NovoRapid Flekspen - službena * uputstva za upotrebu

Ultra kratki inzulin NovoRapid: naučite sve što vam je potrebno. Na ovoj stranici naći ćete upute za upotrebu ispisane jednostavnim jezikom. Shvatite kako izračunati odgovarajuću dozu za odrasle i djecu, koliko djeluje svaka injekcija, kako izbjeći nizak šećer u krvi i druge nuspojave. Saznajte šta učiniti ako iznenada injekcije inzulina prestanu spuštati šećer.

Novorapid je sigurno najbrži inzulin na svijetu. Ispod se uspoređuje s analogima i, kao i s dugim lijekom. Injekcije inzulina trebaju se kombinirati sa učinkovitim metodama liječenja koje vam omogućavaju da nivo šećera u krvi ostane 3,9-5,5 mmol / L 24 sata dnevno, kao kod zdravih ljudi. Sistem, koji živi s dijabetesom tipa 1, više od 70 godina, omogućava odraslima i djeci s dijabetesom da se zaštite od groznih komplikacija.

Ultra -ortni inzulin NovoRapid: detaljan članak

Injekcije ovog i drugih vrsta inzulina moraju se raditi kao dio. Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koriste svoju bolest. Glavnu ulogu u održavanju normalnog šećera u krvi igra dijeta, a potom inzulin i tablete. Na primjer, inzulin kratkog djelovanja bolji je za dijabetičare koji slijede nego Novorapid. Pročitajte detalje u nastavku.

Uputa za upotrebu

Kada ubrizgavate NovoRapid, kao i bilo koju drugu vrstu inzulina, trebate slijediti dijetu.

Opcije prehrane ovisno o dijagnozi:


Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju brzi inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći nagle hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video koji raspravlja o ovom pitanju s ocem djeteta sa dijabetesom tipa 1. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Interakcija s drugim lijekovimaNeki lijekovi slabe efekte ubrizgavanja inzulina, dok drugi, naprotiv, jačaju. Beta blokatori mogu ugasiti simptome hipoglikemije prije nego što postanu bez svijesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim lijekovima koje uzimate u režimu dijabetesa s dijabetesom.
PredoziranjeTeška hipoglikemija može se pojaviti gubitkom svijesti, nepovratnim oštećenjem mozga, pa čak i smrću. Pročitajte kako pacijentu pružiti hitnu njegu kod kuće i u bolnici. Ako je oslabljena svijest, pozovite hitnu pomoć.
Obrazac za puštanjeInsulin NovoRapid dostupan je u patroni od 3 ml. Ove patrone se mogu zapečatiti u FlexPen olovkama za jednokratnu upotrebu sa korakom doziranja od 1 IU. Ovaj je korak nezgodan za dijabetičare kojima su potrebne male doze inzulina. Droga bez penisa prodaje se pod imenom Penfill.

Pročitajte o prevenciji i liječenju komplikacija:

Mnogi dijabetičari traže načine kako kupiti novorapid inzulin iz ruku, prema privatnim najavama .. Inzulin je vrlo krhak hormonski lijek. Ono se pokvari pri najmanjem prekršaju. Štaviše, njegov kvalitet se ne može odrediti izgledom. Razmaženi inzulin Novorapid može ostati bistr i svjež.

Kupujući rukama, velika je vjerovatnoća da ćete dobiti razmaženi ili čak lažni inzulin. Istovremeno gubite vrijeme i novac, narušavajući kontrolu nad dijabetesom. Kupujte Novorapid i druge vrste inzulina samo u pouzdanim ljekarnama. Izbjegavajte privatne oglase za prodaju vrijednih lijekova.

Novorapid - kakvo je delovanje inzulina?

Novorapid je ultrakrak lek. Naučnici su malo promijenili njegovu strukturu u odnosu na obični ljudski inzulin, tako da počinje djelovati brže, gotovo odmah nakon injekcije. Hranu je potrebno uzimati najkasnije 10-20 minuta nakon primjene lijeka. Ovo je možda najbrži inzulin na svijetu. Iako hormonske injekcije djeluju različito kod svakog dijabetičara. Neki će ga brže pronaći.

Kako ga ubosti?

Nauči ili. Pravilno koristite inzulin brzog djelovanja kao dio skupa mjera za održavanje normalnog šećera u krvi. U liječenju dijabetesa glavnu ulogu ima prehrana, a zatim i odabir vrsta korištenog inzulina, odabir doza i raspored injekcija.

Dijabetičari koji su u skladu s lijekom Novorapid i njegovim analozima nisu baš pogodni kao brzi inzulin prije jela. Jer djeluju brže nego što se apsorbuju. Moguće su epizode, kao i skokovi nivoa glukoze. Na primjer, možda vrijedi koristiti kratki inzulin. Štaviše, košta manje.

Nekoliko je dana potrebno promatrati pokazatelje šećera u krvi. Odredite prije kojih obroka vam je potrebna injekcija brzog inzulina. Može se ispostaviti da nije potrebno ubrizgavati Novorapid 3 puta dnevno, ali 1-2 injekcije su dovoljne ili možete bez njega uopće raditi. Pročitajte članak „” za više detalja. Injekcija Novorapid-a vrši se 10-20 minuta prije obroka. Ne pokušavajte preskočiti obrok nakon što ste ubrizgali ovaj inzulin. Jedite sigurno.

Liječenje dijabetesa protiv inzulina - gdje započeti:

Koliko dugo traje injekcija ovog lijeka?

Svaka primijenjena doza Novorapid inzulina traje otprilike 4 sata. 1-2 sata nakon injekcije nema potrebe mjeriti šećer, jer za to vrijeme lijek neće imati vremena da potpuno djeluje. Sačekajte 4 sata, a zatim izmjerite glukozu u krvi i po potrebi ubrizgajte sljedeću dozu. Bolje je ne dozvoliti da dvije doze brzog inzulina djeluju istovremeno u tijelu. Da biste to učinili, davajte Novorapid u razmacima od najmanje 4 sata.

Gdje mogu pronaći usporedbu inzulina Novorapid i Levemir?

Nevorapid i - to uopće nisu slične vrste inzulina. Ne mogu ih uporediti, jer oni rješavaju potpuno različite probleme u kontroli dijabetesa. Mogu se koristiti istovremeno. Mnogi dijabetičari to rade. Već znate da je Novorapid inzulin ultra kratkog djelovanja. Muči ga se prije obroka, kao i u hitnim slučajevima kada morate brzo srušiti visoki šećer.

Levemir je droga dugog djelovanja. Koristi se tako da dolazi do pozadinske koncentracije inzulina u krvi neprekidno 24 sata dnevno. To poboljšava šećer u krvi i također sprečava raspad mišića i unutrašnjih organa. Levemir nije namijenjen brzom snižavanju razine glukoze nakon obroka.

Kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2 u teškim slučajevima moraju se istodobno koristiti 2 vrste inzulina - dugi i kratki (ultra kratka). To mogu biti Levemir i Novorapid ili analozi koji se takmiče s njima. Preporučeni lijekovi navedeni u članku „”. Obratite pažnju na novi dugi inzulin koji je na mnogo načina bolji od Levemira.

Nevorapidni analozi inzulina su lijekovi i. Proizvode ih konkurentne farmaceutske kompanije. Sve ove vrste inzulina su vrlo slične jedna drugoj. kaže da je Humalog malo brži i jači od Apidre i Novorapida. Međutim, na dijabetičkim forumima mnoge publikacije opovrgavaju ove informacije.

U praksi razlika u učinku konkurentskih ultrazvučnih preparata inzulina nije previše bitna. U pravilu dijabetičari ubrizgavaju inzulin koji im daju besplatno. Bez krajnje potrebe, bolje je ne prelaziti s Novorapida na jedan od njegovih analoga. Takvi prijelazi neizbježno pogoršavaju kontrolu šećera u krvi tijekom nekoliko dana ili tjedana.

Možda je vrijedno preći na ljudski inzulin kratkog djelovanja. Na primjer, na. Ova preporuka je za dijabetičare koji se pridržavaju. Profil djelovanja kratkog inzulina podudara se sa brzinom asimilacije. A Novorapid i drugi ultrazvučni lijekovi djeluju prebrzo.

NovoRapid tokom trudnoće

Insulin Novorapid može se koristiti za kontrolu visokog šećera u krvi kod žena tokom trudnoće. Ne stvara posebne probleme ni majci ni plodu. Imajte na umu da je Novorapid ultrakrak lek. Djeluje brže i jače od običnog kratkog inzulina. Rizik za pacijenta raste, posebno u prvoj polovini trudnoće, kada je osjetljivost tijela na inzulin najveća.

To ne znači da biste trebali odustati od upotrebe Novorapid inzulina tokom trudnoće. Navedeni lijek se može koristiti prema uputu liječnika. Vodite računa da trudnica razumije kako izračunati odgovarajuću dozu. Ne morate biti lijeni kako biste mjerili šećer u krvi nekoliko puta dnevno. Prilagodite dozu inzulina na osnovu ovih mjerenja. Mnogo ćete zanimljivih podataka pronaći u člancima „” i „”. Obično s pravom prehranom možete učiniti bez Novorapid inzulina i drugih moćnih ultra-kratkih lijekova.

Hipoglikemijski lijek, analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja.
Priprema: NOVORAPID® Flexpen®
Aktivna supstanca lijeka: insulin aspart
ATX kodiranje: A10AB05
KFG: analog ljudskog insulina kratkog djelovanja
Registracijski broj: P br. 016171/01
Datum registracije: 27.01.05
Reg. Vlasnika prema: NOVO NORDISK A / S

Obrazac za puštanje Novorapid flekspen, pakiranje lijeka i sastav.

Rješenje za sc / iv primjenu je prozirno, bezbojno.

1 ml
insulin aspart
100 PIECES *

Pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cink-hlorid, dinatrijev fosfat dihidrat, natrijum-hlorid, natrijum-hidroksid, solna kiselina, voda d / i.

* 1 jedinica odgovara 35 mcg bezvodnog inzulina aspart.

3 ml - olovke za višestruke doze sa raspršivačem (5) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Novorapid flekspen

Hipoglikemijski lijek, analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja, proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae u kojem se prolin aminokiseline na položaju B28 zamijeni aspartanskom kiselinom.

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom u NovoRapid Flexpenu smanjuje sklonost molekula da stvaraju heksamere, što je uočeno u otopini običnog inzulina. U vezi s tim, NovoRapid Flexpen se mnogo brže apsorbira iz potkožne masti i počinje djelovati mnogo brže od topljivog ljudskog inzulina. NovoRapid Flexpen u prva 4 sata nakon obroka snažnije smanjuje nivo glukoze u krvi nego rastvorljivi ljudski inzulin.

Nakon sc primjene, efekat lijeka počinje u roku 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekat se opaža 1-3 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka je 3-5 sati.

Kada se koristi NovoRapid Flexpen inzulin kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1, dolazi do smanjenja rizika od noćne hipoglikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.Nije bilo značajnog povećanja rizika od dnevne hipoglikemije.

Insulin aspart je ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin na osnovu njegove molarnosti.

Klinička ispitivanja koja su uključivala odrasle pacijente sa dijabetesom tipa 1 pokazala su nižu postprandijalnu razinu glukoze u krvi uz primjenu NovoRapid Flexpena u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Primjena NovoRapid Flexpena kod djece pokazala je slične rezultate dugotrajne kontrole glukoze u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Kliničko ispitivanje upotrebe topljivog ljudskog insulina prije jela i aspart aspart nakon jela provedeno je kod djece 2 do 6 godina (26 pacijenata), a farmakokinetička / farmakodinamička studija s jednom dozom provedena je na djeci 6-12 godina i adolescenti 13-17 godina. Farmakodinamički profil aspartina inzulina kod djece bio je sličan onome u odraslih pacijenata.

Kliničke studije uporedne sigurnosti i efikasnosti insulina aspart i humanog inzulina u liječenju trudnica sa šećernom bolešću tipa 1 (322 + 27 pacijenata: 157 je primilo inzulin aspart, 165 je primilo humani inzulin) nisu otkrile nikakve negativne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje fetus / novorođenče. Dodatna klinička ispitivanja žena sa gestacijskim dijabetes melitusom koji su primali inzulin aspart (14 pacijenata) i humani inzulin (13 pacijenata) ukazuju na uporedivost sigurnosnih profila zajedno sa značajnim poboljšanjem kontrole glukoze u post-hrani i liječenja aspartom inzulinom.

Farmakokinetika lijeka.

Nakon sc primjene inzulina, aspart Tmax u plazmi je prosječno 2 puta manji nego nakon primjene topljivog ljudskog inzulina. Cmax u krvnoj plazmi prosječno iznosi 492 ± 256 pmol / L, a postiže se 40 minuta nakon s / c primjene u dozi od 0,15 IU / kg tjelesne težine u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1. Koncentracija inzulina vraća se na prvobitnu razinu 4-6 sati nakon davanje lekova. Brzina apsorpcije je nešto niža kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, što dovodi do nižeg Cmax (352 ± 240 pmol / L), a kasnije i Tmax (60 min). Interindividualna varijabilnost u Tmaxu značajno je manja kada se koristi inzulin aspart u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, dok je naznačena varijabilnost u vrijednosti Cmax za inzulin aspart veća.

Doziranje i način primjene lijeka.

NovoRapid Flexpen namijenjen je za SC i IV primjenu. NovoRapid Flexpen ima brži početak i kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid Flexpen u pravilu treba davati odmah prije obroka (ako je potrebno, može se primijeniti ubrzo nakon obroka).

Dozu lijeka liječnik određuje pojedinačno na temelju razine glukoze u krvi. NovoRapid Flexpen se obično koristi u kombinaciji sa srednjovjekovnim ili dugotrajnim inzulinskim preparatima, koji se daju najmanje 1 put / dan.

Obično je ukupna dnevna potreba za inzulinom od 0,5-1 U / kg tjelesne težine. Uvođenjem lijeka prije obroka, potrebom za inzulinom može se osigurati lijek NovoRapid Flexpen za 50-70%, preostalu potrebu za inzulinom pruža inzulin produženog djelovanja.

Temperatura primenjenog insulina treba da bude sobna temperatura.

NovoRapid Flexpen ubrizgava se u prednji deo trbušne stijenke, bedara, ramena ili zadnjice. Mesta ubrizgavanja unutar istog dela tela moraju se redovno menjati.

Kao i kod bilo kojeg drugog pripravka inzulina, trajanje NovoRapid Flexpena ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

Primjena SC-a na prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju u odnosu na primjenu na drugim mjestima. Bez obzira na mjesto injiciranja, zadržava se brži početak djelovanja u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Po potrebi, NovoRapid Flexpen može davati iv, ali samo kvalificirano medicinsko osoblje.

Za intravensku primjenu koriste se infuzijski sustavi s NovoRapid Flexpen Pen 100 U / ml s koncentracijom od 0,05 U / ml do 1 U / ml inzulina aspart u 0,9% otopini natrijevog klorida, 5% ili 10% otopine dekstroze koja sadrži 40 mmol / l kalijum hlorid koristeći polipropilenske vrećice za infuziju. Ovi rastvori su stabilni na sobnoj temperaturi 24 sata. Za vrijeme infuzije insulina potrebno je neprestano nadzirati nivo glukoze u krvi.

NovoRapid Flexpen se također može koristiti za kontinuirane s / c infuzije inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama dizajniranim za infuzije inzulina. FDI treba proizvesti u prednjem trbušnom zidu. Mjesto infuzije treba povremeno mijenjati.

Kada koristite inzulinsku pumpu za infuziju, NovoRapid Flexpen ne smije se miješati sa drugim vrstama inzulina.

Pacijenti koji koriste FDI trebaju biti u potpunosti obučeni za korištenje pumpe, odgovarajućeg rezervoara i cijevi sustava. Infuzijski set (epruveta i kateter) treba zamijeniti u skladu s korisničkim priručnikom priloženim za infuzijski set.

Pacijenti koji primaju NovoRapid Flexpen sa PPI trebali bi imati dodatni inzulin u slučaju kvara na infuzijskom sustavu.

NovoRapid Flexpen je napunjena olovka za brizgalice sa dozatorom. Olovka za injekcije FlexPen dizajnirana je za upotrebu sa sistemima za ubrizgavanje, za primenu inzulina kompanije sa iglama sa kratkom kapicom NovoFayna. Pakiranje s iglama označeno je simbolom „S“. Flexpen olovka za špricu pruža mogućnost unosa od 1 do 60 jedinica lijeka s točnošću od 1 jedinice. Morate slijediti točne upute upute za uporabu isporučene s uređajem.

Olovka za injekcije FlexPen namenjena je samo za ličnu upotrebu i ne može se ponovo puniti.

Nuspojava Novorapid flekspen:

Nuspojave povezane s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemija (pojačano znojenje, blijeda koža, nervoza ili drhtanje, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentacija, gubitak koncentracije, vrtoglavica, jak glad, privremene oštećenja vida, glavobolja , mučnina, tahikardija). Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili grčeva, privremenog ili nepovratnog poremećaja mozga i smrti.

Učestalost nuspojava definirana je kao: rijetka (> 1/1000, 1/10000, Značajke lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin aspart, on ima snažan hipoglikemijski učinak, analog je kratkom inzulinu, koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Ova tvar se dobija upotrebom rekombinantne DNK tehnologije.

Lijek dolazi u kontakt s vanjskim citoplazmatskim membranama aminokiselina, formira kompleks inzulinskih završetaka, započinje procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja šećera u krvi primjećuje se:

  1. povećan intracelularni transport,
  2. povećanje probavljivosti tkiva,
  3. aktivacija lipogeneze, glikogeneza.

Uz to, moguće je postići smanjenje brzine stvaranja glukoze u jetri.

NovoRapid bolje apsorbira supkutanu masnoću nego rastvorljivi ljudski inzulin, ali trajanje efekta je mnogo manje. Djelovanje lijeka se javlja u roku od 10-20 minuta nakon injekcije, a njegovo trajanje je 3-5 sati, maksimalna koncentracija inzulina primjećuje se nakon 1-3 sata.

Medicinske studije bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 pokazale su da sistematska primjena NovoRapida smanjuje vjerovatnoću noću za nekoliko puta. Pored toga, postoje dokazi o značajnom smanjenju postprandijalne hipoglikemije.

  • prekomjerna osjetljivost tijela na komponente proizvoda,
  • djeca mlađa od 6 godina.

Lijek je dopušteno koristiti za liječenje intercurrentnih bolesti.

Kako izračunati dozu

Da biste precizno izračunali količinu lijeka, morate znati da je hormon inzulin ultra kratko, kratko, srednje, produženo i kombinirano. Da bi se šećer u krvi vratio u normalu, pomaže kombinirani lijek koji se daje na prazan stomak sa šećernom bolešću prvog ili drugog tipa.

Ako je jednom pacijentu prikazan samo produženi inzulin, tada je, ako je potrebno, da se spriječe nagle promjene skokova šećera, NovoRapid isključivo indiciran. Za liječenje hiperglikemije mogu se istovremeno koristiti kratki i dugi inzulini, ali u različitom vremenu. Ponekad je za postizanje željenog rezultata prikladan samo kombinirani pripravak inzulina.

Prilikom odabira liječenja, liječnik uzima u obzir neke aspekte, na primjer, zahvaljujući djelovanju samo dugog inzulina moguće je zadržati glukozu i učiniti bez injekcije lijeka kratkog djelovanja.

Izbor produženog postupka potreban je na ovaj način:

  1. mjeri se šećer u krvi prije doručka,
  2. 3 sata nakon ručka napravite još jedno mjerenje.

Daljnja istrazivanja treba sprovoditi svakih sat vremena. Prvog dana odabira doze morate preskočiti ručak, ali večerati. Drugog dana mjerenja šećera obavljaju se svakog sata, uključujući i noću. Trećeg dana, mjerenja se provode na takav način, hrana nije ograničena, ali oni ne unose kratki inzulin. Idealni jutarnji rezultati: prvi dan - 5 mmol / l, drugi dan - 8 mmol / l, treći dan - 12 mmol / l.

Treba imati na umu da NovoRapid smanjuje koncentraciju šećera u krvi jedan i pol puta jači od svojih analoga. Stoga trebate ubrizgati 0,4 doze kratkog inzulina. Tačnije, doziranje se može utvrditi samo eksperimentom, uzimajući u obzir težinu dijabetesa. U suprotnom, razvija se predoziranje, što će izazvati niz neugodnih komplikacija.

Glavna pravila za određivanje volumena inzulina za dijabetičara:

  • dijabetes u prvoj fazi - 0,5 komada / kg,
  • ako se dijabetes promatra više od godinu dana - 0,6 U / kg,
  • komplicirani dijabetes - 0,7 U / kg,
  • dekompenzovani dijabetes - 0,8 U / kg,
  • dijabetes na pozadini ketoacidoze - 0,9 komada / kg.

Pokazalo se da će trudnice u trećem tromjesečju davati 1 U / kg inzulina. Da biste saznali jednu dozu neke tvari, potrebno je pomnožiti tjelesnu težinu s dnevnom dozom, a zatim podijeliti s dvije. Rezultat je zaokružen.

NovoRapid Flexpen

Uvođenje lijeka vrši se pomoću olovke za šprice, ima raspršivač, kodiranje u boji. Zapremina inzulina može biti od 1 do 60 jedinica, korak u štrcaljki je 1 jedinica. U NovoRapidu koristi se 8 mm Novofine igla Novofine.

Pomoću olovke za šprice za unošenje hormona morate ukloniti naljepnicu s igle, zaviti je u olovku. Svaki put kada se nova igla koristi za injekciju, to pomaže u sprečavanju rasta bakterija. Igla je zabranjena za oštećenje, savijanje, prenošenje na druge pacijente.

Olovka za špricu može sadržavati malu količinu zraka unutra, tako da se kiseonik ne akumulira, doza je uneta tačno, pokazano je da poštuje takva pravila:

  • birajte 2 jedinice okretanjem selektora doziranja,
  • stavite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, malo dodirnite uložak prstom,
  • pritisnite tipku za pokretanje do kraja (selektor se vraća na 0).

Ako se kap izulina ne pojavi na igli, postupak se ponavlja (ne više od 6 puta). Ako otopina ne teče, to znači da olovka za štrcaljku nije prikladna za upotrebu.

Prije postavljanja doze, selektor treba biti u položaju 0. Nakon toga bira se željena količina lijeka, prilagođavajući selektor u oba smjera.

Zabranjeno je postavljanje norme iznad propisane, koristiti ljestvicu za određivanje doze lijeka. Sa unošenjem hormona pod kožu, tehnika koju preporučuje ljekar je obavezna. Da biste izvršili injekciju, pritisnite tipku za pokretanje, ne otpuštajte je dok izbornik nije na 0.

Uobičajena rotacija indikatora doziranja neće pokrenuti protok lijeka, nakon ubrizgavanja iglu je potrebno držati ispod kože još 6 sekundi, držeći tipku za pokretanje. To će vam omogućiti da unesete NovoRapid u potpunosti, kako je propisao ljekar.

Igla se mora izvaditi nakon svake injekcije, ne smije je čuvati štrcaljkom, u protivnom lijek će procuriti.

Sastav dijabetičara

NovoRapid dijabetički proizvod (inzulin) proizvodi se u dva oblika - to su zamjenjivi ulošci Penfill i gotove olovke FlexPen.

Sastav uloška i olovke je isti - to je bistra tečnost za injekcije, gde 1 ml sadrži aktivnu komponentu inzulina aspart u količini od 100 PIECES. Jedan zamjenjivi uložak, poput jedne olovke, sadrži oko 3 ml otopine, što je 300 jedinica.

Kartuše su napravljene od hidroliznog stakla I klase. S jedne strane zatvoreni poliizoprenskim i bromobutilnim gumenim diskovima, s druge strane posebnim gumenim klipovima. U aluminijskom blisteru se nalazi pet zamjenjivih uložaka, a jedan blister je ugrađen u kartonsku kutiju. Na sličan način izrađene su olovke za injekcije FlexPen. Jednokratne su i dizajnirane su za nekoliko doza. U kartonskoj kutiji ih je pet.

Lijek se čuva na hladnom mjestu, pri temperaturi od 2-8 ° C. Ne smije se postavljati u blizinu zamrzivača, niti smije biti smrznuta. Takođe, zamjenjive uložake i olovke za šprice treba zaštititi od sunčeve topline. Ako se otvori NovoRapid insulin (uložak), on se ne može čuvati u hladnjaku, ali treba ga koristiti u roku od četiri nedelje. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od 30 ° C. Rok trajanja neotvorenog inzulina je 30 meseci.

Farmakologija

Lijek NovoRapid (inzulin) ima hipoglikemijski učinak, a aktivna komponenta, inzulin aspart, analog je hormona kratkog djelovanja koji proizvodi čovjek. Ova supstanca se dobija pomoću posebne biotehnologije rekombinantne DNK. Ovde se dodaje soj Saccharomyces cerevisiae, a aminokiselina koja se naziva "prolin" privremeno je zamenjena aspartanom.

Lijek dolazi u kontakt sa receptorima vanjske citoplazmatske membrane ćelija, gdje formira čitav kompleks inzulinskih završetaka, aktivira sve procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja količine glukoze u plazmi dolazi do povećanja unutarćelijskog transporta, povećanja asimilacije različitih tkiva, povećanja glikogenogeneze i lipogeneze. Brzina stvaranja glukoze u jetri se smanjuje.

Zamjenom aminokiseline prolina aspartanskom kiselinom kada je izložena inzulinu aspart smanjuje se sposobnost molekula da stvaraju heksamere. Ova vrsta hormona bolje se apsorbuje supkutanom masnoćom, utječe na tijelo brže od učinka topljivog standardnog ljudskog inzulina.

U prva četiri sata nakon obroka, inzulin aspart smanjuje nivo šećera u plazmi brže od topljivog ljudskog hormona. Ali efekat NovoRapide sa supkutanom primjenom kraći je od efekta topivog čovjeka.

Koliko dugo djeluje NovoRapid? Ovo pitanje brine većinu ljudi sa dijabetesom. Dakle, efekat leka se javlja nakon 10-20 minuta nakon injekcije. Najveća koncentracija hormona u krvi uočena je 1-3 sata nakon upotrebe lijeka. Alat utječe na tijelo 3-5 sati.

Studije pojedinaca oboljelih od dijabetesa tipa I pokazale su višestruko smanjenje rizika od noćne hipoglikemije prilikom upotrebe NovoRapide, posebno u usporedbi s primjenom topljivog ljudskog inzulina. Pored toga, došlo je do značajnog smanjenja postprandijalne glukoze u plazmi kada je ubrizgan inzulin aspart.

Indikacije i kontraindikacije

Lijek NovoRapid (inzulin) namijenjen je osobama sa dijabetesom tipa 1, koji je ovisan o insulinu, a za bolesnike s dijabetesom tipa 2 - ne-inzulinski ovisan (faza rezistencije na hipoglikemijske lijekove koji se uzimaju oralno, kao i interkurentne patologije) .

Kontraindikacija za upotrebu lijeka je hipoglikemija i prekomjerna osjetljivost tijela na inzulin aspart, pomoćne tvari lijeka.

Ne koristite NovoRapid za djecu mlađu od šest godina zbog nedostatka potrebnih kliničkih studija.

Lijek "NovoRapid": upute za upotrebu

Lijek NovoRapid analog je insulinu. Počinje djelovati odmah nakon injekcije. Doziranje za svakog pacijenta je individualno, a bira ga liječnik. Da bi se postigao najbolji rezultat, ovaj hormon se kombinira sa inzulinom s produženim ili srednjim djelovanjem.

Da bismo kontrolirali glikemiju, stalno se mjeri količina glukoze u krvi i pažljivo se bira doza inzulina. U pravilu, dnevna doza za odrasle i djecu kreće se od 0,5-1 U / kg.

Kada se ubrizga lijek NovoRapid (upute za uporabu detaljno opisuju redoslijed primjene lijeka), čovjekova potreba za inzulinom osigurana je za 50-70%. Ostatak je zadovoljan primjenom dugotrajnog (dugotrajnog) inzulina. Povećanje fizičke aktivnosti pacijenta i promjena prehrane, kao i postojeće popratne patologije često zahtijevaju promjenu primijenjene doze.

Hormon NovoRapid, za razliku od rastvorljivog čovjeka, počinje djelovati brzo, ali ne kontinuirano. Indicirano je sporo davanje inzulina. Algoritam ubrizgavanja uključuje uporabu lijeka neposredno prije obroka, a ako postoji hitna potreba, lijek se koristi odmah nakon obroka.

Zbog činjenice da NovoRapid djeluje na tijelo kratko vrijeme, rizik od hipoglikemije noću kod pacijenata sa šećernom bolešću značajno je smanjen.

U starijih bolesnika, kao i u osoba s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, češće se mora pratiti koncentracija glukoze u krvi, a količina inzulina aspart odabire se pojedinačno.

Supkutano davanje inzulina (algoritam hormonskog ubrizgavanja detaljno je opisan u uputama za upotrebu) uključuje ubrizgavanje u prednji trbušni, bedreni, brahijalni i deltoidni mišić, kao i u stražnjicu. Područje u kojem se rade injekcije treba promijeniti da se spriječi lipodistrofija.

Unošenjem hormona u prednji dio peritoneuma, lijek se apsorbira brže od injekcija u druge dijelove tijela. Na trajanje hormonskog dejstva utiče doza, mesto ubrizgavanja, stepen protoka krvi, telesna temperatura, nivo fizičke aktivnosti pacijenta.

Sredstvo "NovoRapid" koristi se za duge potkožne infuzije, koje se provode posebnom pumpom. Lijek se ubrizgava u prednji peritoneum, ali mjesta se periodično mijenjaju. Ako se koristi inzulinska pumpa, NovoRapid se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina u njemu.Pacijenti koji primaju hormon pomoću infuzionog sistema trebali bi imati zalihu lijeka u slučaju kvara uređaja.

NovoRapid se može koristiti za intravensku primjenu, ali postupak treba provesti kvalificirani zdravstveni radnik. Za ovu vrstu primjene ponekad se koriste infuzijski kompleksi u kojima se inzulin sadrži u količini od 100 PIECES / ml, a njegova koncentracija je 0,05-1 PIECES / ml. Lijek se razrjeđuje u 0,9% natrijum hlorida, 5- i 10% otopine dekstroze, koja sadrži kalijum hlorid do 40 mmol / L. Spomenuta sredstva čuvaju se na sobnoj temperaturi najviše jedan dan. Uz infuzije insulina, morate redovno donirati krv za glukozu u njemu.

Kako izračunati dozu inzulina?

Da biste izračunali doziranje, morate da znate da je inzulin kombiniran, dug (produžen), srednji, kratak i ultra kratak. Prvi normalizira šećer u krvi. Uvodi se na prazan stomak. Indiciran je osobama sa dijabetesom tipa 1 i 2. Postoje ljudi koji koriste samo jednu vrstu inzulina - produženi. Neki ljudi koriste samo NovoRapid kako bi izbjegli nagli porast glukoze. Kratki, dugi inzulini mogu se istodobno koristiti u liječenju dijabetesa, ali primjenjuju se u različitom vremenu. Za neke pacijente samo kombinirana primjena lijekova pomaže postizanju željenog efekta.

Prilikom odabira produženog inzulina treba uzeti u obzir neke nijanse. Na primjer, potrebno je da bez ubrizgavanja kratkog hormona i osnovnih obroka šećer ostane na istom nivou tijekom dana, samo zbog djelovanja dugog inzulina.

Odabir doze produženog inzulina je sljedeći:

  • Ujutro, bez doručka, izmerite nivo šećera.
  • Ručak se jede, a nakon tri sata određuje se nivo glukoze u plazmi. Daljnja mjerenja vrše se svakog sata prije odlaska u krevet. Prvog dana odabira doze preskočite ručak, ali večerajte.
  • Drugog dana dozvoljeni su doručak i ručak, ali večera nije dozvoljena. Šećer, kao i prvog dana, treba kontrolisati svakog sata, uključujući i noću.
  • Trećeg dana, nastavljaju sa mjerenjima, jedu normalno, ali ne daju kratki inzulin.

Idealni jutarnji indikatori su:

  • prvog dana - 5 mmol / l,
  • 2. dan - 8 mmol / l,
  • trećeg dana - 12 mmol / l.

Takve pokazatelje glukoze treba dobiti bez hormona kratkog djelovanja. Na primjer, ako je ujutro šećer u krvi 7 mmol / l, a uveče - 4 mmol / l, onda to ukazuje na potrebu da se doza dugog hormona smanji za 1 ili 2 jedinice.

Često pacijenti koriste Forsham formulu za određivanje dnevne doze. Ako se glikemija kreće u rasponu od 150-216 mg /%, tada se 150 uzima iz izmjerene razine šećera u krvi, a dobiveni broj se dijeli s 5. Kao rezultat, dobiva se jedna doza dugog hormona. Ako glikemija prelazi 216 mg /%, od izmjerenog šećera oduzima se 200, a rezultat se dijeli sa 10.

Da biste odredili dozu kratkog inzulina, potrebno je da izmerite nivo šećera tokom cele nedelje. Ako su sve dnevne vrijednosti normalne, osim večernjih, kratki inzulin se daje samo prije večere. Ako razina šećera skoči nakon svakog obroka, injekcije se daju neposredno prije obroka.

Da biste odredili vrijeme za koje hormon treba davati, glukozu je potrebno prvo izmjeriti 45 minuta prije jela. Zatim bi trebali kontrolirati šećer svakih pet minuta, sve dok njegov nivo ne dosegne razinu 0,3 mmol / l, tek nakon toga trebali biste jesti. Ovaj pristup spriječit će nastanak hipoglikemije. Ako se nakon 45 minuta šećer ne smanji, morate pričekati s hranom dok glukoza ne padne na željenu razinu.

Da bi se odredila doza ultra kratkog inzulina, ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2 savjetuje se da pridržavaju dijetu nedelju dana. Pratite koliko i koju hranu konzumiraju. Ne prelazite dozvoljenu količinu hrane.Trebali biste uzeti u obzir i fizičku aktivnost pacijenta, lijekove, prisustvo hroničnih bolesti.

Ultra kratki inzulin se daje 5-15 minuta prije obroka. Kako izračunati dozu NovoRapid inzulina u ovom slučaju? Treba imati na umu da ovaj lijek smanjuje nivo glukoze za 1,5 puta više u odnosu na njegove kratke nadomjestke. Stoga je količina NovoRapida 0,4 doze kratkog hormona. Norma se može preciznije odrediti samo eksperimentom.

Prilikom odabira doze inzulina treba uzeti u obzir i stupanj bolesti, kao i činjenicu da potreba za bilo kojim dijabetičarima u hormonu ne prelazi 1 U / kg. U suprotnom može doći do predoziranja, što će izazvati niz komplikacija.

Osnovna pravila za određivanje doze za dijabetičare:

  • U ranoj fazi šećerne bolesti tipa 1, doza hormona ne smije biti veća od 0,5 U / kg.
  • Kod dijabetesa tipa 1, koji se kod pacijenta opaža godinu ili više, jednokratna primjena inzulina iznosi 0,6 U / kg.
  • Ako dijabetes tipa 1 prati niz ozbiljnih bolesti i ima nestabilne pokazatelje glukoze u krvi, količina hormona je 0,7 U / kg.
  • Kod dekompenziranog dijabetesa melitusa količina inzulina je 0,8 U / kg.
  • Ako je dijabetes ketoacidoza, tada je potrebno oko 0,9 U / kg hormona.
  • Tokom trudnoće, ženi u trećem tromjesečju potrebno je 1,0 U / kg.

Da bi se izračunala pojedinačna doza inzulina, dnevnu dozu treba pomnožiti s tjelesnom težinom i podijeliti s dva, a konačni pokazatelj treba zaokružiti.

Nuspojave

Lijek "NovoRapid" može izazvati brojne nuspojave. To je hipoglikemija koja se manifestuje u obliku pretjeranog znojenja, blijedosti kože, nervoze, nerazumnih osjećaja anksioznosti, drhtanja ekstremiteta, slabosti u tijelu, oslabljene orijentacije i smanjene koncentracije. Javljaju se i vrtoglavica, glad, nepravilni rad vidnog aparata, mučnina, glavobolja, tahikardija. Glikemija može dovesti do gubitka svijesti, grčeva, oslabljene moždane aktivnosti i smrti.

Rijetko pacijenti govore o takvim alergijskim manifestacijama kao što su urtikarija, osip. Možda kršenje želuca i creva, pojava angioedema, tahikardije, kratkoća daha. Pacijenti su imali pad krvnog pritiska.

Među lokalnim reakcijama zabilježen je svrab u zoni ubrizgavanja, crvenilo i oticanje kože. Rijetko su se pojavili simptomi lipodistrofije. Lijek može izazvati edeme u početnoj fazi liječenja, kao i kršenje refrakcije.

Ljekari kažu da su sve manifestacije privremene i da se primjećuju uglavnom kod bolesnika ovisnih o dozi i nastaju usljed lijekova s ​​inzulinom.

Ako hormon ne djeluje, tada lijek NovoRapid Flexpen uvijek možete zamijeniti. Analoge, naravno, treba odabrati liječnik. Najpopularniji su:

Trošak hormona

Lijek NovoRapid izdaje se strogo prema receptu liječnika. Cijena pet patrone Penfill iznosi oko 1800 rubalja. Trošak hormona Flexpen iznosi 2.000 rubalja. Jedno pakovanje sadrži pet olova za inzuline Novorapid. Cijena ovisno o distribucijskoj mreži može se neznatno razlikovati.

NovoRapid Flexpen je analog ljudskog insulina kratkog dejstva proizvedenog biotehnologijom (aminokiselinski prolin u položaju 28 lanca B zamenjen je aspartanskom kiselinom). Hipoglikemijski učinak inzulina aspart sastoji se u poboljšanju unosa glukoze u tkiva nakon vezanja inzulina na receptore mišićnih i masnih ćelija kao i inhibiciji oslobađanja glukoze iz jetre.
Učinak lijeka NovoRapid Flexpen javlja se ranije nego uvođenjem topljivog ljudskog inzulina, dok nivo glukoze u krvi postaje niži tijekom prva 4 sata nakon jela.Kod sc primjene, trajanje djelovanja NovoRapid Flexpena kraće je od onog topljivog ljudskog inzulina i javlja se 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni učinak se razvija između 1 i 3 sata nakon injekcije. Trajanje akcije - 3-5 sati.
Odrasli Rezultati kliničkih ispitivanja bolesnika sa šećernom bolešću tipa I pokazali su da je s uvođenjem NovoRapid Flexpena razina glukoze nakon jela niža nego s unosom ljudskog inzulina.
Stariji i senilni ljudi. Randomizirano, dvostruko slijepo istraživanje 19 bolesnika sa dijabetesom tipa II u dobi od 65-83 godine (prosječna dob 70 godina) uporedilo je farmakodinamiku i farmakokinetiku inzulina aspart i topljivog ljudskog inzulina. Relativne razlike u vrijednostima farmakodinamičkih parametara (maksimalna brzina infuzije glukoze - GIRmax i AUC - njena brzina infuzije 120 minuta nakon primjene inzulinskih pripravaka - AUC GIR 0-120 min) između inzulina aspart i humanog inzulina bile su iste kao kod zdravih pojedinaca i pacijenata dijabetes mlađi od 65 godina
Djeca i tinejdžeri. U djece liječene NovoRapid Flexpenom, učinkovitost dugoročnog praćenja razine glukoze u krvi je ista kao i kod topljivog ljudskog inzulina. U kliničkoj studiji djece u dobi od 2 do 6 godina, učinkovitost kontrole glikemije uspoređena je s primjenom topljivog ljudskog inzulina prije jela i aspartuma nakon obroka, a farmakokinetika i farmakodinamika određena je kod djece u dobi od 6-12 godina i adolescenata 13-17 godina star. Farmakodinamički profil dijelova inzulina kod djece i odraslih bio je isti. Rezultati kliničkih ispitivanja bolesnika sa šećernom bolešću tipa I pokazali su da je primjenom inzulina aspart rizik od razvoja hipoglikemije noću u odnosu na topljivi ljudski inzulin, s obzirom na učestalost slučajeva hipoglikemije tijekom dana, nisu primijećene značajnije razlike.
Period trudnoće. U kliničkim studijama provedenim na 322 trudnice s dijabetesom tipa I, uspoređene su sigurnost i djelotvornost inzulina aspart i humanog inzulina. 157 ljudi primili inzulin aspart, 165 ljudi. - humani inzulin. U ovom slučaju, nije utvrđen štetan učinak inzulina aspart na trudnicu, plod ili novorođenče u usporedbi s ljudskim inzulinom. Pored toga, u istraživanju provedenom na 27 trudnica sa šećernom bolešću, 14 osoba. primili inzulin aspart, 13 ljudi. - humani inzulin. Prema rezultatima studije, pokazan je sličan nivo sigurnosti ovih inzulinskih pripravaka.
Prilikom izračunavanja doze (u molima), aspart inzulina je brzi za topljivi ljudski inzulin.
Farmakodinamika Supstitucija aminokiseline prolina u položaju B-28 molekula inzulina aspartanskom kiselinom u lijeku NovoRapid Flexpen dovodi do smanjenja stvaranja heksamera opaženih uvođenjem topljivog ljudskog inzulina. Stoga se NovoRapid Flexpen brže apsorbira u krvotok iz potkožne masti u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije inzulina u krvi u prosjeku je upola manje nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.
Maksimalna koncentracija inzulina u krvi bolesnika sa šećernom bolešću tipa I 492 ± 256 pmol / l postiže se 30-40 minuta nakon sc davanja lijeka NovoRapid Flexpen, brzinom od 0,15 U / kg tjelesne težine. Nivo inzulina vraća se na početnu vrijednost 4-6 sati nakon primjene. Brzina apsorpcije je nešto niža kod pacijenata sa dijabetesom tipa II. Stoga je maksimalna koncentracija inzulina kod takvih bolesnika nešto niža - 352 ± 240 pmol / L, a dostiže se kasnije - u prosjeku nakon 60 minuta (50-90) minuta.Uvođenjem NovoRapid Flexpen-a, varijabilnost u vremenu do postizanja maksimalne koncentracije kod istog pacijenta znatno je manja, a varijabilnost u razini maksimalne koncentracije veća je nego kod unošenja humanog topljivog inzulina.
Djeca i tinejdžeri.
Farmakokinetika i farmakodinamika NovoRapida
Flexpen je proučavan u djece (2-6 godina i 6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) s dijabetesom tipa I. Aspart inzulina brzo se apsorbuje u obe starosne grupe, dok je vreme do dostizanja Cmax u krvi bilo isto kao u odraslih. Međutim, nivo maks
različita kod djece različitih dobnih skupina, što ukazuje na važnost
pojedinačni odabir doza lijeka NovoRapid Flexpen.
Stariji i senilni ljudi.
U bolesnika sa dijabetesom tipa II u dobi od 65-83 godine (prosječna dob - 70 godina)
relativne razlike u vrijednostima farmakokinetike
između inzulina, aspart-a i humanog inzulina bili su isti kao kod zdravih pojedinaca i bolesnika s dijabetesom mlađim od 65 godina. Pacijenti starije dobne skupine imaju niži stepen apsorpcije, što dokazuje i duže vrijeme postizanja Cmax inzulina - 82 min s interkvartilnim rasponom od 60-120 min, dok su njegove vrijednosti Cmax bile iste kao u bolesnika sa dijabetesom tipa II mlađih od 65 godina, i nešto niži nego kod pacijenata sa dijabetesom tipa I.
Poremećena funkcija jetre.
U 24 osobe s različitim stanjem jetrene funkcije (od normalne do teške jetrene insuficijencije) utvrđena je farmakokinetika inzulina aspart nakon njegove pojedinačne primjene. U bolesnika s umjerenim i teškim oštećenjem jetre, stopa apsorpcije se smanjila i bila je više promjenjiva, o čemu svjedoči povećanje vremena postizanja Cmax na 85 min (kod ljudi s normalnom funkcijom jetre, ovo je vrijeme 50 min). Vrijednosti AUC, Cmax i CL / F u osoba sa smanjenom funkcijom jetre bile su iste kao u osoba s normalnom funkcijom jetre.
Poremećena bubrežna funkcija. U 18 osoba s različitim stanjem bubrežne funkcije (od normalnog do teškog zatajenja bubrega) utvrđena je farmakokinetika inzulina aspart nakon njegove pojedinačne primjene. Na različitim razinama klirensa kreatinina nisu bile značajne razlike u vrijednostima AUC, Cmax i CL / F inzulina aspart. Količina podataka o pacijentima s umjerenim i teškim oštećenjem bubrežne funkcije bila je ograničena. Pacijenti sa bubrežnom insuficijencijom na hemodijalizi nisu pregledani.

Upotreba lijeka Novorapid flekspen

Doze Doziranje lijeka NovoRapid Flexpen je pojedinačno i određuje liječnik u skladu s karakteristikama i potrebama pacijenta. NovoRapid Flexpen se obično koristi u kombinaciji sa srednjovjekovnim ili dugo delujućim inzulinskim preparatima, koji se daju najmanje 1 puta dnevno.
Pojedinačna potreba za inzulinom obično je 0,5-1,0 U / kg / dan. Učestalošću primjene u skladu s unosom hrane, 50-70% potrebe za inzulinom zadovoljava NovoRapid Flexpen, a ostatak sa srednjetrajnim ili dugotrajnim inzulinama.
Način upotrebe lijeka NovoRapid Flexpen karakterizira brži početak i kraće trajanje djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid Flexpen obično treba davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, ovaj lijek se može primijeniti ubrzo nakon obroka.
NovoRapid se daje pod kožu prednjeg trbušnog zida, bedra, u deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar istog dijela tijela. S injekcijom sc u prednji trbušni zid, učinak lijeka počinje za 10-20 minuta. Maksimalni učinak je između 1 i 3 sata nakon injekcije. Trajanje akcije - 3-5 sati.Kao i za sve insuline, primjena sc u prednji trbušni zid pruža bržu apsorpciju nego kad se daje na druga mjesta. Ipak, brži početak djelovanja NovoRapid Flexpena, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, održava se bez obzira na mjesto ubrizgavanja.
Ako je potrebno, NovoRapid Flexpen može se davati iv, ove injekcije se mogu izvesti samo pod nadzorom lekara.
NovoRapid se može koristiti za kontinuirano davanje sc uz pomoć odgovarajućih infuzijskih pumpi. Kontinuirano davanje sc provodi u prednjem trbušnom zidu, mjesto ubrizgavanja treba povremeno mijenjati. Kada se koristi u infuzijskim pumpama, NovoRapid se ne smije miješati sa bilo kojim drugim inzulinskim pripravkom. Pacijenti koji koriste infuzijske pumpe trebaju proći detaljna uputstva o uporabi ovih sistema i koristiti odgovarajuće spremnike i epruvete. Infuzijski set (epruvete i kanale) treba mijenjati u skladu sa zahtjevima priloženim uputama. Pacijenti koji koriste NovoRapid u pumpnom sistemu trebali bi imati inzulin u slučaju kvara.
Poremećena funkcija jetre i bubrega može smanjiti pacijentovu potrebu za inzulinom. Umjesto topljivog ljudskog inzulina, djeci treba davati NovoRapid FlexPen u slučajevima kada je poželjno da postignu brzo djelovanje inzulina, na primjer, prije jela.
NovoRapid Flexpen je napunjena olovka za brizgalice dizajnirana za upotrebu sa NovoFine® iglama kratkih kapaka. Pakiranje s NovoFine® iglama označeno je simbolom S. Flexpen vam omogućava da unesete od 1 do 60 jedinica lijeka s točnošću od 1 jedinice. Morate slijediti upute za medicinsku upotrebu lijeka, koje se nalaze u pakovanju. NovoRapid Flexpen namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu, ne može se ponovo koristiti.
Upute za upotrebu lijeka NovoRapid Flexpen
NovoRapid je namijenjen za supkutanu injekciju ili kontinuiranu injekciju pomoću infuzijskih pumpi. NovoRapid se može primenjivati ​​i intravenski pod strogim nadzorom lekara.
Upotreba u infuzijskim pumpama
Za infuzione pumpe koriste se epruvete čija je unutrašnja površina izrađena od polietilena ili poliolefina. Neki inzulin se u početku apsorbuje na unutrašnjoj površini infuzionog rezervoara.
Upotreba zaiv uvod
Infuzijski sistemi s NovoRapid 100 IU / ml u koncentraciji inzulina aspart od 0,05 do 1,0 IU / ml u infuzijskoj otopini koja sadrži 0,9% natrijum-hlorida, 5 ili 10% dekstroze i 40 mmol / l klorida kalijuma, nalaze se u posudama za infuziju polipropilena, stabilne su na sobnoj temperaturi 24 sata. Tokom infuzije insulina potrebno je pratiti koncentraciju glukoze u krvi.
Upute za upotrebu lijeka NovoRapid
Flexpen za pacijenta

Prije upotrebe NovoRapid Flexpen
provjerite koristi li se ispravna naljepnica
insulin Uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju
izbegavaju infekciju
Ne koristite olovku za šprice: ako je ispuštena FlexPen olovka za štrcaljku, ako je oštećena ili deformirana, kao što je u tim slučajevima moguće
curenje inzulina. Ako olovka štrcaljke nije bila pravilno pohranjena ili je bila smrznuta. Ako rastvor inzulina ne izgleda prozirno ili
bezbojna
Da biste izbjegli stvaranje infiltrata, morate stalno
promijeniti mjesta ubrizgavanja Najbolja mjesta za uvođenje su
prednji trbušni zid, stražnjica, prednji dio bedara
ili rame. Djelovanje inzulina je brže kada se daje
njega do struka.
Kako primijeniti ovaj pripravak inzulina: inzulin treba davati ispod kože, slijedeći preporuke liječnika ili upute za upotrebu olovke za špriceve.

Posebna uputstva za upotrebu lijeka Novorapid flekspen

Neadekvatna doza ili prekid liječenja (posebno kod šećerne bolesti tipa I) može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, koje su potencijalno smrtonosne. Pacijenti koji su značajno poboljšali kontrolu razine glukoze u krvi, na primjer zbog intenzivne njege, mogu primijetiti promjenu svojih uobičajenih simptoma - prekursora hipoglikemije, na što bi bolesnike trebalo unaprijed upozoriti.
Posljedica farmakodinamike brzih analoga inzulina je mogući brži razvoj hipoglikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.
NovoRapid Flexpen treba davati neposredno prije jela. Treba uzeti u obzir brzi početak njegova djelovanja kod liječenja bolesnika koji prate popratne bolesti ili uzimaju lijekove koji usporavaju apsorpciju hrane u probavnom traktu.
Popratne bolesti, posebno infekcije i groznice obično povećavaju pacijentovu potrebu za inzulinom.
Prelazak pacijenata na novi tip ili vrstu inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, vrstu, porijeklo pripravka inzulina (životinjski, ljudski, humani analog inzulina) i / ili njegov način proizvodnje, možda će biti potrebno prilagoditi dozu. Pacijentima koji uzimaju NovoRapid Flexpen možda će trebati povećati broj injekcija ili promijeniti dozu u odnosu na uobičajeni inzulin. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako tijekom prve primjene novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.
Preskakanje obroka ili nepredviđena intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Vježbanje odmah nakon jela povećava rizik od hipoglikemije.
NovoRapid Flexpen sadrži metakrezol koji u rijetkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije.
Upotreba tokom trudnoće i dojenja
Novorapid (insulin aspart) može se koristiti tokom trudnoće. Prema 2 randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (157 i 14 trudnica koje su primale inzulin aspart, respektivno) nisu otkriveni štetni učinci inzulina aspart na trudnicu ili plod / novorođenče u usporedbi s ljudskim inzulinom. Pažljivo praćenje i praćenje razine glukoze u krvi treba provoditi u trudnica sa dijabetesom (dijabetes tipa I ili II, trudnički dijabetes) tokom cijelog razdoblja trudnoće, kao i kod žena koje planiraju trudnoću. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom i trećem tromjesečju. Nakon porođaja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće. Ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa lijekom Novorapid tijekom dojenja.
Tretman za dojilje ne predstavlja rizik za bebu. Unatoč tome, možda će biti potrebno prilagoditi dozu Novorapida.
Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom. Ovo može biti faktor rizika u situacijama kada se te sposobnosti steknu
poseban značaj (npr. za vožnju automobila ili rukovanjem strojevima).
Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome - prekursori hipoglikemije ili epizode hipoglikemije često se javljaju. U takvim okolnostima potrebno je izmjeriti primjerenost vožnje.

Interakcije lijekova Novorapid flekspen

Brojni lijekovi utječu na metabolizam glukoze.
Lijekovi koji mogu smanjiti potrebu za insulinom: oralni hipoglikemijski agensi, oktreotid, MAO inhibitori, neselektivni blokatori β-adrenergičkih receptora, ACE inhibitori, salicilati, alkohol, anabolički steroidi, sulfonamidi.
Lijekovi koji mogu povećati potražnju za inzulinom: oralni kontraceptivi, tiazidi, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, danazol. Β-adrenergički blokatori mogu prikriti simptome hipoglikemije.
Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.
Nekompatibilnost. Dodavanje određenih lijekova inzulinu može uzrokovati njegovu inaktivaciju, na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite.

Predoziranje lijeka Novorapid flekspen, simptomi i liječenje

Iako nije definisana specifična definicija predoziranja za inzulin, nakon njegove primjene može se razviti hipoglikemija.
U slučaju blage hipoglikemije, potrebno je uzimati glukozu ili slatku hranu oralno. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću savjetuje da stalno imaju nekoliko komada šećera ili slatkiša sa sobom.
U teškoj hipoglikemiji, kada je pacijent u nesvjesnom stanju, potrebno je izvršiti injekciju glukagona (0,5-1 mg), što mogu učiniti osobe koje su dobile odgovarajuće upute. Medicinski radnik može davati iv glukozu pacijentu. Glukozu treba davati iv u slučaju da pacijent ne reaguje na davanje glukagona 10-15 minuta. Nakon što pacijent ponovno stekne svijest, trebao bi uzimati ugljikohidrate unutra kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Uvjeti skladištenja lijeka Novorapid flekspen

Rok trajanja je 2,5 godine. Korištenje olovke za špriceve s NovoRapid Flexpen-om ne treba čuvati u hladnjaku. Olovka za štrcaljku, koja se koristi ili nosi sa sobom kao rezervna, treba čuvati najviše 4 nedelje (na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C). Neiskorištena olovka špriceva s lijekom NovoRapid Flexpen treba čuvati u hladnjaku na temperaturi 2-8 ° C (dalje od zamrzivača). Ne smrzavajte se. Da biste se zaštitili od uticaja svetlosti, čuvajte olovku za štrcaljku sa poklopcem.

Popis ljekarni u kojima možete kupiti Novorapid flekspen:

CNF (lijekovi su uključeni u kazahstansku nacionalnu formulaciju lijekova)

ALO (uvršteno na listu besplatnih ambulantnih lekova)

ED (Uvršteno na listu lekova u okviru zagarantovane količine lekova koji su predmet kupovine od Jedinstvenog distributera)

Proizvođač: Novo Nordisk A / S

Anatomsko-terapijsko-hemijska klasifikacija: Insulin aspart

Matični broj: 63883830 Br. RK-LS-5№021556

Datum registracije: 04.08.2015 - 04.08.2020

NovoRapid Penfill nuspojave

  • Nuspojave povezane s učinkom na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemija (pojačano znojenje, blijeda koža, nervoza ili drhtanje, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentacija, gubitak koncentracije, vrtoglavica, jak glad, privremene oštećenja vida, glavobolja , mučnina, tahikardija). Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili grčeva, privremenog ili nepovratnog poremećaja mozga i smrti. Učestalost nuspojava definirana je kao: rijetka (> 1/1000, 1/10000,

Značajke NovoRapida

NovoRapid se smatra izravnim analogom prirodnog ljudskog inzulina, ali mnogo je snažniji u pogledu svog djelovanja. Njegova glavna komponenta je inzulin aspart koji ima kratak hipoglikemijski učinak. Zbog činjenice da se kretanje glukoze unutar ćelija povećava, a njeno nastajanje u jetri usporava, razina šećera u krvi značajno pada.

Nakon smanjenja količine šećera u krvi, pojavljuju se sljedeći procesi:

NovoRapid rastvor može se davati supkutano ili intravenski.Ali primjena pod kožom se preporučuje, tada se NovoRapid efikasnije apsorbuje i djeluje mnogo brže u usporedbi s topljivim inzulinom. Međutim, trajanje djelovanja nije dugačko nego topivi inzulin.

NovoRapid se aktivira gotovo odmah nakon injekcije - nakon 10-15 minuta, veća efikasnost primetna je nakon 2-3 sata, a trajanje će biti 4-5 sati.

Pacijenti tokom razdoblja upotrebe ovog ljekovitog rješenja primjećuju manji rizik od razvijanja noćne hipoglikemije. Osim toga, ne biste trebali brinuti da će NovoRapid inzulin postati ovisnik organizma, lijek uvijek možete otkazati ili promijeniti.

Indikacije za upotrebu NovoRapida

Lijek je propisan za sljedeće bolesti:

NovoRapid je kontraindiciran sledećim pacijentima:

Insulin NovoRapid je odobren za kontrolu dijabetesa kod žena tokom trudnoće i tokom dojenja.

Ponekad se s injekcijama NovoRapid pojave neželjene reakcije:

U situaciji predoziranja u tijelu pojavit će se takve reakcije:

  1. U nesvijesti
  2. Hipotenzija,
  3. Blanširanje kože.

NovoRapida Production

Proizvodna kompanija NovoRapida - Novo Nordisk, država - Danska. Međunarodno ime je insulin aspart.

NovoRapid je dostupan u dva oblika:

  1. Zamenljivi ulošci Penfill.

Sam lijek je kod ovih vrsta isti - bistra, bezbojna tekućina, 100 ml aktivne komponente je u 1 ml. U sklopu olovaka i uloška od 3 ml inzulina.

Proizvodnja NovoRapid inzulina provodi se prema posebnoj tehnologiji zasnovanoj na soju Saccharomyces cerevisiae, aminokiselina se zamjenjuje aspartanskom kiselinom, zbog čega se dobija receptorski kompleks, on aktivira procese koji se događaju u stanicama, kao i kemijski spoj glavnih komponenata (glikogen sintetaza, hekokinaze, piruvat kkinaze).

Razlika između vrsta NovoRapid FlexPen i NovoRapid Penfill isključivo je u obliku oslobađanja: prvi tip je olovka za štrcaljke, a drugi su zamjenjivi ulošci. Ali tamo se sipa isti lek. Svaki pacijent ima priliku odabrati koji oblik inzulina će mu se više koristiti.

Obje vrste lijekova mogu se kupiti u apotekama na malo samo na recept.


Analozi NovoRapida

Ako NovoRapid iz bilo kojeg razloga nije prikladan za dijabetičare, tada liječnik preporučuje korištenje sljedećih analoga: Apidra, Gensulin N, Humalog, Novomiks, Rizodeg. Njihova cijena je približno ista.

Često pacijenti postavljaju svom ljekaru pitanje: „Šta je bolje - Humalog ili NovoRapid?“. Ali ne mogu biti točne informacije za odgovor, jer različite vrste inzulina imaju različit učinak na svakog bolesnika s dijabetesom. Obično se čini da alergija izaziva prelazak s jednog lijeka na drugi.

Sudeći prema recenzijama pacijenata, NovoRapid je puno brži od svojih kolega s kratkim djelovanjem. A tu je i još jedna važna prednost kod NovoRapid inzulina - žene ga mogu koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Uz to, u bolesnika sa šećernom bolešću postavlja se pitanje: "Šta je bolje - Apidra ili NovoRapid?". Naravno, svako bira što je zgodnije. Apidra je i inzulin kratkog djelovanja, počinje djelovati 4-5 minuta nakon injekcije, ali mora se ubrizgati strogo prije jela ili odmah nakon jela, što nije uvijek zgodno za pacijenta.

  • Upute za upotrebu AKTRAPID NM PENFILL
  • Sastav lijeka AKTRAPID NM PENFILL
  • Indikacije AKTRAPID NM PENFILL
  • Uslovi skladištenja lijeka AKTRAPID NM PENFILL
  • Rok trajanja lijeka ACTRAPID NM PENFILL

ATX kod: Alimentarni trakt i metabolizam (A)> Pripravci za liječenje šećerne bolesti (A10)> Insulini i njihovi analozi (A10A)> Insulini i njihovi analozi kratkog djelovanja (A10AB)> Insulin (ljudski) (A10AB01)

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Rastvor za ubrizgavanje providan, bezbojan

Pomoćni sastojci: cinkov klorid, glicerol, metakrezol, hlorovodonična kiselina i / ili otopina natrijum hidroksida (za održavanje pH), voda d / i.

* 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina.

3 ml - staklene patrone (5) - pakovanja od kartona.

Opis lijeka ACTRAPID NM PENFILL kreiran 2012. godine na osnovu uputstava objavljenih na službenoj web stranici Ministarstva zdravlja Republike Bjelorusije.

Režim doziranja

Lijek je namijenjen SC i / u uvodu.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta.

Obično se potreba za insulinom kreće od 0,3 do 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate. Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Actrapid ® NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to zgodno, tada se mogu učiniti i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u područje deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija vrši u produženi nabor kože, rizik od slučajnog intramuskularnog davanja lijeka je minimiziran. Igla bi trebala ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, što garantira punu dozu. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Actrapid ® NM je također moguće unijeti / ulaziti, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

U / u unos lijeka Actrapid ® NM Penfill ® iz uloška je dozvoljen samo kao izuzetak u odsustvu boca. U tom slučaju trebali biste uzimati lijek u insulinsku špricu bez usisavanja zraka ili infuzije koristeći infuzijski sistem. Ovaj postupak mora obavljati samo ljekar.

Actrapid ® NM Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama. Treba uzeti u obzir detaljne preporuke za upotrebu i primjenu lijeka.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Neželjeni efekti

NovoRapid inzulin u nekim slučajevima može izazvati brojne štetne reakcije na tijelu, može biti hipoglikemija, njeni simptomi:

  1. blijeda koža,
  2. pretjerano znojenje
  3. drhtanje udova,
  4. bezrazložna anksioznost
  5. mišićna slabost
  6. tahikardija
  7. boli mučnine.

Ostale manifestacije hipoglikemije biće oslabljena orijentacija, smanjeno trajanje pažnje, problemi sa vidom i glad. Razlike u glukozi u krvi mogu uzrokovati napadaje, gubitak svijesti, ozbiljna oštećenja mozga, smrt.

Alergijske reakcije, naročito urtikarija, kao i poremećaj probavnog trakta, angioedem, kratkoća daha i tahikardija su rijetki. Lokalne reakcije treba nazvati nelagodnost u zoni ubrizgavanja:

Ne isključuju se simptomi lipodistrofije, oslabljena refrakcija.Ljekari kažu da su takve manifestacije čisto privremene prirode, da se manifestuju kod bolesnika ovisnih o dozi, a koje nastaju djelovanjem inzulina.

Farmakodinamika

Insulin aspart - analog ljudskog inzulina kratkog dejstva proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći soj Saccharomyces cerevisiae .

Hipoglikemijski učinak inzulina aspart nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišićnih i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Aspart inzulina počinje brže djelovati, a istovremeno smanjuje glukozu u krvi jače u prva 4 sata nakon obroka nego topljivi ljudski inzulin. Trajanje aspartina inzulina nakon supkutane primjene kraće je od topljivog ljudskog inzulina.

Slika 1. Koncentracije glukoze u krvi nakon primjene pojedinačne doze aspart inzulina neposredno prije obroka (kruta krivulja) ili topljivog humanog inzulina ubrizganog 30 minuta prije obroka (isprekidana krivulja) kod pacijenata s dijabetesom tipa 1.

Nakon sc primjene, djelovanje inzulina aspart počinje u roku od 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekat se opaža 1-3 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka je 3-5 sati.

Insulin aspart je molarni izraz ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin.

Djeca i tinejdžeri

Upotreba inzulina aspart kod djece pokazala je slične rezultate dugoročne kontrole glikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Kliničko ispitivanje upotrebe topljivog ljudskog insulina prije jela i aspart aspart nakon jela provedeno je na maloj djeci (20 bolesnika u dobi od 2 do 6 godina, od kojih su 4 bila mlađa od 4 godine tokom 12 tjedana), kao i istraživanje farmakokinetika / farmakodinamički (ispitivanje FC / PD) primjenom jedne doze provedena je kod djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina). Farmakodinamički profil aspartina inzulina kod djece bio je sličan onome u odraslih pacijenata.

Učinkovitost i sigurnost inzulina aspart, primijenjenog kao bolus inzulina u kombinaciji sa inzulinom detemir ili degludec inzulinom kao bazalnim inzulinom, proučavana su u dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja koja su trajala do 12 mjeseci kod adolescenata i djece u dobi od 1 godine do 18 godina (n = 712). U istraživanju je učestvovalo 167 djece uzrasta od 1 do 5 godina, 260 - u dobi od 6 do 11 godina i 28 - u dobi od 12 do 17 godina. Profili poboljšanja i sigurnosti HbA 1c bili su usporedivi u svim dobnim skupinama.

Klinička ispitivanja koja su uključivala bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazala su nižu postprandijalnu koncentraciju glukoze u krvi sa inzulinom aspart u odnosu na rastvorljivi ljudski inzulin (vidjeti sliku 1).

Prema rezultatima dvaju dugotrajnih otvorenih studija koja su uključivala bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 (1070 i 884 pacijenta, respektivno), aspart inzulina doprinio je smanjenju gliciranog Hb za 0,12% (95% CI: 0,03, 0,22) i za 0, 15 posto (95% CI: 0,05, 0,26) u odnosu na topljivi ljudski inzulin, razlika ima ograničen klinički značaj.

Klinička ispitivanja koja su uključivala bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazala su smanjeni rizik od noćne hipoglikemije s inzulinom aspart u odnosu na topljivi ljudski inzulin. Rizik od dnevne hipoglikemije nije se značajno povećao.

Izvršeno je randomizirano, dvostruko slijepo, poprečno presjek FC / PD inzulina aspart i topljivog ljudskog inzulina kod starijih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (19 bolesnika u dobi od 65-83 godine, prosječna dob 70 godina).Relativne razlike u farmakodinamičkim svojstvima (GIR max, AUC GIR, 0-120 min) između inzulina aspart i humanog inzulina u starijih bolesnika bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i mlađih bolesnika sa šećernom bolešću.

Kliničke studije uporedne sigurnosti i efikasnosti insulina aspart i humanog inzulina u liječenju trudnica sa dijabetesom melitusa tipa 1 (322 pregledane trudnice, 157 je primilo inzulin aspart, 165 topljivih humanih inzulina) nisu otkrile nikakve negativne učinke aspart aspart na trudnoću ili zdravlje fetus / novorođenče.

Dodatne kliničke studije na 27 žena s gestacijskim dijabetesom koji su primali inzulin aspart i ljudski inzulin (inzulin aspart primili 14 žena, topljivi ljudski inzulin - 13) ukazuju na kompatibilnost sigurnosnih profila zajedno sa značajnim poboljšanjem u kontroli koncentracije glukoze nakon jela tijekom liječenja inzulinom aspart.

Trudnoća i dojenje

NovoRapid ® Flexpen ® (insulin aspart) može se propisati tokom trudnoće. Podaci iz dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (322 + 27 pregledanih trudnica) nisu otkrili nikakve štetne učinke aspart inzulina na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom (vidjeti Farmakodinamiku).

Preporučuje se pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i praćenje trudnica sa šećernom bolešću (tip 1, tip 2 ili gestacijski dijabetes) tokom trudnoće i tokom moguće trudnoće. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tijekom dojenja, NovoRapid ® FlexPen ® se može koristiti, jer davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka.

Nuspojave

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste NovoRapid ® FlexPen ® uglavnom su posljedica farmakološkog učinka inzulina.

Najčešća nuspojava prijavljena tokom liječenja je hipoglikemija. Učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i kontroli glikemije (vidjeti Opis pojedinačnih nuspojava ).

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, osip, upala, hematom, oteklina i svrab na mjestu uboda). Ovi su simptomi obično prolazne prirode.

Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja akutne bolne neuropatije koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis neželjenih reakcija predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na temelju podataka dobivenih tijekom kliničkih ispitivanja, podijeljeni su u skupine prema učestalosti razvoja u skladu s MedDRA i organski sistem. Učestalost nuspojava definirana je na sljedeći način: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, novost koju endokrinolozi savjetuju Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

NovoRapid se malo razlikuje od uobičajenog ljudskog hormona, zbog čega počinje brže djelovati, a pacijenti mogu početi jesti odmah nakon njegovog uvođenja . U odnosu na tradicionalne insuline, NovoRapid pokazuje bolje rezultate: kod dijabetičara se glukoza stabilizira nakon jela, a broj i težina noćnih pića smanjuju se. Snage uključuju i jači učinak lijeka, koji omogućava većini ljudi s dijabetesom da smanje dozu.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenja arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koriste ga endokrinolozi u svom radu je Ji Dao dijabetes ljepilo.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Povećanje energije tokom dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

NovoRapid je spremno rješenje za supkutanu primjenu, koristi se kod svih vrsta dijabetesa ako ozbiljno nedostaje vlastiti inzulin. Lijek je dozvoljen kod djece (od 2 godine) i starosti, trudnica. Može se probiti pomoću olovke za špriceve i. Za liječenje akutnih hiperglikemijskih stanja moguća je intravenska primjena.

Važne informacije za dijabetičare o NovoRapid insulinu iz uputstava za upotrebu:

Dostupno u 2 oblika:

  • NovoRapid Penfill - Uložak od 3 ml za upotrebu u olovkama za štrcaljke, u pakovanju od 5 komada.
  • NovoRapid Flekspen - jednokratne napunjene olovke za špriceve sa 3 ml asparta, 5 komada u kutiji. Točnost doziranja - 1 jedinica.

Prema uputstvu, inzulin Penfill i Flekspen su sličnog sastava i koncentracije. Penfill je praktičniji za upotrebu ako su potrebne male doze lijeka.

Najčešći štetni učinak inzulina je. Razvija se kada doza ubrizgavanog inzulina premašuje potrebe tijela. Retko (0,1-1% dijabetičara) alergije se mogu javiti i na mestu ubrizgavanja i generalizovati. Simptomi: oticanje, osip, svrbež, probavni problemi, crvenilo. U 0,01% slučajeva moguće su anafilaktičke reakcije.

Privremeno tokom perioda naglog smanjenja glikemije kod dijabetičara mogu se pojaviti simptomi neuropatije, slabljenja vida i oticanje. Ove nuspojave nestaju same od sebe bez liječenja.

FarmakodinamikaGlavna akcija NovoRapida, kao i bilo kojeg drugog inzulina, je snižavanje šećera u krvi. Značajno poboljšava propusnost staničnih membrana, omogućavajući glukozi da prođe unutra, aktivira reakcije razgradnje glukoze, povećava zalihe glikogena u mišićima i jetri te potiče sintezu masti i proteina.
Obrazac za puštanje
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1
  • Tip 2, ako tablete za snižavanje šećera i dijeta nisu dovoljno efikasne,
  • Tip 2 tokom trudnoće,
  • stanja koja zahtevaju privremenu terapiju inzulinom, na primer, ketoacidotsku komu
  • 3 i 5 vrsta.
Nuspojave
Odabir dozePrava količina izračunava se ovisno o sadržaju ugljikohidrata u hrani. Doza se povećava kod ozbiljnih fizičkih napora, stresa, bolesti sa vrućicom.
Učinak lijekovaNeki lijekovi mogu povećati ili smanjiti potrebu za inzulinom. To su uglavnom hormonalni lekovi, antidepresivi, tablete za lečenje hipertenzije.Beta blokatori mogu ublažiti simptome hipoglikemije, čineći ih težim za prepoznavanje. Zabranjen je unos alkohola s NovoRapidom jer znatno pogoršava kompenzaciju dijabetesa.
Pravila i vrijeme skladištenjaPrema uputama, neiskorišteni inzulin čuva se u hladnjaku koji može održavati temperaturu od 2-8 ° C. Ulošci - u roku od 24 mjeseca, olovke za špriceve - 30 mjeseci. Pakovanje sa započetim može se čuvati na sobnoj temperaturi 4 nedelje. Aspart se na suncu uništava na temperaturama ispod 2 i iznad 35 stepeni.

Zbog činjenice da je NovoRapid vrlo osjetljiv na uvjete skladištenja, pacijenti s dijabetesom trebali bi dobiti posebne uređaje za hlađenje za njegov transport. Inzulin se ne može kupiti najavama, jer oštećeni lijek ne može se vizualno razlikovati od normalnog.

Prosječna cijena NovoRapid inzulina:

  • Spremnici: 1690 rub. po pakovanju, 113 rubalja. po 1 ml.
  • Olovke za brizgalice: 1750 rub. po paketu, 117 rubalja. po 1 ml.

Razmotrimo detaljnije kako pravilno davati NovoRapid, kada njegovo djelovanje započne i završi, u kojim slučajevima inzulin možda neće djelovati, s kojim lijekovima ga treba kombinirati.

Novorapid (Flekspen i Penfill) - lijek djeluje vrlo brzo

Farmakološka grupa

NovoRapid se smatra inzulinom ultra kratkog dejstva. Učinak smanjenja šećera nakon njegove primjene uočen je ranije nego kod upotrebe Actrapid-a i njihovih analoga. Početak djelovanja je u rasponu od 10 do 20 minuta nakon injekcije. Vrijeme ovisi o individualnim karakteristikama dijabetičara, debljini potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja i njegovoj opskrbi krvlju. Maksimalni učinak je 1-3 sata nakon injekcije. Ubrizgavaju NovoRapid inzulin 10 minuta prije jela . Uslijed ubrzanog djelovanja, on odmah uklanja ulazeći šećer, ne dopuštajući mu da se nakuplja u krvi.

Aspart se obično koristi u kombinaciji s dugim i srednjim djelovanjem inzulina. Ako dijabetičar ima insulinsku pumpu, potreban mu je samo kratki hormon.

Vreme akcije

Kako bi se izbjeglo prekomjerno oštećenje kože i potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja, NovoRapid inzulin treba biti samo na sobnoj temperaturi, a igla bi trebala biti nova. Mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja, isti dio kože možete ponovo koristiti nakon 3 dana i to samo ako na njemu ne ostanu tragovi injekcije. Najbrža apsorpcija karakteristična je za prednji trbušni zid. Nalazi se na području oko pupka i na bočnim valjcima, pa je preporučljivo ubrizgati kratki inzulin.

Prije upotrebe novih sredstava za unošenje, olovke za brizgalice ili pumpe, morate detaljno proučiti njihova uputstva za upotrebu. U početku je češće mjeriti šećer u krvi. Da biste bili sigurni u ispravnu dozu proizvoda, trebali bi biti svi potrošni materijali strogo jednokratna upotreba . Njihova opetovana upotreba opterećena je povećanim rizikom od nuspojava.

Prilagođena akcija

Ako izračunata doza inzulina nije djelovala, te se pojavila hiperglikemija, ona se može ukloniti tek nakon 4 sata. Prije uvođenja sljedeće porcije inzulina, morate utvrditi razlog zašto prethodni nije djelovao.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kada toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 23. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  1. Proizvod s istekom roka trajanja ili nepravilni uslovi skladištenja. Ako je lijek zaboravljen na suncu, smrznut ili je dugo bio na toplini bez termičke vrećice, bocu treba zamijeniti novom iz hladnjaka. Razmažena otopina može postati zamućena, a unutra ima ljuskice. Moguće je formiranje kristala na dnu i zidovima.
  2. Nepravilna injekcija, izračunata doza. Primjena druge vrste inzulina: duga umjesto kratka.
  3. Oštećenje olovke štrcaljke, igla loše kvalitete. Prozirnost igle kontrolira se cijeđenjem kapljice otopine iz špriceva. Djelovanje olovke štrcaljke ne može se provjeriti, zbog čega se zamjenjuje pri prvoj sumnji na lom. Dijabetičar bi uvijek trebao imati rezervni dodatak inzulinu.
  4. Korišćenjem pumpe može se začepiti infuzijski sistem. U ovom slučaju mora se zamijeniti prije planiranog roka. Pumpa obično upozorava na druge kvarove zvučnim signalom ili porukom na ekranu.

Pojačano djelovanje NovoRapid inzulina može se primijetiti kod njegove predoziranja, unosa alkohola, nedovoljnog rada jetre i bubrega.

Zamena NovoRapida Levemir

NovoRapid i Levemir su lijekovi istog proizvođača s temeljno različitim učinkom. Koja je razlika: Levemir je dugačak inzulin, primjenjuje se do 2 puta dnevno kako bi stvorio iluziju lučenja baznog hormona.

NovoRapid je ultrazvuk, potreban za spuštanje šećera nakon jela. Ni u kojem slučaju se ne može zamijeniti drugim, to će dovesti prvo do hiper-, a nakon nekoliko sati, do hipoglikemije.

Dijabetes zahtijeva kompleksno liječenje, da biste normalizirali šećer, potrebni su vam i dugi i kratki hormoni. NovoRapid inzulin često se kombinira upravo sa Levemirom, jer je njihova interakcija dobro proučena.

Trenutno je NovoRapid inzulin jedini ultrazvučni lijek u Rusiji koji ima aspart kao aktivnu tvar. Godine 2017. Novo Nordisk lansirao je novi inzulin, Fiasp, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi. Pored aspart-a, sadrži i druge komponente, tako da je njegovo djelovanje postalo još brže i stabilnije. Takav inzulin pomoći će riješiti problem visokog šećera nakon obroka koji sadrži veliku količinu brzih ugljikohidrata. Mogu ga koristiti i dijabetičari sa nestabilnim apetitom, jer se ovaj hormon može ubrizgati odmah nakon jela, računajući šta se jede. U Rusiji ga još nije moguće kupiti, ali prilikom naručivanja iz drugih zemalja cijena mu je mnogo viša od cijene NovoRapida, oko 8500 rubalja. za pakovanje.

Dostupni analozi NovoRapida su Humalog i Apidra insulini. Njihov profil djelovanja gotovo se poklapa, uprkos činjenici da su aktivne tvari različite. Promjena inzulina u analogni nužna je samo u slučaju alergijskih reakcija na određenu marku, jer zamjena zahtijeva odabir nove doze i neminovno će dovesti do privremenog pogoršanja glikemije.

Indikacije za upotrebu

Hipoglikemijski procesi razvijaju se brzo ako dijabetičari imaju popratne patologije, a koriste se lijekovi koji usporavaju apsorpciju hrane. Potreba za lijekovima povećava se uz istodobne poremećaje. Tijelu nije potreban inzulin ako pacijent ima problema s unutrašnjim organima.

Nakon što pacijenti pređu na druge lijekove, simptomi hipoglikemije se mijenjaju ili postaju manje izraženi. Liječnici uvijek prate stanje pacijenta prilikom prelaska na drugu vrstu hormona. Kada se lijek promijeni, doza se podešava. Promjena količine korištenih lijekova potrebna je prilikom konzumiranja druge hrane, nakon prekida ili povećanja fizičke aktivnosti.

Doziranje određuje endokrinolog pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir njegove potrebe. Novorapid se ubrizgava sa srednjim i dugoročnim insulinom najmanje 1 puta dnevno. Regulirana je glukoza u krvi, predoziranje inzulina kako bi se pronašao prikladan način za kontrolu glikemije.Deci se daje 1,5 do 1 jedinica. po kg težine. Promjena prehrane ili načina života zahtijeva prilagođavanje doze.

Novorapid se daje prije jela, vjerovatnoća noćne hipoglikemije je smanjena.

Dijabetičar može sam davati lijek, subkutane injekcije rađuju se u trbuhu, bedrima, u deltoidni mišić. Mjesto ubrizgavanja mijenja se tako da se lipodistrofija ne razvija.

Lijekovi se koriste za PPII; inzulinske pumpe koriste se za infuziju. U ovoj situaciji vrši se injekcija u prednjem dijelu trbuha. U rijetkim slučajevima Novorapid se ubrizgava intravenski, samo stručnjaci sa iskustvom prave takve injekcije.

Učinci inzulina rDNA na organizam ponekad pogoršavaju stanje pacijenata. Glavna nuspojava je smanjenje glukoze - hipoglikemija. Učestalost pojave ovog stanja kod različitih skupina bolesnika različita je, određena doziranjem, kvalitetom kontrole.

Za efikasno liječenje dijabetesa kod kuće, savjetuju stručnjaci DiaLife . Ovo je jedinstven alat:

  • Normalizuje glukozu u krvi
  • Reguliše funkciju pankreasa
  • Ukloni nadutost, regulira metabolizam vode
  • Poboljšava vid
  • Pogodno za odrasle i djecu.
  • Nema kontraindikacija
Proizvođači su dobili sve potrebne dozvole i certifikate kvalitete i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kupite na službenoj web stranici

U prvim fazama tijeka terapije dolazi do promjene refrakcije, na mjestu ubrizgavanja javljaju se bol, hiperemija, upala i svrbež. Takvi simptomi s vremenom nestaju bez liječenja.

Prebrza korekcija glikemije izaziva pogoršanje.

Ostali neželjeni efekti koje opažamo kod dijabetičara nastaju u obliku različitih vrsta poremećaja organa i sistema:

  • oslabi imunitet
  • nervni sistem je poremećen,
  • vid se pogoršava
  • oticanje na mestu ubrizgavanja.

Hipoglikemija se razvija s viškom inzulina, što je kršenje tijeka terapije. Ozbiljan oblik poremećaja opasan je za dijabetičara. Postoje problemi sa sistemom opskrbe krvlju, mozak je poremećen, povećava se vjerovatnost smrti.

Kontraindikacije

povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili bilo koju od komponenti lijeka.

Trudnoća i dojenje

NovoRapid ® Flexpen ® (insulin aspart) može se propisati tokom trudnoće. Podaci iz dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (322 + 27 pregledanih trudnica) nisu otkrili nikakve štetne učinke aspart inzulina na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom (vidjeti Farmakodinamiku).

Preporučuje se pažljivo praćenje nivoa glukoze u krvi i praćenje trudnica sa šećernom bolešću (tip 1, tip 2 ili gestacijski dijabetes) tokom trudnoće i tokom moguće trudnoće. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tijekom dojenja, NovoRapid ® FlexPen ® se može koristiti, jer davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu lijeka.

Nuspojave

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste NovoRapid ® FlexPen ® uglavnom su posljedica farmakološkog učinka inzulina.

Najčešća nuspojava prijavljena tokom liječenja je hipoglikemija. Učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i kontroli glikemije (vidjeti Opis pojedinačnih nuspojava ).

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, osip, upala, hematom, oteklina i svrab na mjestu uboda). Ovi su simptomi obično prolazne prirode.

Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja akutne bolne neuropatije koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis neželjenih reakcija predstavljen je u tabeli.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na temelju podataka dobivenih tijekom kliničkih ispitivanja, podijeljeni su u skupine prema učestalosti razvoja u skladu s MedDRA i organski sistem. Učestalost nuspojava definirana je na sljedeći način: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100, novost koju endokrinolozi savjetuju Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

NovoRapid se malo razlikuje od uobičajenog ljudskog hormona, zbog čega počinje brže djelovati, a pacijenti mogu početi jesti odmah nakon njegovog uvođenja . U odnosu na tradicionalne insuline, NovoRapid pokazuje bolje rezultate: kod dijabetičara se glukoza stabilizira nakon jela, a broj i težina noćnih pića smanjuju se. Snage uključuju i jači učinak lijeka, koji omogućava većini ljudi s dijabetesom da smanje dozu.

Uputa za upotrebu

Insulin NovoRapid proizvodi danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk, čiji je glavni cilj poboljšanje kontrole glikemije u bolesnika sa šećernom bolešću. Aktivna supstanca u lijeku je aspart. Njegov molekul je analog inzulina, ponavlja ga u strukturi osim jedine ali značajne razlike - jedne supstituirane aminokiseline. Zbog toga se molekule aspart-a ne liječe uz stvaranje heksamera, poput običnog inzulina, ali su u slobodnom stanju, pa započinju s radom na bržem smanjivanju šećera. Takva zamjena omogućena je zahvaljujući modernim tehnologijama bioinžinjeringa. Usporedba aspart-a s ljudskim inzulinom nije otkrila nikakve negativne efekte modifikacije molekula. Suprotno tome, efekat primjene lijekova postali jači i stabilniji .

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenja arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koriste ga endokrinolozi u svom radu je Ji Dao dijabetes ljepilo.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Povećanje energije tokom dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

NovoRapid je spremno rješenje za supkutanu primjenu, koristi se kod svih vrsta dijabetesa ako ozbiljno nedostaje vlastiti inzulin. Lijek je dozvoljen kod djece (od 2 godine) i starosti, trudnica.Može se probiti pomoću olovke za špriceve i. Za liječenje akutnih hiperglikemijskih stanja moguća je intravenska primjena.

Važne informacije za dijabetičare o NovoRapid insulinu iz uputstava za upotrebu:

Dostupno u 2 oblika:

  • NovoRapid Penfill - Uložak od 3 ml za upotrebu u olovkama za štrcaljke, u pakovanju od 5 komada.
  • NovoRapid Flekspen - jednokratne napunjene olovke za špriceve sa 3 ml asparta, 5 komada u kutiji. Točnost doziranja - 1 jedinica.

Prema uputstvu, inzulin Penfill i Flekspen su sličnog sastava i koncentracije. Penfill je praktičniji za upotrebu ako su potrebne male doze lijeka.

Najčešći štetni učinak inzulina je. Razvija se kada doza ubrizgavanog inzulina premašuje potrebe tijela. Retko (0,1-1% dijabetičara) alergije se mogu javiti i na mestu ubrizgavanja i generalizovati. Simptomi: oticanje, osip, svrbež, probavni problemi, crvenilo. U 0,01% slučajeva moguće su anafilaktičke reakcije.

Privremeno tokom perioda naglog smanjenja glikemije kod dijabetičara mogu se pojaviti simptomi neuropatije, slabljenja vida i oticanje. Ove nuspojave nestaju same od sebe bez liječenja.

FarmakodinamikaGlavna akcija NovoRapida, kao i bilo kojeg drugog inzulina, je snižavanje šećera u krvi. Značajno poboljšava propusnost staničnih membrana, omogućavajući glukozi da prođe unutra, aktivira reakcije razgradnje glukoze, povećava zalihe glikogena u mišićima i jetri te potiče sintezu masti i proteina.
Obrazac za puštanje
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1
  • Tip 2, ako tablete za snižavanje šećera i dijeta nisu dovoljno efikasne,
  • Tip 2 tokom trudnoće,
  • stanja koja zahtevaju privremenu terapiju inzulinom, na primer, ketoacidotsku komu
  • 3 i 5 vrsta.
Nuspojave
Odabir dozePrava količina izračunava se ovisno o sadržaju ugljikohidrata u hrani. Doza se povećava kod ozbiljnih fizičkih napora, stresa, bolesti sa vrućicom.
Učinak lijekovaNeki lijekovi mogu povećati ili smanjiti potrebu za inzulinom. To su uglavnom hormonalni lekovi, antidepresivi, tablete za lečenje hipertenzije. Beta blokatori mogu ublažiti simptome hipoglikemije, čineći ih težim za prepoznavanje. Zabranjen je unos alkohola s NovoRapidom jer znatno pogoršava kompenzaciju dijabetesa.
Pravila i vrijeme skladištenjaPrema uputama, neiskorišteni inzulin čuva se u hladnjaku koji može održavati temperaturu od 2-8 ° C. Ulošci - u roku od 24 mjeseca, olovke za špriceve - 30 mjeseci. Pakovanje sa započetim može se čuvati na sobnoj temperaturi 4 nedelje. Aspart se na suncu uništava na temperaturama ispod 2 i iznad 35 stepeni.

Zbog činjenice da je NovoRapid vrlo osjetljiv na uvjete skladištenja, pacijenti s dijabetesom trebali bi dobiti posebne uređaje za hlađenje za njegov transport. Inzulin se ne može kupiti najavama, jer oštećeni lijek ne može se vizualno razlikovati od normalnog.

Prosječna cijena NovoRapid inzulina:

  • Spremnici: 1690 rub. po pakovanju, 113 rubalja. po 1 ml.
  • Olovke za brizgalice: 1750 rub. po paketu, 117 rubalja. po 1 ml.

Razmotrimo detaljnije kako pravilno davati NovoRapid, kada njegovo djelovanje započne i završi, u kojim slučajevima inzulin možda neće djelovati, s kojim lijekovima ga treba kombinirati.

Novorapid (Flekspen i Penfill) - lijek djeluje vrlo brzo

Farmakološka grupa

NovoRapid se smatra inzulinom ultra kratkog dejstva. Učinak smanjenja šećera nakon njegove primjene uočen je ranije nego kod upotrebe Actrapid-a i njihovih analoga. Početak djelovanja je u rasponu od 10 do 20 minuta nakon injekcije. Vrijeme ovisi o individualnim karakteristikama dijabetičara, debljini potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja i njegovoj opskrbi krvlju. Maksimalni učinak je 1-3 sata nakon injekcije. Ubrizgavaju NovoRapid inzulin 10 minuta prije jela . Uslijed ubrzanog djelovanja, on odmah uklanja ulazeći šećer, ne dopuštajući mu da se nakuplja u krvi.

Aspart se obično koristi u kombinaciji s dugim i srednjim djelovanjem inzulina. Ako dijabetičar ima insulinsku pumpu, potreban mu je samo kratki hormon.

Vreme akcije

Kako bi se izbjeglo prekomjerno oštećenje kože i potkožnog tkiva na mjestu ubrizgavanja, NovoRapid inzulin treba biti samo na sobnoj temperaturi, a igla bi trebala biti nova. Mjesto ubrizgavanja stalno se mijenja, isti dio kože možete ponovo koristiti nakon 3 dana i to samo ako na njemu ne ostanu tragovi injekcije. Najbrža apsorpcija karakteristična je za prednji trbušni zid. Nalazi se na području oko pupka i na bočnim valjcima, pa je preporučljivo ubrizgati kratki inzulin.

Prije upotrebe novih sredstava za unošenje, olovke za brizgalice ili pumpe, morate detaljno proučiti njihova uputstva za upotrebu. U početku je češće mjeriti šećer u krvi. Da biste bili sigurni u ispravnu dozu proizvoda, trebali bi biti svi potrošni materijali strogo jednokratna upotreba . Njihova opetovana upotreba opterećena je povećanim rizikom od nuspojava.

Prilagođena akcija

Ako izračunata doza inzulina nije djelovala, te se pojavila hiperglikemija, ona se može ukloniti tek nakon 4 sata. Prije uvođenja sljedeće porcije inzulina, morate utvrditi razlog zašto prethodni nije djelovao.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kada toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 23. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  1. Proizvod s istekom roka trajanja ili nepravilni uslovi skladištenja. Ako je lijek zaboravljen na suncu, smrznut ili je dugo bio na toplini bez termičke vrećice, bocu treba zamijeniti novom iz hladnjaka. Razmažena otopina može postati zamućena, a unutra ima ljuskice. Moguće je formiranje kristala na dnu i zidovima.
  2. Nepravilna injekcija, izračunata doza. Primjena druge vrste inzulina: duga umjesto kratka.
  3. Oštećenje olovke štrcaljke, igla loše kvalitete. Prozirnost igle kontrolira se cijeđenjem kapljice otopine iz špriceva. Djelovanje olovke štrcaljke ne može se provjeriti, zbog čega se zamjenjuje pri prvoj sumnji na lom. Dijabetičar bi uvijek trebao imati rezervni dodatak inzulinu.
  4. Korišćenjem pumpe može se začepiti infuzijski sistem. U ovom slučaju mora se zamijeniti prije planiranog roka. Pumpa obično upozorava na druge kvarove zvučnim signalom ili porukom na ekranu.

Pojačano djelovanje NovoRapid inzulina može se primijetiti kod njegove predoziranja, unosa alkohola, nedovoljnog rada jetre i bubrega.

Zamena NovoRapida Levemir

NovoRapid i Levemir su lijekovi istog proizvođača s temeljno različitim učinkom. Koja je razlika: Levemir je dugačak inzulin, primjenjuje se do 2 puta dnevno kako bi stvorio iluziju lučenja baznog hormona.

NovoRapid je ultrazvuk, potreban za spuštanje šećera nakon jela. Ni u kojem slučaju se ne može zamijeniti drugim, to će dovesti prvo do hiper-, a nakon nekoliko sati, do hipoglikemije.

Dijabetes zahtijeva kompleksno liječenje, da biste normalizirali šećer, potrebni su vam i dugi i kratki hormoni. NovoRapid inzulin često se kombinira upravo sa Levemirom, jer je njihova interakcija dobro proučena.

Trenutno je NovoRapid inzulin jedini ultrazvučni lijek u Rusiji koji ima aspart kao aktivnu tvar. Godine 2017. Novo Nordisk lansirao je novi inzulin, Fiasp, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Evropi. Pored aspart-a, sadrži i druge komponente, tako da je njegovo djelovanje postalo još brže i stabilnije. Takav inzulin pomoći će riješiti problem visokog šećera nakon obroka koji sadrži veliku količinu brzih ugljikohidrata. Mogu ga koristiti i dijabetičari sa nestabilnim apetitom, jer se ovaj hormon može ubrizgati odmah nakon jela, računajući šta se jede. U Rusiji ga još nije moguće kupiti, ali prilikom naručivanja iz drugih zemalja cijena mu je mnogo viša od cijene NovoRapida, oko 8500 rubalja. za pakovanje.

Dostupni analozi NovoRapida su Humalog i Apidra insulini. Njihov profil djelovanja gotovo se poklapa, uprkos činjenici da su aktivne tvari različite. Promjena inzulina u analogni nužna je samo u slučaju alergijskih reakcija na određenu marku, jer zamjena zahtijeva odabir nove doze i neminovno će dovesti do privremenog pogoršanja glikemije.

Trudnoća

Klinička ispitivanja pokazala su da NovoRapid inzulin nije toksičan i ne utječe na razvoj fetusa, tako da je dopušteno koristiti ga tokom trudnoće. Prema uputama, tijekom porođaja djeteta sa šećernom bolešću potrebno je ponavljano prilagođavanje doze: smanjenje u 1 tromjesečju, porast u 2 i 3. Tijekom porođaja inzulin je potreban znatno manje, nakon porođaja žena se obično vraća na doze izračunate prije trudnoće.

Aspart ne prodire u mlijeko, tako da dojenje neće donijeti štetu bebi.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

Nova generacija Novorapid Penfill pomaže povećati razinu inzulina u krvi.

Alat se lako i brzo apsorbuje, koristi se bez obzira na dijetu, odnosi se na ultra kratku vrstu inzulina.

Dostupno u obliku olovki za jednokratnu upotrebu i zamjenskih uložaka za uređaje za ubrizgavanje.

Pisma naših čitalaca

Predmet: Bakin šećer u krvi vratio se u normalu!

Za: Administrativno mjesto

Christina
Moskva

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Insulin Aspart - glavna komponenta lijeka, ima snažan hipoglikemijski učinak. Ovo je analog kratkog inzulina koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Insulin Aspart je proizveden rekombinantnom DNK tehnologijom.

Lijek djeluje s vanjskim citoplazmatskim membranama različitih aminokiselina, stvara mnogo inzulinskih završetaka i potiče unutarćelijske procese.

Nakon smanjenja koncentracije šećera u tijelu pojavljuju se takve promjene:

  • intracelularni transport elemenata u tragovima,
  • probavljivost tkiva se povećava
  • glikogeneza, lipogeneza.

Moguće je postići smanjenje brzine stvaranja glukoze u jetri. Novorapid se dobro apsorbira masnim tkivom, ali njegovo trajanje djelovanja je manje od prirodnog ljudskog inzulina.

Lijek se aktivira 10-20 minuta nakon injekcije, traje 3-5 sati, maksimalna koncentracija hormona primjećuje se nakon 1-3 sata.

Sistematska primjena Novorapid-a smanjuje vjerojatnost hipoglikemije noću za nekoliko puta. Poznati su slučajevi značajnog smanjenja postprandijalne hipoglikemije. Lijek se preporučuje.

Indikacije za upotrebu

Hipoglikemijski procesi razvijaju se brzo ako dijabetičari imaju popratne patologije, a koriste se lijekovi koji usporavaju apsorpciju hrane. Potreba za lijekovima povećava se uz istodobne poremećaje.Tijelu nije potreban inzulin ako pacijent ima problema s unutrašnjim organima.

Nakon što pacijenti pređu na druge lijekove, simptomi hipoglikemije se mijenjaju ili postaju manje izraženi. Liječnici uvijek prate stanje pacijenta prilikom prelaska na drugu vrstu hormona. Kada se lijek promijeni, doza se podešava. Promjena količine korištenih lijekova potrebna je prilikom konzumiranja druge hrane, nakon prekida ili povećanja fizičke aktivnosti.

Doziranje određuje endokrinolog pojedinačno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir njegove potrebe. Novorapid se ubrizgava sa srednjim i dugoročnim insulinom najmanje 1 puta dnevno. Regulirana je glukoza u krvi, predoziranje inzulina kako bi se pronašao prikladan način za kontrolu glikemije. Deci se daje 1,5 do 1 jedinica. po kg težine. Promjena prehrane ili načina života zahtijeva prilagođavanje doze.

Novorapid se daje prije jela, vjerovatnoća noćne hipoglikemije je smanjena.

Dijabetičar može sam davati lijek, subkutane injekcije rađuju se u trbuhu, bedrima, u deltoidni mišić. Mjesto ubrizgavanja mijenja se tako da se lipodistrofija ne razvija.

Lijekovi se koriste za PPII; inzulinske pumpe koriste se za infuziju. U ovoj situaciji vrši se injekcija u prednjem dijelu trbuha. U rijetkim slučajevima Novorapid se ubrizgava intravenski, samo stručnjaci sa iskustvom prave takve injekcije.

Učinci inzulina rDNA na organizam ponekad pogoršavaju stanje pacijenata. Glavna nuspojava je smanjenje glukoze - hipoglikemija. Učestalost pojave ovog stanja kod različitih skupina bolesnika različita je, određena doziranjem, kvalitetom kontrole.

Za efikasno liječenje dijabetesa kod kuće, savjetuju stručnjaci DiaLife . Ovo je jedinstven alat:

  • Normalizuje glukozu u krvi
  • Reguliše funkciju pankreasa
  • Ukloni nadutost, regulira metabolizam vode
  • Poboljšava vid
  • Pogodno za odrasle i djecu.
  • Nema kontraindikacija
Proizvođači su dobili sve potrebne dozvole i certifikate kvalitete i u Rusiji i u susjednim zemljama.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Kupite na službenoj web stranici

U prvim fazama tijeka terapije dolazi do promjene refrakcije, na mjestu ubrizgavanja javljaju se bol, hiperemija, upala i svrbež. Takvi simptomi s vremenom nestaju bez liječenja.

Prebrza korekcija glikemije izaziva pogoršanje.

Ostali neželjeni efekti koje opažamo kod dijabetičara nastaju u obliku različitih vrsta poremećaja organa i sistema:

  • oslabi imunitet
  • nervni sistem je poremećen,
  • vid se pogoršava
  • oticanje na mestu ubrizgavanja.

Hipoglikemija se razvija s viškom inzulina, što je kršenje tijeka terapije. Ozbiljan oblik poremećaja opasan je za dijabetičara. Postoje problemi sa sistemom opskrbe krvlju, mozak je poremećen, povećava se vjerovatnost smrti.

Kontraindikacije

  • netolerancija na tijelo sastojaka lijeka,
  • Ne dozvolite djeci mlađoj od 6 godina.

Liječnici ne propisuju lijek Novorapid ako pacijenti imaju alergijske reakcije na određene komponente lijeka.

Kada putujete u mjesta s različitim vremenskim zonama, morate saznati od svog liječnika kako pravilno koristiti lijek. Ako osoba prestane davati injekcije, razvija se hiperglikemija,. Kod dijabetičara tipa 1 ovo se stanje javlja češće. Znakovi se pojavljuju postepeno, pojačavaju se s vremenom.

Postoji mučnina, povraćanje, pospanost, koža se suši, vlaga u usnoj sluznici se smanjuje, uvijek osjećate žeđ i slab apetit. . Ako se sumnja na hiperglikemiju, terapija se odmah provodi kako bi se spasio život pacijenta. Pretjerano liječenje mijenja simptome, ali hipoglikemija ostaje.

Poremećaj se javlja kada se prekorači doza inzulina.Intenzitet ne ovisi samo o količini lijeka, već i o učestalosti upotrebe, stanju pacijentovog tijela, prisustvu otežavajućih faktora.

Simptomi hipoglikemije razvijaju se uzastopno, postaju komplicirani bez kontrole količine glukoze. Uz blagi oblik bolesti za liječenje, pacijentima se savjetuje da konzumiraju više proizvoda od šećera ili ugljenih hidrata, piju voćni sok ili slatki čaj.

Pacijenti uvijek trebaju nositi slatkiše ili druge slatkiše sa sobom kako bi normalizirali razinu šećera kada im nije dobro. U ozbiljnom stanju pacijenti gube svijest, liječnici ili voljeni oni koji znaju šta učiniti mogu pomoći.

Da bi poboljšao stanje dijabetičara, ubrizgava mu glukagon intramuskularno ili potkožno. Ako lijek ne poboljša stanje, pacijent ne povrati svijest, koristi otopinu dekstroze, daje injekciju intravenski.

NovoRapid Flexpen je analog ljudskog insulina kratkog dejstva proizvedenog biotehnologijom (aminokiselinski prolin u položaju 28 lanca B zamenjen je aspartanskom kiselinom). Hipoglikemijski učinak inzulina aspart sastoji se u poboljšanju unosa glukoze u tkiva nakon vezanja inzulina na receptore mišićnih i masnih ćelija kao i inhibiciji oslobađanja glukoze iz jetre.

Učinak lijeka NovoRapid Flexpen javlja se ranije nego uvođenjem topljivog ljudskog inzulina, dok nivo glukoze u krvi postaje niži tijekom prva 4 sata nakon jela. Kod sc primjene, trajanje djelovanja NovoRapid Flexpena kraće je od onog topljivog ljudskog inzulina i javlja se 10–20 min nakon primjene. Maksimalni učinak se razvija između 1 i 3 sata nakon injekcije. Trajanje akcije - 3-5 sati.

Rezultati kliničkih ispitivanja bolesnika sa šećernom bolešću tipa I pokazali su da je uz unošenje lijeka NovoRapid Flexpen, nivo glukoze nakon jela niži nego kod unošenja humanog inzulina.

Djeca i tinejdžeri. U djece liječene NovoRapid Flexpenom, učinkovitost dugoročnog praćenja razine glukoze u krvi je ista kao i kod topljivog ljudskog inzulina. U kliničkoj studiji na 26 djece u dobi od 2 do 6 godina, uspoređena je efikasnost kontrole glikemije prilikom davanja rastvorljivog humanog inzulina prije jela i aspartama koji se primjenjuju nakon obroka, a farmakokinetika i farmakodinamika određena je kod djece u dobi od 6–12 godina i adolescenata 13– 17 godina. Farmakodinamički profil dijelova inzulina kod djece i odraslih bio je isti. Rezultati kliničkih ispitivanja bolesnika sa šećernom bolešću tipa I pokazali su da je primjenom inzulina aspart rizik od razvoja hipoglikemije noću u odnosu na topljivi ljudski inzulin, s obzirom na učestalost slučajeva hipoglikemije tijekom dana, nisu primijećene značajnije razlike. Prilikom izračunavanja doze (u molima), aspart inzulina je brzi za topljivi ljudski inzulin. Supstitucija aminokiseline prolina u položaju B-28 molekula inzulina aspartanskom kiselinom u lijeku NovoRapid Flexpen dovodi do smanjenja stvaranja heksamera opaženih uvođenjem topljivog ljudskog inzulina. Stoga se NovoRapid Flexpen brže apsorbira u krvotok iz potkožne masti u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Vrijeme postizanja maksimalne koncentracije inzulina u krvi u prosjeku je upola manje nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina. Maksimalna koncentracija inzulina u krvi bolesnika sa šećernom bolešću tipa I 492 ± 256 pmol / l postiže se 30–40 minuta nakon s / c primjene lijeka NovoRapid Flexpen brzinom 0,15 U / kg tjelesne težine. Nivo inzulina vraća se na početnu vrijednost 4-6 sati nakon primjene. Brzina apsorpcije je nešto niža kod pacijenata sa dijabetesom tipa II.Stoga je maksimalna koncentracija inzulina kod takvih bolesnika nešto niža - 352 ± 240 pmol / L, a dostiže se kasnije - u prosjeku nakon 60 minuta (50–90) minuta. Uvođenjem NovoRapid Flexpena, varijabilnost u vremenu do postizanja maksimalne koncentracije kod istog pacijenta znatno je manja, a varijabilnost u razini maksimalne koncentracije veća je nego kod uvođenja humanog topljivog inzulina.

U starijih bolesnika ili s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, farmakokinetika NovoRapid Flexpena nije ispitivana. Farmakokinetika i farmakodinamika NovoRapid Flexpena proučavana su kod djece (6–12 godina) i adolescenata (13–17 godina) sa dijabetesom tipa I. Aspart inzulina brzo se apsorbira u ispitivanim dobnim grupama, dok je vrijeme za postizanje maksimalne koncentracije u krvi bilo isto kao u odraslih. Međutim, nivo maksimalne koncentracije različit je kod djece različite dobi, što ukazuje na značaj pojedinačnog odabira doza NovoRapid Flexpena.

Oprez za upotrebu

Popratne bolesti, posebno infekcije i groznice obično povećavaju pacijentovu potrebu za inzulinom.

Prelazak pacijenata na novi tip ili vrstu inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, vrstu, porijeklo pripravka inzulina (životinjski, ljudski, humani analog inzulina) i / ili njegov način proizvodnje, možda će biti potrebno prilagoditi dozu. Pacijentima koji uzimaju NovoRapid Flexpen možda će trebati povećati broj injekcija ili promijeniti dozu u odnosu na uobičajeni inzulin. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako tijekom prve primjene novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.

Preskakanje obroka ili nepredviđena intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Vježbanje odmah nakon jela povećava rizik od hipoglikemije. NovoRapid Flexpen sadrži metakrezol koji u rijetkim slučajevima može izazvati alergijske reakcije.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja. Iskustvo s primjenom lijeka NovoRapid Flexpen tokom trudnoće je ograničeno. Studije na životinjama pokazale su da aspart inzulina, poput humanog inzulina, nema embriotoksične i teratogene efekte. Pojačana kontrola preporučuje se u liječenju trudnica sa dijabetesom tokom cijele trudnoće, kao i u slučajevima sumnji na trudnoću. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i značajno se povećava u drugom i trećem tromjesečju. Ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa NovoRapid Flexpenom tijekom dojenja. Liječenje tijekom trudnoće ne predstavlja opasnost za bebu. Međutim, u ovom periodu majci će možda biti potrebno prilagoditi dozu.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom. Ovo može biti faktor rizika u situacijama u kojima je potrebna povećana pažnja (na primjer, tijekom vožnje automobila ili upravljanja strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome - prekursori hipoglikemije ili epizode hipoglikemije često se javljaju. U takvim okolnostima potrebno je izmjeriti primjerenost vožnje.

Interakcije lijekova

Lijekovi koji mogu smanjiti potrebu za inzulinom: oralni hipoglikemijski lijekovi, oktreotid, MAO inhibitori, neselektivni blokatori β-adrenergičkih receptora, ACE inhibitori, salicilati, alkohol, anabolički steroidi, sulfonamidi.

Lijekovi koji mogu povećati potrebu za inzulinom: oralni kontraceptivi, tiazidi, glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, danazol.

Β-adrenergički blokatori mogu prikriti simptome hipoglikemije.

Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Nekompatibilnost. Dodavanje određenih lijekova inzulinu može uzrokovati njegovu inaktivaciju, na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite.

Analozi, pregledi pacijenata

Ako se dogodilo da NovoRapid Penfill inzulin iz nekog razloga nije odgovarao pacijentu, liječnik preporučuje uporabu analoga. Najpopularniji proizvodi su Apidra, Gensulin N, Humalog, Novomiks, Rizodeg. Njihov trošak je približno isti.

Mnogi pacijenti su već uspjeli procijeniti lijek NovoRapid, napominju kako učinak dolazi brzo, neželjene reakcije su rijetke. Lijek je izvrstan za liječenje šećerne bolesti prvog i drugog tipa. Većina dijabetičara smatra da je alat prilično zgodan, pogotovo šprice za olovke, oni eliminiraju potrebu za kupnjom šprica.

U praksi se inzulin koristi na pozadini tijeka dugog inzulina, on pomaže da se glukoza u krvi održi na optimalnoj razini tijekom dana, smanji glukoza nakon jela. NovoRapid je prikazan nekim pacijentima isključivo na samom početku bolesti.

Manjak sredstava može se nazvati oštrim padom glukoze u djece, kao rezultat toga pacijenti se mogu osjećati loše. Kako bi se spriječili takvi problemi, potrebno je prijeći na inzulin na duži period izlaganja.

Također dijabetičari napominju da se pogrešnim odabirom doze razvijaju simptomi hipoglikemije i pogoršava se zdravstveno stanje. Videozapis u ovom članku nastavit će temu Novorapid inzulina.

Doziranje i primjena Novorapid

Pojedinačna potreba za insulinom obično je 0,5-1,0 U / kg / dan. Kada je učestalost upotrebe u skladu s unosom hrane 50–70%, potrebu za inzulinom zadovoljava NovoRapid Flexpen, a ostatak sa srednje dugotrajnim ili dugotrajnim inzulinama.

Način upotrebe lijeka NovoRapid Flexpen karakterizira brži početak i kraće trajanje djelovanja u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid Flexpen obično treba davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, ovaj lijek se može primijeniti ubrzo nakon obroka.

NovoRapid se daje pod kožu prednjeg trbušnog zida, bedra, u deltoidni mišić ramena ili stražnjice. Mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar istog dijela tijela. S ubrizgavanjem sc u prednji trbušni zid, efekat leka počinje za 10–20 minuta. Maksimalni učinak je između 1–3 sata nakon injekcije. Trajanje djelovanja je 3-5 sati. Kao i kod svih inzulina, subkutano unošenje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju nego kada je uvedeno na druga mjesta. Ipak, brži početak djelovanja lijeka NovoRapid Flexpen u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom održava se bez obzira na mjesto ubrizgavanja. Ako je potrebno, NovoRapid Flexpen može se davati iv, ove injekcije se mogu izvesti samo pod nadzorom lekara. NovoRapid se može koristiti za kontinuirano davanje sc uz pomoć odgovarajućih infuzijskih pumpi. Kontinuirano davanje sc provodi u prednjem trbušnom zidu, mjesto ubrizgavanja treba povremeno mijenjati. Kada se koristi u infuzijskim pumpama, NovoRapid se ne smije miješati sa bilo kojim drugim inzulinskim pripravkom. Pacijenti koji koriste infuzijske pumpe trebaju proći detaljna uputstva o uporabi ovih sistema i koristiti odgovarajuće spremnike i epruvete. Infuzijski set (epruvete i kanale) treba mijenjati u skladu sa zahtjevima priloženim uputama.Pacijenti koji koriste NovoRapid u pumpnom sistemu trebali bi imati inzulin u slučaju kvara. Poremećena funkcija jetre i bubrega može smanjiti pacijentovu potrebu za inzulinom. Umjesto topljivog ljudskog inzulina, djeci treba davati NovoRapid FlexPen u slučajevima kada je poželjno da postignu brzo djelovanje inzulina, na primjer, prije jela. NovoRapid Flexpen je napunjena olovka za brizgalice dizajnirana za upotrebu sa NovoFine® iglama kratkih kapaka. Pakiranje s NovoFine® iglama označeno je simbolom S. Flexpen vam omogućava da unesete od 1 do 60 jedinica lijeka s točnošću od 1 jedinice. Morate slijediti upute za medicinsku upotrebu lijeka, koje se nalaze u pakovanju. NovoRapid Flexpen namenjen je samo za pojedinačnu upotrebu, ne može se ponovo koristiti.

Upute za upotrebu lijeka NovoRapid Flexpen

NovoRapid je namijenjen za supkutanu injekciju ili kontinuiranu injekciju pomoću infuzijskih pumpi. NovoRapid se može primenjivati ​​i intravenski pod strogim nadzorom lekara.

Upotreba u infuzijskim pumpama

Za infuzione pumpe koriste se epruvete čija je unutrašnja površina izrađena od polietilena ili poliolefina. Neki inzulin se u početku apsorbuje na unutrašnjoj površini infuzionog rezervoara.

Koristi za iv primjenu

Infuzijski sustavi sa NovoRapid 100 IU / ml u koncentraciji inzulina aspart od 0,05 do 1,0 IU / ml u otopini za infuziju koji sadrži 0,9% natrijum-hlorida, 5 ili 10% dekstroze i 40 mmol / l hlorida kalijuma, nalaze se u posudama za infuziju polipropilena, stabilne su na sobnoj temperaturi 24 sata. Tokom infuzije insulina potrebno je pratiti koncentraciju glukoze u krvi.

Farmakološka svojstva:

Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sintezu određenog broja ključnih enzima (heksokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintaza, itd.). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze, smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri itd.

Supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom u inzulinu aspart smanjuje sklonost molekula da stvaraju heksamere, što je uočeno u rastvoru običnog inzulina. U vezi s tim, inzulin aspart mnogo se brže apsorbira iz potkožne masti i počinje djelovati brže od topljivog ljudskog inzulina. Insulin aspart smanjuje glukozu u krvi jače u prva 4 sata nakon obroka nego rastvorljivi ljudski inzulin. Trajanje aspartina inzulina nakon supkutane primjene kraće je od topljivog ljudskog inzulina. Nakon potkožnog davanja, učinak lijeka počinje u roku od 10-20 minuta nakon primjene. Maksimalni efekat se opaža 1-3 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka je 3-5 sati.

Klinička ispitivanja koja su uključivala bolesnike sa dijabetesom tipa 1 pokazala su smanjen rizik od noćne hipoglikemije prilikom upotrebe inzulina aspart u odnosu na rastvorljivi ljudski inzulin. Rizik od dnevne hipoglikemije nije se značajno povećao.

Insulin aspart je ekvipotencijalno rastvorljiv ljudski inzulin na osnovu njegove molarnosti.

Odrasli Klinička ispitivanja koja uključuju bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 pokazuju nižu postprandijalnu koncentraciju glukoze u krvi sa inzulinom aspart u odnosu na rastvorljivi ljudski inzulin.

Starije osobe: Izvršeno je randomizirano, dvostruko slijepo, poprečno presjek farmakokinetike i farmakodinamike (FC / PD) inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (19 bolesnika u dobi od 65-83 godine, prosječna dob 70 godina). Relativne razlike u farmakodinamičkim svojstvima između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i u mlađih bolesnika sa šećernom bolešću.

Djeca i tinejdžeri. Upotreba inzulina aspart kod djece pokazala je slične rezultate dugoročne kontrole glikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.
Klinička studija koja je koristila topljivi ljudski inzulin prije jela i aspart aspart nakon jela provedena je na maloj djeci (26 bolesnika u dobi od 2 do 6 godina), a jednokratna FC / PD studija provedena je na djeci (6 -12 godina) i adolescenti (13-17 godina). Farmakodinamički profil aspartina inzulina kod djece bio je sličan onome u odraslih pacijenata.

Trudnoća Kliničke studije uporedne sigurnosti i efikasnosti insulina aspart i humanog inzulina u liječenju trudnica sa šećernom bolešću tipa 1 (pregledane 322 trudnice, 157 njih je primilo inzulin aspart, 165 - humani inzulin) nisu pokazale negativne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje ploda / novorođenče.
Dodatne kliničke studije na 27 žena s gestacijskim dijabetesom koji su primali inzulin aspart i ljudski inzulin (inzulin aspart primili 14 žena, humani inzulin 13) ukazuju na kompatibilnost sigurnosnih profila zajedno sa značajnim poboljšanjem kontrole glukoze nakon hrane s liječenjem inzulinom aspart.

Farmakokinetika
Nakon potkožne primjene inzulina aspart, vrijeme postizanja maksimalne koncentracije (t max) u krvnoj plazmi u prosjeku je 2 puta manje nego nakon primjene topljivog ljudskog inzulina. Maksimalna koncentracija u plazmi (Cmax) iznosi prosječno 492 ± 256 pmol / L i dostiže se 40 minuta nakon supkutane primjene doze od 0,15 U / kg tjelesne težine za bolesnike sa dijabetesom tipa 1. Koncentracija inzulina vraća se na prvobitnu razinu nakon 4-6 sati nakon primjene lijeka. Brzina apsorpcije je nešto niža kod bolesnika sa dijabetesom tipa 2, što dovodi do niže maksimalne koncentracije (352 ± 240 pmol / L) i kasnije t max (60 minuta).

Intraindividualna varijabilnost u t max je značajno niža kada se koristi inzulin aspart, u poređenju s rastvorljivim ljudskim insulinom, dok je naznačena varijabilnost C max za inzulin aspart veća.

Farmakokinetika u djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) s dijabetesom tipa 1. Apsorpcija inzulina asparta događa se brzo u obje starosne grupe s t max sličnim onom u odraslih. Međutim, postoje razlike sa max u dvije starosne grupe, što naglašava važnost pojedinačne doze lijeka. Starije osobe: Relativne razlike u farmakokinetikama između inzulina aspart i topljivog humanog inzulina u starijih bolesnika (65-83 godina, prosječna dob 70 godina) šećerne bolesti tipa 2 bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i kod mlađih bolesnika sa šećernom bolešću. U starijih bolesnika zabilježeno je smanjenje brzine apsorpcije, što je dovelo do usporavanja t max (82 (varijabilnost: 60-120) minuta), dok je C max bio isti kao onaj kod mlađih bolesnika s dijabetesom tipa 2 i nešto manji nego u pacijenti sa dijabetesom tipa 1. Nedostatak funkcije jetre: Provedeno je farmakokinetičko istraživanje s jednom dozom aspart inzulina kod 24 pacijenta kod kojih je funkcija jetre bila u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. U osoba s oštećenom funkcijom jetre, stopa apsorpcije inzulina aspart smanjena je i više varijabilna, što je rezultiralo usporavanjem t max sa oko 50 minuta kod osoba s normalnom funkcijom jetre na oko 85 minuta kod osoba s oštećenom funkcijom jetre umjerene i ozbiljne težine.Područje ispod krivulje koncentracija-vrijeme, maksimalna koncentracija u plazmi i ukupni klirens lijeka (AUC, C max i CL / F) bili su slični ulicama sa smanjenom i normalnom funkcijom jetre. Bubrežno zatajenje: Provedeno je istraživanje farmakokinetike inzulina aspart kod 18 pacijenata čija se bubrežna funkcija kretala u rasponu od normalnog do teškog oštećenja. Nije nađen očigledan efekat klirensa kreatinina na AUC, C max, t max inzulina aspart. Podaci su bili ograničeni na one sa umjerenim i teškim oštećenjem bubrega. Osobe sa zatajenjem bubrega koje zahtijevaju dijalizu nisu bile uključene u studiju.

Pretklinički podaci o sigurnosti:
Predklinička ispitivanja nisu otkrila nikakvu opasnost za ljude na temelju podataka opće prihvaćenih studija farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljene upotrebe, genotoksičnosti i reproduktivne toksičnosti. In vitro testovi, uključujući vezivanje na receptore za inzulin i inzulinu sličan faktor rasta-1, kao i učinak na rast ćelije, ponašanje inzulina aspart vrlo je slično onome ljudskog inzulina. Studije su također pokazale da je disocijacija vezivanja inzulina kao dijela inzulinskog receptora ekvivalentna onoj za humani inzulin.

Doziranje i primjena:

Da bi se postigla optimalna kontrola glikemije, preporučuje se redovno mjerenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze inzulina.

Obično je pojedinačna dnevna potreba za inzulinom kod odraslih i djece od 0,5 do 1 U / kg tjelesne težine. Kada se lijek daje prije jela, NovoRapid® FlexPen® može osigurati potrebu za inzulinom za 50-70%, preostalu potrebu za inzulinom pruža inzulin produženog djelovanja.

Povećanje pacijentove fizičke aktivnosti, promjena uobičajene prehrane ili pridružene bolesti mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

NovoRapid® Flexpen® ima brži početak i kraće trajanje djelovanja od topljivog ljudskog inzulina. Zbog bržeg početka djelovanja, NovoRapid® FlexPen® treba davati u pravilu neposredno prije obroka, ako je potrebno, može se primijeniti ubrzo nakon obroka. Zbog kraćeg trajanja djelovanja u usporedbi s ljudskim inzulinom, rizik od razvoja noćne hipoglikemije kod pacijenata koji primaju NovoRapid® Flexpen® je manji.

Posebne grupe pacijenata
Kao i kod ostalih insulina, i kod starijih bolesnika i bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom, koncentraciju glukoze u krvi potrebno je pažljivije nadzirati, a dozu aspart aspart-a individualno prilagoditi.

Djeca i tinejdžeri
Poželjno je koristiti NovoRapid® FlexPen® umjesto topljivog ljudskog inzulina kod djece kada je potrebno brzo pokrenuti djelovanje lijeka, na primjer, kada je djetetu teško promatrati potrebni vremenski interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata
Kod prebacivanja pacijenta iz drugih inzulinskih pripravaka u NovoRapid® FlexPen®, možda će biti potrebno prilagođavanje doze NovoRapid® FlexPen® i baznog inzulina.

NovoRapid® Flexpen® ubrizgava se supkutano u prednju prednju trbušnu stijenku, bedra, ramena, deltoidnu ili glutealnu regiju. Mjesta ubrizgavanja unutar istog područja tijela treba redovito mijenjati kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, i supkutano davanje u prednji trbušni zid omogućava bržu apsorpciju u odnosu na primenu na drugim mestima. Trajanje djelovanja ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini tjelesne aktivnosti.Međutim, zadržava se brži početak djelovanja u odnosu na topljivi ljudski inzulin bez obzira na mjesto ubrizgavanja.

NovoRapid® se može koristiti za kontinuirane potkožne infuzije inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama dizajniranim za infuzije inzulina. FDI treba proizvesti u prednjem trbušnom zidu. Mjesto infuzije treba povremeno mijenjati.

Kada koristite inzulinsku pumpu za infuziju, NovoRapid® se ne smije miješati sa drugim vrstama inzulina.

Pacijenti koji koriste FDI trebaju biti u potpunosti obučeni za korištenje pumpe, odgovarajućeg rezervoara i cijevi sustava. Infuzijski set (epruveta i kateter) treba zamijeniti u skladu s korisničkim priručnikom priloženim za infuzijski set.

Pacijenti koji primaju NovoRapid® sa FDI trebali bi imati dodatni inzulin na raspolaganju u slučaju kvara infuzijskog sistema.

Intravenska administracija
Po potrebi se NovoRapid® može davati intravenski, ali samo stručno medicinsko osoblje.

Za intravensku primjenu, infuzijski sustavi s NovoRapid® 100 IU / ml s koncentracijom od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml inzulina aspart u 0,9% otopini natrijevog klorida, 5% otopini dekstroze ili 10% otopini dekstroze koji sadrže 40 mmol / L kalijum hlorida pomoću posuda za infuziju polipropilena. Ovi rastvori su stabilni na sobnoj temperaturi 24 sata. Unatoč stabilnosti neko vrijeme, određena količina inzulina u početku se apsorbira materijalom infuzijskog sustava. Tokom infuzije insulina potrebno je stalno nadzirati koncentraciju glukoze u krvi.

Nuspojava:

Najčešća neželjena reakcija je hipoglikemija. Učestalost nuspojava varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja i kontroli glikemije (vidjeti odjeljak dolje).

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, osip, upala, hematom, oteklina i svrab na mjestu uboda). Ovi su simptomi obično prolazne prirode. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis neželjenih reakcija predstavljen je u tabeli.

Poremećaji imunog sistema

Rijetko - osip, osip na koži, osip na koži Vrlo rijetko - Anafilaktičke reakcije * Poremećaji metabolizma i prehraneVrlo često - hipoglikemija * Poremećaji nervnog sistemaRijetko - periferna neuropatija („akutna bolna neuropatija“)

Kršenja organa vida

Retko - refrakcijske greške Rijetko - dijabetička retinopatija Poremećaji kože i potkožnog tkivaRijetko - lipodistrofija *

Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja

Rijetko - reakcije na mjestu ubrizgavanja Rijetko - edemi

* Vidi "Opis pojedinačnih nuspojava"

Sve neželjene reakcije predstavljene u nastavku, na temelju podataka dobivenih iz ulaza u klinička ispitivanja, grupirane su prema učestalosti razvoja u skladu s MedDRA i organskim sustavima. Učestalost nuspojava definirana je kao: vrlo često (≥ 1/10), često (≥ 1/100 do povezanih članaka

Lane su gajile od davnina. Ova kultura se ne koristi samo za proizvodnju tkanina, već ima opsežnu listu korisnih svojstava. Posebno uzgajane vrste postoje za proizvodnju sjemena bogatog masnoćom.

Mrkva - jedno od najpopularnijih povrća, čvrsto uspostavljeno u nacionalnim kuhinjama gotovo cijelog svijeta. Ova biljka korijena koristi se kako u svom prirodnom obliku, tako i kao dio raznih jela. Jedno od tih jela je naribana šargarepa sa pavlakom.

Pri inficiranju mekih tkiva i sluznica propisan je lijek Natrijum tetraborat u složenom režimu liječenja. Otopina je namijenjena vanjskoj upotrebi, koju karakterizira lokalno djelovanje u organizmu.

Objave i sastav izdajte

Lijek se izrađuje u obliku vodene otopine tvari koncentracije 100 IU / ml (35 µg po 1 IU). Kao dodatak pomoćnih komponenti:

  • natrijske soli fosforne kiseline,
  • klorovodična kiselina i njene cinkove i natrijumove soli,
  • mješavina glicerola, fenola, metakrezola,
  • natrijum hidroksid.

Dostupno u olovkama za injekcije od 3 ml, po 5 komada u svakoj kartonskoj kutiji.

Kratki ili dugi

Biotehnološki sintetizirani analog ljudskog hormona razlikuje se u strukturi molekulskog lokusa B28: umjesto prolina, u sastav je ugrađena asparaginska kiselina. Ova značajka ubrzava apsorpciju otopine iz potkožne masti u odnosu na ljudski inzulin, jer ne formira se u vodi slično njoj polako propadajuće asocijacije 6 molekula. Pored toga, sledeća svojstva leka razlikuju se od promena ljudskog hormona gušterače:

  • ranijeg početka akcije
  • najveći hipoglikemijski efekat u prva 4 sata nakon jela,
  • kratak period hipoglikemijskog efekta.

S obzirom na ove karakteristike, lijek spada u skupinu insulina s ultra kratkim djelovanjem.

S pažnjom

Visok rizik od pada šećera u krvi tijekom terapije javlja se kod pacijenata:

  • probavni inhibitori
  • pate od bolesti koje vode do smanjenja malapsorpcije,
  • sa oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Pažljivo praćenje glikemije i primenjenih doza je potrebno pacijentima:

  • stariji od 65 godina
  • mlađi od 18 godina
  • s mentalnom bolešću ili smanjenom mentalnom funkcijom.

Kako koristiti NovoRapid Flexpen?

Uložak s otopinom i ljestvica ostataka nalaze se na jednom kraju uređaja, a dozator i okidač na drugom. Neki se konstruktivni dijelovi lako oštećuju, pa je potrebno prije uporabe provjeriti cjelovitost svih dijelova. Za uređaj su prikladne igle dužine 8 mm s trgovačkim imenima NovoFayn i NovoTvist. Površinu drške možete obrisati pamučnim tamponom natopljenim u etanolu, ali uranjanje u tečnosti nije dozvoljeno.

Upute uključuju sljedeće metode davanja:

  • ispod kože (injekcije i putem pumpe za kontinuirane infuzije),
  • infuzija u vene.

Za potonje, lijek se mora razrijediti u koncentraciji od 1 U / ml ili manje.

Kako napraviti injekciju?

Ne ubrizgavajte ohlađenu tečnost. Za potkožnu administraciju, kao što su:

  • prednji trbušni zid
  • vanjska površina ramena
  • prednji dio bedara
  • gornji vanjski kvadrat glutealne regije.

Tehnika i pravila za izvođenje injekcije pri svakoj primjeni:

  1. Pročitajte naziv lijeka na plastičnom kućištu. Skinite poklopac iz toner kasete.
  2. Zavijte novu iglu, prije nego što uklonite film sa nje. Uklonite vanjsku i unutrašnju kapicu sa igle.
  3. Pozovite na dozator 2 jedinice. Držeći štrcaljku s iglom gore, lagano dodirnite uložak. Pritisnite gumb okidača - na dozatoru se pokazivač treba pomaknuti na nulu. To će pomoći spriječiti da zrak uđe u tkivo. Ako je potrebno, ponovite test do 6 puta, a izostanak rezultata ukazuje na neispravnost uređaja.
  4. Izbjegavajući pritiskanje gumba zatvarača, odaberite dozu. Ako je ostatak manji, tada se potrebna doza ne može navesti.
  5. Odaberite mjesto ubrizgavanja različito od prethodnog.Uhvatite pregib kože zajedno sa potkožnom masnoćom izbjegavajući hvatanje ispod mišića.
  6. Umetnite iglu u nabor. Pritisnite tipku zatvarača dolje do oznake "0" na dozatoru. Ostavite iglu ispod kože. Nakon odbrojavanja 6 sekundi, nabavite iglu.
  7. Bez vađenja igle iz štrcaljke stavite preostali zaštitni spoljni poklopac (ne unutrašnji!). Zatim odvijte i odbacite.
  8. Zatvorite poklopac uložaka s uređaja.

Liječenje dijabetesa

Prije početka terapije kratkim inzulinom, pacijentu se preporučuje da prođe kroz dijabetičku školu kako bi naučio kako izračunati potrebne doze i pravovremeno utvrditi simptome hipo- i hiperglikemije. Hormon kratkog djelovanja daje se neposredno prije jela ili odmah nakon toga.

Dozu inzulina za doručak, ručak i večeru liječnik može preporučiti u fiksnom broju ili izračunati od pacijenata uzimajući u obzir glikemiju prije jela. Bez obzira na odabrani način, pacijent mora naučiti samostalno nadzirati vrijednosti glukoze.

Terapija lijekovima kratkog djelovanja uglavnom se kombinira s primjenom lijekova za kontrolu bazalne razine glukoze u krvi koji pokrivaju od 30 do 50% ukupne potrebe za inzulinom. Prosječna dnevna doza kratkog lijeka je 0,5-1,0 U / kg za ljude svih starosnih kategorija.

Približne smjernice za određivanje dnevne doze po 1 kg težine:

  • bolest tipa 1 / prvo dijagnosticirana / bez komplikacija i dekompenzacije - 0,5 jedinica,
  • trajanje bolesti prelazi jednu godinu - 0,6 jedinica,
  • otkrivene komplikacije bolesti - 0,7 PIECES,
  • dekompenzacija u smislu glikemije i glikiranog hemoglobina - 0,8 PIECES,
  • ketoacidoza - 0,9 kom.,
  • gestacija - 1,0 PIECES.

Sa strane metabolizma i ishrane

Moguće smanjenje glukoze u plazmi, često karakterizira iznenadni početak i klinički se manifestira sljedećim simptomima:

  • blijeda koža, hladna na dodir, vlažna, ljepljiva,
  • tahikardija, arterijska hipotenzija,
  • mučnina, glad,
  • smanjenje i poremećaj vida,
  • neuropsihijatrijske promjene od opće slabosti s psihomotornom agitacijom (nervoza, drhtanje u tijelu) do potpune depresije svijesti i napadaja.

Centralni nervni sistem

Bočni simptomi se razvijaju na pozadini hipoglikemije i manifestuju se sljedećim simptomima:

  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • nestabilnost u stajanju i sjedenju,
  • dezorijentacija u prostoru i vremenu,
  • smanjena ili potisnuta svest.

Sa brzim postizanjem normalnog glikemijskog profila primijećena je reverzibilna periferna bolna neuropatija.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

U studijama provedenim uz sudjelovanje trudnica i dojilja, nije nađen negativan učinak na plod i dijete. Režim doziranja određuje ljekar. Identificirani su sljedeći obrasci:

  • 0-13 tjedana - potreba za hormonom je smanjena,
  • 14-40 nedjelja - povećanje potražnje.

Predoziranje NovoRapida Flexpen

Pri ubrizgavanju otopine u dozama koje prelaze potrebe tijela, razvijaju se simptomi hipoglikemije. Osoba u svijesti može pružiti prvu pomoć sama, uzimajući lako probavljiv ugljikohidratni proizvod. U nedostatku svijesti, glukagon se daje ispod kože ili mišića u dozi od 0,5-1,0 mg ili intravenski glukoze.

Interakcija s drugim lijekovima

Prilikom liječenja kardiovaskularne patologije uzima se u obzir da beta blokatori mogu sakriti kliniku hipoglikemije, a blokatori kalcijevih kanala i klonidin smanjuju efikasnost lijeka.

Kod liječenja psihotropnim lijekovima potrebno je pažljivije praćenje jer lijekovi poput inhibitora monoamin oksidaze, lijekova koji sadrže litij, bromokriptina mogu pojačati hipoglikemijski učinak, a triciklički antidepresivi i morfij, naprotiv, mogu se smanjiti.

Upotreba kontracepcijskih sredstava, hormona štitnjače, nadbubrežne žlijezde, hormona rasta, smanjuje osjetljivost receptora na lijek ili njegovu učinkovitost.

Okretotid i lanreotid uzrokuju hipo- i hiperglikemiju na pozadini terapije insulinom.

Tiol i supstance koje sadrže sulfite uništavaju inzulin aspart.

Za miješanje u istom sistemu dopušteni su samo izofan-inzulin, fiziološka otopina natrijum-hlorida, 5 ili 10% -tna otopina dekstroze (sa sadržajem 40 mmol / l kalijum-hlorida).

Rastvor sa aspartom insulina sadržanim u NovoRapid Penfill. U sredstva koja su uporediva u trajanju i vremenu nastanka efekta uključuju:

Proizvođač

Novo Nordisk (Danska).

Novorapid (NovoRapid) - analog ljudskog insulina

Lijek NovoRapid je alat nove generacije koji može nadoknaditi nedostatak ljudskog inzulina. Ima nekoliko prednosti u odnosu na druga slična sredstva, lako se i brzo apsorbuje, trenutno normalizira šećer u krvi, može se koristiti bez obzira na unos hrane, jer je to ultrahortni inzulin.

NovoRapid se proizvodi u 2 vrste: gotove olovke Flexpen, zamjenjive patrone Penfill. Sastav lijeka je u oba slučaja isti - bistra tekućina za injekcije, jedan ml sadrži 100 IU aktivne tvari. Uložak, poput olovke, sadrži 3 ml inzulina.

Cijena 5 NovoRapid Penfill kertridža sa inzulinom u prosjeku će biti oko 1800 rubalja, FlexPen košta oko 2 hiljade rubalja. Jedno pakovanje sadrži 5 olovki za špriceve.

Značajke lijeka

Glavni aktivni sastojak lijeka je inzulin aspart, on ima snažan hipoglikemijski učinak, analog je kratkom inzulinu, koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Ova tvar se dobija upotrebom rekombinantne DNK tehnologije.

Lijek dolazi u kontakt s vanjskim citoplazmatskim membranama aminokiselina, formira kompleks inzulinskih završetaka, započinje procese koji se odvijaju unutar stanica. Nakon smanjenja šećera u krvi primjećuje se:

  1. povećan intracelularni transport,
  2. povećanje probavljivosti tkiva,
  3. aktivacija lipogeneze, glikogeneza.

Uz to, moguće je postići smanjenje brzine stvaranja glukoze u jetri.

NovoRapid bolje apsorbira supkutanu masnoću nego rastvorljivi ljudski inzulin, ali trajanje efekta je mnogo manje. Djelovanje lijeka se javlja u roku od 10-20 minuta nakon injekcije, a njegovo trajanje je 3-5 sati, maksimalna koncentracija inzulina primjećuje se nakon 1-3 sata.

Medicinske studije bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 pokazale su da sistematska primjena NovoRapida smanjuje vjerovatnoću noću za nekoliko puta. Pored toga, postoje dokazi o značajnom smanjenju postprandijalne hipoglikemije.

  • prekomjerna osjetljivost tijela na komponente proizvoda,
  • djeca mlađa od 6 godina.

Lijek je dopušteno koristiti za liječenje intercurrentnih bolesti.

Ostavite Svoj Komentar