Filmsko obložene tablete, 50 mg / 500 mg, 50 mg / 850 mg, 50 mg / 1000 mg.

Jedna tableta sadrži

aktivne supstance: citagliptin fosfat monohidrat 64,25 mg (ekvivalentno 50 mg bez sitagliptin baze) i metformin hidrohlorid 500 mg / 850 mg / 1000 mg.

pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, polivinilpirolidon (povidon), natrijum stearil fumarat, natrijum lauril sulfat, pročišćena voda.

Sastav školjke za doziranje od 50 mg / 500 mg: Opadry®II Pink 85 F94203 (polivinil alkohol, titanov dioksid (E 171), makrogol / polietilen glikol 3350, talk, crveni željezni oksid (E 172), oksid crnog željeza (E 172)),

Sastav školjke za doziranje od 50 mg / 850 mg: Opadry®II Pink 85 F94182 (polivinil alkohol, titanov dioksid (E 171), makrogol / polietilen glikol 3350, talk, crveni željezni oksid (E 172), oksid crnog željeza (E 172)),

Sastav školjke za doziranje od 50 mg / 1000 mg: Opadry®II crvena 85 F15464 (polivinil alkohol, titanov dioksid (E 171), makrogol / polietilen glikol 3350, talk, crveni željezni oksid (E 172), oksid crnog željeza (E 172)).

50/500 mg tablete:

Tablete u obliku kapsule, bikonveksne, prekrivene su filmskim poklopcem svijetlo ružičaste boje, s ekstrudiranim natpisom „575“ na jednoj strani i glatkim na drugoj strani.

50/850 mg tablete:

Tablete u obliku kapsule, bikonveksne, prekrivene omotačem ružičastog filma, s natpisom "515" istisnutim na jednoj strani, a na drugoj strani glatkim.

50/1000 mg tablete:

Tablete u obliku kapsule, bikonveksne, prekrivene omotačem crvenog filma, s natpisom "577" istisnutim na jednoj strani i glatkim na drugoj strani.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Studije o bioekvivalenciji kod zdravih dobrovoljaca otkrile su da je uzimanje Janumet (sitagliptin / metformin hidrohlorid) bioekvivalentno odvojeno uzimanju sitagliptin fosfata i metforminijevog hlorida. Sljedeći podaci odražavaju farmakokinetička svojstva aktivnih tvari.

Apsorpcija Uz oralnu dozu od 100 mg, sitagliptin se brzo apsorbira i dostiže maksimalne koncentracije u plazmi (srednji Tmax) nakon 1-4 sata, prosječna površina ispod krivulje koncentracije i vremena AUC sitagliptina u plazmi je 8,52 µmol • sat, Cmax 950 nmol . AUC sitagliptina u plazmi povećava se srazmjerno dozi. Apsolutna bioraspoloživost sitagliptina iznosi otprilike 87%. Budući da istodobni unos sitagliptina i hrane s visokim sadržajem masti ne utječe na farmakokinetiku lijeka, sitagliptin se može koristiti bez obzira na unos hrane. AUC sitagliptina u plazmi povećava se srazmjerno dozi.

Distribucija. Prosječni volumen raspodjele ravnoteže nakon uzimanja doze sitagliptina u dozi od 100 mg iznosi otprilike 198 litara. Frakcija sitagliptina, reverzibilno vezana za proteine ​​krvne plazme, je niska - 38%.

Metabolizam Otprilike 79% sitagliptina izlučuje se nepromijenjeno u urinu. Metabolička transformacija lijeka je minimalna - oko 16% se izluči u obliku metabolita.

Uzgoj. Nakon oralne primjene sitagliptina koji je obilježen 14C od strane zdravih dobrovoljaca, oko 100% lijeka se izlučivalo tijekom jednog tjedna sa izmetom i urinom 13%, odnosno 87%. Konačni poluživot od t½ nakon oralne primjene sitagliptina u dozi od 100 mg iznosi otprilike 12,4 sata. Sitagliptin se akumulira u minimalnim količinama samo uz opetovanu upotrebu. Bubrežni klirens je oko 350 ml / min.

Izlučivanje sitagliptina izvodi se uglavnom putem bubrega mehanizmom aktivnog izlučivanja kanalizita.

Dijabetes melitus. Farmakokinetika sitagliptina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 bila je slična farmakokinetikama zdravih dobrovoljaca.

Poremećena bubrežna funkcija. Podaci o istraživanju farmakokinetike doze sitagliptina (50 mg) u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, blagi (s klirensom kreatinina KK 50 - 80 ml / min), umjereni (KK 30 - 50 ml / min) i teški (KK manji od 30 ml / min ) težini, kao i kod pacijenata s bubrežnom bolešću u završnoj fazi koji su bili podvrgnuti hemodijalizi, u poređenju sa zdravim pacijentima.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega blage težine nije bilo klinički značajnog povećanja koncentracije sitagliptina u krvnoj plazmi u usporedbi s kontrolnom skupinom zdravih dobrovoljaca. Primjećeno je približno dvostruko povećanje AUC sitagliptina u plazmi kod bolesnika s umjerenim oštećenjem bubrega, a primjećeno je približno četverostruko povećanje AUC sitagliptina u plazmi kod pacijenata s teškim oštećenjem bubrega, kao i kod bolesnika s bubrežnom bolešću u završnom stadiju. koji su bili podvrgnuti hemodijalizi, u poređenju s kontrolnom grupom zdravih dobrovoljaca. Sitagliptin se u maloj mjeri izlučuje tokom hemodijalize (13,5% u sesiji dijalize u trajanju od 3-4 sata, koja je započela 4 sata nakon uzimanja lijeka).

Starost. U starijih bolesnika (65-80 godina) koncentracije sitagliptina u plazmi su 19% veće nego u mlađih bolesnika.

Deca. Ispitivanja upotrebe sitagliptina kod djece nisu provedena.

Pol, rasa, indeks tjelesne mase (BMI). Nije potrebno prilagođavati dozu lijeka ovisno o spolu, rasi ili BMI-ju. Ove karakteristike nisu imale klinički značajan učinak na farmakokinetiku sitagliptina.

Apsorpcija. Nakon oralne primjene metformina, tmax se postiže nakon 2,5 sata. Apsolutna bioraspoloživost metformina kod uzimanja tablete od 500 mg u zdravih dobrovoljaca iznosi oko 50-60%. Ako se daje oralno, ne-apsorbovana frakcija je 20-30% i izlučuje se uglavnom izmetom. Farmakokinetika apsorpcije metformina je nelinearna. Kada koristite metformin u preporučenim dozama, ravnotežne koncentracije postižu se u roku od 24-48 sati i, u pravilu, ne prelaze 1 µg / ml. U kontroliranim kliničkim ispitivanjima, maksimalna koncentracija metformina u plazmi (Cmax) nije prelazila 4 µg / ml, čak i kada se koriste maksimalne doze. Istodobna primjena lijeka u dozi od 850 mg s hranom smanjuje stupanj i brzinu apsorpcije metformina, što potvrđuje padom maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi za 40%, padom AUC za 25% i produženjem vremena za postizanje maksimalne koncentracije u krvnoj plazmi za 35 minuta. Klinički značaj ovog pada nije poznat.

Distribucija. Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo. Metformin se distribuira u crvenim krvnim ćelijama. Maksimalna koncentracija u krvi niža je nego u plazmi, a dostiže se nakon otprilike istog vremenskog perioda. Crvena krvna zrnca najvjerovatnije su sekundarna komponenta distribucije. Prosječni Vd varira između 63 - 276 litara.

Metabolizam. Metformin se izlučuje nepromenjen u urinu.

Uzgoj. Bubrežni klirens metformina je> 400 ml / min, lijek se izlučuje glomerularnom filtracijom i tubularnom sekrecijom. Nakon oralne primjene, konačni poluživot eliminacije iznosi otprilike 6,5 sati. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, bubrežni klirens smanjuje se srazmjerno nivou kreatinina, zbog čega se poluživot produžava, što dovodi do povećanja razine metformina u krvnoj plazmi.

Farmakodinamika

Yanumet je kombinacija dva hipoglikemijska lijeka s komplementarnim mehanizmom djelovanja: sitagliptin fosfat, inhibitor dipeptidil peptidaze 4 (DPP-4) i metformin hidroklorid, predstavnik klase biguanida, a osmišljen je kako bi poboljšao kontrolu glikemije u bolesnika s dijabetesom tipa 2.

Sitagliptin fosfat eto je aktivni, visoko selektivni oralni inhibitor enzima dipeptil peptidaza 4 (DPP-4) za liječenje dijabetesa tipa 2. Inhibitori (DPP-4) su klasa lekova koji deluju kao pojačivači inkreta. Inhibirajući enzim DPP-4, sitagliptin povećava nivo dva aktivna hormona inkreta - glukagonu sličan peptid 1 (GLP-1) i inzulinotropni polipeptid ovisan o glukozi (HIP). Inkreti su deo endogenog sistema koji je uključen u fiziološku regulaciju homeostaze glukoze. Samo s normalnim ili povišenim koncentracijama glukoze u krvi, GLP-1 i HIP povećavaju sintezu inzulina i njegovo oslobađanje iz beta ćelija gušterače. GLP-1 takođe smanjuje lučenje glukagona alfa ćelijama gušterače, što dovodi do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Sitagliptin je moćan i visoko selektivan inhibitor enzima DPP-4 i ne inhibira usko povezane enzime DPP-8 ili DPP-9. Sitagliptin se razlikuje po svojoj hemijskoj strukturi i farmakološkom delovanju od GLP-1 analoga, inzulina, sulfoniluree ili meglitinida, biguanida, agonista gama receptora aktiviranih peroksisomskim proliferatorom (PPARγ), inhibitora alfa-glikozidaze i analoga amilina.

Istovremena upotreba sitagliptina i metformina ima aditivan uticaj na koncentraciju aktivnog GLP-1. Sitagliptin, ali ne metformin, povećava koncentraciju aktivnog HIP-a.

Sitagliptin poboljšava kontrolu glikemije i u monoterapiji i u kombinaciji s drugim lekovima.

U kliničkim ispitivanjima, monoterapija sitagliptinom poboljšala je kontrolu glikemije uz značajno smanjenje glikoziranog hemoglobina A1c (HbA1c), kao i glukoze na gladovanje i nakon obroka. Uočen je pad glukoze u plazmi natašte do 3. tjedna (primarna krajnja točka). Učestalost hipoglikemije u bolesnika liječenih sitagliptinom bila je slična placebu. Tjelesna masa tijekom liječenja sitagliptinom nije se povećala u odnosu na početnu vrijednost.

Primjećena je i pozitivna dinamika pokazatelja funkcionalnosti beta-stanica, uključujući HOMA-β, omjere proinzulina i inzulina i indekse reaktivnosti beta-stanica u testovima tolerancije na glukozu s čestim uzorkovanjem.

Metformin hidroklorid je biguanid sa antihiperglikemijskim učinkom, koji smanjuje glukozu u plazmi i na prazan stomak i nakon jela. Lijek ne potiče lučenje inzulina i stoga ne dovodi do hipoglikemije.

Djelovanje metformina posreduju tri mehanizma:

smanjenje proizvodnje glukoze u jetri inhibiranjem glukoneogeneze i glikogenolize,

Poboljšanje unosa i upotrebe glukoze u perifernim tkivima, u mišićnom tkivu umjereno povećavajući osjetljivost na inzulin,

usporavanje apsorpcije glukoze u crijevima.

Metformin stimulira unutarćelijsku sintezu glikogena, delujući na glikogen sintetazu, pojačava transport glukoze specifičnim membranskim proteinima (GLUT-1 i GLUT-4).

Pored hipoglikemijskog efekta, metformin ima pozitivan uticaj na metabolizam lipida. U terapijskim dozama metformin snižava ukupni holesterol, LDL i trigliceride.

Indikacije za upotrebu

Janumet aplicirao za ltokom dijabetesa melitusa tipa 2, u kombinaciji sa nekomercijalnim metodama korekcije nivoa glukoze u krvi, kao i u kombinaciji sa drugim lekovima:

Osim dijeta i režima vježbanja radi poboljšanja kontrole glikemije u bolesnika s nedovoljnom učinkovitošću monoterapije metforminom u maksimalno podnošljivoj dozi, kao i u bolesnika koji već primaju liječenje kombinacijom sitagliptina i metformina.

U kombinaciji s derivatima sulfoniluree (kombinacija tri lijeka) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja kod pacijenata koji nisu postigli odgovarajuću glikemijsku kontrolu tijekom liječenja sulfonilurejom i metforminom u maksimalno toleriranim dozama.

U kombinaciji sa agonistima gama receptora aktiviranim proliferatorom peroksisoma (PPAR-γ) (na primjer, tiazolidindion) (kombinacija triju lijekova) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja kod pacijenata sa nedovoljnom efikasnošću terapije metforminom i agonistom PPAR-γ u maksimalno toleriranim dozama .

U kombinaciji sa inzulinom (kombinacija tri lijeka) kao dodatak prehrani i režimu vježbanja radi poboljšanja kontrole glikemije kod pacijenata sa nedovoljnom efikasnošću terapije inzulinom i metforminom.

Doziranje i primjena

Dozu lijeka Yanumet treba odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir trenutni režim liječenja, djelotvornost i toleranciju kod pacijenta, ne prelazeći maksimalnu preporučenu dnevnu dozu sitagliptina - 100 mg.

U nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole s monoterapijom metforminom u maksimalnoj toleriranoj dozi. Početna preporučena doza Yanumet-a treba da uključuje dozu sitagliptina 50 mg 2 puta dnevno (ukupna dnevna doza od 100 mg) i trenutnu dozu metformina.

Kod prelaska sa kombiniranog liječenja sitagliptinom i metforminom. Početna doza Yanumet-a trebala bi biti ekvivalentna primijenjenim dozama sitagliptina i metformina.

U nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole, kombinirana terapija metforminom u maksimalno toleriranoj dozi i sulfonilurea. Doza lijeka Yanumet trebala bi uključivati ​​dozu sitagliptina 50 mg 2 puta dnevno (ukupna dnevna doza od 100 mg) i trenutnu dozu metformina. Ako se Janumet koristi u kombinaciji sa sulfonilurejom, preporučljivo je smanjiti dozu sulfonilureje kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije.

U nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole, kombinirana terapija metforminom u maksimalno toleriranoj dozi i PPAR-γ agonistom. Doza lijeka Yanumet trebala bi uključivati ​​dozu sitagliptina 50 mg 2 puta dnevno (ukupna dnevna doza od 100 mg) i trenutnu dozu metformina.

U nedostatku odgovarajuće glikemijske kontrole s kombiniranom terapijom dvaju lijekova - inzulinom i metforminom u maksimalno toleriranoj dozi. Doza lijeka Yanumet trebala bi uključivati ​​dozu sitagliptina 50 mg 2 puta dnevno (ukupna dnevna doza od 100 mg) i trenutnu dozu metformina. Kada se koristi lijek Janumet u kombinaciji s inzulinom, možda će biti potrebno smanjiti dozu inzulina kako bi se spriječio rizik od hipoglikemije.

Radi lakšeg doziranja lijek Yanumet dostupan je u tri doze od 50 mg sitagliptina plus 500, 850 ili 1000 mg metformin hidroklorida.

Svi pacijenti trebaju slijediti dijetu s adekvatnom raspodjelom unosa ugljikohidrata tijekom dana. Pacijenti s prekomjernom težinom trebaju slijediti niskokaloričnu dijetu.

Yanumet treba koristiti 2 puta dnevno uz obroke, postepeno povećavajući dozu, kako bi se smanjio rizik od nuspojava iz probavnog sistema povezanih s metforminom.

Posebne grupe pacijenata

Pacijenti sa zatajenjem bubrega. Prilagodba doze kod pacijenata s blagim zatajenjem bubrega (CC ≥ 60 ml / min) nije potrebna. Janumet se ne treba prepisivati ​​pacijentima sa umerenim ili ozbiljnim zatajenjem bubrega (CC)

Pogledajte video: Full Hindi: Janumet 501000 tablets Uses side effects info (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar