Hrana za povećanje šećera u krvi

Današnja tvornička hrana sadrži puno ugljikohidrata i životinjskih masti. Takođe imaju visok glikemijski indeks (GI). Kao rezultat njihove upotrebe, nivo šećera u krvi naglo skoči. Zato je važno da pacijent s dijabetesom zna što hrana povećava šećer u krvi.

Pravila ishrane za dijabetičare

Osobe s beta-osjetljivim beta ćelijama ili hormonima koji proizvode hormone moraju ograničiti unos hrane koja dramatično povećava šećer u krvi. Sledeća pravila se takođe preporučuju:

  • minimizirajte deserte, peciva i proizvode od brašna u ishrani,
  • izuzeti slatka gazirana pića,
  • odbijajte visokokaloričnu hranu prije spavanja i ne prejedajte,
  • jesti manje masnu hranu i prženu hranu,
  • poslužite meso s prilogom od povrća,
  • ograničiti upotrebu alkoholnih pića - alkohol prvo naglo podiže nivo šećera u krvi, a potom ga snizi na kritične vrijednosti,
  • više se kretati i baviti se sportom.

Kako se koristi GI tabela

Prehrana dijabetičara donosi se uzimajući u obzir glikemijski indeks (GI) proizvoda. Ovaj pokazatelj pomaže vam da shvatite kako brzo glukoza ulazi u krvotok nakon jela. Što je njegova vrijednost veća, to je veći rizik od razvoja hiperglikemije.

Za osobe sa dijabetesom idealna je prehrana koja uključuje hranu s GI ispod 30. Treba je strogo kontrolirati prehranu sa glikemijskim indeksom od 30 do 70. Hrana sa indeksom većim od 70 jedinica preporučuje se u potpunosti isključiti iz menija.

GI tablica za proizvode
ProizvodiNaslovGI vrijednosti
Jagode, voćePersimmon50
Kivi50
Banana60
Ananas66
Lubenica75
Datumi103
ŽitariceZobena kaša60
Perlovka70
Proso70
Proso70
Smeđi pirinač79
Parena riža83
Riža kaša90
Pasta90
Kukuruzni pahuljice95
Pekarski proizvodiCrni kvasac hljeb65
Peciva s maslacem95
Pšenični tost100
Pšenični bagel103
SlatkišiMarmelada65
Slatka soda70
Kroasan70
Suha torta od sunđera70
Mlečna čokolada70
Nezaslađeni vaflji76
Kreker80
Kremni sladoled87
Dušo90
PovrćeCvekla (sirova)30
Mrkva (sirova)35
Dinja60
Repe (kuhana)65
Bundeva75
Pasulj80
Mrkva (kuhana)85
Pire od krumpira90
Pečeni krompir95

Tablica u nastavku korisna je ne samo za pacijente s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2. Mogu ga koristiti žene kojima je dijagnosticiran gestacijski oblik bolesti. Takođe, ovi podaci su potrebni osobama sklonim dijabetesu.

Voće protiv dijabetesa

Nutricionisti savjetuju jesti svježe i smrznuto voće. Sadrže najviše minerala, pektina, vitamina i vlakana. Zajedno, sve ove komponente učinkovito poboljšavaju stanje tijela, potiču crijeva, uklanjaju loš kolesterol i pozitivno djeluju na šećer u krvi.

U prosjeku dijabetičarima se savjetuje da unose 25-30 g vlakana dnevno. Najviše ga sadrže jabuke, maline, pomorandže, grejpfrut, šljive, jagode i kruške. Preporučljivo je jesti jabuke i kruške s kore. Ali mandarine sadrže puno ugljikohidrata i povećavaju šećer u krvi. Kod dijabetesa ovu vrstu agruma treba odbaciti.

Studije pokazuju da lubenica takođe utiče na koncentraciju glukoze. Bobica sadrži puno fruktoze i saharoze. Štoviše, njihov broj se povećava ako se lubenica čuva predugo. Kod dijabetesa tipa 2 ljekarima je dozvoljeno jesti ne više od 200-300 g pulpe dnevno.

Sušeno voće takođe utiče na nivo šećera. Kao zasebno jelo, bolje ih je ne koristiti. Može se koristiti za kuhanje kompota, prethodno namočenog u hladnoj vodi (6 sati). Natapanjem se uklanja višak glukoze.

Ono što ne vrijedi jesti

Uz upotrebu određene hrane dolazi do naglog skoka nivoa šećera. Znajući to, mnoge zdravstvene probleme možete izbjeći tako da ih napustite.

Jagode, slatko voće, mlijeko (fermentirano pečeno mlijeko, integralno kravlje mlijeko, kefir, vrhnje) dopuštene su umjereno i pod budnim nadzorom pokazatelja glukoze. Izuzetak su slatkiši na bazi šećera - granulirani šećer, slatkiši, konzerve, prirodni med. Neko povrće je takođe kontraindicirano - repa, mrkva, krompir, grašak.

Kod dijabetesa morate se odreći hrane s malo proteina, masne hrane, dimljenog mesa, konzerviranog i termički obrađenog škrobastog povrća. Razni poluproizvodi neće donijeti koristi: konzervirana hrana, mast, kobasice. Za nekoliko minuta, takvi proizvodi kao što su majoneza, kečap, masni umaci povećavaju šećer u krvi. Za bolesnike je nakon 50 godina važno da ih u potpunosti isključe iz prehrane. Idealan umak je proizvod koji se temelji na niskokaloričnom prirodnom jogurtu. Međutim, osobe s netolerancijom na laktozu moraju biti oprezne.

Šećer u krvi umjereno se povećava nakon večere iz kombiniranih jela, koja uključuju bjelančevine, masti i ugljikohidrate. Ovo takođe uključuje zamjene za prirodni šećer. Oni snižavaju kalorični sadržaj hrane, ali mogu izazvati porast glikemije.

Proizvodi za normalizaciju šećera u krvi

Mnogo namirnica normalizuje šećer u krvi. Ovo je važno uzeti u obzir pri kreiranju dnevnog menija.

Prvo pojedite zeleno povrće. Glikemija se normalizuje krastavcima, celerom, cvjetačom, kao i rajčicom, rotkvicom i patlidžanom. Povrće salate začinjeno je isključivo biljnim uljem (uljane repice ili masline). Od voća osjetljivost na inzulin povećava avokado. Takođe daje vlakna i mononezasićene lipide.

Utječe na glukozu i sirovi češnjak. Aktivira proizvodnju inzulina gušterača. Osim toga, povrće ima antioksidativna svojstva, jača imunološki sistem. Također, na popisu namirnica koje sadrže najmanje glukoze nalaze se bjelančevinski proizvodi (jaja, riblji fileti, meso), sirevi s niskim udjelom masti i skuta.

Normalizirati nivo šećera u krvi omogućuje orahe. Dovoljno je jesti 50 g proizvoda dnevno. Kikiriki, orasi, bademi, indijski indijski orah, brazilski orasi će biti najviše korisni. Nutricionisti također preporučuju jesti pinjole. Ako ih uključite u jelovnik 5 puta sedmično, razina šećera će pasti za 30%.

Pomaže u smanjenju glikemije ¼ tsp. cimet rastvoren u čaši tople vode. Pijte piće uglavnom na prazan stomak. Nakon 21 dana, nivo šećera se stabilizira za 20%.

Pravilno sastavljanje prehrane znači minimizirati rizik od komplikacija dijabetesa. Međutim, to nije moguće ako ne znate GI proizvode. Sve pažljivo izračunajte i pridržavajte se odabrane prehrane. Isključite hranu za povećanje šećera u krvi iz dnevnog menija. Vodite aktivan stil života i posjetite liječnika na vrijeme.

Pogledajte video: Ne gojimo se zato što jedemo više (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar