Limun za dijabetes: prehrambene navike i popularni recepti

Postoje mnogi popularni recepti koji sugeriraju uporabu limuna s jajetom za dijabetes. Pravilno odabrana dijeta pomoći će obnavljanju gušterače i normalizaciji šećera u krvi.

Kad birate dijetu, uvijek biste trebali obratiti pažnju na one proizvode koji sadrže minimalni glikemijski indeks. Limun je jedno od plodova koji ima minimalni glikemijski indeks.

Terapije na bazi limuna treba koristiti kao paralelne sa tradicionalnim terapijskim tretmanima.

Nekoliko je osnovnih svojstava koje ovaj citrus posjeduje. sok od limuna koji doprinosi:

  1. Toniranje tijela, zahvaljujući kojem se čovjek osjeća energičnije, povećava radnu sposobnost.
  2. Poboljšana je otpornost na razne bakterije, viruse i druge mikroorganizme koji uzrokuju specifične bolesti.
  3. Svi upalni procesi u tijelu se eliminiraju.
  4. Smanjuje se vjerovatnost pojave tumora.
  5. Kapilare postaju jače.
  6. Većina toksičnih i štetnih materija izlučuje se iz tijela.
  7. Normalni nivo krvnog pritiska se normalizira.
  8. Proces podmlađivanja organizma.
  9. Holesterol u krvi je smanjen.

Poznati su razni narodni lijekovi za dijabetes tipa 2 s limunovim sokom. No, da bi ta sredstva donijela odgovarajući učinak, trebalo bi detaljno razumjeti kako pripremiti ovaj lijek, kao i kako ga uzimati.

Koristi od dijabetesa od limuna

Dijabetes melitus karakterizira nesposobnost gušterače da proizvede ili proizvede dovoljno inzulina za razgradnju šećera u krvi. Kao rezultat toga, dolazi do viška toga u krvi i nedostatak organa i tkiva, gdje je potrebno za metaboličke procese.

Posljedica šećerne bolesti je poremećaj u funkcioniranju gotovo svih organa i sustava, nekih u većoj mjeri, drugih u manjem obimu. Ovisno o tome da li pacijent proizvodi inzulin, bolest je prvog i drugog tipa. Kod šećerne bolesti u prvom slučaju pacijent je primoran primati pravu dozu inzulina za preradu šećera ubrizgavanjem.

Dijabetičari druge vrste, za koje se ipak proizvodi neki inzulin, zahtijevaju da ulazna hrana sadrži točno onoliko šećera koliko će je pankreas "pripremiti" za njezinu preradu. Drugim riječima sa dijabetesom tipa 2, osnova liječenja je dijeta.

Preporučuje se upotreba namirnica čiji glikemijski indeks ne prelazi 55 jedinica. Za limun je ta brojka od 15 jedinica. Zbog poremećaja metabolizma metabolizam, dijabetes često prati pretilost, pa pacijenti trebaju pratiti i unos kalorija u hranu. S tim u vezi, solarni citrusi opet nisu "razočarali" - samo 35 kcal na 100 g.

Niska razina šećera, kao i sastav sastava, omogućavaju limunu da smanji njegov nivo u krvi. Osim toga, limun bogat vlaknima usporava apsorpciju glukoze iz crijeva, što omogućava ravnomjernije i ujednačenije prirodno povećanje šećera u krvi nakon jela.

Nepravilni metabolizam, karakterističan za šećernu bolest, dovodi do nenormalne raspodjele i asimilacije vitamina i minerala u tijelu. Time se smanjuju imunološke snage, međutim, citrusi bogati vitaminima i mineralima pokazuju imunostimulirajući, tonik i jačanje. Ima izražen hladni efekat.

To je limun koji vam omogućava da djelomično neutrališete negativan učinak na kardiovaskularni sistem koji se javlja kod dijabetesa. Antioksidanti, kao i vitamin PP poboljšavaju stanje krvnih žila - jačaju zidove, povećavaju njihovu elastičnost, uništavaju holesterolove i smanjuju nivo "lošeg" holesterola, povećavaju propusnost kapilara.

Kalijum i magnezijum u sastavu jačaju srce, uklanjaju tahikardiju. Gvožđe sprečava razvoj anemije. Usput, ako koristite agrume s drugim namirnicama bogatim željezom, možete poboljšati njegovu apsorpciju iz njih. Kalijum u sastavu takođe eliminira nadutost, koja često nastaje u prvim fazama bolesti. Natrijum reguliše metabolizam vode i soli, sprečava taloženje soli u zglobovima.

Kako uzeti?

Ova svojstva vrijede više za svježe limunove kore. Dozvoljena doza je pola limuna dnevno. Bolje je jesti voće bez šećera ili s nadomjestkom, jer u protivnom desert povećava njegov nivo u krvi.

Možete staviti krišku citrusa u čaj ili piti vodu s limunom ujutro, 20-30 minuta prije doručka. To će vam omogućiti da probudite tijelo, pripremite probavni sistem za obrok.

Limunova koštica sadrži i mnogo "dobrobiti" pa je možete dodati u čaj, voćne napitke, salate. Ali s termičkim izlaganjem (na primjer, kada se koristi u tijestu za pečenje), listić gubi svoju ljekovitu sposobnost.

Moguća šteta

Zbog visokog udjela kiseline, limun se ne preporučuje zbog povećane kiselosti želučanog soka, tijekom pogoršanja gastritisa i čira, pankreatitisa, holecistitisa, bolesti jetre i bubrega, urolitijaze. Previše kiseli limun može uništiti caklinu zuba, pogotovo kada je u pitanju njegova preosjetljivost. U tom slučaju možete preporučiti da voće jedete ne u komadima, već ga dodajete čaju ili vodi, koju pijete kroz slamku. Nakon konzumiranja limuna preporučuje se ispiranje usta. Naravno, pojedinačna netolerancija voća, kao i alergija na agrume, trebali bi biti razlog odbijanja limuna.

Trudnoća, u nedostatku negativnih reakcija organizma, nije kontraindikacija. Limun nije zabranjen i tokom dojenja, međutim, pregledi pokazuju da plod u većini slučajeva kod novorođenčadi uzrokuje dijareju i dijatezu. Bolje je uključiti ga u majčinu ishranu nakon što beba napuni 3-4 meseca.

Prirodno, sposobnost limuna da smanji šećer i pozitivno utiče na stanje dijabetičara može biti samo ako se slijede ostali prehrambeni principi Sva hrana treba imati GI do 50 jedinica, ali ako je taj pokazatelj u rasponu od 51-70 jedinica, to jest, takva hrana se može uzimati ne više od 100-150 gr. 2-3 puta nedeljno.

Limun pokazuje posebnu efikasnost u procesu snižavanja šećera u krvi u kombinaciji sa belim lukom, peršunom, đumbirom, kefirom, kurkumom, svežim krastavcima i morskim algama. Nije iznenađujuće da su ovi proizvodi činili osnovu brojnih ljekovitih formulacija.

Limun se koristi za proizvodnju mnogih terapijskih proizvoda koji pomažu u snižavanju razine šećera u krvi. Recepte najpopularnijih od njih dat ćemo u nastavku.

Limunov brod

Piće se lako priprema, sprječava nagli skok šećera u krvi, a osim toga ima antibakterijsko, antipiretsko i hladno djelovanje.

Jedan zreli limun s kožom treba isjeći na kriške, preliti čašom vruće vode i pirjati 5-7 minuta. Ohlađeni juha podijeljena je u 3-4 dijela i pije se tokom dana 15-20 minuta nakon jela.

Limun sa medom i belim lukom

Ovaj alat omogućuje vam da očistite posude, jer limun ima antioksidacijsko i vaskularno jačanje, češnjak djeluje antiseptički, a med obogaćuje organizam vitaminima, mineralima, biološki aktivnim tvarima, jača srčani mišić. Da biste pripremili sastav, 1 limun s košticom potrebno je izmrviti glavicom češnjaka (prethodno oguljenu) kroz brusilicu za meso. U smjesu dodajte 3 žličice svježeg prirodnog meda i insistirajte jedan dan. Držite "lek" u frižideru i uzimajte 1 žličicu 2 puta dnevno sa hranom. Kurs liječenja je 2-3 sedmice.

Preporučuje se upotreba heljdovog, bagremovog, lipovog borovog meda čiji je glikemijski indeks manji od 50 jedinica. Proizvod mora biti svjež, tekuć, jer se koncentracija šećera povećava za 2-3 puta.

Limun i sirovo jaje za smanjenje šećera

Sastav pomaže smanjiti šećer za oko 2-3 jedinice. Uz to, jaje je bogato aminokiselinama, vitaminima i mineralima, biološki aktivnim komponentama. Njihov glikemijski indeks je nula, a aminokiseline koje čine organizam regulišu metabolizam masti i uništavaju holesterolne plakove na zidovima krvnih žila. Vitamin D potiče proizvodnju inzulina, a folna kiselina normalizira metabolizam. Glavni uvjet je da jaja moraju biti svježa, prednost treba dati selu. Ne možete pripremiti sastav za budućnost, od navedenog broja sastojaka trebalo bi biti sredstvo za jednu dozu.

Pileća jaja mogu se zamijeniti prepelice, koja su poznata kao dijetalna i imaju raznolikiji mineralni i vitaminski sastav. Za ekvivalentnu zamjenu, umjesto jednog pilećeg jajeta, trebali biste uzeti 5 prepelica i obrnuto. Umutite malo jaje i, nastavljajući da mešate masu, u njega ulijte 50 ml sveže isceđenog limunovog soka. Sastav uzmite 30 minuta prije doručka tokom tri dana. Zatim dajte tijelu 3 dana da se odmara, a nakon toga nastavite uzimati.

Ovaj recept nije pogodan za ljude koji pate od bolesti probavnog trakta i ateroskleroze, jer limun sadrži puno kiselina, a jaja - holesterol. Potonje, usput, prije upotrebe treba oprati u toploj, malo vrućoj vodi.

Preporuke

U nedostatku limunovog soka, limunska kiselina se može koristiti za pravljenje ljekovitih formulacija. Za 5 g vode treba 1 g. prah. Međutim, zamjena neće biti ekvivalentna, upotreba kiseline moguća je samo u izuzetnim slučajevima. Takođe snižava šećer, ali ne sadrži nikakve korisne elemente.

Ako se limun upotrebljava korom, onda ga nije dovoljno oprati prije upotrebe. Kožu možete lagano trljati četkom, a potom oprati kipućom vodom. Tako će se riješiti kemijske prevlake koja se nanosi u agrume kako bi se poboljšala njihova transportnost i sigurnost. Ako vam trgovina nudi prekrasan limun sa sjajnom površinom, bolje je odbiti kupovinu. Očigledna je prisutnost „hemikalija“ na njenoj kore. Ne biste trebali kupovati ako plod ima gustu, kvrgavu koricu. Postoji šansa da su ga oljuštili zelenim, a on je "dozreo" već u skladištu ili šalteru, primivši deo injekcije.

Ako je limunova korica dozvoljena i čak je preporučuje jesti, onda je bolje da se sjemenke uklone. Navedena sredstva, usput, mogu izazvati gorčinu.

O koristima i štetama limuna kod dijabetesa pogledajte u sljedećem videu.

Po kojim su receptima poznati?

Prvo što treba učiniti je oguliti citrus. Zatim se rezultirajuća mast mora preliti kipućom vodom, dovoljna je jedna čaša. Nakon toga, trebate sačekati sat i pol ili dva sata dok se ova smjesa ne ukuha. Nakon tog vremenskog perioda možete uzimati lijekove, jedna doza je sto grama, mora se uzimati dva ili tri puta na dan. Treba napomenuti da ovu tinkturu možete koristiti bez obzira na vrijeme jela.

Sljedeći recept uključuje upotrebu peršuna, bijelog luka i istog limuna. Prvo peršin morate dobro isprati, a zatim uzeti mali češanj češnjaka i oguliti ga. Nakon toga trebate započeti s obradom limuna, trebalo bi da uklonite sjemenke citrusa, ali ljuštinu ne smijete odstraniti. Svi gore navedeni sastojci stave se u blender, nakon što se zgnječe, dobijena smjesa se mora staviti na hladno mjesto. Tamo mora stajati četrnaest dana.

Nakon toga ga možete izvaditi i započeti s uzimanjem do čega će doći do smanjenja razine glukoze u krvi ako ovu smjesu uzimate barem jednu kašiku prije obroka.

Limun s borovnicama može pomoći kod dijabetesa. Da biste to učinili, potrebno vam je dvadeset grama lišća borovnice koji treba preliti kipućom vodom. Jedna čaša tečnosti je dovoljna. Tada je treba insistirati na sat i pol ili dva sata. Proizvod trebate piti tek nakon što se filtrira i tamo doda sok iscijeđenog limuna.

Preboljeti će dijabetes biti moguće ako pijete piće tri puta dnevno. Istovremeno trebate piti najmanje četvrtinu šalice odjednom. Kurs liječenja treba nastaviti najmanje jednu sedmicu.

Smanjiti šećer u krvi možete i bijelim vinom, češnjakom i gore navedenim limunom. Ova je smjesa posebno korisna za dijabetes tipa 2. Pored gore navedenih komponenti, potreban vam je još jedan gram crvene paprike u obliku praha.

Prvi korak je oguliti citrusa i nasjeckati ga zajedno sa belim lukom. Nakon toga u dobijenu smjesu se dodaju papar i vino, dovoljno je dvije stotine grama alkohola. Tada ga treba prokuhati.

Uzimajte ljekoviti lijek jednu žličicu tri puta dnevno. Ali čitav tok lečenja iznosi oko četrnaest dana.

Pogledajte video: Kako da pobijedite dijabetes za 15 dana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar