ComboGliz Prolong 500 tableta

Međunarodno ime:Kombiglyze prolong

Sastav i oblik oslobađanja

Filmovi sa izdanjima s izmjenama izdanja. 1 tableta sadrži 1000 mg metformina, 2,5 mg saksagliptina.

U blisterima 28 ili 56 tableta. Spakovano u kartonsku kutiju.

Filmsko obložene tablete sa modifikovanim oslobađanjem, 1000 mg + 5 mg. U pakovanju od 28 ili 56 tableta.

Filmsko obložene tablete sa modificiranim oslobađanjem, 500 mg + 5 mg. U pakovanju od 28 ili 56 tableta.

Klinička i farmakološka grupa

Oralni hipoglikemijski lek

Farmakoterapijska grupa

Kombinovano hipoglikemijsko sredstvo za oralno davanje (dipeptidil peptidaza-4-inhibitor + bigvanid)

Farmakološko djelovanje

Combogliz Prolong kombinira dva hipoglikemijska lijeka s komplementarnim mehanizmima djelovanja za poboljšanje kontrole glikemije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (DM2): saksagliptin, inhibitor dipeptil peptidaze 4 (DPP-4) i metformin, predstavnik klase biguanida.

Kao odgovor na unos hrane iz tankog crijeva, hormoni inkretina se oslobađaju u krvotok, poput peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) i insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP). Ti hormoni potiču oslobađanje inzulina iz beta ćelija gušterače, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, ali ih inaktivira enzim DPP-4 nekoliko minuta. GLP-1 takođe smanjuje lučenje glukagona u alfa ćelijama gušterače, smanjujući proizvodnju glukoze u jetri. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koncentracija GLP-1 je smanjena, ali odgovor inzulina na GLP-1 ostaje. Saksagliptin, kao konkurentni inhibitor DPP-4, smanjuje inaktivaciju hormona inkretina i na taj način povećava njihovu koncentraciju u krvotoku i dovodi do smanjenja glukoze na glasu nakon jela.

Metformin je hipoglikemijski lijek koji poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, snižava bazalnu i postprandijalnu koncentraciju glukoze. Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i povećava osjetljivost na inzulin, povećavajući perifernu apsorpciju i iskorištavanje glukoze. Za razliku od preparata sa sulfonilurejom, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ili kod zdravih ljudi (osim u posebnim situacijama, pogledajte odeljke „Predostrožnosti“ i „Posebna uputstva“) i hiperinzulinemiju. Tijekom terapije metforminom, izlučivanje inzulina ostaje nepromijenjeno, iako se koncentracije inzulina nakon posta i kao odgovor na unos hrane tokom dana mogu smanjiti.

Farmakokinetika

Farmakokinetika saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita, 5-hidroksi-saksagliptina, slična je kod zdravih dobrovoljaca i kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Vrijednosti C max i površina ispod AUC krivulje saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita u plazmi proporcionalno su porasle u rasponu doza od 2,5 mg do 400 mg. Nakon pojedinačne oralne primjene saksagliptina u dozi od 5 mg kod zdravih dobrovoljaca, prosječne vrijednosti AUC saksagliptina i njegovog glavnog metabolita bile su 78 ng * h / ml i 214 ng * h / ml, a vrijednosti C max u plazmi bile su 24 ng / ml i 47 ng / ml prema tome. Prosječna varijabilnost AUC i C max saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita bila je manja od 25%.

Uz opetovanu upotrebu lijeka jednom dnevno, u bilo kojoj dozi, ne primjećuje se nakupljanje saksagliptina ili njegovog aktivnog metabolita. Ne postoji ovisnost klirensa saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita od doze i vremena kada se primjenjuje 14 dana jednom dnevno u dozama od 2,5 mg do 400 mg saksagliptina.

Sa max, metformin modifikovano oslobađanje postiže se u proseku 7 sati. Apsorpcija metformina iz tableta sa modifikovanim oslobađanjem povećava se za otprilike 50% kada se uzima uz obroke. U ravnoteži, AUC i Cmax modifikovanog oslobađanja metformina povećali su se proporcionalno doziranju u rasponu doza od 500 do 2000 mg. Nakon opetovane primjene, metformin modifikovano oslobađanje se nije nakupljao u plazmi. Metformin se izlučuje nepromijenjen bubrezima i ne metabolizira u jetri.

Nakon oralne primjene, najmanje 75% doze saksagliptina se apsorbira. Prehrana nije značajno utjecala na farmakokinetiku saksagliptina kod zdravih dobrovoljaca. Obroci s visokom masnoćom nisu utjecali na C max saksagliptina, dok je AUC porastao za 27% u usporedbi s postom. Vrijeme postizanja C max (T max) za saksagliptin povećalo se za približno 0,5 sati prilikom uzimanja lijeka s hranom, ali u usporedbi s postom. Međutim, ove promjene nisu klinički značajne.

Nakon pojedinačne oralne primjene modificiranog otpuštanja metformina, C max se postiže u prosjeku nakon 7 sati, u rasponu od 4 do 8 sati. AUC i Cmax modifikovanog oslobađanja metformina povećavali su se proporcionalno doziranju u rasponu doza od 500 do 2000 mg. Maksimalna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi iznosi 0,6, 1,1, 1,4 i 1,8 µg / ml pri uzimanju doza od 500, 1000, 1500 i 2000 mg jednom dnevno. Iako se stupanj apsorpcije (mjeren AUC-om) metformina iz tableta metformina s modificiranim oslobađanjem povećava za otprilike 50% kada se uzima s hranom, unos hrane nije utjecao na C max i T max metformina. Hrana sa malo i puno masti imala je isti učinak na farmakokinetiku metformina sa modifikovanim oslobađanjem.

Vezivanje saksagliptina i njegovog glavnog metabolita na proteine ​​u serumu krvi je beznačajno, pa se može pretpostaviti da raspodjela saksagliptina s promjenama u sastavu proteina krvnog seruma primijećena u jetrenom ili bubrežnom zatajenju neće biti podložna značajnim promjenama.

Ispitivanja distribucije metformina modificiranog oslobađanja nisu provedena, međutim, prividni volumen raspodjele metformina nakon pojedinačne oralne primjene tableta s trenutnim oslobađanjem metformina u dozi od 850 mg prosječno je iznosio 654 ± 358 L. Metformin se blago veže na proteine ​​plazme.

Saksagliptin se metabolizira uglavnom uz sudjelovanje izoenzima citokroma P450 ZA4 / 5 (CYP3A4 / 5) s stvaranjem aktivnog glavnog metabolita, čiji inhibicijski učinak protiv DPP-4 je 2 puta slabiji nego kod saksagliptina.

Studije jednom intravenskom primjenom lijeka zdravim dobrovoljcima pokazuju da se metformin izlučuje nepromijenjen bubrezima, ne metabolizira se u jetri (metaboliti ne otkriju kod ljudi) i ne izlučuje se kroz crijeva.

Saksagliptin se izlučuje bubrezima i crevima. Nakon jednokratne doze od 50 mg označenog 14 C-saksagliptina, 24% doze izlučeno je bubrezima kao nepromijenjeni saksagliptin, a 36% kao glavni metabolit saksagliptina. Ukupna radioaktivnost otkrivena u urinu odgovarala je 75% uzete doze.

Prosječni bubrežni klirens saksagliptina bio je oko 230 ml / min, prosječna vrijednost glomerularne filtracije bila je oko 120 ml / min. Za glavni metabolit, bubrežni klirens bio je uporediv sa srednjim vrijednostima glomerularne filtracije. Oko 22% ukupne radioaktivnosti pronađeno je u izmetu.

Bubrežni klirens je približno 3,5 puta veći od klirensa kreatinina (CC), što ukazuje da je tubularna sekrecija glavni put izlučivanja metformina.Nakon gutanja, oko 90% apsorbiranog lijeka se izluči bubrezima tokom prva 24 sata, s vremenom poluživota iz plazme oko 6,2 sata. Poluživot je približno 17,6 sati, tako da masa crvenih krvnih zrnaca može biti dio distribucije.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim situacijama

Ne preporučuje se primjena Combogliz Prolong-a u bolesnika s bubrežnim zatajenjem (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

U bolesnika s blagim zatajenjem bubrega, AUC vrijednosti saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita bile su 20% i 70% (respektivno) veće od AUC vrijednosti u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega. Kako se takvo povećanje vrijednosti ne smatra klinički značajnim, ne preporučuje se prilagodba doze saksagliptina u bolesnika s blagim zatajenjem bubrega.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (prema rezultatima QC mjerenja), poluživot metformina iz plazme i krvi se produžava i bubrežni klirens smanjuje srazmjerno smanjenju QC-a.

U bolesnika s blagim, umjerenim i teškim oštećenjem jetre nije bilo klinički značajnih promjena farmakokinetike saksagliptina, pa prilagođavanje doze za takve bolesnike nije potrebno.

Nisu provedena farmakokinetička ispitivanja metformina na pacijentima s oštećenjem jetre.

Korekcija doze saksagliptina ovisno o spolu pacijenata nije potrebna.

U kliničkim studijama kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, hipoglikemijski učinak metformina kod muškaraca i žena bio je uporediv.

U bolesnika starijih od 65 do 80 godina nije bilo klinički značajnih razlika u farmakokinetikama saksagliptina u usporedbi s pacijentima mlađe dobi (18-40 godina), stoga prilagođavanje doze kod starijih bolesnika nije potrebno. No treba imati na umu da je kod ove kategorije pacijenata smanjenje bubrežne funkcije vjerovatnije (vidjeti odjeljke "Doziranje i primjena" i "Posebna uputstva").

Ograničeni podaci iz kontroliranih studija farmakokinetike metformina kod zdravih starijih dobrovoljaca sugeriraju da se ukupni plazma klirensa metformina smanjuje, T 1/2 povećava i C max povećava u usporedbi s vrijednostima tih parametara kod zdravih mladih dobrovoljaca. Prema tim podacima, promjena farmakokinetike metformina s porastom dobi uglavnom je posljedica promjene funkcije bubrega. Combogliz Prolong se ne smije propisivati ​​pacijentima starijim od 80 godina, osim u slučaju kada je normalna bubrežna funkcija potvrđena rezultatima QC-a.

Ispitivanja farmakokinetike saksagliptina kod djece nisu provedena.

Ispitivanja farmakokinetike oslobađanja metformina kod djece nisu provedena.

Rasa i nacionalnost

Ne preporučuje se prilagođavanje doze saksagliptina ovisno o rasi pacijenta.

Nije bilo ispitivanja farmakokinetike metformina ovisno o rasi pacijenata.

Šećerna bolest tipa 2 u kombinaciji s dijetom i vježbanjem radi poboljšanja kontrole glikemije.

Kontraindikacije za upotrebu lijeka Combogliz Prolong

Povećana individualna osjetljivost na bilo koju komponentu lijeka, ozbiljne reakcije preosjetljivosti (anafilaksija ili angioedem) na inhibitore DPP-4, dijabetes melitus tipa 1 (upotreba nije ispitivana), uporaba s inzulinom (nije proučavana), prirođena intolerancija galaktoze, nedostatak laktaze i malapsorpcija glukoze i galaktoze, trudnoća, dojenje, mlađi od 18 godina (sigurnost i efikasnost nisu proučavani), bubrežna disfunkcija (kreatinin u serumu ≥1,5 mg / dl za muškarce, ≥1,4 mg / dl za žene cistin ili smanjeni klirens kreatinina), uključujući one uzrokovane akutnim kardiovaskularnim zatajenjem (šok), akutnim infarktom miokarda i septikemijom, akutnim bolestima kod kojih postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije: dehidracija (s povraćanjem, proljevom),groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, infekcije bubrega, bronhopulmonalne bolesti), akutna ili hronična metabolička acidoza, uključujući dijabetičku ketoacidozu, sa ili bez kome, klinički teške manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoj tkivne hipoksije (respiratorno zatajenje, zatajenje srca, akutni infarkt miokarda), ozbiljne operacije i traume (kada je indicirana terapija insulinom), oslabljena funkcija jetre kronični alkoholizam i akutno trovanje etanolom, laktacidoza (uključujući anamnezu), razdoblje od najmanje 48 sati prije i unutar 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili radioloških ispitivanja s uvođenjem kontrastnih tvari koje sadrže jod, pridržavanja niskokalorične prehrane (5% bolesnika, oni koji su primali modifikovano otpuštanje metformina i razvili se češće nego u placebo grupi bili su dijareja i mučnina / povraćanje.

Sljedeće nuspojave zabilježene su tijekom postmarketinške primjene saksagliptina: akutni pankreatitis i reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju, angioedem, osip i urtikariju. Nemoguće je pouzdano procijeniti učestalost razvoja ovih pojava, jer su poruke nastale spontano iz populacije nepoznate veličine (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije" i "Posebna uputstva za uzimanje Combogliz Prolong-a»).

Apsolutni broj limfocita

Saksagliptin

Pri korištenju saksagliptina uočeno je prosječno smanjenje apsolutnog broja limfocita ovisno o dozi. Prilikom analize kombiniranih podataka pet 24-tjednih, placebo kontroliranih ispitivanja, opaženo je prosječno smanjenje od približno 100 i 120 stanica / μl apsolutnog broja limfocita od početnog prosječnog broja od 2200 stanica / μl uz uporabu saksagliptina u dozi od 5 mg, odnosno 10 mg, respektivno s placebom. Sličan učinak zabilježen je kod uzimanja saksagliptina u dozi od 5 mg u početnoj kombinaciji s metforminom u usporedbi s monoterapijom metforminom. Nije bilo razlike između 2,5 mg saksagliptina i placeba. Udio bolesnika kod kojih je broj limfocita bio ≤ 750 ćelija / μl bio je 0,5%, 1,5%, 1,4% i 0,4% u skupinama za liječenje saksagliptinom u dozi od 2,5 mg, u dozi od 5 mg , u dozi od 10 mg, odnosno placeba. Kod većine bolesnika koji su opetovano uzimali saksagliptin, nije opažen povratak, iako je kod nekih pacijenata broj limfocita ponovno smanjen nastavkom terapije saksagliptinom, što je dovelo do ukidanja saksagliptina. Smanjenje broja limfocita nije bilo praćeno kliničkim manifestacijama.

Razlozi smanjenja broja limfocita tijekom terapije saksagliptinom u usporedbi s placebom nisu poznati. U slučaju neuobičajene ili dugotrajne infekcije potrebno je izmjeriti broj limfocita. Učinak saksagliptina na broj limfocita kod pacijenata s abnormalnostima u broju limfocita (na primjer, virus ljudske imunodeficijencije) nije poznat.

Saksagliptin

U šest dvostruko slijepih, kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti i efikasnosti, saksagliptin nije imao klinički značajan ili uzastopni učinak na broj trombocita.

Koncentracija vitamina B12

U kontroliranim kliničkim studijama metformina u trajanju od 29 tjedana, otprilike 7% pacijenata pokazalo je smanjenje seruma ranije od normalnih koncentracija vitamina B12 do subnormalnih vrijednosti bez kliničkih manifestacija. Međutim, takav pad vrlo rijetko prati razvoj anemije i brzo se oporavlja nakon prestanka uzimanja metformina ili dodatnog unosa vitamina B12.

Trudnoća i dojenje

Zbog činjenice da primjena lijeka Combogliz Prolong tokom trudnoće nije proučavana, lijek se ne smije propisati tokom trudnoće.

Nije poznato da li saksagliptin ili metformin prelaze u majčino mlijeko.Budući da mogućnost prodora lijeka Combogliz Prolong u majčino mlijeko nije isključena, primjena lijeka tijekom dojenja je kontraindicirana.

Upotreba za oslabljenu funkciju jetre Kontraindikovana je upotreba lijeka za oslabljenu funkciju jetre. Upotreba lijeka s oštećenom funkcijom bubrega (upotreba kreatinina u serumu ≥1,5 mg / dl za muškarca, ≥1,4 mg / dl za ženu ili smanjeni klirens kreatinina) je kontraindicirana.

Upotreba lijeka kod djece

Upotreba lijeka je kontraindicirana kod djece mlađe od 18 godina (sigurnost i djelotvornost nisu proučavane).

Primjena kod starijih pacijenata

Budući da se saksagliptin i metformin djelomično izlučuju bubrezima, a kod starijih bolesnika vjerovatno je smanjenje funkcije bubrega, Combogliz Prolong se treba primjenjivati ​​s oprezom u starijih osoba.

Posebna uputstva za uzimanje Combogliz Prolong-a

Laktacidoza je retka, ozbiljna metabolička komplikacija koja se može razviti kao rezultat nakupljanja metformina tokom terapije Combogliz Prolongom. S razvojem laktacidoze uslijed upotrebe metformina, njegova koncentracija u krvnoj plazmi prelazi 5 µg / ml.

U bolesnika sa šećernom bolešću laktacidoza se često razvija s teškim zatajenjem bubrega, uključujući zbog urođene bolesti bubrega i nedovoljne bubrežne perfuzije, posebno prilikom uzimanja nekoliko lijekova. U bolesnika sa zatajenjem srca, posebno u bolesnika sa nestabilnom anginom ili akutnim zatajenjem srca i rizikom od hipoperfuzije i hipoksemije, postoji povećan rizik od laktacidoze. Rizik od razvoja laktacidoze povećava se srazmjerno stepenu bubrežne insuficijencije i dobi pacijenta. Treba provoditi redovno praćenje bubrežne funkcije kod pacijenata koji uzimaju metformin i treba propisati minimalnu efikasnu dozu metformina. U starijih bolesnika potrebno je nadzirati funkciju bubrega. Metformin se ne smije propisati pacijentima starijim od 80 godina ako je oštećena bubrežna funkcija (prema podacima QC-a), jer su ti pacijenti skloniji razvoju laktacijske acidoze. Uz to, terapija metforminom treba odmah prekinuti ako se razviju stanja praćena hipoksemijom, dehidracijom ili sepsom. Budući da zatajenje jetre može značajno ograničiti sposobnost izlučivanja laktata, metformin se ne smije propisivati ​​pacijentima koji imaju kliničke ili laboratorijske znakove jetrene bolesti.

Pojava laktične acidoze često prolazi nezapaženo i prate je nespecifični simptomi, poput slabosti, mialgije, zatajenja disanja, pojačane pospanosti, bolova i nelagode u trbuhu. Može se pojaviti hipotermija, hipotenzija i rezistentna bradiaritmija. Pacijent treba odmah prijaviti sve ove simptome liječniku. Ako se otkriju takvi simptomi, treba prekinuti terapiju metforminom, nadzirati serumske elektrolite, ketonska tijela, glukozu u krvi i, ako je naznačeno, pH u krvi, koncentraciju laktata i koncentraciju metformina u krvi. Gastrointestinalni simptomi koji se razvijaju u kasnoj fazi terapije metforminom mogu biti uzrokovani laktacidozom ili drugom bolešću.

Koncentracija laktata u venskoj plazmi naglo iznad gornjeg normalnog raspona, ali ispod 5 mmol / L kod pacijenata koji uzimaju metformin, može ukazivati ​​na približavanje razvoju laktacidoze, a može biti i zbog drugih uzroka, poput nekompenziranog dijabetesa melitusa, gojaznosti, pretjerane fizičke vrijednosti opterećenje.

Prisutnost laktacidoze treba provjeriti u svih bolesnika sa šećernom bolešću i metaboličkom acidozom bez znakova ketoacidoze (ketonurije i ketonemije). Laktacidoza zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Ako se kod pacijenta koji uzima metformin utvrdi laktacidoza, treba odmah prestati uzimati lijek i odmah započeti s općim potpornim mjerama.Preporučuje se odmah započeti dijaliza kako bi se ispravila acidoza i izlučio kumulirani metformin.

Kao što znate, alkohol potencira učinak metformina na metabolizam laktata, čime se povećava rizik od laktične acidoze. Ograničite konzumaciju alkohola dok uzimate Combogliz Prolong.

Combogliz Prolong se ne preporučuje pacijentima koji imaju kliničke i laboratorijske znakove bolesti jetre zbog rizika od laktacidoze.

Procjena rada bubrega

Prije početka terapije lijekom Combogliz Prolong i najmanje jednom godišnje nakon toga, potrebno je provjeriti rad bubrega. U bolesnika sa sumnjom na oštećenje bubrežne funkcije, rad bubrega treba češće ocjenjivati ​​i terapiju Combogliz Prolongom treba prekinuti ako se pojave znakovi bubrežne insuficijencije.

Trebali biste privremeno obustaviti upotrebu lijeka Combogliz Prolong prije bilo kojeg kirurškog zahvata (osim malih postupaka koji nisu povezani sa ograničenjem unosa tekućina i tekućina) i ne nastavljati njegovu upotrebu sve dok pacijent ne bude mogao uzimati lijekove unutar i dok se ne potvrdi normalna funkcija bubrega .

Promjena kliničkog stanja pacijenata s prethodno kontroliranim dijabetesom tipa 2

Kod pacijenta s T2DM, koji je prethodno dobro kontroliran tijekom liječenja Combogliz Prolongom i koji ima odstupanja u laboratorijskim parametrima ili razvije bolest (posebno u slučaju nejasne dijagnoze), znakove ketoacidoze ili laktacidoze treba odmah ocijeniti. Procjena bi trebala uključivati ​​određivanje elektrolita u krvnom serumu, ketona, glukoze u krvi i, ako je naznačeno, pH u krvi, koncentracije laktata, piruvata i metformina. Ako se razvio bilo koji oblik acidoze, Combogliz Prolong treba odmah otkazati i propisati drugi hipoglikemijski lijek.

Upotreba lijekova koji mogu izazvati hipoglikemiju

Lijekovi koji stimuliraju lučenje inzulina, poput sulfonilureje, mogu uzrokovati hipoglikemiju. Stoga, da bi se smanjio rizik od hipoglikemije u kombinaciji s saksagliptinom, možda će biti potrebno smanjiti dozu lijeka koji pojačava lučenje inzulina.

Hipoglikemija se ne razvija kod pacijenata koji uzimaju samo metformin na uobičajeni način, ali može se razviti s nedovoljnim unosom ugljikohidrata, kad se aktivna tjelesna aktivnost ne nadoknađuje unosom ugljikohidrata, ili uz istodobnu upotrebu s drugim hipoglikemijskim lijekovima (kao što su sulfonilureja i derivati ​​inzulina) ili alkoholom. Stariji, oslabljeni ili loše hranjeni pacijenti i bolesnici s insuficijencijom nadbubrežne ili hipofize ili alkoholnom intoksikacijom najosjetljiviji su na hipoglikemijske učinke. U starijih ljudi i pacijenata koji uzimaju beta blokatore, dijagnoza hipoglikemije može biti teška.

Istodobna terapija koja utječe na bubrežnu funkciju ili distribuciju metformina

Istovremeni lijekovi (poput kationskih lijekova, izlučujući izlučivanje u bubrežnim tubulima), koji mogu utjecati na funkciju bubrega, dovesti do značajnih hemodinamičkih promjena ili poremetiti distribuciju metformina (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“), treba primjenjivati ​​s oprezom.

Radiološka ispitivanja s intravaskularnom primjenom jodiranih kontrastnih sredstava

Prilikom provođenja radioloških ispitivanja s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod, identificirane su akutne bubrežne disfunkcije, što može biti praćeno razvojem laktacidoze kod pacijenata koji su primali metformin. Pacijenti kojima je zakazana takva studija moraju otkazati terapiju Combogliz Prolongom u roku od 48 sati prije izvođenja ovog postupka, suzdržati se od uzimanja lijeka u roku od 48 sati nakon postupka i nastaviti terapiju tek nakon potvrđivanja normalne funkcije bubrega.

Kardiovaskularni kolaps (šok) bilo kojeg podrijetla, akutno zatajenje srca, akutni infarkt miokarda i druga stanja praćena hipoksijom i laktičnom acidozom mogu uzrokovati prerenalnu azotemiju. S razvojem takvih pojava, potrebno je odmah otkazati terapiju Combogliz Prolongom.

Oslabljena glukoza u krvi

Groznica, trauma, infekcija, operacija mogu dovesti do kršenja koncentracije glukoze u krvi, što je prethodno uspjelo kontrolirati uz pomoć lijeka Combogliz Prolong. U tim slučajevima može biti potrebno privremeno povlačenje terapije i prebacivanje pacijenta na inzulinsku terapiju. Nakon stabiliziranja koncentracije glukoze u krvi i poboljšanja općeg stanja pacijenta, liječenje Combogliz Prolongom može se nastaviti.

Tijekom postmarketinške upotrebe saksagliptina, uočene su ozbiljne reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju i angioedem. S razvojem ozbiljne reakcije preosjetljivosti, upotrebu lijeka treba prekinuti, potrebno je procijeniti druge moguće uzroke razvoja pojave i propisati alternativnu terapiju za dijabetes melitus (vidjeti „Kontraindikacije“ i „Nuspojave»).

U upotrebi saksagliptina u periodu stavljanja na tržište, primljeni su spontani izvještaji o slučajevima akutnog pankreatitisa. Pacijente koji uzimaju Combogliz Prolong potrebno je informirati o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: dugotrajnoj, intenzivnoj boli u trbuhu. Ako sumnjate na razvoj pankreatitisa, morate prestati uzimati lijek Combogliz Prolong (vidjeti odjeljke "S oprezom" i "Nuspojave»).

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Ispitivanje utjecaja saksagliptina na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima nije provedeno.

Imajte na umu da saksagliptin može izazvati glavobolju.

Predoziranje

Produljena upotreba lijeka u dozama do 80 puta većim od preporučenih nisu opisani simptomi intoksikacije.

U slučaju predoziranja treba koristiti simptomatsku terapiju. Saksagliptin i njegov glavni metabolit izlučuju se hemodijalizom (brzina izlučivanja: 23% doze za 4 sata).

Bilo je slučajeva predoziranja metforminom, uključujući uzimanje više od 50 g. Hipoglikemija se razvila u oko 10% slučajeva, ali njegova uzročno-posljedična veza s metforminom nije utvrđena. U 32% slučajeva predoziranja metforminom, pacijenti su imali laktacidozu. Metformin se izlučuje tokom dijalize, dok klirens doseže 170 ml / min.

Interakcije s drugim lijekovima

Neki lijekovi povećavaju hiperglikemiju (tiazidi i drugi diuretici, glukokortikosteroidi, fenotiazini, pripravci štitnih hormona koji sadrže jod, estrogeni, oralni kontraceptivi, fenitoin, nikotinska kiselina, simpatomimetici, spori blokatori kalcijevih kanala i izoniazid). Prilikom propisivanja ili otkazivanja takvih lijekova pacijentu koji uzima Combogliz Prolong pažljivo pratite koncentraciju glukoze u krvi. Stupanj vezanja metformina na proteine ​​krvne plazme je mali, pa je malo vjerovatno da će djelovati na lijekove koji su u najvećoj mjeri vezani na proteine ​​u plazmi, poput salicilata, sulfonamida, kloramfenikola i probenecida (za razliku od derivata sulfonilureje, koji su značajno vezani sa proteinima u serumu).

Induktori izoenzima CYP3A4 / 5

Rifampicin značajno smanjuje izloženost saksagliptina bez promene AUC njegovog aktivnog metabolita, 5-hidroksi-saksagliptina. Rifampicin ne utiče na inhibiciju DPP-4 u krvnoj plazmi tokom intervala lečenja od 24 sata.

CYP3A4 / 5 inhibitori izoenzima

Diltiazem pojačava učinak saksagliptina ako se koristi zajedno.Povećanje koncentracije saksagliptina u krvnoj plazmi očekuje se primjenom amprenavira, aprepitanta, eritromicina, flukonazola, fosamprenavira, soka grejpa i verapamila, međutim, doza saksagliptina se ne preporučuje. Ketokonazol značajno povećava koncentraciju saksagliptina u plazmi. Sličan značajan porast koncentracije saksagliptina u krvnoj plazmi očekuje se kada se koriste drugi moćni inhibitori nzoenzima CYP3A4 / 5 (na primjer, atazanavir, klaritromicin, indinavir, itrakonazol, nefazodon, nelfinavir, ritonavir, sakvinavir i telitromicin). U kombinaciji s moćnim inhibitorom izoenzima CYP3A4 / 5, dozu saksagliptina treba smanjiti na 2,5 mg.

Kationski lijekovi (npr. Amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteron, trimetoprim ili vankomicin), koji se bubrezima izlučuju glomerularnom filtracijom, teoretski mogu utjecati na metformin, nadmećući se za zajedničke prometne sustave bubrežnih sistema. U istraživanjima interakcije lijeka metformina i cimetidina s jednom i ponovljenom primjenom lijeka zabilježena je interakcija metformina i cimetidina za oralnu primjenu kod zdravih dobrovoljaca, s porastom maksimalne koncentracije metformina u plazmi i cjelovitoj krvi od 60% i porastom AUC metformina u plazmi i cjelini za 40% krv. Tokom ispitivanja s jednom dozom lijeka, nije došlo do promjene poluživota. Metformin ne utiče na farmakokinetiku cimetidina. Preporučuje se pažljivo nadzirati pacijente i, ako je potrebno, prilagoditi dozu u bolesnika koji uzimaju kationske lijekove koji se izlučuju kroz proksimalni sustav bubrežnih tubula.

U studiji interakcije s jednom dozom lijeka kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, kombinirana primjena metformina i glibenklamida ne utječe na farmakokinetiku ili farmakodinamiku.

U studiji interakcije lijekova metformina i furosemida s jednom dozom lijeka, provedeno na zdravim dobrovoljcima, otkriveno je njihovo farmakokinetičko djelovanje. Furosemid povećava Cmaks metformin u plazmi i krvi za 22% i AUC u krvi za 15% bez značajne promjene bubrežnog klirensa metformina. Kada se uzima sa metforminom Cmax i AUC furosemida smanjuju se za 31%, odnosno 12%, a poluživot se smanjuje za 32% bez primjetne promjene bubrežnog očistka furosemida. Nema podataka o interakciji metformina i furosemida s kombiniranom dugoročnom uporabom.

U studiji interakcije lijekova metformina i nifedipina s jednom dozom lijeka, provedeno na zdravim dobrovoljcima, nifedipin povećava Cmaks metformin u plazmi za 20% i AUC za 9% i povećava izlučivanje putem bubrega. Tmaks i T1/2 nisu se promijenile. Nifedipin povećava apsorpciju metformina. Metformin praktično nema efekta na farmakokinetiku nifedipina.

Saksagliptin i Metformin

Kombinirana primjena pojedinih doza saksagliptina (100 mg) i metformina (1000 mg) ne utječe značajno na farmakokinetiku saksagliptina ili metformina kod zdravih dobrovoljaca.

Nisu provedena posebna farmakokinetička ispitivanja interakcije lijekova primjenom Combogliz Prolonga iako su provedena takva ispitivanja s njegovim pojedinim sastojcima: saksagliptinom i metforminom.

Uticaj drugih lekova na saksagliptin

Glibenklamid: Kombinovana jednokratna upotreba saksagliptina (10 mg) i glibenklamida (5 mg), supstrata izoenzima CYP2C9, povećala je Cmaks saksagliptin za 8%, međutim, AUC saukagliptina se ne mijenja.

Pioglitazon: Kombinirana ponovljena primjena saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i pioglitazona (45 mg), supstrata izoenzima CYP2C8 (jak) i CYP3A4 (slab), ne utječe na farmakokinetiku saksagliptina.

Digoksin: Kombinovana ponovljena upotreba saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i digoksina (0,25 mg), supstrata P-glikoproteina, ne utiče na farmakokinetiku saksagliptina.

Simvastatin: Kombinovana ponovljena upotreba saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i simvastatina (40 mg), supstrata izoenzima CYP3A4 / 5, povećala je Cmaks saksagliptin za 21%, ali AUC saksagliptina se ne mijenja.

Diltiazem: Kombinovana jednokratna primjena saksagliptina (10 mg) i diltiazema (360 mg produženog oblika doziranja u ravnoteži), umerenog inhibitora CYP3A4 / 5 izoenzima, povećava Cmax saksagliptin za 63%, a AUC - 2,1 puta. Ovo je popraćeno odgovarajućim smanjenjem Cmax i AUC aktivnog metabolita za 44%, odnosno 36%, respektivno.

Ketokonazol: Kombinovana primjena jedne doze saksagliptina (100 mg) i ketokonazola (200 mg svakih 12 sati u ravnoteži) povećava semax i AUC saksagliptina 2,4 i 3,7 puta, respektivno. Ovo je popraćeno odgovarajućim smanjenjem Cmax i AUC aktivnog metabolita za 96%, odnosno 90%, respektivno.

Rifampicin: Kombinovana primjena jedne doze saksagliptina (5 mg) i rifampicina (600 mg jednom dnevno u ravnoteži) smanjujemax i AUC saksagliptina za 53%, odnosno 76%, s odgovarajućim porastom Cmax(39%), ali bez značajne promjene AUC aktivnog metabolita.

Omeprazol: Kombinirana višestruka primjena saksagliptina u dozi od 10 mg jednom dnevno i omeprazola u dozi od 40 mg, supstrata izoenzima CYP2C19 (jak) i izoenzima CYP3A4 (slab), inhibitora izoenzima CYP2C19 i induktora MRP-3, ne utječe na farmakokiptike saksagliptine.

Aluminijum hidroksid + magnezijum hidroksid + simetikon: Kombinovana upotreba pojedinačnih doza saksagliptina (10 mg) i suspenzije koja sadrži aluminijum hidroksid (2400 mg), magnezijum hidroksid (2400 mg) i simetikon (240 mg) snižava Cmax saksagliptin za 26%, međutim AUC saksagliptina se ne mijenja.

Famotidin: Uzimanje pojedinačne doze saksagliptina (10 mg) 3 sata nakon jedne doze famotidina (40 mg), inhibitora hOCT-1, hOCT-2 i hOCT-3, povećava Cmax saksagliptin za 14%, međutim, AUC saukagliptina se ne mijenja.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Lijek se izdaje na recept.

Pravila i uslovi skladištenja

Na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 3 godine.

Primjena lijeka Combogliz produžuje se samo kako je propisao liječnik, upute su date za referencu!

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Dostupno u tri verzije sadržaja aktivnih komponenti (mg):

  • metformin - 1000, saksagliptin - 2,5,
  • metformin - 1000, saksagliptin - 5,0,
  • metformin - 500, saksagliptin - 5,0.

Dodatno uključeno:

  • magnezijum stearat,
  • karmeloza natrijuma
  • hipromeloza.

U blisteru ima 7 tableta, u kartonskom pakovanju s prvom kontrolom otvaranja može biti 4 ili 8 blistera.

Farmakološko djelovanje

Tablete s kombiniranim djelovanjem, modificiranim oslobađanjem i sadržajem dva aktivna sastojka koji se međusobno nadopunjuju.

Metformin je biguanid. Inhibira glukoneogenezu, ometa oksidaciju masti i povećava osjetljivost receptora na inzulin. Aktivirana je i upotreba ćelijske glukoze. Komponenta sama po sebi ne utječe na sadržaj inzulina u krvi, ne izaziva hipoglikemiju. Takođe podstiče sintezu glikogena. Povećani prenos glukoze zbog izloženosti ćelijama. Uz to, tvar je u stanju smanjiti brzinu apsorpcije šećera u gastrointestinalnom traktu, zbog čega dolazi do učinka gubitka kilograma. Može poboljšati neka svojstva krvi.

Saksagliptin povećava oslobađanje specifičnih hormona - inkretina. One pospešuju oslobađanje inzulina iz beta ćelija gušterače i smanjuju proizvodnju glukagona u njemu. Glavna sposobnost saksagliptina je da smanji nivo glukoze na prazan stomak i uz hranu.Plus, oslobađanje stomaka je inhibirano, tako da se postiže i duži efekt zasićenja. Takođe doprinosi gubljenju kilograma kod dijabetičara.

Zbog modificiranog oslobađanja smanjuje se rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Kontraindikacije

  • Preosjetljivost na komponente,
  • Istorija anafilaktičkog šoka,
  • Dijabetes tipa 1
  • Netolerancija na laktozu,
  • Liječenje inzulinom
  • Istraživanje pomoću supstanci na bazi joda (48 sati pre i posle),
  • Oslabljena funkcija bubrega i jetre,
  • Akutne, hronične i zarazne bolesti,
  • Dijabetička ketoacidoza
  • Istorija kome
  • Rizik od hipoksije tkiva,
  • Istorija laktacidoze,
  • Niskokalorična dijeta
  • Trudnoća i dojenje
  • Mlađi od 18 godina
  • Alkoholizam

Upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Odabire se pojedinačno na osnovu svjedočenja.

Uzimajte 1 put dnevno istovremeno. Školjka ne smije biti napukla, jer to utječe na brzinu otpuštanja. Pijte puno vode.

Liječenje započinje tabletama od 500 + 2,5 mg, a zatim se može povećati na 1000 + 5 mg. Maksimalno - 2000 + 5 mg. Postepeno povećavajte dozu da biste umanjili neželjene efekte.

Ako je prije toga pacijent liječen sredstvima koja sadrže ove tvari, ali odvojeno, doziranje se bira u skladu s prethodnim. Učinak prelaska na organizam s drugih hipoglikemijskih lijekova na ovaj lijek nije proučen.

Nuspojave

  • Glavobolja, migrene,
  • Genitourinarne infekcije
  • Bol u trbuhu
  • Sinusitis
  • Mučnina i povraćanje
  • Proliv
  • Oticanje
  • Hipoglikemija (od saksagliptina),
  • Urtikarija,
  • Trombocitopenija
  • Alergijske reakcije
  • Nasofaringitis,
  • Gastroenteritis
  • Pankreatitis
  • Poremećaji ukusa
  • Nadimanje.

Oni se uklanjaju ili promjenom doze, ili prekidom lijeka.

Predoziranje

Ako se norma prekorači, može se pojaviti laktacidoza. Ovo je ispunjeno ozbiljnim posljedicama - čak i smrću. Ako postoji sumnja na njegov razvoj, pacijenta treba hospitalizirati. Bolnica propisuje hemodijalizu i simptomatsku terapiju.

  • mijalgija
  • respiratorni zastoj
  • povećana pospanost
  • bolovi u stomaku
  • miris acetona iz usta.

Prilikom uzimanja drugih lijekova, posebno na bazi sulfonilureje, povećava se rizik od hipoglikemije. Njeni simptomi: slabost, blijeda koža, oslabljena svijest (do kome), glad, razdražljivost i drugi. Jednostavan oblik uklanja unos slatke hrane. Umjereno i teško - ubrizgavanje otopine glukagona ili dekstroze. Važno je osobu dovesti u svijest, a zatim se konzultirati s liječnikom radi promjene doze.

Interakcija lijekova

Pojačava djelovanje aktivnih komponenti:

  • aluminijum hidroksid,
  • pioglitazon
  • magnezijum hidroksid,
  • rifampicin
  • GKS,
  • nikotinska kiselina
  • simeticone
  • estrogeni
  • tiazidni diuretici,
  • hormoni štitnjače,
  • izoniazid
  • fenotiazini,
  • fenitoin
  • simpatomimetičari
  • blokatori sporih kalcijevih kanala.

Smanjite efikasnost aktivnih materija:

  • diltiazem
  • flukonazol
  • amprenavir
  • verapamil
  • eritromicin,
  • ketokonazol
  • aprepitant
  • glibenklamid,
  • derivati ​​sulfoniluree,
  • sok od grejpa
  • famotidin
  • izoencimi CYP3A4 / 5,
  • furosemid
  • kationski preparati
  • nifedipin
  • etanol.

Liječnik koji se bavi liječenjem mora biti svjestan tretmana ovim tvarima prilikom propisivanja terapije.

Posebna uputstva

Budući da se lijek izlučuje bubrezima, preporučuje se redovito uzimanje testova i praćenje njihovog stanja kako bi se spriječile komplikacije. To se posebno odnosi na starije ljude.

U bolesnika nakon 60 godina češće se javlja laktacidoza. Potreban je stalan nadzor od strane stručnjaka.

Povećava se mogućnost razvoja pankreatitisa. Glavni simptom je akutna, dugotrajna bol u trbuhu.

Pacijent treba znati simptome nuspojava i biti u mogućnosti pružiti prvu pomoć.

Po potrebi se kirurški zahvati čovjeka prebace na inzulin.

Nisu provedena ispitivanja o utjecaju na sposobnost upravljanja vozilima. Međutim, kod kombiniranog liječenja, treba zapamtiti rizik od hipoglikemije. Saksagliptin takođe može izazvati glavobolje i migrene. Odluku o mogućnosti vožnje automobila ili radu sa mehanizmima donosi specijalist.

Usporedba s analogima

Ovaj lijek ima niz poreza na sastav i svojstva. Bilo bi korisno upoznati se s njima.

"Yanumet." Cijena - od 2830 rubalja za 56 tableta. Sastav uključuje metformin i sitagliptin. Proizvodi kompaniju Merck Sharp and Dome, SAD. Može se koristiti u kombinaciji sa inzulinom, međutim postoje mnoge nuspojave i kontraindikacije. Ne propisivati ​​djeci i trudnicama. Mnogi pišu da lijek brzo smanjuje težinu.

Galvus Met. Trošak - 1500 rubalja i više. Sadrži metformin i vildagliptin. Proizvođač - "Novartis", Švajcarska. Jeftiniji je, iako se njegova svojstva ne razlikuju mnogo od „Comboglize“. Lista kontraindikacija je slična.

"Kombinovati Xr." Ima sličan sastav. Izdaje ih kompanija AstraZeneca, Velika Britanija. Tableta će koštati 1650 rubalja po pakovanju. Najbliži analog u svojstvima. Sve nuspojave i kontraindikacije su iste.

Glibomet. Lijek proizvođača "Berlin Chemie", Njemačka. Cijena - 350 rubalja po paketu. Aktivni sastojci - glibenklamid i metformin. Nije pogodno za sve. Mnoge zabrane upotrebe.

Bagomet. Tablete koje sadrže metformin i glibenklamide. Cijena - od 160 rubalja. Imaju produženo djelovanje, proizvodi ih kompanija Chemistry Montpellier, Argentina. Glavni plus je niska cijena sa približno sličnim svojstvima. Kontraindikacije su slične.

Odluku o prelasku na drugi lijek donosi ljekar. Samo-lijek je zabranjen!

Uglavnom postoje pozitivni utisci o lijeku. Jedini negativan je visoki trošak. Također u recenzijama je primijećeno da oni koji su uzimali prije ovog metformina u odnosu na prethodno stanje imaju manje nuspojava. Uočeno je i trajno mršavljenje, ali samo uz dijetu.

Victor: „Mnogo godina sam uzimao tablete na bazi metformina. Prestali su davati željeni efekat, ljekar je propisao kombinovani preparat „Combogliz Prolong“. Ono što volim: brzo daje rezultat, pijem samo jednu tabletu dnevno. Održava normalnu težinu i razinu šećera. Ono što mi se ne sviđa: postoje nuspojave, pogotovo ako prekršite dijetu. Pomaže puno, mada mnogo košta. "

Aleksandra: „Ja sam dijabetičar sa velikim iskustvom. Posljednjih godina koristim samo uvezene lijekove. Sada prihvaćam Combogliz Prolong. Lijek je dobar, nemam nuspojava. Prikladan je za prijem, omjer cijene i kvalitete mi potpuno odgovara. "

Zaključak

Ovaj lek je veoma efikasan. Zahvaljujući značajkama izdanja, on pomaže da se izbjegne razvoj problema sa gastrointestinalnim traktom. Recenzije korisnika droga i specijalista uglavnom su pozitivne. Jedini negativan je visoki trošak i potreba za naručivanjem u ljekarni. Inače je dobar lijek za dijabetes.

Način primjene

Za odrasle: Uzimam oralno 1 put / dan tokom večere. Dozu treba odabrati pojedinačno.
Obično, uz kombiniranu terapiju koja sadrži saksagliptin i metformin, doza saksagliptina je 5 mg 1 put dnevno. Preporučena početna doza modificiranog otpuštanja metformina je 500 mg 1 put / dan, a može se povećati na 2000 mg 1 put / dan.
Doza metformina povećava se postepeno da bi se smanjio rizik od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.
Maksimalna dnevna doza: saksagliptin 5 mg i metformin sa modifikovanim oslobađanjem 2000 mg.

- Šećerna bolest tipa 2 u kombinaciji sa dijetom i vježbanjem za poboljšanje kontrole glikemije.

Oblik doziranja:

Jedna filmom obložena tableta sa modificiranim izdanjem

1000 mg + 2,5 mg sadrži.

Aktivne supstance: metformin hidrohlorid 1000 mg + saksagliptin 2,5 mg

Jezgra tableta: metformin hidroklorid pomiješan sa 0,5% magnezijevog stearata 1005,0 mg (1000,0 mg metformin hidrohlorida + 5,0 mg magnezijevog stearata), natrijum karmeloza 50,0 mg, hipromeloza 2208 393,0 mg, magnezijum stearat 2,0 mg

prvi sloj školjke (zaštitni): Opadry II bijeli (% m / m) 130,5 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, titanov dioksid 25,00%, makrogol 3350 20,20%, talk 14,80%, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2 , 0 ± 0,3 *,

drugi sloj školjke (aktivno): saksagliptin 2,5 mg, Opadray II bijeli 20,0 mg, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

folija (treći sloj premaza (boja)): Opadry II žuti (% m / m) 48,0 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, titanov dioksid 24,25%, makrogol 3350 20,20%, talk talk 14,80%, boja željezo-oksid žuto 0,75% , 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

mastilo za pisanje: tinta Opacode plava ** (% m / m) 0,03 mg indigo karmin aluminijumski lak 16,00%, šelak

45% (20% esterificirano) u etanolu 55,40%, butanol 15,00%, propilen glikol 10,50%, izopropanol 3,00%, 28% -tna otopina amonijevog hidroksida 0,10%.

Jedna 500 mg + 5 mg filmom obložena tableta sadrži.

Aktivne supstance: metformin hidrohlorid 500 mg + saksagliptin 5 mg

Jezgra tableta: metformin hidroklorid u smjesi sa 0,5% magnezijevog stearata 502,5 mg (500,0 mg metformin hidrohlorida + 2,5 mg magnezijevog stearata), natrijum karmeloza 50,0 mg, hipromeloza 2208 358,0 mg, hipromeloza 2910 10,0 mg, mikrokristalna celuloza 102,0 mg, magnezijum stearat 1,0 mg,

prvi sloj školjke (zaštitni): Opadry II bijeli (% m / m) 99,0 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, titanov dioksid 25,00%, makrogol 3350 20,20%, talk 14,80%, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2 , 0 ± 0,3 *, dvoslojni sloj premaza (aktivan): saksagliptin 5,0 mg, Opadry II bijeli 20,0 mg, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

folija (treći sloj premaza (boja)): Opadry II tanatni (% m / m) 33,0 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, makrogol 3350 20,20%, titanov dioksid 19,58%, talk talk 14,80%, boja željezo-oksid žuto 5, 00% i obojati željezni oksid crveni 0,42%, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

mastilo za pisanje: tinta Opacode plava ** (% m / m) 0,03 mg indigo karmin aluminijumski lak 16,00%, šelak

45% (20% esterificirano) u etanolu 55,40%, butanol 15,00%, propilen glikol 10,50%, izopropanol 3,00%, 28% -tna otopina amonijevog hidroksida 0,10%.

Jedna 1000 mg + 5 mg filmom obložena tableta sadrži:

Aktivne supstance: hidroklorid 1000 mg + saksagliptin 5 mg Jezgra tableta: metformin hidroklorid u smjesi sa 0,5% magnezijevog stearata 1005,0 mg (1000,0 mg metformin hidrohlorida + 5,0 mg magnezijevog stearata), natrijum karmeloza 50,0 mg, hipromeloza 2208 393,0 mg, magnezijum stearat 2,0 mg

prvi sloj školjke (zaštitni): Opadry II bijeli (% m / m) 130,5 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, titanov dioksid 25,00%, makrogol 3350 20,20%, talk 14,80%, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2 , 0 ± 0,3 *,

drugi sloj obloga školjke (aktivan): saksagliptin 5,0 mg, bijeli Opadry II 20,0 mg, 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

folija (treći sloj premaza (boja)): Opadry II ružičasti (% m / m) 48,0 mg polivinil alkohol djelomično hidroliziran 40,00%, titanov dioksid 24,25%, makrogol 3350 20,20%, talk talk 14,80%, boja željezo-oksid crvena 0,75% , 1 M otopina klorovodične kiseline do pH 2,0 ± 0,3 *,

mastilo za pisanje: tinta Opacode plava ** (% m / m) 0,03 mg indigo karmin aluminijumski lak 16,00%, šelak

45% (20% esterificirano) u etanolu 55,40%, butanol 15,00%, propilen glikol 10,50%, izopropanol 3,00%, 28% -tna otopina amonijevog hidroksida 0,10%.

* Ako je potrebno, 1 M otopina natrijum hidroksida može se koristiti za podešavanje pH.
** Ako je potrebno, izopropanolni alkohol se dodaje u tintu tokom procesa označavanja. Na tabletama ostaju tragovi indigo karmin aluminijum-laka i šelak na tabletama. Otapala uključena u tintu uklanjaju se tokom proizvodnje tokom sušenja.

1000 mg + 2,5 mg tablete:

Bikonveksne tablete u obliku kapsule, filmom obložene od blijedo žute do svijetložute boje, s riječima "2,5 / 1000" na jednoj strani i "4222" na drugoj strani, plavom tintom.

500 mg + 5 mg tablete:
Bikonveksne tablete u obliku kapsule, obložene filmom od svijetlosmeđe do smeđe boje, s riječima „5/500“ na jednoj strani i „4221“ na drugoj strani, plavom tintom.

1000 mg + 5 mg tablete:
Bikonveksne tablete u obliku kapsule, prekrivene ružičastom filmskom membranom, s riječima "5/1000" na jednoj strani i "4223" na drugoj strani, plavom tintom.

FARMAKOLOŠKE SVOJINE

Farmakodinamika

Mehanizam delovanja
Combogliz Prolong® kombinira dva hipoglikemijska lijeka s komplementarnim mehanizmima djelovanja za poboljšanje kontrole glikemije u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (T2DM): saksagliptin, inhibitor dipeptidil peptidaze 4 (DPP-4) i metformin, predstavnik klase biguanida.

Saksagliptin
Kao odgovor na unos hrane iz tankog crijeva, hormoni inkretina se oslobađaju u krvotok, poput peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1) i insulinotropnog polipeptida ovisnog o glukozi (HIP). Ti hormoni potiču oslobađanje inzulina iz beta ćelija gušterače, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi, ali ih inaktivira enzim DPP-4 nekoliko minuta. GLP-1 takođe smanjuje lučenje glukagona u alfa ćelijama gušterače, smanjujući proizvodnju glukoze u jetri. U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koncentracija GLP-1 je smanjena, ali odgovor inzulina na GLP-1 ostaje. Saksagliptin, kao konkurentni inhibitor DPP-4, smanjuje inaktivaciju hormona inkretina i na taj način povećava njihovu koncentraciju u krvotoku i dovodi do smanjenja glukoze na glasu nakon jela.

Metformin
Metformin je hipoglikemijski lijek koji poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, snižava bazalnu i postprandijalnu koncentraciju glukoze. Metformin smanjuje proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje apsorpciju glukoze u crijevima i povećava osjetljivost na inzulin, povećavajući perifernu apsorpciju i iskorištavanje glukoze. Za razliku od preparata sa sulfonilurejom, metformin ne izaziva hipoglikemiju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ili kod zdravih ljudi (osim u posebnim situacijama, pogledajte odeljke „Predostrožnosti“ i „Posebna uputstva“) i hiperinzulinemiju. Tijekom terapije metforminom, izlučivanje inzulina ostaje nepromijenjeno, iako se koncentracije inzulina nakon posta i kao odgovor na unos hrane tokom dana mogu smanjiti.

Klinička efikasnost i sigurnost

Saksagliptin U dvostruko slijepim, randomiziranim, kontroliranim kliničkim ispitivanjima, terapiju saksagliptinom primilo je više od 17.000 pacijenata s T2DM.

Kardiovaskularni ishodi
Studija SAVOR (Evaluacija kardiovaskularnih ishoda bolesnika s dijabetesom koji uzimaju Saxagliptin) ispitala je kardiovaskularne ishode kod 16492 pacijenta s T2DM (12959 bolesnika s potvrđenom kardiovaskularnom bolešću (CVD), 3533 pacijenta s višestrukim kardiovaskularnim faktorima rizika vaskularne komplikacije) i vrijednosti 6,5% ≤ HbA1c 14 C-saksagliptin 24% doze izlučeno je putem bubrega kao nepromijenjeni saksagliptin i 36% kao glavni metabolit saksagliptina. Ukupna radioaktivnost otkrivena u urinu odgovarala je 75% uzete doze. Prosječni bubrežni klirens saksagliptina bio je oko 230 ml / min, prosječna vrijednost glomerularne filtracije bila je oko 120 ml / min. Za glavni metabolit, bubrežni klirens bio je uporediv sa srednjim vrijednostima glomerularne filtracije. Oko 22% ukupne radioaktivnosti pronađeno je u izmetu.

Metformin
Bubrežni klirens je približno 3,5 puta veći od klirensa kreatinina (CC), što ukazuje da je tubularna sekrecija glavni put izlučivanja metformina.Nakon gutanja, oko 90% apsorbiranog lijeka se izluči bubrezima tokom prva 24 sata, s vremenom poluživota iz plazme oko 6,2 sata. Poluživot je približno 17,6 sati, tako da masa crvenih krvnih zrnaca može biti dio distribucije.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim situacijama

Zatajenje bubrega
Ne preporučuje se primjena Combogliz Prolong®-a kod pacijenata sa zatajenjem bubrega (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Saksagliptin
U bolesnika s blagim zatajenjem bubrega, AUC vrijednosti saksagliptina i njegovog aktivnog metabolita bile su 20% i 70% (respektivno) veće od AUC vrijednosti u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega. Kako se takvo povećanje vrijednosti ne smatra klinički značajnim, ne preporučuje se prilagodba doze saksagliptina u bolesnika s blagim zatajenjem bubrega.

Metformin
U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega (prema rezultatima QC mjerenja), poluživot metformina iz plazme i krvi se produžava i bubrežni klirens smanjuje srazmjerno smanjenju QC-a.

Saksagliptin
U bolesnika s blagim, umjerenim i teškim oštećenjem jetre nije bilo klinički značajnih promjena farmakokinetike saksagliptina, pa prilagođavanje doze za takve bolesnike nije potrebno.

Metformin
Nije bilo farmakokinetičkih ispitivanja metformina kod pacijenata sa oštećenjem jetre.

Saksagliptin
Korekcija doze saksagliptina ovisno o spolu pacijenata nije potrebna.

Metformin
U kliničkim studijama kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, hipoglikemijski učinak metformina kod muškaraca i žena bio je uporediv.

Saksagliptin
U bolesnika starijih od 65 do 80 godina nije bilo klinički značajnih razlika u farmakokinetikama saksagliptina u usporedbi s pacijentima mlađe dobi (18-40 godina), stoga prilagođavanje doze kod starijih bolesnika nije potrebno. No treba imati na umu da je kod ove kategorije pacijenata smanjenje bubrežne funkcije vjerovatnije (vidjeti odjeljke "Doziranje i primjena" i "Posebna uputstva").

Metformin
Ograničeni podaci iz kontroliranih studija farmakokinetike metformina kod zdravih starijih dobrovoljaca sugeriraju da se ukupni plazma klirensa metformina smanjuje, poluživot eliminacije povećava, a Cmax povećava u usporedbi s vrijednostima tih parametara kod zdravih mladih dobrovoljaca. Prema tim podacima, promjena farmakokinetike metformina s porastom dobi uglavnom je posljedica promjene funkcije bubrega. Combogliz Prolong® se ne smije prepisivati ​​pacijentima starijim od 80 godina, osim ako se normalnom funkcijom bubrega ne potvrde rezultati QC.

Saksagliptin
Ispitivanja farmakokinetike saksagliptina kod djece nisu provedena.

Metformin
Ispitivanja farmakokinetike oslobađanja metformina kod djece nisu provedena.

Rasa i nacionalnost

Saksagliptin Ne preporučuje se prilagođavanje doze saksagliptina ovisno o rasi pacijenta.

Metformin
Nije bilo ispitivanja farmakokinetike metformina ovisno o rasi pacijenata.

Šećerna bolest tipa 2 u kombinaciji s dijetom i vježbanjem radi poboljšanja kontrole glikemije.

KONTRAINDIKACIJE

  • Povećana individualna osjetljivost na bilo koju komponentu lijeka,
  • Ozbiljne reakcije preosjetljivosti (anafilaksija ili angioedem) na inhibitore DPP-4,
  • Šećerna bolest tipa 1 (upotreba nije proučena)
  • Upotreba sa insulinom (nije proučavano)
  • Kongenitalna netolerancija galaktoze, nedostatak laktaze i malapsorpcija glukoze i galaktoze,
  • Trudnoća, dojenje,
  • Starost do 18 godina (sigurnost i efikasnost nisu proučavani),
  • Oštećena funkcija bubrega (serumski kreatinin ≥1,5 mg / dL za muškarce, ≥1,4 mg / dL za žene ili smanjen klirens kreatinina), uključujući one uzrokovane akutnim kardiovaskularnim zatajenjem (šok), akutnim infarktom miokarda i septikemijom,
  • Akutne bolesti kod kojih postoji rizik od razvoja bubrežne disfunkcije: dehidracija (uz povraćanje, proliv), groznica, teške zarazne bolesti, stanja hipoksije (šok, sepsa, bubrežne infekcije, bronhopulmonalne bolesti),
  • Akutna ili hronična metabolička acidoza, uključujući dijabetičku ketoacidozu, sa ili bez kome
  • Klinički izražene manifestacije akutnih i hroničnih bolesti koje mogu dovesti do razvoja hipoksije tkiva (respiratorno zatajenje, zatajenje srca, akutni infarkt miokarda),
  • Ozbiljna operacija i povrede (kada je indicirana insulinska terapija)
  • Oslabljena funkcija jetre,
  • Hronični alkoholizam i akutno trovanje etanolom,
  • Laktacidoza (uključujući istoriju),
  • Period od najmanje 48 sati prije i u roku od 48 sati nakon provođenja radioizotopskih ili rendgenskih studija sa uvođenjem kontrastnih sredstava koje sadrže jod,
  • Nakon dijeta sa niskom kalorijom (stariji pacijenti)
    Budući da se saksagliptin i metformin djelomično izlučuju bubrezima, a kod starijih bolesnika vjerovatno je smanjenje bubrežne funkcije, Combogliz Prolong® treba primjenjivati ​​s oprezom u starijih osoba.

Saksagliptin
Nisu utvrđene razlike u sigurnosti ili djelotvornosti lijeka kod pacijenata starijih od 65 godina,> 75 godina i mladih pacijenata.
Metformin
Kontrolirane kliničke studije metformina nisu uključivale dovoljan broj starijih pacijenata da bi se utvrdile razlike u odgovoru na terapiju u usporedbi s mladim pacijentima, iako kliničko iskustvo nije utvrdilo razlike u odgovoru kod starijih i mladih pacijenata. Kao što znate, metformin se u velikoj mjeri izlučuje bubrezima, pa stoga postoji rizik od razvoja ozbiljnih štetnih događaja kod pacijenata sa zatajenjem bubrega. Comboglyz Prolong® treba propisati samo pacijentima sa normalnom funkcijom bubrega. Početne i održavajuće doze metformina treba davati starijim pacijentima, uzimajući u obzir moguće smanjenje bubrežne funkcije. Svako prilagođavanje doze trebalo bi obaviti nakon pažljive procjene rada bubrega.

Sigurnost i efikasnost lijeka kod pacijenata mlađih od 18 godina nije proučavana.

NEDELJNI UČINCI

Neželjene reakcije u glikemijskim kontrolnim studijama kada se koristesaksagliptin u monoterapiji i kada se dodaje drugim lijekovima

Saksagliptin
Tablica 1 sažima neželjene događaje primijećene tokom kliničkih ispitivanja (bez obzira na to je li istraživač procijenio uzročno stanje) kod ≥5% pacijenata koji su primali saksagliptin 5 mg i s većom učestalošću od placebo skupine, pokazala je kombinirana analiza 24-tjednih studija .

Tabela 1. Neželjeni događaji

Saksagliptin5mgN = 882

PlaceboN = 799

Infekcije gornjih disajnih puteva

Infekcije mokraćnog sustava

Pet placebo kontroliranih studija uključenih u ovu analizu su dvije studije monoterapije i jedna studija kombinirane terapije s dodatkom saksagliptina metforminu, tiazolidindionu ili glibenklamidu. U bolesnika koji su uzimali saksagliptin u dozi od 2,5 mg, glavobolja (6,5%) je bila jedini štetni događaj zabilježen s učestalošću> 5%, a razvijao se češće nego u placebo skupini.

Prema istoj kombiniranoj analizi, neželjeni događaji zabilježeni u> 2% bolesnika koji su uzimali saksagliptin u dozi od 2,5 mg ili saksagliptin u dozi od 5 mg i razvijali se> 1% češće nego u skupini koja je primala placebo uključivali su sinusitis (2, 9% i 2,6% u usporedbi s 1,6%, respektivno, bolovi u trbuhu (2,4% i 1,7% u usporedbi s 0,5%), gastroenteritis (1,9% i 2,3 % u usporedbi s 0,9%) i povraćanjem (2,2% i 2,3% u usporedbi s 1,3%).

Učestalost preloma bila je 1,0 i 0,6 na 100 pacijentskih godina, pri uzimanju saksagliptina (kombinirana analiza doze od 2,5 mg, 5 mg i 10 mg) i placeba. Učestalost preloma kod pacijenata koji su uzimali saksagliptin se s vremenom nije povećavala. Uzročno-posljedično veza nije utvrđena, a pretklinička ispitivanja nisu pokazala nepoželjan učinak saksagliptina na koštano tkivo.

Tijekom kliničkog programa primijećen je razvoj trombocitopenije koja odgovara dijagnozi idiopatske trombocitopenične purpure. Veza između razvoja ovog fenomena i primjene saksagliptina nije poznata.

Neželjeni događaji povezani sa istodobnom primjenom saksagliptina i metformina u liječenju pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji ranije nisu primali terapiju u kontrolnim studijama glikemijeSaksagliptin
Tablica 2 sažima neželjene događaje koje su primijetili (bez obzira na uzročno-posljedičnu vezu istraživača) kod ≥ 5% pacijenata koji su sudjelovali u dodatnom ispitivanju od 24 tjedna uz aktivnu kontrolu kombinirane primjene saksagliptina i metformina kod pacijenata koji prethodno nisu primali terapiju.

Tabela 2. Neželjeni događaji

Količina(%)pacijenata

Saksagliptin5mg+metformin*N = 320

Metformin* N = 328

* Početna doza metformina 500 mg / dan povećana je do maksimalne doze od 2000 mg / dan.

U bolesnika koji su primali saksagliptin pored terapije metforminom ili kao inicijalna kombinirana terapija, proljev je bio jedini gastrointestinalni neželjeni događaj koji se razvio u ≥ 5% bolesnika u bilo kojoj grupi. Učestalost dijareje bila je 9,9%, 5,8% i 11,2% u grupi saksagliptina 2,5 mg, saksagliptina 5 mg i placebu, odnosno u ispitivanju dodavanja saksagliptina metforminu, učestalost dijareje bila je 6,9% i 7,3% u grupi kombinirane terapije sa saksagliptinom 5 mg i metforminom i grupi za monoterapiju sa metforminom u studiji inicijalne kombinirane terapije metforminom.

Hipoglikemija

Saksagliptin
Podaci o hipoglikemiji kao štetnom događaju prikupljeni su na temelju izvještaja o hipoglikemiji, a istodobno mjerenje koncentracije glukoze nije potrebno. Incidencija hipoglikemije primjenom saksagliptina 2,5 mg, saksagliptina 5 mg i placeba (sve kao monoterapija) bila je 4%, 5,6% i 4,1%, odnosno 7,8%, 5,8% i 5 %, s dodatkom metformina. Incidencija hipoglikemije iznosila je 3,4% u prethodno neliječenih bolesnika koji su uzimali saksagliptin u dozi od 5 mg u kombinaciji sa metforminom, i 4% u bolesnika koji su bili na monoterapiji metforminom.

Reakcije preosjetljivosti

Saksagliptin
U analizi pet združenih studija, neželjeni događaji povezani sa preosjetljivošću (poput urtikarije i edema lica) primijećeni su kod 1,5%, 1,5% i 0,4% pacijenata koji su primali saksagliptin u dozi od 2,5 mg, saksagliptin u dozi 5 mg i placebo, respektivno. Prema riječima istraživača, nijedan od tih fenomena kod pacijenata koji su primali saksagliptin nije zahtijevao hospitalizaciju i nije prijetio životu pacijenata. U ovoj zbirnoj analizi podataka jedan je pacijent koji je primao saksagliptin isključen iz studije zbog razvoja generalizirane urtikarije i edema lica.

Pokazatelji fizioloških funkcija

Saksagliptin
U bolesnika koji su primali saksagliptin kao monoterapiju ili u kombinaciji s metforminom, nisu otkrivene klinički značajne promjene fizioloških funkcija.

Monoterapija

Metformin
U placebo kontroliranim studijama, najčešći neželjeni događaji zabilježeni u> 5% pacijenata koji su primali modificirano otpuštanje metformina i koji su se razvijali češće nego u placebo skupini bili su proljev i mučnina / povraćanje.

Neželjene reakcije saksagliptina u studiji SAVOR

U studiji SAVOR 8240 pacijenata primalo je saksagliptin u dozi od 2,5 mg ili 5 mg jednom dnevno, a 8173 pacijenta su primali placebo.Prosječno trajanje terapije saksagliptinom, bez obzira na prekide u liječenju, bilo je 1,8 godina. U 3698 pacijenata (45%) trajanje terapije saksagliptinom bilo je 2-3 godine. Ukupna učestalost nuspojava u ovoj studiji u grupi bolesnika koji su uzimali saksagliptin (72,5%) bila je uporediva sa učestalošću nuspojava u placebo grupi (72,2%).

Učestalost prekida liječenja zbog neželjenih događaja bila je usporediva u bolesnika koji su uzimali saksagliptin (4,9%) i placebo (5%). SAVOR studija je procijenila učinak saksagliptina na pojavu kardiovaskularnih komplikacija. Dodavanje saksagliptina u terapiju nije pokazalo da povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija (kao što su kardiovaskularni mortalitet, nefatalni infarkt miokarda, nefatalni ishemijski moždani udar) u bolesnika sa T2DM u usporedbi s placebom (RR 1,00, 95% CI 0, 89, 1,12, P Apsolutni broj limfocita

Saksagliptin
Pri korištenju saksagliptina uočeno je prosječno smanjenje apsolutnog broja limfocita ovisno o dozi. Prilikom analize kombiniranih podataka pet ispitivanja od 24 tjedna, placebo kontroliranim ispitivanjima, sa saksagliptinom u dozi od 5 mg i 10 mg primijećeno je prosječno smanjenje od približno 100 i 120 ćelija / μl apsolutnog broja limfocita od početnog prosječnog broja od 2200 stanica / μl, u usporedbi s placebom . Sličan učinak zabilježen je kod uzimanja saksagliptina u dozi od 5 mg u početnoj kombinaciji s metforminom u usporedbi s monoterapijom metforminom. Nije bilo razlike između terapije saksagliptinom od 2,5 mg i placeba. Udio bolesnika kod kojih je broj limfocita bio ≤ 750 ćelija / μl bio je 0,5%, 1,5%, 1,4% i 0,4% u skupinama za liječenje saksagliptinom u dozi od 2,5 mg, u dozi od 5 mg , u dozi od 10 mg, odnosno placeba. Kod većine bolesnika koji su opetovano uzimali saksagliptin, nije opažen povratak, iako je kod nekih bolesnika broj limfocita ponovno smanjen kada su nastavili s terapijom saksagliptinom, što je dovelo do ukidanja saksagliptina. Smanjenje broja limfocita nije bilo praćeno kliničkim manifestacijama.

U istraživanju SAVOR, smanjenje broja limfocita u grupi saksagliptina uočeno je kod 0,5% bolesnika, u grupi sa placebom - u 0,4% bolesnika.

Razlozi smanjenja broja limfocita tijekom terapije saksagliptinom u usporedbi s placebom nisu poznati. U slučaju neuobičajene ili dugotrajne infekcije potrebno je izmjeriti broj limfocita. Učinak saksagliptina na broj limfocita kod pacijenata s abnormalnostima u broju limfocita (na primjer, virus ljudske imunodeficijencije) nije poznat.

Saksagliptin
U šest dvostruko slijepih, kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti i efikasnosti, saksagliptin nije imao klinički značajan ili uzastopni učinak na broj trombocita.

Koncentracija vitamina B12

U kontroliranim kliničkim istraživanjima metformina u trajanju od 29 tjedana, otprilike 7% pacijenata pokazalo je smanjenje seruma ranije od normalnih koncentracija vitamina B12 do subnormalnih vrijednosti bez kliničkih manifestacija. Međutim, takav pad vrlo rijetko prati razvoj anemije i brzo se oporavlja nakon prestanka uzimanja metformina ili dodatnog unosa vitamina B12.

OVERDOSE

Produljena upotreba lijeka u dozama do 80 puta većim od preporučenih nisu opisani simptomi intoksikacije.

U slučaju predoziranja treba koristiti simptomatsku terapiju. Saksagliptin i njegov glavni metabolit izlučuju se hemodijalizom (brzina izlučivanja: 23% doze za 4 sata).

Metformin
Bilo je slučajeva predoziranja metforminom, uključujući uzimanje više od 50 g. Hipoglikemija se razvila u oko 10% slučajeva, ali njegova uzročno-posljedična veza s metforminom nije utvrđena. U 32% slučajeva predoziranja metforminom, pacijenti su imali laktacidozu. Metformin se izlučuje tokom dijalize, dok klirens doseže 170 ml / min.

Interakcija sa drugim lekovima i drugim vrstama interakcije

Metabolizam saksagliptina pretežno posreduje izoencimski sistem citokroma P450 3A4 / 5 (CYP3A4 / 5). Studije in vitro pokazale su da saksagliptin i njegov glavni metabolit ne inhibiraju izoencime CYP1A2, 2A6, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 i 3A4 i ne induciraju izoenzime CYP1A2, 2B6, 2C9 i 3A4. Stoga se ne očekuje učinak saksagliptina na metabolički klirens lijekova u metabolizmu u koje su uključeni ti izoencimi kada se koriste zajedno. Saksagliptin nije značajan inhibitor ili induktor P-gp.

Metformin
Neki lijekovi povećavaju hiperglikemiju (tiazidi i drugi diuretici, glukokortikosteroidi, fenotiazini, pripravci štitnih hormona koji sadrže jod, estrogeni, oralni kontraceptivi, fenitoin, nikotinska kiselina, simpatomimetici, spori blokatori kalcijevih kanala i izoniazid). Prilikom propisivanja ili otkazivanja takvih lijekova pacijentu koji uzima Combogliz Prolong® treba pažljivo nadzirati koncentraciju glukoze u krvi. Stupanj vezanja metformina na proteine ​​krvne plazme je mali, pa je malo vjerovatno da će djelovati na lijekove koji su u najvećoj mjeri vezani na proteine ​​u plazmi, poput salicilata, sulfonamida, kloramfenikola i probenecida (za razliku od derivata sulfonilureje, koji su značajno vezani sa proteinima u serumu).

Induktori izoenzima CYP3A4 / 5

Saksagliptin
Rifampicin značajno smanjuje izloženost saksagliptina bez promene AUC njegovog aktivnog metabolita, 5-hidroksi-saksagliptina. Rifampicin ne utiče na inhibiciju DPP-4 u krvnoj plazmi tokom intervala lečenja od 24 sata.

CYP3A4 / 5 inhibitori izoenzima

Saksagliptin
Diltiazem pojačava učinak saksagliptina ako se koristi zajedno. Povećanje koncentracije saksagliptina u krvnoj plazmi očekuje se primjenom amprenavira, aprepitanta, eritromicina, flukonazola, fosamprenavira, soka grejpa i verapamila, međutim, doza saksagliptina se ne preporučuje.

Ketokonazol značajno povećava koncentraciju saksagliptina u plazmi. Sličan značajan porast koncentracije saksagliptina u krvnoj plazmi očekuje se kada se koriste drugi snažni inhibitori izoenzima CYP3A4 / 5 (na primjer, atazanavir, klaritromicin, indinavir, itrakonazol, nefazodon, nelfinavir, ritonavir, sakvinavir i telitromicin). U kombinaciji s moćnim inhibitorom izoenzima CYP3A4 / 5, dozu saksagliptina treba smanjiti na 2,5 mg.

Metformin
Kationski lijekovi (npr. Amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim ili vankomicin), koji se bubrezima izlučuju glomerularnom filtracijom, teoretski mogu utjecati na metformin, nadmećući se za zajedničke prometne sustave bubrežnih sistema. U istraživanjima interakcije lijeka metformina i cimetidina s jednom i ponovljenom primjenom lijeka primijećeni su metformin i cimetidin prilikom oralnog davanja zdravim dobrovoljcima, s povećanjem maksimalne koncentracije metformina u plazmi i cjelovitoj krvi od 60% i porastom AUC metformina od 40% u plazmi i cijeloj krv. Tokom ispitivanja s jednom dozom lijeka, nije došlo do promjene poluživota. Metformin ne utiče na farmakokinetiku cimetidina. Preporučuje se pažljivo nadzirati pacijente i, ako je potrebno, prilagoditi dozu u bolesnika koji uzimaju kationske lijekove koji se izlučuju kroz proksimalni sustav bubrežnih tubula.

Metformin
U studiji interakcije s jednom dozom lijeka kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, kombinirana primjena metformina i glibenklamida ne utječe na farmakokinetiku ili farmakodinamiku.

Metformin
U studiji interakcije lijekova metformina i furosemida s jednom dozom lijeka, provedeno na zdravim dobrovoljcima, otkriveno je njihovo farmakokinetičko djelovanje. Furosemid povećava Cmax metformina u plazmi i krvi za 22%, a AUC u krvi za 15%, bez značajne promjene bubrežnog klirensa metformina. U kombinaciji s metforminom, Cmax i AUC furosemida smanjuju se za 31% i 12%, a poluživot se smanjuje za 32% bez primjetne promjene bubrežnog klirensa furosemida. Nema podataka o interakciji metformina i furosemida s kombiniranom dugoročnom uporabom.

Metformin
U studiji interakcije lijekova metformina i nifedipina s jednom dozom lijeka, provedene uz sudjelovanje zdravih dobrovoljaca, nifedipin povećava Cmax metformina u plazmi za 20%, a AUC za 9%, te povećava izlučivanje putem bubrega. Tmax i poluvrijeme eliminacije nije se promijenilo. Nifedipin povećava apsorpciju metformina. Metformin praktično nema efekta na farmakokinetiku nifedipina.

Saksagliptin i Metformin
Kombinirana primjena pojedinih doza saksagliptina (100 mg) i metformina (1000 mg) ne utječe značajno na farmakokinetiku saksagliptina ili metformina kod zdravih dobrovoljaca. Nisu provedena posebna farmakokinetička ispitivanja interakcije lijekova primjenom Combogliz Prolong®-a, iako su provedena takva ispitivanja s njegovim pojedinim sastojcima: saksagliptinom i metforminom.

Uticaj drugih lekova na saksagliptin

Glibenklamid: Kombinirana jednokratna primjena saksagliptina (10 mg) i glibenklamida (5 mg), supstrata izoenzima CYP2C9, povećala je Cmax saksagliptina za 8%, ali AUC saksagliptina se nije promijenio.
Pioglitazon: Kombinirana ponovljena primjena saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i pioglitazona (45 mg), supstrata izoenzima CYP2C8 (jak) i CYP3A4 (slab), ne utječe na farmakokinetiku saksagliptina.
Digoksin: Kombinovana ponovljena upotreba saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i digoksina (0,25 mg), supstrata P-glikoproteina, ne utiče na farmakokinetiku saksagliptina.
Simvastatin: Kombinirana ponovljena primjena saksagliptina jednom dnevno (10 mg) i simvastatina (40 mg), supstrata izoenzima CYP3A4 / 5, povećala je Stax saksagliptin za 21%, ali AUC saksagliptina se nije promijenio.
Diltiazem: Kombinovana jednokratna primjena saksagliptina (10 mg) i diltiazema (360 mg produženog oblika doziranja u ravnoteži), umerenog inhibitora CYP3A4 / 5 izoenzima, povećava Stax saksagliptina za 63%, a AUC za 2,1 puta. Ovo je popraćeno odgovarajućim smanjenjem Stax-a i AUC aktivnog metabolita za 44% i 36%, respektivno.
Ketokonazol: Kombinirana primjena jedne doze saksagliptina (100 mg) i ketokonazola (200 mg u ravnoteži svakih 12 sati) povećava Stax i AUC saksagliptina 2,4 i 3,7 puta, respektivno. Ovo je popraćeno odgovarajućim smanjenjem Stax-a i AUC aktivnog metabolita za 96%, odnosno 90%, respektivno.
Rifampicin: Kombinirana primjena pojedinačne doze saksagliptina (5 mg) i rifampicina (600 mg jednom dnevno u ravnoteži) smanjuje Stax i AUC saksagliptina za 53%, odnosno 76%, uz odgovarajuće povećanje Staxa (39%), ali bez značajne promjene AUC-a aktivni metabolit.
Omeprazol: Kombinirana višestruka primjena saksagliptina u dozi od 10 mg jednom dnevno i omeprazola u dozi od 40 mg, supstrata izoenzima CYP2C19 (jak) i izoenzima CYP3A4 (slab), inhibitora izoenzima CYP2C19 i induktora MRP-3, ne utječe na farmakokinetiku saksagliptine.

Aluminijum hidroksid + magnezijum hidroksid + simetikon:
Kombinovana upotreba pojedinačnih doza saksagliptina (10 mg) i suspenzije koja sadrži aluminij hidroksid (2400 mg), magnezijev hidroksid (2400 mg) i simetikon (240 mg) smanjuje Stax saksagliptina za 26%, međutim, AUC saksagliptina se ne mijenja.

Famotidin: Uzimanje pojedinačnih doza saksagliptina (10 mg) 3 sata nakon jedne doze famotidina (40 mg), inhibitora hOCT-1, hOCT-2 i hOCT-3, povećava Cmax saksagliptina za 14%, međutim, AUC saksagliptina se ne mijenja.

Oblik i sastav izdavanja

Oblik doziranja - tablete s modificiranim oslobađanjem, filmom obložene (u kartonskom pakovanju 4 blistera od 7 tableta i upute za uporabu Combolize Prolong, osim za tablete od 1000 + 2,5 mg - 8 blistera od 7 tableta):

  • doziranje 1000 mg + 2,5 mg: kapsula u obliku dvokonske izbočine u obliku kapsule od blijedo do svijetlo žute boje, s plavom tintom s jedne strane napisano je "2,5 / 1000", s druge strane - "4222",
  • doziranje 500 mg + 5 mg: kapsula u obliku dvostruke konveksne boje od svijetlosmeđe do smeđe boje, s plavom tintom na jednoj strani je natpis „5/500“, na drugoj strani - „4221“,
  • doziranje 1000 mg + 5 mg: oblik kapsule, bikonveksni, ružičasti filmski omotač, na jednoj je strani plava tinta s 5 "000 ", s druge strane -" 4223 ".

Aktivne tvari u 1 tableti:

  • metformin hidrohlorid - 1000 mg + saksagliptin - 2,5 mg,
  • metformin hidrohlorid - 500 mg + saksagliptin - 5 mg,
  • metformin hidrohlorid - 1000 mg + saksagliptin - 5 mg.

Sastav na jednoj tableti s modificiranim otpuštanjem, filmom obložen (1000 mg + 2,5 mg / 500 mg + 5 mg / 1000 mg + 5 mg):

  • jezgra tablete: metformin hidrohlorid u smeši sa 0,5% magnezijevog stearata - 1005 / 502,5 / 1005 mg, natrijum karmeloza - 50/50/50 mg, hipromeloza 2208 - 393/358/393 mg, hipromeloza 2910 - 0/10 / 0 mg, magnezijum stearat - 2/1/2 mg, mikrokristalna celuloza - 0/102/0 mg,
  • sloj prvog sloja (zaštitni): bijeli Opadry II (% m / m) - 130,5 / 99 / 130,5 mg (djelomično hidrolizirani polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid - 25%, makrogol 3350 - 20,2% , talk - 14,8%), 1M rastvora hlorovodonične kiseline - do pH 2 ± 0,3,
  • drugi sloj omotača školjke (aktivan): saksagliptin - 2,5 / 5/5 mg, bijeli Opadry II - 20/20/20 mg, 1M rastvor solne kiseline - do pH 2 ± 0,3,
  • tinta za natpis: Opacode plava tinta (% m / m) - 0,03 / 0,03 / 0,03 mg (indigo karmin aluminijumski lak - 16%, šelak

45% u etanolu - 55,4%, butanolu - 15%, propilen glikolu - 10,5%, izopropanolu - 3%, 28% rastvoru amonijum hidroksida - 0,1%).

Treći (kolor) sloj oplate:

  • 1000 + 2,5 mg: Opadry II žuto (% m / m) - 48 mg (djelomično hidrolizirani polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid - 24,25%, makrogol 3350 - 20,2%, talk - 14,8% , žuti oksid željeznog bojila - 0,75%), 1M rastvora hlorovodonične kiseline - do pH 2 ± 0,3,
  • 1000 + 5 mg: Opadry II tan (% m / m) - 33 mg (djelomično hidrolizirani polivinil alkohol - 40%, makrogol 3350 - 20,2%, titanov dioksid - 19,58%, talk - 14,8% , žuta oksid željezna boja - 5%, željezna oksid crvena boja - 0,42%), 1M rastvor solne kiseline - do pH 2 ± 0,3,
  • 500 + 5 mg: Opadry II ružičasti (% m / m) - 48 mg (djelomično hidrolizirani polivinil alkohol - 40%, titanov dioksid - 24,25%, makrogol 3350 - 20,2%, talk - 14,8%, crveni željezo oksid boja - 0,75%), 1M rastvora hlorovodonične kiseline do pH 2 ± 0,3.

POSEBNA UPUTSTVA

Laktacidoza

Laktacidoza je retka, ozbiljna metabolička komplikacija koja se može razviti kao rezultat nakupljanja metformina tokom terapije Combogliz Prolong®-om. S razvojem laktacidoze uslijed upotrebe metformina, njegova koncentracija u krvnoj plazmi prelazi 5 µg / ml.

U bolesnika sa šećernom bolešću laktacidoza se često razvija s teškim zatajenjem bubrega, uključujući zbog urođene bolesti bubrega i nedovoljne bubrežne perfuzije, posebno prilikom uzimanja nekoliko lijekova. U bolesnika sa zatajenjem srca, posebno u bolesnika sa nestabilnom anginom ili akutnim zatajenjem srca i rizikom od hipoperfuzije i hipoksemije, postoji povećan rizik od laktacidoze. Rizik od razvoja laktacidoze raste srazmjerno stepenu bubrežne insuficijencije i dobi pacijenta.

Treba provoditi redovno praćenje bubrežne funkcije kod pacijenata koji uzimaju metformin i treba propisati minimalnu efikasnu dozu metformina. U starijih bolesnika potrebno je nadzirati funkciju bubrega. Metformin se ne smije prepisivati ​​pacijentima starijim od 80 godina ako je oštećena bubrežna funkcija (prema podacima QC-a), jer su ti pacijenti skloniji razvoju laktacidoze.Uz to, terapija metforminom treba odmah prekinuti ako se razviju stanja praćena hipoksemijom, dehidracijom ili sepsom. Budući da zatajenje jetre može značajno ograničiti sposobnost izlučivanja laktata, metformin se ne smije propisivati ​​pacijentima koji imaju kliničke ili laboratorijske znakove jetrene bolesti.

Pojava laktične acidoze često prolazi nezapaženo i prate je nespecifični simptomi, poput slabosti, mialgije, zatajenja disanja, pojačane pospanosti, bolova i nelagode u trbuhu. Može se pojaviti hipotermija, hipotenzija i rezistentna bradiaritmija. Pacijent treba odmah prijaviti sve ove simptome liječniku. Ako se otkriju takvi simptomi, treba prekinuti terapiju metforminom, nadzirati serumske elektrolite, ketonska tijela, glukozu u krvi i, ako je naznačeno, pH u krvi, koncentraciju laktata i koncentraciju metformina u krvi. Gastrointestinalni simptomi koji se razvijaju u kasnoj fazi terapije metforminom mogu biti uzrokovani laktacidozom ili drugom bolešću.

Koncentracija laktata u venskoj plazmi naglo iznad gornjeg normalnog raspona, ali ispod 5 mmol / L kod pacijenata koji uzimaju metformin, može ukazivati ​​na približavanje razvoju laktacidoze, a može biti i zbog drugih uzroka, poput nekompenziranog dijabetesa melitusa, gojaznosti, pretjerane fizičke vrijednosti opterećenje.

Prisutnost laktacidoze treba provjeriti u svih bolesnika sa šećernom bolešću i metaboličkom acidozom bez znakova ketoacidoze (ketonurije i ketonemije).

Laktacidoza zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Ako se kod pacijenta koji uzima metformin utvrdi laktacidoza, treba odmah prestati uzimati lijek i odmah započeti s općim potpornim mjerama. Preporučuje se odmah započeti dijaliza kako bi se ispravila acidoza i izlučio kumulirani metformin.

Kao što znate, alkohol potencira učinak metformina na metabolizam laktata, čime se povećava rizik od laktične acidoze. Ograničite upotrebu alkohola dok uzimate Combogliz Prolong®.

Zatajenje jetre

Primjena Combogliz Prolong® je kontraindicirana u bolesnika s kliničkim i laboratorijskim znacima bolesti jetre zbog rizika od laktacidoze.

Procjena rada bubrega

Prije početka liječenja Combogliz Prolong®-om i najmanje jednom godišnje nakon toga, potrebno je provjeriti rad bubrega. U bolesnika sa sumnjom na oštećenje bubrežne funkcije, bubrežnu funkciju treba češće ocjenjivati ​​i terapiju Combogliz Prolong®-om prekinuti ako se pojave znakovi bubrežne insuficijencije.

Hirurški zahvati

Trebali biste privremeno prestati uzimati Combogliz Prolong® prije bilo kojeg kirurškog zahvata (osim malih postupaka koji nisu povezani sa ograničenjem unosa hrane i tekućine) i ne nastavljati njegovu upotrebu sve dok pacijent ne bude mogao uzimati lijekove unutar i dok se ne potvrdi normalna funkcija bubrezi.

Promjena kliničkog stanja pacijenata s prethodno kontroliranim dijabetesom tipa 2

Kod pacijenta s T2DM, koji je prethodno dobro kontroliran tijekom terapije Combogliz Prolong®-om i koji ima odstupanja u laboratorijskim parametrima ili razvije bolest (posebno u slučaju nejasne dijagnoze), znakove ketoacidoze ili laktacidoze treba odmah ocijeniti. Procjena bi trebala uključivati ​​određivanje elektrolita u krvnom serumu, ketona, glukoze u krvi i, ako je naznačeno, pH u krvi, koncentracije laktata, piruvata i metformina. Ako se razvio bilo koji oblik acidoze, lijek Combogliz Prolong® treba odmah prekinuti i propisati drugi hipoglikemijski lijek.

Upotreba lijekova koji mogu izazvati hipoglikemiju

Saksagliptin
Derivati ​​sulfonilureje i inzulina mogu uzrokovati hipoglikemiju.Stoga, da bi se smanjio rizik od hipoglikemije uz istodobnu upotrebu saksagliptina, možda će biti potrebno smanjenje doze sulfonilureje ili derivata inzulina.
Metformin
Hipoglikemija se ne razvija kod pacijenata koji uzimaju samo metformin na uobičajeni način, ali može se razviti s nedovoljnim unosom ugljikohidrata, kad se aktivna tjelesna aktivnost ne nadoknađuje unosom ugljikohidrata, ili uz istodobnu upotrebu s drugim hipoglikemijskim lijekovima (kao što su sulfonilureja i derivati ​​inzulina) ili alkoholom. Stariji, oslabljeni ili loše hranjeni pacijenti i bolesnici s insuficijencijom nadbubrežne ili hipofize ili alkoholnom intoksikacijom najosjetljiviji su na hipoglikemijske učinke. U starijih ljudi i pacijenata koji uzimaju beta blokatore, dijagnoza hipoglikemije može biti teška.

Istodobna terapija koja utječe na bubrežnu funkciju ili distribuciju metformina

Savjetuje se oprez pri korištenju istodobnih lijekova (poput kationskih lijekova koji se izlučuju izlučivanjem u bubrežnim tubulima), koji mogu utjecati na bubrežnu funkciju, dovesti do značajnih hemodinamičkih promjena ili prekinuti distribuciju metformina (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima“).

Radiološka ispitivanja s intravaskularnom primjenom jodiranih kontrastnih sredstava

Prilikom provođenja radioloških ispitivanja s intravaskularnom primjenom kontrastnih sredstava koja sadrže jod, identificirane su akutne bubrežne disfunkcije, što može biti praćeno razvojem laktacidoze kod pacijenata koji su primali metformin. Pacijenti kojima je zakazana takva studija trebali bi otkazati terapiju Combogliz Prolong® u roku od 48 sati prije izvođenja ovog postupka, suzdržati se od uzimanja lijeka u roku od 48 sati nakon postupka i nastaviti terapiju tek nakon potvrđivanja normalne funkcije bubrega.

Hipoksična stanja

Kardiovaskularni kolaps (šok) bilo kojeg podrijetla, akutno zatajenje srca, akutni infarkt miokarda i druga stanja praćena hipoksijom i laktičnom acidozom mogu uzrokovati prerenalnu azotemiju. S razvojem takvih pojava, potrebno je odmah prekinuti terapiju Combogliz Prolong®-om.

Promjena koncentracije glukoze u krvi

Groznica, trauma, infekcija, operativni zahvati mogu dovesti do promjene koncentracije glukoze u krvi, što smo prethodno uspjeli kontrolirati upotrebom lijeka Combogliz Prolong®. U tim slučajevima može biti potrebno privremeno povlačenje terapije i prebacivanje pacijenta na inzulinsku terapiju. Nakon stabiliziranja koncentracije glukoze u krvi i poboljšanja općeg stanja pacijenta, liječenje Combogliz Prolong® može se nastaviti.

Reakcije preosjetljivosti

Zabilježene su ozbiljne reakcije preosjetljivosti, uključujući anafilaksiju i angioedem tokom postmarketinške upotrebe saksagliptina. Ako se razvije ozbiljna reakcija preosjetljivosti, trebali biste prestati koristiti lijek, procijeniti druge moguće uzroke razvoja pojave i propisati alternativnu terapiju dijabetes melitusa (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije" i "Nuspojave").

Pankreatitis

U upotrebi saksagliptina u periodu stavljanja na tržište, primljeni su spontani izvještaji o slučajevima akutnog pankreatitisa. Pacijente koji uzimaju Combogliz Prolong® treba informirati o karakterističnim simptomima akutnog pankreatitisa: dugotrajnoj, intenzivnoj boli u trbuhu. Ako sumnjate na razvoj pankreatitisa, trebali biste prestati uzimati lijek Combogliz Prolong® (vidjeti odjeljke "S oprezom" i "Nuspojave").
Stopa pankreatitisa u studiji SAVOR, potvrđenoj prema protokolu studije, iznosila je 0,3% u skupinama saksagliptina i placeba u populaciji svih randomiziranih bolesnika.

Stariji pacijenti

Od 16492 pacijenta randomiziranih u studiji SAVOR, 8561 pacijent (51,9%) bio je stariji od 65 godina, a 2330 bolesnika (14,1%) starijih od 75 godina. Od toga, 4290 pacijenata starih 65 i više godina i 1169 pacijenata starih 75 i više godina primalo je saksagliptin. Prema kliničkim studijama, pokazatelji efikasnosti i sigurnosti u bolesnika starijih od 65 godina i 75 godina ne razlikuju se od sličnih pokazatelja kod pacijenata mlađe dobi.

Zatajenje srca

Studija SAVOR zabilježila je porast hospitalizacije zbog zatajenja srca u grupi saksagliptina u usporedbi s placebo skupinom, iako uzročno-posljedična veza nije utvrđena. Treba koristiti oprez pri korištenju Combogliz Prolong®-a kod pacijenata sa faktorima rizika za zatajenje srca, poput anamneze umerenog ili ozbiljnog zatajenja bubrega. Pacijente treba obavijestiti o karakterističnim simptomima srčane insuficijencije i potrebi da se ti simptomi odmah prijave (vidjeti Farmakodinamika, klinička efikasnost i sigurnost).

Artralgija

Post-marketinška izvješća opisuju bol u zglobovima, uključujući jaku bol, kada se koriste inhibitori DPP-4. U bolesnika je opaženo ublažavanje simptoma nakon prestanka uzimanja lijeka, a kod pojedinih bolesnika uočen je ponovni simptom prilikom ponovne primjene istog ili drugog inhibitora DPP-4. Pojava simptoma nakon početka upotrebe lijeka može biti brza ili uočena na pozadini dugoročne terapije. S razvojem jake bolove u zglobovima treba procijeniti prikladnost nastavka lijeka u svakom pojedinačnom slučaju (vidjeti dio „Nuspojave“).

UTICAJ NA SPOSOBNOST VOŽNJE VOZILA I RAD SA MEHANIZMIMA

Ispitivanja učinka saksagliptina na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima nisu provedena. Imajte na umu da saksagliptin može izazvati glavobolju.

Farmakodinamika

Combogliz Prolong kombinira dva hipoglikemijska sredstva s međusobno komplementarnim mehanizmom djelovanja usmjerenim na poboljšanje kontrole glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2 (šećerna bolest tipa 2): saksagliptin, inhibitor DPP-4 (dipeptidil peptidaza 4) i metformin, koji pripada klasi biguanides.

Saksagliptin

Iz tankog crijeva, kao odgovor na unos hrane, u krvotok se oslobađaju hormoni, incretini, poput GLP-1 (glukagon nalik peptidu-1) i HIP (inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi).

Hormoni-inkreti potiču oslobađanje inzulina iz beta ćelija gušterače, što ovisi o koncentraciji glukoze u krvi, ali oni se nekoliko minuta inaktiviraju enzimom DPP-4. Djelovanje GLP-1 usmjereno je i na smanjenje lučenja glukagona u alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Koncentracija GLP-1 kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 je smanjena, ali odgovor inzulina na GLP-1 je sačuvan. Saksagliptin, kao konkurentni inhibitor DPP-4, smanjuje inaktivaciju hormona inkreta, na taj način povećavajući njihovu koncentraciju u krvotoku i dovodi do smanjenja koncentracije glukoze i na prazan stomak i nakon jela.

Metformin je hipoglikemijski lijek koji poboljšava toleranciju na glukozu kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 (snižavanjem bazne i postprandijalne koncentracije glukoze).

Klinička efikasnost metformina je da smanji proizvodnju glukoze u jetri, da oslabi apsorpciju glukoze u crevima i poveća osjetljivost na inzulin (povećava se periferna apsorpcija i iskorištavanje glukoze).

Metformin, za razliku od preparata sa sulfonilurejom, ne izaziva hiperinzulinemiju i hipoglikemiju kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ili kod zdravih ljudi (izuzetak su posebne situacije). Izlučivanje inzulina tijekom terapije metforminom ne mijenja se, iako može doći do smanjenja koncentracije inzulina na prazan stomak i kao odgovor na obrok tokom dana.

OBRAZAC IZDAVANJA

1000 filmom modificiranih obloženih tableta

7 tableta po blisteru od aluminijske folije, 4 ili 8 blistera sa uputstvima

za upotrebu u kartonskoj kutiji sa kontrolom prvog otvora.

500 mg + 5 mg filmom obloženih tableta
7 tableta po blisteru napravljena od aluminijske folije, 4 blistera s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji s kontrolom prvog otvora.

1000 mg + 5 mg filmom obloženih tableta
7 tableta po blisteru napravljena od aluminijske folije, 4 blistera s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji s kontrolom prvog otvora.

Na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Čuvati van dohvata dece.

PROIZVOĐAČ, PUNJAČ (PRIMARNO PAKOVANJE), PAKER (SEKUNDARNI (POTROŠAČ) PAKOVANJE)), IZDAVAJTE KONTROLU KVALITETA

AstraZeneca Pharmaceuticals LP, SAD
4601 Highway 62 East, Mount Vernon, Indiana, 47620, Sjedinjene Američke države
AstraZeneca Pharmaceuticals LP, SAD
4601 Highway 62 East, Mount Vernon, Indiana, 47620, Sjedinjene Američke države

Naziv, adresa organizacije koju je ovlaštio vlasnik ili vlasnik potvrde o registraciji lijeka za medicinsku upotrebu za prihvatanje zahtjeva potrošača:

Predstavništvo kompanije AstraZeneca UK Limited iz Velike Britanije u Moskvi i AstraZeneca Pharmaceuticals LLC
125284 Moskva, st. Trčanje, 3, str. 1.

Farmakološke karakteristike lijeka

Combogliz Prolong je fiksna kombinacija saksagliptina i metformina, koja lekarima i dijabetičarima pruža nove mogućnosti za kontrolu njihovog glikemijskog profila.

Combogliz Prolong: upute za upotrebu

Liječnik odabire raspored primjene i doziranje pojedinačno, uzimajući u obzir pokazatelje glukometra, opće zdravstveno stanje, starost dijabetičara, pojedinačnu reakciju na tablete. Općenito, uputa daje takve preporuke.

Produljeni lijek obično se uzima 1 r. / Dan. istovremeno.

Tabletu pijte ujutro ili uveče, bez mljevenja. Za formulacije s modificiranim oslobađanjem, integritet ljuske igra posebnu ulogu.

Doziranje je individualno, kao početna monoterapija može biti 1 tableta (500 mg metformina + 2,5 mg saksagliptina), ako se ne može postići potpuna glikemijska kontrola, doza se povećava na 2 tablete (1000 mg metformina + 5 mg saksagliptina).

Uz istodobnu upotrebu lijekova za liječenje popratnih bolesti, potrebno je uzeti u obzir rezultate njihove interakcije. Konkretno, uz istodobnu primjenu inhibitora CYP3A4 / 5 izoenzima (Indinavir, Ketokonazol, Nefazodon, Itrakonazol, Atazanavir) propisana je minimalna doza saksagliptina - 2,5 mg.

Lijekovi na bazi metformina s produljenim djelovanjem neželjenih efekata u obliku dispeptičkih poremećaja mnogo su manji od analoga sa brzim otpuštanjem. Tako da se tijelo prilagođava novim uvjetima, to je apsolutno bezbolno za probavni trakt, Titriranje doze treba provoditi postepeno, svaka 2 tjedna.

Bilo kakve promjene životnog stila moraju se uzeti u obzir prilikom ispravljanja normi lijekova, tako da je važno pravovremeno obavijestiti liječnika o njima.

Analozi Kombiglyce Prolong

Za Combogliz Prolong analog s istim setom aktivnih sastojaka može biti Comboglis XR, koji se proizvodi u Italiji i Velikoj Britaniji. Cijena analoga je od 1650 rubalja. (28 tableta od 1000 mg metformina i 2,5 mg saksagliptina).

Kombinovani terapeutski efekti Avandamet, Yanumet, Glimecomb, GalvusMet i Bagomet plus imaju sličan terapeutski efekat.

Propisujte lijekove na bazi jedne aktivne komponente kao što su Glyformin Prolong, Glucofage, Metadiene, Sofamet, Diaformin Od, Ongliza, Matospanin, Metfogamma, Siofora.

Kome je prikazan lijek

Combogliz prolong propisan je dijabetesu tipa 2 radi normalizacije kontrole glikemije kao dodatak prehrani sa malo ugljikohidrata i adekvatnoj fizičkoj aktivnosti ako izmjena načina života ne daje željene rezultate i kombinacija saksagliptina i metformina je pogodna za pacijenta.

Apsolutne i relativne kontraindikacije

Čak i lijek visokog stupnja sigurnosti, koji je Combogliz Prolong, nije propisan za pojedinačnu netoleranciju i preosjetljivost na sastojke formule.

  1. Lijek nije prikazan trudnicama i dojiljama (oni se privremeno prenose na inzulin), zbog nedostatka dovoljne baze dokaza za njegovu djelotvornost nije propisan djeci.
  2. Lijek nije prikladan za dijabetičare s 1. vrstom bolesti.
  3. Kod bubrežnih disfunkcija, kao i stanja koja ih izazivaju, lijek se također ne propisuje.
  4. Ne koristite lijekove za liječenje pacijenata s patologijama koje izazivaju izgladnjivanje tkiva kisikom.
  5. Uz ketoacidozu (dijabetički oblik) sa ili bez kome, lijek se privremeno ne uzima.
  6. Pilule se otkazuju tokom operacija, sa teškim povredama, velikim opekotinama. Rendgenski pregled s markerima koji sadrže jod kod dijabetičara može oštetiti bubrege, pa se pretvara i u inzulin. Ukupno, terapija inzulinom je indicirana 48 sati prije i 48 sati nakon postupaka, posebno sve ovisi o stanju bubrega i općenitoj dobrobiti pacijenta.
  7. Patologije jetre, laktacidoza i ovisnost o alkoholu također su na listi kontraindikacija. Ne možete propisati lijek pacijentima s genetskom intolerancijom na galaktozu.



Posebnu pažnju treba obratiti na dijabetičare zrele dobi, naročito s pothranom, pankreatitisom i neadekvatnom fizičkom aktivnošću koja može izazvati hipoglikemiju.

Mogući neželjeni efekti i predoziranje

Saksagliptin sa različitim stepenom verovatnoće može da izazove stanja:

  • Sinusitis
  • Gastroenteritis
  • Oticanje na licu,
  • Pankreatitis
  • Urtikarija.

Laboratorijske studije pokazale su smanjenje apsorpcije vitamina B12 kod dugotrajne upotrebe lijeka, kao i smanjenje broja limfocita. Slučajevi predoziranja su pojedinačni, češće se javljaju kod dugotrajne primjene saksagliptina. Lijek ne izaziva intoksikaciju, s viškom lijeka je hemodijaliza djelotvorna. Paralelno se provodi i simptomatsko liječenje.

Predoziranje metforminom je češće, najopasnija komplikacija je laktacidoza.. Stanje možete prepoznati po sljedećim znakovima:

  1. Slom
  2. Kratkoća daha
  3. Bol u trbuhu
  4. Nizak krvni pritisak
  5. Hipotermija,
  6. Mišični grčevi
  7. Poremećaj srčanog ritma.


U teškoj situaciji razvija se oslabljena svijest, nesvjestica, prekoma i koma. Žrtvi je potrebna hitna hospitalizacija, bez adekvatne medicinske njege može umrijeti. Višak metformina uklanja se i hemodijalizom, važno je uzeti u obzir da klirens kreatinina dostiže 170 ml / min.

Što preciznije dijabetičar ispunjava sve preporuke liječnika, to je manji rizik od ozbiljnih komplikacija. U slučaju dugotrajnog Combogliz-a, nije teško pratiti raspored uzimanja lijeka.

Mogućnosti interakcije s drugim lijekovima

Prilikom razvijanja režima liječenja lijekom Combogliz Prolong važno je upozoriti endokrinologa na sve lijekove koje dijabetičar uzima za liječenje pratećih bolesti. Neki od njih mogu poboljšati sposobnosti Comboglize-a za smanjivanje šećera, druge inhibiraju njegove funkcije.

Općenito, možete se kretati po tabeli.

Pojačanje hiperglikemijskog efekta

Rifampicin, pioglitazon, magnezijum i aluminijum hidroksid / simeticonGCS, diuretici, nikotinska kiselina

hormoni štitnjače, izoniazid, simpatomimetici, fenotiazini, estrogeni, fenitoin, blokatori kalcijevih kanala

Provociraju hipoglikemijska stanja

Amprenavir, Diltiazem, Eritromicin, Flukonazol, Aprepitant, Verapamil, sok grejpfruta, Ketokonazol, sulfonilurea, Glibenklamid, Ketokonazol, izoencimi CYP3A 4/5, FamotidinKationski lijekovi, Furosemid, lijekovi na bazi etanola, Nifedipin

Amprenavir, Diltiazem, Eritromicin, Flukonazol, Aprepitant, Verapamil, sok grejpfruta, Ketokonazol, sulfonilurea, Glibenklamid, Ketokonazol, izoencimi CYP3A 4/5, Famotidin
Kationski lijekovi, Furosemid, lijekovi na bazi etanola, Nifedipin

Očito je da eksperimenti sa samo dijagnosticiranjem i samo liječenjem Combogliz Prolongom mogu imati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Combogliz Prolong: recenzije dijabetičara

Ljekari koji prate efikasnost liječenja lijekom Combogliz Prolong primjećuju njegovu jedinstvenost, a dijabetičari također nemaju sumnje u njegove mogućnosti.

Kompletno upravljanje dijabetesom zahtijeva integrirani pristup: frakcijska prehrana s malo ugljikohidrata, svakodnevno praćenje očitanja glukometra, odgovarajuća tjelesna aktivnost i podrška lijekovima. Samo u ovoj kombinaciji možemo računati na 100% -tni učinak Combogliz Prolong-a.

U videu profesor-endokrinolog A. S. Ametov govori o modernim principima liječenja dijabetesa tipa 2.

Farmakokinetika

Bioekvivalenciju i utjecaj hrane na kombinaciju aktivnih tvari Comboglize Prolong karakterizirali su pacijenti koji su slijedili niskokaloričnu dijetu koja je osigurala 324 kcal sastavom hrane i sadržavala: proteine ​​- 11,1%, masti - 10,5%, ugljikohidrate - 78,4%. Pod ovim prehrambenim uvjetima, kod zdravih ispitanika, prema rezultatima istraživanja, otkrivena je bioekvivalencija farmakokinetike kombinacije metformin + saksagliptin u tabletama i pojedinačnim tabletama s modificiranim oslobađanjem saksagliptina i metformina u sličnim dozama.

Posebne kliničke situacije

Ne preporučuje se upotreba Combogliz Prolong-a sa oštećenjem bubrega i oštećenjem funkcije jetre.

U bolesnika starijih od 65 do 80 godina nisu utvrđene klinički značajne razlike u farmakokinetikama saksagliptina u poređenju s pacijentima mlađe dobi (18-40 godina), pa prilagođavanje doze kod starijih bolesnika nije potrebno. Međutim, treba uzeti u obzir da je kod ove kategorije pacijenata smanjenje bubrežne funkcije vjerovatnije. U bilo kojoj dobi nije potrebno propisivati ​​Combogliz Prolong sve dok se ne potvrdi normalna funkcija bubrega.

Pacijentima starijim od 80 godina kontraindicirano je uzimanje lijeka, osim ako se mjerenjem klirensa kreatinina potvrdi normalna bubrežna funkcija.

Ispitivanja farmakokinetike aktivnih supstanci Comboglyz Prolong kod djece nisu provedena.

Nuspojave na saksagliptin zabilježene u studiji SAVOR

Udio bolesnika koji su razvili tešku hipoglikemiju tijekom liječenja (hipoglikemija, za koju je potrebna pomoć trećih osoba) bio je veći u skupini saksagliptina u usporedbi s placebom skupinom.

Povišeni rizik od razvoja hipoglikemije uopšte, kao i jake hipoglikemije u grupi saksagliptina, uglavnom je primećen kod pacijenata koji su primali preparate sulfoniluree, ali ne i kod pacijenata koji su kao glavnu terapiju primali metformin ili inzulin.

Ukupno, povećan rizik od hipoglikemije, kao i teške hipoglikemije, uglavnom se primjećuje kod pacijenata s osnovnim glikoliranim hemoglobinom (HbAlc) manjim od 7%.

Post-marketinška aplikacija

Tijekom postmarketinškog praćenja zabilježen je razvoj sljedećih nuspojava: akutni pankreatitis, reakcije preosjetljivosti (uključujući anafilaksiju, angioedem, osip i urtikariju) i artralgija. Pouzdano je nemoguće procijeniti učestalost razvoja ovih pojava.

Uz primjenu saksagliptina, primjećuje se prosječno smanjenje apsolutnog broja limfocita ovisno o dozi.U većini slučajeva, uz opetovanu upotrebu saksagliptina, nije zabilježen relaps, iako se kod nekih pacijenata broj limfocita ponovno smanjio nakon nastavka terapije saksagliptinom, što je dovelo do prekida lijeka. Smanjenje broja limfocita nije praćeno kliničkim manifestacijama. Uzroci ovog kršenja nisu poznati. U slučaju dugotrajne ili neobične infekcije potrebno je izmjeriti broj limfocita. Učinak saksagliptina na broj limfocita u bolesnika s abnormalnostima u njihovom broju (uključujući virus humane imunodeficijencije) nije poznat.

U kliničkim studijama metformina, otprilike 7% pacijenata pokazalo je smanjenje serumskih koncentracija vitamina B12 (prethodno normalne) do subnormalnih vrijednosti koje nisu popraćene kliničkim manifestacijama. Štoviše, takav pad razvoja anemije prati se vrlo rijetko, nakon ukidanja metformina ili dodatnog unosa vitamina B12 brzo se oporavio.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Kontraindikacije za upotrebu Comboglize Prolong-a sa strane bubrežne funkcije:

  • oštećena bubrežna funkcija (serumski kreatinin: muškarci ≥ 1,5 mg / dl, žene ≥1,4 mg / dl ili smanjeni klirens kreatinina), uključujući one povezane sa septikemijom, akutnim infarktom miokarda, akutnim kardiovaskularnim zatajenjem (šok) ,
  • akutne bolesti, pri kojima postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije.

Ostavite Svoj Komentar