Šta je dijabetes insipidus?

- Da, imate dijabetes, prijatelju!
- I pogodili ste?
-I tvoja je muha otvorena, a u blizini leti pčela!
(bradata medicinska šala)

Svima je poznata riječ dijabetes. Ali malo ljudi zna što to znači, a prilično malo njih može objasniti kako se dijabetes melitus razlikuje od dijabetesa. Došlo je vrijeme da se popuni taj jaz. U šali, koja je postala epigraf, spominje se pčela koja leti za slatkišima. Narodna mudrost primijetila je znak dijabetesa: glukozurija (pčela), odnosno povećava se količina šećera u urinu.

Normalno da šećer u krvi koristi u tkivu hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. Ali ako je oskudno, ili ga uopšte nema ili su tkiva neosjetljiva na njegov "rad", tada krv prvo sadrži povećanu količinu šećera, a onda sve odlazi u mokraću.

Stoga riječ "dijabetes" znači kraticu od latinskog "diabetes mellitus", što znači "prošao je kroz med". Uostalom, ljekari renesanse, novog vremena, pa čak i u XIX vijeku, nisu imali sredstva laboratorijske dijagnostike, pa su bili prisiljeni kušati pacijentovu mokraću. Možda je zato poseta sertifikovanog lekara u stare dane uvek koštala mnogo novca.

Ali kako? Kako dijabetes može biti bez šećera? Odnosno, urin koji sadrži glukozu ne sadrži? Kako biti U stvari, tu nema logične suprotnosti. Samo drugi simptom dijabetesa je poliurija, odnosno povećani volumen urina koji se oslobađa tokom dana.

Usredsređivali su se na ovu sličnost što su bolest nazvali "dijabetes insipidus", ili čak "dijabetes insipidus". Šta je ta bolest? Koliko se često javlja i kako se liječi?

Brza navigacija stranicama

Dijabetes insipidus kod djece

U male djece se može sumnjati na dijabetes insipidus sljedećim simptomima:

  • potreba za čestim promjenama pelena,
  • mokre pelene
  • mokrenje,
  • poremećaji spavanja.

Uz dehidraciju (i kod djece se javlja mnogo brže nego kod odraslih) može se pojaviti groznica, povraćanje i zatvor. Dijete ne dobija ili gubi tjelesnu težinu i loše raste.

Uzroci dijabetes insipidus

Razlozi su različiti, pa postoji nekoliko vrsta dijabetes insipidusa:

  1. Centralni dijabetes insipidus nastaje oštećenjem hipotalamusa i / ili hipofize nakon operacije, traume ili s razvojem tumora na ovom području mozga. Postoji manjak ADH-a koji može biti privremen ili trajan. Postoje i genetski oblici nedovoljne sekrecije ADH-a, koji se manifestuju od rođenja. Liječenje: uzimanje sintetskih analoga antidiuretskog hormona u tabletama.
  2. Nefrogeni dijabetes insipidus nastaje ako bubrežni tubuli, u koje treba apsorbirati pravu količinu tekućine, ne mogu odgovoriti na stimulaciju vazopresinom. U ovom slučaju nema nedostatka hormona, ali je njegov učinak narušen. Ova bolest je najčešće uzrokovana genetskim oštećenjem i manifestuje se od rođenja, češće se razbole dječaci. Liječenje - smanjenje unosa soli, adekvatan unos tekućine, ponekad pomaže (paradoksalno) lijek iz skupine diuretika.
  3. Gestacijski dijabetes insipidus povezan je sa trudnoćom. Ponekad enzim koji proizvodi posteljica tokom trudnoće uništava ADH u majčinoj krvi i nastaje dijabetes insipidus. Srećom, ova je opcija rijetka. Ponekad je potrebno liječenje analogom ADH-a.

Postoje i primarna polidipsija - stanje u kojem je poremećen rad središta žeđi u hipotalamusu. Istovremeno, osoba stalno žedi, pa je izdvajanje velike količine urina povezano s prekomjernim unosom tečnosti. Uz ovaj poremećaj, noćni san obično nije poremećen, a ujutro se oslobađa koncentriraniji urin.

Opasnosti od dijabetesa insipidusa

Bolest nije opasna sve dok pacijent ima pristup piću. Ovo je vrlo nezgodno - morate stalno piti i često odlaziti u toalet, uključujući i noću, ali nije opasno. Međutim, u uvjetima nedostatka tekućine, osoba s dijabetesom insipidusom brzo razvija dehidraciju, jer izlaz urina ostaje nedovoljno bogat.

Dehidracija se očituje suhim ustima, smanjenom elastičnošću kože (nabor se ne ispravlja), jakom žeđi i slabošću. Ako se situacija ne popravi na vrijeme, nastaju poremećaji elektrolita (mijenja se koncentracija natrijuma i kalijuma u krvi). Manifestiraju se jakom slabošću, mučninom i povraćanjem, konvulzijama i zbunjenošću i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.

Šta učiniti ako sumnjate na dijabetes insipidus

Posavjetujte se s nadležnim liječnikom, jer postoji mnogo razloga za pretjerano mokrenje. Dijabetes insipidus nije tako teška dijagnoza, ali sumnje na njega nastaju mnogo češće nego što se pojavljuju. Test s oduzimanjem tekućine pomaže da se razlikuje od drugih uzroka (pacijent ne pije nekoliko sati, na osnovu toga se provode urina i krvi, vaganje i procjena volumena izlučenog urina). Uz to, prilikom potvrde dijabetesa insipidus važno je isključiti tumore zone hipotalamo-hipofize.

Dijabetes insipidus - šta je to?

simptomi dijabetesa insipidusa kod muškaraca fotografija 1

Dijabetes insipidus je endokrinološka bolest kod koje bubrezi gube sposobnost koncentracije urina. Ovo se stanje javlja usljed nedostatka antidiuretskog hormona, a glavni znaci ove bolesti su:

  1. Izolacija velike količine "razblaženog" urina,
  2. Velika žeđ povezana s gubitkom tekućine.

Iskreno, mora se reći da je normalna brzina stvaranja primarnog urina (tj. Filtracija krvne plazme) 100 ml / minutu. To znači da za sat vremena nastane 6 litara urina, a u danu - 150 litara, odnosno 50 trolitarskih limenki!

Ali 99% tog urina, u kojem su potrebne tvari, ima povratnu reapsorpciju u bubrežnim tubulima. Ovu aktivnost reguliše i hormon hipofize, koji ima centralnu ulogu u metabolizmu vode - soli u tijelu. Naziva se antidiuretičkim hormonom (tj. Smanjuje diurezu ili dnevnu količinu urina) u ljudi.

Učestalost pojave ove bolesti je jednaka i kod muškaraca i kod žena i kod djece, ali je mnogo rjeđa od običnog šećerne bolesti. Najčešće pate mladi.

Kako to sve funkcionira?

Antidiuretski hormon, ili vazopresin, deo je složenog regulatornog sistema u kojem su krvni pritisak, vaskularni tonus, telesna tečnost i natrijum složeno povezani u jedan „čvor“ koji se zove renin - angiotenzin - aldosteronski sistem (RAAS).

Dakle, ako se protok krvi u bubrezima smanji (pad tlaka, natrij u krvi smanjuje), tada se u glomerulima bubrega stvara posebna tvar kao odgovor na signal - renin. Pokreće kaskadu pretvorbe proteina plazme, stvara se angiotenzin, koji smanjuje lumen krvnih žila. Kao rezultat toga, obnavlja se pritisak.

Vasopresin, odnosno antidiuretski hormon (ADH), proizvodi se u mozgu kako bi se kontroliralo funkcioniranje ovog sistema. Smanjuje količinu urina, povećavajući apsorpciju vode natrag u krvotok. Grubo rečeno, u bubrežnim tubulima postoje posebni "otvori", kad se otvore, voda iz primarnog urina se vraća u krv. A da biste otvorili hiljade „ventila“ na ovim otvorima, potrebni su molekuli vazopresina ili ADH.

Sada nam je jasna (vrlo površno) funkcija vazopresina i njegova uloga u regulaciji funkcije bubrega, te možemo razumjeti koje oblike dijabetes insipidusa postoje. Sada čak i laik može lako shvatiti da su moguća dva glavna oblika bolesti: centralni i periferni.

Centralni dijabetes insipidus

simptomi dijabetes insipidusa kod žena

Centralni dijabetes insipidus nastaje ako "centar", odnosno mozak, iz nekog razloga, hormon ne ispušta u krv, ili ga je vrlo malo. Postoji apsolutni nedostatak ove supstance.

Uzroke ovog oblika treba tražiti u sljedećim bolestima i stanjima u kojima je mozak zahvaćen:

  • maligni i benigni tumori hipofize i hipotalamičkog područja,
  • postinfekcijskog sindroma. Može se pojaviti nakon teške gripe i drugih virusnih infekcija,
  • ishemijski moždani udari koji remete dovod krvi u hipofizu i hipotalamus,
  • razvoj post-traumatičnih cista u hipofizi,
  • metastatska lezija hipotalamo-hipofiznog sistema.

Nefrogeni dijabetes insipidus - periferni oblik

Periferni oblik je nefrogeni dijabetes insipidus. Riječ "nefrogeni" znači "pojavila se u bubrezima". Odnosno, mozak, hipotalamus i hipofiza proizvode dovoljnu količinu ovog hormona, ali bubrežno tkivo ne primjećuje njegove naredbe, a razina izlučivanja urina iz toga se ne smanjuje.

Osim toga, postoji i treći oblik dijabetesa, koji se pojavljuje tokom trudnoće, ali, srećom, često nestaje sam od sebe do kraja trećeg tromjesečja, odnosno nakon porođaja. Njegova pojava nastaje iz činjenice da su posebni enzimi koje placenta izlučuje sposobni da unište molekule hormona, što dovodi do njegove relativne insuficijencije.

Uzroci nefrogene dijabetes insipidus su, naravno, oštećenje bubrega, kao i neke ozbiljne bolesti krvi:

  • kongenitalne i stečene abnormalnosti medule bubrega,
  • glomerulonefritis,
  • anemija srpastih ćelija,
  • amiloidoza i policistična bolest bubrega,
  • CRF ili hronično bubrežno zatajenje,
  • toksično oštećenje bubrežnog tkiva (s zloupotrebom alkoholnih zamjena, sindromom produženog drobljenja, uz upotrebu lijekova).

Treba napomenuti da sva oštećenja bubrega moraju biti "difuzna", i utjecati na oba bubrega. Na kraju krajeva, ako je, na primjer, anomalija u razvoju ili post-traumatična kontuzija zahvatila samo jedan bubreg, a drugi je ostao potpuno zdrav, onda njegov rad potpuno "odgovara" tijelu.

Poznato je da je uklanjanje jednog bubrega (ako je drugi zdrav, njegov protok krvi i mokrenje u potpunosti očuvan) za organizam bezopasan.

Kriptogeni dijabetes insipidus takođe postoje. To znači da se nije mogao pronaći tačan razlog, a učestalost takve dijagnoze je prilično velika - oko 30%. Naročito se ova dijagnoza postavlja starijim pacijentima s više endokrinih patologija. Kako se odvija dijabetes insipidus i koji su znakovi karakteristični za njega?

Simptomi i znakovi dijabetes insipidus

dijabetes insipidus kod žena

Gore smo rekli da su simptomi dijabetes insipidusa isti kod žena i muškaraca. To je tako jer se ovaj hormon pojavljuje u istoj koncentraciji kod oba spola i obavlja istu funkciju u tijelu. Ipak, posljedice bolesti kod žena su kršenje jajnika - menstrualni ciklus, amenoreja, a zatim - neplodnost. Ozbiljnost kliničke slike ovisi o dva faktora:

  • Nivo hormona u krvi
  • Osjetljivost na njega su specifični receptori koji se nalaze u bubrežnim tubulima.

Ako se sjećate, ista stvar karakterizira tijek dijabetes melitusa: izostanak inzulina dovodi do dijabetesa tipa 1, a inzulinska rezistencija na dijabetes tipa 2. Ovo je općenito mehanizam mnogih endokrinih bolesti.

Ako je sve razbijeno, hormona je malo, a receptori slabo rade, tada se razvija izrazita klinička slika bolesti. Vodeći simptomi su non-stop, izlučujući žeđ i non-stop, brzo i obilno mokrenje. Količina urina proizvedenog dnevno može doseći 20-25 litara. Prirodno, tijelo nije u stanju dugo izdržati takvo opterećenje.

Stoga se ubrzo smanjuju kompenzacijske mogućnosti, a pacijenti imaju sekundarne simptome dijabetes insipidusa - oni uključuju:

  • Simptomi exicosis ili dehidratacije (suva usta, sluznice, grlobolja, smanjen turgor kože),
  • Iscrpljenost i gubitak težine,
  • Gastroptoza (distenzija i spuštanje stomaka, jer pacijent pije gotovo cijeli dan),
    budući da se dehidracija tkiva i kolosalno opterećenje vode u crevnom lumenu kombinuju, dolazi do zatajenja probave,
  • Proizvodnja žuči, soka gušterače je poremećena, razvija se disbioza,
  • Simptomi distenzije uretera i mokraćnog mjehura zbog stresa,
  • Znojenje je poremećeno
  • Uslijed dehidracije mogu doći do poremećaja ritma, snižava se krvni tlak,
  • Zbog zadebljanja krvi smanjuje se i tjelesna temperatura, moguća je tromboza sve do razvoja srčanih udara i moždanog udara,
  • Možda razvoj noćne enureze, zbog jednostavnog umora sfinktera mokraćnog mjehura,
  • Pacijent doživljava stalnu letargiju, slabost i izrazito smanjenje radne sposobnosti, gubitak apetita, mučninu i povraćanje.

U stvari, pacijent se pretvara u osiromašenu „fabriku“ za ispumpavanje vode.

O dijagnozi dijabetes insipidus

Dijagnoza dijabetesa insipidusa u tipičnim slučajevima nije teška. Na temelju pritužbi i karakteristične kliničke slike određuje se nivo hormona u krvi, ispituje se funkcija bubrega. Ali najteži zadatak nije postavljanje dijagnoze, nego pronalaženje uzroka.

Za to se rade MRI i angiografija mozga, slike turskog sedla, provode se opsežne hormonske studije. Vrši se urografija i ultrazvuk bubrega, određuju se ioni u krvnoj plazmi i urinu, ispituje se osmolarnost elektrolita.

Postoje kvantitativni kriterijumi za dijagnozu ovog oblika dijabetesa. Oni uključuju sljedeće kriterije:

  • hipernatremija (preko 155),
  • hiperosmolarnost plazme veća od 290 mosm,
  • hipoosmolarnost urina (smanjenje) manja od 200 mosm,
  • izohipostenurija, to jest niska gustina urina, koja ne prelazi 1010.

Svi ovi podaci mogu također podržati dijagnozu insipidusa dijabetesa. Obično se razlikuju od dijabetes melitusa, kao i od neurogene (psihogene) polidipsije. Kako liječiti ovu tešku patologiju i je li moguće postići potpunu kompenzaciju stanja?

Liječenje dijabetes insipidus, lijekovi

Ponekad uklanjanje uzroka (na primjer, liječenje glomerulonefritisom) dovodi do nestanka simptoma ove bolesti. U slučaju da se ne nađe uzrok, a količina izlučenog urina ne prelazi 3-4 litre dnevno, tada se liječenje simptoma dijabetes insipidusa kod žena i muškaraca nadoknađuje dijetom i režimom koji nije teško slijediti.

Pripreme

U slučaju teškog tijeka bolesti, propisana je odsutnost ili oštro snižavanje razine hormona u krvi, zamjenska terapija desmopresinom, analogom ADH-a. Lijek se još naziva "Minirin", a koristi se u obliku tableta.

Budući da „norma“ proizvodnje hormona zavisi od nivoa njegovog nedostatka, tokom prve sedmice prijema odabire se doza koja se postepeno povećava do normalizacije zdravlja i eliminacije simptoma bolesti. Lijek se uzima tri puta dnevno.

U slučaju da se sa centralnim oblicima ADH-a i dalje proizvodi, tada se dijabetes insipidus liječi lijekovima koji povećavaju izlučivanje ADH-a. Oni uključuju Miskleron i antikonvulzivni lijek karbamazepin.

U bubrežnom obliku propisano je složeno liječenje. NSAID se koriste, koriste dijetu, citostatike (posebno u liječenju autoimune upale bubrega).Smanjite količinu soli u ishrani, povećajte kalij (pečeni krompir, sušeno voće). Kako biste smanjili žeđ, korisno je napustiti slatku hranu.

Prognoza lečenja

U slučaju rane i pravovremene dijagnoze, dijabetes insipidus je tipična "kontrolna bolest". Kriptogenim oblicima pacijent se liječi cijeli život, uzima lijek Minirin u slučaju apsolutne insuficijencije za život, a s vremena na vrijeme prati pokazatelje izmjene jona.

  • U slučaju da je uzrok bila bolest bubrega, tada se ta bolest može pobijediti pravilnim liječenjem.

Ostavite Svoj Komentar