Retinalamin: upute za upotrebu, analozi i recenzije, cijene u ljekarnama Rusije

Cijene u internetskim ljekarnama:

Retinalamin je lijek za sistemsku upotrebu u oftalmologiji koji poboljšava regeneraciju mrežnice i metabolizam očnih tkiva.

Oblik i sastav izdavanja

Retinalamin je dostupan u obliku liofilizata za pripremu otopine za intramuskularnu i parabulbarnu primjenu: porozne mase ili praha bijele ili žućkasto-bijele boje (22 mg svaki u bočici od 5 ml, u blister pakovanju od 5 PVC folija od aluminija / folije, u kartonskom pakovanju 2 pakovanja).

U 1 bočici liofilizata sadrži:

  • Djelatna tvar: retinalamin (kompleks vodotopljivih frakcija mrežnice stoke) - 5 mg,
  • Dodatne komponente: glicin (stabilizator).

Indikacije za upotrebu

  • Kompenzirani primarni glaukom otvorenog kuta,
  • Dijabetička retinopatija,
  • Centralna distrofija mrežnice, uključujući traumatičnu i upalnu etiologiju,
  • Centralna i periferna tapetoretinalna abiotrofija mrežnice,
  • Miopska bolest (u sklopu kombinirane terapije).

Kontraindikacije

  • Centralna retinološka distrofija traumatske i upalne etiologije, centralna i periferna tapetoretinalna abiotrofija - za djecu mlađu od 1 godine,
  • Miopska bolest, dijabetička retinopatija, kompenzirani primarni glaukom otvorenog kuta - za djecu i adolescente mlađe od 18 godina (zbog nedostatka informacija o sigurnosti i efikasnosti liječenja lijekovima),
  • Preosjetljivost na komponente proizvoda.

Tokom trudnoće primjena retinalamina je kontraindicirana (nema podataka koji potvrđuju sigurnost prijema).

Ako je potrebno, upotreba tijekom dojenja treba odlučiti o prestanku dojenja.

Doziranje i primjena

Pripremljena otopina Retinalamina daje se intramuskularno ili parabulbarno.

Preporučena doza za odrasle:

  • Centralna i periferna tapetoretinalna abiotrofija, centralna retinalna distrofija upalne i traumatične etiologije, dijabetička retinopatija: intramuskularno ili parabulbarno jednom dnevno u trajanju od 5-10 mg, trajanje liječenja - 5-10 dana, drugi tečaj je moguć ako je potrebno nakon 3-6 mjeseci,
  • Nadoknađeni primarni glaukom otvorenog kuta: intramuskularna ili parabulbarna injekcija provodi se 1 puta dnevno u dozi od 5-10 mg, trajanje terapije je 10 dana, a drugi kurs može se propisati nakon 3-6 mjeseci,
  • Miopska bolest: parabulbarno jednom dnevno u dozi od 5 mg, kurs - 10 dana, preporučuje se kombinirati sa vitaminima grupe B i angioprotektivnim lijekovima.

U liječenju centralne i periferne tapetoretinalne abiotrofije, centralne retinalne distrofije upalne i traumatične etiologije, djeci i adolescentima propisuju se intramuskularne ili parabulbarne injekcije jednom dnevno u jednoj dozi, ovisno o dobi:

  • Od 1 godine do 5 godina - 2,5 mg,
  • Od 6 do 18 godina - 2,5-5 mg svaki.

Trajanje liječenja je 10 dana, ako je potrebno, tečaj se ponavlja nakon 3-6 mjeseci.

Prije injekcije, liofilizat se razrijedi s 1-2 ml 0,9% -tne otopine natrijevog klorida (za djecu i odrasle), vodom za injekcije ili 0,5% -tnom otopinom prokaina ili novokaina (samo za odrasle). Da se izbjegne pjenjenje, preporučuje se voditi iglu prilikom uvođenja otapala na zid bočice.

Posebna uputstva

Pripremljeni rastvor se ne može čuvati; liofilizat se mora razrijediti otapalom neposredno prije injekcije.

Nema svojstava djelovanja Retinalamina u prvoj dozi ili na kraju kursa.

Otopinu treba koristiti samo prema uputu lekara.

Ako preskočite sljedeću injekciju, ne možete unijeti dvostruku dozu, sljedeću primjenu je potrebno provesti prema standardnom rasporedu za uporabu lijeka.

Ne preporučuje se otopina retinalamina da se miješa sa drugim ljekovitim otopinama.

Alat ne utječe negativno na sposobnost upravljanja složenim mehanizmima, uključujući vozila.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja retinalamina:

  • Alergijske reakcije u slučaju pojedinačne preosjetljivosti na komponente lijeka.

Kontraindikacije

Retinalamin je kontraindiciran u sledećim slučajevima:

  • Trudnoća i period hranjenja (sigurnosni profil ove grupe pacijenata nije proučavan),
  • Starost do 1 godine (tapetoretinalna abiotrofija (centralna i periferna), centralna retinalna distrofija upalne i traumatske etiologije) i do 18 godina (kompenzovani primarni glaukom otvorenog kuta, dijabetička retinopatija, miopska bolest - sigurnosni profil ove dobne skupine pacijenata nije proučavan),
  • Preosjetljivost na lijek.

Nema podataka o interakcijama s drugim lijekovima / lijekovima.

Predoziranje

Podaci o predoziranju nisu navedeni. Slučajevi predoziranja trenutno nisu registrirani.

Sastav i oblik oslobađanja

Retinalamin je predstavljen liofilizatom koji se proizvodi u obliku ujednačenog praha bijele ili gotovo bijele boje, potrebnog za pripravu terapijskog rješenja. Put primjene lijeka je intramuskularno i parabulbarno. Jedno pakovanje sadrži 2 ili 5 boca. Stabilan terapeutski učinak pruža interakcija tvari koje su sakupljene u kemijskom sastavu retinalamina:

polipeptidi mrežnice goveda (5 mg)

Farmakološko djelovanje

Riječ je o stimulatoru popravljanja tkiva koji ima uzbudljiv učinak na stanice mrežnice i fotoreceptore, poboljšava funkcionalnu interakciju elemenata školjke i vraća osjetljivost osjetljivog organa vida. Pod utjecajem polipeptida mrežnice goveda može se vaskularna propusnost brzo normalizirati, intenzitet upalne reakcije može biti smanjen, a reparativni procesi u patologijama i ozljedama mrežnice mogu se ubrzati.

Kompletna farmakokinetička analiza aktivnih sastojaka nije moguća. Među pozitivnim aspektima konzervativnog liječenja retinalaminom, potrebno je izdvojiti takve radnje kompleksa vodotopljivih frakcija polipeptida molekulske mase do 10 000:

  • poboljšava metabolizam očnih ćelija,
  • stimulira unutarćelijsku sintezu proteina,
  • aktivira funkciju membrana ćelija mrežnice,
  • uspješno se bori protiv upale, distrofičnih procesa ćelija,
  • reguliše procese oksidacije lipida,
  • pruža mrežnici potrebne vitamine,
  • povećava oštrinu vida nakon prvog kursa,
  • optimizira energetske procese.

Interakcija lijekova

Kompetentni stručnjaci toplo ne preporučuju miješanje više otopina u jednoj boci odjednom. Od takvih manipulacija željeni terapeutski učinak ovog lijeka značajno slabi, nuspojave nisu isključene. Drugim aspektima, interakcije retinalamina u praksi nisu zabilježene u detaljnim uputama nisu prikazane.

Nuspojave i predoziranje

Nisu zabilježeni pedijatri i terapeuti o nuspojavama, niti su ih zabilježili oftalmolozi. Izuzetak je povećana osjetljivost tijela na aktivne tvari iz sastava retinalamina. Kao rezultat toga, nastaju lokalne alergijske reakcije koje su privremene prirode, zahtijevaju prekid lijeka ili njegovu zamjenu analognom.

Uslovi prodaje i skladištenja

Retinalamin se može kupiti u ljekarni bez recepta, ali može se koristiti samo onako kako vam je propisao ljekar. Prašak čuvajte u bočicama na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Obavezno poštujte datume isteka. Ako je istekao rok trajanja lijeka, odmah ga odložite, kupite novi prašak za provođenje intramuskularnih injekcija.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Lijek sadrži kompleks topiv u vodi frakcije proteina. Mehanizam delovanja je kako bi se poboljšao metabolizam očnog tkiva i normalizirao rad ćelijskih membrana. Lijek ima blagotvoran učinak na sinteza proteina, i također prilagođava procese oksidacija masti, doprinosi normalizaciji energetskih procesa.

Nemoguće je provesti farmakokinetičku analizu, jer aktivni sastojak je čitav kompleks polipeptidnih frakcija.

Zašto je propisan

Retinalamin je peptidni bioregulator dizajniran za ubrzanu regeneraciju tkiva. Glavni aktivni sastojak je kompleks životinjskih polipeptidnih frakcija mrežnice. Lijek je dostupan u obliku liofilizata (prašak za rastvor). Daje se intramuskularno ili u orbiti (parabulbar).

Retinalamin stimulira strukturne elemente stanica mrežnice i fotoreceptor. S distrofičnim promjenama, lijek pomaže da se ojača odnos između vanjskih područja fotoreceptora i pigmentnog epitela, obnavljajući osjetljivost mrežnice. Uz to, Retinalamin vraća elastičnost krvnih žila i ubrzava samoizlječenje mrežnice u različitim njenim patologijama.

Lijek se oslobađa u obliku bijelog praha ili porozne mase. U jednom pakovanju dva pakovanja od 5 boca. Jedna bočica sadrži 5 mg polipeptidnih vodotopivih frakcija mrežnice, kao i 17 mg glicina.

Alat je izdala ruska kompanija „Geropharm“. Cijena jednog paketa je od 3500 do 4500 rubalja, ali jedno je u pravilu dovoljno za jedan tretman.

Indikacije i kontraindikacije

Retinalamin se smatra glavnom indikacijom za imenovanje distrofije mrežnice. Samo oftalmolog može utvrditi preporučljivost propisivanja lijeka ovisno o uzrocima distrofije i povezanim patologijama.

Indikacije za upotrebu retinalamina u oftalmologu:

  1. Dijabetička retinopatija. Kod dijabetesa često se pojave komplikacije očiju. Bez liječenja dijabetička retinopatija može dovesti do sljepoće. Bolest napreduje polako, ali stabilno: krvne žile postaju krhke, pojavljuju se krvarenja u mrežnici. U ovom slučaju vidna funkcija je poremećena, stvaraju se ožiljci koji zatežu mrežnicu, što uzrokuje odvajanje.
  2. Centralna i periferna tapetoretinalna abiotrofija. Ova se bolest otkriva prilično rijetko i karakterizira je kršenje fotoreceptora. Najčešće, uzrok abiotrofije je nasljedna predispozicija. Vid se gubi postepeno, pri slabom svjetlu primjećuje se pogoršanje vida. Uz abiotrofiju moguć je potpuni gubitak vida.
  3. Posttraumatska i upalna distrofija središnje mrežnice. Uzrok ovog stanja je kršenje krvožilnog sustava očne jabučice. Sa distrofijom mrežnice uništavaju se fotoreceptori, koji su odgovorni za percepciju boja i vid na daljinu. U početku je bolest asimptomatska, ali u budućnosti se smanjuje oštrina vida, periferni vid i orijentacija u mraku.
  4. Kompenzirani primarni glaukom otvorenog kuta. Ovo je kompleks patologija koje uzrokuju porast intraokularnog pritiska zbog nepravilne cirkulacije vlage oka s normalnom strukturom ugla prednje komore oka. Glaukom otvorenog kuta dijagnosticira se češće. U početku se bolest odvija bez simptoma. Tačni uzroci glaukoma nisu utvrđeni.

Terapija retinalaminom propisana je za različite lezije mrežnice. Lijek je neefikasan kod katarakte i retinitis pigmentosa. Kontraindikacije uključuju individualnu osjetljivost na komponente, trudnoću i dojenje. Obično pacijenti dobro podnose lijek, ali u nekim slučajevima se mogu pojaviti i alergije. Slična nuspojava uočena je kod pojedinačne netolerancije na komponente.

Pogledajte video: Retinalamin - Promo Video (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar