Klasifikacija inzulina: glavne vrste, djelovanje

Inzulin djeluje kao najvažniji hormon koji proizvodi gušterača iz ćelija svog repa. Svrha inzulina je kontrola stepena šećera u krvi, na osnovu aktivnog metabolizma.

Kada dođe do poremećaja rada hormona, razina glukoze počinje rasti, uslijed čega osoba razvija dijabetes. Da bi održao svoje zdravlje, bolesna osoba mora slijediti dijetu i provoditi potrebne postupke.

Ovi postupci se sastoje u redovnoj upotrebi lijekova zasnovanih na posebno razvijenoj laboratorijskoj metodi inzulina. Danas postoji veliki broj sorti ovog lijeka. Stoga biste trebali razumjeti koje vrste inzulina postoje, kako se razlikuju jedna od druge i kako djeluju.

Glavne vrste inzulina

Insulin je prirodnog i umjetnog porijekla. Prirodni inzulin se proizvodi u ćelijama u gušterači ljudi ili životinja. Umjetni inzulin nastaje u laboratorijskim uvjetima povezivanjem glavne tvari s dodatnim komponentama. Drugi tip je namijenjen liječenju pacijenata s dijabetesom najčešće.

Poseban oprez prilikom propisivanja lijeka treba biti na liječenju starijih i bolesnika u ranom djetinjstvu kako bi se smanjila mogućnost nuspojava. Stoga je poznavanje vrsta inzulina važna potreba za sastavljanjem režima liječenja.

Kao terapija koriste se svakodnevne injekcije insulina. Da biste odabrali pravi lijek, morate znati koja klasifikacija inzulina postoji. Ovakav pristup izbjegava neželjene nuspojave.

Sorte inzulina se dijele na sljedeće parametre:

  1. Brzina djelovanja nakon primjene lijeka
  2. Trajanje lijeka
  3. Od čega je napravljena droga
  4. Oslobađanje lijeka u obliku.

Klasifikacija komponenata

Osim glavne vrste, inzulin se dijeli i na monovoidni i kombinirani lijek. U prvom slučaju lijek sadrži samo jednu vrstu inzulina - na primjer, svinjski ili goveđi. U drugom slučaju koristi se kombinacija više vrsta inzulina. Obje vrste se aktivno koriste u liječenju dijabetesa.

Stepen pročišćavanja lijeka

Klasifikacija inzulinskih pripravaka također ovisi o stupnju njihovog pročišćavanja i potrebi ovog postupka:

  1. Tradicionalni izgled dobije se ukapljenjem s kiselim etanolom, filtracijom, soljenjem i višestepenom kristalizacijom. Ova metoda pročišćavanja ne smatra se idealnom zbog prisustva nečistoće koja nije pogodna postupku.
  2. Monopski vrh se dobije nakon tradicionalnog načina pročišćavanja, nakon čega slijedi filtriranje kroz poseban gel. Nečistoće u pripremi takođe ostaju, ali u manjoj količini.
  3. Monokomponentne vrste smatraju se savršenim modelom za liječenje bolesti, jer se za njegovo pročišćavanje koriste molekularno prosijavanje i ionsko-izmjenjivačka kromatografija.

Vrste inzulina za vreme trajanja delovanja uključuju:

  • Izuzetno kratka izloženost,
  • Kratko izlaganje
  • Prosječna izloženost
  • Duga izloženost
  • Kombinovani tip kontinuiranog izlaganja.

Ultra kratki tip

Najbrži tip inzulina. Počinje djelovati odmah nakon što uđe u krvotok. Istovremeno, njegovo djelovanje takođe brzo prolazi - doslovno za tri do četiri sata. Otprilike sat vremena nakon injekcije dolazi do maksimalnog nakupljanja materije u krvi.

Uvođenje lijeka događa se ili prije obroka ili neposredno nakon njega. Doba dana nije važno. Ako ne slijedite striktno shemu, tada može doći do naglog pada razine šećera u krvi.

Pojava nuspojava je izravno povezana s vremenom izlaganja lijeku i načinom njihovog nastanka. Ako se odmah nakon primjene lijeka nisu pojavile neugodne reakcije, onda se kasnije ne možete bojati njihove pojave.

Nedostatak ove vrste je nestabilnost i nepredvidivost učinka lijeka na stepen šećera u krvi. Istovremeno, snaga inzulina ultra kratkog tipa vrlo je velika - jedna jedinica za mjerenje smanjuje nivo glukoze dva puta brže i jače od iste količine drugih vrsta lijekova.

Koji su neki od najpoznatijih ultrasjetljivih inzulinskih proizvoda?

  • Humalog je prirodni inzulin na sličan način stvaranja. Glavna razlika od ključnog hormona je u rednom rasporedu u njegovom sastavu određene količine aminokiselina. Izloženost nivoima šećera traje oko četiri sata. Lijek se koristi za liječenje početne faze šećerne bolesti, s lošom ili apsolutnom netolerancijom na bilo koju od komponenti lijeka drugih vrsta, nedostatak učinka u liječenju tabletama, s previsokom koncentracijom inzulina u krvi.
  • NovoRapid je napravljen na bazi inzulina aspart. To je ujedno i hormon sličan ljudskom. Lijek omogućava liječenje trudnica. Taj su rezultat pokazale brojne studije. Insulin se prodaje u tekućem bezbojnom obliku, koji se u organizam ubrizgava putem špriceva. Specijalne šprice za olovke sadrže tri mililitara ili tristo jedinica proizvoda.
  • Apidra je i poznati lijek ultra kratkog djelovanja koji se koristi za liječenje dijabetičara odraslih i djece starijih od šest godina. Za liječenje trudnica i starijih osoba lijek treba koristiti s velikom pažnjom, na temelju individualnih karakteristika. Režim liječenja također se odabire pojedinačno. Injekcije se rade intramuskularno ili posebnim sistemom pumpi.

Izloženost kratkom tipu inzulina počinje nešto kasnije nego ultra-kratkom tipu - nakon otprilike pola sata, u nekim slučajevima i nakon dvadeset minuta. Koncentracija tvari doseže svoju maksimalnu tačku otprilike dva do tri sata nakon injekcije. Učinak injekcije traje oko šest sati.

Kao obilježje prijema možemo istaknuti činjenicu da se lijek daje isključivo prije jela, tako da je interval između obroka i injekcije oko petnaest minuta. Zašto se to radi? Tako da se vrijeme prijema hranljivih sastojaka i vrijeme izlaganja lijeku podudaraju.

Ako govorimo o nuspojavama, one se pojavljuju izuzetno rijetko, i pored vrste korištenog inzulina - genetski modificirane ili izmijenjene.

Ponekad se u liječenju pacijenata od strane ljekara koristi kombinacija kratkotrajnih i dugoročnih lijekova. Za to se obavljaju potrebni pregledi pacijenta na glukozu u krvi, ocjenjuje se opće stanje tijela i mjesto ubrizgavanja.

Najpoznatiji lijekovi kratkog tipa su:

  • Actrapid NM možete kupiti isključivo na recept. Odnosi se na genetski modificirane lijekove. Pacijent prima inzulin subkutanom ili intravenskom injekcijom. Ponekad se lijek daje intramuskularno, ali o tome mora odlučiti samo liječnik.
  • Humulin Regular je lijek specifičnog djelovanja, jer se koristi samo u slučaju ovisnosti o inzulinu, početnoj dijagnozi i tijekom trudnoće. Insulin se daje na tri načina: supkutano, intramuskularno i intravenski. Dostupno u bocama i posebnim ulošcima.
  • Humodar R - lijek dobro djeluje sa dugotrajnim inzulinama, spada u polusintetičke lijekove. Trudnoća i period dojenja nisu prepreka uzimanju lijeka.
  • Monodar je monokomponentni lijek za pacijente sa dijabetesom prvog i drugog stepena. Propisuje se i kod intolerancije na tablete i trudnicama.
  • Biosulin P je još jedan genetski modificirani lijek koji se dobro kombinira sa srednje dugotrajnim inzulinom iste serije Biosulin N. Oblik oslobađanja je bočica i uložak. Srednje dugog tipa

Period izloženosti ovoj vrsti inzulina je prilično dug i traje od dvanaest do šesnaest sati. Nakon otprilike dva do tri sata, pacijent počinje osjećati prve pozitivne simptome.

Najveći efekat javlja se nakon šest sati. Dakle, interval između injekcija dostiže dvanaest sati, u izuzetnim slučajevima deset sati.

Za održavanje razine glukoze dovoljne su dvije ili tri injekcije inzulina dnevno pacijentu. Nije važno, injekciju je napravila prije ili nakon obroka. Najčešće se kratkom tipu doze inzulina dodaje jedan lijek srednjeg trajanja. Kao i kod dvije prethodne vrste, nuspojave se ne primjećuju.

Predstavnici inzulina srednjeg tipa uključuju:

  1. Biosulin N, Insuran NPH, Protafan NM, Humulin NPH - su genetski modifikovani lekovi,
  2. Humodar B, Biogulin N - predstavljaju polusintetičke proizvode,
  3. Protafan MS, Monodar B - pripadaju svinjskim fondovima monokomponentnog tipa,
  4. Monotard MS - je cink suspenzija.


Dugi tip

Ima najdužu izloženost organizmu - počinje u prosjeku nakon četiri do osam sati i traje oko jedan i pol do dva dana. Maksimalna koncentracija neke tvari u krvnoj plazmi postiže se za otprilike deset do šesnaest sati.

Koji su dugotrajni lijekovi najpoznatiji?

  • Lantus je prilično skup lijek s osnovnom tvari inzulinom glarginom. Injekcije se rade na velikim dubinama ispod kože svaki dan u tačno određeno vrijeme. Ne možete koristiti lijek za djecu mlađu od šest godina i s oprezom kod trudnica.

Može se koristiti i samostalno i u kombinaciji s lijekovima koji snižavaju šećer u krvi. Lijek na recept. Oblik za puštanje - olovka za štrcaljku i uložak.

    Levemir Penfill - temelji se na insulinu detemir i predviđen je samo za potkožne injekcije. Može se kombinirati u njegovom djelovanju s tabletama, a potrebno je pažljivo odabrati dozu. Lememir FlexPen djeluje kao analognik, alternativna klasifikacija

Vrste inzulina i njihov učinak direktno ovise o podrijetlu. Kao što je gore spomenuto, postoje dvije glavne vrste - to je prirodni inzulin i sintetizira se u laboratoriji.

Prirodni inzulin koji proizvodi gušterača goveda se malo razlikuje od ljudskog sadržaja tri neprimjerena aminoksilota koji mogu izazvati alergije. Svinjski inzulin bliži je ljudskom, jer u njegovom sastavu postoji samo jedna takva aminokiselina.

Kitoviti inzulin koristi se za terapiju u rijetkim slučajevima, jer je njegova razlika u odnosu na ljudski hormon inzulin mnogo veća nego kod goveda.

Sintetizovani lek je podeljen u dve vrste:

  1. Genetski modifikovana - ljudski analog insulina se izdvaja iz sinteze Escherichia coli sa svinjskom različitom aminokiselinom.
  2. Inženjering - zasniva se na svinjskom inzulinu s nadomještanjem neusklađene aminokiseline u lancu.
    Svaki se lijek bira strogo pojedinačno, na temelju analiza i općeg stanja pacijenta.

Suprotnosti

Insulin je posebno dizajniran za snižavanje šećera u krvi. Međutim, postoje vrste inzulina koje imaju suprotan učinak, što je također važno uzeti u obzir pri odabiru tretmana.

Ovi lijekovi uključuju:

  • Glucagon,
  • "Adrenalin" i druge aktivne tvari istog spektra djelovanja,
  • Kortizol i ostali steroidni hormoni
  • "Somatotropin" i drugi androgeni i estrogeni,
  • „Tiroksin“, „trijodtironin“ i drugi hormoni štitnjače.

Farmaceutska industrija danas proizvodi veliki broj inzulinskih lijekova, pa je njihova klasifikacija po farmakološkim i drugim svojstvima vrlo opsežna. Samo dežurni ljekar može odabrati pravi lijek.

Dvofazni preparati složenog djelovanja

Pripreme su kompozitne suspenzije kratkih i srednjih dugotrajnih inzulina. Takva sredstva se u organizam unose dva puta manje nego što je potrebna upotreba svake vrste droge.

Vrste i opisi dvofaznog inzulina prikazani su u tablici.

Naziv lijekaTipObrazac za puštanjeZnačajke
Humodar K25PolusintetičkiFlaša, uložakInjektira se strogo pod kožu, može se koristiti bolesnicima sa šećernom bolešću drugog stepena.
Biogulin 70/30PolusintetičkiCartridgeDaje se samo pod kožu jednom ili dva puta dnevno 30 minuta prije obroka.
Humulin M3Genetski inženjeringFlaša, uložakSamo intramuskularno i subkutano.
Insuman Comb 25GTGenetski inženjeringFlaša, uložakPronalazi se jednom dnevno i počne raditi sat vremena nakon injekcije. Samo subkutana injekcija.
NovoMix 30 PenfillInsulin aspartCartridgePočinje vrlo brzo djelovati, dok je jedna potkožna injekcija dnevno dovoljna.

Kako čuvati inzulinske pripravke?

Inzulin određenih vrsta klasifikacije, uključujući tabelu, čuva se samo u rashladnim uređajima. Otvoreni lijek je aktivan za upotrebu mjesec dana, nakon čega se gube njegova ljekovita svojstva.

Pripravke inzulina potrebno je prevoziti samo posebnim hladnim gelom ili ledom, ako ne postoji mogućnost transporta u hladnjaku. Vrlo je važno da lijek ni na koji način ne dođe u kontakt s rashladnom tekućinom, u suprotnom će se izgubiti i njegova ljekovita svojstva.

Osnovna definicija

Hormon inzulin potreban je za kontrolu šećera u krvi i apsorpciju energije. Ova supstanca je hemijski glasnik koji omogućava ćelijama da apsorbuju glukozu, kao i šećer iz krvi. Klasifikacija inzulina sadrži različite grupe lijekova. Potrebni su za odabir pravog tretmana.

Gušterača je organ koji je glavni izvor inzulina u tijelu. Klasteri ćelija u pankreasu, zvani otočići, stvaraju hormon i određuju količinu na osnovu glukoze u krvi u tijelu.

Što je veća ova marka, više inzulina ulazi u proizvodnju kako bi se izbalansirala količina šećera koji ulazi u krv. Insulin takođe pomaže u razgradnji masti ili proteina radi energije.

Delikatna ravnoteža inzulina regulira šećer u krvi i mnoge procese u tijelu. Ako su razine inzulina preniske ili visoke, pretjerano visoke, mogu se početi pojavljivati ​​negativni simptomi. Ako se stanje sa niskim ili visokim šećerom nastavi, mogu doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Glavni hormonalni problemi

Kod nekih ljudi imunološki sustav napada otočiće na gušterači i prestaju proizvoditi inzulin ili ga nema dovoljno. Kada se to dogodi, glukoza ostaje u krvi i ćelije ga ne mogu apsorbirati kako bi šećer pretvorili u energiju. Tako se pojavljuje dijabetes tipa 1, a osobi sa ovom vrstom bolesti trebaće se redovne injekcije inzulina kako bi preživjela. Stepen i priroda bolesti mogu varirati.

U klasifikaciji inzulina postoje različite grupe tvari. Ovisno o vrsti bolesti, oni pomažu da se nose s razgradnjom glukoze u različitim stupnjevima.

Kod nekih ljudi, posebno onih koji su pretili, pretili ili neaktivni, inzulin je neefikasan za prijenos glukoze u stanice i nije u mogućnosti obavljati svoje radnje. Nemogućnost ovog hormona da vrši uticaj na tkiva naziva se inzulinska rezistencija.

Dijabetes tipa 2 će se razviti kada otočići na gušterači ne mogu proizvesti hormon da bi prevladali prag otpornosti na inzulin. Od početka 20. veka, lekari mogu izlučiti inzulin i ubrizgati ga u obliku injekcije kako bi nadopunili hormon ljudima koji ga ne mogu sami proizvoditi ili imaju povećanu rezistenciju.

Dijabetes melitus je kronično i potencijalno opasno po život stanje u kojem tijelo izgubi sposobnost proizvodnje potrebnog hormona ili počne manje učinkovito stvarati ili koristiti inzulin, što dovodi do previsoke razine glukoze (hiperglikemije).

Taj višak kilograma na kraju može oštetiti oči, bubrege i živce, kao i prouzrokovati srčane bolesti i moždani udar.

Dijabetes je najbrže rastuća hronična bolest na svijetu. Glavne vrste dijabetesa su tip 1, tip 2 i gestacijska podvrsta.

Sa dijabetesom

Hormon inzulin proizvode beta ćelije pankreasa. Glavni zadatak materije je da dostavlja glukozu iz našeg krvotoka u tijelo za stvaranje energije. Ako nemate dovoljno inzulina, šećer se nakuplja u krvi i ne pretvara se. Za rješavanje problema potrebni su posebni alati. Trenutna klasifikacija inzulina sadrži potrebnu listu lijekova. Njihovu specifičnu vrstu propisuje samo lekar.

Kod dijabetesa tipa 1, tijelo ne proizvodi neku supstancu, pa ga se mora redovito davati svaki dan da bi ostalo živo. Kod dijabetesa tipa 2, osoba ne proizvodi dovoljno inzulina, ili dobijeni hormon ne funkcionira pravilno. Injekcije takve supstance ponekad su neophodne za kontrolu nivoa glukoze u krvi. Kod dijabetes melitusa s dugotrajnim inzulinom mogu se uzimati uspješni tečajevi liječenja. Međutim, takvi lijekovi imaju samo terapeutski učinak.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebale bi ubrizgavati inzulin svaki dan, često do četiri ili pet puta dnevno. Za isporuku tvari mogu koristiti poseban uređaj. Da biste to učinili, unesite novu kanilo (vrlo tanku plastičnu cjevčicu) ispod kože svaka dva do tri dana. Ponekad ljudi s dijabetesom tipa 2 također trebaju početi koristiti inzulin kada njihova prehrana, fizička aktivnost i pilule više ne mogu učinkovito kontrolirati razinu glukoze u krvi. Važno je odlučiti se o lijeku. Klasifikacija inzulinskih pripravaka sadrži potrebne kategorije tvari. Oni su uglavnom podijeljeni po trajanju i porijeklu.

Potreba za započinjanjem injekcije može biti zastrašujuća. Međutim, davanje inzulina je mnogo lakše nego što većina ljudi misli. Za olakšavanje isporuke hormona mogu se koristiti različiti uređaji. Igle za špric su vrlo lijepe i tanke, poput kaniula. Često se ljudi kojima treba inzulin osjećaju puno bolje kada započnu sistematski koristiti ovu supstancu.

Ako trebate započeti koristiti ovaj hormon, trebali biste se posavjetovati s liječnikom.

Savjetovat će vam i pomoći vam:

  1. Odredite vrstu i delovanje svog insulina.
  2. Kako, gde i kada davati lek.
  3. Kako pripremiti mjesta ubrizgavanja
  4. Gdje kupiti lijek i kako ga sigurno skladištiti.
  5. Kako se nositi sa niskom glukozom u krvi.
  6. Kako pratiti zdravstvene pokazatelje i doze inzulina.
  7. Gdje potražiti hitnu pomoć.

Važan dio korekcije inzulina je redovno praćenje i bilježenje razine glukoze u krvi.

Možda će proći neko vrijeme dok sigurno ne postignete pravu dozu za vas i zapamtite da doze ne ostaju uvijek konstantne tokom vašeg života. Zbog toga morate redovno posjećivati ​​svog davatelja zdravstvene zaštite.

Kada počnete koristiti inzulin, važno je da se testirate od strane akreditiranog dijetetičara da biste shvatili kako ugljikohidrati i hormoni djeluju zajedno. Ovo je neophodna praksa.

Ako imate dijabetes tipa 1, tada ćete naučiti brojati ugljene hidrate i upoređivati ​​inzulin s hranom koju jedete. Ovo je savršen način za rješavanje dijabetesa. Zbog toga, doza inzulina tokom obroka može varirati od volumena i vremena lijeka.

Glavne vrste

Brzi i kratko djelujući inzulin pomaže snižavanju glukoze u krvi tijekom jela, a lijek srednjeg ili dugog djelovanja pomaže u upravljanju vašim ukupnim tjelesnim potrebama. Oba pomažu u kontroli nivoa i vitalnim pokazateljima. Ova klasifikacija pripravaka inzulina je najčešća. Međutim, postoje i druge vrste.

Insulin je grupiran po tome koliko dugo djeluje u tijelu. Pet različitih vrsta hormona kreće se od brzog do dugog djelovanja. Neke vrste inzulina izgledaju transparentno, dok druge zamućuju. Posavjetujte se s ljekarnikom da li bi lijek koji uzimate trebao biti čistiji ili čvršći.

Prije ubrizgavanja mutnog inzulina kroz olovku sa uloškom ili špricom, morate ga lagano uviti u ruku kako biste bili sigurni da je lijek ravnomjerno miješan (dok ne postane mliječan). Često je ljudima potreban lijek, i brzog i dugog djelovanja. Svi slučajevi nisu slični, a rješenja za njih primjenjuju se u različitim kombinacijama.

Trenutno dostupni inzulini za upotrebu općenito se klasificiraju na temelju njihovog predviđenog početka i trajanja djelovanja, kako je opisano u nastavku.

  1. Analog velike brzine.
  2. Kratka akcija ili neutralna.
  3. Srednje ili dugo glume.
  4. Mešovita.
  5. Analogno mešano.
  6. Dugoročni pandan.
  7. Ekstra dugi analog.

Analozi su inzulini u kojima je prirodni niz aminokiselina izmijenjen da ubrza ili uspori u odnosu na prirodni inzulin. Imajte na umu da se komercijalni nazivi lijekova mogu međunarodno razlikovati.

Analog velike brzine

Klasifikacija inzulina po porijeklu započinje analogima velike brzine. Počećemo s njima. U svim dozama volumen tečnosti od 1 ml = 100 jedinica inzulina (U100).

Ovo su lijekovi u kojima je prirodni niz aminokiselina modificiran da se ubrza djelovanje u odnosu na prirodni inzulin.

  1. Mora se uzimati neposredno prije ili sa hranom.
  2. Početak akcije u roku od 15 minuta.
  3. Trajanje akcije je 3-5 sati.
  4. Trajanje akcije može varirati ovisno o fiziologiji osobe.

Vrste kratkog insulina:

  1. Aspart (dostupan u obliku NovoRapid ili, u novom obliku brze fiaspe).
  2. Lispro (Humalog).
  3. Glulizin (Apidra).

Inzulin velike brzine i vrste inzulina, čija su imena navedena gore, često se koriste i propisuju od strane lekara. Iako akcija nije dugotrajni efekt, dolazi dovoljno brzo.

Kratka akcija ili neutralna

Klasifikacija inzulina po porijeklu uključuje i neutralne lijekove.

  1. Sve morate uzeti 20-30 minuta prije jela.
  2. Početak akcije je u roku od 30 minuta.
  3. Trajanje akcije je 6-8 sati.
  4. Doziranje se izračunava pojedinačno.

Vrste inzulina kratkog dejstva i neutralnog:

  1. Primljene od krava (Hypurin goveđe neutralne).
  2. Primljene od svinja (Gipurin).
  3. Ljudski inzulin (Actrapid, Humulin S, Insuman Rapid).

Srednje ili dugotrajno djelovanje

Glavna kategorija uporabe droga je srednja. Klasifikacija inzulina prema trajanju djelovanja uključuje lijekove dobivene ne samo od ljudi, već i od životinja.

  1. Mora se uzimati 30 minuta prije jela ili spavanja.
  2. Početak akcije u roku od 30-60 minuta.
  3. Trajanje akcije je 12-18 sati.
  4. Doziranje se izračunava zasebno za svakog.

Vrste "srednjeg i dugog djelovanja":

  1. Ljudski inzulin (Insulatard, Humulin, Insuman Bazal).
  2. Dobiva se od krava (Hypurin Govine Isophane, Hypurin Govine Lente, PZI Hypurin).
  3. Dobiva se od svinja (Hypurin svinjski izofan).

Upravo te vrste inzulina najčešće prepisuju ljekari. Svaka kategorija lijekova ima visok odziv sa dugim tokom liječenja. Inhibicijsku supstancu dobro podnosi različite grupe ljudi.

Klasifikacija inzulina prema trajanju delovanja takođe uključuje vrstu mešovite izloženosti. Obično je to mješavina kratkog i srednjeg djelovanja hormona u jednoj injekciji.

  1. Sve morate uzeti 20-30 minuta prije jela.
  2. Početak akcije u roku od 30-60 minuta.
  3. Trajanje akcije je 12-14 sati.
  4. Proračun pojedinačne doze

Vrste "mešovitih" lekova:

  1. Ljudski inzulin, 30% kratkog djelovanja (Humulin M3).
  2. Dobiva se od svinja, 30% kratko djelujući (Hypurin svinja 30/70).
  3. Ljudski inzulin, 25% kratkog djelovanja (Insuman Rapid GT 25).
  4. Ljudski inzulin, 50% kratkog djelovanja (Insuman Rapid GT 50).

Analogno mešano

Izbor lijekova je veliki. Mnoge zemlje imaju svoje lijekove. Kada razmatrate koje vrste inzulina postoje, trebalo bi da se upoznate sa neciljanim lijekovima. Smjesa brzo djelujućeg analoga hormona i međuprodukta u jednoj injekciji. Smatra se dvofaznim lijekom.

  1. Lijek treba uzimati prije ili sa hranom.
  2. Početak akcije u roku od 15-30 minuta.
  3. Trajanje akcije je 12-14 sati.
  4. Doziranje izračunava liječnik nakon primanja analiza pacijenta.

Vrste "analognih mešanih":

  1. Lispro (Humalog Mix 25, Humalog Mix 50).
  2. Aspart (Novomix 30).
  3. Mješoviti analogni analozi dostupni na tržištu.

Dugoročni ekvivalent

Kada se odgovara na pitanje koje vrste inzulina postoje, ističu se i dugotrajni lijekovi. Ovo su lijekovi u kojima je prirodni niz aminokiselina modificiran da bi se pospješilo sporije djelovanje nego kod upotrebe prirodnog hormona.

  1. Može se koristiti jednom ili dva puta dnevno kao lijek dugog djelovanja. Može se uzimati bilo kada, ali svakodnevno.
  2. Početak akcije u roku od 30-60 minuta.
  3. Trajanje akcije je 18-24 sata.
  4. Doziranje određuje ljekar.

Vrste dugog insulina:

Ekstra dugi analog

Klasifikacija u farmakologiji pripravaka inzulina uključuje supervelike uzorke.

  1. Može se koristiti jednom dnevno ili dva do tri puta sedmično kao inzulin dugog djelovanja.
  2. Može se uzimati u bilo koje vrijeme, ali u isto vrijeme i dnevno.
  3. Početak akcije u roku od 30-90 minuta.
  4. Trajanje akcije je do 42 sata.
  5. Propisan je nakon primanja rezultata ispitivanja krvi.

Vrste "supervelikih" analoga predstavljene su u svim preparatima koji sadrže inzulin degludec. Takođe, ne zaboravite na imenovanje takvih skupina lijekova. S obzirom na pitanje koje se vrste inzulina daju prema besplatnim receptima, važno je navesti trenutne norme u određenoj regiji. Kategorija lijeka daje se dijabetičarima tipa 1 i tipa 2. Samo lekar koji propisuje određenu vrstu besplatnog inzulina. Vrsta lijeka za subvencije može biti bilo koja.

Uređaji za ubrizgavanje

Na raspolaganju su razni uređaji za dostavu inzulina u tijelo. Glavni izbor su špricevi, medicinske olovke sa ulošcima i pumpama. Izbor uređaja ovisi o vrsti bolesti, ličnoj netoleranciji i fiziološkim karakteristikama bolesnika.

Svaka vrsta inzulina ima svoje vrste svojstava i razlike. Vrsta uređaja za ubrizgavanje ovisi o tim faktorima. Špricevi se proizvode u količinama od 30 jedinica (0,3 ml), 50 jedinica (0,5 ml) i 100 jedinica (1,0 ml). Veličina potrebnog uređaja ovisit će o dozi inzulina. Na primjer, lakše je izmjeriti dozu od 10 jedinica u štrcaljki od 30 jedinica i 55 jedinica u štrcaljki od 100 jedinica. Igle za brizgalice dostupne su u dužinama od 8 do 13 mm. Obično lekar koji odlučuje o tome koja je veličina štrcaljke i igle pogodna za pacijenta.

Špriceve za inzulin koriste se samo za jednokratnu upotrebu i dostupne su besplatno u nekim zemljama. Većina odraslih više ne koristi špriceve za ubrizgavanje lijeka. Sada koriste inzulinske olovke za veću praktičnost ili posebne pumpe. Ovo su naprednija rješenja za ubrizgavanje.

Koliko vrsta inzulina, toliko metoda i uređaja za njegovu upotrebu. Ovo je neophodno za bolju isporuku lijeka u organizam. Tvrtke s insulinom razvile su posebne olovke (za jednokratnu upotrebu i za višekratnu uporabu) koje se koriste s vlastitom robnom markom.

Olovke za jednokratnu upotrebu već imaju napunjen uložak. Oni se moraju odložiti nakon upotrebe ili ako se ne koriste i čuvaju u hladnjaku mjesec dana ili nakon isteka roka valjanosti.

Olovke za višekratnu upotrebu insulina zahtevaju unošenje insulinske kasete ili penflasa (3 ml koji sadrže 300 jedinica leka). Nakon upotrebe, takav se uređaj može napuniti unaprijed kupljenim uloškom s nekom tvari.

Rukovanje patrone takođe mora biti zbrinuto mesec dana nakon početka upotrebe, ako je tvar još uvek u spremnici. Lekar koji radi mora konzultirati i odabrati vrstu uređaja koji je potreban pacijentu.

Igle za olovke su za jednokratnu upotrebu. Zavrtaju se na uređajima za ubrizgavanje droge. Igle su dostupne u različitim duljinama, od 4 mm do 12,7 mm. Njihova debljina takođe varira ovisno o volumenu infuzirane tvari. Važno je da se svakom injekcijom koristi nova igla.

Statistika različitih vrsta inzulina pokazuje da se upotreba pumpi povećava svake godine. Obično djeca koriste ovu vrstu uređaja. Inzulinska pumpa je mali programirljivi uređaj koji sadrži rezervoar lijekova smješten na pacijentovom tijelu. Takav uređaj je programiran da dostavlja tvar u masno tkivo tijela (obično u trbušnu šupljinu) kroz tanku plastičnu epruvetu, poznatu i kao set za infuziju, ili komplet za isporuku lijeka. Pumpa koristi samo brzo delujući inzulin.

Infuzijski set ima tanku iglu ili fleksibilnu kanilu koja se ubacuje odmah ispod kože. Mijenja se svaka dva do tri dana. Pumpa je programirana tako da automatski dozira male količine inzulina radi održavanja stabilne razine glukoze u krvi između obroka. Pacijenti mogu aktivirati uređaj pri svakom obroku kako bi odali dozu tvari, baš kao što to radi gušterača kod osoba bez dijabetesa.

Inzulinska pumpa nije za sve. Ako ga namjeravate koristiti, prvo biste trebali porazgovarati o ovom problemu sa svojim liječnikom.

Trošak takve opreme mnogo je veći od gore opisanih uređaja. Svi sastavni dijelovi biraju se pojedinačno, radi ispravne i ugodne primjene lijeka.

Ulazne točke

Razmotrivši vrste inzulina i koji od njih je bolji, vrijedno je opisati kako ga unijeti, savjete kako ga pravilno učiniti. Priručnik je mali i pogodan za svaku vrstu lijeka.

Savjeti za primjenu lijeka u različitim okolnostima na određenim dijelovima tijela:

  1. Ubrizgavajte u prostor gde se nalaze fizičke aktivnosti, poput kukova ili ruku.
  2. Ako tijelo ima visoku temperaturu zbog vrućeg tuširanja, kupke, grijaćeg jastuka, banje ili saune, bolje je odgoditi primjenu dok se pacijent ne ohladi.
  3. Prije primjene potrebno je masirati područje oko mjesta ubrizgavanja.

Treba imati na umu da injekcija u mišiće uzrokuje bržu apsorpciju inzulina, ali to može dovesti do preniskog pada tlaka.

Čimbenici koji odgađaju apsorpciju lijeka

Unos inzulina može se odgoditi u sledećim slučajevima:

  1. Prekomjerna upotreba istog mjesta ubrizgavanja, uzrokujući da područje ispod kože postane kvrgava ili ožiljak (poznat kao hiperlipotrofija).
  2. Hladni inzulin (na primer, ako se lek daje odmah nakon što se izvadi iz frižidera).
  3. Pušenje cigareta doprinosi sužavanju krvnih žila i kapilara.

Takođe je bolje ostaviti visoku fizičku aktivnost 30 minuta prije primjene lijeka.

Skladištenje lijekova

Insulin se mora pravilno skladištiti. Osnovna pravila uključuju:

  1. Čuvanje neotvorenog inzulina u ambalaži u hladnjaku.
  2. Održavanje temperature hladnjaka od 2 do 8 ° C.
  3. Pazite da se inzulin ne smrzne.
  4. Nakon otvaranja čuvajte na sobnoj temperaturi (nižoj od 25 ° C) ne više od mesec dana, a zatim je sigurno odložite.
  5. Izbjegavajte skladištenje inzulina na direktnom suncu.

Ekstremne (vruće ili hladne) temperature mogu oštetiti inzulin, pa on ne radi pravilno. Ne smijete ga ostavljati tamo gdje je temperatura iznad 30 ° C. Ljeti se vaš automobil može zagrijati (iznad 30 ° C), tako da ne ostavljajte inzulin tamo.

Postoje različite izolirane vrećice za inzulin (npr. FRIO) za transport inzulina.

Sigurni savjeti

Insulin je lijek na recept. Pacijent bi trebao razgovarati sa svojim liječnikom o:

  1. Koja vrsta inzulina mu odgovara.
  2. Izvodljiva nuspojava.
  3. Kako sigurno i efikasno davati lijek.

Osobe sa dijabetesom tipa 2 ili gestacijskom bolešću trebaju razgovarati sa svojim liječnikom je li terapija inzulinom za njih najbolji izbor. Oni mogu koristiti druge mogućnosti liječenja za kontrolu šećera u krvi, poput lijekova koji nisu inzulinski, promjene životnog stila i dijeta.

Veoma je važno da ljudi koji uzimaju te lijekove redovno prate razinu šećera u krvi. Uzimanje previše ili premalo inzulina može dovesti do nuspojava ili komplikacija. Također je važno da osoba slijedi raspored liječenja dogovoren s liječnikom i izbjegava preskakanje injekcija.

Svako ko doživi nuspojave terapije insulinom treba razgovarati sa svojim liječnikom. Možda je drugačiji plan liječenja ili lijek različite vrste možda više prikladan njihovim potrebama i načinu života. Vaš ljekar također može savjetovati kako spriječiti ili smanjiti neke nuspojave.

Pogledajte video: Wanna know how to collapse your heart disease risk? Ok then. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar