Kapi za oči protiv dijabetesa

Naučnici su odavno uspostavili izravnu vezu između prisutnosti dijabetesa kod ljudi i pojave određenih očnih bolesti. Naposletku, negativan uticaj visokog šećera u krvi širi se na vaskularni sistem čitavog organizma, uključujući organ vida. Istovremeno, oštećena žila brzo će se raspasti, a novoformirane žile karakterizira povećana krhkost vaskularnih zidova. To dovodi do nakupljanja viška tekućine u tkivima, uključujući eksudata u području očiju, zbog čega se vidne funkcije pogoršavaju, a materijal leće postaje zamućen.

Bolesti očiju s dijabetesom

Dijabetes melitus može izazvati brojne patologije optičkog sistema, kao što su:

  1. Katarakta U procesu svog razvoja dolazi do zamućivanja sočiva, najvažnijeg sočiva, optičkog sistema oka. Uz dijabetes, katarakta se može razviti već u vrlo mladom dobu. To je zbog ubrzanog napredovanja bolesti koje je provocirano hiperglikemijom.
  2. Glaukoma Nastaje zbog kršenja normalnog protoka intraokularne vlage, koja se na pozadini dijabetesa akumulira u komorama oka i uzrokuje kataraktu. U ovom slučaju, sekundarno oštećenje živčanog i krvožilnog sustava nastaje smanjenjem vidne funkcije. Simptomi glaukoma uključuju stvaranje halosa oko izvora svjetlosti, obilno lakriminacije, često bol i osjećaj punoće u zahvaćenom oku. Ishod bolesti je često nepovratno sljepilo zbog oštećenja vidnog živca.
  3. Dijabetička retinopatija. Ovo je vaskularna patologija, praćena oštećenjem zidova žila oka - mikroangiopatijom. Kod makroangiopatije dolazi do oštećenja u žilama srca i mozga.

Liječenje očnih patologija kod dijabetesa

Kad se bolest očiju otkrije u ranim fazama njegovih manifestacija, moguće je značajno usporiti pogoršanje putem kompenzacijske terapije dijabetesa.

Za direktno liječenje očne patologije u pravilu su propisane kapi koje se koriste zajedno. Hirurška intervencija može biti potrebna samo u teškim slučajevima bolesti i kod uznapredovalog oblika očne bolesti.

Grupa rizika za razvoj oftalmoloških patologija uključuje sve bolesnike s dijabetesom. Kako bi se usporio tijek bolesti, obavezni su godišnji potpuni oftalmološki pregledi, korekcija prehrane i stalno praćenje razine glukoze u krvi.

Kapi za oči protiv dijabetesa propisuje oftalmolog, kako za liječenje otkrivene patologije vidnog sistema, tako i za sprečavanje njegovog pojavljivanja.

Preporuke za upotrebu kapi

Rješenja kapi za oči u bolesnika sa šećernom bolešću propisuje i otkazuje samo liječnik. Istovremeno se preporučuje njihova upotreba uz točno poštivanje doze i učestalosti instilacije, jer se u protivnom povećava rizik od teških nuspojava (posebno u liječenju glaukoma). Trajanje tečaja terapije kapi za oči u prosjeku iznosi 2-3 tjedna, s izuzetkom glaukoma, kod koga su kapi propisane na dulje vrijeme. Otopine kapi za oči mogu se propisati kao monoterapija ili u liječenju hiperglikemije kako bi se spriječio razvoj sekundarnih promjena oka.

Popularne kapi za oči protiv dijabetesa

Quinax

Vitafacol

Visomitin

Emoksipin

Klinika radi sedam dana u sedmici, sedam dana u sedmici, od 9 do 21 sat, zakažite sastanak i pitajte stručnjake sva vaša pitanja pozivom na višekanalni telefon. 8 (800) 777-38-81 (besplatno za mobilne uređaje i regije Ruske Federacije) ili putem interneta, koristeći odgovarajući obrazac na web mjestu.

Popunite obrazac i ostvarite popust od 15% na dijagnostiku!

Pogledajte video: SVRAB i PECKANJE OČIJU - Prieodne OBLOGE i KAPI RECEPTI i KAKO se KORISTE (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar