabuka, onda će cijeli sljedeći dan doživjeti turbulenciju u stomaku, nadimanje, nelagodu. Ovo se posebno odnosi na djecu mlađu od 2 godine, za koja je umjetna fruktoza nepoželjna.
  • Odvojena istraživanja pokazuju da djeca koja uzimaju puno fruktoze s hranom postaju uzbudljivija, nervoznija, razdražljiva i imaju problema sa spavanjem.
  • Povećava se i rizik od alergijskih bolesti, među kojima je najčešći atopijski dermatitis.

Stoga možemo zaključiti da je umjetna zamjena glukoze fruktozom moguća samo u djece s dijabetesom tipa 1. Svima drugima to ne treba. Roditelji ne bi trebali zabraniti svom djetetu da jede slatko voće i bobice, jer je u prirodnom obliku fruktozu teško predozirati. Riječ je prije svega o činjenici da beba ne smije kupovati sintetičke nadomjestke šećera, posebna pića i proizvode u kojima glukoza zamjenjuje fruktozu.

Nekoliko činjenica o laktozi

Laktoza je takozvani mliječni šećer. Ovaj spoj je prisutan isključivo u mlijeku i mliječnim proizvodima. Jednom u ljudskom tijelu razgrađuje se na glukozu i galaktozu. Te tvari su uključene u metabolizam kalcija - ovaj spoj je od vitalne važnosti za djecu, naime za rast i razvoj mišićno-koštanog i živčanog sistema. Oni su najvažniji izvori energije, zbog čega su povezani sa fruktozom.

Činjenica da djeca koja nemaju nedostatak laktaze i alergična su na laktozu, mlijeko je korisna - neosporna je činjenica. Stručnjaci za hranu za bebe jednoglasno tvrde da bi tijekom dana svako dijete trebalo jesti najmanje 3 mliječna proizvoda, jer sadrže veliku količinu zdravih masti, vitamina i minerala, uključujući najvažniji kalcij za rast. Ali ovdje vrijedi biti oprezan.

U posljednje vrijeme sve se češće govori da visoki sadržaj laktoze u hrani dovodi do povećanog rizika od pretilosti. Ovo se posebno odnosi na djecu sa sjedilačkim načinom života. Naravno da ne treba potpuno odbiti mlijeko i mliječne proizvode. Ipak, možete ići na one koji sadrže malu količinu laktoze. Na primjer, Finska je počela posebno proizvoditi proizvode u kojima sadržaj ovog ugljikohidrata ne prelazi 1%. Na pakovanjima su označeni slovima "HYLA". Naravno, nisu toliko slatki, ali kako biste ih učinili privlačnijima djeci možete im dodati prirodno voće, bobice ili med.

Posljednjih godina na policama trgovina pojavljuju se mliječni proizvodi, uglavnom lišeni laktoze. Međutim, trebali bi ih jesti samo oni koji su netolerantni ili alergični na njega. S obzirom na činjenicu da je laktoza još uvijek korisna za rastući organizam, ona bi u prehrani trebala biti prisutna u umjerenim količinama i ne treba je napustiti bez određenog razloga.

Gdje se koriste zaslađivači

Prije svega, to su smjese koje zamjenjuju obični šećer. Na primjer, FitParad br. 1. Ova mješavina je pogodna za djecu koja su pretila ili imaju dijabetes. Može zamijeniti uobičajenu slatkoću koju djeca vole da dodaju u čaj.

Sastav FitParada jednostavan je: biljne komponente stevije, ekstrakt artičoka iz Jeruzalema, eritritol i sukraloza doprinose brzoj apsorpciji i ne povećavaju razinu glukoze u krvi.

Osim toga, FitParad su sve vrste voćnih sirupa koje se mogu dodati u čaj i druga pića.

U kojoj dobi dijete može imati zaslađivač

Stručnjaci ne preporučuju davanje šećera i njegovih zamjena djeci mlađoj od 3 godine u bilo kojem obliku. U ekstremnim slučajevima može se koristiti fruktoza. Međutim, ovaj zaslađivač treba davati i s oprezom. Ako dijete ne uzima mliječne proizvode koji su mu potrebni, mala količina fruktoze može igrati pozitivnu ulogu.

Sirup od grožđa može se dodavati hrani bebi već od 6. mjeseca života. Ali treba imati na umu da bilo koji zaslađivač, uključujući prirodni šećer, ne bi trebalo konzumirati više od 30 g dnevno. Radi jednostavnije upotrebe, morate znati da jedna čajna kašika sadrži 5 g.

Da bi čaj bio slatki, u listove čaja možete dodati listove stevije. Kada se osuši, stevija i dalje zadržava slatki okus. A za zdravlje djeteta takav dodatak će biti bezopasan.

  • Oni su niskokalorični i praktično nemaju utjecaja na težinu,
  • Minimalno su uključeni u metabolizam ugljikohidrata,
  • Oni su puno slađi od običnog šećera, pa ih zato treba manje kako bi se dobio željeni ukus,
  • Manje utiču na osetljivu zubnu caklinu deteta.

Kako odabrati

Moguća opcija za svako dijete je prirodni zaslađivač, koji ima minimalan učinak na organizam i ne izaziva alergije.

Osnovni zahtjevi za zaslađivač:

  • sigurnost
  • minimalna probavljivost tela,
  • mogućnost upotrebe u kuvanju,
  • dobar ukus.

Evo nekoliko opcija koje su pogodne za djecu:

  1. Stručnjaci su do sada prepoznali najbolji prirodni zaslađivač - fruktozu. Njena šteta nije dokazana, iako sporovi među nutricionistima traju do danas.
  2. Dijete možete ponuditi djeci, ali nikako se nemojte zanositi ovim prirodnim zaslađivačem, jer su i njegove koristi sporne. Međutim, stevija je najbolja alternativa običnom šećeru.
  3. Smeša FitParad br. 1 sasvim je pogodna kao dodatak dečijoj hrani. Ali ako je beba sklona brzom povećanju kilograma, ovaj prah treba koristiti s oprezom.

  1. Fruktoza može izazvati alergijsku reakciju. Osim toga, kalorični sadržaj fruktoze nije mnogo drugačiji od uobičajenog šećera.
  2. Sorbitol i ksilitol se ne preporučuju za upotrebu u hrani za bebe, jer su oba supstituta choleretic agent.
  3. Aspartam i ciklamat sintetički su zaslađivači koji se ne preporučuju djeci mlađoj od 12 godina.
  4. Stevia je jedini nadomjestak koji gotovo da nema nuspojava. Ako ga koristite u njegovom prirodnom obliku - sušenim lišćem, čajem od ove biljke ili sirupima na bazi Stevije - možete ga sigurno dati djeci.

Dr. Komarovsky na zaslađivačima

Na pitanje roditelja - je li bolje koristiti fruktozu ili šećer kao dodatak dječjoj hrani, koji izbor napraviti - stručnjaci odgovaraju na različite načine. Pedijatar Evgeny Olegovich Komarovsky preporučuje zamjenu šećera fruktozom ili stevijom u sljedećim slučajevima:

  1. Ako dijete ima povredu bubrega i urogenitalnog sistema.
  2. Ako želite da dječja zubna caklina ostane netaknuta, a dijete je već upoznato sa slatkišima i ne želi da percipira neke proizvode bez slatkog dodatka.
  3. Ako je dijete sklono gojaznosti.

Recenzije o upotrebi zaslađivača u hrani za bebe

Poznajem nadomjestke šećera iz vlastitog iskustva, najčešće koristim fruktozu. Od nje nema posebne koristi i štete. Jednostavno govoreći o slatkišima, one bi se uglavnom trebale isključivati ​​iz hrane. Stoga ga je zamijenila fruktozom gdje god su slatkiši neophodni. Moje dijete je slatko, to vrijedi priznati. To je vjerovatno moja greška. Jeo je vrlo loše, a ja sam morala dodati zaslađivač kaši, kefiru i skuti. Fruktoza pomaže do danas.

Rečeno mi je da fruktoza štetno djeluje na djecu i prebacio sam se na paradu za nadomjestak šećera. Da li je moguće da dijete ima takav zaslađivač? Mislim da jesam. Pročitao sam njegov sastav i upute - napisano je da se djeca mogu dati u ograničenim količinama. Ali dodamo još dosta ovog praha kaši i mlečnoj juhi. Bolji je od običnog šećera. Znam sigurno.

Moj sin ima intoleranciju na fruktozu. Djeluje na njega kao laksativ. Prestala sam koristiti ovaj zaslađivač i kupila steviju. Za svoju bebu pravim čaj sa osušenim lišćem ove biljke. Što se tiče ostatka, i dalje uspijevamo bez slatkiša, mada je dijete već godinu i pol.

Nisu sva djeca toliko ovisna o slatkišima kao što odrasli misle. Mnogi ljudi savršeno percipiraju običnu hranu i uživaju jesti nezaslađenu žitaricu, povrtni pire i kiselo-mliječne proizvode. Ali ako je dijete odrastalo na umjetnom hranjenju, sasvim je moguće da će mu zahtijevati slatki dodatak nekim proizvodima. Napokon, mješavina koja zamjenjuje majčino mlijeko ima slatkast okus.

Što se tiče sladila, sada na tržištu postoji ogroman izbor različitih visokokvalitetnih proizvoda koji mogu postati siguran i ugodan dodatak hrani za dijete. Njihova šteta i koristi određuju se pojedinačno. Pravi izbor će učiniti pedijatar ili bilo koji drugi specijalist kojem vjerujete.

Ukratko, treba reći: trebalo bi biti oprezan s zaslađivačima, ali to je ipak alternativa redovnom šećeru, čija je šteta neosporna.

Ostavite Svoj Komentar