Kako zaštititi svoje dijete od dijabetesa

Dijabetes melitus kod djece razvija se tip 1. Ovo je endokrina bolest kod koje se u tijelu proizvodi nedovoljno inzulina i povećava se nivo šećera u krvi.

Djeca su najviše pogođena dijabetesom:
- težina veća od 4,5 kg pri rođenju,
- rodbina koja boluje od ove bolesti,
- doživeli ozbiljan stres,
- imali virusne infekcije koje oštećuju ćelije gušterače, rubeole, zaušnjake (morm), ospice, enterovirus,
- Nepravilno jesti kada u ishrani prevladavaju ugljikohidrati i masti.

Teško je prepoznati dijabetes, ali to je moguće ako ste promatrački roditelji. Dijabetes melitus kod djece u ranim fazama razvoja očituje se pretjeranim konzumiranjem slatkiša, nakon 1,5-2 sata nakon jela dijete osjeća slabost i često želi jesti. Ovakvi simptomi se mogu pripisati većini djece, jer svi vole slatkiše, žele jesti, jer jesti loše i želite spavati neko vrijeme nakon jela. Ali ako postoji predispozicija za bolest, onda je bolje blagovremeno se konzultirati s endokrinologom.

Kad se dijabetes dalje razvija kod djeteta, gušterača više ne može stvarati pravu količinu inzulina, koja apsorbira šećer. U ovoj fazi roditelji mogu primijetiti nagli gubitak kilograma bebe, gubitak apetita, dijete puno pije, povećava se količina urina, brzo se umoruje i postaje kapriciozan.

Dijabetes melitus kod djece u posljednjem stadiju razvoja očituje se otežanim disanjem, bolovima u trbuhu, mučninom i povraćanjem. Hitno je pozvati hitnu pomoć i obavijestiti ljekare o prethodnim simptomima da se dijete ne pošalje na operativno ili infektivno odjeljenje, već na endokrinološko odjeljenje.

Da bi zaštitili dijete od dijabetesa, roditeljima je potrebno:

- ograničiti potrošnju slatkiša,
- kada dojite, dojite dijete do 2 godine,
- sprečavanje gojaznosti,
- očvrsnuti detetovo telo,
- pratite pravilnu ishranu kako bi što više vitamina ušlo u organizam,
- posjetite endokrinologa ako postoji predispozicija za bolest,
- redovno uzimati testove koji pokazuju šećer u krvi i prisustvo glukoze u urinu.

Genetska predispozicija nije glavni znak da će dijete nužno imati dijabetes. Stoga se ne brinite previše zbog toga, što bi uzbuđenje roditelja izlilo na dijete. Važni uslovi za sprečavanje bolesti su stvaranje povoljnih psiholoških uslova i održavanje aktivnog načina života djeteta.

Pogledajte video: BiH krši prava djece dijabetičara (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar