Fruktoza kod dijabetesa: koristi i štete

Da li je moguće koristiti fruktozu za dijabetes? To je pitanje koje mnogi ljekari s ovom bolešću postavljaju ljekari. Stručnjaci dosta raspravljaju o ovoj temi, a njihova mišljenja se razlikuju. Na internetu možete pronaći mnoge kritike o sigurnosti fruktoze kod dijabetesa prvog i drugog tipa, ali postoje i rezultati znanstvenih studija koje dokazuju suprotno. Koja je korist i šteta od proizvoda od fruktoze bolesnim ljudima i kako ih treba koristiti?

Kako je fruktoza korisna za dijabetes?

Svakom tijelu su potrebni ugljikohidrati za normalno funkcioniranje svih sistema i organa. Oni neguju tijelo, opskrbljuju stanice energijom i daju snagu za izvršavanje poznatih zadataka. Ishrana dijabetičara treba biti 40-60% visokokvalitetnih ugljikohidrata.

Fruktoza je saharid biljnog porijekla, kojeg nazivamo i arabino-heksuloza i voćni šećer. Ima nizak glikemijski indeks od 20 jedinica. Za razliku od šećera, fruktoza nije u stanju povećati količinu glukoze u krvi.

Kod dijabetesa tipa 1 i 2 voćni šećer smatra se blagotvornim zbog svog mehanizma apsorpcije. Ova supstanca se razlikuje od šećera po tome što se puno sporije apsorbuje kada uđe u organizam. Ovo čak i ne zahteva inzulin. Za poređenje, proteinske ćelije (uključujući inzulin) su potrebne da glukoza uđe u ćelije tela iz redovnog šećera. Kod dijabetesa je koncentracija ovog hormona podcijenjena, pa se glukoza skladišti u krvi, što izaziva hiperglikemiju.

Dakle, koja je glavna razlika između šećera i fruktoze kod dijabetesa? Fruktoza, za razliku od šećera, ne uzrokuje skok glukoze. Dakle, njegova je upotreba dopuštena za pacijente s niskom koncentracijom inzulina u krvi. Fruktoza je naročito korisna za muške dijabetičare, povećavajući proizvodnju i aktivnost sperme. To je i profilaksa neplodnosti kod žena i muškaraca.

Fruktoza nakon oksidacije oslobađa molekule adenozin trifosfata, koji su potrebni za normalno funkcioniranje tijela. Voćni šećer je neškodljiv za desni i zube, a također smanjuje vjerojatnost upale usne šupljine i karijesa.

Zašto je fruktoza loša za dijabetičare?

Sa brojnim korisnim svojstvima voćni šećer s dijabetesom tipa 1 i 2 također je u stanju naštetiti. Mnogi dijabetičari suočavaju se sa pretilošću. Razlika između fruktoze i šećera kod dijabetesa je ta što je prva koncentriranija s istim sadržajem kalorija. To znači da se hrana može zasladiti s puno manje voćnog šećera.

Hrana bogata fruktozom kod dijabetesa može biti štetna za ljude s ovom opasnom bolešću. Negativni efekti uglavnom su povezani sa sledećim faktorima:

  • U velikim količinama fruktoza izaziva skok holesterola, lipoproteina i triglicerida. To izaziva gojaznost jetre i aterosklerozu.
  • Povećani sadržaj mokraćne kiseline.
  • Fruktoza se može pretvoriti u glukozu unutar jetre.
  • U velikim dozama voćni šećer potiče razvoj patogene mikroflore u crijevima.
  • Ako se monosaharid počne nakupljati u očnim žilama ili živčanim tkivima, to će izazvati oštećenje tkiva i razvoj opasnih bolesti.
  • U jetri se fruktoza razgrađuje, pretvarajući se u masno tkivo. Masnoća se počinje sakupljati, smanjujući funkciju unutarnjeg organa.

Fruktoza potiče apetit zahvaljujući grelinu koji se zove hormon gladi. Ponekad čak i šalica čaja s ovim zaslađivačem izaziva osjećaj nepremostive gladi, a to vodi do prejedanja.

Fruktoza za različite oblike dijabetesa

Pijenje voćnog šećera sa dijabetesom tipa 1 u velikim količinama (preko 30 g dnevno) negativno će se odraziti na zdravlje i liječenje bolesti. Dozvoljena doza izračunava se uzimajući u obzir tjelesnu težinu:

  • za djecu ne više od 0,5 g fruktoze po kilogramu mase,
  • za odrasle u roku od 0,75 g.

Dijabetes tipa 2 je sve teži. Uz ovaj oblik, čak i fruktoza može negativno uticati na zdravlje. Razlog je neispravna razmjena materijala. Kao i kod dijabetesa tipa 1, slatko je voće dozvoljeno, ali važno je kontrolirati kalorije. Čak i sa drugom vrstom dijabetesa, ne biste trebali kombinirati voćni šećer s biljnim mastima.

Koliko je fruktoze moguće kod dijabetesa bez oštećenja zdravlja

Kako biste koristili fruktozu, a ne napravili štetu kod dijabetesa, važno je ne prekoračiti dozvoljenu dozu. To ovisi o stepenu razvoja bolesti. Ako je bolest blaga i pacijent ne daje injekcije inzulina, može se koristiti 30-40 g fruktoze dnevno, uglavnom u obliku voća i povrća.

Danas se dozvoljena prehrana za dijabetes može znatno proširiti. Na primjer, u svakom supermarketu se nalaze police dijabetičara, na kojima se nalaze sljedeći proizvodi:

Na pakovanju treba navesti odsutnost šećera u sastavu i sadržaj fruktoze. Međutim, kao što smo već saznali, čak ni proizvodi fruktoze za dijabetes nisu prikladni za sve: s dijabetesom tipa 2, trebali biste biti oprezni čak i s njima, a u najtežim slučajevima čak se mora napustiti i voće. U svakom slučaju, da ne naštetite svom zdravlju i ne pogoršavate situaciju, preporučujemo da se prvo savjetujete sa svojim liječnikom u vezi s dijetom.

Pogledajte video: FRUKTOZA, GLUKOZNI SIRUP, HFCS. Sastojak koji treba maksimalno da izbegavaš u svojoj ishrani! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar