Šteta i prednosti zaslađivača sorbitol i ksilitol

Kako i iz čega se proizvodi zaslađivač ksilitola? Kalorični sadržaj, korisna svojstva i potencijalna šteta. Što se može pripremiti sa zaslađivačem?

Ksilitol je supstanca koja se koristi kao zamjena za šećer u dijetalnim dijetama i hrani. Njegova očita prednost je prirodnost. Ono je dio mnogih plodova, bobica i drugih biljnih izvora, a tijelo ga također samostalno proizvodi u prilično velikim količinama - oko 10 g dnevno. Ksilitol je jedan od prvih zaslađivača, koristi se kao zaslađivač više od pola stoljeća, pa su, stoga, njegova svojstva temeljito proučena - i korisna i potencijalno štetna.

Značajke proizvodnje ksilitola

Znakovito je da je Sovjetski Savez prvi organizovao industrijsku proizvodnju ksilitola, danas se proizvod proizvodi u cijelom svijetu, a on je jedna od najpoznatijih zamjena za šećer.

Službeno ime ksilitola je ksilitol, u industriji je registrirano kao dodatak prehrani E967, koji se može koristiti ne samo kao zaslađivač, već i kao stabilizator, emulgator i sredstvo za zadržavanje vode.

Uglavnom se proizvodi od poljoprivrednog otpada - kukuruzne kaldrme, ljuske pamuka i suncokreta, ovo vam omogućava da proizvod plasirate na tržište po pristupačnoj cijeni, uprkos činjenici da su tehnološke faze čišćenja biljnih izvora vrlo skupe.

Sam proces hemijske transformacije sastoji se u činjenici da je ksiloza (C5N10Oh5) - takozvani "drveni šećer", a ksiloza se obnavlja u uvjetima visokog tlaka i temperature uz sudjelovanje velikog broja katalizatora na zaslađivaču ksilitolu ili ksilitolu (C5N12Oh5).

Sastav i kalorični sadržaj ksilitola

Na slici je zamjenski šećer za ksilitol

Ksilitol je polihidrični alkohol u hemijskoj strukturi, ali nema nikakve veze s alkoholom. Zaslađivač izgleda poput bijelog prozirnog kristalnog praha, a okus ima izražen slatkast. Prah je lako rastvorljiv u vodi. Za razliku od drugih nadomjestaka šećera, on nema suvišan okus, iako mnogi primjećuju da ksilitol u ustima ostavlja ugodan osjećaj lagane svježine.

Kalorični sadržaj ksilitola - 367 kcal na 100 g, od čega:

  • Proteini - 0 g
  • Masti - 0 g
  • Ugljikohidrati - 97,9 g
  • Voda - 2 g.

U pogledu energetske vrijednosti, sastav ksilitola nije mnogo drugačiji od našeg uobičajenog šećera, ali zaslađivač različito djeluje s tijelom. Njegov glikemijski indeks posebno je vrijedan, ako je za šećer 70 jedinica, tada je ksilitol 10 puta manji - samo 7 jedinica.

Korisna svojstva ksilitola

Ksilitol je prvenstveno koristan kod dijabetesa, kad je posebno važno odabrati hranu s niskim glikemijskim indeksom da ne bi izazvali nagle šanse šećera u krvi. No, prednosti ksilitola mnogo su šire, izražene su slijedećim efektima:

  1. Poboljšani metabolizam. Zaslađivač pozitivno djeluje na metaboličke procese, pa sprečava debljanje i doprinosi prevenciji metaboličkih poremećaja, uključujući dijabetes. Dakle, proizvod je koristan ne samo onima koji već imaju ovu bolest, već i onima koji su predisponirani za nju.
  2. Jačanje zuba. Postoje mnoge studije koje potvrđuju učinkovitost ksilitola za jačanje zuba, zbog čega se koristi u stomatološkoj njezi. Ksilitol spašava od propadanja zuba i jača caklinu u trenutku kada redoviti šećer, naprotiv, doprinosi povećanom riziku od problema sa zubima. Ksilitol je koristan i za oralnu higijenu, jer ih patogene bakterije koje žive tamo ne mogu jesti, a običan šećer je zadovoljstvo jesti. Ksilitol je posebno efikasan protiv gljivica kandide.
  3. Pozitivno djeluje na metabolizam kalcija. Dokazano je djelovanje zaslađivača na metabolizam kalcija, povećava njegovu apsorpciju u gastrointestinalnom traktu. Ovo djelovanje ksilitola smanjuje vjerovatnoću za razvoj osteoporoze, bolesti krhkosti kostiju. Vrijedi napomenuti da bolest najčešće pogađa žene tijekom postmenopauzalnog razdoblja, te stoga trebaju posebno pažljivo pogledati proizvod.
  4. Poboljšanje stanja kože. Drugi argument "za" uvođenja zaslađivača u prehranu zrelih žena je toliko zanimljivo svojstvo ksilitola kao što je aktiviranje proizvodnje kolagena - glavnog elementa odgovornog za elastičnost i čvrstinu kože.

Ksilitol se često koristi u narodnoj medicini, posebno se često koristi kao laksativno i choleretic sredstvo. Primjećena je i njegova efikasnost u liječenju otitisnih medija, nazofarinksa i ublažavanja simptoma astme.

Kontraindikacije i štetnost ksilitola

Ksilitol se sada smatra jednom od najsigurnijih zamjena za šećer, ali zdrav pristup je važan prilikom njegove upotrebe. Pri korištenju ksilitola prvenstveno je važno ne prekoračiti maksimalnu dnevnu dozu, a to je 50 g. Inače možete izazvati određene neugodne simptome iz probavnog sustava.

Iz tog razloga, zamjenski šećer ksilitol ne smije biti uključen u prehranu ako postoje problemi sa gastrointestinalnim traktom. Uz disbiozu, proizvod može inhibirati apsorpciju hranjivih sastojaka iz hrane, izazvati mučninu, nadimanje, proliv.

Treba napomenuti da ksilitol također može naštetiti onima koji žele smršavjeti. Poput šećera, on ima znatan kalorijski sadržaj, ali istovremeno povećava želju za slatkišima - oba faktora loše utječu na proces mršavljenja.

S oprezom morate unijeti ksilitol u prehranu za osobe koje pate od alergija. Ako proizvod nikad prije niste probali, trebate započeti doslovno s nekoliko grama. Individualna netolerancija na zaslađivač prilično je česta pojava.

Iz tog razloga ne biste trebali unositi ksilitol u prehranu trudnica i dojilja, ksilitol za malu djecu takođe nije dobra ideja. Iako postoje studije koje tvrde da se ksilitol čak stavlja djetetu za jačanje zuba. U tom smislu, bolje je uzeti sredinu i djeci dati ksilitol prije 3 godine, uvesti postepeno i pažljivo pratiti reakciju u ishrani.

Ksilitol je strogo kontraindiciran kod epilepsije. Posebna uputstva za upotrebu ksilitola potrebna su svim osobama koje zbog bolesti stavljaju poseban dijetalni stol. U tom slučaju, prije uvođenja proizvoda u prehranu, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom.

Kako odabrati zamjenski šećer za ksilitol?

Na fotografiji XyloSweet Xylar zamjena za šećer iz tvrtke Xlear

Ksilitol se danas može kupiti u velikim trgovačkim lancima i prodavnicama zdrave hrane. Prodaje se i u obliku uobičajenog praha, kao i u obliku "rafiniranih" kockica. Takođe se često nalazi u mešavinama zamena za šećer. Najčešće se prah proizvodi u pakiranjima od 200, 250 i 500 g, cijena uvelike varira ovisno o proizvođaču.

Najpoznatiji brendovi zaslađivača:

  • "Ksilitol" iz kompanije "Voćna sreća", 250 g, cena - 200 rubalja,
  • „Ksilitol hrana“, proizvođač „Sweet World“, 200 g, cena - 150 rubalja,
  • XyloSweet od Xleara - 500 g za 500 rubalja,
  • Ksilotol iz Zinta - 500 g za 750 rubalja,
  • Xylotol Plus iz Now Foods (organski ksilitol) - 75 vrećica ukupne težine od 135 g za 950 rubalja.

Prije kupnje zaslađivača, obavezno proučite fotografiju pakiranja ksilitola jednog ili drugog proizvođača i provjerite je li u sastavu sadržan samo ksilitol, a nisu dodani drugi nadomjesci šećera.

Vrijedi napomenuti da se ksilitol često koristi u proizvodnji raznih slatkiša kao alternativa šećeru, a koristi se za pravljenje sladoleda, džemova, kolača, peciva, sokova i gaziranih pića. Pored toga, zaslađivač se često koristi u proizvodnji kobasica i mliječnih proizvoda.

Ksilitolski recepti

Mnoge zamjene šećera ne podnose dobro proces grijanja, počinjući otpuštati štetne otrovne komponente kada temperatura poraste, međutim, ksilitol se može bez grijanja zagrijati, što znači da se s njim može zamijeniti šećer u raznim desertima koji zahtijevaju pečenje.

Osim toga, možete piti kafu i čaj s ksilitolom, dodajući zaslađivač u napitak, čak i kada je jako vruće.

Jedino ograničenje upotrebe ksilitola je pečenje kvasca. Ako se kvasac može "uklopiti" na obični šećer, tada to neće raditi na ksilitolu.

Pogledajmo nekoliko zanimljivih recepata za jela od ksilitola:

  1. Apple kapsula. Izvrsna alternativa običnoj posudi od sira za one koji prate figuru. Jabuku (1 komad) narežite na tanke kriške - prvo ogulite ako želite da je tepsija mekša. Po ukusu pospite kriške cimeta. Umutite jaja (1 komad), dodajte ksilitol (50 g), limunovu koricu (iz jednog voća), zatim omekšali puter (2 kašike kašike) i, na kraju, skuti (150 g) - bolje je odabrati proizvod sa malom sadržaj masti. Umijesite tijesto s jabukama. Posudu za pečenje malo premazati biljnim uljem, prebaciti posudu i poslati u rernu na 20-30 minuta (temperatura 180 ° C). Posuda je dobra, i topla i hladna - savršen desert za savršenu figuru!
  2. Makarone. Ovaj recept za ksilitol primjer je zaista zdravog kolačića, jer ne sadrži ni obični šećer ni bijelo brašno. Odvojite vjeverice (4 komada) od žumanaca i dobro tuku do gustih vrhova. Obrišite sir (100 g) kroz sito, pomiješajte sa omekšanim maslacem (40 g) i ksilitolom (50 g). Izmrvite bademe (300 g) mlevenjem kafe i dodajte u testo. U pripremljenu smešu stavite orahe, dodajte im proteine, lagano izmešajte. Oblikujte kolačiće i pecite na 200 o S 20 minuta. Najbolje je pripremiti bademe za ovaj kolačić unaprijed: stavite ga u šerpu, prelijte kipućom vodom, potopite poklopcem zatvorenim 10-15 minuta - nakon toga se kore mogu lako oguliti. Oko 8-12 sati trebalo bi ih prirodno sušiti, a zatim još 10-15 minuta u rerni na temperaturi od 180 ° C. Već nakon hlađenja orašasti plodovi se mleve u mlincu za kafu. Rezultat je nježno domaće brašno od badema.
  3. Limunska krema. Ukusna i lagana krema koja se može koristiti i za impregnaciju raznih konditorskih proizvoda, a jesti samo kašikama s čajem. Umutite žumance (4 komada) sa limunovim sokom (8 kašika), ksilitolom (50 g), a zatim dodajte griz (1 kašika) i ponovo dobro pobijte. Želatinu (10 g) namočite sat vremena u vodi, a zatim zagrejte da se potpuno otopi. U masu jaja sipajte malo ohlađenu želatinu. Desert stavite u frižider na nekoliko sati. Napominjemo da ovakav desert treba napraviti samo od jaja, u koja ste 100% sigurni, jer nisu termički obrađeni. Ako želite namazati tortu ili tortu ovom kremom, čak možete ukloniti želatinu i / ili preskočiti korak stvrdnjavanja.
  4. Ukusan napitak od kafe. Ovim napitkom ponekad možete priuštiti dijetu. Zagrijte mleko (500 ml), napunite ga instant kafom i dodajte ksilitol (po ukusu). Premažite kokosovom kremom (50 g) s ksilitolom (1 kašika), stavite na vrh kafe. Pijte je vruću ili ohlađenu. Imajte na umu da ako smršavite, tada se takvom napitku ne biste trebali upuštati svakog dana, a ako ga pijete, najbolje je ujutro.

Zanimljive činjenice o zamjenskom šećernom zamjeniku Xylitol

Ksilitol se može koristiti u kući za čuvanje, koristi se istovremeno s šećerom - to se također odnosi na shemu pripreme i količinu.

Ksilitol žvakaća guma zaista je dobra alternativa četkanju zuba nakon jela, osim ako, naravno, ne možete koristiti četkicu. Međutim, preporučuje se žvakati ne više od 1-2 pastila dnevno i ne više od 10 minuta, u tom slučaju će učinak biti samo pozitivan. Naravno da neće očistiti usnu šupljinu tako temeljito kao četkica za zube, ali će vratiti acidobaznu ravnotežu. Napominjemo da je bolje odabrati posebnu gumu za žvakanje s ksilitolom, jer je obični ne sadrži uvijek, a ako je sadrži, tada zajedno s njom postoje i mnoge druge nepoželjne komponente u sastavu.

Ksilitol ima prednosti nad mnogim zaslađivačima. Na primjer, fruktoza ima viši glikemijski indeks, sorbitol ima izraženiji laksativni učinak, a sukraloza je toksična tijekom toplinske obrade. Možda su jedine zamjene šećera koji se mogu natjecati s ksilitolom stevija i eritritol, obojica su prirodni i imaju nulti glikemijski indeks, međutim u pravilu su puno skuplji.

Pogledajte video o prednostima i opasnostima ksilitola:

Ksilitol je prirodni i gotovo bezopasni nadomjestak šećera. Ovaj zaslađivač može se koristiti za pripremu različitih jela, važno je da se termička obrada ne boji njega. Ako se koristi u zdravim količinama, donijet će samo koristi tijelu. Međutim, pripazite da nemate kontraindikacija za upotrebu proizvoda, posebno ako vam je propisana terapijska dijeta.

Razlika između ksilitola i sorbitola

Izdvojite prirodna i umjetna zaslađivača. Prirodne su izrađene od biljnih vlakana. Nakon stevije, ksilitol (dodatak prehrani E967) i sorbitol (zaslađivač E420, sorbitol, glucit), koji su sličnog sastava, postaju popularni među prirodnim zaslađivačima. Unatoč činjenici da su klasificirani kao šećerni alkoholi, nikakva intoksikacija nakon uzimanja neće uslijediti.

Sorbitol se pravi od voća, a ksilitol se pravi od poljoprivrednog otpada ili drveta. Ksilitol je ugodnijeg i slatkog ukusa od šećera sa alkoholom. Uz to, njegova važna prednost je činjenica da ne sadrži ugljene hidrate. Sorbitol kada je prezrelo voće pretvara se u fruktozu koja košta manje i uobičajena je u proizvodnji kolačića i slatkiša.

Kalorijska vrednost ksilitola iznosi 367 kcal na 100 grama, a sorbitola je 310 kcal. Ali to još uvijek ništa ne znači, jer postoji mogućnost da će E967 moći bolje da zasiti tijelo nego E420. Prvi zaslađivač jednak je šećeru u slatkoći, a sorbitol je gotovo upola slađi od saharoze.

Zdravstveni efekti zaslađivača

Pored sastava, štete i prednosti ksilitola ili sorbitola vrlo su slične jedna drugoj. Njihova glavna svrha i korist je zamjena proizvoda koji sadrže šećer za bolesnike s pretilošću ili dijabetes melitusom, jer uzimanje takvih zaslađivača vjerojatno neće dovesti do povećanja šećera u krvi, rezistencije na hormon inzulin zbog niskog glikemijskog indeksa.

Blagotvorno dejstvo

Prema riječima ljekara i nutricionista, prirodni zaslađivači pozitivno djeluju na želudac, usnu šupljinu i krvotok. No, umjetni analozi nisu bez korisnih svojstava:

  • Uputa za upotrebu sorbitola i ksilitola kaže da poboljšavaju lučenje želudačnog soka i žuči, imaju laksativni učinak.
  • Uz činjenicu da ovi šećerni alkoholi nisu štetni za zube, E967 povoljno utječe na njihovo stanje, jer patogene bakterije usne šupljine koje se hrane glukozom gube sposobnost apsorpcije. Zbog anti-karijes efekta ksilitola, proizvođači preživara, bombona, pasta za zube koriste ga široko. Uz to, smanjuje kiselost sline i povećava količinu njegove sekrecije, što pomaže u očuvanju zubne cakline i poboljšava probavu. Također, ovaj zaslađivač uništava gljivice koje uzrokuje gnoj usne šupljine.
  • Ksilitol smanjuje količinu zasićenih zasićenih masnih kiselina koje ulaze u krvotok, dok sorbitol pomaže eliminaciji tekućine iz tijela.
  • Pošto E927 i E420 uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini, to još uvijek pomaže da se spriječi upala uha kod djece, jer su ove šupljine međusobno povezane.

Prednosti i štete od ksilitola, sorbitola još su malo proučavane i dokazane, stoga se na životinjama provode eksperimenti. Prema ovim istraživanjima, takvi nadomjestci šećera pomlađuju kožu, sprečavaju osteoporozu, a njihov utjecaj na crijevno okruženje gotovo je jednak vlaknima. Nada se da utječu na zdravlje ljudi na sličan način.

Vlasnici pasa trebali bi se isključiti iz modela E927. Njegova smrtonosna doza za psa je 0,1 grama po kilogramu težine, tako da su male pasmine izložene posebnom riziku. Sorbitol za životinje praktično je bezopasan, ali može prouzrokovati probavne smetnje.

Šteta i kontraindikacije

Upute za upotrebu ksilitola i sorbitola ukazuju da je kontraindikacija pojedinačna netolerancija na komponentu, kao i intolerancija na fruktozu, ali to se može naći rijetko. Pored toga, ne preporučuje se upotreba osobama koje imaju sledeće probleme:

  • Sklonost poremećajima gastrointestinalnog trakta (holecistitis) i akutni kolitis.
  • Hronični hepatitis.
  • Zatajenje jetre i bubrega.

S periodičnim nenormalnim konzumiranjem E967 nastaje upala mokraćnog mjehura i prolijeva proljev. Prekomjerni sorbitol izaziva glavobolju, zimicu, nadimanje, mučninu, suđenje i osip na koži, tahikardiju, rinitis. Nuspojave se javljaju kada je doza veća od 30 grama za oba zaslađivača (u jednoj žličici sadrži 5 grama šećera).

Ne može se nedvosmisleno odgovoriti na pitanje je li ksilitol ili sorbitol bolji, jer je za to potrebno uzeti u obzir svrhu uzimanja i kontraindikacije.

Kako uzeti

Sada pitanje gdje nabaviti zaslađivače, ne izaziva poteškoće. Prodaju se u obliku praška ili tableta u ljekarnama, odjelima za dijabetes ili na Internetu. Sorbitol se takođe prodaje u obliku rastvora za intravensku primjenu. Minimalni trošak sorbitola je 140 rubalja za 500 grama, ali ksilitol se može kupiti za samo 200 grama po istoj cijeni.

Količina uzetih prirodnih zaslađivača ovisi o ciljevima:

  • Za poremećaje uzrokovane metaboličkim poremećajima trebate piti 20 grama, rastvorenih u toploj tekućini, dva puta dnevno tokom obroka.
  • Kao choleretic sredstvo - 20 grama na sličan način.
  • Ako je potrebno postići laksativni učinak, doziranje se povećava na 35 grama.

Trajanje lečenja je od 1,5 do 2 meseca.

Pri gubljenju kilograma potrebno je dodavati hranu u količinama koje su korelirane sa slatkoćom zaslađivača. Dakle, za sorbitol je potrebno gotovo dvostruko više šećera, a količina E967 bit će jednaka količini šećera. Stevia je postala puno popularnija među gubitkom kilograma., jer je manje kalorična od šećernih alkohola, a ujedno i dvostruko slatka od običnog šećera.

Preporučljivo je ne uzimati zamjene za šećer, već, naprotiv, postepeno ih odbijati, jer će to samo podstaći ovisnost o slatkišima, a teško će biti djelotvorno u borbi s viškom kilograma.

Ostavite Svoj Komentar