Gestacijski dijabetes

Gestacijski dijabetes - Poseban oblik dijabetesa koji se razvija kod žena u trudnoći zbog hormonske neravnoteže. Glavni simptom ove bolesti je povećanje glukoze u krvi nakon jela i održavanje brzine normalno na prazan stomak. Gestacijski dijabetes predstavlja opasnost za plod, jer može izazvati razvoj urođenih malformacija srca i mozga. U svrhu ranog otkrivanja patologije, ženama se u periodu od 24-28 tjedana prikazuje test tolerancije na glukozu. Liječenje gestacijskog dijabetesa uključuje dijetu, režim rada i odmora, a u težim slučajevima propisana je i inzulinska terapija.

Opće informacije

Gestacijski ili trudnički dijabetes je bolest koja se razvija kao rezultat kršenja metabolizma ugljikohidrata u ženskom tijelu na pozadini inzulinske rezistencije (nedostatak osjetljivosti stanica na inzulin). U akušerstvu se takva patologija dijagnosticira kod oko 3-4% svih trudnica. Najčešće, primarno povećanje glukoze u krvi utvrđuje se kod pacijenata čija je dob manja od 18 ili više od 30 godina. Prvi znakovi gestacijskog dijabetesa obično se pojavljuju u 2-3 tromjesečju i sami nestanu nakon rođenja djeteta.

Gestacijski dijabetes ponekad može uzrokovati dijabetes tipa 2 kod žena nakon porođaja. Slično je uočeno i kod oko 10-15% pacijenata s ovom dijagnozom. Prema naučnicima, gestacijski dijabetes se češće dijagnosticira kod crnaca. Opasnost od bolesti za plod je da zbog povećanja glukoze u majčinoj krvi bebin organizam počinje aktivno proizvoditi inzulin. Stoga su nakon rođenja takva djeca sklonija snižavanju šećera u krvi. Osim toga, gestacijski dijabetes doprinosi brzom porastu težine ploda tokom razvoja fetusa.

Uzroci gestacijskog dijabetesa

Etiopatogeneza gestacijskog dijabetesa nije pouzdano rasvijetljena. Naučnici sugeriraju da se bolest razvija uslijed blokiranja proizvodnje dovoljne količine inzulina hormonima koji su odgovorni za pravilan rast i razvoj fetusa. Tokom trudnoće, ženskom tijelu je potrebno više glukoze koja je potrebna ne samo majci već i bebi. Postoji nadoknađujuće povećanje proizvodnje inzulina. Ovi faktori postaju glavni uzrok gestacijskog dijabetesa. Na pozadini disfunkcije β-ćelija gušterače primjećuje se porast nivoa proinzulina.

Uzrok gestacijskog dijabetesa mogu biti autoimune bolesti koje doprinose uništavanju gušterače i, kao rezultat, smanjenju proizvodnje inzulina. Kod pacijenata čija rođaka pate od bilo kojeg oblika dijabetesa, rizik od razvoja ove patologije povećava se 2 puta. Drugi čest uzrok poremećaja je gojaznost, jer već podrazumijeva kršenje metaboličkih procesa u tijelu buduće majke. Gestacijski dijabetes može se pojaviti ako je žena imala ranu infekciju u ranoj fazi trudnoće koja je doprinijela poremećaju gušterače.

Žene sa sindromom policističnih jajnika, sklone lošim navikama - pušenju, konzumiranju alkohola i droga, izložene su riziku za razvoj gestacijskog dijabetesa. Otežavajući faktori su rađanje velikog ploda, mrtvorođenje, istorija polihidramnija, gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama. Visok rizik od patologije opažen je kod pacijenata mlađih od 18 i starijih od 30 godina. Neuravnotežena prehrana, koja uključuje upotrebu velikog broja namirnica bogatih brzim ugljikohidratima, može izazvati razvoj prekršaja.

Simptomi i dijagnoza gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes nema specifične simptome. Glavni znak patologije je povećanje koncentracije glukoze u krvi, što nije primijećeno kod žene prije trudnoće. Ovaj se poremećaj najčešće dijagnosticira kod pacijenata nakon 20 tjedana gestacije. Uz to, kod gestacijskog dijabetesa može se primijetiti pretjerano povećanje tjelesne težine pacijenta (više od 300 g tjedno), jak osjećaj žeđi i povećanje dnevnog izlučivanja urina. Također, pacijenti se žale na smanjenje apetita, brzi umor. Na dijelu fetusa znak razvoja gestacijskog dijabetesa može biti brzo povećanje mase, nepravilne proporcije dijelova tijela, prekomjerno taloženje masnog tkiva.

Glavna metoda otkrivanja gestacijskog dijabetesa je krvni test za utvrđivanje nivoa glukoze. Prilikom prijave za trudnoću sve žene se na ovu analizu upućuju od opstetričara-ginekologa. Grupa rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa uključuje bolesnike koji su prilikom ispitivanja krvi uzete iz prsta imali nivo glukoze od 4,8-6,0 mmol / L, a iz vene - 5,3 do 6,9 mmol / L. Ako postoje takvi pokazatelji, ženi je propisan test s opterećenjem glukoze koji vam omogućava da u ranim fazama prepoznate poremećaje metabolizma ugljikohidrata.

Također, za utvrđivanje funkcionalnosti gušterače i rizika od gestacijskog dijabetesa rutinski se propisuje test tolerancije na glukozu svim trudnicama u periodu od 24 do 28 tjedana. Prvo se uzima krvni test iz vene na prazan stomak nakon čega bi žena trebala piti 75 g glukoze razrijeđene u 300 ml vode. Nakon 2 sata, uzorkovanje krvi se ponavlja. Dijagnoza gestacijskog dijabetesa postavlja se ako je prvi pokazatelj glukoze veći od 7 mmol / l, drugi - više od 7,8 mmol / l. da bi to potvrdili, trudnici je istog dana propisano još jedna analiza nakon nekoliko sati.

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Kod gestacijskog dijabetesa liječenje se obavlja ambulantno. Prije svega, pacijentu se preporučuje pregledati dijetu. Dijeta je usmjerena na snižavanje razine glukoze u krvi, pa žena treba isključiti iz svog jelovnika proizvode koji sadrže brze ugljikohidrate: slastice, škrobno povrće. Voće treba konzumirati umjereno, a ne baš slatko. Masna i pržena hrana, brza hrana, umaci za umake i muffini zabranjeni su za gestacijski dijabetes. Ove proizvode možete zamijeniti kupusom, gljivama, tikvicama, mahunarkama, biljem. Uz to, kod gestacijskog dijabetesa potrebno je u jelovnik uvrstiti ribu i meso s niskim udjelom masti, žitarice, žitarice žitarice, tjesteninu tvrdih sorti, povrće. Jednom tjedno možete dopustiti prisustvo crvene ribe u ishrani.

Prilikom sastavljanja prehrane za trudnice s gestacijskim dijabetesom važno je osigurati adekvatan unos vitamina i minerala potrebnih za pravilan rast i razvoj fetusa. Ugljikohidrati bi trebali činiti 45% vrijednosti prehrane, masti - 30%, proteini - 25%. Uz gestacijski dijabetes, trudnica bi trebala jesti male obroke, ali često - 3 glavna obroka i 2-3 užine. Potrebno je pripremiti lako probavljiva jela, najbolje su opcije kuhani proizvodi, kuhani na pari, pečeni. Režim pijenja uključuje uporabu najmanje 1,5 litara tekućine dnevno.

Umjereno vježbanje preporučuje se pacijentima s gestacijskim dijabetesom. Omogućuju vam održavanje tijela u dobroj formi, sprečavaju prekomjerno povećavanje kilograma. Uz to, vježbe povećavaju aktivnost inzulina, što je važno za gestacijski dijabetes. Fizička aktivnost uključuje gimnastiku, hodanje, plivanje. Treba izbjegavati oštre pokrete, vježbe usmjerene na rad trbušnih mišića. Nivo opterećenja određuje se izdržljivošću žene i postavlja liječnik.

Žena s gestacijskim dijabetesom trebala bi svakodnevno nadzirati razinu glukoze u krvi; mjerenja se vrše na prazan stomak i 60 minuta nakon svakog obroka. Ako dijetalna terapija u kombinaciji sa vježbanjem ne daje pozitivan učinak, pacijentima s gestacijskim dijabetesom propisuju se injekcije inzulina. Doziranje lijeka određuje stručnjak. Upravljanje trudnoćom s ovom dijagnozom nastavlja se do 38-40 tjedana. Porođaj se najčešće obavlja carskim rezom, jer je plod velik, što predstavlja opasnost za razvoj komplikacija tokom prirodnog razvoja porođajnog procesa.

S gestacijskim dijabetesom rađa se beba s niskom razinom glukoze u krvi, međutim, pokazatelj se vraća u normalu s normalnim dojenjem ili prilagođenim smjesama. Obavezno kontrolirajte koncentraciju šećera u krvi majke i djeteta. Nakon poroda, žena s gestacijskim dijabetesom trebala bi se pridržavati dijeta propisanih tijekom trudnoće i izmjeriti razinu glukoze kako bi se izbjegao razvoj dijabetesa tipa 2. Po pravilu, pokazatelji se vraćaju u normalu u prvim mjesecima nakon rođenja bebe.

Predviđanje i prevencija gestacijskog dijabetesa

Generalno, s gestacijskim dijabetesom prognoza je za majku i dete povoljna. Uz takvu bolest, postoji rizik od razvoja makrosomije - pretjeranog rasta fetusa, kao i povećanja tjelesne težine žene. Pomoću makrosomije, dečiji mozak zadržava svoju prirodnu veličinu, a rameni pojas se povećava. Ovi efekti gestacijskog dijabetesa mogu uzrokovati ozljede tijekom porođaja. Ako ultrazvuk otkriva veliki plod, liječnik može preporučiti prijevremeni porođaj, što takođe predstavlja određenu opasnost, jer i pored velike veličine beba ostaje dovoljno zrela.

Prevencija gestacijskog dijabetesa sastoji se u planiranju trudnoće i kontroli tjelesne težine. Žena treba pravilno jesti, odreći se loših navika. Obavezno se držite aktivnog načina života, jer umjerena fizička aktivnost može smanjiti vjerojatnost razvoja gestacijskog dijabetesa. Važno je da vježbe budu redovne i da ne pružaju trudnici nikakvu nelagodu.

Grupe rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) utvrdila je sljedeće kao najznačajnije faktore rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa:

  • prekomerna težina (BMI preko 25) ili gojaznost (BMI 30),
  • dijabetes u najužoj porodici,
  • prisutnost gestacijskog dijabetesa u prethodnim trudnoćama,
  • kršenje metabolizma ugljikohidrata izvan trudnoće,
  • makrosomija (rođenje djeteta težeg od 4000 g),
  • polihidramnija, patološko debljanje u određenoj trudnoći, gestoza,
  • starost trudnice je starija od 30 godina.

Barem jedan od ovih znakova je dovoljan.

Dijagnostika gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes najčešće se dijagnosticira tokom prenatalnog skrininga, a ne temelji se na prijavljenim simptomima.

Kada trudnica prvi put posjeti ljekara do 24 tjedna, jedno od sljedećih istraživanja obvezno je za sve žene:

  • poste venske glukoze u plazmi (određivanje šećera provodi se nakon preliminarnog posta tijekom najmanje 8 sati i ne više od 14 sati), ovo se istraživanje može provesti tijekom prvog biohemijskog ispitivanja krvi. Kapilarna krv (krv iz prsta) ne koristi se za dijagnozu. Sa venskim nivoom šećera u plazmi na prazan stomak ≥ 5,1 mmol / L, ali manje od 7,0 mmol / L odmah dijagnosticiran gestacijski dijabetes.
  • proučavanje nivoa HbA1c (glikovani hemoglobin). Prilikom ispitivanja trudnica ne možete jesti hranu 2-3 sata prije davanja krvi, možete piti čistu mirnu vodu. Ako je nivo 02.08.2019

Šećer u krvi kod trudnica

Koja se razina šećera u cijeloj kapilarnoj krvi smatra normalnom (krvni test prsta laboratorijskom metodom ili kalibriranim glukometrom)?

Ako muškarci i ne-trudnice imaju šećer na post (zadnji obrok prije najmanje 8 sati) 3,3 - 5,5 mmol / L, a 2 sata nakon jela (tzv. Postprandialna glikemija) do 7,8 mmol / l, tada bi trudnice trebale imati još manje - na prazan stomak 4-5,1 mmol / l, a 2 sata nakon jela do 6,7 mmol / l.

Glikolirani hemoglobin (HbA1c): kod muškaraca i kod trudnica norma je 5,7 - 6,0%, u trudnica do 5,8%.

Simptomi gestacijskog dijabetesa

Za razliku od drugih vrsta dijabetesa, simptomi možda nisu prisutni. Nespecifični simptomi mogu smetati: umor, slabost mišića, pojačana žeđ, umjerena suha usta, pojačano mokrenje, svrbež i suhoća u vagini, ponavljajuće vulvovaginalne infekcije (u prvom redu uporni trbuh u trudnica).

Konačna dijagnoza gestacijskog dijabetesa temelji se na laboratorijskim testovima.

Dijagnostika

1. Šećer u krvi.
2. Glikovani hemoglobin.
3. Analiza mokraće + tijela šećera i ketona (aceton).
4. Glikemijski profil.
5. Test tolerancije na glukozu
6. Ostali testovi iz općeg plana pregleda (UAC, detaljni biohemijski test krvi).
7. Prema indikacijama: analiza urina prema Nechiporenko, bakteriološka kultura urina i druge.
8. Konzultacije medicinskih specijalista (optometrist, lekar opšte prakse, a potom endokrinolog).

Šećer u krvi iznad 5,1 mmol / L prvi je kriterij za poremećaj metabolizma ugljikohidrata. U slučaju otkrivanja viška stope započinje dubinska studija čiji je cilj prepoznavanje gestacijskog dijabetesa. Dugoročni podaci o rođenju djece s velikom težinom s raznim zdravstvenim odstupanjima od majki s razinom šećera većim od 5,1 mmol / l, ali naizgled uklapaju se u opće prihvaćene norme, natjerali su na reviziju standarda šećera u krvi za trudnice. Promatranje otkriveno kod ove djece smanjena je imunološka otpornost, česta (u usporedbi s općom populacijom) pojava malformacija i visok rizik od razvoja dijabetesa u djeteta!

Glikolirani hemoglobin iznad 5,8% ukazuje da šećer u krvi nije istovremeno porastao. To znači da je periodično hiperglikemija bila prisutna najmanje 3 mjeseca.

Šećer u mokraći se počinje pojavljivati ​​kada šećer u krvi dosegne oko 8 mmol / L. To se naziva bubrežni prag. Razina glukoze je manja od 8 mmol / l, ne utiče na urin.

Ali ketonska tela (aceton) u urinu mogu se nezavisno pojaviti na nivou šećera u krvi. Ali neka ketonska tijela u urinu (ketonurija) ne ukazuju na neizostavni razvoj gestacijskog dijabetesa melitusa, mogu se pojaviti na pozadini toksikoze trudnice s opetovanim povraćanjem i nedostatkom normalne prehrane i apetita, na pozadini preeklampsije s edemom, čak i akutnim respiratornim virusnim infekcijama ili drugim bolnim stanjima s visokom temperaturom (toksikoinfekcija koja se prenosi hranom i dr.) može izazvati ketonuriju.

Glikemijski profil je mjerenje šećera u krvi u dinamici tokom 1 dana u različitim razdobljima (na prazan stomak, nakon jela, noću) kako bi se utvrdili vrhovi glikemije (pojedinačni su za svaku osobu) i odabir terapije.

- Ujutro na prazan stomak
- Pre nego što počnete jesti
- Dva sata nakon svakog obroka
- Pre odlaska u krevet
- Za 24 sata
- U 3 sata 30 minuta.

Test tolerancije na glukozu je istraživačka metoda u endokrinologiji, koja ima za cilj identificiranje latentnih poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Priprema za test tolerancije na glukozu: tijekom 3 dana prije ispitivanja trebate se pridržavati uobičajene prehrane, uoči ne biste se trebali fizički i emocionalno preopteretiti, previše se hladiti i prejesti, savjetuje se isključiti spolni odnos, ne smijete pušiti prije ispitivanja (kao što je to općenito u trudnoći, naravno).

Mjeri se glukoza u krvi na glasu, u roku od 5 minuta uzima se otopina 75 grama glukoze u 300 ml tople vode, izmjeri se šećer u krvi svakih pola sata, tokom 2 sata, a zatim se iz indikatora crpi krivulja šećera. Interpretaciju rezultata testa tolerancije na glukozu obavlja lekar - endokrinolog.

Za ispitivanje fundusa potrebna je okulistička konsultacija. Dijabetičko oštećenje mrežnice može biti različitog težine i zahtijeva drugačiji pristup, od konzervativnog liječenja do hirurške intervencije (laserska koagulacija žarišta proliferacije na mrežnici, koja se, prema indikacijama, može provesti i tijekom trudnoće).

Komplikacije gestacijskog dijabetesa

Posljedice za fetus sa gestacijskim dijabetes melitusom slične su onima koje se razvijaju sa šećernom bolešću tipa 1 i 2. Glavni okidač za sve komplikacije je visoki šećer u krvi, bez obzira na vrstu dijabetesa.

Komplikacije dijabetesa za majku nisu tako očigledne kao kod dijabetesa tipa 1 jer je trajanje bolesti različito. Ali gestacijski dijabetes melitus služi kao "zvono za uzbunu" za budućnost, takve majke imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 nego u populaciji.

Koma s gestacijskim dijabetesom izuzetno je rijetka. Hipoglikemijska stanja mogu se pojaviti u drugom tromjesečju trudnoće, kada prirodna potreba tijela za inzulinom opada, jer gušterača fetusa počinje funkcionirati.

Liječenje gestacijskog dijabetesa izvodi zajednički akušer - ginekolog i endcrinolog. Prvobitnu odluku o izboru taktike liječenja donosi endokrinolog, a zatim kontrolu provodi liječnik u antenatalnoj klinici. Ako je potrebno, pacijenta se šalje na dodatnu konzultaciju s endokrinologom.

Dijeta za gestacijski dijabetes ista je kao i za dijabetes tipa 1 (vidjeti članak „Dijabetes tipa 1“). Morate naučiti i brojati krušne jedinice (XE) kako biste odabrali pravu hranu za prehranu. Discipliniranom dijetom često je moguće postići potpunu kompenzaciju metabolizma ugljikohidrata, kao i smanjiti težinu. Dakle, svi mogući rizici za majku i plod su značajno smanjeni.

Terapija inzulinom

U slučaju dijagnoze gestacijskog dijabetesa melitusa, procjenjuje se kombinacija faktora (anamneza, tjelesna težina, šećer i razina glikoziranog hemoglobina, prisutnost komplikacija i pratećih bolesti) na osnovu ukupnog rezultata, odabire se preferirani režim doziranja inzulina.

Koriste se sve iste vrste inzulina kao i kod dijabetesa melitusa tipa 1, ali, u pravilu, režim doziranja je različit. Ponekad je jedna ili dvostruka primjena produženog inzulina dnevno dovoljna uz dijetu s malo ugljikohidrata.

Do porođaja vrši se obavezni pregled doze inzulina kako bi se izbjegla hipoglikemija u porođaju.

Dostava

Direktni gestacijski dijabetes nije kontraindikacija za porođaj kroz prirodni porođajni kanal.

Indikacije za hirurško porođaj:

- krupno voće (više od 4 kg) i plod je džinovski (više od 5 kg). Karinka pokazuje novorođenčad, na lijevoj strani je normalna tjelesna težina, a na desnoj plod je džinovski.

- Perinatalni gubitak u anamnezi (smrt djeteta u razdoblju od 22 tjedna trudnoće do 7 dana novorođenčeta iz razloga koji se odnose na porođaj i urođene anomalije).

- povijest traume majke i / ili fetusa (anamneza perinealnih suza III i IV stepena kod majke, povreda glave, prelom ključne kosti, oštećenje pleksusa brahijalnog nerva u plodu).

- Složena povijest postoperativnog / postporođajnog razdoblja u anamnezi (suppuracija šavova, stvaranje fistula, kila i druge komplikacije).

- Oštećenje očnog dana, što zahtijeva isključenje napornog razdoblja (proliferativna retinopatija s velikim rizikom odvajanja mrežnice tijekom pokušaja).

Trenutno problem gestacijskog dijabetesa melitusa privlači pažnju ne samo opstetričara - ginekologa, već i uskih specijalista. Ako ste na vrijeme prijavljeni na antenatalnoj klinici, tada ćete pravovremeno saznati razinu glukoze u krvi. Ako sumnjate na gestacijski dijabetes, učinit će se dodatni pregled i propisati dijetu. U skladu sa svim preporukama akušera - ginekologa i endokrinologa, prognoza za majku i plod je relativno povoljna.

Prevencija

Prevencija ove bolesti je uklanjanje svih mogućih predisponirajućih faktora navedenih u odjeljku o rizičnim skupinama. Jasno je da se dob i anamneza ne mogu ispraviti, ali normalizacija težine sasvim je moguća. Dovođenje tjelesne težine normalnom sprječava veliki broj rizika, a to nije samo gestacijski dijabetes, već i gestacijska arterijska hipertenzija, preeklampsija, edemi trudnice i drugi.

Također, kad planirate trudnoću, neće biti loše da saznate i o bolestima krvnih srodnika, komplikacijama u trudnoći kod rodbine iz prvog reda. Ovo može pomoći u predviđanju rizika i sprečavanju istih.

Vaše "dvostruko" zdravlje je u vašim rukama, od vas se mora shvatiti stepen odgovornosti i prihvatiti lagano promijenjen način života. Samodisciplina i pridržavanje preporuka pomoći će vam da postavite dobar temelj za zdravlje vaše bebe. Pazite na sebe i budite zdravi!

Lečenje

Prema preporukama WHO, razlikuju se sljedeće vrste dijabetesa u trudnica:

  1. Dijabetes tipa 1 otkriven prije trudnoće.
  2. Šećerna bolest tipa 2 otkrivena prije trudnoće.
  3. Trudni dijabetes melitus - ovaj termin kombinira sve poremećaje tolerancije na glukozu koji su se pojavili tokom trudnoće.

Dijagnostika

Za sve trudnice kod kojih nije otkriveno da imaju metaboličke poremećaje u ranoj fazi, između 24. i 28. tjedna, provodi se PGTT sa 75 g glukoze.

Ovaj period je, prema mišljenju stručnjaka, najoptimalniji za test, u izuzetnim slučajevima, za bilo kakve patologije (visoki rizik od GDF-a, veličina fetusa prema tablici ultrazvučnog intrauterinog rasta> 75 postotil, ultrazvučni znakovi dijabetičke fetepatije), PGTT sa 75 g glukoza se izvodi do 32. tjedna trudnoće.

Takođe, ne zaboravite na kontraindikacije za provođenje PHTT-a:

  • netolerancija na glukozu
  • bolesti gastrointestinalnog trakta, popraćene smanjenom apsorpcijom glukoze.

Lečenje

  • Dijetalna terapija uz potpuni izuzetak lako probavljivih ugljikohidrata i ograničenje masti, također ujednačena raspodjela dnevne količine hrane za 4-6 obroka
  • Dozirana aerobna vježba
  • Samo-praćenje glikemije, krvnog pritiska, tjelesne težine.

Ako nije moguće postići ciljne razine glikemije za 1-2 tjedna samokontrole - izravna indikacija za početak terapije inzulinom.

Pogledajte video: Gestacijski dijabetes (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar