Za kakav je insulin pogodna NovoPen 4 injekcijska olovka?

Ljudi koji imaju dijabetes tipa 1 moraju stalno uzimati injekcije insulina. Bez njih je nemoguće normalizovati glikemiju.

Zahvaljujući takvim modernim dostignućima u području medicine kao olovka za šprice, injekcije su postale gotovo bezbolne. Jedan od najpopularnijih uređaja su modeli NovoPen.

Šta je inzulinska olovka?

Olovke za špriceve vrlo su popularne među ljudima koji imaju dijabetes. Za mnoge pacijente postali su nezamjenjivi uređaji koji olakšavaju ubrizgavanje hormona.

Proizvod ima unutrašnju šupljinu u koju je ugrađen uložak sa lijekovima. Zahvaljujući posebnom dozatoru koji se nalazi na tijelu uređaja, moguće je davati dozu lijeka koja je potrebna pacijentu. Olovka omogućuje provođenje injekcije koja sadrži 1 do 70 jedinica hormona.

  1. Na kraju olovke nalazi se posebna rupa u koju možete staviti Penfill uložak sa lijekom, a zatim instalirati iglu kako biste napravili proboj.
  2. Suprotni kraj opremljen je dozatorom sa korakom od 0,5 ili 1 jedinice.
  3. Dugme za pokretanje je za brzo davanje hormona.
  4. Igle za jednokratnu upotrebu koje se koriste u postupku ubrizgavanja tretiraju se silikonom. Ovaj premaz omogućava bezbolno probijanje.

Djelovanje olovke slično je uobičajenim inzulinskim špricama. Izrazita karakteristika ovog uređaja je mogućnost provođenja injekcija nekoliko dana dok lijek u spremniku ne potroši. U slučaju pogrešnog izbora doziranja, može se lako podesiti bez puštanja odjela koji su već postavljeni na skali.

Važno je koristiti proizvod kompanije koja proizvodi inzulin koji je preporučio ljekar. Svaki uložak ili olovku treba koristiti samo jedan pacijent.

Značajke NovoPen 4

NovoPen insulinske olovke zajednički su razvoj stručnjaka koncerna i vodećih dijabeologa. Komplet s proizvodom sadrži upute za upotrebu, koje odražavaju detaljan opis rada uređaja i postupka njegovog skladištenja. Olovka za inzulin je vrlo praktična za korištenje, pa se smatra jednostavnim uređajem i za odrasle i za male pacijente.

Pored prednosti, ovi proizvodi imaju i nedostatke:

  1. Ručke se ne mogu popraviti u slučaju oštećenja ili ozbiljnih oštećenja. Jedina opcija je zamjena uređaja.
  2. Proizvod se smatra skupim u usporedbi s konvencionalnim štrcaljkama. Ako je potrebno pacijentu provesti inzulinsku terapiju s nekoliko vrsta lijekova, bit će potrebna kupnja najmanje 2 olovke, što može značajno utjecati na pacijentov budžet.
  3. S obzirom na činjenicu da malo pacijenata koristi takve uređaje, većina dijabetičara nema dovoljno informacija o značajkama i pravilima rada uređaja, pa ne koriste inovativne uređaje u liječenju.
  4. Ne postoji mogućnost miješanja lijeka prema medicinskim receptima.

Olovke NovoPen koriste se zajedno sa patronama proizvođača NovoNordisk koje sadrže hormone i igle za jednokratnu upotrebu NovoFayn.

Prije upotrebe morate znati za koji su oblik inzulina pogodni. Proizvođač pruža razne olovke u boji koje ukazuju kojem lijeku su namijenjeni.

Popularni proizvodi ove kompanije:

  • NovoPen 4,
  • NovoPen Echo,
  • NovoPen 3.

Karakteristike upotrebe Novopen 4 ručke:

  1. Završetak davanja hormona prati poseban zvučni signal (klik).
  2. Doziranje se može promijeniti čak i nakon pogrešnog namještanja broja jedinica, što neće utjecati na korišteni inzulin.
  3. Količina lijeka koja se daje odjednom može doseći 60 jedinica.
  4. Skala koja se koristi za postavljanje doze ima korak od 1 jedinice.
  5. Uređaj se može lako koristiti čak i starijim pacijentima zbog velike slike brojeva na dozatoru.
  6. Nakon ubrizgavanja, igla se može izvaditi tek nakon 6 sekundi. Ovo je potrebno za potpunu primjenu lijeka ispod kože.
  7. Ako u ulošku nema hormona, raspršivač se ne može pomicati.

Osobine NovoPen Echo olovke:

  • ima funkciju memorije - prikazuje datum, vrijeme i unesenu količinu hormona na ekranu,
  • korak doziranja je 0,5 jedinica,
  • maksimalno dozvoljena primjena lijeka odjednom je 30 jedinica.

Uređaji koje je predstavio proizvođač NovoNordisk su izdržljivi, ističu se svojim elegantnim dizajnom i vrlo su pouzdani. Pacijenti koji koriste takve proizvode primjećuju da praktički nisu potrebni napori za provođenje injekcija. Lako je pritisnuti dugme za pokretanje, što je prednost u odnosu na prethodne modele olovaka. Proizvod sa instaliranom spremnikom je prikladan za upotrebu na bilo kojem mjestu, što je važna prednost za mlade pacijente.

Video s uporednim karakteristikama olovaka za štrcaljke iz različitih kompanija:

Uputstvo za upotrebu

Rukovanje insulinskom olovkom treba biti oprezno. U suprotnom, svaka manja oštećenja mogu utjecati na točnost i sigurnost injektora. Glavna stvar je osigurati da uređaj ne bude izložen udarima na tvrdu površinu i da ne padne.

Osnovna pravila rada:

  1. Igle treba mijenjati nakon svake injekcije, pazite da na sebi nose posebnu kapu kako ne bi ozlijedili druge.
  2. Uređaj koji sadrži puni uložak treba biti u prostoriji u kojoj se nalazi normalna temperatura.
  3. Bolje je čuvati proizvod daleko od stranaca, stavljajući ga u kofer.

Redoslijed ubrizgavanja:

  1. Skinite zaštitne kapice na tijelu čistim rukama. Zatim odvijte mehanički dio proizvoda s držača Penfill.
  2. Klip mora biti gurnut prema unutra (skroz). Da biste bili sigurni da je pravilno smješten u mehaničkom dijelu, morate pritisnuti okidač do samog kraja.
  3. Uložak namijenjen injekciji treba provjeriti na cjelovitost, a također provjeriti je li pogodan za ovu olovku ili ne. To se može utvrditi na osnovu koda boje koji se nalazi na kapici Penfill i odgovara određenoj vrsti lijeka.
  4. Uložak je postavljen u držač tako da je poklopac okrenut prema naprijed. Tada se mehanički kofer i dio s Penfillom moraju međusobno povezati, čekajući pojavu klika signala.
  5. Za probijanje trebat će vam igla za jednokratnu upotrebu. Nalazi se u posebnom pakovanju. Da biste ga uklonili, morate ukloniti i naljepnicu. Igla je čvrsto zavrtana za poseban deo na kraju drške. Nakon toga zaštitna kapa se uklanja. Igle za pravljenje uboda imaju različite duljine i razlikuju se u promjeru.
  6. Prije nego što izvršite ubrizgavanje, potrebno je da pomičete raspršivač nekoliko koraka i ispušite zrak koji se stvorio. Potrebno je utvrditi dozu hormona nakon pojave kapi lijeka koji prati zrak.
  7. Nakon umetanja igle ispod kože, pritisnite gumb na futroli kako biste osigurali protok lijeka.

Video upute za pripremu inzulinske olovke za injekciju:

Važno je razumjeti da igle za jednokratnu upotrebu treba odabrati pojedinačno, uzimajući u obzir starost i karakteristike tijela.

Pogledajte video: Uprooting the Leading Causes of Death (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar