Actovegin® (5 ml) Deproteinizovani hemoderivativ teleta

Pacijenti s bolestima perifernog i centralnog živčanog sustava liječe se antioksidansima, antiagregacijskim lijekovima i vazoaktivnim lijekovima. Liječnici mogu propisati tablete Actovegin za hipoksiju, oticanje i ozljede koje uzrokuju nedostatak kisika u ćelijama. Upoznajte se sa oblikom otpuštanja, sastavom, indikacijama za upotrebu, mehanizmom djelovanja i analogima lijeka.

Actovegin - šta pomaže

Actovegin ima kompleksan uticaj na nervne ćelije. Lijek se često koristi u liječenju bolesti koje su povezane sa nervnim sistemom. Lijek ima sljedeća svojstva:

  • povećava unos glukoze,
  • poboljšava unos kisika u tkiva,
  • stimulira metabolizam (stanični metabolizam),
  • potiče iskorištavanje kisika, transport glukoze u tjelesnim tkivima.

Svaka osoba ima ograničenja u normalnim funkcijama energetskog metabolizma (tkiva nisu opskrbljena kisikom, oštećen je unos kisika, javlja se hipoksija), i obrnuto, povećavaju potrošnju energije (regeneracija tkiva). Lijek pomaže poboljšanju apsorpcije supstanci u tijelu, ima pozitivan učinak na sistem opskrbe krvlju. Lijek je posebno efikasan kod poremećaja cirkulacije.

Dozni oblik

Injekcija 40 mg / ml - 2 ml, 5 ml

aktivna supstanca - deproteinizovani hemoderivat teleće krvi (u smislu suve materije) * 40,0 mg.

pomoćne tvari: voda za ubrizgavanje

* sadrži oko 26,8 mg natrijum-hlorida

Prozirna, žućkasta otopina.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Actovegin je antihipoksant. Dobiva se pomoću dijalize i ultrafiltracije. Lijek ima dobar učinak na transport i iskorištavanje glukoze, stabilizira plazma membrane ćelija tokom ishemije kroz potrošnju kisika. Alat počinje djelovati pola sata nakon gutanja. Maksimalni učinak može se primijetiti nakon 3 sata.

Farmakokinetika nije temeljno proučavana, ali sve komponente lijeka su prisutne u tijelu u njegovom prirodnom obliku. Smanjenje farmakološkog učinka lijeka nije nađeno kod ljudi koji imaju jetreni ili bubrežni zastoj, promjenu metabolizma povezanog sa starenjem. Učinak na novorođenčad nije u potpunosti proučen, posebno uzimajući u obzir karakteristike njihovog metabolizma, pa ga je preporučljivo koristiti s oprezom i samo prema uputu liječnika.

Actovegin - indikacije za upotrebu

Zbog infuzije lijeka, povećava se koncentracija hemoglobina, DNK i hidroksiprolina. Prema naznaci naputka, ove se tablete koriste samo kao pomoćni lijek za:

  • ishemijski i hemoragični moždani udar,
  • traumatičnih ozljeda mozga i encefalopatije,
  • poremećaji arterijske cirkulacije,
  • poremećena venska cirkulacija.

Kod dijabetes melitusa, lijek smanjuje bol ili peckanje u donjim ekstremitetima, koristi se kod opekotina, osim četvrtog stepena, za zarastanje rana i drugih oštećenja kože. Uz to, alat pomaže u poboljšanju:

  • metabolizam
  • venska krv u mozgu,
  • periferna cirkulacija krvi.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Nemoguće je proučiti farmakokinetičke karakteristike (apsorpcija, distribucija, izlučivanje) Actovegin®-a, jer se on sastoji samo od fizioloških komponenti koje su obično prisutne u tijelu.

Actovegin® ima antihipoksični efekat, koji se počinje pojavljivati ​​najkasnije 30 minuta nakon parenteralne primjene i dostiže maksimum u prosjeku nakon 3 sata (2-6 sati).

Farmakodinamika

Actovegin® antihipoksant. Actovegin® je hemoderivativ, koji se dobija dijalizom i ultrafiltracijom (prolaze jedinjenja s molekulskom masom manjom od 5000 daltona). Actovegin® uzrokuje neovisno o organziranju intenziviranje energetskog metabolizma u stanici. Aktivnost Actovegin® potvrđuje se mjerenjem povećane apsorpcije i povećanog iskorištavanja glukoze i kisika. Ta dva efekta su međusobno povezana i dovode do povećanja proizvodnje ATP-a i na taj način ćeliji daju veći stepen energije. U uvjetima koji ograničavaju normalne funkcije energetskog metabolizma (hipoksija, nedostatak supstrata), te s povećanom potrošnjom energije (zacjeljivanje, regeneracija) Actovegin® potiče energetske procese funkcionalnog metabolizma i anabolizma. Sekundarni efekat je povećana opskrba krvlju.

Učinak Actovegin® na apsorpciju i iskorištavanje kisika, kao i aktivnost slična insulinu uz stimulaciju transporta i oksidacije glukoze, značajni su u liječenju dijabetičke polineuropatije (DPN).

U bolesnika sa šećernom bolešću i dijabetičkom polineuropatijom Actovegin® značajno smanjuje simptome polineuropatije (ubodni bol, peckanje, parastezija, ukočenost u donjim ekstremitetima). Objektivno se smanjuju poremećaji osjetljivosti, a pacijentovo se mentalno blagostanje poboljšava.

Doziranje i primjena

Actovegin®, injekcija, koristi se intramuskularno, intravenski (uključujući i u obliku infuzije) ili intraarterijalno.

Uputa za upotrebu ampula sa jednom tačkom loma:

uzmite ampulu tako da je vrh koji sadrži oznaku pri vrhu. Lagano tapkajući prstom i istresući ampulu, dopustite da se otopina sliva s vrha ampule. Odvojite vrh ampule pritiskom na oznaku.

a) Tipično preporučena doza:

Ovisno o težini kliničke slike, početna doza je 10-20 ml intravenski ili intraarterijalno, zatim 5 ml iv ili polako IM dnevno ili nekoliko puta tjedno.

Kada se koristi kao infuzija, 10-50 ml se razblaži u 200-300 ml izotonične otopine natrijum-hlorida ili 5% rastvore dekstroze (bazne otopine), brzina ubrizgavanja: oko 2 ml / min.

b) Doze ovisno o indikacijama:

Metabolički i vaskularni poremećaji mozga: od 5 do 25 ml (200-1000 mg dnevno) intravenozno dnevno tokom dvije sedmice, nakon čega slijedi prelazak na oblik davanja u obliku tableta.

Poremećaji cirkulacije i prehrane, kao što je ishemijski moždani udar: 20-50 ml (800 - 2000 mg) u 200-300 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida ili 5% -tne otopine glukoze, kapati intravenozno dnevno 1 tjedan, zatim 10-20 ml (400 - 800 mg) intravenski kapanje - 2 tjedna s naknadnim prijelazom na oblik prijema u obliku tableta.

Periferni (arterijski i venski) vaskularni poremećaji i njihove posljedice: 20-30 ml (800 - 1000 mg) lijeka u 200 ml 0,9% -tne otopine natrijum-hlorida ili 5% -tne otopine glukoze, intraarterijalno ili intravenozno dnevno, trajanje liječenja je 4 tjedna.

Dijabetička polineuropatija: 50 ml (2000 mg) dnevno intravenski tokom 3 tjedna s naknadnim prijelazom u oblik primjene tableta - 2-3 tablete 3 puta dnevno tijekom najmanje 4-5 mjeseci.

Venski ulkusi donjih ekstremiteta: 10 ml (400 mg) intravenski ili 5 ml intramuskularno dnevno ili 3-4 puta tjedno, ovisno o procesu ozdravljenja

Trajanje tečaja određuje se pojedinačno, u skladu sa simptomima i težinom bolesti.

Posebna uputstva

Intramuskularno je preporučljivo polako ubrizgati ne više od 5 ml jer je rastvor hipertoničan.

S obzirom na mogućnost anafilaktičkih reakcija, preporučuje se primjenu probne injekcije (2 ml intramuskularno) prije početka terapije.

Primjenu Actovegin® treba provoditi pod liječničkim nadzorom, s odgovarajućim mogućnostima za liječenje alergijskih reakcija.

Za upotrebu putem infuzije, Actovegin®, injekcija, može se dodati izotoničnoj otopini natrijum hlorida ili 5% rastvora glukoze. Moraju se poštivati ​​aseptična stanja, jer Actovegin® za injekcije ne sadrži konzervanse.

Sa mikrobiološkog stanovišta, otvorene ampule i pripremljene otopine treba odmah koristiti. Rješenja koja nisu korištena moraju se zbrinuti.

Što se tiče miješanja otopine Actovegin® s drugim otopinama za injekcije ili infuzije, fizičko-hemijska nespojivost, kao i interakcija između aktivnih tvari, ne mogu se isključiti, čak i ako otopina ostane optički transparentna. Iz tog razloga, rastvor Actovegin® se ne sme davati u mešavini s drugim lekovima, osim onih navedenih u uputama.

Otopina za ubrizgavanje ima žućkasti ton, čiji intenzitet ovisi o broju šarže i izvornom materijalu, međutim, boja otopine ne utječe na učinkovitost i podnošljivost lijeka.

Ne koristite neprozirnu otopinu ili rastvor koji sadrži čestice!

Koristite s oprezom kod hiperhloremije, hipernatremije.

Trenutno nema dostupnih podataka i upotreba se ne preporučuje.

Upotreba tokom trudnoće

Primjena Actovegin® dopuštena je ako očekivana terapijska korist premaši mogući rizik za plod.

Upotreba tokom laktacije

Prilikom upotrebe lijeka u ljudskom tijelu nisu otkrivene negativne posljedice za majku ili dijete. Actovegin® treba koristiti tijekom dojenja samo ako očekivana terapijska korist nadmašuje potencijalni rizik za dijete.

Značajke djelovanja lijeka na sposobnost upravljanja vozilom ili potencijalno opasne mehanizme

Nema mogućih ili manjih efekata.

Predoziranje

Nema podataka o mogućnosti predoziranja Actovegin®-om. Na temelju farmakoloških podataka, ne očekuju se daljnji štetni učinci.

Obrazac za puštanjei ambalaža

Injekcija 40 mg / ml.

2 i 5 ml lijeka u bezbojnim staklenim ampulama (tip I, Heb. Pharm.) Sa tačkom pucanja. 5 ampula po plastičnom pakovanju sa blisterima. 1 ili 5 blister pakiranja sa uputama za upotrebu stavljaju se u kartonsku kutiju. Prozirne okrugle zaštitne naljepnice s holografskim natpisima i prvom kontrolom otvaranja lijepljene su na pakovanju.

Za ampule od 2 ml i 5 ml oznaka se nanosi na staklenu površinu ampule ili na etiketu nalijepljenu na ampulu.

Vlasnik potvrde o registraciji

LLC Takeda Pharmaceuticals, Rusija

Pakovanje i izdavanje kontrole kvaliteta

LLC Takeda Pharmaceuticals, Rusija

Adresa organizacije koja prihvata žalbe potrošača na kvalitetu proizvoda (robe) na teritoriji Republike Kazahstan:

Predstavništvo kompanije Takeda Osteuropa Holding GmbH (Austrija) u Kazahstanu

Oblik i sastav

Aktivni sastojak lijeka je deproteinizovani hemoderivat iz teleće krvi u dozi od 40 mg po mililitru otopine. Oblik za injekciju Actovegina proizvodi se u ampulama različitog volumena i doziranja:

  • 400 mg rastvora, u pakovanju od 5 ampula po 10 ml,
  • 200 mg rastvora, u pakovanju od 5 ampula po 5 ml,
  • 80 mg rastvora, u pakovanju od 25 ampula od 2 ml.

Ampule su u plastičnoj posudi. Sekundarno pakovanje je napravljeno od kartona. Sadrži podatke o seriji proizvodnje i roku važenja. Unutar kartonskog spremnika, pored spremnika sa ampulama, postoji i detaljna uputstva. Boja otopine je žućkasta s različitim nijansama, ovisno o seriji ispuštanja. Intenzitet boje ne utječe na osjetljivost na lijek i njegovu učinkovitost.

Indikacije za upotrebu

Actovegin se može propisati za mnoga bolna stanja. Njegova je upotreba opravdana za takve bolesti:

  • terapija za hemoragični moždani udar i rezidualne efekte posle njega,
  • encefalopatije različitog porijekla,
  • neuspjesi primijećeni u radu venske, periferne ili arterijske krvi,
  • ishemijski moždani udar,
  • razne kraniocerebralne povrede,
  • angiopatije, posebno dijabetičkog porijekla,
  • zračenje, termička, solarna, hemijska opeklina i do 3 stepena,
  • dijabetičke periferne polineuropatije,
  • trofička oštećenja
  • rane različitog porekla koje je teško lečiti,
  • ulcerativne lezije kože,
  • nastaju čirevi od pritiska
  • oštećenja sluznice i kože, izazvana oštećenjem zračenja,
  • zračenje neuropatije.

Doziranje i primjena

Za intravenski put primjene, Actovegin može se propisati kapanjem ili tekućinom. Prije uvođenja u venu, potrebno je otopiti lijek u 0,9% fiziološkoj otopini natrijum hlorida ili u 5% otopini glukoze. Dozvoljena konačna doza Actovegina iznosi do 2000 mg suhe tvari po 250 ml otopine.

Za intraarterijsko davanje, Actovegin treba koristiti u dozi od 5 do 20 ml dnevno.

Doza kada se daje intramuskularno ne može preći 5 ml za 24 sata. U ovom slučaju uvod je spor.

Nakon procjene pacijentovog stanja odabire se potrebna doza. Preporučena doza na početku terapije je 5 - 10 ml iv ili iv. Narednih dana 5 ml intravenski ili intramuskularno dnevno ili nekoliko puta tokom perioda od 7 dana. Intramuskularne injekcije su spora.

U teškom stanju pacijenta, preporučuje se primjena Actovegina intravenski u dozi od 20 do 50 ml dnevno nekoliko dana dok se stanje ne poboljša.

U slučajevima pogoršanja različitih kroničnih stanja i kod bolesti koje su karakterizirane umjerenom težinom, potrebno je primjenjivati ​​Actovegin i / m ili iv u dozi od 5 do 20 ml u toku 14 do 17 dana. Odabir doze provodi samo liječnik!

Ako je potrebno, planirani tijek terapije, lijek se može propisati u dozi od 2 do 5 ml tokom 24 sata, metodom uvođenja u mišić ili venu, u trajanju od 4 do 6 tjedana.

Učestalost primjene treba biti od 1 do 3 puta. Ova količina varira ovisno o početnom stanju pacijenta.

Kada se liječe pacijenti s dijabetičkom polineuropatijom, bolje je započeti primjenu Actovegina s intravenskom primjenom. Doza u ovom slučaju je 2 g dnevno, tijek liječenja je 21 dan. U budućnosti je poželjno preći u oblik tableta sa dnevnom dozom od 2 do 3 tablete u trajanju od 24 sata. Način primjene na ovaj način je oko 4 mjeseca.

Nuspojave

Prema brojnim studijama injekcije Actovegina dobro podnose pacijenti. Rijetko se mogu primijetiti anafilaktičke reakcije, alergijske manifestacije i anafilaktički šok. Ponekad se mogu pojaviti takve nuspojave:

  • bolovi na mjestu uboda ili crvenilo kože,
  • glavobolje. Ponekad ih mogu pratiti osjećaj vrtoglavice, opće slabosti u tijelu, pojava drhtanja,
  • gubitak svijesti
  • dispeptičke manifestacije: povraćanje, proliv, bol u trbuhu, mučnina,
  • tahikardija
  • iznenadno blanširanje kože,
  • osip po tijelu (urtikarija), svrbež kože, crvenilo, angioedem,
  • bolovi u zglobovima ili bolovi u mišićima,
  • akrocijanoza,
  • smanjenje ili, obrnuto, porast krvnog pritiska,
  • bolovi u lumbalnoj regiji,
  • parestezija
  • uzbuđeno stanje
  • gušenje
  • problemi sa disanjem
  • poteškoće s gutanjem,
  • upaljeno grlo,
  • osjećaj suženja u grudima,
  • srčani bolovi
  • povećanje pokazatelja temperature,
  • pojačano znojenje.

Actovegin tablete - upute za upotrebu

Actovegin se uzima oralno. Pacijent treba piti 1-2 tablete tri puta dnevno.Ne treba ih žvakati, možete piti s vodom ili sokom (bilo tekućinom). Preporučuje se upotreba lijeka prije jela. Kurs liječenja je 30-45 dana. Kod pacijenata sa dijabetičkom polineuropatijom propisuju se 2-3 tablete oralno 3 puta dnevno. Kurs uzimanja lijekova je 4-5 mjeseci. Trajanje prijema određuje neurolog.

Uslovi prodaje i skladištenja

Lijek Actovegin može se kupiti samo na recept. Lijek čuvajte izvan dohvata djece i zaštićen od svjetlosti. Temperatura u sobi ne bi trebalo preći 25 stepeni. Rok trajanja proizvoda je 3 godine.

Lijek ima niz analoga. Međutim, nemaju svi isti učinak na tijelo, a njihov sastav ne odgovara uvijek aminokiselinama prisutnim u ljudskom tijelu. Od prikazanih analoga ne postoje lijekovi koji se mogu koristiti djetetu. Na listi se nalaze Kurantil, Dipiridamole i Vero-Trimetazidin:

  • Kurantil je indiciran za trombozu, prevenciju i liječenje cerebralne cirkulacije, prevenciju placentne insuficijencije, hipertrofiju miokarda. Kontraindicirano ako mu se dijagnosticira: akutni infarkt miokarda, angina pektoris, jaka aritmija, čir na želucu, zatajenje jetre.
  • Dipiridamol se koristi za sprečavanje postoperativne tromboze, infarkta miokarda, cerebrovaskularne nesreće i metaboličkih poremećaja. Kontraindikacije: akutni napadi angine pektoris, ateroskleroza koronarnih arterija, kolaps.
  • Vero-trimetazidin koristi se za anginu pektoris. Kontraindikacije: trudnoća, pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Cijena tableta Actovegin

Analog Actovegina ili sam lijek možete kupiti u ljekarni ili internetskoj trgovini. Navedite njegovu cijenu, a zatim naručite s isporukom u Moskvi ili Moskovskoj oblasti. Možete uštedjeti proračun nadgledanjem cijena lijekova u odabranoj regiji. Ispod je tablica cijene lijekova u različitim mrežnim ljekarnama:

Kristina, 28 godina Moja majka pati od venske insuficijencije. Da bih poboljšao cirkulaciju krvi, kupio sam Actovegin. Prema riječima doktora, prilikom uzimanja lijekova krv se brže transportuje, poboljšavaju se procesi regeneracije tkiva. Mama je bila zadovoljna, vratila se u svoj prijašnji aktivni život. Preporučujem ga svima.

Phillip, 43 godine, ljekar sam sa petnaest godina iskustva. Za poboljšanje dobrobiti pacijenata koji pate od moždanih bolesti preporučujem Actovegin. Ovaj lijek ubrzava procese iskorištavanja kisika, doprinosi brzom oporavku pacijenta. Prema riječima pacijenata, lijek djeluje brzo.

Alevtina, 29 godina. Ocu su dijagnosticirani moždani udar i glaukom. Od tada laže. Za liječenje čireva od pritiska počeli smo koristiti Actovegin. Prema pregledima i rezultatima, možemo reći da je lijek efikasan. Ljekari pozitivno govore o ovom lijeku, jer on pomaže u poticanju iskorištavanja kisika ćelijama. Cijena zadovoljna.

Actovegin injekcija, cena

Injekcija Actovegin za 2ml, 5 ampula - 530-570 rubalja.

Injekcija Actovegin za 2ml, 10 ampula - 750-850 rubalja.

Injekcija Actovegin za 5ml, 5 ampula - 530-650 rubalja.

Injekcija Actovegin za 5ml, 10 ampula - 1050-1250 rubalja.

Injekcija Actovegin 10 ml, 5 ampula - 1040-1200 rubalja.

Ostavite Svoj Komentar