Da li je slatka trešnja dobra za dijabetes? Korisna svojstva i kontraindikacije

Da li je moguće jesti trešnje sa dijabetesom? Mnogi dijabetičari postavljaju slično pitanje zbog slatkog ukusa nekih sorti. Odgovor je jedan - možete! Američki naučnici potvrdili su da trešnje protiv dijabetesa mogu biti efikasno oružje u borbi protiv bolesti. Ove bobice, doista, sadrže tvari koje pomažu dijabetičarima da prirodno smanje šećer u krvi.
Trešnja sadrži tvari prirodnih bojila koje stručnjaci nazivaju antocijaninima. 50% povećavanja proizvodnje inzulina pokazale su upravo ove hemikalije u laboratorijskim eksperimentima na ćelijama pankreasa. Hormon inzulin koji proizvodi tijelo snižava šećer u krvi.

Trešnja kod dijabetesa - efekat na obje vrste

Grupa biljnih boja iz grupe antocijanina odgovorna je za atraktivnu boju širokog spektra voća među kojima je i trešnja. Stručnjaci kažu da može utjecati na obje vrste dijabetesa, inzulinsko ovisne i neinzulinsko ovisne. Stanje bolesnika nakon redovite konzumacije trešanja značajno se poboljšava.

Prednosti antocijanina su i drugi povoljni efekti. Oni djeluju kao antioksidanti koji imaju brojne blagotvorne učinke na ljudski organizam: štite kardiovaskularni sustav od oštećenja, te osiguravaju proliferaciju protiv raka na ćelijama ljudskog tijela.

Trešnja i dijabetes - koje su njegove prednosti?

Trešnja blagotvorno deluje na ljudsko tijelo iz više razloga. Sadrži dovoljne količine vitamina C (dobar za imunološki sustav i mentalnu aktivnost), folnu kiselinu (važnu za mozak i živce), kalcijum (za kosti i zube), željezo (za zdravu krv), jod (dobar za probleme sa štitnom žlijezdom i bolovi u leđima) i kalijuma (za uklanjanje vode iz tijela).

Uz dijabetes, trešnje se mogu jesti i s gihtom, pokazalo se da je to najučinkovitiji lijek, koji pokazuje pozitivne rezultate s smanjenjem boli i upale kod artritisa. Bobica ima izuzetno sigurno, efikasno i brzo djelovanje, dok smanjuje oticanje i bol. Trešnja se može jesti kao preventivna mjera: jedenje samo nekoliko bobica dnevno ima regulatorni učinak na nivo mokraćne kiseline u tijelu i sprečava razvoj komplikacija.

Najnovija istraživanja ukazuju na veliki utjecaj trešanja u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2 zahvaljujući bojama antocijaninima koji su u laboratorijskim testovima stimulirali proizvodnju inzulina za 50%, kao što je gore spomenuto, i tako snizili šećer u krvi. Stručnjaci kažu da se trešnje mogu jesti uz dijabetes, bez obzira na njegovu vrstu!

Bobice pomažu i u čišćenju krvi, jetre i bubrega; njihovo konzumiranje doprinosi izlučivanju probavnih sokova i mokraće - stoga su trešnje pogodne kao sastavni dio niskokalorične prehrane, preporučljive za mršavljenje, što je često bitno za dijabetes tipa 2. Možete ga jesti s dijabetesom tipa 1 zbog sposobnosti bobica da spriječi razvoj nekih komplikacija zbog sposobnosti čišćenja organizma.

Važno! Trešnja doprinosi i zdravlju kože - sadrži prirodne tvari koje aktiviraju stanice kože i neutraliziraju slobodne radikale.

Trešnje i dijeta

Plodovi višnje su više od 80% vode. To ih čini korisnima ne samo zbog unosa tekućine, već i zbog toga što se bobice mogu smatrati komponentom dijetalne hrane.

Poznato je da dijabetes tipa 2 često pogađa ljude s prekomjernom težinom. Ako pokušavate smršaviti, trešnje će vam pomoći u tome. Sadrži tvari koje mogu neutralizirati masne sastojke hrane i spriječiti apsorpciju masnoće kroz crijevnu stijenku u organizam. Uz to, trešnje, osim jabučne kiseline, sadrže i amber i limunu, koji doprinose varenju.

Postoje i drugi pozitivni aspekti: 100 g trešanja pruža 1/10 preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana sa najmanje šećera. Bobice sadrže samo 14% šećera, od čega je najveći udio lako probavljive fruktoze. Za razliku od drugog voća, trešnje zadovoljavaju potrebe uravnotežene prehrane, jer sadrže sve važne hranjive sastojke - iako u malim količinama, ali one igraju važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju važnih tjelesnih funkcija.

Vitamini i minerali

Ostale važne tvari koje se nalaze u trešnjama: malo proteina i masti, folna kiselina, vitamini A, B, C i E, dovoljna količina minerala: kalcijum, fosfor, magnezijum, željezo, natrijum, cink, mangan, kao i velika količina kalijuma, koji pomaže tijelu da dobro upravlja vodom.

Kalijum, magnezijum, kalcijum i fosfor utječu na otpornost na stres, povećavaju imunitet, pomažu tijelu da neutralizira i eliminira teške metale i štetne dodatke iz hrane, te tako smanjuje rizik od raka. Gvožđe je važno za stvaranje krvi, jod - za normalno funkcioniranje štitne žlijezde.

Od kiselina koje se nalaze u trešnji, najvažnija je folna kiselina. Pozitivno utiče na moždane aktivnosti, poboljšava pamćenje, a takođe ima pozitivan uticaj na nervni sistem.

Slatka trešnja sa dijabetesom

Prethodno su se ljekari ozbiljno zapitali je li slatka trešnja moguća za dijabetičare. Proizvod se često nalazi na zabranjenim listama, jer je ova bobica slatka i u svom sastavu ima puno ugljikohidrata. Ali danas je ovo pitanje revidirano i, naprotiv, preporučuju umjereno konzumiranje trešanja.

Prednosti trešanja su zbog jako puno aktivnih tvari koje se nalaze u njoj. To su antioksidanti, elementi u tragovima, vitamini, te organske kiseline, masti, proteini.

Energetski sastav trešanja je sljedeći:

  • 0,8 g proteina
  • 10,6 g ugljenih hidrata,
  • 0,2 g masti
  • 84 g vode
  • 52 kcal.

Tu je i mnogo vlakana, toliko potrebnih za probavu. Glikemijski indeks bobice je unutar 22.

Zbog činjenice da trešnje sadrže veliku količinu antioksidanata, poboljšava rad srca i čisti krvne žile, sprečavajući stvaranje aterosklerotskih plakova. Također, proizvod sprječava onkološke procese i druge maligne patologije.

Korisna svojstva trešanja

Naučnici su proveli opsežna istraživanja koja su pokazala da trešnje mogu smanjiti količinu šećera u ljudskom tijelu i održati ga na normalnom nivou. To se događa zbog prisustva prirodnih tvari koje su po učinku slične onima koje proizvodi tijelo. Tako, uzimajući trešnje, djelomično možete dobiti isti učinak kao inzulin ili tvari koje snižavaju šećer prirodnog i umjetnog porijekla.

Osim direktnog uticaja na nivo šećera, trešnje imaju blagotvoran uticaj i na ostale tjelesne funkcije. Dakle, ubrzava eliminaciju produkata propadanja iz bubrega, normalizira njihov rad, jača cijelo tijelo, poboljšava stanje imunološkog sistema. Često se preporučuje kod bolesti jetre i začepljenja krvnih žila s aterosklerozom.

Korištenje trešanja često se preporučuje i onima dijabetičarima koji imaju oticanje ekstremiteta, jer bobica pomaže u njihovom uklanjanju. Smatra se da su trešnje jedan od najboljih načina za poboljšanje metabolizma koji je vrlo važan za otklanjanje simptoma metaboličkog sindroma. Ali trešnje se ne jedu zajedno sa glavnim obrokom, već pola sata nakon njega.

Moguće su kontraindikacije za upotrebu trešanja kod dijabetičara

Trešnje u svojoj prehrani ne možete koristiti samo zato što je to uslovno odobreni proizvod za dijabetičare. Prije toga, potrebno je dobiti konsultantsku saglasnost liječnika, proći određene testove. Događa se da se dijabetes melitus odvija na takav način da se dogodi skok glukoze u krvi uz najmanji unos ugljikohidrata.

Zbog toga se preporučuje jesti bobice na ovaj način: pojesti 1 trešnja, zatim izmjeriti nivo šećera, a zatim pojesti 2 bobice i izmjeriti ponovo šećer. Tako možete dostići 100 grama ako u ovoj fazi nema naglih porasta količine glukoze. Tako možete sami saznati najveću dopuštenu dozu.

U specifičnim slučajevima se ne preporučuje upotreba trešanja:

  • dijabetes u trudnoći,
  • gastritis, čir,
  • plućne bolesti
  • gojaznost
  • razne bolesti creva
  • druge komplikacije dijabetesa.

Ako se dijabetes melitus strogo pridržava pravila koje je utvrdio liječnik, možete dugo živjeti i ne brinuti se o komplikacijama. Vremenom se prehrana može proširiti i na ostale uslovno odobrene namirnice.

Da li je moguće jesti trešnje kod dijabetesa

Trešnja se može jesti protiv dijabetesa, jer plodovi imaju veliki broj korisnih svojstava:

  • sadrže nježna dijetalna vlakna koja stimulišu crijeva,
  • pomoći da uklonite višak glukoze i holesterola,
  • bogata vitaminima grupe B, biotinom, askorbinskom i nikotinskom kiselinom,
  • poboljšati metaboličke procese,
  • elementi u tragovima (kalijum, kalcijum i magnezijum) su dobri za srce, a hrom je uključen u metabolizam ugljikohidrata,
  • bojne tvari tamne bobice (antocijanini) jačaju zidove krvnih žila i inhibiraju uništavanje gušterače,
  • elaginska kiselina ima antitumorsko dejstvo,
  • usporiti napredovanje ateroskleroze, često povezane s dijabetesom,
  • povećati zaštitne funkcije imunološkog sistema,
  • poboljšati izlaz urina, ukloniti oticanje,
  • povećati nivo hemoglobina u slučaju anemije,
  • ublažiti bolove u zglobovima, povećati njihovu pokretljivost,
  • zahvaljujući prisustvu magnezijuma, trešnje umiruju, poboljšavaju san,
  • pomoći obnavljanju ćelija jetre nakon dugih tečajeva lekova, pušenja, zloupotrebe alkohola,
  • stimulišu ispuštanje ispljuvka iz disajnih puteva,
  • smanjuju viskoznost krvi, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Najnovije studije o terapijskom učinku soka od višnje dokazale su njegovo antifungalno djelovanje, kao i njegovu sposobnost zaštite tijela od utjecaja radijacije.

A ovdje je više o trešnji kod dijabetesa.

Da li je moguće trešnje sa dijabetesom tipa 2

Ova bobica ima nizak glikemijski indeks - 22-25 jedinica, zavisno od sorte. To znači da trešnje sa dijabetesom tipa 2 možete jesti. Njegov kalorični sadržaj u 100 g iznosi 50 kcal, što je također prihvatljivo za unošenje u ishranu.

Treba imati na umu da su slatko voće i bobice bogate fruktozom. Oni mogu izazvati porast šećera u krvi tijekom dekompenzacije bolesti. Stoga, kad premašite ciljne (preporučene) vrijednosti, morate provjeriti vlastitu reakciju na proizvode. Da biste to učinili, prije jela 100 g bobica i 2 sata nakon mjerenja indikatora je glukometrom. Ako su stabilne i nisu veće od 13 mmol / l, tada višnja nije kontraindicirana.

Uslovi korišćenja

Da se ne izazove porast šećera u krvi, preporučuje se:

  • ne prelaze normu potrošnje - 100-130 g bobica dnevno, bolje ih je podijeliti u 2 doze,
  • Ne jesti bobice na prazan stomak ili kao nezavisan obrok,
  • kombinirati s sirom, fermentiranim mliječnim napicima (bez dodataka), orasima, povrćnim salatama (na primjer, mljevenom šargarepom ili bundevom),
  • ne kombinujte sa žitaricama, hlebom, drugim bobicama ili voćem u jednom obroku,
  • izuzeti džemove, džemove, marmelade i kompote sa šećerom.
Vikendica

Ako se trešnje koriste kao desert nakon glavnog obroka, preporučuje se interval između 20 i 30 minuta. Ne biste trebali jesti slatke bobice uveče, a posebno prije spavanja.

Kontraindikacije

Voće ne može jesti ako je pacijent otkrio pridružene bolesti probavnog sustava. Bobice pojačavaju stvaranje želudačnog i crijevnog soka, stoga se njihovo unošenje u ishranu ne preporučuje ako:

  • peptički čir želuca, dvanaestopalačnog creva u fazi pogoršanja ili nepotpunog oporavka,
  • gastritis sa visokom kiselošću,
  • kolitis, enterokolitis sa sklonošću dijareji,
  • hronični pankreatitis s bolom.
Čir na želucu

Kod šećerne bolesti dopuštena je produžena prehrana, uključujući voće i bobice, sa kompenziranim tokom. To znači da:

  • vrijednosti šećera ispod 13 mmol / l,
  • dnevno se izluči više od 50 g glukoze
  • potpuno odsutnog acetona u krvi i urinu.

Ako na veliki način postoje odstupanja od onda se uvode stroga ograničenja količine ugljikohidrata, tada su trešnje zabranjene.

Što se može pripremiti od trešanja za dijabetes

Najbolji način za dobijanje zdravih antioksidanata i vitamina slatke trešnje za dijabetes je jesti svježe bobice u sezoni. Zimi se mogu sušiti ili smrzavati. Vrlo je dobro ukloniti sjemenke i voće usitniti mikserom.

Dobiveni pire izlijte u porcionirane kalupe i otapate u malim količinama prije upotrebe. Ovaj džem biće dobra alternativa kupljenim voćnim konzervama. Možete popiti čaj s njim, jer je dovoljno slatka, i koristiti ga kao dodatak kasiku od sira ili samo jesti zajedno s sirom.

Možete koristiti i recept za konzerviranje slatkih trešanja. Da biste to učinili, pažljivo oprano i sušeno voće bez grančica ulijte u litarske staklenke do vrha. Prethodno su razvrstani da se ne bi pokvarile, zgužvane bobice. Posude se postavljaju u širokom spremniku, na čijem je dnu ručnik ili nekoliko slojeva gaze.

Zatim morate u posudu sipati vodu tako da bude na razini 2/3 s dna. Kuhajte na najnižoj vatri oko 25 minuta. Trešnja se postepeno naseljava, pa ga bobice postepeno dodaju. Nakon što gornji sloj postane mekan, limenke se razvaljaju s steriliziranim mrvicama (kuhaju se 2 minute). Pod poklopac stavite prstohvat limunske kiseline. Zatvorena tegla okrenuta je naopako i umotana je u vuneni pokrivač dok se ne ohladi.

I evo više o krastavcima za dijabetes.

Dozvoljene su višnje sa kompenziranim dijabetesom. Može se jesti 100-130 g za bolest tipa 1 i tipa 2, birajući između tamnih i slanih sorti. Maksimalna korisna svojstva svježih bobica. Ne mogu se jesti na prazan stomak, to je bolje kombinirati sa sirom, orasima ili salatama. Za zimu se pripremaju smrznuti pire krompir ili konzervirana hrana bez šećera. Kontraindiciran je u slučaju upale probavnog sistema i teškog dijabetesa.

Korisni video

Pogledajte video o slatkim trešnjama za dijabetes:

Ljekari su sigurni da trešnje sa dijabetesom mogu ojačati zidove krvnih žila, dati zalihu vitamina. Koristi ne postoje samo od bobica, već i od grančica. Ali vrijedi zapamtiti da je pri prekomjernoj upotrebi moguće učiniti zlo. Koje je bolje - trešnje ili trešnje za dijabetes?

Bobice kod dijabetesa imaju pozitivan učinak na mnoge organe. Ipak, vrijedno je zapamtiti da se za tip 1 i tip 2 s pretilošću preporučuje upotreba zamrznutih. Koji dijabetes nije dozvoljen? Koja je najkorisnija bobica za dijabetes?

Za dijabetes morate jesti voće, ali ne sve. Na primjer, ljekari preporučuju različite vrste 1 i 2, za gestacijski dijabetes u trudnica. Šta možete jesti? Koji smanjuju šećer? Što je kategorički nemoguće?

Prednosti krastavaca kod dijabetesa su značajne, posebno kod pretilosti tipa 2. Njihov glikemijski indeks je minimalan, dok postoje vitamini i minerali, kao i samo voda. Dijabetičarima se preporučuje svježa, ali je bolje odbiti slane i kisele.

Neće svaki plod štitnjače propasti.Korisno uz nedostatak joda joda feijoe, jabuke sa jamicama. Ali kod hipertireoze štitne žlijezde bolje ih je napustiti. Koji još ima puno joda? Šta su uopšte korisna za rad tela?

Prednosti slatke trešnje kod dijabetesa tipa 2

Trešnja sadrži korisne tvari koje pomažu u normalizaciji razine šećera u krvi. Ti se elementi ne razlikuju od onih koje stvara ljudsko tijelo. Sok od trešnje kod šećerne bolesti prirodni je proizvod za snižavanje šećera.

Slatka trešnja sadrži antocijanin - hemijska supstanca koja u trenutku stvaranja inzulina poboljšava gušteraču. Bobica može biti crvena i žuta. Što je višnja crvena, to je više hranljivih sastojaka koje sadrži.

Ako govorimo o energetskoj vrijednosti trešanja, onda 100 g bobica sadrži:

  • ugljeni hidrati - 11.2,
  • proteini - 1,1,
  • masti - 0,1,
  • kalorični sadržaj - 52 kcal,

Zbog diuretičkog efekta trešnje su korisne dijabetičarima koji su suočeni sa gojaznošću. Bobica sadrži karotenoide koji poboljšavaju rad kardiovaskularnog sistema i sprečavaju pojavu holesterola.

Jesti trešnje poboljšavaju izgled. Hrani kožu, poboljšava boju i teksturu, a također nadoknađuje rezerve kolagena. Za starije dijabetičare trešnje su korisne za prevenciju dijabetičke neuropatije.

U kojim je slučajevima trešnja kontraindicirana

Trešnja je dozvoljeni proizvod, ali mora se pažljivo konzumirati. U nekim slučajevima je štetan. Istovremeno, ne biste trebali jesti više od 100 g. Nakon prve upotrebe trešnje analiziraju opće stanje i utvrde da li su promijenile zdravlje. Ako pacijent nema osjećaj slabosti ili lošeg stanja, a očitavanja glukometra su normalna, tada se broj konzumiranih bobica može povećati.

Trešnja se ne preporučuje za upotrebu kod dijabetesa tipa 2, a također ako osoba pati od najmanje jedne od sljedećih bolesti:

  • gastritis sa visokom kiselošću,
  • peptički čir
  • plućne bolesti
  • prekomjerna gojaznost,
  • gestacijski dijabetes (dijabetes u trudnica).

Slatke trešnje i trešnje nisu dozvoljene dijabetičarima koji imaju patologije gastrointestinalnog trakta. Bobica može povećati kiselost. To može prouzrokovati bol u epigastričnoj regiji. Oštećenje želučane sluznice u nekim slučajevima dovodi do razvoja čira.

Nizak GI omogućava jesti trešnje u većim količinama od ostalih bobica, ali prekomjerna konzumacija nije dobrodošla. Trešnje sa dijabetesom ne jedite na prazan stomak. Nakon glavnog obroka preporučuje se sačekati 30-40 minuta, nakon čega možete pojesti bobicu. Rane trešnje ne bi trebale biti termički obrađene. Preporučuje se ograničiti upotrebu trešanja u obliku sirupa, džema ili džema.

Šta kuhati od trešanja

Dijabetičari mogu jesti svježe i smrznute trešnje. Od bobica možete kuhati kompot, praviti sok ili kuhati razna jela. Sok od trešnje dodaje se jogurtu sa malo masnoće. Mliječni proizvodi su korisni pacijentima.

Trešnja sa dijabetesom može se dodati pecivu u skladu s dijetnim receptima koji isključuju pšenično brašno. Zahvaljujući bobici, jelo će postati manje kalorično. Jabuke su bogate zdravim vlaknima.

Uz dijabetes možete jesti pitu od jabuka i trešanja. Da biste ga skuvali potrebno je da uzmete:

  • 500 g trešanja bez semenki,
  • jabuka narezana na sitne komade
  • prstohvat vanilije
  • šećer (1 kašika),
  • dušo

Nakon što izmiješate sastojke, dodajte 1,5 kašike. razblaženi škrob. U poseban spremnik se postavlja:

  • zobene pahuljice - 50 g,
  • sjeckani orasi - 50 g,
  • zobeno brašno - 2 žlice.,
  • maslina ili ghee - 3 kašike.

Dobivenu smjesu izliti u posudu za pečenje, prethodno namašćenu. Na vrh stavite jabuke pomiješane sa višnjama i pošaljite ih u pećnicu na 30 minuta. Da bi sadržaj kalorija bio još niži, orasi su isključeni iz recepta.

Suočeni s dijabetesom broj dva, ljudi su prisiljeni da se pridržavaju posebne prehrane za održavanje normalne razine glukoze u krvi. Pacijenti moraju sigurno znati može li se ovaj ili onaj proizvod jesti. Sok od trešnje sa dijabetesom tipa 2 ostaje jedna od najzdravijih i najukusnijih bobica dozvoljenih za konzumaciju. Jelo trešnje je dozvoljeno umjereno, prema razvijenom meniju. Bolje je uključiti bobice u prehranu u svježem ili smrznutom obliku, isključujući termičku obradu.

Više informacija o korisnim svojstvima i značajkama jedenja trešanja opisano je u nastavku u videu.

Sastav trešanja

Prisutnost vitamina i korisnih mikroelemenata u sastavu bobica omogućava ublažavanje sumnje da li se slatka trešnja može upotrebljavati kod dijabetesa. Zahvaljujući supstancama koje kontroliraju šećer u krvi, trešnje djeluju slično kao inzulin ili lijekovi koji snižavaju šećer u krvi.

Plodovi bobica su zasićeni tvarima kao što su antocijanini, koji povećavaju aktivnost gušterače tokom proizvodnje inzulina, što je važno za ljude koji imaju dijabetes. Antocijanini se nalaze u velikim količinama u crvenim trešnjama.

Liječnici preporučuju jesti oko 100 g slatke trešnje za dijabetes dnevno, posebno u ono doba godine kada se bobice tek počinju pojavljivati. Prilikom izračunavanja doze inzulina trešnje iz dnevne prehrane ne mogu se uzeti u obzir zbog niskog učinka na nivo glukoze u krvi. Ipak, treba se suzdržati od pretjerane konzumacije trešanja, jer značajne doze mogu dovesti do probavnih smetnji i crijeva.

Kontraindikacije u upotrebi trešanja za dijabetes

Uprkos opsežnoj listi korisnih svojstava, plodovi trešnje imaju neke kontraindikacije. Ne preporučuje se upotreba bobica pacijentima koji imaju visoku kiselost želuca, čireve, pretilost, kao i osobama koje imaju problema sa plućima i disajnim putevima.

Treba napomenuti da je preporučljivo ne jesti trešnje na prazan stomak ili nakon jela. Morate pričekati 40 do 60 minuta da izbjegnete dispepsiju (probavu). Postoji mogućnost da bobica, posebno crvena, može izazvati alergijske reakcije, tako da treba biti oprezan da ne prejedete.

Dijabetes tipa 2: je li slatka trešnja dobra?

Za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 propisana je posebna dijetalna dijeta koja održava razinu glukoze u krvi. Kao što znate, mnoge dijete sadrže hranu s malom količinom vitamina i minerala potrebnih čovjeku. Zbog toga su svježe trešnje za dijabetes tipa 2 nezamjenjiv proizvod zbog svoje korisnosti.

To je svježe bobičasto voće koje se odlikuje minimalnim glikemijskim indeksom i niskim udjelom ugljikohidrata. Prema kliničkim istraživanjima, u sastavu trešanja postoji značajna količina tvari koje su odgovorne za normalizaciju šećera u krvi.

Mjere sigurnosti

Unatoč činjenici da trešnje sa dijabetesom možete konzumirati u malim količinama, potrebno ga je isključiti iz prehrane u prisustvu sljedećih bolesti:

  • gastritis sa visokom kiselošću,
  • čir
  • gojaznost
  • bolest pluća.

Ljekari preporučuju da se suzdržite od jedenja trešanja više od 100 g odjednom. Nadalje, prilikom prvih promjena povremeno bi trebali nadgledati dobrobit i poduzimati odgovarajuće mjere. Ako nema osjećaja slabosti i nelagode, onda sigurno možete pojesti više trešanja. Međutim, vrijedi zapamtiti da za sve postoji granica. Uostalom, apsorpcija bobica u velikim količinama može prouzrokovati probleme s crijevima, zatvor i bol u trbuhu.

Prehrana za dijabetes unosi određene promjene, ali to nije tvrdnja da bi čovjek trebao napustiti upotrebu hrane koja sadrži ugljikohidrate. Često su dijabetičari uvjereni da se bobice smatraju zabranjenim proizvodom, pa su isključene iz svakodnevne prehrane. U stvari, takvo je mišljenje pogrešno. Zbog prisutnosti u sastavu korisnih tvari i sposobnosti pružanja sveobuhvatne podrške tijelu, trešnje za dijabetes možete koristiti, ali strogo umjereno.

Pogledajte video: ARONIJA - Koja su to ljekovita svojstva aronije? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar