4 savjeta za zdrave desni za dijabetes

Prema statističkim podacima, 90% svjetske populacije razvija oralne bolesti, ali najčešće se dijagnosticiraju kod dijabetičara. Kombinacija dijabetesa i zuba brine svakog pacijenta s visokom razinom šećera. Nakon dijagnoze dijabetesa, posebnu pažnju treba obratiti na stanje zuba i podvrgavati se liječničkom pregledu dva puta godišnje, čak i ako nema vidljivih razloga.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Učinak dijabetesa na zube i desni

Zbog visokog šećera u krvi, a samim tim i u slini, zubna caklina se uništava.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Poremećaji metabolizma i cirkulacije, povišena glukoza u krvi, tipična za dijabetes melitus, izaziva niz patologija koja pogađaju zube i desni:

  • Kod dijabetesa je poremećen metabolizam minerala, što negativno utječe na zdravlje zuba. Manjak kalcijuma i fluorida caklinu zuba čini lomljivom. Omogućuje prolazak kiseline kroz patogene, što uzrokuje propadanje zuba.
  • Poremećaj cirkulacije izaziva atrofiju desni i parodontnu bolest, uslijed čega dolazi do izlaganja vratova i razvoja cervikalnog karijesa. Zbog bolesti desni, zubi se labaju i ispadaju.
  • Infekcija se pridružuje upalnim desni, razvija se gnojni proces. Rane na desni se zarastaju polako i teško ih je lečiti.
  • Česta komplikacija dijabetesa je kandidijaza, koja se očituje prisutnošću bjelkastih filmova i čireva od stomatitisa.
Vratite se na sadržaj

Uzroci patologija

Glavni razlozi za razvoj oralnih bolesti kod dijabetesa su:

  • Slaba pljuvačka. Dovodi do smanjenja čvrstoće cakline.
  • Oštećenja krvnih žila. Kršenje cirkulacije krvi u desni izaziva parodontnu bolest. Kod izloženih zuba zubi počinju boljeti.
  • Promjene u sastavu pljuvačke i rast patogene mikroflore. Visoka razina šećera u slini pruža povoljne uvjete za infekciju da se pridruži, zbog čega je parodontitis kod dijabetesa čest. Labavi zubi u nedostatku odgovarajućeg tretmana brzo ispadaju.
  • Mala brzina zarastanja rana. Produljeni tijek zapaljenja prijeti gubitkom zuba.
  • Slabi imunitet.
  • Metabolički poremećaj.
Vratite se na sadržaj

Nega oralne njege

Ako zubi strše ili ispadaju, morate se potruditi da usporite razvoj komplikacija. Glavno sredstvo za osiguranje zdravlja zuba i desni je kontrola i ispravka razine glukoze u krvi. Pored toga, u prisustvu dijabetesa trebate:

  • Obavljati stomatološki pregled svaka 3 mjeseca.
  • Najmanje 2 puta godišnje podvrgnite se preventivnom tretmanu kod parodontiste. Da bi se usporila atrofija desni i poboljšala cirkulacija krvi u njima, provode se fizioterapija, vakuum masaža, injekcije učvršćujućih lijekova.
  • Operite zube ili isperite usta nakon jela.
  • Svakodnevno temeljito očistite prostor između zuba zubnim koncem i mekom četkom.
  • Koristite žvakaće gume za vraćanje acidobazne ravnoteže.
  • Prestanite pušiti.
  • Ako su prisutne proteze ili ortodontski uređaji, redovno ih čistite.
Vratite se na sadržaj

Lečenje patologije

Bilo koja vrsta zubnog liječenja dijabetičara provodi se samo u kompenziranoj fazi bolesti.

Kod dijabetes melitusa, bilo koji simptomi bolesti usne šupljine, poput krvarenja desni ili zubobolja, ne mogu se zanemariti. S obzirom na karakteristike tijela dijabetičara svaku je bolest lakše eliminirati u početnoj fazi razvoja. Morate obavijestiti stomatologa o prisutnosti dijabetesa kako bi liječnik odabrao ispravne metode liječenja. Ako pacijent ima akutni upalni proces, tada liječenje ne kasni i provodi se čak i u slučaju nekompenziranog dijabetesa. Glavna stvar je uzeti potrebnu ili blago povećanu dozu inzulina prije postupka.

Kao dio terapije, stomatolog propisuje anti-upalne i antifungalne lijekove. Nakon vađenja zuba koriste se analgetici i antibiotici. Planirano uklanjanje s dekompenziranim oblikom dijabetesa ne provodi se. Obično se uklanjanje vrši ujutro. Zubni implantati ovise o šećeru u krvi i s oprezom se koriste kod dijabetičara.

Protetika

Često neozbiljan stav prema oralnom zdravlju dovodi do potrebe za protetikom. Proteze ne bi trebale da sadrže legure koje sadrže kobalt, hrom i nikl. Zlato se preporučuje za krunice i mostove, a uklonjive strukture trebaju biti na bazi titanijuma. Keramičke proteze posebno su popularne među dijabetičarima. Bilo koja proteza utječe na sastav pljuvačke i intenzitet njenog izlučivanja, a dizajn napravljen od nekvalitetnih materijala može izazvati alergiju.

Prevencija

Kao dio prevencije različitih patologija usne šupljine preporučuje se nadzirati njenu higijenu, četkati zube 2-3 puta dnevno, koristiti zubni konac, obavljati profesionalno čišćenje od strane liječnika i redovno se savjetovati sa stomatologom. Nažalost, ove mjere mogu biti beskorisne ako pacijent ne prati nivo šećera. Upravo je kontrola glukoze u krvi glavna preventivna mjera. Uz visok šećer, upalni proces ili infektivna lezija mogu se pojaviti čak i zbog upotrebe žvakaće gume.

Pogledajte video: ŽVAKANJE LISTOVA ŽALFIJE za grlo, upalu desni i zube (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar