Šećer u ljudskoj prehrani: šteta i koristi

Mozak treba glukozu a ne šećer. Svježe voće, sušeno voće, med, povrće bogato ugljikohidratima - njeguju mozak bez štete unutrašnjim organima.

Šećer je samo zamjena za prirodne izvore glukoze. Uprkos biljnom porijeklu sirovine (šećerna trska, šećerna repa), rafinirani šećer ne sadrži ni biljni, ni prirodni šećer.

Jako se varate ako mislite da šećer šteti samo vašim zubima. Naravno, šećer brzo uništava zube, ali to je daleko od najgoreg rezultata.

Rafinirani šećer nakon dugog ciklusa prerade umjetna je supstanca koja se ne pojavljuje u prirodi, toliko koncentrirana da probavni organi, prvenstveno gušterača i jetra, dobivaju nezdravu opterećenje i prisiljeni su raditi sami.

Šećer silova pankreas i suzbija testosteron

Doping šećera momentalno žuri u krv. Međutim, tijelo brzo reagira na takav nalet oslobađanja inzulina, a nivo šećera opada. Kao rezultat toga, u početku postoji nalet snage i radosti (šećer vam omogućava da se oslobodi hormona radosti endorfin), a zatim nagli pad mentalne performanse i slabosti.

Istovremeno, pati i gušterača, koja mora hitno izdati šok dozu hormona inzulina (to je inzulin koji omogućava stanicama da brzo apsorbiraju šećer).

Kada inzulin nije dovoljan, visoki šećer u krvi ostaje u krvi. Tijelo se mora riješiti viška šećera izbacivanjem ga u urin. Urin postaje sladak, a to je simptom vrlo neugodne bolesti - dijabetes melitusa - od koje se ne mogu svi oporaviti.

Ako je gušterača oslabljena (na primjer genetski), tada zloupotreba šećera može vrlo brzo dovesti do dijabetesa. No čak i ako osoba ima savršeno zdrav pankreas od rođenja, šećer nije za njega ništa manje opasan, jer čovjek ne primijeti štetne efekte, a jetra i cijelo tijelo uzimaju udarac.

Usput, za muškarce je povećana proizvodnja inzulina opasna jer inzulin inhibira proizvodnju muškog hormona testosterona. U mladosti se proizvodnja testosterona obično povećava, tako da mladi dečki ne primjećuju razliku i nastavljaju prejesti slatkišima. Međutim, s godinama, tijelo smanjuje proizvodnju testosterona i muškarac može "iznenada" otkriti i smanjenje potencije i pretilost u ženskom tipu (masnoće na bokovima i struku).

Šećer podriva jetru

Šećer šteti jetri više nego alkohol. Slatko i masno dovodi do stvaranja štetnih masnih slojeva unutar jetre. Ljudska jetra, poput pluća, ne daje signale boli, pa se, nažalost, često problemi s jetrom otkriju u kasnijim fazama (ciroza, rak).

Znakovi oslabljene jetre mogu biti umor, pospanost, slabost i predispozicija za kožne i očne bolesti.

Ali čak i ako je jetra prirodno zdrava, šećer može narušiti bilo koju tvrđavu.

Stručno mišljenje

Ivan Ivanov. Doktor bioloških nauka

Zašto je bijeli rafinirani šećer štetan?

Prvo, šećer nije prehrambeni proizvod, već je čista hemijska supstanca koja se dodaje hrani da bi poboljšala ukus. Ta se supstanca može dobiti na različite načine: od nafte, plina, drva, itd. No, najekonomičniji način dobivanja šećera je prerada repe i posebne vrste trske, koju su nazvali šećernom trskom.

Drugo, suprotno uvriježenom mišljenju, šećer ne daje energiju tijelu. Činjenica je da je "sagorijevanje" šećera u tijelu vrlo kompliciran proces, u kojem osim šećera i kisika sudjeluju i desetine drugih tvari: vitamini, minerali, enzimi, itd. (Do sada je sasvim nemoguće reći da su sve te tvari nauci poznate ) Bez ovih supstanci, energija se ne može dobiti iz šećera u telu.

Ako konzumiramo šećer u njegovom čistom obliku, tada nam tijelo oduzima tvari koje nedostaju iz njegovih organa (iz zuba, kostiju, živaca, kože, jetre itd.). Jasno je da ovi organi počinju doživljavati nedostatak ovih hranjivih sastojaka i nakon nekog vremena počinju propadati.

Ako konzumiramo prirodnu hranu, tada zajedno sa šećerom konzumiramo sve materije potrebne za njegovu asimilaciju. Dakle, ispada da je pravljenje voćnog džema za „očuvanje“ vitamina potpuno beskorisno, jer kada koristite pekmez, tijelo neće samo konzumirati sve vitamine i minerale sadržane u ovom džemu, već će i uzeti neke vitamine iz svojih organa.

Sve gore navedeno odnosi se i na sve ostale rafinirane proizvode: bijelo brašno, rafinirano suncokretovo ulje, kobasice itd. Oni nemaju gotovo nikakvih vitamina i minerala.

Od govora do knjige „Čudo posta“

Formalin i druga hemija u šećeru

Tatyana Shimanskaya, programerka revolucionarne domaće tehnologije za proizvodnju ekološkog šećera:

U tradicionalnoj tehnologiji sok se dobije sat vremena i pol i tako da za to vrijeme gljivična masa ne raste, koja tada može začepiti centrifugu, nasjeckana repa u ovoj fazi je aromatizirana formalinom.

Proizvod šećera u Rusiji je obojen, živi svoj život, ne čuva se bez konzervansa. U Europi se to čak i ne smatra prehrambenim proizvodom, jer u našim tvornicama šećera osim boje ostaju i tehnogene nečistoće, uključujući formalin. Otuda disbioza i druge posledice. Ali u Rusiji nema drugog šećera, pa o tome ćute. A na japanskom spektrografu vidimo ostatke formalina u ruskom šećeru.

"Stručnjak" br. 12 (746) 28. marta 2011. Žena koja svet čini slatkijim. http://expert.ru/expert/2011/12/zhenschina-kotoraya-delaet-mir-slasche/

U proizvodnji šećera koriste se i druge kemikalije: vapneno mlijeko, sumpor dioksid itd. Za konačno izbjeljivanje šećera (za uklanjanje nečistoća koje mu daju žutu boju, specifičan ukus i miris) koristi se i kemija, na primjer, smole za izmjenu jona.

Također, ne zaboravimo na značajnu količinu hemijskih đubriva koje moderni privrednici pri uzgoju, u potrazi za profitom i žetvom, obilno zalivaju šećernom repe.

WHO poziva na ograničenje unosa šećera

Konzumiranje šećera treba ozbiljno ograničiti: sa šećerom ne bismo trebali dobiti više od 10 posto dnevnog unosa kalorija. Takvu glasnu izjavu dala je početkom marta ove godine međunarodna grupa od 30 stručnjaka za prehranu. Nažalost, u Rusiji je ta izjava prošla gotovo nezapaženo. A to je čudno, jer su stručnjaci djelovali pod okriljem tako cijenjenih organizacija u svijetu poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO). Pa zašto su se svetiljke u svetu tako nagomilale na šećeru?

Sve je to u globalnoj epidemiji bolesti povezanih s gojaznošću. Figurativno rečeno, to je stanje često korijen svih civilizacijskih bolesti - dijabetes melitus tipa 2, hipertenzija, moždani udar, koronarna bolest srca, koja se manifestuje anginom pektoris, srčanim udarom, aritmijama i zatajenjem srca. Oni su činili više od polovine svih smrtnih slučajeva na Zemlji. A ako čovječanstvo može nadjačati sebe, počevši pravilno jesti i više se kretati, te će se bolesti sigurno povući - u to nema nikakve sumnje.

Zašto je šećer toliko važan u borbi protiv viška kilograma? Zaista mnogi stručnjaci, pogotovo oni koji se odnose na "slatku" industriju - proizvodnju konditorskih i pekarskih proizvoda, raznih pića, tvrde da povezanost s pretilošću i prekomjernom konzumacijom šećera i slatkiša nije dokazana. To je dijelom i razumljivo, jer se u industrijskoj proizvodnji takvih proizvoda šećer često dodaje doslovno bez mjere. Usput, pažljivo čitajući sastav proizvoda, šećer se može pronaći u većini njih, a ne samo u slatkišima. Dodaje se proizvodima svježeg, kiselog i još gorkog ukusa. Jednom riječju, ponekad nam je teško pogoditi prisutnost šećera u mnogim namirnicama i pićima.

Biohemičari mogu reći kako šećer doprinosi debljanju. Potkožna masnoća nastaje ne samo iz masti koju jedemo, nego i iz ugljenih hidrata. I najprije od šećera. Nijedan ozbiljan naučnik to ne može poreći.

Postoje i druge indikacije da je šećer povezan s pretilošću. Pozivamo se samo na jedno od ovih istraživanja koje su proveli američki ljekari iz Bostona, a objavljeno je u najuticajnijem naučno medicinskom časopisu Lancet 2001. godine. Evo njegove kvintesencije: "Konzumiranje gaziranih pića sa šećerom povezano je s pretilošću kod djece." Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, u posljednjih 50 godina potrošnja slatke sode se povećala za gotovo 500%, odnosno, oko 5 puta! Otprilike polovina svih Amerikanaca i više od polovine adolescenata pije takva pića - 65% devojčica i 74% dečaka. Možete sigurno ekstrapolirati ove podatke kod nas. Malo je vjerojatno da ih konzumiramo manje, a ako uzmemo u obzir reklamnu ekspanziju takvih pića, onda nam se izgleda neće činiti baš sjajne.

Pitanje sode i ostalih slatkih pića nije slučajnost. Upravo u njihovom sastavu konzumiramo značajnu količinu šećera. Da bismo to razumjeli, uzmimo aritmetiku. Prema preporukama stručnjaka WHO-a i FAO-a, zbog šećera trebali bismo dobiti ne više od 10% dnevnog unosa kalorija. Ako se prosječnom muškarcu i velikom tinejdžeru preporučuje 2000 kalorija dnevno, lako je izračunati da će 10% njih biti 200 kcal. To je koliko kalorija osigurava 50 grama šećera, to jest - samo 9-10 komada "slatke smrti". A da biste ih progutali, samo popijte pola litre sode. Zamislite sav dnevni unos šećera u jednoj bočici. I sjetite se koliko vremena treba da ga odcedite na dno ... Sjetite se i koliko šećera ubacimo u čaj, prosijamo u kašu i druga jela. Komentari su suvišni. Teško je ne prekoračiti granicu šećera.

Andrei AFANASIEV "Proterivanje šećera", "AiF Health" br. 21 (458) od 22. maja 2003. godine

Slatka smrt

Štetno za jetru, rizik od dijabetesa, pretilost, suzbijanje testosterona, kožne bolesti, oštećenje vida, propadanje zuba, ovisnost slična opojnoj.

Navedeni štetni učinci šećera pojačavaju se mnogo puta ukoliko se slatkiši jedu na prazan stomak jer se koncentracija šećera u krvi u ovom slučaju odmah povećava.

Bilo koji nadomjestak šećera, kao i nerafinirani šećer, također nose većinu nabrojanih štetnih učinaka. Štoviše, neke zamjene su još opasnije od šećera.

Ne možete jesti šećer, šećer je prihvatljiv u ekstremnim slučajevima, kada prijeti smrt od gladi glukoze - hipoglikemija.

Kosti, mišići i cijelo tijelo izgrađeni su od onoga što smo jeli juče, prekjučer ili prije godinu dana. Snaga, oblik i ljepota našeg tijela direktno ovise o tome šta jedemo. Želudac možete napuniti bilo čime, ali snažne i zdrave ćelije biti će izgrađene iz jedne hrane, a slabe i bolesne od druge.

Ateista, pragmatičar i skeptik dvadeset prvog vijeka voli vjerovati u tehnološki napredak. Vjerujemo da je kalijum cijanid bezopasan, ako su to potvrdili samo naučnici.

Komentari (19)

25.12.2009 21:21 Nelson

Uočava se da nakon zaslađene hrane ili pića, ona zaspe i usijeva. Šta je razlog za to? Ako je moguće, odgovorite e-poštom ..

Pospano nakon svakog obroka, a ne samo zaslađeno. Pošto tijelo usmjerava energiju na probavu. Životinje i ljudi nakon obilne hrane žele spavati.

25.08.2011 19:38 Andrey

Šećer ima pH oko 3 (izrazito kisela okolina). Krv, limfa, pljuvačka, cerebrospinalna tečnost oko 7,45 (malo alkalno okruženje). I.e. naše je tijelo blago alkalno (osim prirodnih barijera - npr. pH kože 5,5 u kiseloj sredini ubija bakterije). Dakle, kada šećer zakiseli tijelo, kisik u krvi (a krv je 90% vode) veže se i ne daje se ćelijama. Zbog izgladnjivanja kisikom, rad mozga se pogoršava, teže je spavanje. Čovjek zijeva kako bi uhvatio kisik. Jaka oksidaciona sredstva su vrhunsko bijelo brašno, kafa (posebno instant), ugljični dioksid.

16.06.2012 07:46 Vjačeslav

Slepi nakon jela? Ha, pa, tako je to! Pogledajte što većina ljudi jede, ovo je mrtva hrana, termički obrađena, već bez enzima (enzima) koji podržavaju auto-probavu (autoliza)! Da bi probavio takvu hranu, tijelo troši vlastite enzime i kolosalnu energiju, zbog čega tijelo u osnovi naređuje - zaspi, nemojte fizički učiniti ništa tako da bih je nekako mogao probaviti! Znate, već godinu i pol sam jedec sirove hrane, tako da uopće ne spavam nakon jela sirovu biljnu hranu! Bez obzira na količinu pojela! To je logično. Za šta jedemo? Tako da imamo energije! Kada se koristi sirova biljna hrana, to se događa! A sad ćemo pogledati ljude koji jedu tradicionalno, nakon srdačne večere svi zaspaju, zijevaju se, zatvaraju oči, bore se direktno sa snom, da budemo iskreni, izvana to izgleda vrlo smiješno)))

29.06.2014 07:20 Aleksandar

To nikad nisam primetio. Ako jedem puno slatkiša, boli me glava - da. I obično spava nakon masnih i nakon mliječnih proizvoda.
PS zapravo ne jedu mliječne proizvode i gotovo ne jedu šećer.

27.10.2015 09:24 Gledanje

Nemam spavanja nakon jela sirovu biljnu hranu, ali ona stalno nabubri, zar ne? Čovjek nije biljojeda i u davnim vremenima nije uzalud prelazio na meso. Da ljudi nisu jeli meso i druge proizvode osim korijena i bobica, oni bi izumrli, poput Australopiteka i Cro-Magnona. Samo smo preživjeli iz tog razloga, da jedemo sve, za razliku od drugih hominida,) Ne poričem da je svježi list salate ili mrkve zdraviji od termički kuhane hrane, ne zaboravite da su i mesni proizvodi važni.

12.12.2016 11:33 Victor

Jeste li još uvijek sirovi prehrambeni čovjek?

02.07.2012 11:45 Kushniyar

Ali mogu večerati više od 3 kg hrane za večeru (dobro, to je ukupno: prvo je oko 1 kg, drugo je oko 1,5 kg, salata je 400 g, čaj je 200 g i sve vrste sitnica) i ne želim spavati. Šta je tajna? Ne dodajem šećer ili sol hrani. Jedem samo čisti prirodni med - ponekad. Nakon ručka, ne spavam, čak ni u teretani ili na predavanje (ja sam učitelj)

Ne znam što je sa snom nakon jela (može pojedinačno), ali uspješno ste odagnali navedeni mit o šećeru))) Mislim da predajete bez konzumiranja šećera.

24.08.2013 00:21 Olga

Ova supstanca može se dobiti na različite načine: od nafte, gasa, drva itd.

Olga, lično mi (ne hemičari i ne biolozi) smo kandidata za biološke nauke uzeli „riječju“. Ali ako želite temeljito razumjeti to pitanje, proučite temu derivata sinteze ugljikovodika (alkohola, šećera, itd.). U slučaju da nas prosvijetlite, ako neće biti šteta)))

24.06.2014 22:19 Aleksandar

Odbijanje šećera spasiće vaše zube. Od 5 do 34 godine poslušno je išao kod zubara 2 puta godišnje. U isto vrijeme pojeo je puno slatkiša, na primjer ručak: teglu džema, veknu hljeba. Za to vreme su me „izlečili“ (izbušili smo zubnu gumu ili izvukli gotovo sve zube) - bilo ih je samo 8. Živih. Posljednjih 17 godina nisam jeo ništa slatko, oko 4 godine vrlo strogo. Kao rezultat toga, u ovom periodu zubi se gotovo nisu boleli i nisu bili uništeni, čak nije bilo potrebe odlaziti i stomatolozima. Da sam znao ove osnovne podatke u dobi od 5 godina, sada bi bili savršeni zubi.

Aleksander, osobno sam od djetinjstva od stomatologa i ne samo od njih čuo da je šećer vrlo štetan za zube. Zašto je ovo bilo otkrivenje za vas?

17.09.2014 11:52 oblomizer

Naravno, ako nema zuba, zašto varati)

08.09.2018 20:48 Nikolay Cherny

Potpuno se slažem s vama, činjenica je da sam i ja pojela puno slatkog i izgubila gotovo sve zube (ostala sam sama), ali nakon što sam prestala jesti šećer i slatku hranu, kao i hranu koja sadrži ugljikohidrate, dogodilo se pravo čudo Počeo sam rasti nove zube. Stvar je u tome što sam ugljikohidrate zamijenila alkoholom, da, bio je to alkohol (300 grama dnevno, čisto), sve ovo treba jesti uz parnu repa (repa je sve, sa vrhovima), kao i morski pas i mekinje, vjerujte mi, to je pravi životni eliksir.

24.04.2016 09:13 Tatiana

Sve bi, kao i uvijek, trebalo biti umjereno i od šećera, te od soli i alkohola.

15.02.2017 10:08 Aleksey

3 kg hrane odjednom je mnogo. Postoji jednostavan slijed: potrošena količina kcal treba biti jednaka ili manja od izgorjele količine. Ponekad je zastrašujuće gledati u prošlost i komentare o tome kako ste jeli. Počnimo od ranije drugačije živjeti. Postalo je mrak - otišao u krevet. U snu osoba povrati snagu, dogodi se proces oporavka mišića, regeneracija se ubrzava. U snu osoba sagorijeva kalorije i ne želi da jede. Prije je bilo više tjelesne aktivnosti, a manje moždane aktivnosti) .Od toga ispada da mozak zahtijeva glukozu da prisili čovjeka da jede. On je zasićen ili nije istovremeno - to nije samo pitanje inzulina. Ćelije u tijelu možda ne reagiraju na inzulin i ne metaboliziraju glukozu. Odatle i dijabetes - u krvi postoji puno šećera, ali on se ne apsorbira, a tijelu je potrebna glukoza.
O voću, nadomjestima i soda. Mnogo se raspravlja o "čistom" šećeru. Spornici su se složili oko jedne stvari: rafinirani šećer od repe je štetan. Trsni šećer na našim policama gotovo je uvijek lažan. Fruktoza se apsorbuje bez sudjelovanja inzulina. Da, žlijezde na tijelu se ne naprežu. Ali količina fruktoze koja postaje glukoza takođe je manje usisavanje nego iz šećera. Čista fruktoza će se vjerojatnije pretvoriti u masti jer slabo se apsorbuje metabolizmom. Nadoknada šećera je dvosmislena stvar. U evropskim zemljama je većina njih bila zabranjena. Ne zadovoljavaju potrebe za glukozom. Postoji steviozid - ali na njega postoje i ograničenja.
Kao rezultat - osobno nisam uspio prepoznati idealnu verziju probavljive glukoze za sebe. Sve što u pravilu postoji na Internetu ne daje definitivan odgovor. A oni koji daju su amateri jer sve ovisi o metabolizmu i mnogim drugim okolnostima.

16.05.2017 19:40 Rus

A ako postoji čista glukoza? onaj koji se prodaje u apreksima u tabletama

05.07.2017 18:12 Mihail

Razlika je u tome što je šećer ovisan, a glukoza je na primjer lijek za hipoglikemiju. Ne savjetujem nikome da sjedne na šećer

05.07.2017 18:07 Mihail

Prije samo 2 tjedna bio sam bezvrijedna, tupa osoba sa izgubljenim smislom za život. Došlo je do toga da sam uživao u slatkim slatkišima, a sve ostalo mi nije prijalo. U vezi sa bezobraznim stanjem mozga i jetre, shvatio sam da kvarenje dolazi zbog šećera i vrijedi ga ukloniti iz prehrane i sve se normalizira odmah.I to se ispostavlja! Tjedan dana sam bila strašno gladna, i jela sam heljdu sa solju. Tada je taj užasni apetit zaspao i osjetila sam kako se u tebi pojavljuje izvanredna lakoća. Tjedan dana kasnije uspio sam trčati 5 km dnevno bez ikakvih napora. U prošlosti sam dugo raspravljao o najjednostavnijim logičkim zadacima, ali sada mi se um razbistrio i ne bih se trebao potruditi da svaki dan i program naučim nešto novo. Uistinu sam postao grešnik, a ne gubitnik koji je ovisnik i ne može ništa učiniti. Prošao sam test iq i dao 120, ali onda sam utipkao "iq cheat test" u Google i pročitao puno, shvatio sam da su ti testovi gluposti i jednostavno moraš biti sam) Ukratko, postalo mi je znatiželjno što sam prije ovisnosti. Trening mišića počeo je pružati pravo zadovoljstvo, sada to radim ne radi show-a i mišića, već zbog zdravlja. 2 tjedna zubi nikad nisu bolesni i mislim da nikad neće biti bolesni baš tako, nekad su zujali i ometali san. Sve sam to napisao tako da ne vjerujete nijednom komentatoru pod postove koji pišu „oh da, glupost“, a onda tiho krenu jesti slatke stvari, pa da sami provjerite i provjerite je li šećer zlo koje istinski zamarava naciju i put do slobode znajući sve 2 tjedna)))

06.07.2018 09:32 Nicholas

glupost je slična veganskoj, šećer u velikim dozama je stvarno štetan i njegovi standardi konzumacije su različiti za sve (ovisno o dobi, spolu, genima), ali ako stvarno radite s mozgom, samo vam treba šećer, inače prijeti depresija i druge bolesti

13.07.2018 15:28 Anatolij

čak i ako radite s mozgom, on će dobiti dovoljno glukoze iz običnih složenih ugljikohidrata (heljda, bulgur, crni riža itd.) i djelovat će još efikasnije, jer nema skokova u povećanju glukoze u krvi. I naravno da vam je potreban svježi zrak, a ne gužva u sobi, ni u kojem slučaju šećer neće pomoći.

15.10.2018 09:41 Marishka

Da, mnogi slatki zub još uvijek vjeruju u mit da je slatko dobro za mozak. Navodno sam pojeo nekoliko čokolada i mentalna aktivnost se aktivirala)) Za moju dobru funkciju mozga pomažu mi šetnje svježim zrakom, ginkoum i pravilna prehrana. Bez dijeta i posta, s pravim ugljikohidratima (heljda, zobena kaša, smeđi riža).

Ne idite do krajnosti

Reći ću ovdje i stalno ću ponavljati „krajnosti su često fatalne“. Ne vjerujete? Onda šta više volite - smrznuti se u smrt ili spaliti na smrt? Tako je - bolje je ostati u sredini

Ne mijenjajte navike naglavačke, jer sama priroda ne trpi oštre skokove: bilo glatke evolucije, bilo neživog mutanta. Postupite postupno i pažljivo.

Rezultat životnih ključeva toliko je ugodan da želim sve više i više pojačati utjecaj. Ali zadržajte kontrolu, radite s vrlo snažnom energijom, doziranje kojih treba pažljivo povećati. Budite razumni.

I zapamtite: nisam liječnik, a još više što ne znam karakteristike vašeg tijela. Stoga pažljivo proučite ispitivane materijale, uzmite u obzir individualne karakteristike vašeg tijela, moguće kontraindikacije, svakako se obratite stručnjaku. Odgovornost za primjenu bilo koje metode i savjeta samo je vaša. Kao što je Hipokrat rekao: "Ne šteti!"

Tehnike su opisane u kratkoj istraživačkoj verziji. Detaljni materijali trebaju se nezavisno pribaviti od autora metoda ili njihovih predstavnika.

Poboljšajte zdravlje i memoriju pogađajući muziku i slike

Anti-vegetarijanci radosno trljaju ruke i masovno kruže gluposti o opasnosti od svježih sjemenki i orašastih plodova, u kojima su pronađeni "užasno štetni enzimski inhibitori". Međutim, čini se da se niko nije potrudio pravilno zakoračiti u suštinu pitanja.

Razdvojite mit

Dva najpopularnija projekta za kviz igre izvijestila su da se spajaju u jedan igrački prostor.

Nobelovci na genetskoj razini dokazali su korisnost i potrebu za potpunim noćnim snom.

Nedavna recenzija

"Kurzweil R., Grossman T. TRANSCEND. Korak po korak vodič za besmrtnost." Pregled knjige

"Autori su sigurni - slijedeći detaljni vodič koji su razvili, možete živjeti dovoljno dugo da biste na kraju zauvijek živjeli i ostali zdravi."

Naravno da nismo mogli propustiti knjigu sa tako primamljivim obećanjima.

"Aerobik". Pregled sistema

Aerobik je najefikasnija metoda sagorijevanja masti u realnom vremenu. Međutim, da li ste znali koja bomba za vašu figuru sadrži redovnu aerobnu vježbu?

"Recepti za zdravlje i dugovječnost od Lianne Campbell." Pregled knjige

Vegetarijanska kuhinja teoretski može biti vrlo raznolika. U praksi mnogi dolaze do nekoliko provjerenih dnevnih recepata. Neprimetno se približavaju podmukla rutina i dosada, a sada tijelo već javno zahtijeva nešto takvo.

Šećer u prehrani: sastav proizvoda

Mnogi od nas su poznati pojmovima fruktoza i glukoza. Te supstance, tačnije njihovi molekuli, kad se kombinuju, tvore veći molekul, nazvan "saharoza". Veliki broj molekula saharoze, koji se zbližuju, tvore zrno šećera. To je ovaj zastrašujući proizvod bijele boje koji nam je poznat još od djetinjstva: s njim zaslađujemo pića i razna jela.

Umjesto redovnog bijelog šećera, neki ljudi uključuju prehranu u smeđu trsku. Ovo je nerafiniran (nerafiniran) proizvod, koji uključuje melasu.

Šećer, padajući zajedno s ostatkom hrane u probavnom traktu, odmah se razgrađuje i dostavlja u sva tkiva i organe. Par jednostavnih molekula koje nastaju tokom deobe molekula saharoze krv nose u različite „uglove“ našeg tela. Oni su izvor energije, koja je neophodna da bismo se svi osjećali dobro.

Vrijedi napomenuti da je glukoza glavni izvor energije koji pokriva više od polovice naših energetskih troškova.

Šećer koriste svi organi ljudskog tijela. Dakle, isključiti ga iz svih recepata ne vrijedi.

Ljudska prehrana: prednosti bijelih kristala

U ćelijama jetre fruktoza se pretvara u glukozu, a ako za tim nema trenutne potrebe onda se pretvara u slobodne masne kiseline (odnosno masti). Oni su i izvori energije, ali su manje dostupni. Nazivaju ih i dugoročnim energetskim baterijama. Korištenje molekula masti uključuje prolazak kroz niz reakcija.

Glukoza je potrebna našem tijelu da potakne proizvodnju hormona radosti - serotonina. Njegova visoka koncentracija u krvi normalizira psihoemocionalno stanje osobe i poboljšava raspoloženje. Zaključujemo: dodavanjem šećera u recepte, zaslađivanjem omiljenih pića, maženjem slatkišima, život činimo šarenijim.

Tokom intoksikacije tijela, glukoza se često unosi u krv, jer pomaže jetri da ispuni svoju glavnu funkciju - neutralizira toksine.

Ispitali smo pozitivne aspekte uticaja šećera na ljudsko tijelo, ali nažalost, postoje i negativni.

Hrana za ljude: štetnost bijelih kristala

Najviše od šećera ne vole stomatolozi. I to nije slučajnost. Bez obzira koliko imate godina i takav aktivan stil života vodite, šećer, uzimate zube i ostajete ondje dugo, stvara izvrsno okruženje za razmnožavanje bakterija. Obogaćeni ostacima slatkiša, bakterije izlučuju kiselinu, koja uništava zube.

Ovo, naravno, nije jedini nedostatak šećera. Svi ostali imaju snažan utjecaj na zdravstveno stanje sjedećih i starijih osoba.

Višak bijelih kristala koji su uključeni u prehranu čovjeka s niskim troškovima energije negativno utječu na opće stanje. Njihov se utjecaj očituje u obliku sljedećih procesa:

  • brzo debljanje
  • metabolički poremećaj
  • problema sa gušteračom (u nekim slučajevima je proizvodnja inzulina potpuno obustavljena),
  • tromboflebitis,
  • alergije, što je posljedica nepravilnog metabolizma,
  • razvoj aterosklerotskih procesa uslijed povećanja količine kolesterola.

I svakako uzmite u obzir da šećer može izazivati ​​ovisnost. Nije lako prevladati i unijeti potrebna prilagođavanja prehrane. Fiziolozi su proveli studije u kojima je utvrđeno da se efekat belih kristala na nervni sistem može uporediti sa opojnim. To znači da nije iznenađujuće da neki ljudi ne mogu zamisliti svoj život bez slatkiša i uključiti ih u svoju prehranu svaki dan. Liječnici ovu ovisnost nazivaju "sindromom slatkog zuba".

Zdravstveni recepti: pravila za jelo slatkog

Uvodeći slatkiše u svakodnevnu prehranu, morate imati na umu da šećer u njihovom sastavu utječe na mnoge procese koji se odvijaju u našem tijelu. No, smatrati ovaj proizvod jednim od najgorih neprijatelja zdravlja također ne vrijedi.

Svi koji vole slatkiše i neće ih se odreći trebaju se pridržavati nekih pravila.

Slatki zub, koji ne može zamisliti svoju dijetu bez slatkiša, nutricionisti preporučuju kretanje što je više moguće. Prema riječima ljekara, svaka aktivnost ima pozitivan učinak na tijelo. To potvrđuje izreka svima nama poznata: „Kretanje je život!“. Ako pohađate sportski trening, šetate na svježem zraku, puno šetate, tada se svi višak kalorija i masnih rezervi odmah potroše, a ne talože na bokovima i bokovima, formirajući neestetske nabora. Dakle, možete uživati ​​u okusu slatkih pića, uvrstite šećer u svoje omiljene recepte, prepustite se originalnim desertima i istovremeno ne brinite o težini.

Da biste uklonili ostatke šećera sa zuba, potrebno je samo isprati usta. Da biste to učinili, ne morate koristiti četkicu za zube i pastu za zube nakon svakog obroka, jer je često štetno četkati zube. To može dovesti do postepene abrazije cakline. Obična voda za pranje šećera će biti dovoljna štoviše, ovaj postupak je jednostavan i siguran.

Ako osjetite slom, a raspoloženje je loše, ne morate odmah napadati slatkiše, čokolade ili slatka pića. Svježe voće slatkih sorti, suho voće i med pomoći će vam da se napune pozitivnošću i vedrinom. Uz to, ove namirnice će zasititi organizam korisnim tvarima i pozitivno uticati na probavni trakt.

Glavne vrste tvari

Prije nego što prijeđete na pitanje da li je tijelu potreban šećer, trebali biste razumjeti njegov sastav i vrste. To je ugljeni hidrat koji se može ekstrahirati na različite načine.

Evo osnovnih definicija šećera u prirodi:

  1. Glukoza In vivo, nalazi se u biljkama i plodovima i nusproizvod je fotosinteze. U tijelu se može sagorjeti kao energija ili pretvoriti u glikogen. Vrijedi napomenuti da ljudsko tijelo može proizvesti glukozu kada je to potrebno.
  2. Fruktoza. To je šećer koji se prirodno nalazi u voću i bobicama. Takođe se prirodno formira u šećeru od trske i medu i nevjerovatno je slatka.
  3. Saharoza. Sadržan u stabljici trske, korijenu repe, može se naći in vivo s glukozom u nekim plodovima i drugim biljkama.
  4. Laktoza U stvari je to mliječni šećer. To je ono što nastaje kao rezultat procesa koji se odvija u našem tijelu. Djeca imaju enzim potreban za razgradnju molekula do laktoze. Koriste ga ćelije. A neki odrasli to ne mogu razbiti. Riječ je o ljudima s dijagnosticiranom netolerancijom na laktozu.

Dakle, u prirodi postoji nekoliko ključnih vrsta šećera. No odakle zapravo dolazi taj složeni spoj povezan s ugljikohidratima, pitanje je zanimljivo. Nastaje kao rezultat prerade jedne od dvije vrste biljaka - šećerne repe ili trske. Ove biljke se skupljaju, prerađuju i rafiniraju kako bi se na kraju stvorio čisti bijeli rafinirani šećer koji znate i volite (ili ne volite). Ova supstanca nema apsolutno nikakve hranjive vrijednosti. Nije uvek korisna. Ovo je odgovor na pitanje da li je tijelu potreban šećer. U većini slučajeva donosi samo višak kalorija u hrani.

Šta se dogodi kad je slatko

Analizirajući pitanje treba li tijelu šećer, treba obratiti pažnju na princip njegovog djelovanja. Ovo će vam pomoći da shvatite u kojoj točki takva tvar počne imati negativan učinak kad se konzumira.Ovisno o vašoj genetskoj predispoziciji, vaše tijelo može biti prikladnije za preradu šećera kao energije ili ćete ga najvjerovatnije skladištiti kao masnoću. To se može pripisati ljudima koji imaju brži metabolizam u odnosu na osobe sa sporijim metabolizmom.

Problem je što u našem tijelu postoji puno više prostora za skladištenje masnoće, a mnogo manje za sagorijevanje šećera kao energije. Kada vaš gušterača otkriva njegov unos, on luči inzulin da bi se nosio sa svom ovom suvišnom supstancom.

Ovaj hormon pomaže regulisanju šećera u krvi. Što je više, izlučuje se više inzulina. Ovaj spoj pomaže u skladištenju sve dolazne glukoze u jetri i mišićima kao glikogen i u masnim ćelijama (akadipociti) kao trigliceridi. U ovom slučaju, pitanje je da li je ljudskom tijelu potreban šećer, odgovor će biti da.

Često se tijelo bori da uspostavi pravi balans (ljudi vrlo brzo u organizam dodaju previše slatkog). Otpušta se višak inzulina što, u konačnici, dovodi do smanjenja razine šećera u krvi ispod normalne. Ova se patologija naziva hipoglikemija, u osnovi šećer.

Nažalost, što se češće događa taj proces (što više šećera konzumirate), to je akutniji njegov nivo u krvi i potrebno je više inzulina. To znači da je sve lakše odustati od upotrebe slatkiša kao energije i preći na dodatno nagomilavanje hormona i masti. Kada odgovarate na pitanje da li je ljudskom tijelu potreban šećer, odgovor će ovdje biti negativan. Ali nemojte zaboraviti da će i u ovom konkretnom slučaju oštro smanjenje istog dovesti do negativnih posljedica.

Debljanje

Da li je ljudskom tijelu potreban šećer i koliko mu je potreban? Ovo je pitanje koje zaslužuje pažnju prilikom formiranja prehrane. Važno je promatrati i pravilno izračunati prehranu. Osim prekomjerne težine, unos šećera povezan je s nizom aktivnosti, uključujući povećanje vjerojatnosti pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, demencije, degeneracije makule, zatajenja bubrega, kroničnih bolesti bubrega i visokog krvnog tlaka. Možda ćete pomisliti da smanjivanje unosa šećera može pomoći da se riješite ovih problema. Ali, u stvari, to nije sasvim tačno.

Kada odgovarate na pitanje da li je ljudskom tijelu potreban šećer i koliko šećera, važno je uzeti u obzir individualne karakteristike i opće zdravstveno stanje.

Ovo je dobar početak, ali tek je pola bitke. Tijelo zapravo obrađuje određene vrste ugljikohidrata na sličan način kao u preradi samog šećera. Postoji čitavo polje naučnih istraživanja o tome kako tijelo prerađuje određenu hranu.

Vjerovatno ste čuli za glikemijski indeks i njegov manje poznati pokazatelj - glikemijsko opterećenje. Razmotrimo detaljnije.

Glikemijski indeks je proračun kako brzo određena vrsta hrane podiže šećer u krvi na skali od 1 do 100. Istraživači sa Harvarda otkrili su da stvari poput bijelog hljeba, pomfrita i drugih jednostavnih ugljikohidrata utječu gotovo na šećer u krvi isto kao i glukoza (indeks je 100).

U pravilu, što više rafinirane (prerađene) hrane konzumiramo, to je veća vjerovatnoća da će se ona u organizmu brzo pretvoriti u šećer.

Trikovi proizvođača

Velike kompanije žele da dodaju vrednost svojim proizvodima kako bi stekle popularnost i povećali prodaju. Ovdje se vrijedi zapitati treba li tijelu rafinirani šećer dodan za ukus? Odgovor će biti očigledan. Mnogi proizvođači ga provode. Istovremeno, on ne nosi nikakvu korist.

Šećer je loš i nema ništa tajno. Osim toga, ovo nije vijest za kompanije koje proizvode hranu. Zbog toga su firme počele maskirati šećer u svojim proizvodima, pa nije toliko očito koliko konzumirate.

Evo kratkog popisa sastojaka koji kažu da određeni proizvod sadrži šećer:

  1. Agave nektar.
  2. Smeđi šećer.
  3. Reed kristali.
  4. Cane Šećer
  5. Kukuruzni zaslađivač.
  6. Kukuruzni sirup.
  7. Kristalna fruktoza.
  8. Dekstroza
  9. Sok od pare od trske.
  10. Organski ispareni sok od trske.
  11. Fruktoza.
  12. Koncentrati voćnih sokova.
  13. Glukoza
  14. Visoki fruktozni kukuruzni sirup.
  15. Dušo
  16. Invertirani šećer.
  17. Laktoza
  18. Maltoza.
  19. Sirup od slada.
  20. Melasa
  21. Nerafinirani šećer.
  22. Saharoza.
  23. Sirup

Zašto proizvođači mijenjaju naziv šećera? Jer u skladu sa zakonom najprije moraju navesti najvažnije sastojke proizvoda. Stavljanjem dvije ili tri različite vrste šećera u hranu (i različito ih nazivajući), oni mogu raspodijeliti ovu tvar u tri komponente, navodno podcjenjujući razinu i njegov sadržaj u masnom udjelu proizvoda. Ali to je pogrešno u pogledu zdravlja. Da li je tijelu potreban rafinirani šećer? Odgovor je ne. Samo šteti i doprinosi povećanju tjelesne masti.

Šta kažete za voćni zaslađivač?

Šećer za tijelo postoji u različitim oblicima. O tome se govorilo na početku članka. Jesu li svi podjednako korisni ili štetni i koji se najbolje koristi u prehrani, pitanje je o kojem ćemo kasnije govoriti.

Kada konzumirate voće, ne samo da dobijate fruktozu (u njenom prirodnom stanju), nego konzumirate i vlakna te puno vitamina i minerala. Da, voće može uticati na šećer u krvi. Ali, u pravilu, oni uzrokuju manji porast koncentracije u usporedbi s čistim stolnim šećerom ili visokim fruktoznim kukuruznim sirupom. Vlakna su važan dio uravnotežene prehrane, a voće može sadržavati velike količine.

Ako vam je glavni cilj gubitak kilograma i trebate održavati nizak unos ugljikohidrata, morat ćete smanjiti potrošnju voća i umjesto toga jesti povrće.

A voćni sokovi?

Šećer za tijelo može biti štetan ako ga konzumiramo u raznim pićima. Tu je i niz važnih nijansi.

Dakle, ustanovljeno je da voće može biti korisno u smislu šećera u krvi ako se pravilno koristi.

Nažalost, voćni sokovi ne uklapaju se u ovaj obrazac. I evo zašto. Kada konzumirate voćne sokove, poput naranče, jabuke ili brusnice, oni sadrže vrlo malo vlakana i hranjivih sastojaka koji ostaju u procesu pripreme same tekućine. Prednosti i štete šećera za ljudsko tijelo kao dodatak soku su ovdje očigledne - to je samo slatka voda s prirodnim ukusima, a ona ne škodi. Naravno, ako pijete sok dnevno u velikim količinama.

Evo tipične količine šećera po 0,5 litara za četiri popularna pića:

  • Sok od pomorandže - 21 g
  • Jabučni sok - 28 g
  • Sok od brusnice - 37 g
  • Sok od grožđa - 38 g.

Istovremeno, mala limenka kola sadrži 40 g šećera.

Upotreba alternativnih supstanci

Postoje i druga rješenja koja vam omogućavaju da bezopasno konzumirate slatkiše. Učinak šećera na organizam možda nije toliko štetan s obzirom na njegovo porijeklo i konzumaciju. Ishrana bi trebalo biti tačno izračunata.

Stoga, u vezi s pojavom novih studija o opasnosti šećera, kompanije pokušavaju zaštititi svoj imidž nudeći „zdrave“ alternative kako bi mogle postati najbolje kolege u borbi za prekomjerne razine ove tvari u krvi.

Postoji nekoliko glavnih zamjena za zaslađivač:

  1. Da li je med bolja alternativa od običnog šećera, zanimljivo je pitanje. Njegova atraktivnost je da nije u pitanju samo fruktoza ili glukoza, već mješavina svih vrsta spojeva, minerala i mnogo više. Studija koja je uspoređivala ovu supstancu s različitim vrstama spojeva dala je dobre rezultate: "Općenito, med je poboljšao lipide u krvi, smanjio upalne markere i imao minimalan učinak na glukozu u krvi." Međutim, dovelo je do smanjenja porasta pacova u usporedbi s drugim vrstama šećera.
  2. Agavin nektar najnoviji je lažni „industrija zdrave prehrane“. Nažalost, i pored činjenice da se pravi od kaktusa, ovaj proizvod je toliko prerađen i rafiniran da sadrži veliku količinu fruktoze (90%) i 10% glukoze. Pored toga, postupak stvaranja ove komponente sličan je sintezi kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem slatke materije.
  3. Aspartam. Dakle, mnogi ljudi su se prebacili na dijetsku kola jer su čuli da redovita soda može biti štetna. Poznato je da 90% sode iz dijeta sadrži aspartam, alternativu šećeru stvorenom u laboratoriji. Neke marke soka takođe ga sadrže. A ovu supstancu takođe ne treba konzumirati. Studije materijala bile su neuvjerljive i različite. Iako neki laboratorijski testovi spominju pojačanu povezanost aspartama s karcinomom, mnogi naučnici vjeruju da su potrebna dodatna ispitivanja.
  4. Sukraloza je umjetni zaslađivač koji nije visoko kaloričan, jer se tijelo bori da ga razgradi. Ono je oko 600 puta slađe od saharoze (stolnog šećera), pa se zbog toga može konzumirati u manjim količinama da bi se postigao isti željeni učinak. Sukraloza je dostupna u namirnicama poput proteinskih praha.
  5. Stevia je prirodni zaslađivač iz porodice suncokreta. Približno je 300 puta slađi od stolnog šećera i kaže se da ima manje učinka na glukozu u krvi.
  6. Saharin je još jedan umjetni zaslađivač koji je stvoren u kasnim 1890-ima i koji je puno slađi od stolnog šećera i zato se konzumira u manjim količinama. To je povezano s povećanim rizikom za razvoj raka kod laboratorijskih štakora, a saharin je otkriven da je opasan u Sjedinjenim Državama, iako je ova oznaka uklonjena 2000. godine zbog činjenice da se rezultati nisu mogli reproducirati na ljudima.

Ako volite šećer, onda ga konzumirajte od voća ili prirodnih zaslađivača. S obzirom na gore navedeno, da bi se minimizirao učinak na njegovu razinu u krvi, minimizirajte potrošnju tvari u svim smjerovima. Učinak šećera na organizam će se smanjiti i biće vam lakše da se riješite viška tjelesne težine.

Postoji li ovisnost o slatkišima?

Mnogi su zainteresirani za pitanje kako šećer utječe na ljudski organizam. Neki kažu da postoji ovisnost, drugi to povezuju s navikom i stresom. Slatka hrana može izazvati istu fiziološku ovisnost kao i mnogi lijekovi.

U većine sisara, uključujući štakore i ljude, slatki receptori su se razvili u rodnom okruženju sa niskim šećerom. Zbog toga nisu prilagođene visokim koncentracijama takvih okusa. Supranormalna stimulacija dijeta bogatih glukozom, poput onih koje su trenutno široko dostupne u modernom društvu, generirat će signal zadovoljstva u mozgu s vjerojatnošću nadjačavanja mehanizma samokontrole, što dovodi do ovisnosti.

Drugim riječima, ljudi nisu genetski dizajnirani da konzumiraju količinu šećera koju trenutno jedu. Zbog toga mozak prima supstancu i identificira ga ugodnim osjećajem, kao posljedica ignorisanja drugih signala koji govore o tome da ih je već pojelo dovoljno. Šta je šećer štetan za organizam u ovom slučaju? Osoba nadoknađuje mnoge svoje probleme prejedanjem slatkiša. Rezultat je prekomjerna težina i ovisnost.

Glavne zablude

Uticaj šećera na ljudski organizam nije uvek tako opasan. Važno je pridržavati se mjere i ne pokušavati zamijeniti mnoge prirodne proizvode konzerviranim ili pakovanim. Iako se svi mogu složiti da šećer nije zdrava hrana, postoji puno dezinformacija o tome kako slatku hranu treba uključiti u vašu prehranu. Oni kažu, na primjer, da su neke vrste šećera zdravije od drugih. Ali, da li vam zaista pomaže da brzo izgubite kilograme, da se riješite akni, spriječite promjene raspoloženja ili druge zdravstvene probleme?

Ispada da odgovori možda nisu onakvi kakvi mislite. Zatim razmotrimo glavne zablude i odluke koje će vam u budućnosti pomoći u sastavljanju i odabiru prehrane koja vam je potrebna.

Bilo koji šećer je loš

Kako šećer utječe na tijelo, gore je rečeno. Ali u stvarnosti, sve nije tako loše, postoje i prednosti i nedostaci. Vjerovatno ste čuli iznova i iznova o tome kako bi svi trebali jesti manje šećera. Ali stručnjaci tvrde da je potrebno minimizirati potrošnju takozvanog dodanog šećera. Ovo je poseban sastojak u hrani koji ih čini slatkim okusima (poput smeđeg šećera u kolačićima od čokolade ili meda).

Dodani šećer razlikuje se od uobičajenog šećera koji se nalazi u prirodi u nekim namirnicama, poput voća ili mlijeka. S jedne strane, prirodni sastav odlikuje se skupom vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji pomažu u nadoknadi nekih negativnih aspekata visokog nivoa sadržaja zaslađivača. Na primjer, voće ima vlakna, zbog čega tijelo apsorbira šećer u manjoj brzini.

Ne brinite o voću ili mliječnim proizvodima (na primjer, mlijeku ili nezaslađenom jogurtu). Izvori dodanog šećera su deserti, slatka pića ili konzervirana roba. Ovo je ono što morate slijediti.

Postoji i činjenica da hrana s prirodnim zaslađivačem uglavnom sadrži manje šećera. Primjerice, dobijete sedam grama tvari u šolji svježih jagoda i jedanaest grama u vrećici keksa s voćem aromatiziranog od jagode.

Precijenjene prednosti minimalno prerađenih zaslađivača

„Šećer je glavni izvor energije u tijelu“ - izjava je koju je lako osporiti. Ali postoji nešto istine u ovoj izjavi. Istina je da minimalno prerađeni zaslađivači, poput meda ili javorovog sirupa, sadrže više hranjivih sastojaka od prerađenih poput bijelog šećera. Ali količina ovih hranjivih sastojaka je zanemarljiva, pa vjerovatno neće imati vidljiv učinak na vaše zdravlje. Za tijelo su svi izvori šećera isti.

Štoviše, ti prirodni zaslađivači ne primaju poseban tretman u vašem tijelu. Digestivni trakt razgrađuje sve izvore šećera u takozvane monosaharide.

Vaše tijelo nema pojma je li tvar nastala iz stolnog šećera, meda ili nektara agave. Jednostavno vide molekule monosaharida. I sve ove tvari isporučuju četiri kalorije po gramu, tako da sve podjednako utječu na vašu težinu.

Potrebno je potpuno odustati od zaslađivača

Koristi šećera za tijelo su i dalje prisutni. Iako ima više štete, ova supstanca ima i pozitivne osobine. Ne trebate potpuno isključiti dodavani šećer iz svog života. Različite zdravstvene organizacije imaju različite preporuke u pogledu njegove količine, na koju biste trebali biti ograničeni dnevno.

Prehrambene smjernice često govore da bi odrasla osoba koja dnevno pojede 2000 kalorija trebala pojesti manje od 12,5 kašika ili 50 grama dodanog šećera dnevno. To je otprilike isto kao u jednoj litri kola. Ali kardiološko udruženje ljekara tvrdi da bi žene trebale imati manje od 6 kašičica (25 grama), a muškarci manje od 9 kašičica (36 grama) dnevno. Uostalom, vašem tijelu zaista nije potreban šećer. Dakle, što manje, to bolje.

Prisutnost zaslađivača u gotovo svakom proizvodu

Put šećera u tijelu je složen i dug. Ako se ne razgradi pravilno zbog prekomjernih porcija, nastale tvari ubrzavaju nakupljanje masti.

Prema prehrambenim smjernicama, 75% građana konzumira više šećera nego što bi trebalo. Niste sigurni da ste jedan od njih? Pokušajte nekoliko dana snimiti svoje obroke u aplikaciji za praćenje hrane. Ovo vam može dati predstavu koliko slatkog zapravo jedete.

Ako pretjerate, smanjenje ne bi trebalo biti bolno. Umjesto da se pozdravite sa svojim omiljenim slatkišima, pokušajte jesti manje porcije. Uostalom, pola šalice sladoleda ima upola manje šećera.

Pazite i na zapakovanu hranu. Kruh, aromatizirani jogurt, žitarice pa čak i sos od rajčice mogu sadržavati više šećera nego što biste mogli očekivati. Zato obratite pažnju na sastav i potražite mogućnosti koje će vam pomoći da ostanete unutar svoje dnevne granice slatkiša.

Snažni uticaji na zdravlje

Uticaj šećera na organizam može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ali to nije tako očito kao što se čini na prvi pogled. Možda ste čuli da jedenje šećera može izazvati srčane bolesti, Alzheimerovu bolest ili rak. Studija američkog časopisa Clinical Nutrition, u kojoj je učestvovalo preko 350.000 odraslih osoba tokom jedne decenije, otkrila je da dodatni unos šećera nije povezan sa povećanim rizikom od smrti. Do sada, naravno, ljudi nisu počeli pretjerivati.

Prekomjerne kalorije u našoj prehrani, uključujući i one zbog slatkiša, doprinose povećanju tjelesne težine, što može dovesti do pretilosti i kroničnih bolesti.

Zavisnost

Šećer u ljudskom tijelu dovodi do stvaranja određenog broja hormona odgovornih za zadovoljstvo. Kao rezultat toga, pojavljuje se navika, a ne punopravna ovisnost. Upoređivanje šećera s lijekovima nije sasvim ispravno. Stručnjaci znaju da njegova upotreba stimulira procese u mozgu koji su povezani s osjećajem užitka i nagrade. Ukrštanje stazama može uzrokovati efekte slične korištenju supstanci, ali to ih ne čini ovisnima poput droga.

Pa zašto se neki toliko uzbuđuju kada jedu slatke zalogaje i osjećaju se kao da trebaju jesti slatku hranu redovno kako bi izbjegli uzbuđenje ili, na primjer, glavobolju? Jedenje slatkiša uzrokuje nagli pad šećera u krvi, što im može pomoći da se osjećaju bolje.

Ljudi će možda željeti šećer, ali malo je vjerovatno da će osoba biti ovisna. Ovisnost je ozbiljna bolest povezana s stvarnim promjenama u mozgu koje sprečavaju ljude da prestanu koristiti te tvari.

Zamjenici su dobra alternativa

Na pitanje da li je tijelu potreban šećer u svom čistom obliku ima jednostavan odgovor - ne. To nije direktna potreba za ljudskim tijelom i njegovim funkcioniranjem.

Stručnjaci još uvijek ne razumiju u potpunosti kako zaslađivači utiču na tijelo. Ali, sve više i više dokaza govori da mogu negativno utjecati na šećer u krvi, ometati kontrolu apetita, pa čak i oštetiti crijevne bakterije. I ove stvari mogu vas dovesti u rizik zbog pretilosti i povezanih zdravstvenih problema.

Odsustvo zaslađivača omogućava vam da brzo izgubite kilograme.

Naravno, ograničavanje unosa šećera može vam pomoći u postizanju ciljeva za mršavljenje. Ali samo ako se sećate svog ukupnog unosa kalorija i kontrolirate proces.

Drugim riječima, sendvič s jajima od 600 kalorija i sendvič s kobasicom za doručak, umjesto uobičajene 300-kalorične šalice slatkih žitarica, neće se vratiti u vaš željeni oblik, čak i ako je sendvič mnogo manji od šipke.

Mnogi ljekari preporučuju odabir nezaslađenih verzija namirnica koje obično konzumirate, poput običnog jogurta umjesto aromatiziranog. A ako ne možete pronaći dobru zamjenu, samo postepeno smanjite količinu šećera koju dodajete namirnicama poput zobene pahuljice, kafe ili smoothieja.

Šećer nije zdrava hrana, ali isto tako nije otrov, kako se ponekad naziva. Možete jesti sve, ali umjereno. Proračunavši ravnotežu, sigurno se možete prepustiti užitku i jesti slatke kolače s kavom ili limunadom, ali umjereno.

Kad odgodite

Ovdje sjedite na poslu i još jednom prelistavate vrpcu društvene mreže umjesto da dovršite hitni projekat. Nema snage i sama ruka posegne za čokoladom spremljenom u ladici stola. A sada - opet se ukorite zbog lomljenja i jedenja slatkiša.

Mislite li da ste sada ohrabrili vaš nedostatak volje? I evo ga - upravo ste pomogli tijelu da napuni rezerve snage volje kako bi se napokon izborio s radnim zadatkom. Ispada da je mozgu oštro potrebna glukoza kako bi mogao raditi na problemima koji zahtijevaju koncentraciju i veliki mentalni stres.

Naučnici su to testirali na ljudima koji su na prvi pogled izveli jednostavnu vježbu - na taj su način oduzeli sedam od 100 u umu, no jednostavnost ovog zadatka je varljiva: samo nešto više od 40% dobro obrazovanih ljudi može se nositi s tim bez ijedne greške. Dakle, test sa sedmorkom je sasvim pogodan za testiranje sposobnosti ljudi da se koncentrišu i "uključe mozak".

U ovom slučaju, istraživači su uporedili kako su se ispitanici snašli oduzimajući sedmere, ovisno o tome jesu li im dali slatku vodu ili ne prije vježbe. Kao što su naučnici očekivali, doza je pomogla poboljšati rezultate. Uzgred, nakon testa nivo glukoze u krvi učesnika naglo je pao - to potvrđuje da za naporan rad mozga treba mnogo energije.

Stalno „punjenje“ šankova sode i čokolade kako bi normalno radili nije najzdravija praksa. Bolje je jesti redovno i uravnoteženo, ne preskačite doručak i ne zaboravite na ostale hranjive sastojke - proteine ​​i masti. Ali ako zaista trebate hitno obaviti težak zadatak, a u glavi vam je magla, doza slatkiša pomoći će da se prikupite.

Kad ste bolesni

Jeste li primijetili da vam tijekom prehlade i gripe apetit gotovo nestaje? I sve što možete „gurnuti“ u sebe - jesu li to neki sokovi i voćni napici, šalica kakaa ili nešto štetno od brze hrane? Postoji logično objašnjenje. Organizmu zaraženom virusom očajnički je potrebna doza glukoze u borbi protiv patogena. Nije u stanju da probavi tešku hranu, pa su najprikladniji izvori brzih ugljikohidrata. A hrana i piće s dodanim šećerom najlakši su način da tijelo dobije nužnu prehranu.

Zato se tokom bolesti nemojte odreći slatkiša - vrlo ukoliko imate gripu. Možda će vas ovo spasiti od ozbiljnih komplikacija: u eksperimentima na miševima, grip glodavci kojima je ubrizgana glukoza uginuli su rjeđe od njihovih izgladnjelih kolega.

Kad hormoni pogoršaju

Slatka hrana može vam pružiti podršku u situacijama kada hormonske promjene u tijelu počinju utjecati na raspoloženje i ponašanje. Kod žena se to uglavnom odnosi na predmenstrualni sindrom. Studije su pokazale da kod žena sa izraženim simptomima PMS-a tokom lutealne faze - ovo je druga faza menstrualnog ciklusa koja se javlja nakon ovulacije i traje do početka menstruacije - nivo glukoze u krvi značajno pada.

Prema opažanjima naučnika, čokolada, voćni sokovi i soda trenutno su vrlo popularni u njihovoj prehrani - sami proizvodi s puno dodanog šećera, koje nutricionisti obično savjetuju da izbjegavaju.

Što se tiče muškaraca, za njih je slatko prilika za normalizaciju nivoa testosterona. Previše muškog polnog hormona nije baš dobro. Prvo, višak testosterona potiče libido - a ako ne postoji način da izbacite seksualnu energiju, izaziva nelagodu. Drugo, povišena razina testosterona povezana je s agresivnim ponašanjem. Ovo već može naštetiti ne samo osobi, već i drugima. Studije pokazuju da 75 grama glukoze - onoliko koliko možete dobiti jedući 300 grama čokoladnog sladoleda - smanjuje nivo testosterona za 25%. Ovaj efekat traje najmanje dva sata nakon deserta.

Kad ste protiv svijeta

U takvim trenucima čini se da vas može utešiti samo šačica slatkiša. Nauka nije protiv toga. Učinak slatkiša na raspoloženje prikladno se proučava kod osoba obolelih od dijabetesa - jer stalno imaju fluktuaciju glukoze u krvi. Dakle, promatranja pacijenata potvrdila su da s niskom razinom šećera osoba počinje da vidi sve oko sebe na crnom svjetlu. Ljudi s manjkom glukoze priznali su da se osjećaju vrlo nervozno. Međutim, učesnici u studiji doživljavali su pozitivne emocije samo kada im je šećer u krvi bio dovoljno visok.

Stoga je dobro navijati za sebe kada ništa nije sretno. Možda vam se samo učinilo da je sve loše zbog oštrog pada glukoze (na primjer, ako ste zaboravili jesti na vrijeme). Ne zaboravite na neugodne nuspojave šećera: on ubrzava starenje kože.

Pa ipak, ne vrijedi se previše zaokupiti čokoladama kako biste vas razveselili: promatranja pacijenata s dijabetesom pokazuju kako previsok šećer u krvi daje upravo suprotan učinak - osoba počinje doživljavati akutnu tugu i bijes.

Ipak, ne biste trebali koristiti naše savjete za saučešće - ne zaboravite, šećer ubrzava starenje kože.

Pogledajte video: BALKAN INFO: Petar Čelik Limun je jako zdrav i dobar način za rešavanje kiselosti! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar