Dijabetes melitus

"Jedan od glavnih uzroka smrti od dijabetesa tipa 1 je dijabetička ketoacidoza. Prema studiji koja je sprovedena u sklopu humanitarnog programa Alpha Endo, više od polovine djece u ruskim regijama postavi dijagnozu ketoacidozu kad joj je postavljena dijagnoza. Ketoacidoza je po život opasno stanje, kada se zbog nedostatka inzulina naglo povećava ne samo sadržaj šećera u krvi, već i ketonska tijela, drugim riječima aceton, "kaže Anna Karpushkina, dr. Med., Voditeljica alfe Endo. "

  • • količina urina raste, postaje gotovo bezbojna kao voda i ljepljiva je zbog prisutnosti šećera u njoj,
  • • postoji jaka žeđ,
  • • uprkos povećanom apetitu, težina deteta se smanjuje,
  • • brz umor,
  • • smanjeno trajanje pažnje,
  • • svrbež ili suva koža,
  • • mučnina i povraćanje.

Dijabetes sa medenom mesecom

Dijabetes tipa 1 jedinstvena je bolest ove vrste. Mnogo je kroničnih oboljenja povezanih s prehrambenim ograničenjima i cjeloživotnim lijekovima. Razlika između dijabetesa leži u činjenici da osoba ide daleko izvan uobičajenih granica standardnog ponašanja pacijenata: samo poštovanje medicinskih recepata nije dovoljno, morate naučiti kako samostalno upravljati cijelim sustavom svog tijela. Doktor, naravno, ostaje neosporni autoritet i glavni stručnjak, no najveći dio posla i odgovornosti bit će koncentriran u rukama pacijenta. Dijabetes se ne može izliječiti, ali može se uspješno kontrolirati.

U korist pacijenata, tehnologije rade - moderni sustavi praćenja (kada se podaci s brojila prenose na mobilni uređaj), pumpe - uređaji za automatsko davanje inzulina, informacije s kojih se putem razvoja telemedicine mogu prenijeti liječniku. Prema statističkim podacima, broj bolesne djece i adolescenata koji su na pumpnoj terapiji u našoj zemlji iznosi oko 9 hiljada ljudi. U Rusiji se pumpe instaliraju besplatno, na teret saveznog budžeta u okviru visokotehnološkog programa medicinske njege i na teret regionalnog budžeta.

Psihološka podrška

"Psiholozi obučeni za interakciju s pacijentima koji imaju dijabetes rade u 20 regija Rusije. Na primjer, u svakom okrugu Moskve u institucijama gradskog psihološkog i pedagoškog centra postoje profesionalni psiholozi koji su dobro upućeni u liječenje dijabetesa kod djece koja su spremna pomoći porodicama. u postavljanju dijagnoze, prevladavanju depresije, poboljšanju raspoloženja i samopouzdanja. Važno je napomenuti da je ova pomoć apsolutno besplatna za porodicu, kao i medicinsku njegu ", rekla je Anna arpushkina, MD Voditeljica dobrotvornog programa Alfa Endo.

O budućnosti

"Nisam prorok, ali obećavaju se dva smjera - stvaranje pumpe zatvorenog ciklusa koja može postati tehnički analog gušterače i matičnih stanica koje mogu početi sintetizirati inzulin. Mislim da će se prijelom dijabetesa dogoditi u sljedećih 10 godina", kaže Joseph Wolfsdorf, šef endokrinologije, Bostonski dječji medicinski centar, profesor pedijatrije na Harvard univerzitetu.

Uloga gušterače

Gušterača pomaže probavljanju hrane, zahvaljujući izlučenim enzimima, i također proizvodi inzulin kako bi stanice tijela mogle pravilno upotrebljavati svoj glavni izvor energije - glukozu.

Kod dijabetesa tipa 1 pogođene su beta ćelije gušterače koje proizvode inzulin. I na kraju, željezo gubi sposobnost proizvodnje ovog vitalnog hormona.

Kod dijabetesa tipa 2, gušterača i dalje može proizvesti nešto inzulina, ali to nije dovoljno da tijelo pravilno funkcionira.

Pravilno doziranje inzulina je vrlo važno za održavanje razine glukoze u krvi u sigurnom rasponu.

Za dijabetes karakterizira kronični tijek i kršenje svih vrsta metabolizma: ugljikohidrata, masti, bjelančevina, mineralnih i vodenih soli. Otprilike 20% bolesnika sa šećernom bolešću razvije zatajenje bubrega.

Umjetna gušterača

Od juna 2017. postoje napredni uređaji, na primjer, umjetni gušterača (kombinacija inzulinske pumpe i kontinuiranog sistema praćenja šećera u krvi), koji uvelike pomaže osobama oboljelim od dijabetesa tipa 1 da upravljaju svojim stanjem i olakšavaju im život. Ovaj uređaj automatski provjerava vaš šećer u krvi i po potrebi oslobađa pravu količinu inzulina. Uređaj radi zajedno sa pametnim telefonom ili tabletom. Danas postoji samo jedna vrsta umjetnog gušterače, a zove se "hibridni sistem". Uključuje senzor pričvršćen na tijelo za mjerenje glukoze svakih 5 minuta, kao i inzulinsku pumpu koja automatski ubrizgava inzulin kroz unaprijed postavljeni kateter.

Budući da je sistem hibridan, nije u potpunosti automatiziran. To znači da pacijent mora ručno potvrditi primijenjenu dozu inzulina. Stoga u 2017. godini istraživači proučavaju potpuno zatvorene sustave davanja inzulina kako bi osigurali da se primjenjuje ispravna doza hormona bez potrebe za intervencijom korisnika.

2019: Kapital o smrti: cijena inzulina u Sjedinjenim Državama udvostručila se

Krajem siječnja 2019. neprofitni HCCI Institut za procjenu medicinskih troškova objavio je izvještaj prema kojem se troškovi inzulina za liječenje dijabetesa tipa 1 u Sjedinjenim Državama gotovo udvostručuju u petogodišnjem razdoblju od 2012. do 2016., što opravdava proteste stanovništva zbog rasta cijena lijekova. .

Prema izvještaju, u 2012. prosječna osoba s dijabetesom tipa 1 trošila je 2.864 dolara godišnje na liječenje, dok je u 2016. godišnji trošak inzulina porastao na 5.705 dolara.Ti podaci predstavljaju ukupni iznos koji su platili pacijent i njegov osiguratelj za lijekovima i ne odražavaju popuste plaćene kasnije.

Rast troškova inzulina uzrokuje neke pacijente da ugroze vlastito zdravlje. Počinju ograničavati upotrebu vitalnih lijekova jer si ne mogu priuštiti troškove inzulina. Pacijenti i članovi njihovih porodica protestirali su nekoliko puta pod prozorima sjedišta proizvođača inzulina.

Prema izvještaju HCCI, do skoka potrošnje došlo je zbog većih cijena inzulina uopće i puštanja skupljih lijekova od proizvođača. Prosječni dnevni unos inzulina tijekom istog petogodišnjeg razdoblja povećan je za samo 3%, a novi lijekovi ne pružaju posebne beneficije i čine samo mali dio ukupne potrošnje. Istodobno, cijene se mijenjaju i za nove i za stare lijekove - isti lijek košta dvostruko više u 2016. u odnosu na 2012. godinu.

Proizvođači lijekova su opravdani činjenicom da periodično trebaju povećati cijenu lijekova u Sjedinjenim Državama kako bi nadoknadili značajne popuste koji im pomažu da uđu na tržište osiguranja. U 2017-2018 glavni farmaceutski proizvođači započeli su suzbijati godišnje povećanje cijena lijekova na recept pod sve većim pritiskom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kongresa.

Pokrenuo je prvi svjetski autonomni sistem za dijagnosticiranje dijabetesa

U srpnju 2018. Sjedinjene Države pokrenule su prvi svjetski autonomni dijagnostički sustav temeljen na AI kako bi otkrio dijabetičku retinopatiju, ozbiljnu komplikaciju šećerne bolesti koja bez pravilnog praćenja i liječenja može dovesti do potpunog gubitka vida. Programer za sistem, kompanija IDx, razvila je vlastiti algoritam za dijagnosticiranje retinopatije kod odraslih starijih od 22 godine sa dijabetes melitusom iz slika fundusa. Univerzitet u Ajovi bio je prva američka zdravstvena organizacija koja je uvela tehnologiju u kliničku praksu. Više detalja možete pronaći ovdje.

2017: 45% Rusa koji su u riziku da obole od dijabetesa u narednih 10 godina

Istraživači s Medicinskog genetičkog centra Genotek analizirali su rezultate 2.500 DNK testova i otkrili da 40% Rusa ima rizičnu verziju gena TCF7L2, koji povećava njihovu osjetljivost na dijabetes tipa 2 za 1,5 puta - genotipu CT. U dodatnih 5% pronađena je rizična verzija istog gena koja povećava predispoziciju za bolest 2,5 puta - TT genotipa. U kombinaciji sa indeksom tjelesne mase većim od 25, CT genotip povećava vjerovatnoću da će se bolest razviti najmanje 2,5 puta, a TT genotip - najmanje 4 puta. Prema statistici, od 2500 istraživanih Rusa, povećani indeks tjelesne mase ima više od 30%. Za istraživanje smo koristili rezultate DNK testova na muškarcima i ženama uzrasta od 18 do 60 godina.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, prag za pojavu dijabetesa tipa 2 pao je na 30 godina. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će dijabetes biti sedmi vodeći uzrok smrti do 2030. godine. Prema WHO, u 2015. godini je u Rusiji registrovano 4,5 miliona pacijenata s dijagnozom dijabetesa tipa 2, s tim da se svake godine njihov broj poveća za 3-5%, u posljednjih 10 godina broj oboljelih se povećao za 2,2 milijuna ljudi. Liječnici smatraju da je službena statistika vrlo niska, jer mnogi pacijenti ne traže pomoć ili se prekasno obraćaju. Prema predviđanjima Instituta za dijabetes endokrinološkog istraživačkog centra Federalne budžetske institucije, stvarna prevalenca dijabetesa tipa 2 u Rusiji je 3-4 puta veća od službenih podataka, odnosno, oko 10-12 miliona ljudi.

Omjer doprinosa genetskih čimbenika i faktora načina života, prema procjeni stručnjaka Instituta za dijabetes, iznosi 90% do 10%, no predispozicija za razvoj dijabetesa tipa II nikada se ne može ostvariti ispravnim pristupom prevenciji bolesti. Da bi se odredile preventivne mjere, potrebno je izračunati koliko se povećava genetski rizik i kako na njega utječu životni faktori. Najvažniji faktor života u slučaju dijabetesa je prekomjerna težina, stoga je važno dodati indeks tjelesne mase (BMI) na rezultate genetske analize kako bi se izračunali pojedinačni rizici. Da biste saznali indeks tjelesne mase, potrebno je podijeliti težinu osobe u kilogramima s njegovom visinom u metrima, na kvadrat, a zatim podjeliti težinu prema rezultatu. Vjerovatnoća dijabetesa povećava se za 1,6 puta s BMI od 25-30, što se u medicini smatra prekomjernom težinom. S BMI od 30-35, vjerovatnoća za razvoj bolesti povećava se 3 puta, sa 35-40 - 6 puta, a s BMI iznad 40 - 11 puta.

`DNK test je potreban da biste utvrdili u kojoj se mjeri problem tiče vas. Prisutnost genetskih markera koji povećavaju rizik od razvoja dijabetesa za 1,5 puta i prisustvo markera koji ga povećavaju za 2,5 puta različit je stupanj rizika i mjere prevencije koje se razlikuju u naporima. Ako se tome doda i povećan indeks tjelesne mase, vjerojatnost se povećava najmanje 1,6 puta. Bit će dovoljno da se neko odrekne kasne večere ili deserta, a za nekoga će prevencija biti ozbiljna mjera koja u potpunosti mijenja način života. Ova je studija usmjerena na skretanje pažnje na problem dijabetesa u Rusiji i razvoj individualnih preventivnih mjera na temelju karakteristika genoma`, komentirao je genetičar vijesti, generalni direktor Medicinsko-genetskog centra Genotek Genetek, Valery Ilyinsky.

`Ljudski se DNK s vremenom ne mijenja, već o trendovima od kojih ovisi naš životni stil. Uz prevladavanje brze hrane i hrane s visokim šećerom, uz rastući problem niske tjelesne aktivnosti dijabetes kao bolest postaje sve mlađi. Već ljekari kažu da je ranije dijagnosticiran u starijih od 60 godina, ali sada se sve češće otkriva i kod pacijenata u dobi od 30-35 godina. Razlog je genetska predispozicija pogoršana nezdravim načinom života ', kaže Marina Stepkovskaya, dr. Med., Liječnica opće prakse u Medicinsko genetičkom centru Genotek.

Šta je dijabetes?

Šećerna bolest (DM) je hronična bolest koja se razvija kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može učinkovito iskoristiti proizvedeni inzulin.

Insulin je hormon koji reguliše šećer u krvi. Ukupni rezultat nekontrolirane dijabetesa je hiperglikemija, odnosno povećana razina glukoze (šećera) u krvi, što s vremenom dovodi do ozbiljnog oštećenja mnogih tjelesnih sistema.

Dijabetes melitus uzrokuje oštećenje srca, krvnih žila, očiju, bubrega i živčanog sistema. Poznato je da razvoju dijabetesa tipa 2 u pravilu prethodi promjena u tijelu, u medicini koja se zove predijabetes.

Znakovi dijabetesa

REALNOST

Dijabetes melitus je hronična bolest koja se javlja kada gušterača ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili kada tijelo ne može u potpunosti iskoristiti inzulin koji proizvodi za svoje potrebe.

To je inzulin koji održava normalnu razinu glukoze (šećera) u krvi. Zbog nedostatka inzulina raste razina šećera u krvi, razvija se hiperglikemija. Ako se povišena razina glukoze ne popravi dugo uz pomoć lijekova, nastaju različite komplikacije, uključujući sljepoću ili zatajenje bubrega. Svaki drugi pacijent s dijabetesom s vremenom razvije infarkt miokarda ili ishemijski moždani udar.

Uz dobro zdravlje, ne možete mjeriti nivo glukoze u krvi.

Pogledajte video: DIABETES MELLITUS secerna bolest - Dr Ljiljana Ljuboja (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar