Koja je opasnost od niskog holesterola kod žena i muškaraca?

Nizak holesterol u krvi je prilično uobičajen i ne donosi manje opasnosti za pacijenta od visokog holesterola. Hipoholesterolemija, od koje pacijenti pate, često dovodi do razvoja tumora. Za nekoliko sedmica, bolest može biti fatalna.

Uzroci hipoholesterolemije

Zašto se javlja hipoholesterolemija? Holesterol je podijeljen u nekoliko glavnih sorti - lipoproteini visoke gustoće (HDL) i lipoproteini niske gustine (LDL). Do danas stručnjaci ne pružaju točne podatke iz kojih razloga je snižen holesterol u krvi. Međutim, prema podacima višegodišnje prakse, vrijedi sugerirati da se bolest može razviti na pozadini:

  • Bolest jetre. Tijelo je aktivno uključeno u sintezu kolesterola u tijelu. U slučajevima kada dođe do poremećaja u radu jetre, razina tvari može se naglo smanjiti ili povećati.
  • Nezdravu prehranu kada osoba konzumira nedovoljnu količinu hrane koja sadrži masti. Za sintezu holesterola potrebna je određena količina masti u tijelu. Uz nedostatak tvari, nivo holesterola se smanjuje. U pravilu, statistika kaže da mršavi ljudi pate od hipoholesterolemije češće od punih.
  • Genetska predispozicija kod koje dolazi do kvara tijela čak i tijekom razvoja fetusa. Takvo kršenje holesterola teško je prevladati.
  • Bolesti probavnog sistema koje doprinose metaboličkim poremećajima ili ometaju apsorpciju hrane. Vrlo često se kod bolesnika koji pate od pankreatitisa, čira na želucu ili gastritisa primećuje nizak holesterol u krvi.
  • Sustavni naprezanja koja negativno utječu na funkcioniranje unutarnjih organa i sustava. Na pozadini iskustava može doći do kvara u jetri što će podrazumijevati promjenu kolesterola.
  • Anemije različitog porekla.
  • Trovanje teškim metalima može prouzrokovati niži kolesterol ispod normalnog.
  • Pojačana funkcija štitnjače.
  • Sistematična upotreba statina. U pravilu liječnici propisuju ovu kategoriju lijekova u liječenju visokog kolesterola da bi smanjili koncentraciju određenih frakcija lipida u tkivima i tjelesnim tekućinama. Da bi se spriječio ovaj efekt, važno je točno promatrati dozu lijekova i trajanje liječenja.

Pravovremenim i ispravnim utvrđivanjem uzroka patološkog stanja brzo se možete nositi s hipoholesterolemijom.

Hipoholesterolemijom je nemoguće odrediti spoljašnjim manifestacijama. Da bi se utvrdio nivo holesterola, pacijentu se mora na biohemijski test krvi izvesti na prazan stomak. U slučajevima kada iz bilo kojeg razloga nije moguće posjetiti bolnicu, trebate obratiti pažnju na vlastito zdravlje.

Simptomi kao što su dugotrajni nedostatak apetita, smanjena osjetljivost, sistematska slabost, umor i prisustvo masne labave stolice mogu signalizirati nizak kolesterol.

Pojavljuju se povećani limfni čvorovi, brza promjena raspoloženja, smanjena seksualna aktivnost. Navedeni simptomi mogu signalizirati hipoholesterolemiju, tako da je važno hitno konsultirati liječnika i uzeti analizu!

Moguće komplikacije

Holesterol može biti i loš i dobar. Da li je nizak holesterol u krvi dobar ili loš? Šta prijeti patologiji i je li opasno? Hipoholesterolemija je opasnost za zdravlje ljudi. Uz činjenicu da se karcinom počinje razvijati, nizak kolesterol može prouzrokovati:

  • razvoj krhkosti krvnih sudova i krvožilnog poremećaja u mozgu, što često dovodi do unutrašnjeg krvarenja,
  • disfunkcija receptora serotonina, što izaziva pojavu depresije ili napada agresije, kod kojih pacijent nije u mogućnosti kontrolirati svoje ponašanje,
  • razvoj sindroma povećanog nivoa crevne propustljivosti, uslijed čega se akumuliranje toksina ne uklanja iz tijela, već prodire u krvotok i negativno utječe na funkcioniranje unutarnjih organa i sustava,
  • Manjak vitamina D u organizmu, koji povećava rizik od osteoporoze,
  • niska proizvodnja spolnih hormona koji povećavaju rizik od neplodnosti,
  • kršenja u varenju masti, što sa sobom povlači rizik od razvoja gojaznosti.

Hipoholesterolemija je opasna bolest koja može potaknuti razvoj raznih tegoba. Zato je važno kod prvih simptoma uzeti krvnu pretragu i potražiti pomoć ljekara koji će napraviti individualnu terapijsku metodu koja vam omogućava prevladavanje neugodne bolesti.

Test holesterola

Kako bi utvrdili nivo holesterola, stručnjaci certificiranog medicinskog centra vrše biohemijski test krvi. Dajte krv ujutro na prazan stomak. Za analizu pacijenta biti će potrebno niz uvjeta. Zabranjeno je jesti hranu 12 sati prije testa. Nekoliko tjedana prije uzorkovanja krvi, masna hrana se uklanja s menija.

Prije odlaska u medicinsku laboratoriju, preporučuje se suzdržavanje od pušenja i pijenja alkohola i kafe. Rezultat biohemijske analize može se dobiti narednog dana. Najopasniji pokazatelj smatra se manjim od 3,1 mmol / l. U ovom je slučaju važno pod hitno poduzeti mjere za povećanje kolesterola u krvi.

Ispod je tabela s holesterolom za muškarce i žene.

Rastuća kategorijaNorma holesterola kod ženaNorma holesterola kod muškaraca
0-5 godina2,91-5,192,95-5,25
5-10 godina2,27-5,313,13-5,25
10-15 godina3,22-5,213,09-5,23
15-20 godina3,09-5,182,93-5,10
20-25 godina3,16-5,593,16-5,59
25-30 godina3,32-5,753,44-6,32
30-35 godina3,37-6,583,57-6,58
35-40 godina3,64-6,273,78-6,99
40-45 godina3,81-6,533,91-6,94
45-50 godina3,95-6,874,09-7,15
50-55 godina4,20-7,084,09-7,17
55-60 godina4,46-7,774,04-7,15
60-65 godina4,46-7,694,12-7,15
65-70 godina4,42-7,854,09-7,10
70-90 godina4,49-7,253,73-7,86

Sa godinama, nivo holesterola počinje da raste. Međutim, u muškaraca nakon 70 godina holesterol u krvi može naglo da padne, što se smatra normalnim stanjem. Također, stručnjaci primjećuju da se kod žena mnogo manje nego kod muškaraca "loš" kolesterol taloži na vaskularnim zidovima zbog zaštitnog djelovanja ženskih spolnih hormona.

Šta bi mogli biti uzroci niskog kolesterola u krvi kod žena? Pokazatelj holesterola se naglo povećava, može tokom dojenja bebe, što se objašnjava restrukturiranjem hormonske pozadine. Uz to, patološko stanje može uzrokovati niz bolesti.

Hipoholesterolemija je često hipotireoza. Hormoni štitnjače aktivno su uključeni u proces regulacije nivoa holesterola u cirkulacijskom sistemu. U slučajevima kada željezo počne proizvoditi veliki broj hormona, to znači da brzina holesterola naglo opada.

Na brzinu organskog spoja sadržanog u staničnim membranama (holesterola) odrasle osobe ili adolescenta takođe utječe sezona. Uglavnom se male fluktuacije pokazatelja javljaju u zimskim mjesecima. Također, faza menstrualnog ciklusa i etničke karakteristike pacijenta mogu utjecati na rezultate biohemijskog testa krvi.

Tretman sa niskim holesterolom

Šta učiniti ako je snižen holesterol niske gustine. Nakon što je hipoholesterolemija potvrđena biohemijskim testom krvi, morate odmah zakazati sastanak sa specijalistom endokrinologije. Pomoći će vam da se precizno utvrdi uzrok snižavanja holesterola i propisuje odgovarajući tretman.

Kako povećati holesterol u krvi? Prije svega, morat ćete izvršiti korekcije prehrane i slijediti preporučenu dijetu. Dnevni meni trebao bi se sastojati od namirnica koje pomažu povećanju kolesterola, i to:

  • holandski tvrdi sir
  • kavijar i goveđi mozak,
  • morska riba
  • laneno seme i semenke bundeve,
  • jaja
  • orahe
  • plodovi mora
  • goveđi bubreg i jetra
  • puter.

Preporuke liječnika u vezi s prehranom pacijent treba strogo poštivati, u protivnom će učinkovitost terapije biti minimalna. Ni u kojem slučaju ne biste trebali zasićivati ​​dijetu previše masnom hranom. U pravilu to dovodi do naglog porasta lošeg holesterola, što povećava rizik od ateroskleroze.

Zelenilo mora biti prisutno na trpezarijskom stolu u neograničenim količinama. Posebno su korisni kopar i peršin. Jutro je bolje započeti hranjivom salatom koja se sastoji od šargarepe, svježe šargarepe, bijelog kupusa, celera, kopra, maslinovog ulja. Ako želite snažniji doručak, uz salatu možete poslužiti kuhanu govedinu ili puretinu svinjetinu.

Dosta često, za normalizaciju rada jetre, stručnjaci savjetuju čišćenje jetre koristeći različite recepte. U slučajevima kada pacijent ne pati od ozbiljnih patologija, normalizacija holesterola dolazi promjenom prehrane. Osim toga, morat ćete se potpuno odreći proizvoda koji sadrže alkohol i pušiti. Umjesto štetnih ovisnosti, stručnjaci savjetuju početak sporta.

Preventivne mjere

Mnogo je lakše spriječiti pojavu bolesti nego je liječiti. Da biste normalizovali nivo holesterola u krvi, kao i da biste sprečili hipoholesterolemiju, morat ćete se racionalno hraniti, pridržavati se zdravog načina života, vježbati i zauvijek se riješiti loših navika.

Svako od nas čuje dovoljno jednostavna pravila svaki dan, ali ih, nažalost, rijetko tko slijedi. Odbijajući slijediti razumne preporuke, možete otprilike odrediti vrijeme kad će vas rezultat analize obavijestiti o neugodnoj dijagnozi s kojom će se teško nositi. Zato je sada bolje razmišljati o zdravlju i pokušati se pridržavati zdravog načina života.

Zašto je potreban holesterol

Budući da kolesterol proizvodi ljudsko tijelo, najveći dio njega je urođena tvar, oko četvrtine ukupne količine dolazi s hranom životinjskog porijekla.

Holesterol je potreban za stvaranje novih stanica, on postaje takozvani kostur za preostale sastavne stanice. Holesterol je nezamjenjiv za malu djecu, u tom periodu ćelije se aktivno dijele. Važnost kolesterola u odrasloj dobi ne treba potcijeniti, zbog čega nastaju bolesti različite težine.

Kada govorimo o funkcionalnom opterećenju, kolesterol je potreban za izlučivanje spolnih hormona, estrogena, testosterona, kortizola, progesterona. Supstanca štiti stanice od patogenih djelovanja slobodnih radikala, potiče otvrdnjavanje, igrajući ulogu antioksidansa.

Holesterol je potreban za:

  • pretvaranje sunčeve svjetlosti u vitamin D,
  • sinteza žučnih soli,
  • probava, apsorpcija dijetalnih masti,
  • sudjelovanje u funkcioniranju serotoninskih receptora,
  • pozitivan uticaj na crevne zidove.

Drugim riječima, tvar je potrebna tijelu za održavanje koštanog i živčanog sustava, mišićnog skeleta i proizvodnju hormona inzulina, što je izuzetno važno za dijabetes.

Nizak holesterol daje posledice: poremećaji u emocionalnoj sferi, takvi uslovi mogu dostići naglašene suicidne sklonosti. Ako osoba ima šećernu bolest osim niskog holesterola, neizbježno će mu se dijagnosticirati osteoporoza, niži seksualni nagon, gojaznost različite težine i sindrom povećane propusnosti crijeva.

Uz to, pacijent pati od neprestanog varenja, nedostatka vitamina i hranljivih sastojaka. Uz značajno odstupanje od norme, vjerovatnoća hemoragičnog moždanog udara povećava se kada je u mozgu:

  1. puknuće krvnih žila
  2. poremećena je cirkulacija krvi,
  3. dolazi do krvarenja.

Brojna medicinska istraživanja otkrila su da je kod niskog kolesterola rizik od samoubistva otprilike 6 puta veći nego kod normalne osobe. Da, i hemoragični moždani udar često se događa kod ove kategorije dijabetičara.

Povećava se i rizik od astme, moždanog udara, emfizema, kliničke depresije, raka jetre, alkoholizma i ovisnosti o drogama.

Pogledajte video: DA LI DIZANJE TEGOVA UTEGA USPORAVA RAST U VISINU (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar