Stope glukoze u krvi kod djece prema dobi

Svi biokemijski procesi u tijelu mogu se odvijati samo uz konstantno unutarnje okruženje, odnosno sa strogo utvrđenim parametrima tjelesne temperature, osmotskog krvnog pritiska, acidobazne ravnoteže, razine glukoze i drugih. Kršenje parametara prepuno je pokretanju patoloških procesa do prestanka vitalne aktivnosti tijela.

Uloga glukoze u tijelu

Glukoza - pokazatelj metabolizma ugljikohidrata u tijelu

Glukoza je glavni izvor energije za ćelije. Nekoliko interaktivnih sustava je uključeno u održavanje svoje konstantne razine.

Tijelo prima glukozu iz hrane koja sadrži ugljikohidrate. U crijevu, enzimi pretvaraju složene polisaharide u jednostavan monosaharid - glukozu.

Kao rezultat metabolizma, iz glukoze se stvara adenozin trifosforna kiselina, koju ćelije koriste kao energiju. Dio glukoze ne pretvara se u energiju, već se sintetizira u glikogenu i taloži u mišićima i jetri. Glikogen u jetri je uključen u održavanje razine glukoze u krvi.

Glikogen u mišićima služi kao rezerva energije.

Bez glukoze, bez energije, stanice ne mogu postojati, a tokom evolucije razvijeni su rezervni mehanizmi za proizvodnju glukoze iz masti i proteina. Ovaj se ciklus naziva glukoneogeneza i započinje nakon posta.

Na stabilizaciju glukoze u određenom rasponu utiču:

  1. Kvantitativne i kvalitativne karakteristike proizvoda koji se koriste.
  2. Proizvodnja gušterače pomoću anaboličkog hormona inzulina.
  3. Sinteza kataboličkih kontra-hormonskih hormona: glukagon, adrenalin, glukokortikoidi.
  4. Stupanj motoričke i mentalne aktivnosti.

Više informacija o dijabetesu možete pronaći u videu:

Ako postoji puno ugljikohidrata u tijelu, posebno sa visokim glikemijskim indeksom (glikemijski indeks je brzina kojom hrana povećava razinu glukoze u krvi), a osoba ne troši tu energiju za obavljanje fizičkih aktivnosti, intenzivna mentalna aktivnost dio glukoze pretvara u masti.

Ako je inzulin odgovoran za osiguravanje da se razina glukoze ne poveća izvan normalnog raspona, postoje hormoni koji sprečavaju da glukoza u krvi padne prenisko. To su glukagon (hormon pankreasa), kortizol, adrenalin, glukokortikoidi (stvaraju se u nadbubrežnoj žlezdi). Glukagon i adrenalin djeluju direktno na stanice jetre, dok se dio glikogena razgrađuje i ulazi u krvotok. Glukokortikoidi doprinose sintezi glukoze u ciklusu glukoneogeneze iz aminokiselina.

Dijagnostika

Test glukoze u krvi

Određivanje nivoa glukoze vrši se na više načina:

  1. Kapilarni test krvi.
  2. Venski test krvi.

Uz povećanje ili smanjenje pokazatelja za dijagnozu, provode se dodatne studije:

  • Test tolerancije na glukozu Mjeri se glukoza na post i 2 sata nakon uzimanja zasićene otopine glukoze.
  • Određivanje nivoa glikiranog hemoglobina. Prikazuje prosječnu glukozu u krvi tijekom prethodna 3 mjeseca.
  • Glikemijski profil. Određivanje glukoze 4 puta dnevno.

Mnogi faktori utječu na razinu glukoze, stoga se trebaju pridržavati pravila prolaska analize kako bi se dobili pouzdani rezultati:

  1. Analiza se vrši na prazan stomak. Posljednji obrok najranije 8-10 sati prije postupka.
  2. Ujutro, prije uzimanja testa, suzdržite se od četkanja zuba (može postojati šećer u pasti za zube).
  3. Sa strepnjom i strahom od postupka uveri dete.
  4. Psiho-emocionalna ekscitabilnost i fizička aktivnost doprinose oslobađanju adrenalina - kontra-hormonskog hormona koji može povećati glukozu u krvi.

Kapilarna krv uzima se u aseptičnim uslovima. Manipulacija se provodi na sljedeći način: koža se tretira jednokratnim ubrusom dezinficirajućom otopinom, iglom za uklanjanje jednokratnog uboda probija se zadnja falanga prstenastog prsta. Kapljica krvi trebala bi se pojaviti slobodno, ne možete je stisnuti prstom, jer se tada intersticijska tekućina miješa s krvlju i rezultat analize će se iskriviti.

Venuna krv dobije se punkcijom ulnarne vene. Medicinska sestra koja provodi postupak mora biti u gumenim rukavicama. Nakon obrade kože lakta dezinficijensom otopine potrebna se količina krvi sterilnom štrcaljkom za jednokratnu upotrebu. Mjesto ubrizgavanja fiksirano je ubrusom za jednokratnu upotrebu s dezinfekcijskom otopinom, ruka je savijena u laktu dok krv ne prestane u potpunosti.

Stopa glukoze u krvi kod djece prema dobi

Glucometer - uređaj za mjerenje glukoze u krvi

Tokom prve godine života dijete jede uglavnom mlijeko. Dojenčad imaju česte obroke - svaka 2-3 sata - glukoza se redovno isporučuje kako bi se pokrile energetske potrebe tijela, nema potrebe za sintezom velike količine glikogena.

Predškolci imaju sklonost hipoglikemiji. Njihov metabolizam je značajno povećan, u usporedbi s odraslima, mehanizmi regulacije metabolizma ugljikohidrata nesavršeni su, mala zaliha glikogena - sve to dovodi do snižavanja razine glukoze u krvi kod djece. Do 7. godine djeca imaju istu razinu glukoze kao i odrasli.

Stope glukoze u krvi:

  • U novorođenčadi kod pune dobi - 1,7 - 2,8 mmol / l
  • Preuranjeno: 1,1 - 2,5 mmol / L
  • Do godine dana - 2,8 - 4,0 mmol / l
  • Od 2 do 5 godina: 3,3 do 5,0 mmol / L
  • Više od 6 godina: 3,3 - 5,5 mmol / L

Uzroci visoke glukoze u krvi kod djece

Najčešće je pokazan glukozni test za dijagnosticiranje dijabetesa.

I fiziološki i patološki faktori mogu uzrokovati povećanje glukoze. Patološki razlozi uključuju:

  1. Dijabetes melitus. Djeca mogu razviti dijabetes tipa 1 ili 2. Dijabetes tipa 1 ovisi o insulinu, uzrokuje ga nedovoljna sinteza inzulina pomoću gušterače. Dijabetes tipa 2 - neinzulinski ovisan, kada je nivo inzulina u krvi visok, ali stanice postaju neosjetljive na njegovo djelovanje - razvija se inzulinska rezistencija.
  2. Endokrine bolesti. Uz razne bolesti štitne žlijezde, hipofize i nadbubrežne žlijezde, poremećena je sinteza hormona koji sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata.
  3. Metabolički sindrom. Uz metabolički sindrom, u kombinaciji kombinacije otpornosti na inzulin i gojaznosti, poremećene su sve vrste metabolizma, uključujući i ugljikohidrate.
  4. Nuspojava dugotrajnih lijekova (glukokortikoidi). Kod različitih ozbiljnih bolesti (autoimune, alergijske) djeci se propisuju glukokortikoidni lijekovi. Jedna od nuspojava ove skupine hormona je povećanje nivoa glukoze stimuliranjem razgradnje glikogena.
  5. Tumori gušterače. Uočava se porast šećera u krvi s rastom tumora u području alfa-stanica pankreasa koji stvaraju glukagon.

Razlozi za snižavanje glukoze u krvi

Da li je glukoza u krvi niska? Tražimo razlog

Nizak šećer u krvi se ne može zanemariti, jer može ukazivati ​​na ozbiljnu bolest:

  • Majka i plod imaju jedinstveni krvožilni sistem. Ako majka ima dijabetes, fetus ima istu razinu šećera u krvi i inzulina kao i majka. Vrlo je opasno sniziti razinu glukoze odmah nakon rođenja; stanice mozga koje funkcionišu samo u prisustvu glukoze prije svega pate.
  • Glikogenoza - urođene bolesti koje karakteriziraju poremećena sinteza i raspad glikogena. U bubrezima, jetri, miokardu, centralnom nervnom sistemu i drugim organima nakuplja se glikogen. Ovaj glikogen nije uključen u regulaciju šećera u krvi.
  • U duboko prerano rođenoj dojenčadi mehanizmi homeostaze se ne formiraju - održavajući konstantno unutarnje okruženje. U takvoj djeci potrebno je pažljivo nadzirati nivo glukoze kako bi se spriječile dalje komplikacije u vidu napadaja i kašnjenja ili čak narušenog psihomotornog razvoja.
  • Kongenitalne patologije centralnog nervnog sistema, posebno hipotalamusa i hipofize, narušavaju neurohumoralni efekat ovih sistema na periferne endokrine žlijezde (štitna žlijezda, nadbubrežna žlijezda, gušterača).
  • Insulinoma je benigni tumor gušterače koji se nalazi u regiji beta ćelija koje proizvode inzulin. Proizvodnja inzulina naglo raste, aktivno smanjuje šećer u krvi.
  • Zarazne crevne bolesti koje se javljaju uz oštećenje vodno-elektrolitne ravnoteže (povraćanje, obilna dijareja). Toksini narušavaju detoksikacijsku funkciju jetre - ketonska tijela nakupljaju se u krvi i urinu. Stanično gladovanje nastaje zbog nedostatka glukoze.

Kod dijabetes melitusa pravilno je izračunavanje doze lijekova za snižavanje šećera. Uz predoziranje lijekova može doći do hipoglikemijske kome i to životno opasno stanje.

Mora se razumjeti da otkrivanje visoke ili niske glukoze u krvnim testovima ne znači patologiju. Mnogi razlozi utiču na tačnost analize: nedavna bolest, nemirno ponašanje deteta tokom postupka (plač, vrisak). Za tačnu dijagnozu provode se laboratorijske, instrumentalne studije, jer su promjene šećera u krvi simptom mnogih različitih bolesti, a to može shvatiti samo iskusan liječnik.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar