Dijabetes tipa 1 i 2: općenito i razlike

Dijabetes tipa 1 i 2 su potpuno različite bolesti, ali imaju i zajedničke osobine. Među njima je glavni simptom, zbog kojeg je ta bolest dobila ime - visoki šećer u krvi. Obje ove bolesti su teške, promjene utječu na sve organe i sisteme pacijenta. Nakon dijagnoze, život osobe se potpuno menja. Što je zajedničko i koje su razlike između dijabetesa tipa 1 i tipa 2?

Što je suština obje bolesti i njihovi glavni uzroci

Zajedničko za obje bolesti je hiperglikemija, to jest povećana razina glukoze u krvi, ali njeni su uzroci različiti.

  • Šećerna bolest tipa 1 nastaje kao posljedica prestanka proizvodnje vlastitog inzulina, koji glukozu prenosi u tkiva, te stoga i dalje kruži u višku. Uzrok bolesti nije poznat.
  • Šećerna bolest tipa 2 razvija se kod vrlo pretilih ljudi, čija tkiva više ne apsorbiraju inzulin, ali istovremeno proizvodi dovoljno. Stoga je glavni razlog pothranjenosti i pretilosti.

U oba slučaja nasljednost igra važnu ulogu u razvoju bolesti.

Manifestacije dijabetesa tipa 1 i 2

Dijabetes tipa 1 i 2 ima uobičajena klinička obilježja, poput žeđi, suvih usta, pretjeranog mokrenja i slabosti. Međutim, svaki od njih ima svoje osobitosti.

  • Šećerna bolest tipa 1 razvija se prije 30. godine života, slučajevi početka bolesti u djece 5-7 godina nisu neuobičajeni. Počinje akutno, često s znakovima ketoacisode ili čak dijabetičke kome. Od prvih tjedana bolesti čovjek odlično mršavi, pije puno tečnosti, osjeća se loše, može osjetiti miris acetona na izdisaju. Takvom pacijentu je hitno potrebna hitna pomoć.
  • Dijabetes tipa 2 ima produženi nastanak već nekoliko godina. Takvi ljudi obično imaju veliku količinu masnog tkiva, što provocira bolest. Žalbe kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 su iste, ali manifestacije bolesti nisu tako izražene i razvijaju se postepeno. Ponekad se dijagnoza može postaviti samo ako se ustanovi povišena razina glukoze, bez specifičnih simptoma.

Dijagnoza obje vrste dijabetesa

Obe vrste dijabetesa karakteriziraju porast nivoa šećera u krvi naglo iznad 6,1 mmol / L u krvi iz prsta i iznad 7,0 mmol / L u venskoj krvi. Rezultat testa tolerancije na glukozu je iznad 11,1 mmol / L. Ali kod dijabetesa tipa 1, šećer može biti vrlo visok, posebno prije početka inzulinske terapije (40 mmol / L ili više). Takođe, za obje vrste dijabetesa moguća je pojava glukoze i acetona u urinu i nivo glikoziranog hemoglobina iznad 6,5%.

Liječenje dijabetesa tipa 1 i 2

Liječenje ovih bolesti bitno je različito. Za dijabetes tipa 1 jedina metoda terapije je davanje insulina izvana putem injekcije. Tretman je svakodnevan i doživotni. U odnosu na dijabetes tipa 2, taktike su individualne: neki pacijenti hiperglikemiju mogu ispraviti samo dijetom, nekome su prikazane tablete za snižavanje šećera, u težim slučajevima bolesnici primaju kombinirani tretman tabletama i inzulinskim pripravcima.

Pogledajte video: Why do we sleep? Russell Foster (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar