Kako liječiti dijabetes kod kuće: narodni lijekovi i liječenje dijabetesa

Šećerna bolest tipa 2 je metabolička bolest koju karakterizira hronična glikemija koja nastaje kada inzulin prestane komunicirati sa stanicama tkiva. Ali danas je nemoguće u potpunosti izliječiti takvu bolest.

Međutim, postoji puno različitih proizvoda koje nudi alternativna medicina, a njihova redovita upotreba pomaže u održavanju zdravlja dijabetičara.

Mnogi ljudi ne sumnjaju da se u njihovom tijelu pojavila poremećaja metabolizma i što prijeti njegovom nastanku. Stoga biste trebali znati koja je klinička slika karakteristična za inzulinski ovisan dijabetes i šta treba učiniti. .

Dakle, s razvojem bolesti pacijent ima niz karakterističnih znakova:

  1. brzo mršavljenje i iscrpljenost,
  2. učestalo mokrenje
  3. povećan apetit
  4. isušivanjem iz usta, zbog čega osoba pije puno tečnosti.

Sekundarne manifestacije bolesti su oštećenje vida, neispravnost, utrnulost u rukama, nogama i glavobolje. Primjećuju se i svrbež, isušivanje kože i sluznice genitalija, te povećani sadržaj acetona u mokraći.

Ako se prepoznaju takvi simptomi, odmah se trebate obratiti endokrinologu koji će dijagnosticirati i provoditi liječenje dijabetesa lijekovima. A za održavanje zdravlja, lijek se može kombinirati sa primjenom narodnih lijekova. Dakle, kako liječiti dijabetes kod kuće?

Mnogo je bilja, biljaka, začina, povrća, voća, pa čak i bobica koje se aktivno bore protiv dijabetesa. Ovi prirodni proizvodi ne samo da pomažu u uklanjanju simptoma bolesti, već poboljšavaju imunitet i sprječavaju razvoj drugih opasnih bolesti.

Korisni začini: cimet, đumbir, lovorov list i senf

Kod dijabetesa često se koristi cimet, jer sadrži fenol, koji snižava glukozu u krvi. Stoga, ako svakodnevno dodajete ovaj začin svojoj hrani, onda će nakon mjesec dana nivo šećera pasti za 30%. Takođe, začin ima niz drugih terapijskih efekata:

  • uklanja upalu,
  • normalizuje metabolizam,
  • pospješuje gubitak kilograma.

Prvo trebate unijeti 1 g cimeta u prehranu, a zatim se dnevna doza postepeno povećava na 5 g. Međutim, vrijedi zapamtiti da glikemijska svojstva djeluju samo 5 sati nakon kuhanja.

Cimet se dodaje u crni ili zeleni čaj u količini od ¼ kašike po šolji. Od nje se priprema i zdrav napitak: 1 kašika kašike. prah se pomiješa sa 2 kašike meda, sve se prelije toplom vodom i gnječi 12 sati. Lijek se pije u dvije doze.

Drugi efikasan lijek za dijabetes je kefir s cimetom. Jedna kašika kašike začini se otope u fermentiranom mliječnom napitku i insistiraju 20 minuta. Alat se preporučuje piti prije doručka i nakon večere.

Đumbir takođe pomaže u izliječenju dijabetesa, jer sadrži više od 400 hranljivih sastojaka. Blagotvorno deluje na metabolizam, reguliše metabolizam lipida i smanjuje šećer u krvi.

Čaj se često pravi od đumbira. Da biste to učinili, očistite mali komad korijena, napunite ga hladnom vodom i ostavite 60 minuta. Zatim se usitni, stavi u termos, koji se potom napije kipućom vodom. Lijek se pije 3 r. dnevno 30 minuta prije obroka.

Važno je napomenuti da se đumbir može konzumirati samo onim pacijentima koji ne koriste lijek za snižavanje šećera. Uostalom, biljka povećava efikasnost lijekova, što dovodi do oštrog smanjenja koncentracije glukoze.

Lovorov list poznat je i po smanjenju šećera i imunostimulirajućim svojstvima. Ovaj začin također normalizira metaboličke procese. U pravilu je trajanje terapije upotrebom ove biljke 23 dana. Dakle, može se reći da je biljna medicina protiv dijabetesa prilično popularan alternativni tretman.

Sljedeći recepti pomoći će u borbi protiv dijabetesa:

  1. 15 lovorovih lišća sipaju 1,5 šolje vode i kuhaju na laganoj vatri 5 minuta. Nakon što se tečnost ulije u termos i ostavi 4 sata. Pijte tokom cijelog dana tri tjedna.
  2. 600 ml kipuće vode se pari sa 10 listova i ostavi 3 sata. Lijek se uzima 3 puta dnevno, 100 ml prije jela.

Lovorovi listovi, poput đumbira, znatno smanjuju sadržaj šećera. Ali je kontraindiciran kod rada srca, jetre, bubrega i čira. Stoga njegovu upotrebu treba nadgledati lekar.

Senf je još jedan začin koji se koristi za liječenje dijabetesa tipa 2. Da biste normalizirali sadržaj šećera, poboljšali probavu i uklonili upalni proces dnevno, potrebno je pojesti 1 žličicu. sjemenke senfa.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar