Učinak limuna na krvni pritisak

U ljekovite svrhe preporučuje se upotreba limuna za nedostatak vitamina, prehlade. Da vidimo kako je limun dobar za srce i krvne žile: povećava ili smanjuje pritisak, kako koristiti proizvod za postizanje učinka?

Učinak pritiska

Limun lagano snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od kardiovaskularnih patologija poboljšavajući lipidni spektar krvi, obnavljajući krvne žile.

Redovna upotreba limuna smanjuje loš holesterol, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, aterosklerotičnih plakova.

Aktivne tvari u njegovom sastavu:

  • povećati snagu, elastičnost krvnih žila, smanjiti propusnost arteriola, kapilara,
  • razblažiti krv, ubrzati protok krvi,
  • ojačati srčani mišić, podržati srčani ritam,
  • smanjiti rizik od ishemije unutrašnjih organa,
  • Limunov sok ima diuretski učinak, koji takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska, uklanjanju edema kod zatajenja bubrega ili srca.

Naučna istraživanja pokazala su da ako jedete limun svakog dana, nakon 1-1.5 mjeseci, nivo krvnog tlaka se smanjuje za 10-15%.

S progresijom hipertenzije, citrusi se koriste kao dodatno sredstvo tokom složene terapije.

Hemijski sastav i korisna svojstva

Učinak limuna na krvni pritisak nastaje zbog delovanja biološki aktivnih tvari u njegovom sastavu:

  • organske kiseline: jabučna, limunska, galaktoronska,
  • vitamini: rutin, askorbinska kiselina, tiamin, riboflavin,
  • sexpiter.

Kora sadrži puno esencijalnog ulja koje daje karakterističan miris limuna. Glavne komponente su terpen, alfa-limonen, citral.

Narodni iscjelitelji vjerovali su da su agrumi najbolji lijek za bolesti srca. Danas se koristi kao vitaminski lijek za sljedeće bolesti:

  • bolest jetre
  • urolitijaza, edem,
  • reumatizam, giht,
  • gastritis sa niskom kiselošću,
  • tonzilitis, upala sluznice usne šupljine,
  • povišen holesterol, ateroskleroza, hipertenzija.

U medicini se limunov sok i ulje koriste za poboljšanje ukusa lijekova. Široko se koristi u kozmetologiji za izbjeljivanje kože lica, podmlađivanje.

Narodni recepti sa limunom za hipertenziju

Za pripremu narodnih lijekova koristite kašu, luk i koru limuna:

  • Najlakši način za smanjenje krvnog pritiska je piti dva puta dnevno po 1 kašiku. l limunov sok pomiješan sa 1 kašika kašike. dušo.
  • Mješavina limuna, meda i bijelog luka pomaže kod hipertenzije, ateroskleroze, vaskularnih upala. Samljeti pola glavice belog luka, dodati mu limunovu zemlju mikserom (zajedno sa korom), 50 g meda. Sve promiješajte, držite u frižideru 3-5 dana. Uzmite 1 kašiku. l tri puta dnevno.
  • Limuno-bobica mješavina preporučuje se koristi za povećanje imuniteta tokom liječenja inicijalnog oblika hipertenzije. Za čajnik volumena 500 ml iznosi 1 kašika. l limunska korica, bobice crne ribizle, brusnica. Pomiješajte svježe bobice, prelijte kipućom vodom, odstojite 10 minuta, pijte umjesto čaja 2 puta dnevno. Osušene bobice inzistiraju 30 minuta, popijte je i.
  • Da biste poboljšali rad srca, smanjili stres, obnovili krvne žile, uzgajte limunovu koricu sa šipkom. Na čašu kipuće vode je 1 kašika kašike. zest, 1 kašika. l kašika bobica. Inzistirajte 30 minuta, filtrirajte, pijte tokom dana.
  • Uz simptome hipertenzije, povećan umor izjutra, korisno je piti smoothie od pola limuna i cijele naranče. Voće se ljušti, mljeva mikserom i pije se tokom doručka. Možete zasladiti medom ili ekstraktom stevije. Preporučljivo je piti takav koktel u roku od 7-10 dana.
  • Pri visokom pritisku, dijabetesu, sok jednog limuna pomiješa se sa pola čaše meda. 1 kašika. l grožđice, ista količina oraha mleve se mikserom i prelije masom med-limun. Držite u hladnjaku jedan dan. Uzmite 1 kašiku. nakon doručka, ručka, večere.

Zeleni ili crni čaj sa kriškom limuna povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem, normalizirajući krvni pritisak.

Tinkture limuna

Tinkture se pripremaju s alkoholom ili vodom, uzimaju se kod zatajenja srca, visokog krvnog pritiska, nervnih poremećaja:

  • Infuzija vode. Samljeti 2 limuna blenderom, preliti 500 ml tople vode, ostaviti da odstoji preko noći. Pijte 1 čašu tri puta na dan između obroka.
  • Infuzija alkohola. Sitno nasjeckajte 3 limuna, prelijte 0,5 litara votke. Držite toplo 7-10 dana. Tinktura bi trebala postati svijetložuta. Procijedite, uzimajte 30 kapi ujutro nakon jela, uveče 1 sat prije spavanja.
  • Tinktura od lišća i cvjetova. Esencijalna ulja i baktericidne tvari ublažavaju vaskularne upale, usporavaju aterosklerozu i smanjuju pritisak. Da biste pripremili infuziju, samljejte 5 limunovih listova, 1 kašika. l cvatnje. Ako nema cvijeća, možete koristiti samo lišće, ali tada se njihov broj udvostručuje. Sirovine sipaju 100 ml alkohola. Insistirajte 10 dana. Uzimajte 30 kapi 3 puta dnevno.

Da biste izbjegli prekomjerno zasićenje tijela vitaminima, organskim kiselinama, proizvode na bazi limuna preporučuje se uzimati dvije sedmice, a zatim napraviti tjednu pauzu i ponoviti tretman.

Kontraindikacije

Svojim vrijednim osobinama, limun nije koristan svima. Ne može se koristiti u sljedećim slučajevima:

  • alergija na citrusno voće, vitamin C,
  • gastrointestinalne bolesti: pogoršanje gastritisa, čir, povećana kiselost želuca,
  • čirevi na sluznici usne šupljine,
  • teški hepatitis, pankreatitis.

Bilo koja hrana dobra je samo za umjerenu upotrebu. Limun nije izuzetak. Da biste normalizirali krvni pritisak svaki dan, dovoljno je pojesti nekoliko tankih krugova. Narodni lijekovi se poželjno upotrebljavaju nakon konsultacija s liječnikom.

Građa koju su pripremili autori projekta
prema uređivačkoj politici stranice.

Kako limun utiče na ljudski pritisak, zašto

Kao što je gore spomenuto, sadrži mikročestice koje pozitivno utiču na krvožilni sistem. Nakon njegove upotrebe dolazi do snižavanja krvnog pritiska jer smanjuje otpornost krvnih žila. Osim toga, limun se koristi kao profilaktički slučaj u slučaju aterosklerotskih plakova koji mogu izazvati kolebanje tlaka i značajno povećati njegove performanse.

Komponente uključene u njega sudjeluju u jačanju vaskularnih zidova, povećavanju njihove elastičnosti, poboljšanju protoka krvi i, kao rezultat, smanjuje se pritisak.

Ovaj agrumi su vrlo korisni za osobe koje pate od hipertenzije, one koji nemaju alergijsku reakciju na citrusno voće.

  • Limun pomaže opuštanju krvnih žila, jača njihove zidove, što dovodi do smanjenja pritiska.
  • Konstantna upotreba ovog fetusa povećava imunitet i smanjuje verovatnoću zatajenja srca i ateroskleroze, jer sadrži veliku količinu vitamina B grupe.
  • Odnosi se na diuretičke proizvode koji smanjuju pritisak uklanjanjem viška soli i tečnosti iz organizma. Na ovaj način se smanjuje opterećenje srca.

Značajna prednost upotrebe limuna s povišenim krvnim pritiskom u usporedbi s drugim sredstvima koja ga mogu sniziti, je relativna jeftinost i primjetni pozitivni utjecaj na ljudsko tijelo.

Na primjer, tijekom razdoblja intenzivnih glavobolja koje se pojavljuju sa prehladom ili gripom, on pomaže u ublažavanju bolova, rezultirajući boljim zdravljem.

Da li je moguća njegova hipertenzija?

Tokom hipertenzije koristi se kaša i kora citrusa. Pozitivan učinak na kardiovaskularni sistem daje prisustvo vitamina C, P, kalijeve soli u njemu. Dnevno treba pojesti pola male agruma, što je prilično teško provesti zbog činjenice da je proizvod prilično kiseo. Stoga su poznati razni recepti pomoću gore navedenog voća. Tako, odgovor na pitanje, limun podiže ili snižava pritisak, leži na površini. Do danas je poznato mnogo efikasnih recepata za upotrebu ovog ploda za liječenje bolesti.

Med, limun, češnjak

Da biste pripremili takav lijek za jedan veliki limun, uzmite jedan mali češanj češnjaka. Komponente se usitne i preliju 1⁄2 šalice meda. Prebacuje se u teglu i postavi 7 dana na toplom i suhom mestu. Nakon što je banka stavljena u hladnjak, trebate koristiti ne više od 1 žličice. 3-4 puta dnevno.

Kroz naučna istraživanja naučnici su utvrdili vezu između limuna i krvnog pritiska. Potvrđeno je da upotreba 1 fetusa u hrani svakodnevno pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska za oko 10 posto.

Fetus će biti najkorisniji za vrijeme umjerene ili početne faze hipertenzije, kad pacijentov pritisak ne pređe 160/90 mm Hg. stub.

Tokom terapije pritiskom ovim citrusnim voćem ne treba zaboraviti da je najveća doza dnevno sok 2 velike limuna.

Također je potrebno uzeti u obzir da je fetus snažan alergen, pa se mora započeti redovita upotreba pažljivo. Savjetuje se da prije početka adjuvantne terapije saznate preporuke specijalista i otkrijete postoje li kontraindikacije za upotrebu limuna.

Za pripremu materijala korišteni su sljedeći izvori informacija.

Pogledajte video: VITAMINSKO ČUDO KOJE LIJEČI - KIVI - ZA ZDRAV ŽIVOT - MTV IGMAN (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar