Lijekovi nove generacije za dijabetes tipa 2: popis lijekova, upute, pregledi

Lijekovi nove generacije pomažu u gubitku težine i smanjenju srčanog rizika

2016. godina koja se bliži svom logičnom završetku donijela je mnogo zanimljivih stvari. Nisu bez sretnih farmaceutskih "nalaza" koji daju nadu pacijentima s neizlječivim kroničnim bolestima, posebno dijabetesom.

Kako se pojavljuje dijabetes tipa 2 koji nije ovisan o insulinu

Ovo je složena endokrina bolest, iako s njom čovjek nije ovisan o inzulinu, jer gušterača proizvodi neradni inzulin. Ova vrsta dijabetesa razvija se i nastavlja postepeno, gotovo bez otkrivanja. Jedan od prvih razloga je navođenje nasljednosti, ali uz blagi upozorenje: ne prenosi se sama bolest, već ranjivost gušterače na neugodna stanja. Drugi ne manje uvjerljiv razlog je pretilost, zajedno s sjedilačkim načinom života. Treća je trudnoća. Pregled od endokrinologa je posebno važan, posebno u postporođajnom periodu.

Simptomi na koje treba pripaziti

Ljudi nakon 40 godina trebaju pažljivije slušati svoje osjećaje. A ako se opetovano javlja slabost, umor i umor, povećava se apetit, ali tjelesna težina se ne povećava, već naprotiv, povećava se žeđ (ponekad se pije i do 5 litara vode na dan), rane se polako zacjeljuju, vid se pogoršava, ponekad otečenost udova, učestala, pojava ključanja, sve to u kombinaciji, ozbiljan je razlog za zabrinutost i posjetu ljekaru. S obzirom na to da je visoki procenat stanovništva u zoni stalnog rizika, nerazumno je zanemariti pomoć i odbaciti problem.

Koje zadatke treba obavljati u liječenju lijekova dijabetesa koji nisu ovisni o inzulinu

Odmah treba rezervirati: nema boljeg lijeka za dijabetes tipa 2. Kvalificirani stručnjak propisuje lijekove na temelju individualnih karakteristika pacijenta: starosti, težine i mogućih kontraindikacija koje mogu donijeti pridružene bolesti. Stoga lijekove, režime liječenja bira samo liječnik i pojedinačno. Lijekovi nove generacije protiv dijabetesa tipa 2 dizajnirani su za povećanje inzulina gušterače, jetra smanjuje dozu proizvodnje šećera, ćelijski receptori bi trebali poboljšati osjetljivost na inzulin, smanjiti apsorpciju glukoze.

Postoje situacije kada oni koji uzimaju lijek dramatično gube kilograme - tada mogu postojati mogućnosti kada je propisana terapija inzulinom. I ne vrijedi objašnjavati činjenicu da ni djelotvoran lijek za dijabetes tipa 2 neće pomoći, a ne može pomoći ni bolesniku s dijabetesom ovisnim o inzulinu. Dakle, nema samo-leka i inicijative. Tek nakon savjetovanja sa specijalistom koji direktno promatra pacijenta, moguće je započeti s lijekovima.

Praksa pokazuje da ovaj lijek lako preporučuju i prepisuju ljekari, jer je jedan od uvjeta za suzbijanje bolesti normalizacija glukoze. Potrebno je prethodno upoznavanje s lijekom "Diabeton" i upute za uporabu.

Aktivna supstanca je gliklazid - derivat sulfanilureje. Sam lijek je patentiran i proizvodi se u farmakološkim preduzećima u Francuskoj. Ali od 2005. godine, na tržište je ušla ažurirana i poboljšana formula lijeka, tako da je isporuka zastarjelog uzorka prekinuta. U prodaji se pojavila nova vrsta lijekova - „Diabeton MV“.

Inovativno rješenje u novoj generaciji lijeka može se nazvati modificiranim oslobađanjem, što je savršeniji princip interakcije lijeka s pacijentovim tjelesnim ćelijama, što rezultira time da „Diabeton MV“ ravnomjerno počinje utjecati na tijelo i nema potrebe biti povezan s rasporedom postupaka primjene lijeka. Jedna tableta je dovoljna dnevno. A efekat na tijelo je mekši, što je takođe važno. Djelujući na gušteraču, poboljšava proizvodnju inzulina.

Blagotvorni učinci uključuju sljedeće: značajno smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u žilama. Obnovljena je prva faza proizvodnje inzulina. A same tablete su dobri antioksidanti (zaštitnici ćelija od toksičnih efekata). Ponekad lijek uzimaju sportaši kako bi povećali tjelesnu težinu. Nova generacija šećerne bolesti dijabetesa tipa 2 "Diabeton MV" obično propisuju kvalificirani stručnjaci, ako tijekom terapije, tijekom promatranja pacijenta, nije uočen napredak, podložan zdravoj normaliziranoj i uravnoteženoj prehrani i aktivnoj fizičkoj aktivnosti.

U slučajevima kada je, iz objektivnih razloga, dulje vrijeme potrebna primjena lijeka, tada se primjena drugih lijekova otkazuje (ako su njihove karakteristike i učinci slični). A pacijent će morati pričekati oko 3 dana. Doziranje počinje s 80 mg jednom dnevno, a nakon toga liječnik koji to odlučuje može se povećati.

Ko ne bi smio koristiti ovaj lijek

Kao i svi lijekovi, i ovaj ima svoje posebne negativne posljedice, pa je prije početka terapijskog kursa potrebno upoznati se s lijekovima Diabeton i uputama za uporabu.

  • osobe sa dijabetesom ovisnim o insulinu
  • one sa zatajenjem bubrega i jetre
  • uzimanje mekanazola, fenilbutazona (butadina), danazola,
  • s izuzetno teškim stepenom dekompenzacije organizma, ketoaciadozom,
  • ako postoji netolerancija na laktozu,
  • s postojećim negativnim reakcijama na gliklazid.

Mogu imati ove nuspojave:

  • Pacijent ima povećan apetit, glavobolju.
  • Ponekad, tijekom liječenja, može se pojaviti mučnina i povraćanje.
  • Razdražljivost i razdražljivost se povećavaju, ponekad se pojavi depresija.
  • Umor se povećava sa čestim bolovima slabosti.
  • Morate biti oprezni jer može doći do sinkopa.
  • Oštrina vida može se izgubiti, koncentracija i pažnja mogu biti oslabljeni.
  • Ponekad se mogu uočiti alergije i anemije.

"Liraglutid"

Ovo je još jedan lijek dijabetesa nove generacije tipa 2 koji potiče sintezu inzulina. I tijekom njegovog razvoja posvetili smo veliku pažnju rizicima povezanim s razvojem kardiovaskularnih bolesti koje mogu nastati prilikom uzimanja hipoglikemijskih lijekova. Liraglutid tablete uzimaju se točno prema receptu, a ako se istodobno uzima tečaj uzimanja sulfanilureje, liječnik smanjuje dozu ovih lijekova do potpunog otkazivanja tečaja.

Početna doza je 0,6 mg, nakon toga se povećava na 1,2 mg i to, naravno, jednom dnevno. Može se stvoriti situacija da je pacijent zaboravio uzeti lijek na vrijeme i pokušava razumjeti što dalje raditi. Ako se takva situacija dogodi, preporučuje se pričekati dok se ne uzmu sljedeći lijekovi.

Kontraindikacije

Prva kontraindikacija je preosjetljivost. Ne možete koristiti lijek kod dijabetesa ovisnog o insulinu. Zabranjena je upotreba za osobe s patologijama bubrega i jetre, crijevnim patologijama i djeci mlađoj od osamnaest godina.

Među nuspojavama je učestalija disfunkcija bubrega, mogu se pojaviti urtikarija, osip, svrbež. Mučnina i povraćanje pojavljuju se naročito na početku tečaja, ali u procesu (nakon otprilike 2 tjedna) nelagoda nestaje, moguć je razvoj pankreatitisa, ali takvi su slučajevi izuzetno rijetki.

Ovaj lijek je propisan odraslim dijabetičarima svih vrsta. Pod njegovim utjecajem ne smanjuje se samo apsorpcija glukoze u crijevima, već je i glukogeneza u jetri značajno inhibirana, pa iskorištava glukozu. Tjelesna težina se stabilizira ili smanjuje. Kako uzimati Metformin za dijabetes? Doziranje postavlja osobno i samo specijalist. Tipična početna faza tretmana sastoji se od jedne dvije tablete dnevno. Nakon dvije sedmice, doziranje se može promijeniti, uzimajući u obzir sadržaj glukoze u krvi. Maksimalno dozvoljeno je 6 tableta dnevno. Za starije osobe preporučena porcija je 2 tablete. Lijek se uzima zajedno ili nakon obroka.

Postoji jedna mala nijansa: kako ne bi došlo do problema sa probavom, preporučenu dozu treba podijeliti u nekoliko doza. Prilikom pranja lijeka vodom treba konzumirati malu količinu ove tečnosti.

Faktori zabrane i upozorenja kada uzimate Metformin

Zabranjena je upotreba lijeka za: patologiju rada bubrega, izuzetno teški stupanj dekompenzacije bolesti, ketoaciadozu, oslabljenu funkciju srca, vrućicu i teške infekcije, izraženu zlouporabu alkoholnih pića, kao i za liječenje lijekovima koji sadrže jod (radiopaque).

Što je opasno predoziranje

Ako opišemo nuspojave, prva stvar na koju obratite veliku pažnju je kršenje probavnog sistema. Mogući su takvi problemi kao što su proljev, mučnina, povraćanje, snižavanje tjelesne temperature, oštri bolovi u trbuhu i mišićima. Nakon nekog vremena, ako se primijeti ubrzano disanje i vrtoglavica, osoba može izgubiti svijest i pasti u izuzetno težak stupanj dekompenzacije. Ovo su simptomi laktacidoze i javljaju se predoziranjem. Ne možete eksperimentirati s doziranjem lijekova nove generacije za dijabetes tipa 2 i još više ga povećati - to može rezultirati smrću.

Mogućnosti i karakteristike Exenatide-a

Lijek "Exenatide" propisan je pacijentima oboljelim od dijabetesa koji nije ovisan o inzulinu sa normaliziranom i uravnoteženom prehranom i terapijom vježbanja za učinkovito praćenje šećera u krvi kada je u pitanju monoterapija. Ljekari mogu propisivati ​​ovaj lijek u kombinaciji sa drugim lijekovima, poput Metformina i Thiazolindionea. Lijek se daje supkutano. U početnom toku liječenja, 5 mcg dva puta dnevno pedeset do šezdeset minuta prije jela. Nakon jela, lijek se ne može koristiti.

Možete, ali s oprezom

Ponekad prilikom uzimanja ovog lijeka može se javiti nelagodnost u trbuhu sa prelaskom na akutni bol. Ako ih prati povraćanje, potrebno je odmah konzultirati stručnjaka jer simptomi ukazuju na nastanak pankreatitisa. Zabilježene su rijetke pritužbe na negativan utjecaj lijeka na rad bubrega. Uočene su alergijske i dermatološke reakcije (npr. Angioedem). Ako tokom zloupotrebe govorimo o učinku na tijelo, koji će se izraziti desetostrukim povećanjem normalne doze, tada probavni poremećaji i hipoglikemija mogu biti negativni faktori.

Što treba uzeti u obzir pri upotrebi lijeka

Ne možete unijeti Exenatide nakon jela. Lijek je namijenjen samo supkutanoj primjeni, druge metode su neprihvatljive. Može izazvati zatvor. Jedna od karakteristika je gubitak težine i gubitak apetita, ali nepoželjno je smanjiti dozu, mada je o tome potrebno informirati dežurnog liječnika.

Noviji lijekovi za dijabetes tipa 2 mogu sadržavati sitagliptin. Nakon jela, hormoni porodice inkrinina, sintetizovani u crijevima, doprinose povećanju stvaranja inzulina. Sitagliptin utiče na porast nivoa inkrinina, smanjuje oslobađanje glukogona, povećavajući koncentraciju inzulina ovisnog o glukozi.

Recenzije o „Januvia“ uglavnom su pozitivne. Ove se tablete mogu koristiti u monoterapiji, pored zdrave uravnotežene prehrane i fizičkog odgoja. Oni pomažu u boljoj kontroli glukoze u krvi kod dijabetesa tipa 2. Januvia se može kombinovati sa drugim lijekovima, čak i zajedno sa ozbiljnim lijekovima poput Metformina i tiazolidina.

Tablete se uzimaju oralno, bez obzira na unos hrane. Ako je pacijent zaboravio uzeti lijek, to treba učiniti odmah. Morate biti oprezni: ne možete uzeti dvostruku dozu Januvia.

U kojim slučajevima treba da odbijete upotrebu leka

Strogo je zabranjeno propisivati ​​i, u skladu s tim, uzimati ovaj lijek osobama sa dijabetesom ovisnim o insulinu. Treba napomenuti da će pažljivo proučavanje svih mogućih i očekivanih opcija utjecaja na tijelo pomoći u izbjegavanju njegove upotrebe kod onih ljudi koji imaju predispoziciju za nasilnu negativnu reakciju tijela. Ako se ovaj lijek uzima tijekom laktacije, tada se hranjenje mora prekinuti. Za djecu i adolescente mlađe od osamnaest godina upotreba lijeka je kontraindicirana.

Moguće negativne posljedice

Kao i većina lijekova, ovaj lijek može izazvati osjećaj kompresije u grudima, porast migrene. Gastrointestinalni trakt i jetra mogu nestandardno reagirati na upotrebu lijeka.

Sa svim bogatstvom izbora

Koje su tablete za dijabetes tipa 2 efikasnije? Ne postoje savršeni lijekovi koji mogu pomoći samo svim pacijentima. I iako dijabetes melitus tipa 2 nije ovisan o inzulinu, rijetko se pribjegava liječenju lijekovima, s pravom vjerujući da će vam prehrana i pravilan način života omogućiti kontrolu normalnog šećera u krvi, ipak tijelo svake osobe ima svoje individualne karakteristike.

Nova generacija lijekova za dijabetes tipa 2 prepoznata je kao naprednije i sigurnije. Živi primeri su preparati „Diabeton“ i „Diabeton MV“. Prvo je lijek s trenutnim oslobađanjem, a drugo je tableta s modificiranim oslobađanjem (doza se smanjuje, a trajanje se povećava).

Potrebno je, pažljivo proučavati upute, ne propustiti takve ključne točke kao što su rok trajanja i metode skladištenja lijekova.

Tok bolesti ovisi samo o pacijentu i stupnju njegove motivacije. Stoga bi glavne osobine dijabetičara trebale biti pažljivost, oprez, promišljenost i odgovornost za vlastiti život.

Slatka bolest

Nažalost, nepovratni procesi događaju se u tijelu pacijenata s dijabetesom. Najčešće (u 90% slučajeva) gušterača ne može proizvesti hormon inzulin u dovoljnim količinama ili ga tijelo ne može učinkovito iskoristiti, zbog čega razina glukoze u krvi raste i dijabetes tipa 2.

Podsjetim vas da je inzulin ključ koji otvara put glukozi koja dolazi iz hrane u krvotok. Dijabetes tipa 2 može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a često se skriva više godina. Prema statističkim podacima, svaki drugi pacijent nije svjestan ozbiljnih promjena koje se događaju u njegovom tijelu, što značajno pogoršava prognozu bolesti.

Znatno rjeđe prijavljen je dijabetes tipa 1, u kojem ćelije gušterače općenito prestaju sintetizirati inzulin, pa bolesniku tada treba redovito davanje hormona izvana.

Dijabetes i tipa 1 i 2, prepušten slučajnosti, izuzetno je opasan: svakih 6 sekundi potrebno je jedan život. A kobna, u pravilu, nije sama hiperglikemija, odnosno porast šećera u krvi, već njegove dugoročne posljedice.

Snažne komplikacije


Dakle, dijabetes nije tako strašan kao bolesti koje se „lansiraju“. Navodimo najčešće.

  • Kardiovaskularne bolesti, uključujući koronarnu bolest srca, čija su prirodna posljedica katastrofe - infarkt miokarda i moždani udar.
  • Bubrežna bolest ili dijabetička nefropatija, koja se razvija zbog oštećenja posuda bubrega. Usput, dobra kontrola razine glukoze u krvi uvelike smanjuje vjerojatnost od ove komplikacije.
  • Dijabetička neuropatija - oštećenja živčanog sistema, što dovodi do poremećaja probave, seksualne disfunkcije, smanjenja ili čak gubitka osjetljivosti u udovima. Zbog smanjene osjetljivosti pacijenti možda neće primijetiti manje povrede što je prepuno razvoju hronične infekcije i može rezultirati amputacijom udova.
  • Dijabetička retinopatija - oštećenja očiju, što dovodi do smanjenja vida do potpunog slepila.

Svaka od ovih bolesti može prouzrokovati invalidnost ili čak smrt, a ipak se kardiovaskularne patologije s pravom smatraju najmasovnijim. Upravo ta dijagnoza u većini slučajeva uzrokuje smrt dijabetičara. Kontrola arterijske hipertenzije, koronarne srčane bolesti, nivo holesterola jednaki su potrebi adekvatne nadoknade same glikemije.

Čak i uz idealan tijek događaja - pravilno liječenje, prehranu itd. - rizik umiranja od srčanog udara ili moždanog udara kod dijabetičara je mnogo veći nego kod ljudi koji ne pate od hiperglikemije. Međutim, novi hipoglikemijski lijekovi namijenjeni liječenju dijabetesa tipa 2 napokon mogu okrenuti vektor u povoljnijem smjeru i znatno poboljšati prognozu bolesti.

Injekcije umjesto tableta


Lijekovi za liječenje dijabetesa koji nije ovisan o insulinu obično se daju u obliku oralnih tableta. Ovo neizgovoreno pravilo otišlo je u zaborav s pojavom lijekova za ubrizgavanje koji potiču lučenje inzulina, poput liraglutida.

Pozitivno svojstvo liraglutida, koje ga izdvaja među mnogim drugim hipoglikemijskim lijekovima, je mogućnost smanjenja tjelesne težine - izuzetno rijetka kvaliteta za hipoglikemijske agense. Lijekovi za dijabetes često pridonose povećanju tjelesne težine, a ovaj trend predstavlja ozbiljan problem, jer je pretilost dodatni faktor rizika. Studije su pokazale: tijekom liječenja liraglutidom tjelesna težina bolesnika sa šećernom bolešću smanjila se za više od 9%, što se može pripisati svojevrsnoj evidenciji lijekova koji smanjuju šećer u krvi. Međutim, koristan utjecaj na težinu nije jedina prednost liraglutida.

Studija završena 2016. s više od 9.000 pacijenata koji su uzimali liraglutid skoro 4 godine pokazala je da liječenje ovim lijekom ne samo da pomaže u normalizaciji razine glukoze u krvi, već i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Gledajući naprijed

Smanjiti vjerojatnost razvoja stravičnih kardiovaskularnih katastrofa, pod Damoklovim mačem od kojeg živi većina dijabetičara, za gotovo četvrtinu je ogromno postignuće koje može spasiti hiljade života. Tako impresivni rezultati istraživačkog rada naučnika omogućuju hrabriji pogled u budućnost milionima pacijenata, jačajući njihovo samopouzdanje: dijabetes nije rečenica.

Pogledajte video: Once Upon a Deadpool (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar