Dijabetička nefropatija

Imate li simptome bolesti, ali ne možete dijagnosticirati bolest i ne znate kojem liječniku da se obratite? Projekt „Simptomi bolesti“ osmišljen je tako da vam pomogne u provođenju početne dijagnoze vašeg zdravlja. Takva dijagnoza pomoći će vam ili približno dijagnosticirati bolest, ili suziti spektar mogućih bolesti. Treba imati na umu da se ne preporučuje samo-liječenje! Odlučio se o simptomima, mogućim bolestima - i doktoru.

Razvijajući projekt, pokušaćemo opisati sve glavne bolesti čovjeka i njihove simptome.

Trenutno se mjesto puni informacijama o glavnim ljudskim bolestima i njihovim simptomima. Istovremeno se mnogo pažnje posvećuje simptomima bolesti, a ne njenom liječenju. Na kraju opisa bolesti možete pronaći informacije o tome kod kog se liječnika treba obratiti.

Spinalna neuroma odnosi se na benigne tumore koji se formiraju u Schwannovim ćelijama spinalnih živaca. Drugo ime bolesti je schwannoma. Patologija je neoplazma u ćelijama koja pokriva živac. Struktura tumora može biti okrugla, rebrasta sa školjkom kapsule.

Suženje žučnog peska - deformacija organa, može se javiti na bilo kojem području. Anomalija ima dvije vrste razvoja: fiziološki i patološki. U prvom slučaju, uz pravilnu prehranu, simptomi nisu prisutni, kvar ne ometa život pacijenta. U drugom je kršenje pravilnog funkcionisanja žuči, bolni napadi zbog stagnacije tečnosti ili prisustva kamenja u organu.

Chondrodysplasia - pojam se prevodi kao "nenormalni razvoj hrskavice". Pojam objedinjuje čitavu grupu nasljednih bolesti povezanih s patološkim poremećajima u razvoju skeleta, kada promjene zahvate proces normalne okoštavanja hrskavičnog tkiva. Takvo tkivo dolazi ili u višku ili u nedovoljnoj količini.

Brutonova bolest je nasledna vrsta bolesti koju karakteriše prisustvo primarne imunodeficijencije. Primjećuje se anomalija zaštitne funkcije tijela zbog koje dolazi do naglog pada razine gama globulina u krvi. Bolest se često očituje u prvim godinama djetetovog života. U tom periodu beba je često bolesna, razvijaju se sekundarne bakterijske infekcije (otitis media, sepsa, meningitis, sinusitis, upala pluća).

Bradilalia - bolest povezana s kršenjem temporalne ritmičke strane govora nekonvulzivne prirode, izražava se vrlo sporim tempom. Čovjek s problemom glasno govori na daljinu. Ako se bolest ne počne liječiti na vrijeme, simptomi se pogoršavaju - pojavljuje se mucanje.

Kroz vježbanje i apstinenciju većina ljudi može bez lijeka.

Plućni edem je patološki proces, čija nastanak je povezana s oslobađanjem transudata neupalnog porijekla iz kapilara u intersticij pluća, a potom u alveole. Rezultat ovog procesa je smanjena efikasnost alveola i poremećena razmjena plinova, stvara se hipoksija. Značajne promjene se događaju i u sastavu plina u krvi, jer se povećava sadržaj ugljičnog dioksida. U kombinaciji s hipoksijom pacijent ima jaku supresiju centralnog nervnog sistema. Sve to zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, jer u protivnom posljedice mogu biti najnezahvalnije.

S dolaskom hladnog vremena dolaze i problemi koji ih prate, štoviše, to nisu samo prehlade koje su već tradicionalno za ovo doba ili relativno modrice zbog ledenih uvjeta, nego i problemi koji su u nekim slučajevima mnogo ozbiljniji. Govorimo o smrzavanju, a ovaj put ćemo razmotriti koju prvu pomoć za smrzavanje ekstremiteta treba pružiti osobi koja je od toga patila.
.

Jetrena kolika je tipična manifestacija koja se javlja sa aktuelnom žučnom kamenom bolešću. Jetrena kolika, čija je prva pomoć periodično potrebna (prema statistikama) svakom desetom muškarcu i svakoj petoj ženi, u ogromnoj većini slučajeva nastaje zbog prisustva kamenja koje djeluje kao prepreka izlivu žuči.

Pogledajte video: Dijabetička nefropatija dijabetička bolest bubrega (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar