Orlistat - lijek za mršavljenje: upute, cijena, recenzije

Orlistat (Orlistat, Orlistatum) - lijek grupe za snižavanje lipida, koji sadrži istu aktivnu tvar. Na policama ruskih ljekarni često možete pronaći lijek dva proizvođača - Akrikhin (Poljska) i Canon (Rusija). Koncentracija aktivne tvari u oba slučaja je 120 mg. Lijek je dostupan u obliku kapsula sa laganim kristalnim prahom iznutra. Pomoćne komponente su mikrokristalna celuloza, talk, natrijev škrobni glikolat itd. Također u ljekarnama možete pronaći sredstva za proizvodnju u Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Kini i Indiji.

Lijekovi s orlistatom kao aktivnom supstancom izdaju se i pod drugim trgovačkim imenima: Orsoten i Orsoten Slim, Xenical, Alli, Orlimaks. Takvi medicinski proizvodi mogu se smatrati sinonimima ili analogima.

Indikacije za upotrebu

Glavna indikacija za uporabu lijeka je potreba za gubitkom kilograma, ali uopće ne nekoliko kilograma. Ljekari obično preporučuju lijek pacijentima koji imaju pretilost različitog stupnja. Specifične indikacije za terapiju su sljedeći trenuci:

  • tjelesna težina veća od 30 kg / m2,
  • gojaznost sa indeksom tjelesne mase većim od 27 kg / m2 i prisutnošću popratnih faktora rizika: dislipidemija, dijabetes melitus, arterijska hipertenzija,
  • smanjeni rizik od povećanja kilograma nakon uspješnog gubitka kilograma.

Mehanizam delovanja i efikasnosti

Orlistat su prvi put sintetizovali švicarski biohemičari. Njegovo glavno svojstvo je inhibicija gastrointestinalne lipaze (enzima koji razgrađuje masti). Kao rezultat toga, raspada masti na masne kiseline i monogliceride postaje nemoguće.

Za razliku od većine reklamiranih dodataka prehrani, lijek djeluje na metabolizam lipida.

Budući da se tijekom upotrebe Orlistata, masti prestaju apsorbirati u krv, stvarajući kalorijski deficit, tijelo počinje trošiti vlastite masne rezerve kao izvor energije. Prema brojnim kliničkim studijama, terapijska doza neke tvari može blokirati do 30% masti iz hrane.

Važno! Orlistat je jedina supstanca koja je službeno odobrena za upotrebu kod dugotrajne terapije za pretilost. Jednom u svim zemljama bio je dostupan isključivo na recept. Takav zakon i danas ostaje u Kanadi. U Rusiji pacijenti takođe ne mogu izvršiti kupovinu bez recepta. Neke ljekarne spremne su za izdavanje OTC proizvoda, ali samo ako doza aktivne tvari ne prelazi 60 mg.

Kao bonus, lek smanjuje nivo „lošeg“ holesterola, obezbeđuje kontrolu nad krvnim pritiskom i sprečava razvoj dijabetesa tipa 2. Ljekari kažu da redovita terapija prekomjerne težine lijekovima s orlistatom kod čovjeka formira uvjetovani refleks: čim se pojavi prejedanje, primijeti se dijareja. Međutim, ovaj trenutak ne utiče na opšte dobro. Budući da supstanca ne prodire u krv, može se izbjeći sistemsko djelovanje na organizam. Metabolizam lijeka se opaža u crijevnim zidovima. U potpunosti napušta organizam nakon nekoliko dana.

Dugotrajna terapija Orlistatom omogućava vam da smršavite, a da ne pređete prehrambene standarde - do oko 8 kg u 3 mjeseca.

Svjetska organizacija gastroenterologa vjeruje da su lijekovi orlistata umjereno efikasni u liječenju pretilosti. Ovo potvrđuju rezultati ispitivanja:

  • Za 3 mjeseca, volonteri su uspjeli izgubiti do 5% početne težine.
  • Značajan gubitak težine zabilježen je kod više od 70% pacijenata.

Međutim, u mreži možete pronaći dovoljno recenzija o lijeku s orlistatom, osporavajući njegovu učinkovitost. Neki tvrde da je za pola godine moguće osloboditi se maksimalno 10% težine, pa čak i u slučaju kada se istovremeno poštuje stroga dijeta i pojave intenzivne fizičke aktivnosti. Postoji i drugo mišljenje - nakon završetka kursa vraćaju se izgubljeni kilogrami. Ljekari potvrđuju istinitost ovih riječi, preporučujući da na kraju medicinskog gubitka kilograma ne odbijaju zdravu prehranu.

Uputa za upotrebu

Bilješka je uključena u svaki Orlistat paket. Precizno poštivanje preporuka doziranja koje daje proizvođač smanjuje rizik od razvijanja negativne reakcije tijela i postizanje dobrih rezultata u vezi s gubitkom kilograma. Jednako je važno slijediti savjete liječnika o poboljšanju učinkovitosti terapije za prekomjernu težinu lijekom.

Šema prijema

Lijek je namijenjen oralnoj primjeni. Pravila upotrebe su sljedeća:

  • Pojedinačna doza za odraslu osobu je 120 mg.
  • Preporučuje se uzimanje 3 kapsule od 120 mg dnevno.
  • Kapsule se uzimaju sa hranom ili sat vremena nakon konzumiranja puno vode.
  • Žvakanje ili otvaranje kapsula zabranjeno je.

Važno! Uzimanje lijeka možete preskočiti ako dnevni meni sadrži kritično malu količinu masti, jer djelovanje aktivne supstance počinje tek u prisustvu enzima u probavnom traktu.

Ako je iz bilo kojeg razloga obrok preskočen, nije potrebno piti kapsulu lijeka. Neželjeno je povećati dozu u sljedećoj dozi, jer to neće dovesti do povećanja učinka, ali može negativno utjecati na nečije dobrobit.

Optimalno trajanje tečaja za mršavljenje je oko tri mjeseca (kraće trajanje vjerovatno će biti gubljenje vremena). Međutim, liječnici obraćaju pažnju na one koji gube na težini da se najbolji rezultati mogu postići ako se lijek uzima u periodu od 6 do 12 mjeseci. Maksimalno trajanje tečaja je 2 godine.

Ako već nekoliko mjeseci lijek nije pokazao svoju učinkovitost, gubitak kilograma s njim smatra se besmislenim.

Bolji rezultati mogu se postići kombiniranjem Orlistata s niskokaloričnom dijetom. Za žene dnevni unos kalorija ne smije prelaziti 1300 kcal, za muškarce - 1500 kcal. Uz istovremeno povećanje fizičke aktivnosti, pokazatelji se mogu povisiti na 1.500, odnosno 1.700, respektivno.

U prehrani bi trebale biti prisutne sljedeće namirnice:

  • nemasne sorte ribe i mesa (do 150 grama dnevno),
  • povrće sa niskim glikemijskim indeksom (celer, krastavci, kupus, paprika, repa),
  • žitarice (posebno ječam i heljda),
  • kiselo mlijeko i mliječni proizvodi s malo masti (mogu se koristiti u čistom obliku ili koristiti za pripremu dijetalnih jela),
  • slatke i kisele bobice i voće,
  • mekinje od hljeba ili od grubog brašna,
  • pića u obliku nezaslađenog čaja, kompota (od domaćeg voća, bez šećera), vode (najmanje 2 litre dnevno).

Sol za cijelo razdoblje mršavljenja treba ograničiti. Da bi se suzdržali radi povećanja efikasnosti, mora biti i alkohola.

Važno! Orlistat utječe na apsorpciju vitamina topljivih u masti, stoga je tijekom njegove primjene poželjno koristiti multivitaminske komplekse s vitaminima A, D, E itd. Vitamine treba uzimati prije konzumiranja kapsula, najbolje nekoliko sati.

Neželjeni efekti i komplikacije

Kapsule imaju direktan uticaj na rad želuca. Budući da se liječenje provodi tijekom dugog razdoblja, opće dobro često pati. Najvjerojatnije nuspojave kod uzimanja Orlistata su:

  • povećano stvaranje plina,
  • masna stolica (masne mrlje na donjem rublju),
  • nemogućnost kontrole nagona za defekacijom.

Njihov razvoj je lako objasniti - problem je loša apsorpcija masti. Obično takve nuspojave nestaju same od sebe čim se tijelo navikne na lijek. Međutim, postoje i složeniji slučajevi. Dakle, neposredna posjeta ljekaru zahtijeva sljedeće simptome:

  • glavobolja i groznica
  • grlobolja, kašalj,
  • zimica
  • curenje nosa i začepljen nos
  • propadanje zuba, krvarenje desni,
  • infekcije mokraćnih puteva
  • znakovi oštećenja jetre: gubitak apetita, taman urin, požutjelost kože i očiju, mučnina, slabost, lagana stolica, pretjerani umor bez vidljivog razloga.

Hitni poziv hitne pomoći zahtijeva znakove koji se mogu pripisati komplikacijama gubitka kilograma na lijeku:

  • alergijski osip, urtikarija,
  • kratkoća daha
  • oticanje lica, grla, usana ili jezika.

Zapravo, komplikacije tokom razdoblja terapije lijekom su vrlo rijetke, pa se može reći da prednosti njegove upotrebe prevazilaze rizike. Međutim, ako se nuspojave primjećuju duže vrijeme i uzrokuju ozbiljne nelagodnosti, trebali biste se posavjetovati s liječnikom. Možda se lijek uzima u pogrešnoj dozi ili je bolje koristiti drugi lijek.

Kontraindikacije

Gubitak kilograma uz ovaj lijek se ne preporučuje u takvim slučajevima:

  • preosjetljivost na komponente,
  • starost do 16 godina,
  • sindrom hronične malabsorpcije (oslabljena apsorpcija u probavnom sistemu),
  • nefrolitijaza,
  • hiperoksalurija
  • kolestaza (zastoj žuči).

Trudnice i dojilje treba da se suzdrže od uzimanja leka, posebno bez recepta lekara. Ovo može biti opasno za bebu!

Interakcije lijekova

Orlistat ne utječe samo na apsorpciju vitamina - situacija je slična i beta-karotenom iz dijetalnih dodataka. Ne preporučuje se istodobna primjena lijeka s ciklosporinom, natrijum-levotiroksinom (može se razviti hipotireoza), varfarinom i akarbozom. Vremenski interval između upotrebe ovih sredstava i Orlistata trebao bi biti od 2 do 4 sata.

Žene koje istovremeno gube na lijeku za pretilost i uzimaju kontracepcijske tablete, trebale bi se brinuti o dodatnim metodama kontracepcije. Budući da lijek izaziva proliv, vjerovatno je smanjenje koncentracije hormonske kontrole rađanja u krvi.

Važno! Orlistat ne reagira na alkohol, što omogućava da se ne naloži stroga zabrana njegove upotrebe (ovo je potrebno isključivo za brže mršavljenje), a ne utiče na koncentraciju pažnje, zbog čega se može koristiti tijekom vožnje.

Uslovi skladištenja

Uputa za upotrebu Orlistat kaže da se preporučuje čuvanje kapsula na hladnom, suhom i, ne manje važno, mjestu nedostupnom djeci. Nakon roka trajanja navedenog na ambalaži, kapsule ne ispunjavaju uvjete.

Cijena lijeka ovisi o proizvođaču, broju kapsula u pakovanju i doziranju aktivne tvari:

  1. Orlistat-Akrikhin 84 kapsule (120 mg) - od 1800 rubalja.
  2. Orlistat-Canon 42 kapsule (120 mg) - od 440 rubalja.

Kupnja sredstava u internetskoj ljekarni, kao i u običnoj, bit će moguća samo uz recept.

Cijena sinonimnih proizvoda (istovremeno se mogu smatrati analogima Orlistata) ovisi i o doziranju same tvari i proizvođača:

  1. Xenical (Hoffman La Roche, Švicarska) s dozom od 120 mg: 21 kapsula - od 800 rubalja, 42 K. - od 2000 rubalja, 84 K. - od 3300 rubalja.
  2. Orsoten (Krka, Slovenija) s dozom od 120 mg: 21 kapsula - od 700 rubalja, 42 K. - od 1400 rubalja, 84 K. - od 2200 rubalja.
  3. Orsoten Slim (Krka-Rus, Rusija) s dozom od 60 mg: 42 kapsule - od 580 rubalja.
  4. Xenalten (Obolenskoye FP, Rusija) s dozom od 120 mg: 21 kapsula - 715 rubalja, 42 K. - 1160 rubalja, 84 K. - 2100 rubalja.
  5. "Listata" (Izvarino Pharma, Rusija) s dozom od 120 mg: 30 tableta - 980 rubalja, 60 tableta - 1800 str., 90 tableta - 2400 p.
  6. "Alli" (GlaxoSmithKline Consumer Healthcare L.P., SAD) s dozom od 60 mg: 120 kapsula - od 90 rubalja.

Pregledi i rezultati gubitka kilograma

Orlistat zaista pomaže u gubitku kilograma, mogu reći iz vlastitog iskustva. Ali nije tako jednostavno. Prvo, prilično je teško kupiti lijek u internetskoj apoteci, jer je na nekoliko mjesta dostupan i izdaje se bez recepta. Drugo, trenutak koliko košta lijek pomalo šokantan. Gubitak težine takvog plana nije jeftin. Ali sama akcija je posebno alarmantna. Prvih nekoliko dana prijema, bio sam u paklu! Morao sam pričvrstiti brtvu na donji veš, jer pokret creva nije 100% kontrolisan. Usput, imajte to na umu i planirajte započeti prijem za vikend. Još jedna smetnja je i stalno ključanje u stomaku. Lično me bilo sramota čak i otići u prodavnicu. Vjerovatno su drugi pomislili da nisam jeo tjedan dana ... Osim toga, prva sedmica bila je povezana s pojačanom žeđi i vrtoglavicom. Tada se sve vratilo u normalu. Lijek sam pio 3 mjeseca. Izgubila je na kraju 6 kg. Nisam posebno hranio dijetu - jednostavno sam odbio kolače i slatku soda.

Koliko znam, pripravci s orlistatom mnogo su blaži nego sa istim sibutraminom. Nakon primjene nema ovisnosti, ali sigurno je. To potvrđuju fotografije na Internetu. Nedavno sam želio testirati učinkovitost mršavljenja lijekovima, a onda sam čitao recenzije na forumima i predomislio se. Naravno da su djevojke uspjele smršati, ali po koju cijenu! Kako možete nazvati ugodno stanje u kojem niste u mogućnosti napustiti kuću, jer toalet treba biti pri ruci? Osobno preferiram manje ekstremne metode - uravnoteženu prehranu, sport, dodatke prehrani.

Anastasia, 30 godina

Postoje razne glasine o Orlistat dijetalnim tabletama. Ja sam kao neverna osoba odlučila da testiram sve na svom tijelu. Trebala sam smršavjeti za 8-10 kilograma. Dijeta je, naravno, odmah pala, jer bih za takvu šljivovicu jednostavno trebao gladovati. Dakle, tamo gdje nisam razmišljao o tome gdje da kupim lijek, naručio sam ga putem interneta. Trošak da, nisam ugodio. Kad shvatite da jedan paket nije dovoljan tromesečnom kursu, nekako postaje šteta zbog novca. Ali u mom slučaju cijena se isplatila s rezultatom.

Prije svega, lijekovi su mi pomogli da reguliram potrošnju masne hrane. Sjesti u toaletu cijeli dan nije lov, pa sam morao odmah odbiti sendviče s maslacem i masne kolače. Rezultat je uočljiv - minus 11 kg u 3 mjeseca. To je najbolji rezultat koji sam uspio postići uz pomoć tableta. Definitivno ga preporučujem.

Pregledi ljekara i specijalista

Maria Gennadievna, specijalista-endokrinolog

Orlistat je jedan od najsigurnijih lijekova koji se mogu uzimati za gubitak kilograma. Ipak, pravilnije je započeti s uzimanjem nakon savjetovanja sa stručnjakom. Potrebna je budnost jer lijek može izazvati neugodne nuspojave. Posebno preporučujem oprez osobama koje namjeravaju uzimati lijek da bi se skinule od 1-5 kg. Ovo nije količina prekomjerne težine koja se može nazvati kritičnom, pa se upotreba Orlistata i njegovih analoga smatra neopravdanima. Ako pažljivo pročitate upute, možete vidjeti indikacije za upotrebu - pretilost i održavanje težine nakon medicinskog mršavljenja. Uzgred, ako je pretilost uzrokovana viškom ugljikohidrata u prehrani, lijek neće biti djelotvoran.

I još jedna važna stvar: ne očekuje se brzi gubitak kilograma tijekom uzimanja lijeka. Ponaša se pažljivo, stoga zahtijeva ozbiljne vremenske troškove.

Matvey Sergeevich, gastroenterolog

Orlistat je poseban lijek za uklanjanje suvišne težine. Prije svega, to je zbog mehanizma djelovanja.Za razliku od dodataka prehrani, koji su preplavili stranice internetskih trgovina i uglavnom djeluju uklanjajući tekućinu iz tijela, lijek djeluje s metabolizmom lipida. Naravno, u takvom stanju promjena su neizbježne promjene u radu gastrointestinalnog trakta, što potvrđuju brojni pregledi Orlistata na Internetu. Ljudi se žale da nekoliko dana ne napuštaju toalet, jer je vjerovatnoća za nenamjeran rad crijeva velika. Kao ljekar napominjem da možete smanjiti rizik od "prljave" situacije - samo prestanite jesti puno masne hrane.

Druga karakteristika proizvoda je zajamčeni učinak. Čak i ako ne slijedite dijetu i ne povećavate fizičku aktivnost, tromjesečni kurs na lijeku pomoći će da izgubite kilogram barem nekoliko kilograma.

I, na kraju, glavna stvar - aktivna supstanca lijeka je službeno odobrena, što se ne može reći za isti sibutramin. Brojna istraživanja dokazala su da koristi orlistata premašuju rizike. Ako slijedite upute i ne liječite sami sebe, nuspojave se mogu u potpunosti izbjeći.

Farmakološka svojstva

Prema svojoj farmakološkoj grupi, orlistat je inhibitor gastrointestinalne lipaze, što znači da privremeno blokira aktivnost posebnog enzima koji je dizajniran za razgradnju masti iz hrane. Djeluje u lumenu želuca i tankog crijeva.

Efekat je da se nezaslađene masti ne mogu apsorbirati u zidove sluznice, a manje kalorija uđe u organizam, što dovodi do gubitka kilograma. Orlistat praktično ne ulazi u središnji krvotok, otkriva se u krvi u izuzetno rijetkim slučajevima i u vrlo malim dozama, što ne može dovesti do sistemskih nuspojava.

Klinički podaci govore da su osobe sa pretilošću i dijabetesom tipa 2 poboljšale kontrolu glikemije. Pored toga, primjenom orlistata primijećeno je sljedeće:

  • smanjenje doze hipoglikemijskih agenasa,
  • smanjenje koncentracije inzulinskih preparata,
  • smanjenje inzulinske rezistencije.

Četverogodišnje istraživanje pokazalo je da je kod pretilih ljudi sklonih razvoju dijabetesa tipa 2 rizik od njegovog nastanka smanjen za oko 37%.

Djelovanje orlistata započinje 1-2 dana nakon prve doze, što je razumljivo na osnovu sadržaja masti u izmetu. Gubitak kilograma počinje nakon 2 tjedna stalnog unosa i traje do 6-12 mjeseci, čak i za one ljude koji praktično nisu smršavili na posebnim dijetama.

Lijek ne izaziva opetovano povećanje kilograma nakon prekida liječenja. Potpuno prestaje iskazivati ​​svoj učinak nakon otprilike 4-5 dana nakon uzimanja posljednje kapsule.

Indikacije i kontraindikacije

  1. Dugi tečaj za osobe s prekomjernom težinom čiji je BMI veći od 30.
  2. Liječenje pacijenata s BMI većom od 28 i faktorima rizika koji dovode do pretilosti.
  3. Liječenje osoba s dijabetesom tipa 2 i gojaznošću koji uzimaju oralne hipoglikemijske lijekove i / ili inzulin.

Situacije u kojima je orlistat zabranjen ili ograničen:

  • Preosjetljivost na bilo koju od komponenti.
  • Starost do 12 godina.
  • Period trudnoće i dojenja.
  • Oslabljena apsorpcija hranljivih sastojaka u tankom crijevu.
  • Problemi s tvorbom i izlučivanjem žuči, zbog kojih ona u manjoj količini ulazi u dvanaesnik.
  • Istovremena primjena s ciklosporinom, varfarinom i nekim drugim lijekovima.

Iako rezultati na životinjama nisu otkrili negativan učinak orlistata na fetus, trudnicama je zabranjeno koristiti ovaj lijek. Vjerovatnoća da aktivna tvar uđe u majčino mlijeko nije utvrđena, stoga tokom liječenja dojenje mora biti završeno.

Predoziranje i nuspojave

Eksperimenti su vršeni upotrebom velikih doza Orlistata dugo vremena, sistemske nuspojave nisu otkrivene. Čak i ako se predoziranje naglo manifestira, njegovi simptomi će biti slični uobičajenim neželjenim efektima, koji su kratkotrajni.

Ponekad nastaju komplikacije koje su reverzibilne:

  1. Iz gastrointestinalnog trakta. Bol u trbuhu, nadimanje, proliv, česti odlasci u toalet. Najneugodnije su: oslobađanje neprobavljene masnoće iz rektuma u bilo koje vrijeme, ispuštanje plinova s ​​malom količinom izmeta, fekonska inkontinencija. Ponekad se primijeti oštećenje desni i zuba.
  2. Zarazne bolesti. Posmatrane: gripa, infekcije donjeg i gornjeg respiratornog trakta, infekcije mokraćnih puteva.
  3. Metabolizam Snižavanje koncentracije glukoze u krvi ispod 3,5 mmol / L
  4. Iz psihe i nervnog sistema. Glavobolja i anksioznost.
  5. Iz reproduktivnog sistema. Nepravilan ciklus.

Poremećaji u želucu i crijevima povećavaju se srazmjerno povećanju masne hrane u ishrani. Mogu se kontrolirati posebnom dijetom s malo masti.

Nakon puštanja originalnog orlistata na farmaceutsko tržište, počele su pristizati sljedeće registrirane pritužbe na komplikacije:

  • rektalno krvarenje
  • svrbež i osip
  • taloženje soli oksalne kiseline u bubregu, što je dovelo do zatajenja bubrega,
  • pankreatitis

Učestalost ovih nuspojava nije poznata, mogu biti u jednom redoslijedu ili čak nisu izravno povezane s lijekom, ali proizvođač ih je morao registrirati u uputama.

Posebna uputstva

Prije nego što započnete liječenje Orlistatom, potrebno je liječniku reći sve lijekove koji se uzimaju u kontinuitetu. Neki od njih možda nisu kompatibilni jedni s drugima. Tu spadaju:

  • Ciklosporin. Orlistat smanjuje njegovu koncentraciju u krvi, što dovodi do smanjenja imunosupresivnog učinka, što može dramatično negativno utjecati na zdravlje. Ako trebate uzimati oba lijeka istovremeno, kontrolirajte sadržaj ciklosporina pomoću laboratorijskih ispitivanja.
  • Antiepileptički lekovi. Uz njihovu istodobnu primjenu, ponekad su primijećene konvulzije, iako nije otkrivena direktna veza između njih.
  • Varfarin i slično. Sadržaj proteina u krvi, koji sudjeluje u njegovoj koagulaciji, može se ponekad smanjiti, što ponekad mijenja laboratorijske parametre krvi.
  • U mastima topivi vitamini (E, D i β-karoten). Njihova se apsorpcija smanjuje, što je izravno povezano sa djelovanjem lijeka. Preporučuje se uzimanje takvih lijekova noću ili 2 sata nakon posljednje doze Orlistata.

Tijek liječenja lijekom treba prekinuti ako se nakon 12 tjedana upotrebe težina smanjila za manje od 5% od prvobitne. Kod osoba sa dijabetesom tipa 2, mršavljenje može biti sporije.

Žene koje uzimaju kontracepcijske tablete treba upozoriti da ako se tokom liječenja Orlistatom pojave česte stolice, potrebna je dodatna zaštita od barijere jer je učinak hormonskih sredstava na ovoj pozadini smanjen.

Cijena u ljekarnama

Trošak orlistata ovisi o dozi (60 i 120 mg) i pakiranju kapsula (21, 42 i 84).

Trgovački nazivCijena, rub.
Xenical935 do 3.900
Orlistat Akrikhin560 do 1.970
ListataOd 809 do 2377
Orsoten880 do 2.335

Ove lijekove treba propisati samo liječnik i tek nakon što dijetetska terapija i fizička aktivnost ne daju željeni rezultat. Običnim ljudima bez zdravstvenih problema, ne preporučuju se.

Kako uzimati Orlistat za mršavljenje: upute

Prema uputama za upotrebu, Orlistat tablete ne djeluju na već nakupljene naslage u ljudskom tijelu. Masnoće koje dolaze sa hranom za vreme upotrebe tableta izlučuju se nepromenjene tokom crevnog pokreta. Mnoge žene uzimaju Orlistat za mršavljenje kako bi spriječile masti da se apsorbiraju u probavni trakt. Lijek pomaže i u smanjenju kalorijskog sadržaja hrane.

Da biste dobili osloboditi od viška kilograma, napomena pokazuje kako pravilno koristiti lijek za mršavljenje. Preporučena doza lijeka je 1 kapsula unutar tri puta na dan. Dodaci se uzimaju u roku od 1 sata nakon jela ili tokom obroka. Da bi se postigao najbolji učinak, upotreba lijeka preporučuje se najmanje 3 mjeseca. Prije kupnje Orlistata trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste izbjegli pojavu neželjenih reakcija.

Neželjeni efekti lijeka

Prema recenzijama za mršavljenje, primjena Orlistata u preporučenoj dozi ne dovodi do nuspojava. Međutim, predugo korištenje ili prekoračenje doze mogu izazvati sljedeće reakcije tijela:

  1. Uljni iscjedak iz anusa. Nastaju kada crijevo uglavnom prestane da apsorbuje hranu.
  2. Loose stolica. Postoji kršenje crevne peristaltike.
  3. Fekalna inkontinencija. Snižen rektalni ton nastaje zbog gubitka elastičnosti uslijed nepravilne primjene lijeka.
  4. Nadimanje. Javlja se kod neuravnotežene prehrane, nedostatka vitamina topljivih u masti i velike količine ne probavljene hrane koja ulazi u donji probavni trakt.

Šta pomaže Orlistatu?

Prema časopisu Physician Desk Reference (2009), orlistat je indiciran za liječenje gojaznosti, uključujući smanjenje i održavanje tjelesne težine, u kombinaciji s niskokaloričnom dijetom. Orlistat je također indiciran da smanjuje rizik od ponovnog dobivanja tjelesne težine nakon početnog smanjivanja. Orlistat je indiciran za pretile bolesnike s indeksom tjelesne mase ≥30 kg / m2 ili ≥27 kg / m2 u prisutnosti drugih faktora rizika (dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, dislipidemija).

Uzimajte 120 mg oralno tokom svakog glavnog obroka ili u roku od sat vremena nakon jela, obično ne više od 3 puta dnevno. Ako vam je hrana malo masti, možete preskočiti orlistat.

Farmakološko djelovanje

Aktivna supstanca lijeka blokira enzime u crijevima i želucu koji razgrađuju masti (lipaze). U tom slučaju postaje nemoguće razgraditi složene masti na masne kiseline i monogliceride i oni se ne apsorbiraju, već se izlučuju iz crijeva nepromijenjeni. Komponente probave masti se ne apsorbiraju u krv prilikom uzimanja Orlistata, odnosno tijelo stvara kalorijski deficit, zbog kojeg počinje gubiti vlastiti, taloženi u obliku viška masnog tkiva.

Prihvaćena doza lijeka očituje njegovu aktivnost, a da ne vrši sistemski učinak na cijeli organizam. Terapijska doza Orlistata blokira probavu oko 30% masti. Prema istraživanjima, lijek ne utječe nepovoljno na sastav i svojstva žuči, brzinu napredovanja prehrambene kvržice u probavnom traktu ili na kiselost želučanog soka. Učinak povećanja doze iznad terapijskog bio je zanemariv. Dugotrajno davanje Orlistata (3 nedelje ili više) imalo je neznatan uticaj na ravnotežu određenih elemenata u tragovima u organizmu (magnezijum, kalcijum, cink, bakar, gvožđe, fosfor).

Prema opažanjima, nakon 24-48 sati nakon početka liječenja lijekom u stolici, povećava se sadržaj masti. Nakon otkazivanja Orlistata, masti u stolici se smanjuju na normalu nakon 2-3 dana.

Recenzije o gubitku kilograma

Treba napomenuti da su recenzije kod gubitka kilograma žena na lijek Orlistat, uglavnom pozitivne. Izvještavaju da su uzimajući ovaj lijek uspjeli izgubiti najmanje 10 kg za šest mjeseci. Nakon toga, težina počinje odlaziti ne tako brzo, ali još uvijek se stalno smanjuje.

Međutim, nisu svi zadovoljni akcijom Orlistata. Neke žene kažu da im uzimanje ovog lijeka nije donijelo nikakav rezultat, štoviše, prouzrokovalo je razvoj nuspojava povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Dame težine veće od 100 kg u pravilu ostavljaju takve poruke. Istovremeno pišu da su iz prehrane izuzeli slatku i škrobnu hranu, a ne opisuju druge značajke prehrane i života.

Kao što znate, višak kilograma nakuplja se tokom godina i brzo se riješite njih nije lako. Proces gubitka kilograma zahtijeva dugotrajni integrirani pristup. Preporučljivo je boriti se s viškom kilograma pod nadzorom stručnjaka, jer će vam to omogućiti da odaberete pravi program i dobijete zagarantovani rezultat.

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Allie
  • Xenalten
  • Xenalten Light,
  • Xenalten Slim,
  • Xenical
  • Listata
  • Lista Mini,
  • Orlimax
  • Orlimax Light,
  • Orlistat Canon
  • Orsoten
  • Orsotin Slim.

Pažnja: upotrebu analoga treba dogovoriti s liječnikom.

Prosječna cijena Orlistata u ljekarnama (Moskva) iznosi 1.500 rubalja.

Gdje kupiti?

Orlistat možete kupiti u Moskvi u ljekarni ili naručiti putem pošte. Jeftinije je odmah kupiti lijek za cijeli tijek liječenja. Lijek je jeftiniji s više kapsula u kartonskoj kutiji. Lijek za smanjenje tjelesne težine možete kupiti u sljedećim internetskim ljekarnama:

  • Liquoria (Moskva, Saltykovskaya st. 7, zgrada 1).
  • Moja ljekarna (Novosibirsk, ul. Demakova 1).
  • Glazkovskaya (Irkutsk, Tereškova ulica, 15a).
  • Kiy Avia No. 1 (Kijev, ul. Mezhigorskaya 56).
  • Aksimed (Odessa, ulica Rishelievskaya 28).
  • Falbi-Kharkov Ljekarna br. 15 (Harkov, Valentinovskaya St., 29b).

Koliko košta Orlistat? Cijena u ruskim ljekarnama zavisi od broja kapsula u pakovanju i od proizvođača. Prosječna cijena ruskog lijeka je 1300 rubalja za 21 kom. 120 mg Sličan lijek švicarske proizvodnje koštat će 2300 rubalja za identičan paket. U Ukrajini se lijek prodaje po cijeni od 500 grivna za 21 kom. U Bjelorusiji - od 40 bel. trljati za isto pakiranje.

Analozi Orlistata

Šta može zamijeniti Orlistat? Analozi lijeka sadrže istu aktivnu tvar, ali se razlikuju u pomoćnim komponentama. Savremeno farmakološko tržište nudi mnoštvo lijekova sličnih djelovanju Orlistata:

  1. Xenical. Švicarski lijek s aktivnom supstancom orlistat. pomaže kod produžene terapije pacijenata s prekomjernom težinom. Koristi se uz umjereno hipokaloričnu dijetu. Ne preporučuje se uzimati tokom trudnoće, jer nema kliničkih podataka o njegovoj sigurnosti.
  2. Orsoten. Lijek za mršavljenje odnosi se na lijekove za snižavanje lipida. Orsoten interaktivno djeluje s gušteračama i želučanim lipazama u lumenu probavnog kanala, pa stoga enzimi ne sudjeluju u razgradnji masti.
  3. Listata. Koristi se za gojaznost. Posebno treba biti oprezan tokom trudnoće i dojenja. U slučaju predoziranja mogu se javiti masne stolice, peremptorijski nagon za defekacijom i bolovi u trbuhu. Način primjene sličan je uzimanju Orlistata.
  4. Allie. Inhibitor lipaze Sistematskom primjenom smanjuje tjelesnu težinu, praktično se ne apsorbira u probavnom traktu. Nema resorptivni efekat. Ne preporučuje se tokom trudnoće. U slučaju predoziranja, ponekad se opaža poremećaj nedostatka pažnje, inkontinencija fekalija i razvoj čestih utroba.
  5. Xenalten. Kapsule s aktivnom supstancom orlistat. Xenalten se koristi za liječenje gojaznosti. Indiciran je za dijabetes, dislipidemiju, arterijsku hipertenziju. Istodobnom primjenom s ciklosporinom smanjuje se nivo njegovog potonjeg u plazmi.

Pogledajte video: MRSAVLJENJE POMOCU XENICAL-a (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar