Prva pomoć za pankreatitis kod kuće

Da biste pomogli kod kuće, sledite jednostavna pravila:

  1. Ne možete jesti, morate smanjiti opterećenje na tijelu. Bez obzira na oblik bolesti, post je potreban 1-2 dana. Ovaj predmet je važan u liječenju pankreatitisa. U danima štrajka glađu dozvoljeno je piti negaziranu mineralnu vodu ili juhu od šipka. Zapremina vode dnevno je 1-1,5 litara. Preporučljivo je piti u malim dozama, često.
  2. Prije pregleda kod ljekara, ne preporučuje se uzimanje enzimskih pripravaka ("Creon", "Festal"). Uzimanje takvih lekova može pogoršati stanje čoveka i otežati dijagnosticiranje bolesti.
  3. Pacijentu treba osigurati potpuni mir, izbjegavajući fizički i emocionalni stres. U danima bolesti potrebno je odmaranje u krevetu.
  4. Primjena hladnog obloga na područje bolesnog organa pomoći će u smanjenju boli.
  5. Odjeća ne treba biti ograničena, često osoba iskusi osjećaj nedostatka kisika. Preporučuje se da dišete površno, zadržavajući dah povremeno uz pojačane bolove.

Hitna pomoć kod akutnog pankreatitisa je ispravna i na vrijeme. Potrebno je pravilno dijagnosticirati bolest i pomoći tijelu da se nosi s bolovima prije dolaska hitne pomoći.

Kako ublažiti bol kod akutnog pankreatitisa

Brza pomoć kod akutnog pankreatitisa je za ublažavanje bolova. U akutnom obliku bolesti indicirana je hitna hospitalizacija. Samo-primjena lijekova protiv bolova može biti opasna, u bolnici se lijekovi daju putem kapaljka.

Malo ublažiti stanje pacijenta pomoći će sjedeća poza sa tijelom nagnutim naprijed, dozvoljen je led na gušterači.

Lijekovi za ublažavanje boli

Ako se ne očekuje rani dolazak ljekara, preporučuje se ubrizgavanje 5 ml Baralgina intramuskularno za ublažavanje bolova kod kuće. Analgetski učinak lijeka traje do 8 sati.

Baralgin se može zamijeniti otopinom Papaverina u dozi od 2 ml. Da biste brzo ublažili bol, potrebno je da unesete lijek intramuskularno ili subkutano. "Papaverin" ublažava grč glatkih mišića unutrašnjih organa i smatra se sigurnim lijekom.

Kako ublažiti bol kod hroničnog pankreatitisa

U hroničnom obliku bol je blaga. Na palpaciji trbušne regije pacijenta koji leži na leđima, bol se češće lokalizira u lijevoj strani, prilikom okretanja sa strane smanjuje se. U hroničnom obliku bolesti, lijek je dozvoljeno liječiti kod kuće, potrebno je hitno nazvati medicinsku pomoć.

Ako je osoba sigurna u pogoršanje hronične bolesti, moguća je upotreba odabranih lijekova.

Antispazmodici će pomoći ublažavanju bolova: No-shpa, Papaverin. Sredstva se upotrebljavaju u obliku injekcija, nakon što ste prethodno pročitali upute.

Hladni oblog pomoći će u smanjenju boli. Hladnoća se nanosi na gušteraču na 15-20 minuta. Preporučljivo je koristiti podlogu za grijanje napunjenu hladnom vodom.

Kako se nositi s povraćanjem s pankreatitisom

Poput akutne boli, povraćanje i mučnina postaju sastavni znakovi pankreatitisa. S blagim stupnjem bolesti, mučnina se ne preporučuje liječiti lijekovima, ona nestaje sama od sebe nakon poboljšanja pacijentovog stanja.

Iscrpljujuće povraćanje uzrokuje mnogo patnje. Napad povraćanja ne treba obuzdati, naprotiv, pomoći tijelu da se riješi povraćanja laganim pritiskom na korijen jezika.

U akutnom obliku bolesti, kad povraćanje pogoršava pacijentovo stanje, liječenje lijekom započinje što je prije moguće. Propisani su antiemetičari: Domperidon, Metoclopramide, Trimebutin. Prevenirajući dehidraciju organizma, moguće je uzimati fiziološke otopine ("Regidron"). Ako je krv u povraćanju, stanje se pogoršalo, hitno je potrebno da pacijenta dostavite ljekaru.

Kojim lijekovima liječi pankreatitis?

Pankreatitis je ozbiljna patologija, samo liječnik liječi bolest. Ako je težina bolesti teška, koristi se parenteralna (intravenska) prehrana. Akutni pankreatitis se liječi u bolnici, hronično (u nekim slučajevima) kod kuće.

Važnost složenog liječenja leži u činjenici da određena grupa lijekova utječe na individualnu funkciju oboljelog organa. Izbor lijekova ovisi o obliku i stupnju patologije, stanju pacijenta i pratećim bolestima.

Antispazmodici i analgetici

Sredstva protiv bolova No-shpa, Papaverin, Baralgin su dobrodošla i smatrana potrebnima u kućnoj ljekarni. Lijekovi su efikasni i sigurni. Oni uklanjaju grčeve glatkih mišića, smanjuju bol. Ponekad se uzimaju analgetici: paracetamol, Aspirin. U nekim se slučajevima, sprječavaju razvoj alergijskih reakcija, koriste antihistaminici: Atropin, Platifillin, Difenhidramin.

Enzimski pripravci

Za normalizaciju probave i bolju apsorpciju proteina, masti i ugljikohidrata koriste se enzimske tvari, uključujući amilazu, lipazu, proteazu. Enzimski preparati izdaju se bez recepta liječnika; popularni lijekovi su Creon, Pancreatin i Festal.

Ako je osoba alergična na svinjski protein, koriste se biljni pripravci: Somilase, Pepphiz. Enzime propisuje ljekar, uzima se nakon obroka. Trajanje prijema ovisi o obliku i stupnju razvoja upalnog procesa, starosti pacijenta i pratećim bolestima.

Antibiotska terapija

Antibakterijska terapija propisana je u kombinaciji s drugim lijekovima.

Od antibiotika širokog spektra propisanih: Ampicilin, Gentamicin. Glavni ciljevi propisivanja antibiotika:

  1. Eliminacija upalnog procesa u probavnom traktu,
  2. Sprečavanje širenja infekcije u drugim organima,
  3. Smanjenje bakterijskih komplikacija.

Lijekove propisuje liječnik nakon dijagnoze bolesti i prolaska određenih testova.

Prva pomoć za napad pankreatitisa kod kuće privremeno olakšava pacijentovo stanje, a kod utvrđenih znakova bolesti potrebno je hitno otići u bolnicu.

Pogledajte video: Epilepsija Zvuka - Budnim Official (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar