Kako jesti brusnice za dijabetes

Ako imate dijabetes, onda sigurno morate naučiti kontrolirati i upravljati šećerom u krvi. To se može učiniti uz pomoć promjena prehrane, upotrebe lijekova, upotrebe narodnih lijekova. Također možete jesti određenu hranu koja je dobra za dijabetes tipa 2. Sada ćemo govoriti o tome da li je moguće jesti brusnice, smanjuje li šećer u krvi.

Ispitivanje ljekovitih svojstava

Brusnice su korisne ne samo dijabetičarima, ovaj bi proizvod trebali jesti svi ljudi. Može pomoći u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. Plodovi sadrže puno:

  • Vitamini C, E, K1, PP.
  • Vitamini grupe B.
  • Organske kiseline (limunska, benzojeva, jantarna kiselina).
  • Glukoza, fruktoza, pektini, bioflavonoidi, betain.

Ljekovita svojstva sačuvana su u gotovo svim stanjima bobica. Naravno, najkorisniji mikronutrijenti sadrže svježe, termički neobrađeno varenje. Ali i u obliku džema, soka, infuzije, bujona, pa čak i pita, bogata je vitaminima.

Brusnice su pogodne za zamrzavanje - čuvaju se u zamrzivaču oko dvije godine. Sjetite se samo - smrznute bobice gube gotovo 30% korisnih tvari, ali preostali vitamini bit će dovoljni da čovjek bude zdrav.

Brusnica je nevjerojatno korisna, pomaže kod raznih tegoba, poput upale u genitourinarnom sistemu, oslabljenog imuniteta, sklonosti trombozi, varikoznih vena, hemoroida i hipertenzije. Ali kako brusnica utječe na osobu s dijabetesom? Stručnjaci su proveli posebna ispitivanja, a ustanovljeno je da ako jedete bobice ili pijete piće ovog proizvoda sa šećernom bolešću tipa 1, neće doći do promjena (čovjeku neće biti štete, ali neće biti ni pozitivnih promjena). Još jedna stvar kod dijabetesa tipa 2 - u ovom slučaju korisnost proizvoda je maksimalna. Uz redovnu upotrebu, moguće je značajno smanjiti razinu glukoze, nećete trebati koristiti posebne lijekove.

Kada se konzumiraju brusnice, razina glukoze u organizmu opada

Opcije za dijabetičare

Ako nema želje da nešto skuhate, tada možete samo oprati plodove i pojesti šaku dnevno. No, za mnoštvo ukusa i pojačavanje korisnih svojstava brusnica kod dijabetesa može se kombinirati s drugim proizvodima. Evo nekoliko ukusnih i efikasnih opcija kako koristiti brusnice za uklanjanje dijabetičkog porasta šećera u krvi:

  • Možete napraviti zdrav asortiman sokova: uzmite sok od brusnice, pomiješajte ga s sokom od mrkve, cikle ili morskog oraha, dodajte malo đumbira i pola žlice meda. Ovo je korisno ne samo za održavanje šećera u krvi na pravom nivou, već i za jačanje imunoloških sila.
  • Pire od brusnice (50 grama kaše) pomiješanim mikserom sa čašom hladnog kefira s niskim udjelom masti ili jogurta bez dodataka. Ova kombinacija neutralizira kiselost bobica i čini ih sigurnijima za osjetljiv želudac.
  • Preporučujemo da isprobate mliječ od brusnice. Izrada žele je jednostavna: uzeti sok od 100 grama svježih bobica, sipati toplu vodu (jednu čašu), staviti na vatru, dovesti do vrenja. Morate ocijediti dobiveni luk, dodati mu 3 grama želatine i ponovo ga staviti na vatru, neprestano miješajući, dovesti do vrenja. Izlijte u kalupe, stavite u hladnjak dok se potpuno ne smrzne - sve, ukusno i zdravo za dijabetes, jelo je spremno za jelo.
  • Da biste koristili manje lijeka za visoki šećer, preporučuje se da barem 2 puta tjedno pripremite zdravu salatu od morskih algi sa brusnicama. Kiseli kupus sa brusnicama začinjen maslinovim uljem i malo limunovog soka takođe je vrlo koristan.
  • Sok od brusnice je vrlo ukusan i zdrav. Trebate uzeti čašu svježih ili smrznutih bobica, izmrviti ih u gustu kašu. Ulijte 250 mg vode, stavite na vatru dok se ne pojave prvi mjehurići. Na kraju možete dodati fruktozu ili bilo koji drugi nadomjestak šećera koji je odobren za dijabetes tipa 2. Sve - voćni napitak je spreman za jelo.

Bobice se mogu konzumirati u čistom obliku ili u kombinaciji s drugim proizvodima.

Slučajevi kada je bobica bolje ne jesti

Ako se osoba s dijabetesom odluči dodati brusnice redovitoj prehrani, prvo mora otkriti koje kontraindikacije ima - a zatim s razinom šećera, bobica će pomoći, ali će provocirati i druge bolesti:

  1. Treba imati na umu da brusnica povećava kiselost, pa je ne treba jesti s čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisom s prekomjernom želučanom sekrecijom.
  2. Još jedna karakteristika brusnica je da može ubrzati stvaranje elemenata kalcijuma, pa bi je trebali malo pojesti oni koji imaju kamenje u bubrezima ili mjehuru.
  3. Neki ljudi su alergični na bobice. Ako se pojave peckanja u ustima, usne i jezik nabreknu, na koži se pojave crvene mrlje, ruke ili tijelo počinju svrbeti, temperatura raste - to je znak alergijske reakcije na pojeden proizvod.

Bobica nema drugih kontraindikacija. U nedostatku gastritisa, čira, bubrežnih kamenaca i alergije na proizvod, brusnice za dijabetes tipa 2 mogu se koristiti za snižavanje šećera u krvi.

Kako odabrati pravo

Da biste iskoristili maksimalnu korist od bobice, trebate odabrati pravu brusnicu. Cvatnja započinje u svibnju, plodovi sazrijevaju u septembru, tako da bobicu morate kupiti ne ranije od septembra. Voće treba biti elastično, bez oštećenja, svijetle boje. Ako kupujete smrznutu bobicu, morate je pažljivo ispitati: ne smije biti u ledu ili s znakovima opetovanog odmrzavanja. Postoji narodni način provjere brusnica: bacanje bobica na stol. Dobar je onaj koji odskače.

Veoma je važno pridržavati se pravila skladištenja. Svježe bobice mogu biti smrznute ili šećerni sirup. U ovom obliku će ležati u frižideru oko godinu dana i neće izgubiti svoja korisna svojstva. Osušene bobice treba stavljati u hermetički zatvorene kesice ili platnenu vrećicu, čuvati ih najviše godinu dana na vlažnosti ne većoj od 70%.

Još jedan način da se bobica sačuva na duže vrijeme: sipati hladnu vodu i staviti je u hladnu sobu. Natopljene brusnice čuvaju se 10-12 meseci.

Koliko možeš pojesti

Iako glikemijski indeks nije jako visok, brusnice treba konzumirati ne više od preporučene doze. Za smanjenje šećera u krvi dovoljno je jesti oko 100 g bobica dnevno.

Također je važno uzeti u obzir glikemijski indeks ostalih namirnica uključenih u dnevni meni.

Sok od brusnice i voćni napitak možete piti svakodnevno s dijabetesom ne više od 150 ml. Trajanje tečaja je 2-3 meseca.

Kontraindikacije

Unatoč svim prednostima, postoje neke kontraindikacije za liječenje brusnicom:

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • povećana kiselost želuca,
  • gastritis i akutna upala gastrointestinalnog trakta,
  • gihta
  • arterijska hipotenzija,
  • sklonost alergijama.

Treba imati na umu i da bobice kiselog ukusa negativno djeluju na zubnu caklinu i korodiraju je. Zbog toga se preporučuje pranje zuba nakon konzumiranja brusnica i korištenje sredstava za ispiranje.

Dakle, brusnice su vrlo korisna bobica za dijabetes. Može se konzumirati čak i kod dijabetesa tipa 2. Opšti imunitet se povećava, tijelo se bolje bori s različitim bolestima. Istovremeno, ne preporučuje se njegova upotreba više od norme.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Šaka zdravlja: 9 razloga zašto treba jesti borovnice svaki dan (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar