Trigliceridi i holesterol

Povišani trigliceridi i kolesterol u krvi ukazuju na pothranjenost ili pretjeranu sintezu endogenih masti, čiji su uzročnici metabolički poremećaji, kao i razvoj pridružene patologije. Možete otkriti poremećaj metabolizma masti tako da prođete krvni test za proučavanje lipidnog spektra. Liječenje uključuje dijetu, aktivni način života i lijekove koji pomažu u smanjenju endogene sinteze i apsorpcije masti u crijevima.

Povišeni trigliceridi sa normalnim holesterolom ukazuju na preveliki unos masti hranom, a to može dovesti do dislipidemije.

Indikatori su normalni

Holesterol je lipoprotein u krvi i njegova normalna vrijednost varira ovisno o spolu i dobi, ali prosječno iznosi od 3 do 5,9 mmol / litra. Međutim, omjer glavnih frakcija ove tvari utječe na zdravstveno stanje i vjerojatnost razvoja komplikacija. Budući da kod normalnih pokazatelja ukupnog kolesterola i prisutnosti dislipidemije mogu doći do aterosklerotskih promjena u krvnim žilama. Lipoproteini niske gustine doprinose razvoju ateroskleroze i stoga njihova koncentracija u krvi ne smije biti veća od 3,5 jedinica. HDL omogućava normalan transport masti po tijelu, a opasnost predstavlja smanjenje njihove brzine, koja obično iznosi najmanje 0,8 mmol / litra. Razina triglicerida u krvi kreće se od 1,7 do 2,25 jedinica. Koncentracija se određuje ljudskom ishranom. Detaljna istraživanja je provela dr. Sc. M. Yu. Shcherbakova s ​​Ruskog državnog medicinskog univerziteta (Moskva) (https://www.lvrach.ru/1999/07/4527961/).

Šta su trigliceridi i holesterol?

Ove supstance imaju složenu strukturu. Ujedinjuje ih činjenica da sastav uključuje masne supstance u obliku kiselina, nerastvorljivih u vodi. Trigliceridi sadrže i trihidrične alkoholne spojeve. Vrijednost ovih supstanci leži u opskrbi energijom tijela, taloženju masti. A isto tako su dio membrane svih ćelija.

Prema stručnom mišljenju dr A. V. Pogozheva, profesora Federalne državne budžetske institucije za ishranu i prehranu i biotehnologiju, holesterol obavlja mnoge nezamjenjive funkcije:

  • sudjeluje u sintezi hormona,
  • dio ćelijskih membrana,
  • zaštita crvenih krvnih zrnaca
  • je sastojak komponenti žuči,
  • koji su uključeni u aktivaciju vitamina D,
  • reguliše rad neurona,
  • jača vaskularni zid.
Bolest se razvija na pozadini visokog holesterola.

Holesterol se u tijelu sintetiše ćelijama jetre, bubrega, crijeva i nadbubrežne žlijezde. Egzogeni oblik ove tvari potiče iz životinjske hrane. Kada postoji višak toga u krvi, on se veže za LDL - lipoproteini male gustine - i taloži se na unutrašnjem vaskularnom zidu, što dovodi do ateroskleroze. HDL holesterol je spoj koji je odgovoran za uklanjanje lošeg holesterola.

Ateroskleroza dovodi do infarkta miokarda, šloga, ishemije. Naučno je dokazano da visoki holesterol ne vodi uvek do patologije. Za to su potrebni dodatni faktori, rekao je I. Žhegulin, genetičar biomedicinskog gospodarstva Atlas.

Kada trebate provjeriti nivo?

Indikacije za proučavanje količine triglicerida i holesterola u krvi su:

  • gojaznost
  • arterijska hipertenzija
  • bol u srcu,
  • žutica
  • metabolički poremećaji
  • povećani holesterol u neposrednoj porodici,
  • slučajevi ateroskleroze u porodičnoj anamnezi,
  • dijabetes melitus.
Vratite se na sadržaj

Priprema i dijagnoza

Kako bi nivo triglicerida i kolesterola bio što bliži istinskim pokazateljima, potrebno je iz prehrane dan prije studije isključiti masnu, prženu, dimljenu hranu. Važno je odustati od alkohola i nikotina dan prije analize, a ne da se bavite teškim fizičkim radom. Preporučuje se prekinuti uzimanje lijekova koji mogu utjecati na rezultat ili to obavijestiti liječnika. Uzorkovanje venske krvi vrši se ujutro na prazan stomak. Materijal se postavlja u sterilnu epruvetu i šalje u laboratoriju na ispitivanje.

Česte greške

Lažno povišeni trigliceridi i holesterol mogu se pojaviti u takvim stanjima:

  • dugotrajna upotreba glukokortikosteroida, diuretika, estrogena, kontrola rađanja,
  • nedavni infarkt miokarda,
  • akutni upalni procesi
  • upotreba antibakterijskih sredstava,
  • hipotireoza, istorija bubrežnog zatajenja,
  • period trudnoće
  • hronični alkoholizam.
Vratite se na sadržaj

Šta je norma?

Nepostojanje odstupanja utvrđuje se po primanju rezultata koji su predstavljeni u tabeli:

Konzervativni tretman

Da biste smanjili učinak, koristite sljedeće grupe lijekova:

  • Statini - Atorvastatin, Rosuvastatin, Simvastatin. Utječe na glavni enzim za sintezu kolesterola, inhibirajući njegovo oslobađanje u krvi. Sredstva se koriste uveče, jer se te reakcije javljaju samo noću.
  • Fibrati - Gemfibrozol, Fenofibrat. Smanjite nivo triglicerida u krvi tako što blokira proizvodnju.
  • Sekvatranti žučnih kiselina - "holesterol", "holesterol". Ubrzati eliminaciju viška holesterola kroz gastrointestinalni trakt.
  • Pripravci nikotinske kiseline - “Kokarnit”, “Citoflavin”. Stimuliraju sintezu lipoproteina visoke gustoće i smanjuju proizvodnju LDL-a.

Ako se razina pokazatelja snizi, koriste se lijekovi koji utječu na etiološki faktor u nastanku ovog stanja - antibiotici, sredstva za smirenje, enzimi, hepatoprotektori.

Narodni lijekovi

Za normalizaciju metabolizma koriste se sjemenke lana. Pomažu u uklanjanju suvišnih masnih komponenti, pročišćavaju gastrointestinalni trakt i normaliziraju metabolizam. Mogu se kupiti u obliku praha ili samljeti u mlincu za kafu. Lane se dodaju hrani, mlijeku ili vodi. Kurs upisa je 3 mjeseca. Za dan se preporučuje 1 žličica praha.

Korijen maslačka pozitivno utječe na normalizaciju metabolizma, snižava razinu opasnih tvari. Usitnili su se u prah i uzeli u 1 kašike kašike. 3 puta dnevno 30 minuta prije jela tokom 6 mjeseci. Učinkovit narodni lijek je propolis. Za pripremu otopine trebat će vam 10 kapi 4% propolisa i 30 ml vode. Smjesu treba piti tri puta dnevno pola sata prije jela. Tijek terapije je 4 mjeseca.

Šta su trigliceridi. Njihove funkcije

Nije tajna da je glukoza glavni izvor energije u tijelu. Od vitalnog je značaja za održavanje normalnog funkcionisanja svih telesnih ćelija. Tokom dana, potreba za ćelijama u glukozi je različita, ona se znatno povećava uz mentalni i fizički stres i smanjuje se tokom spavanja.

Treba napomenuti da se energetska potreba tkiva često ne podudara s unosom hrane, au tom pogledu tijelo uvijek treba imati „strateške rezerve“ glukoze, koje će se koristiti ako je potrebno.

Glavno skladište glukoze u tijelu su ćelije:

U ćelijama jetre i mišića glukoza se čuva u obliku glikogena. Takođe, glukoza se taloži u ćelijama masnog tkiva, gde se nakon lipogeneze transformiše u glicerin, koji je deo rezervnog, rezervnog oblika masti - triglicerida.

Sa iscrpljivanjem zaliha glikogena (kratkotrajno skladište glukoze), energija se pruža tkivima kroz raspad triglicerida.

Odnosno, trigliceridi obično daju važnu energetsku funkciju za dugoročno skladištenje glukoze.

Proces lipogeneze, odnosno stvaranje triglicerida iz glukoze, odvija se u adipocitima (ćelijama masnog tkiva), pod kontrolom inzulina. To vam omogućava da smanjite nivo glukoze u krvi i zauzvrat stvorite njenu "stratešku opskrbu" u tijelu.

Test holesterola u krvi i triglicerida

Osim energetske funkcije, trigliceridi zajedno s holesterolom i drugim lipidima dio su ćelijskih membrana.

Odnosno, u zdrave osobe holesterol i trigliceridi obavljaju važne funkcije i neophodni su za normalno funkcioniranje organizma. Međutim, u slučaju poremećaja metabolizma lipida, porast holesterola i triglicerida u krvi pridonosi nastanku ateroskleroze, razvoju IHD-a, pojavi MI (infarkta miokarda), NMC (cerebrovaskularna nesreća) itd.

Zbog toga, za kontrolu razine lipida propisan je krvni test za lipidni profil (lipidni profil). Analiza je sveobuhvatna studija koja vam omogućava da procijenite nivo lipida u krvi. Pomoću ove studije određuje se stepen poremećaja metabolizma lipida i rizik od razvoja bolesti KVB. Takođe, lipidni profil omogućava vam da procijenite kvalitetu i efikasnost liječenja lijekovima za smanjenje lipida.

Pored nivoa triglicerida u krvi, lipidni profil odražava vrijednosti ukupnog kolesterola, kolesterola, lipoproteina visokog, niskog i vrlo niskog gustoće, kao i izračunavanje aterogenog koeficijenta (omjer "lošeg" i "dobrog" kolesterola, koji odražava rizik od razvoja bolesti KVB).

Zašto je važna analiza triglicerida

U zdravoj osobi troše se ove dugotrajne zalihe glukoze, koje ćelijama daju energiju. No, s niskom fizičkom aktivnošću, metaboličkim poremećajima itd., Nivo triglicerida u krvi značajno se povećava, što dovodi do aterosklerotskih oštećenja krvnih žila, koronarne srčane bolesti, pankreatitisa, infarkta miokarda itd.

Treba napomenuti da je analiza triglicerida u krvi izuzetno važna za kontrolu tijeka dijabetesa melitusa, jer značajne fluktuacije šećera u krvi pridonose povećanju količine triglicerida.

Sa izrazitim nedostatkom inzulina glukoza apsolutno ne može prodrijeti u stanice tkiva (izuzetak su ćelije jetre i mozga). Kao rezultat toga, tijelu je potreban drugi izvor energije - trigliceridi. Većina simptoma dijabetičke ketoacidoze razvija se upravo zbog aktivne mobilizacije masti zbog koje se energetske potrebe stanica preklapaju.

U prvoj fazi pretvaranja triglicerida u energiju počinje aktivna lipoliza - sagorijevanje masti uz stvaranje masnih kiselina (FA).

FA se prenose u sve stanice tijela (osim mozga) i djeluju kao glavni izvor energije. U drugoj fazi, u mitohondrijama ćelija, FA prolaze oksidaciju, uz formiranje acetil-CoA. Zatim, višak acetil-CoA pospješuje sintezu acetoacetata, metaboliziranog u D-3-hidroksibutirat i aceton (ketonska tijela).

Svi gore navedeni proizvodi metabolizma triglicerida normalno podliježu daljnjem metabolizmu. Kod dijabetes melitusa (DM), tokom razvoja ketoacidoze, oni se nakupljaju u značajnoj količini u krvi i počinju se odlagati u urinu. Također, višak acetona odlaže se plućima, što uzrokuje klasičan miris acetona u zraku koji izdahne dijabetičar (s ketoacidozom).

Aterosklerotski plak je nakupljanja holesterola u arterijskoj stijenci. Isprva se plakovi raspršuju (suze, suzu i čiru), ali se kasnije kalciniraju, postaju stabilni i značajno narušavaju opskrbu krvlju. Međutim, čak i labavi plakovi predstavljaju ozbiljnu opasnost, jer mogu otpasti i začepiti lumen malih žila, što dovodi do tromboembolije, srčanog udara, moždanog udara itd.

U stvaranju aterosklerotskih plakova trigliceridi ne sudjeluju izravno, međutim, njihova visoka razina u krvi pridonosi porastu neravnoteže lipida, uzrokuje pretilost i poremećuje metaboličke procese u tijelu. Sve to u kompleksu doprinosi napredovanju ateroskleroze.

Također, povećanje triglicerida u krvi doprinosi njegovom zgušnjavanju, povećavajući rizik od tromboze. Najnepovoljnija kombinacija visokih triglicerida s malom vrijednošću lipoproteina visoke gustoće i visokih nivoa lipoproteina niske i vrlo niske gustine.

Uz to, visoki trigliceridi jedan su od faktora rizika za akutni pankreatitis.

Indikacije za test krvi

  • gihta
  • pankreatitis
  • IM
  • moždani udar
  • nasljedne patologije metaboličkih procesa,
  • SD
  • metabolički sindrom
  • AH (arterijska hipertenzija),
  • ateroskleroza,
  • angina pektoris
  • Ishemijska bolest srca,
  • alkoholizam.

Grupa rizika uključuje:

  • pušači
  • osobe s prekomjernom težinom
  • alkoholičari
  • ljubitelji životinjskih masti, brze hrane, masne i pržene hrane,
  • hipertenzivnih bolesnika
  • pacijenti s opterećenom nasljednošću (srčani udar, moždani udar, koronarna bolest srca u bliskim rođacima),
  • pacijenti sa dijabetesom
  • muškarci stariji od četrdeset pet i žene stariji od pedeset pet,
  • pacijenti sa CVD patologijama,
  • osobe koje vode sjedilački način života.

Razlozi za povećanje

Visoki nivo triglicerida i ukupnog holesterola u krvi povezani su sa sljedećim faktorima:

  • nasljedna predispozicija
  • starost
  • muški rod
  • prekomjeran unos kofeina
  • dijabetes melitus
  • hipertenzija
  • ovisnosti
  • jedenje bezvrijedne hrane
  • gojaznost
  • uzimanje lijekova
  • hormonalna neravnoteža,
  • stres
  • prekomjeran rad ili neaktivan stil života,
  • nedostatak pravilnog sna.

Dio kolesterola i triglicerida ulazi u tijelo iz vanjskog okruženja zajedno s hranom, ali oni se sintetiziraju mnogo više u organima poput jetre i bubrega. Zbog toga, prekinuta veza između regulacije koncentracije masti dovodi do njihovog povećanja i razvoja opasnih komplikacija. Manjak enzima ili prekomerna sinteza ove supstance u masnom tkivu može izazvati povišen holesterol. Povećanje triglicerida ukazuje na pretjerani unos masti iz hrane.

Kako se dijagnosticira?

Povećanje triglicerida i holesterola može se otkriti upotrebom biohemijskog testa krvi. Za tačniju dijagnozu preporučuje se utvrđivanje kvantitativnog odnosa glavnih frakcija lipoproteina. Ovo je važno za dijagnozu aterosklerotičnih vaskularnih promjena. Identificirajte sužavanje arterija uslijed stvaranja plakova pomoću angiografije i MRI uz prethodno uvođenje kontrastnog sredstva. Da bi se otkrio dijabetes kao mogući faktor rizika za oštećenje krvožilnog sustava, određuje se glukoza u krvi nakon posta.

Prema istraživanjima objavljenim u časopisu Annals of Internal Medicine, kod mladića sa visokim sadržajem triglicerida rizik od bolesti KVB povećava se za 4 puta.

Šta da radim

Ako je razina triglicerida povećana, tada se pacijentu preporučuje da promijeni svoj način života, da se riješi stresa i ovisnosti, odbije kafu ili jak čaj, više se kreće. Važno je i promijeniti prehranu, jer masna, pržena i začinjena hrana povećava sadržaj lipoproteina u tijelu. Liječenje lijekovima sastoji se u uzimanju lijekova koji smanjuju endogenu sintezu kolesterola i lipoproteina i njihovu apsorpciju iz crijeva. Također su prikazane i tvari koje normaliziraju stanje vaskularne stijenke i, smanjujući rizik od traume. Korištenjem netradicionalnih metoda liječenja moguće je smanjiti manifestacije bolesti i poboljšati opće stanje pacijenta.

Terapijska dijeta

Prehrana sa visokim holesterolom i trigliceridima u krvi treba da osigura čovjeku potrebu za vitaminima i mineralima. Kardiolozi i nutricionisti na tome inzistiraju.Oni se nalaze u velikim količinama u povrću i voću, a korisne će biti i nemasne vrste mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Treba se odreći upotrebe masne, pržene, začinjene i slatke hrane, koja doprinose metaboličkim poremećajima, povećava trigliceride i lipoproteine ​​u krvi. Iz prehrane je potrebno isključiti alkohol i kofein.

Lijekovi

Za smanjenje endogene sinteze holesterola uzimaju se statini i fibrati koji smanjuju otpuštanje enzima odgovornih za stvaranje masti. Pomoći će nikotinska kiselina, koja eliminira neravnotežu između LDL-a i HDL-a. Navedena je i upotreba trombolitičara koji sprječavaju razvoj mogućih komplikacija aterosklerotskih vaskularnih lezija. Sekvestracije žučnih kiselina smanjuju apsorpciju masti u crijevima, što pomaže u smanjenju triglicerida u krvi. Prikazuje pripravke koji sadrže omega-3 polinezasićene masne kiseline koje sadrže velike količine zdravog kolesterola.

Izolirano povećanje broja lipoproteina ukazuje na metabolički poremećaj ili gojaznost i povećanu sintezu lipoproteina u tijelu.

Alternativni tretman

Upotreba infuzija i decokcija ljekovitog bilja pomoći će smanjenju razine lipoproteina u krvi. Korisna je dekocija divlje ruže i melem limuna koja se pije po 1 čašu svakog dana. Koristi se tinktura belog luka s medom za alkohol, koja se uzima na žličicu na prazan stomak tri mjeseca. Ovaj recept će očistiti krvne žile od plakova i smanjiti količinu triglicerida i holesterola u krvi.

Šta je ovo

Trigliceridi (TG) - lipidna grupa, masti u kojima nema holesterola. TG su jednostavne masti. Za stvaranje takvog spoja koriste se glicerinski alkohol i 3 masne kiseline. Tvari se nakupljaju u masnom tkivu u tijelu, stvarajući tako energetsku rezervu za stanice. Iako se većina TG pohranjuje u masnim ćelijama, određena količina spojeva uvijek je prisutna u krvi kako bi se mišićno tkivo opskrbilo energijom na vrijeme. Tvar ne može procuriti kroz stanične stjenke, tako da kada uđe u ćeliju, dijeli se na komponente. Neposredno nakon jela, koncentracija neke tvari u krvi povećava se nekoliko puta, a zatim se normalizira u uobičajenu situaciju. Glavne funkcije triglicerida:

  • opskrba energijom mišićnog tkiva,
  • vezanost holesterola za transport proteina.

Kako se pojavljuje?

Načini ulaska u tijelo mogu biti različiti - od vanjskog okruženja ili preko izlučivanja u tkivima i organima. Tijelo se nadopunjava trigliceridima izvana kroz obroke. Nakon varenja hrane, zbog reakcije sa žučnim supstancama, TG se razgrađuje u masni alkohol i kiseline i apsorbuje ga ćelije sluzokožnog tkiva u crijevima. Unutar samih ćelija trigliceridi se ponovo formiraju i prelaze u limfu preko koje se prenose na odredišta.

Transportne stanice su velika jedinjenja masti i proteina - hilomikroni. Nakon što hilomikroni u krv dođu do jetre, razgrađuju se i oslobađaju dovedenu masnoću koja je uključena u energetski metabolizam i odlaže se u masno tkivo kao rezerva. U slučaju unutrašnje sekrecije, trigliceride stvaraju jetra, masne ćelije i tkivo, koje tvore crijevnu stijenku. Materijal za stvaranje tvari su ugljikohidrati. Za transport s jednog tkiva na drugo, koriste se VLDLP - lipoproteini vrlo male gustoće.

Sličnosti i razlike sa holesterolom

Trigliceridi, poput holesterola, su lipidne grupe. Obje vrste masnih tvari u normalnim količinama potrebne su za energetski metabolizam u stanicama i održavanje života. I holesterol i TG se transportuju kroz tijelo pomoću krvi, pa se ova tečnost uzima kao lijek za analizu. Moderna istraživanja pokazala su da se oba spoja u pretjeranim koncentracijama mogu taložiti na zidovima krvnih žila i stvaraju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. TG i holesterol se razlikuju u svojim funkcijama: dok se prvi hrane tijelom energijom, holesterol sudjeluje u stvaranju staničnih zidova i hormona.

Normalni trigliceridi za tijelo

Normalni trigliceridi su različiti za različite starosne kategorije. Pri rođenju djeteta i u djetinjstvu (do 10 godina), pokazatelji su 0,3–20 mmol / litra. Maksimalni normalni pokazatelj odnosi se na grupu ljudi starije od 65 godina, brojke se povećavaju na 0,6-2,9 mmol / litru. Važan faktor razlike u nivou triglicerida u krvi je spol osobe. Za žene je norma gotovo uvijek niža nego za muškarce. Izuzetak su brojke za djevojčice stare 10-15 godina. Treba napomenuti da se norma TG-a za sve grupe mijenja svakih 5 godina. Ispod je posljednja tablica normi triglicerida:

RizikTG (mg / dl)TG (mmol / L)
Nizakmanje od 150manje od 1,7
Srednja150 – 1991,7 – 2,25
Visokog200 – 4992,26 – 5,65
Vrlo visokviše od 500više od 5,65
Vratite se na sadržaj

Analiza triglicerida

Obično, kako bi otkrio koncentraciju TG-a (kao i HDL-a i LDL-a), ljekar šalje opći test krvi. Osobe s pretilošću, dijabetičari, bolesnici s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti redovno su izloženi takvoj studiji. Priprema za analizu sastoji se u održavanju uobičajene prehrane mjesec dana i potpuno odbacivanju hrane najmanje 12 sati prije vremena uzimanja uzorka krvi. Dozvoljeno je piti samo negaziranu vodu. Dan prije studije, potpuno eliminirajte alkohol i soda. Ne možete uzimati lijekove koji mijenjaju koncentraciju lipida kao sporedne efekte. Prije postupka ne trebate se baviti sportom ili se podvrgavati fizičkim aktivnostima.

Kako sniziti trigliceride?

Da bi smanjili TG, ljekari preporučuju vođenje zdravog načina života, prestanite piti alkohol i pušiti. Liječenje uključuje posebnu dijetu i obavezne sportove. Pomaže i vitamin C koji smanjuje koncentraciju triglicerida. Osoba može odabrati lijekove ili pokušati biti liječena dokazanim narodnim lijekovima.

Pažnja! Način liječenja mora propisati ili odobriti vaš liječnik!

Lijekovi

Za smanjenje leka TG koriste se 4 vrste lekova. Fibrati su kiseline koje teže privlačenju vodenih i lipidnih čestica. Ovakvi lijekovi blokiraju proizvodnju molekula koji transportiraju TG kroz krv, a također povećavaju količinu HDL-a. Niacin ima sličan mehanizam delovanja. Omega-3 kiseline mogu za kratko vrijeme sniziti trigliceride. Prodaje se kao biološki dodatak u obliku kapsula ribljeg ulja. Statini imaju veći utjecaj na koncentraciju "lošeg" kolesterola u krvi.

Pogledajte video: Holesterol i trigliceridi nestaju (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar