Iz čega se podiže šećer u krvi i kako ga sniziti?

Koncentraciju šećera u plazmi trebaju kontrolirati ne samo ljudi koji pate od dijabetesa. Svi bi trebali znati kako utjecati na razinu glukoze tako da se smanjuju. Najčešće se hiperglikemija očituje zbog smanjene motoričke aktivnosti ili zbog zloupotrebe masne ili slatke hrane.

Postoji nekoliko osnovnih tehnika koje vam omogućavaju da kontrolirate koncentraciju šećera. Terapija na bazi lekova smatra se glavnom raznolikošću metoda. Njegovom upotrebom moguće je isključivo sniziti sadržaj glukoze i to pod nadzorom lekara, jer znatno smanjeni šećer može uzrokovati komu.

Također vrijedi reći da je, kada poraste šećer u krvi, strogo zabranjeno piti lijekove bez prethodnog savjetovanja s endokrinologom. Prekomjerno oštre fluktuacije razine glukoze mogu dovesti do razvoja ozbiljnih komplikacija koje se razvijaju u kronične popratne bolesti.

Uzroci visokog šećera u krvi

Glukoza je glavni izvor energije u ljudskom tijelu. Djelomično ugljikohidrati i masti prodiru u vensku krv, od čega? Njihova apsorpcija se odvija kroz tanke zidove creva. Bilo koja posuda koja prođe kroz trbušnu šupljinu, preusmjeri protok krvi u šupljinu portalne vene, koja se ulije u jetru.

U jetri se kombiniraju ugljikohidrati nakon čega se oni razgrađuju na različite vrste šećera. Nastala glukoza koja sudjeluje u biohemijskim reakcijama koristi se za formiranje kalorija potrebnih za funkcioniranje različitih ćelija. Proces je kontinuiran, ali noću jetra djeluje najintenzivnije kada je osoba u mirovanju ili spava.

Pretežni deo energije troši se odmah za obnovu tijela, tačnije njegove snage potrošene tokom dana. Ostatak prerađene energije postaje glikogen koji se ne troši. Tvar ostaje u rezervi tako da tijelo u slučaju hitne potrebe može iskoristiti rezervnu energiju.

Količinu sintetizovane glukoze strogo kontroliraju pojedini nervni ćelijski sustavi, koji su koncentrirani u mozgu i također doprinose hipofizi. Hipofiza je zauzvrat glavna žlijezda koja stimulira rad svih odjela endokrinog sustava.

Hipofiza prenosi poseban nervni impuls na gušteraču, odgovor na koji je proizvodnja potrebne količine inzulina. Ovaj hormon u početku "sarađuje" sa jetrom. Poticaj za proizvodnju inzulina smatra se brzim porastom troškova energije.

Na primjer, povećani fizički napor, utjecaj stresnih situacija i još mnogo toga. Osim toga, energija se troši tijekom mentalnih aktivnosti, a također je potrebna da bi se osigurao normalan prolaz probavnog procesa.

Bolest poput šećerne bolesti ili jednostavno hiperglikemije uzrokuje uništavanje lanca međusobno povezanih procesa, o čemu ovisi i promet glukoze.

Zato je u krvnoj plazmi pacijenta koji ima dijabetes uvijek koncentracija šećera prekoračena jer se ne može pretvoriti u kalorije.

Koji je normalan sadržaj šećera?

Da bi se utvrdila norma koncentracije šećera u krvi, postoje određeni, prilično komprimirani okviri. Analiza se mora dati ujutro na prazan stomak. U ovom slučaju, indikator ne smije prelaziti raspon 3,3 - 5,5 mmol / L. Navedena norma primjenjuje se podjednako i za muškarce i za žene od 14 do 65 godina.

Nakon jela, nakon tridesetak minuta, indikator postaje malo veći, nakon sat vremena njegova koncentracija dostiže maksimum i tek nakon dva do tri sata, tijelo zdrave osobe može ga spustiti u normalu. Također je vrijedno napomenuti da porast povećanja glukoze može biti potaknut i kratkotrajnim fizičkim naporom. Istovremeno, duge vježbe, naprotiv, snižavaju koncentraciju šećera u krvi.

Potreba za smanjenjem visokog šećera može se pojaviti i ako postoji mogućnost oštećenja jetre ili prekomjerna konzumacija visoko ugljikohidrata, stresno stanje visokog adrenalina i tako dalje.

Suprotno tome, smanjeni šećer može se primjetiti kad se prekorači doza inzulina, kod dugotrajne gladovanja, kao i kod proizvodnje nedovoljnih hormona za koje su odgovorni štitnjača ili nadbubrežna žlijezda.

Simptomi hiperglikemije

Prije nego što razmislite o tome kako smanjiti visoki šećer u krvi, morate se upoznati s glavnim znakovima hiperglikemije. Dan prije darivanja morate voditi normalan način života, kao što je sedmica ili dva ranije, kako bi rezultirajuća klinička slika bila tačna. Samo na taj način endokrinolog će moći objektivno procijeniti primljenu medicinsku anamnezu i rezultate ispitivanja.

Činjenica da je nivo šećera u krvi visoka može se reći i ako pacijent ima sledeće simptome:

  1. Neumorna žeđ. Uz hiperglikemiju, pacijent želi stalno piti, žeđ je utažiti gotovo nemoguće. Kad koncentracija glukoze počne rasti, bubrezi počinju aktivnije funkcionirati, jer tijelo pokušava ukloniti višak šećera mokraćom.
  2. Preterani unos tečnosti izaziva učestalo mokrenje. Uz to, možemo govoriti i o znatnom povećanju porcijene količine izlučenog urina, što je posebno vidljivo noću.
  3. Pacijenta muči neprestani svrab. Žene se posebno često žale na nelagodu u perineumu.
  4. Pacijent osjeća jak mišićni umor od povećanog šećera, čak i ako njegovo tijelo nije primilo fizičku aktivnost. To se objašnjava činjenicom da glukoza, koja je organizmu više nego potrebna, ne može prodrijeti u stanice tako da je zasićena vitalnom energijom.
  5. Udovi pacijenta periodično gube, može se javiti i oteklina.
  6. Vrtoglavica.
  7. Često povećanje šećera može uzrokovati probleme sa vidom. Oči pacijenta prekrivene su velom magle, u očima se mogu pojaviti bljeskovi ili crne plutajuće tačke.
  8. Pacijentova koža se stanjiva, sve primljene rane zarastaju izuzetno dugo, tako da se za to vrijeme mogu pridružiti gljivične bolesti ili infekcije.
  9. Kada šećer u krvi poraste, pacijent često ima problema s prekomjernom težinom ili, obrnuto, dramatično gubi na težini.

Svaki simptom može se pojaviti pojedinačno ili u kombinaciji s ostalima. Zato je, kad se pojave prvi alarmantni znakovi, potrebno je obratiti se endokrinologu koji će obaviti sve potrebne studije i propisati plan liječenja.

Ozbiljne komplikacije mogu se pojaviti od povišenog šećera, koji se ignoriše.

Dijeta za hiperglikemiju

Proces liječenja neće dati pozitivnu dinamiku ako se pacijent ne pridržava dijeta. Glavni cilj medicinske prehrane je minimizirati unos masti i ugljikohidrata u organizam zajedno s konzumiranom hranom. Pacijent bi trebao izbrisati iz svog izbornika sve proizvode koji uključuju lako probavljive ugljikohidrate, na primjer, bijeli hljeb, tjesteninu, čokoladu i druge slatkiše.

Koja je prava dijeta i kako je distribuirati? Preporučuje se upotreba samo onih proizvoda koji imaju svojstvo snižavanja šećera u krvi. Ovi proizvodi uključuju rajčicu, krastavce, šparoge, krastavce, patlidžan, bundevu i tako dalje. Dijabetičari se mogu sigurno pridržavati tablice liječenja br. 9, koja također pomaže u efikasnom rješavanju viška kilograma.

Nedostatak slatkiša može se nadoknaditi upotrebom zaslađivača. Bilo koji sintetički pripravak, na primjer, Aspartam, Sukrasit, Saharin i tako dalje, je savršen. Ali pacijenta treba pripremiti na činjenicu da sva navedena sredstva imaju popratne pojave. Oni izazivaju snažan osjećaj gladi, čak i nakon jela.

Zato endokrinolozi preporučuju davanje prednosti supstituentima šećera prirodnog porijekla. Na primjer, umjesto šećera može se koristiti med, fruktoza, sorbitol ili ksilitol. Međutim, takve tvari pacijent ne može uzimati bez liječničkog nadzora, jer mogu uzrokovati probavne smetnje ili poremećaje u želucu.

O dnevnoj dozi prirodnog zaslađivača razgovaramo s liječnikom.

Terapija lijekovima

Hiperglikemija se, u pravilu, liječi primjenom terapije lijekovima. Endokrinolog pacijentu propiše lijekove zbog kojih šećer propada. Podijeljeni su u tri vrste:

  1. Derivati ​​sulfanilureje, uključujući Glibenklamil, Gliklazid i tako dalje, postupno smanjuju koncentraciju glukoze, djelujući tokom dana. Kako biste spriječili nagle skokove šećera u krvi, potrebno je dnevno uzimati dvije tablete lijeka.
  2. Smatra se da je kategorija biguanida štedljivija, uključujući Siofor, Glyukofazh i tako dalje. Lijekovi se izrađuju u obliku tableta, a karakterizira ih i djelovanje produženog tipa.
  3. Inzulin je ogromna grupa lijekova koji smanjuju šećer. Endokrinolog propisuje takve lijekove ako se utvrdi prisustvo nedostatka inzulina. Šprica se koristi za administraciju insulina. U komi se lekovi iz ove grupe mogu dati intravenski.

Doziranje propisanog lijeka određuje i ljekar, jer ovisi o više pojedinačnih faktora, na primjer, o količini primljene fizičke aktivnosti, koncentraciji šećera u mokraći i tako dalje.

Recepti tradicionalne medicine

Postoji i nekoliko popularnih načina za snižavanje šećera u krvi. Sve se temelje na upotrebi narodnog bilja i raznih prehrambenih proizvoda u zidovima kuće.

Među njima se može razlikovati nekoliko osnovnih recepata koji su vrlo efikasni i stoga popularni:

  1. Uz hiperglikemiju za doručak, potrebno je jesti kašu od heljde. Ova vrsta žitarica omogućava vam kontrolu glukoze tokom dana. Glavna stvar je pravilno kuhati kašu. Žitarice se moraju oprati, potom osušiti u tavi bez upotrebe ulja i zatim uvaljati u brašno. Noću dvije kašike dobijenog brašna prelijte kefirom i ostavite do jutra. Nakon takvog doručka, zabranjeno je doručak sat vremena.
  2. Borovnice su takođe efikasan prehrambeni proizvod. Bobica sadrži mirtilin, čije djelovanje podsjeća na inzulin, odnosno tvar smanjuje šećer u krvi. Dijabetičari mogu konzumirati svježe ili smrznute bobice, kao i kuhati kompote bez šećera za sebe.
  3. Sok od luka treba piti u kašiku neposredno prije glavnih obroka. Infuzija luka takođe pomaže. Potrebno je isjeći luk na sitne komade i napuniti ga čašom vode. Trebalo bi mu nekoliko sati da lijek uđe. Luk protiv dijabetesa je koristan čak i ako je sirov.
  4. Sokovi od povrća, uključujući tikvice, lubenicu, paradajz, šargarepu, sok od kupusa i tako dalje, savršeno će se nositi sa zadatkom. Takva pića treba piti ujutro i na dan prije jela.

Dakle, da bi se efikasno smanjio šećer u krvi, koji bi iz nekog razloga mogao porasti, često je dovoljno koristiti nekoliko recepata alternativne medicine. Međutim, takav tretman treba pratiti i endokrinolog, jer pravilna terapija ovisi o ogromnom broju faktora. S vremenom glukoza može prestati da raste.

Za metode brzog snižavanja razine šećera u krvi pogledajte video u ovom članku.

Pogledajte video: Kako da smanjite nivo šećera u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar