Pregled Accu-Chek Performa Nano mjerača glukoze

Da bi održali zdravlje i spriječili komplikacije, dijabetičari moraju redovno pratiti nivo glukoze u krvi. To možete učiniti kod kuće pomoću posebnog uređaja. Jedan od modernih uređaja je Accu-Chek Performa glukometr (Accu Chek Performa).

Karakteristike

Uređaj njemačke kompanije Roche objedinjuje preciznost, kompaktnu veličinu, moderan dizajn i jednostavnost upotrebe. Glukometar Accu Chek Perform koriste pacijenti, specijalisti medicinskih ustanova i ljekari hitne pomoći.

  • težina - 59 g
  • dimenzije - 94 × 52 × 21 mm,
  • broj spremljenih rezultata - 500,
  • vrijeme čekanja - 5 sekundi,
  • zapremina krvi za analizu - 0,6 μl,
  • litijumska baterija: tip CR 2032, dizajniran za 2000 merenja,
  • kodiranje je automatsko.

Princip rada

Kapilarna krv uzima se za analizu. Posebni Accu Chek Softclix mehanizam omogućava kontrolu dubine uboda. Uzorkovanje krvi je brzo i potpuno bezbolno. Osigurano je kontrolno rješenje od 2 razine: niska i visoka glukoza. Potrebno je provjeriti ispravan rad brojila ili odrediti točnost pokazatelja. Provjera se mora izvršiti nakon zamjene baterije, nakon primitka sumnjivog rezultata ili upotrebe novog pakiranja test traka.

Prednosti

Veliki ekran. Brojilo je opremljeno velikim zaslonom visokog kontrasta s velikim brojevima. Rezultat je jasno vidljiv čak i pacijentima sa oštećenjem vida. Tijelo je izrađeno od plastike visoke čvrstoće. Podloga je sjajna. Upravljanje se vrši pomoću 2 velika gumba smještena na glavnoj ploči.

Kompaktnost. Spolja podsjeća na privjesak za ključeve alarma. Lako se uklapa u torbu, džep ili dječji ruksak.

Automatsko isključivanje. Uređaj prestaje raditi 2 minute nakon analize. Pomoću bežičnog infracrvenog porta, podaci brojila mogu se sinkronizirati s računarom. Može pratiti prosjeke 1, 2 i 4 sedmice.

Dodatne funkcije. Uređaj je opremljen nekim dodatnim funkcijama, na primjer podsjetnik o potrebi provođenja analize. Podesite do 4 položaja upozorenja. Alarm se oglasi 3 puta svaka 2 minuta. Takođe u podešavanjima možete postaviti kritičnu razinu glukoze u krvi. Zahvaljujući tome, glukometar upozorava na moguću hipoglikemiju.

Potpuno opremljen. Instrument, uređaj za probijanje i lancete uključeni su u standardni paket. Uključen je i kofer za pohranu.

Razlike između Accu Chek Performa i Nano Performa

Roche je lansirao Accu-Chek liniju glukometra (Accu Chek). Sadrži 6 uređaja, razvijenih na temelju različitih principa rada. Uobičajeno, uređaji mjere nivo glukoze fotometrijskom analizom boje testne trake nakon apsorpcije krvi u nju.

Svaki model odlikuju se karakteristikama i specifičnim funkcijama. Zahvaljujući tome dijabetičar može odabrati najprikladniji uređaj.

Glukometar Accu Chek Perform Nano je modernizirani analog modela Accu Chek Perform.

Ključne karakteristike uporedni grafikon
KarakteristikeAccu-Chek PerformaAccu-Chek Performa Nano
Težina59 g40 g
Dimenzije94 × 52 × 21 mm43 × 69 × 20 mm
KodiranjePromena pločaČip se ne mijenja

Performa Nano vrši opsežni test krvi koristeći elektrohemijsku biosenzorsku metodu. Odlikuje ga moderan dizajn, lakoća i kompaktnost. Pomoću uređaja možete dobiti izračun prosječne razine glukoze u krvi, kao i podatke o koncentraciji šećera prije i nakon jela. Model je obustavljen. Ali i dalje ga možete kupiti u nekim internetskim trgovinama ili ljekarnama.

Oba modela su vrlo brza. Vrijeme čekanja na rezultat je 5 sekundi. Za analizu je potrebno samo 0,6 μl krvi. To vam omogućava plitko bezbolno probijanje.

Upute za upotrebu

Komplet s brojilom sadrži upute. Prije prve upotrebe uređaja, pročitajte je.

Uređaj zahtijeva originalne test trake. Imaju dug rok trajanja, mogu se prilagoditi temperaturnim uvjetima i vlazi. Testne trake apsorbiraju minimalnu količinu krvi koja je potrebna za test. Dostupno u pakiranju s pločicom. Prije prvog uključivanja brojila, umetnite ploču s brojem u priključak. Slične radnje se moraju poduzeti prije upotrebe traka iz svakog novog pakiranja. Prije toga uklonite staru ploču.

  1. Pripremite uređaj za probijanje. Nakon analize, iglu za jednokratnu upotrebu potrebno je izvaditi i zbrinuti. Umetnite test traku u poseban utor. Na ekranu bi se trebao pojaviti kôd. Uporedite je s brojem na ambalaži od pruge. Ako ne odgovara, ponovite akciju ponovo.
  2. Operite ruke sapunom i osušite. Obradite prst antiseptičkim rastvorom.
  3. Napravite plitko probijanje s Accu Check Softclix-om.
  4. Stavite kap krvi na test traku - područje je označeno žutom bojom.
  5. Provjerite rezultat. Nakon 5 sekundi, rezultat se pojavljuje na ekranu brojila. Ako razina glukoze u krvi premaši dozvoljenu normu, čut ćete signal upozorenja. Kad je analiza završena, uklonite test traku iz uređaja i odbacite je.

Uređaj je kalibriran u plazmu. Stoga se krv za analizu može uzeti iz drugih područja - dlana ili podlaktice. Međutim, rezultat neće uvek biti tačan. U tom slučaju analizu treba obaviti na prazan stomak.

Accu Chek Perform glucometer izvodi precizno i ​​brzo određuje nivo glukoze u krvi. Uređaj se odlikuje elegantnim dizajnom, robusnim kućištem i velikim ekranom. Uređaj je jednostavan za upotrebu. Kompanija pruža garanciju kvaliteta.

Informacije o glukometru

Moderni uređaj, koji objedinjuje jednostavnost upotrebe i pouzdanost rezultata, je glukometr Accu-Chek Performa Nano. Male je veličine i ističe se svojim modernim dizajnom među ostalim uređajima slične akcije. Uređaj je prikladan za upotrebu, jer za određivanje šećera u tijelu nisu potrebne posebne vještine od pacijenta.

Accu-Chek Performa Nano se naširoko koristi u medicinskim ustanovama za kontrolu nivoa glukoze u osoba sa šećernom bolešću. Uređaj se može kupiti u ljekarni i koristiti kod kuće za procjenu pacijentovog stanja.

Sam uređaj je malih dimenzija, ali njegov je ekran velik i kontrasta. Mjerač se lako može ugraditi čak i u torbu ili u džep odjeće. Dobivene rezultate istraživanja moguće je pročitati zbog jarkog pozadinskog osvjetljenja zaslona.

Tehnički parametri brojila pomažu starijim osobama da ga koriste, jer se podaci istraživanja prikazuju u velikom broju.

Dubinu probijanja moguće je kontrolirati zahvaljujući posebnoj olovci koja se isporučuje uz brojilo. Zbog ove mogućnosti, moguće je dobiti krv za istraživanje u kratkom vremenu, a da ne prouzrokuje neugodne senzacije tokom postupka.

Accu-Chek Performa Nano je jednostavan za upotrebu, a rezultat studije moguće je saznati bez posebnog napora. Uređaj se uključuje i isključuje u automatskom režimu, a krv za istraživanje može se dobiti kapilarnom metodom. Za procjenu sadržaja glukoze u krvi morate umetnuti test traku u uređaj, kapnuti malo krvi na nju i nakon 4 sekunde možete vidjeti rezultat.

Značajka

Veličina mjerača Accu-Chek Performa Nano iznosi 43 * 69 * 20, a težina ne prelazi 40 grama. Značajka uređaja je mogućnost pohranjivanja u memoriju velikog broja rezultata koji ukazuju tačan datum i vrijeme postupka.

Pored toga, brojilo je obdareno funkcijom kao što je određivanje prosječnog mjerenja u trajanju od 7 dana, 2 ili 3 mjeseca. Uz pomoć takve funkcije moguće je pratiti dinamiku promjena koncentracije glukoze u ljudskoj krvi i procjenjivati ​​pokazatelje tijekom dužeg vremena.

Accu-Chek Perform Nano ima infracrveni priključak koji omogućava sinkronizaciju svih primljenih podataka s prijenosnim računarom ili računarom.

U uređaj je uključena funkcija podsjetnika koja pomaže osobi s dijabetesom da ne zaboravi na potrebu provođenja postupka.

Accu-Chek Perfoma Nano može se samostalno uključiti i isključiti neko vrijeme nakon ispitivanja. Nakon isteka skladištenja test-traka - uređaj to obično prijavljuje uz alarm.

Za i protiv

Recenzije o uređaju Accu-Chek Performa Nano uglavnom su pozitivne. Mnogi pacijenti potvrđuju njegovu pogodnost u liječenju, kvalitetu i multifunkcionalnost. Ljudi koji imaju dijabetes primjećuju sljedeće prednosti glukometra:

  • upotreba uređaja pomaže pri dobivanju informacija o koncentraciji šećera u tijelu nakon nekoliko sekundi,
  • samo nekoliko mililitara krvi dovoljno je za postupak,
  • za procenu glukoze koristi se elektrohemijska metoda
  • uređaj ima infracrveni priključak zbog kojeg možete sinkronizirati podatke s vanjskim medijima,
  • Kodiranje glukometra vrši se u automatskom režimu,
  • memorija uređaja omogućava vam spremanje rezultata mjerenja s datumom i vremenom studije,
  • merač je vrlo mali, tako da je prikladno nositi ga u džepu,
  • Baterije isporučene sa instrumentom omogućuju do 2.000 mjerenja.

Accu-Chek Performa Nano glucometer ima brojne prednosti, ali neki pacijenti ističu i nedostatke. Cijena uređaja je prilično visoka i često je teško kupiti prave zalihe.

Uputstvo za upotrebu

Prije nego što započnete postupak određivanja razine šećera u krvi, morate staviti testnu traku u glukometru Accu-Chek Performa Nano. Smatra se da je uređaj spreman za upotrebu kada se na zaslonu pojavi treptajuća ikona pada.

Ako se uređaj već koristio, tada je potrebno ukloniti staru ploču i umetnuti novu.

Uputa za upotrebu Accu-Chek Performa Nano glukometra uključuje sljedeće postupke:

  • Prije početka postupka potrebno je temeljito oprati ruke i obući gumene rukavice,
  • da biste poboljšali dotok krvi u srednji prst, preporučuje se dobro protrljati, što će olakšati postupak,
  • prst treba tretirati antiseptikom i probušiti posebnim olovkom,
  • da smanjite bol, preporučuje se izvođenje punkcije prsta,
  • nakon probijanja morate malo masirati prst, ali nemojte ga pritiskati - to će ubrzati oslobađanje krvi,
  • na kap krvi koja se pojavi trebala bi donijeti kraj test trake, obojene žutom bojom.

Obično testna traka apsorbuje pravu količinu ispitne tečnosti, ali ako je nema dovoljno, može biti potrebna dodatna krv.

Nakon što se tečnost apsorbira u test traku, započet će postupak ispitivanja krvi u brojilu. Na ekranu je prikazan u obliku pješčanog sata, a rezultat je moguće dobiti nakon nekoliko sekundi.

Svi rezultati postupaka pohranjuju se u memoriji uređaja uz spremanje datuma i vremena.

Da biste procijenili koncentraciju šećera u pacijentovom tijelu, moguće je izvući uzorak tekućine za istraživanje s alternativnih mjesta, odnosno iz regije dlana ili ramena. U takvoj situaciji, dobiveni rezultati ne mogu uvijek biti tačni, a najbolje je uzeti krv s takvih alternativnih mjesta ujutro na prazan stomak.

Accu-Chek Performa Nano glukometar je u potražnji kod ljudi koji imaju dijabetes. Pogodan je i jednostavan za upotrebu, a rezultat možete dobiti u samo nekoliko sekundi. Mala veličina brojila omogućava vam da ga nosite u džepu ili u maloj torbi.

„Ne tako davno dijagnosticiran sam dijabetes, ali iskustvo sa glukometrima je već bogato. Kod kuće koristim Accu-Chek Performa Nano, koji je jednostavan za upotrebu i uvijek pokazuje točan rezultat. Glukometar je prikladan jer je u stanju zapamtiti veliki broj studija. Sviđa mi se probojna olovka koja dolazi uz uređaj. Uz njegovu pomoć moguće je regulirati dubinu probijanja i studiju provesti gotovo bezbolno. Uređaj je toliko mali da ga možete nositi sa sobom da radite i uradite krvni test po potrebi. "

Irina, 45 godina, Moskva

„Moja majka pati od dijabetesa, pa moram stalno da pratim sadržaj šećera u organizmu. Bilo je važno kupiti uređaj koji se može lako koristiti kod kuće. Izbor smo zaustavili na Accu-Chek Performa Nano metru, i dalje ga koristimo. Po mom mišljenju, prednost uređaja je njegova kompaktnost i osvjetljenost ekrana, što je posebno važno za osobe sa slabim vidom. Mama je zadovoljna uređajem i kaže da je zahvaljujući Accu-Chek Performa Nano sada moguće jednostavno kontrolirati šećer u tijelu. Prije testa trebate umetnuti traku u metar, probušiti prst i nanijeti kap krvi. Nakon nekoliko sekundi na ekranu se prikazuje rezultat prema kojem možete suditi o stanju osobe. "

Alena, 23, Krasnodar

Postoje i negativni pregledi, najčešće odražavaju probleme s kupnjom test traka za testiranje šećera u krvi. Nekim pacijentima se ne sviđa činjenica da su priložene upute napisane na nerazumljivom jeziku i premalom tisku.

Accu-Chek Performa Nano glukometar može se kupiti na web mjestu proizvođača, u ljekarnama i trgovinama. Uređaj ima atraktivan dizajn, tako da po potrebi možete ga dati i prijateljima ili poznanicima.

Pogledajte video: D1 TELEVIZIJA VESTI 16 11 2012 BESPLATNO MERENJE NA SEKER VO KRVTA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar