Bubrežni dijabetes

Dijabetes melitus je ozbiljna patologija, koja ima nekoliko sorti. Jedan od njih je bubrežni dijabetes ili, kako ga još zovu, sol ili natrijum. Njegov razvoj dovodi do nepovratnih procesa u tijelu, praćenih ozbiljnim posljedicama. A o kakvoj je to bolesti i kojim komplikacijama je njen razvoj prepun, saznat ćete sada.

Dijabetičari moraju znati! Šećer je normalan za sve. Dovoljno je uzimati dvije kapsule svaki dan prije jela ... Više detalja >>

Opće informacije

Glavni razlog za razvoj bubrežnog dijabetesa je oslabljena funkcija bubrega usred smanjenja osjetljivosti bubrežnih tubula na aldosteron. Nadbubrežne žlijezde proizvode ovaj hormon i zahvaljujući njemu se višak soli (natrijuma) eliminira iz tijela. Kao rezultat smanjene osjetljivosti bubrežnih tubula na aldosteron, natrij se reapsorbira u tjelesna tkiva, što uzrokuje razvoj ove bolesti. A kako bismo razumjeli šta je bubrežni dijabetes i kakve posljedice može dovesti do njega, potrebno je reći nekoliko riječi o važnosti normalnog funkcioniranja bubrega.

Bubrezi su upareni organi koji su odgovorni za filtriranje urina i preraspodjelu korisnih mikro i makro elemenata. Preradba urina događa se točno sve dok iz njega ne uklone sve korisne tvari i postoji samo jedan proizvod koji tijelu nije potreban.

A među tim tvarima je i natrijum, bez kojeg tijelo jednostavno ne može normalno funkcionirati. Kada se izlučuje zajedno sa urinom, nastaje njegov deficit koji utiče na funkcioniranje svih unutrašnjih organa i sistema. I kao što je već postalo jasno, aktivna eliminacija natrijuma nastaje kao rezultat smanjenja osjetljivosti bubrežnih tubula na aldosteron, a dijabetes izaziva takve poremećaje koji negativno utječu na produktivnost nadbubrežne žlijezde.

S funkcionalnošću bubrega sve je jasno, ali zašto je tijelu potreban natrijum? Ova supstanca normalizuje osmotski pritisak u unutrašnjim organima i stupa u interakciju sa kalijumom, održavajući ravnotežu vode i soli.

Pored toga, natrijum je aktivno uključen u ostale metaboličke procese koji se odvijaju u tijelu, što rezultira živčanim naletom. Ova supstanca potrebna je i za interakciju kardiovaskularnog sistema i mišićnog tkiva.

Stoga, kada se u organizmu uočava nedostatak natrijuma, narušava se ne samo metabolizam vode i soli, već i rad srčanog mišića. Kao rezultat toga počinju se razvijati različite patologije, uključujući i one koje često uzrokuju smrt (na primjer infarkt miokarda).

Razlozi razvoja

Razvoj bubrežnog dijabetesa praćen je povećanom koncentracijom natrijuma u tijelu i povećanjem dnevne količine izlučenog urina. Ovi se procesi mogu dogoditi pod utjecajem različitih faktora.

Bubrežni dijabetes može biti bilo urođena bolest ili stečena bolest. U prvom se slučaju otkriva u djece već u prvoj sedmici života, a glavni faktori koji provociraju njegov razvoj jesu genetski poremećaji i nasljedna predispozicija.

Što se tiče stečenog bubrežnog dijabetesa, njegov razvoj je često izazvan različitim patološkim procesima koji se odvijaju u bubrezima i nadbubrežnoj žlijezdi pod utjecajem progresivnog tijeka bolesti poput intersticijskog nefritisa i kroničnog pijelonefritisa.

Kod šećerne bolesti koja se javlja na pozadini smanjene sekrecije gušterače (postoji nedostatak inzulina u tijelu odgovornom za preradu šećera) može se razviti i dijabetes sa solju. I u ovom slučaju je to posljedica činjenice da s ovom bolešću značajno raste koncentracija glukoze u krvi, što negativno utječe na sudove i krvotok. Bubrezi počinju primati manje hranjivih sastojaka, ali istovremeno se u njima akumulira puno toksičnih tvari, zbog čega je njihova funkcionalnost narušena i smanjuje se osjetljivost bubrežnih tubula na aldosteron.

Simptomi bolesti

Kod bubrežnog dijabetesa koncentracija natrijuma u urinu značajno se povećava, što jasno pokazuju i rezultati OAM. Štoviše, ako izvučemo analogiju između proučavanja mokraće zdrave osobe i urina osobe koja boluje od ove bolesti, koncentracija natrijuma u biološkom materijalu koji se proučava za ovu bolest premašuje normu za 20 puta!

Kao rezultat zatajenja bubrega, do kojeg dolazi uslijed razvoja ove bolesti, sljedeći simptomi počinju mučiti pacijenta:

  • pojava gladnih napada u nedostatku apetita,
  • osjećaj mučnine, što često dovodi do otvaranja povraćanja,
  • kršenje crevne pokretljivosti, što izaziva zatvor,
  • uzročna groznica,
  • učestalo mokrenje i povećani dnevni unos urina,
  • hiperkalemija, karakterizirana povećanom koncentracijom kalijuma u krvi (taj se simptom kod bubrežnog dijabetesa otkriva prolaskom biohemijskog testa krvi),
  • miopatija, kod koje se opažaju distrofični procesi u mišićnim vlaknima, što dovodi do njihove distrofije.

Ovom bolešću pacijenti se takođe često brinu zbog bubrežnog pritiska, što se očituje takvim simptomima:

  • povećanje arterijskog nižeg pritiska (do 120 mmHg i više),
  • glavobolje lokalizirane u stražnjem dijelu glave,
  • smanjenje oštrine vida,
  • česta vrtoglavica
  • mišićna slabost
  • mučnina i povraćanje
  • kratkoća daha
  • palpitacije srca.

Dijagnostika

Da biste otkrili prisutnost ove patologije kod ljudi, morate proći test urina, čiji će rezultati biti otkriveni povećana koncentracija natrijuma. Ali nije uvijek dovoljna samo dostupnost analiza za postavljanje tačne dijagnoze. U ovom je slučaju potrebno isključiti razvoj hiperkalcemije i hipokalemije. Da biste to učinili, provodi se poseban test u kojem osoba jede samo suhu hranu 8-12 sati (pijenje je zabranjeno), nakon čega se obavlja drugi test urina koji omogućava dobivanje pouzdanijih rezultata.

Uz to, u slučaju sumnje na bubrežni dijabetes pacijentima se često propisuje magnetna rezonancija, koja eliminira neoplazme u hipotalamično-hipofiznoj regiji.

Terapijske mere

Ako je osobi dijagnosticirano akutno ili hronično zatajenje bubrega zbog bubrežnog dijabetesa, tada je propisana simptomatska terapija. Dijeta u ovom slučaju je obavezna. Omogućuje vam da normalizujete vodno-soli u organizmu i poboljšate opće stanje pacijenta.

Svakodnevna prehrana pacijenta treba da sadrži veliku količinu tekućine, ali istovremeno, kako bi se spriječile komplikacije, prilikom pripreme jelovnika potrebno je isključiti masna, slana, dimljena, slatka i pržena jela. Pored činjenice da takvo jelo ozbiljno opterećuje bubrege, ono dovodi i do povećanja tjelesne težine, što može u velikoj mjeri pogoršati tok bolesti. U slučaju da pacijent pokaže prve znake dehidracije, propisan je parenteralni put primjene otopine natrijuma u tijelo.

Kongenitalni dijabetes insipidus je teže liječiti. Ali treba napomenuti da kako osoba odrasta stječe manje izražen karakter i ne ometa se u normalno postojanje. U ovom slučaju tretman uključuje i dijetu koja vam omogućava da uštedite rezerve glikogena u tijelu i sprečite razvoj komplikacija.

Kada pacijent počne razvijati bubrežni dijabetes zbog intoksikacije bubrega ili patologija CNS-a, tada se u ovom slučaju koriste lijekovi čija je akcija usmjerena na uklanjanje toksina iz tijela i obnovu središnjeg živčanog sustava. Nakon toga, terapija se koristi za ublažavanje glavnih simptoma bolesti.

Moguće komplikacije

Kod bubrežnog dijabetesa razvijaju se patološki procesi u bubrezima, koji dovode do poremećaja cirkulacije, što često izaziva razvoj nefropatije. Na samom početku svog razvoja ova se bolest često očituje visokim krvnim pritiskom. Znakovi hipertenzije mogu se primijetiti kako kod pojačane fizičke aktivnosti, tako i u stanju potpunog mirovanja.

Vrlo je važno pravovremeno otkriti nefropatiju jer njen daljnji razvoj može uzrokovati potpunu bubrežnu disfunkciju. A prvi signal za potrebu daljnjeg pregleda ove bolesti je pojava proteina u urinu, koja normalno ne bi trebala biti uopće.

Druga bolest koja se često razvija na pozadini bubrežnog dijabetesa je pijelonefritis. Podmuklost ove bolesti leži u činjenici da se više godina uopće ne može manifestirati. I tek kada bolest dostigne vrhunac u svom razvoju, osoba može osjetiti simptome poput učestalog mokrenja i vrućice, koji se javljaju iz nepoznatih razloga. Ako se ne započne pravovremeno lečenje pijelonefritisa, može preći u hronični oblik i tada će ga se vrlo teško riješiti.

Važno je razumjeti koliko je opasan bubrežni dijabetes i da zanemarivanje njegovog razvoja može dovesti do ozbiljnih posljedica. Stoga, kad se pojave prvi znakovi bolesti, morate odmah konzultirati liječnika i odmah započeti liječenje. Ovo je jedini način da izbjegnete komplikacije i očuvate svoje zdravlje godinama koje dolaze!

Pogledajte video: Koji su prvi simptomi oboljenja bubrega (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar