Lijek Lozap Plus

Međunarodno ime - Lozap plus

Sastav i oblik oslobađanja

Filmsko obložene tablete svijetložuta, duguljasta, s razdjelnom linijom s obje strane. In 1 tab sadrži: losartan kalijum - 50 mg, hidroklorotiazid - 12,5 mg.

Pomoćne tvari: manitol - 89 mg, mikrokristalna celuloza - 210 mg, natrijum karmeloza - 18 mg, povidon - 7 mg, magnezijum stearat - 8 mg, hipromeloza 2910/5 - 6,5 mg, makrogol 6000 - 0,8 mg, prašak od talka - 1,9 mg, simeticon emulzija - 0,3 mg, boja Opaspray yellow M-1-22801 - 0,5 mg (pročišćena voda, titan dioksid, etanol denaturiran (metilirani alkohol BP: etanol 99% i metanol 1%), hipromeloza, boja Quinolin Yellow (E104), boja Pounceau 4R (E124).

Obrazac za puštanje: 10 kom - blisteri (1, 3 ili 9 kom.) ili 14 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.

Klinička i farmakološka grupa

Farmakoterapijska grupa

Antihipertenzivno kombinirano sredstvo (blokator receptora angiotenzina II + diuretik)

Farmakološko djelovanje

Antihipertenzivni lijek. Specifični antagonist receptora angiotenzina II (podtip AT 1). Ne inhibira kininazu II, enzim koji katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II. Smanjuje OPSS, koncentraciju adrenalina i aldosterona u krvi, krvni pritisak, pritisak u plućnoj cirkulaciji, smanjuje opterećenje, ima diuretski učinak. On ometa razvoj hipertrofije miokarda, povećava toleranciju na vježbanje kod pacijenata sa kroničnim zatajenjem srca. Losartan ne inhibira ACE kininazu II i, prema tome, ne sprečava uništavanje bradikinina, pa su nuspojave koje su posredno povezane s bradikininom (na primjer angioedem) prilično rijetke.

U bolesnika s arterijskom hipertenzijom bez pridružene šećerne bolesti s proteinurijom (više od 2 g / dan), primjena lijeka značajno smanjuje proteinuriju, izlučivanje albumina i imunoglobulina G.

Stabilizira nivo uree u krvnoj plazmi. Ne utječe na vegetativne reflekse i nema dugoročni učinak na koncentraciju norepinefrina u krvnoj plazmi. Losartan u dozi do 150 mg / dan ne utječe na razinu triglicerida, ukupnog kolesterola i HDL kolesterola u serumu krvi u bolesnika s arterijskom hipertenzijom. U istoj dozi losartan ne utječe na glukozu u krvi na brzinu.

Nakon pojedinačne oralne primjene, hipotenzivni učinak (sistolni i dijastolički krvni tlak opada) dostiže maksimum nakon 6 sati, a zatim postepeno opada u roku od 24 sata.

Maksimalni hipotenzivni učinak razvija se 3-6 tjedana nakon početka lijeka.

Farmakokinetika

Kada se proguta, losartan se dobro apsorbira i podvrgava se metabolizmu tijekom "prvog prolaza" kroz jetru karboksilacijom uz sudjelovanje izoenzima citokroma CYP2C9 s stvaranjem aktivnog metabolita. Sistemska bioraspoloživost losartana je oko 33%. Maksimalna koncentracija losartana i njegovog aktivnog metabolita postiže se u krvnom serumu nakon otprilike 1 sata odnosno 3-4 sata nakon uzimanja. Jelo ne utječe na bioraspoloživost losartana.

Više od 99% losartana i njegovog aktivnog metabolita veže se na proteine ​​u plazmi, uglavnom sa albuminom. V d losartan - 34 l. Losartan praktično ne prodire kroz BBB.

Otprilike 14% losartana koji se daje intravenski ili oralno pretvara se u aktivni metabolit.

Plazemski klirens losartana iznosi 600 ml / min, a aktivnog metabolita 50 ml / min. Bubrežni klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je 74 ml / min, odnosno 26 ml / min, respektivno. Kada se proguta, otprilike 4% preuzete doze izluči se bubrezima u nepromijenjenom obliku, a oko 6% izluči bubrezima u obliku aktivnog metabolita. Za Losartan i njegov aktivni metabolit karakteristična je linearna farmakokinetika kada se daje oralno u dozama do 200 mg.

Nakon oralne primjene, koncentracije losartana u plazmi i njegovog aktivnog metabolita eksponencijalno opadaju s krajnjim poluživotom losartana od oko 2 sata, a aktivnog metabolita od oko 6-9 sati. Kada uzimate lijek u dozi od 100 mg / dan, niti se losartan niti aktivni metabolit značajno nakupljaju u krvna plazma. Losartan i njegovi metaboliti izlučuju se kroz creva i bubrege. U zdravih dobrovoljaca, nakon gutanja losartana označenog sa 14 C-izotopa, oko 35% radioaktivne oznake nalazi se u urinu i 58% u izmetu.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

U bolesnika s blagom do umjerenom alkoholnom cirozom, koncentracija losartana bila je 5 puta, a aktivni metabolit 1,7 puta veći nego u zdravih muških dobrovoljaca.

Sa CC> 10 ml / min, koncentracija losartana u krvnoj plazmi ne razlikuje se od one u normalnoj funkciji bubrega. U bolesnika kojima je potrebna hemodijaliza, AUC je približno 2 puta veći nego u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega.

Ni losartan, ni njegov aktivni metabolit ne uklanjaju se iz tijela hemodijalizom.

Koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi u starijih muškaraca s arterijskom hipertenzijom ne razlikuju se značajno od vrijednosti ovih parametara u mladića s arterijskom hipertenzijom.

Plazemske koncentracije losartana u žena s arterijskom hipertenzijom su 2 puta veće od odgovarajućih vrijednosti kod muškaraca s arterijskom hipertenzijom. Koncentracije aktivnog metabolita kod muškaraca i žena ne razlikuju se. Ova farmakokinetička razlika nije klinički značajna.

  • arterijska hipertenzija (kao dio kombinirane terapije za pacijente za koje je ova vrsta liječenja optimalna),
  • smanjen rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore.

Kontraindikacije

  • hipokalemija ili hiperkalcemija rezistentna na terapiju,
  • teška disfunkcija jetre,
  • opstruktivne bolesti bilijarnog trakta,
  • vatrostalna hiponatremija,
  • hiperuricemija i / ili gihta,
  • teška bubrežna disfunkcija (CC ≤ 30 ml / min),
  • Anuria
  • trudnoća
  • period dojenja,
  • starost do 18 godina (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene),
  • preosjetljivost na bilo koju od komponenti lijeka ili na druge lijekove koji su derivati ​​sulfonilamida.

Sa oprez prepisano pacijentima s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili stenozom jedne arterije bubrega, hipovolemičnim stanjima (uključujući proliv, povraćanjem), hiponatremijom (povećani rizik od arterijske hipotenzije kod pacijenata na dijeti sa malo soli ili bez soli), hipokloremičnom alkalozom, hipomagnezijom, s bolesti vezivnog tkiva (uključujući SLE), bolesnici s oštećenom funkcijom jetre ili s progresivnim bolestima jetre, dijabetes melitusom, bronhijalnom astmom (uključujući anamnezu), alergičar opterećen kal povijest, istovremeno sa NSAIL, uključujući COX-2 inhibitore, kao i predstavnike negroidne rase.

Režim doziranja i način primjene Lozapa Plus

Lijek se uzima oralno, bez obzira na obrok.

At arterijska hipertenzija uobičajena početna i održavajuća doza je 1 tableta dnevno. Ako prilikom upotrebe lijeka u ovoj dozi nije moguće postići odgovarajuću kontrolu krvnog pritiska, doza lijeka Lozap Plus može se povećati na 2 tablete. 1 put / dan

Maksimalna doza je 2 tablete. 1 put / dan Općenito, maksimalni hipotenzivni učinak postiže se u roku od 3 tjedna nakon početka liječenja.

Nema potrebe za posebnim izborom početne doze za starijih bolesnika.

Sa smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti kod pacijenata sa arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore losartan (Lozap) propisan je u standardnoj početnoj dozi od 50 mg / danu. Pacijenti koji nisu uspjeli postići ciljanu razinu krvnog tlaka dok koriste losartan u dozi od 50 mg / dan zahtijevaju liječenje kombinacijom losartana i hidroklorotiazida u maloj dozi (12,5 mg), što je osigurano imenovanjem lijeka Lozap Plus. Ako je potrebno, doza Lozap Plus može se povećati na 2 tablete. (100 mg losartana i 25 mg hidroklorotiazida) 1 put / dan.

Nuspojava Lozapa Plus

Neželjene reakcije raspodjeljuju se prema učestalosti razvoja kako slijedi: vrlo česte (≥ 1/10), česte (≥ 1/100 i do

Zašto se EMIS analiza radi kod neplodnosti?

Pocinčani pleurizam pluća simptomi i liječenje - pročitajte sve informacije o karcinomu na web mjestu Europske klinike.

Oblik i sastav izdavanja

Lozap Plus je dostupan u obliku filmom obloženih tableta: duguljasti, s rizikom s obje strane, svijetložute boje (10 kom. U blisterima, u kartonskom paketu od 1, 3 ili 9 blistera, 14 kom. U blisterima, u kartonu pakovanje od 2 blistera).

Sastav po 1 tableti:

  • aktivne tvari: hidroklorotiazid - 12,5 mg, losartan kalij - 50 mg,
  • pomoćne komponente: mikrokristalna celuloza, povidon, manitol, magnezijum stearat, natrijum karmeloza,
  • filmski premaz: makrogol 6000, simeticonska emulzija, grimizno bojilo Ponso 4R, hipromeloza 2910/5, talk, titan dioksid, hinolino žuto bojilo.

Farmakodinamika

Lozap plus je kombinirani lijek koji ima hipotenzivni učinak. Losartan je blokator receptora za angiotenzin II, a hidroklorotiazid je tiazidni diuretik.

Aktivne komponente lijeka pokazuju sinergistički učinak, snizujući krvni tlak u kombinaciji u većoj mjeri nego pojedinačno.

Losartan snižava OPSS (ukupni periferni vaskularni otpor), smanjuje koncentraciju aldosterona i adrenalina u krvi, smanjuje pritisak u plućnoj cirkulaciji, proizvodi diuretski učinak i smanjuje opterećenje. U bolesnika s kroničnim zatajenjem srca, losartan povećava otpornost na fizičku aktivnost, sprečava pojavu hipertrofije srčanog mišića.

Hidrohlorotiazid pojačava izlučivanje mokraćnih fosfata, bikarbonatnih i kalijum jona, smanjuje reapsorpciju natrijum jona. Snižavanje krvnog pritiska postiže se izmjenom reaktivnosti vaskularne stijenke, smanjenjem volumena cirkulirajuće krvi, povećanjem depresivnog učinka na ganglije i smanjenjem tlačnog efekta vazokonstriktivnih supstanci.

Antihipertenzivni učinak Lozap plus traje 24 sata. Uzimanje tableta nema značajan uticaj na rad srca. Lijek efikasno smanjuje krvni pritisak i kod muškaraca i kod žena, kod starijih i mlađih bolesnika, bolesnika s Negroidom i drugim rasama, kao i s bilo kojim stupnjem ozbiljnosti arterijske hipertenzije.

Farmakokinetika

Losartan se brzo apsorbuje iz probavnog trakta. Njegova bioraspoloživost iznosi oko 33% zbog učinka prvog prolaska kroz jetru. Metabolizam nastaje karboksilacijom, što rezultira stvaranjem aktivnog metabolita - karboksilne kiseline. 99% losartana veže se na proteine ​​plazme. Njegova maksimalna koncentracija u plazmi postiže se nakon 1 sata, a koncentracija aktivnog metabolita nakon 3-4 sata. Jelo ne utječe značajno na koncentraciju losartana u plazmi. Zapremina distribucije je 34 litre. Losartan praktično ne prolazi kroz krvno-moždanu barijeru. Poluživot losartana je 1,5-2 sata, karboksilne kiseline 3-4 sata. Otprilike 35% preuzete doze izluči se mokraćom i oko 60% izmetom.

Takođe je brza apsorpcija hidroklorotiazida, ne metabolizira jetra. Hidrohlorotiazid ne prolazi kroz krvno-moždanu barijeru i ne izlučuje se majčinim mlijekom, već prodire kroz placentarnu barijeru. Poluvrijeme eliminacije je 5,8-14,8 sati. Približno 61% hidroklorotiazida izlučuje se nepromijenjeno bubrezima.

Farmakokinetički parametri Lozap plus kod starijih pacijenata ne razlikuju se značajno od onih u mlađih bolesnika.

S blagom ili umjerenom alkoholnom cirozom jetre, koncentracija losartana u plazmi i njegovog aktivnog metabolita je 5 i 1,7 puta veća nego u zdravih dobrovoljaca. Hemodijaliza nije efikasna.

Kontraindikacije

  • teška disfunkcija jetre,
  • teška bubrežna disfunkcija (klirens kreatinina manji od 30 ml / min),
  • kolestatski sindrom
  • upalne opstruktivne bolesti bilijarnog trakta,
  • nedostatak mokraće u mjehuru (anurija),
  • hiperkalcemija ili hipokalemija (rezistentna na lečenje),
  • gihta i / ili simptomatske hiperuricemije,
  • vatrostalna hiponatremija,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca i adolescenti mlađi od 18 godina,
  • istodobna primena aliskirena kod pacijenata sa zatajenjem bubrega (klirens kreatinina manji od 60 ml / min) i dijabetes melitusom,
  • preosjetljivost na glavne ili pomoćne komponente lijeka.

Relativno (Lozap plus se koristi s oprezom):

  • hipovolemija (uključujući povraćanje ili proliv),
  • hipomagnezijemija, hiponatremija, hipokloremična alkaloza, hipokalemija,
  • hiperkalemija
  • koronarna bolest srca
  • teška hronična srčana insuficijencija,
  • zatajenje srca, praćeno teškim zatajenjem bubrega,
  • zatajenje srca s aritmijama opasnim po život,
  • mitralna ili aortna stenoza,
  • hipertrofična opstruktivna kardiomiopatija,
  • oslabljena funkcija jetre,
  • progresivna bolest jetre,
  • bilateralna ili jednostrana (u slučaju jednog bubrega) stenoze bubrežne arterije,
  • stanje nakon transplantacije bubrega,
  • bronhijalna astma (uključujući anamnezu),
  • bolesti vezivnog tkiva
  • primarni hiperaldosteronizam,
  • istorija Quinckeovog edema,
  • opterećena alergijska anamneza,
  • cerebrovaskularne bolesti,
  • akutni napad glaukoma i zatvaranje ugla,
  • istodobna upotreba s nesteroidnim protuupalnim lijekovima,
  • koji pripadaju negroidnoj rasi,
  • starost preko 75 godina.

Lozap plus, upute za upotrebu (metoda i doziranje)

Lozap plus tablete uzimaju se oralno, bez obzira na obrok.

Kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom lijek je propisan u početnoj i održavajućoj dozi od 1 tablete dnevno. Ako navedena doza nije dovoljna za adekvatno sniženje krvnog pritiska, moguće je povećati dozu na 2 tablete jednom dnevno.

Maksimalna dnevna doza lijeka je 2 tablete, a maksimalni hipotenzivni učinak postiže se u roku od 3 tjedna nakon početka terapije.

Za starije pacijente Lozap plus propisan je u uobičajenoj početnoj dozi.

Da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti, početna doza losartana je 50 mg jednom dnevno (1 tableta Lozap). Ako je liječenje neučinkovito, potrebno je odabrati terapiju kombiniranjem losartana s malim dozama hidroklorotiazida (1 tableta lijeka Lozap + 1 tableta lijeka Lozap plus dnevno). U budućnosti je moguće povećati dozu na 2 tablete lijeka Lozap plus jednom dnevno.

Nuspojave

Nuspojave lijeka zbog kombinacije losartan + hidroklorotiazid:

  • jetra i žučni trakt: retko - hepatitis,
  • kardiovaskularni sistem: nepoznata frekvencija - ortostatski efekat (ovisno o dozi),
  • nervni sistem: rijetko - vrtoglavica, nepoznata frekvencija - kršenje percepcije ukusa,
  • koža i potkožno tkivo: frekvencija nepoznata - sistemski eritematozni lupus (oblik kože),
  • laboratorijske i instrumentalne studije: rijetko - pojačana aktivnost jetrenih enzima, hiperkalemija.

Nuspojave lijeka Lozap plus, zbog sadržaja losartana u njegovom sastavu:

  • gastrointestinalni trakt, jetra i žučni trakt: često - mučnina, dispeptični poremećaji, trbušni bolovi, labava stolica, rijetko - suha usta, povraćanje, zubobolja, gastritis, zatvor, nadimanje, nepoznata učestalost - oslabljena funkcija jetre,
  • kardiovaskularni sistem: rijetko - ortostatska hipotenzija, angina pektoris, infarkt miokarda, aritmije, snižen krvni pritisak, bol u sternumu, vaskulitis, atrioventrikularni blok II stepena, palpitacije,
  • limfni sistem i krv: retko - krvarenja na koži ili sluznici, anemija, eritrocitoza, Šenlein-Genohova bolest, nepoznata učestalost - trombocitopenija,
  • respiratorni sistem: često - začepljenost nosa, kašalj, sinusitis, infekcije gornjih disajnih puteva, retko - laringitis, bronhitis, rinitis, faringitis, dispneja, krvarenje iz nosa,
  • živčani sistem i psiha: često - vrtoglavica, nesanica, glavobolja, rijetko - anksioznost, poremećaj sna, razdražljivost, tjeskoba, neobični snovi, drhtanje, napadi panike, depresija, pospanost, parestezija, migrene, oštećenje pamćenja, periferna neuropatija, nesvjestica,
  • čulni organi: rijetko - konjuktivitis, zamagljen vid, smanjena oštrina vida, peckanje u očima, zvonjenje u ušima, vrtoglavica,
  • mišićno-koštani sistem: često - bol u nogama i leđima, išijas, mišićni grčevi, rijetko - bol u kostima i mišićima, artritis, slabost mišića, oticanje zglobova, artralgija, fibromijalgija, ukočenost zglobova, učestalost nepoznata - mioglobinurija sa zatajenjem bubrega,
  • mokraćni sistem: često - zatajenje bubrega, oštećenje bubrežne funkcije, rijetko - infekcije mokraćnih putova, učestalo mokrenje, učestalost noćne diureze tokom dana,
  • reproduktivni sistem: rijetko - erektilna disfunkcija, smanjen libido,
  • koža i potkožno tkivo: retko - dermatitis, eritem, fotosenzibilnost, osip na koži, gubitak kose, suva koža, hiperemija, svrbež kože, znojenje,
  • imunološki sistem: rijetko - Quinckeov edem, anafilaktičke reakcije,
  • metabolizam i ishrana: retko - giht, anoreksija,
  • laboratorijske i instrumentalne studije: često - blagi pad hemoglobina i hematokrita, hiperkalemija, rijetko - blagi porast kreatinina u plazmi i uree, vrlo rijetko - porast aktivnosti bilirubina i jetrenih enzima, učestalost je nepoznata - smanjenje koncentracije natrija u serumu,
  • ostale reakcije: često - umor, bol u grudima, astenija, rijetko - groznica, oteklina na licu, učestalost nepoznata - slabost, simptomi bolesti nalik gripu.

Nuspojave lijeka Lozap plus, zbog sadržaja hidroklorotiazida u njegovom sastavu:

  • gastrointestinalni trakt, jetra i žučni trakt: retko - mučnina, grčevi, povraćanje, gastritis, pankreatitis, upala pljuvačnih žlezda, zatvor ili proliv, holecistitis, holestatska žutica,
  • kardiovaskularni sistem: retko - vaskulitis (kožni ili nekrotični),
  • limfni sistem i krv: retko - anemija (hemolitička ili aplastična), agranulocitoza, trombocitopenija, purpura, leukopenija,
  • respiratorni sistem: retko - ozbiljni respiratorni zatajenje, uključujući nekardiogeni plućni edem i pneumonitis,
  • nervni sistem i psiha: često - glavobolja, rijetko - nesanica,
  • čulni organi: retko - viđenje predmeta žute boje, privremeni pad oštrine vida,
  • mišićno-koštani sistem: rijetko - grčevi mišića,
  • mokraćni sistem: rijetko - zatajenje bubrega, intersticijski nefritis, prisutnost glukoze u mokraći,
  • koža i potkožno tkivo: retko - osip od koprive, fotosenzibilnost, toksična epidermalna nekroliza,
  • imunološki sistem: rijetko - razne anafilaktičke reakcije (ponekad do šoka),
  • metabolizam i ishrana: retko - anoreksija,
  • laboratorijske i instrumentalne studije: rijetko - smanjenje koncentracije natrijuma i kalijuma u serumu, povećan sadržaj mokraćne kiseline u krvi, hiperglikemija,
  • ostale reakcije: rijetko - vrtoglavica, vrućica.

Predoziranje

Uz predoziranje Lozapa plus, primjećuju se sljedeći simptomi: zbog sadržaja losartana - bradikardija, tahikardija, pad krvnog tlaka zbog sadržaja hidroklorotiazida - gubitak elektrolita i dehidracija.

Liječenje predoziranja je simptomatsko. Potrebno je prestati uzimati lijek, isprati stomak i poduzeti mjere usmjerene na obnavljanje vode-elektrolitne ravnoteže. Uz prekomjerni pad krvnog tlaka, indicirano je održavajuće infuzijsko liječenje. Hemodijaliza za uklanjanje losartana nije efikasna. Stupanj uklanjanja hidroklorotiazida hemodijalizom nije utvrđen.

Posebna uputstva

Prema uputama, Lozap Plus se može koristiti istovremeno sa drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Tijekom liječenja potrebno je kontrolirati pojavu bilo kakvih simptoma poremećaja vodno-elektrolitne ravnoteže, koji se razvijaju u pozadini istodobnog povraćanja ili proljeva. Kod takvih bolesnika potrebno je povremeno nadgledati elektrolite iz seruma.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Posebna ispitivanja utjecaja lijeka Lozap plus na psihomotorne sposobnosti ljudi nisu provedena. No treba imati na umu da se tijekom liječenja antihipertenzivnim lijekovima, posebno na početku terapije, može pojaviti pospanost ili vrtoglavica, što može utjecati na brzinu reakcije i koncentraciju.

Trudnoća i dojenje

Lijekovi koji direktno utječu na renin-angiotenzinski sustav kontraindicirani su za upotrebu u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, jer mogu izazvati smrt ploda. Kada dođe do trudnoće, Lozap plus treba prekinuti.

Imenovanje diuretika trudnicama se ne preporučuje, jer postoji visoki rizik od žutice kod ploda i novorođenčadi, kao i trombocitopenije kod majke.

Lozap plus je kontraindiciran kod dojećih žena, jer tiazidi mogu izazvati intenzivnu diurezu i inhibirati proizvodnju mlijeka.

Interakcija lijekova

Ne preporučuje se istodobna primjena Lozap plus sa diureticima koji čuvaju kalijum, lijekovima koji sadrže kalijum ili lijekovima koji sadrže zamjene kalijevih soli (moguće je povećanje razine kalija u krvi).

Losartan pojačava terapeutske efekte drugih lekova za snižavanje krvnog pritiska. Nisu zabilježene klinički značajne interakcije lijeka losartan sa cimetidinom, ketokonazolom, hidroklorotiazidom, fenobarbitalom, eritromicinom, indirektnim antikoagulansima i digoksinom.

Istodobnom primjenom tiazidnih diuretika i određenih lijekova mogu se primijetiti sljedeće interakcije:

  • hipoglikemijski lijekovi za oralnu primjenu i inzulin - mogu zahtijevati prilagođavanje doze navedenih sredstava,
  • etanol, opojni analgetici, barbiturati - povećava se rizik od posturalne (ortostatske) hipotenzije,
  • adrenokortikotropni hormon, kortikosteroidi - pojačava se gubitak elektrolita, posebno kalijuma
  • litijumski preparati - povećava se rizik od intoksikacije litijem,
  • kolestiramin, kolestipol - smanjuje se apsorpcija hidroklorotiazida,
  • nesteroidni protuupalni lijekovi - moguće je smanjiti diuretičke, hipotenzivne i natriuretske učinke diuretika,
  • presorski amini (adrenalin itd.) - primjećuje se blagi pad njihovog učinka,
  • nedepolarizacijski mišićni relaksanti (tubokurarin hlorid itd.) - moguće je pojačati njihovo djelovanje,
  • probenecid, alopurinol, sulfinpirazon - može biti potrebno prilagođavanje doze ovih lekova,
  • salicilati - moguće je pojačati toksični učinak salicilata na centralni nervni sistem,
  • citotoksični lekovi - njihov mijelosupresivni efekat može se pojačati,
  • ciklosporin - moguće komplikacija gihta i povećan rizik od hiperuricemije,
  • primijećeni su metildopa - izolirani slučajevi hemolitičke anemije,
  • antiholinergici - moguće je povećati bioraspoloživost hidrohlorotiazida,
  • ostali antihipertenzivi - može se primijetiti aditivni učinak.

Analozi Lozapa plus su: Lozartan, Lozartan-N Canon, Lozartan-N Richter, Lorista, Lorista N, Lorista N 100, Lakea, Lozarel, Cozaar, Centor, Presartan.

Recenzije o Lozap Plus

Prema recenzijama, Lozap Plus je efikasan lijek za smanjenje visokog krvnog pritiska. Pacijenti napominju da on ne samo da pomaže dobro kod arterijske hipertenzije, nego sprečava i razvoj nekih kardiovaskularnih bolesti. Lozap plus brzo smanjuje pritisak i efikasan je tokom dana. Od prednosti lijeka primjećuju se njegova pouzdanost, jednostavnost upotrebe (jednom dnevno), blagi učinak i sigurnost.

Nedostaci lijeka u nekim pregledima uključuju neželjene efekte koje Lozap plus može izazvati i činjenicu da je lijek učinkovit samo uz redovnu upotrebu. Neki se pacijenti žale na njegovu visoku cijenu (isplativije je kupiti lijek u velikim pakovanjima).

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Lijek "Lozap plus" spada u skupinu antihipertenzivnih lijekova. Spolja su to tablete žute ili gotovo bele boje, duguljastog oblika. Film pokriva drogu. Na obje strane tableta nalazi se traka. U blister pakovanju od 10 ili 15 tableta, upakovanih u kartonsku ambalažu. Lozap tablete imaju 2 aktivna sastojka - kalijum losartan i hidroklorotiazid. Njihova tableta sadrži 50 mg, odnosno 12,5 mg, respektivno. Pomoćne komponente su:

Vratite se na sadržaj

Indikacije za imenovanje

Uputa za upotrebu kaže da se "Lozap Plus" može koristiti kao zasebni lek u lečenju ili kao dodatak složenoj terapiji. Prije upotrebe posavjetujte se sa ljekarom. Vrijedno je uzeti u obzir da „Lozap” i „Lozap plus” imaju gotovo identične sfere utjecaja i tretmana. Indikacije za upotrebu su:

  • nagli porast krvnog pritiska stalnog ili periodičnog tipa,
  • u sklopu terapije u lečenju hroničnog zatajenja srca,
  • kao prevencija bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • s manifestacijama dijabetesa s hipertenzijom.
Vratite se na sadržaj

Upute za upotrebu i doziranje lijeka "Lozap plus"

Način primjene i preporučene doze su ono što razlikuje Lozap od Lozap Plus. Ispravno će piti 1 tabletu (50 mg losartana) dnevno. Nema vezanosti za hranu. Ako s vremenom pritisak ne padne onoliko koliko čovjeku treba, doziranje treba povećati. Bolje je ne uzimati više od 2 tablete dnevno. To je ispunjeno zdravstvenim posledicama. Da bi se spriječile kardiovaskularne bolesti, dovoljno je piti 1 tabletu dnevno. Ako liječnik propiše Lozap 100, dovoljno je pola tablete dnevno (50 mg). Prije početka liječenja potrebno je posavjetovati se s liječnikom i podvrgnuti se pregledu.

Kompatibilnost lijekova

Lijek "Lozap Plus" liječnici propisuju kao dodatak glavnoj terapiji. Važno je razmotriti kompatibilnost i interakciju aktivnih komponenti. Proizvođač u bilješci naznačuje učinak losartana na druge ljekovite tvari. Uz istodobnu primjenu antihipertenzivnih lijekova, pritisak brže pada. Primećuje se višak kalijuma u kombinaciji sa sredstvima koja sadrže kalijum. Smanjenje učinka se primjećuje u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Nezavisni početak upotrebe više lijekova istovremeno je zabranjen.

Trudnoća i dojenje

"Lozap Plus" ili "Lozap" tokom trudnoće zabranjeni su. To se posebno odnosi na žene koje planiraju trudnoću i prva tri mjeseca rađanja djeteta. To je posljedica negativnog utjecaja tvari iz sastava na plod. Losartan može preći u majčino mlijeko. Iz tog razloga, hranjenje treba prekinuti tokom lečenja. Možete vratiti dijete na prirodno hranjenje 2 dana nakon posljednje uzete doze.

Djeca i starost

Zabranjeno je uzimanje "Lozap Plus" starosti do 18 godina. Proizvođač upozorava na opasnost prijema. Za starije pacijente početna doza je 50 mg dnevno. U tom slučaju morate stalno pratiti svoje stanje zdravlja i uzimati laboratorijske testove. Ako nije djelotvoran, lijek treba promijeniti u sličan ili sličan lijek.

Za probleme sa bubrezima i jetrom

"Lozap plus" se koristi s oprezom u slučaju oštećenja funkcije jetre manjih od 9 na razini Child-Pugh-a. Doza nije veća od 1 tablete dnevno. S razvojem zatajenja jetre prijem je zabranjen. Poremećaji u radu organa genitourinarnog sistema zahtijevaju pažljiv odabir doze i trajanja liječenja. Važno je praćenje laboratorijskog urina.

Slični lijekovi

Ako postoje kontraindikacije za lijek "Lozap plus" ili ako u ljekarni postoji nedostatak, trebali biste odabrati zamjenu. U tom slučaju alat bi trebao biti sličan u odnosu na izvornik, a pritom potpuno odgovarati pacijentu. Odabir provodi dežurni ljekar uzimajući u obzir medicinsku anamnezu pacijenta. Mogući zamjene su Cardomin, Co-Centor, Losartan, Lorista, Nostasartan, Logzartik Plus, Kandekor i Valsartan.

Indikacije za upotrebu

Lozap Plus se preporučuje koristiti kao dio složene terapije arterijske hipertenzije kod pacijenata za koje je ovaj oblik liječenja optimalan. Lijek se uzima i za arterijsku hipertenziju i hipertrofiju lijeve komore kako bi se smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih patologija i smrtnosti.

Uputa za upotrebu Lozap Plus: metoda i doziranje

Lozap Plus tablete uzimaju se oralno, bez obzira na vrijeme obroka.

Preporučena doza prema indikacijama:

  • arterijska hipertenzija: početna i održavajuća doza - 1 tableta dnevno, u nedostatku odgovarajuće kontrole krvnog pritiska, doza se može povećati na najviše 2 tablete 1 put dnevno, maksimalan hipotenzivni učinak lijeka postiže se u roku od 3 tjedna od početka terapije,
  • smanjenje rizika od kardiovaskularnih patologija i smrtnosti u bolesnika s arterijskom hipertenzijom i hipertrofijom lijeve komore: početna doza losartana je 50 mg / dan, u nedostatku odgovarajuće kontrole i ciljane razine krvnog tlaka s monoterapijom losartanom, potrebna je kombinacija losartana s hidroklorotiazidom u niskoj dozi ( 12,5 mg), što je osigurano primjenom lijeka Lozap Plus, ako je potrebno, doza se može povećati na 2 tablete 1 put dnevno (100 mg losartana + 25 mg hidroklorotiazida).

S oslabljenom funkcijom jetre

Prema farmakokinetičkim istraživanjima kod pacijenata sa cirozom, primijećeno je značajno povećanje koncentracije losartana u plazmi. Tiazidni diuretici, uključujući hidroklorotiazid, mogu uzrokovati intrahepatičku kolestazu, a manje poremećaje u vodeno-elektrolitnoj ravnoteži mogu pokrenuti razvoj jetrene kome. S tim u vezi, Lozap Plus se propisuje s oprezom u slučaju oslabljenih funkcija jetre (uključujući povijest) ili kod progresivnih bolesti jetre. Kod težih kršenja funkcije jetre primjena lijeka je kontraindicirana.

Hidroklorotiazid

  • barbiturati, alkohol, opioidni analgetici, antidepresivi: povećava se rizik od ortostatske hipotenzije,
  • antidijabetički lijekovi (inzulin i hipoglikemični lijekovi za oralnu primjenu): hidroklorotiazid može utjecati na njihovu toleranciju na glukozu, što može zahtijevati prilagođavanje doze,
  • metformin: razvoj laktacidoze je moguć, kao rezultat funkcionalnog zatajenja bubrega uslijed upotrebe hidroklorotiazida, treba biti oprezan ako se primjenjuju zajedno,
  • ostali antihipertenzivi: sinergija djelovanja doprinosi razvoju aditivnog učinka,
  • kolestiramin, kolestipol: ionske izmjene smole inhibiraju apsorpciju hidroklorotiazida, jedna doza kolestiramin / kolestipol dovodi do vezanja hidroklorotiazida i smanjuje njegovu apsorpciju iz gastrointestinalnog trakta za 85% / 43%,
  • kortikosteroidi, adrenokortikotropni hormon (ACTH): mogu pogoršati nedostatak elektrolita, posebno hipokalemije,
  • presorski amini (adrenalin): vjerovatno smanjenje djelovanja, ne isključujući njihovu upotrebu,
  • nedepolarizacijski mišićni relaksanti (tubokurarin hlorid): hidroklorotiazid može pojačati njihov učinak,
  • preparati litijuma: diuretici, uključujući hidroklorotiazid, smanjuju njihov bubrežni klirens, značajno povećavajući rizik od toksičnih efekata litijuma, preporučuje se izbegavanje istodobne upotrebe,
  • lijekovi protiv gihta (sulfinpirazon, probenecid, alopurinol): možda će biti potrebno prilagođavanje doze, budući da hidroklorotiazid može povećati razinu mokraćne kiseline u serumu, vjerovatno će povećati manifestaciju alergijskih reakcija na alopurinol,
  • antiholinergički lekovi (atropin, biperidin): mogu povećati bioraspoloživost hidroklorotiazida usled inhibicije gastrointestinalne pokretljivosti i smanjenja brzine pražnjenja želuca,
  • citotoksini (metotreksat, ciklofosfamid): moguće je inhibirati njihovo izlučivanje putem bubrega i pojačati mijelosupresivni efekat,
  • salicilati: ako se koriste u velikim dozama, njihov toksični učinak na centralni nervni sistem (CNS) može se povećati
  • methyldopa: opisane su izolirane epizode razvoja hemolitičke anemije,
  • ciklosporin: povećani rizik od hiperuricemije i komplikacija gihta,
  • srčani glikozidi: hipokalemija / hipomagnezijemija izazvana hidroklorotiazidom može doprinijeti razvoju aritmija izazvanih digitalisom,
  • digitalis glikozidi, antiaritmički lijekovi (čiji terapeutski učinak ovisi o nivou kalija u serumu), antiaritmički lijekovi klase I A (hidrokinidin, kinidin, disopiramid), antiaritmički lijekovi klase III (amiodaron, dofetilid, ibutilid, sotalol), neki antipsihoziti (leioridromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leoridromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leiorveromazine, leptiveromazine, leptiveromazine, digitalni glikozidi digitalis , trifluoperazin, cijamazin, sultoprid, sulfpirid, amisulprid, pimozid, tiaprid, droperidol, haloperidol), drugi lijekovi koji mogu izazvati ventrikularnu tahikardiju pirouette tipa (difemanil, bepridil, cisaprid, eritromicin intravenski, halofantrin, pentamidin, misolastin, terfenadin, vinkamicin intravenski): preporučuje se redovno nadzirati nivo kalija u serumu, jer je hipokalemija faktor koji predisponira razvoj tahikardije pirueta, a praćenje elektrokardiograma (praćenje elektrokardiograma)
  • kalcijeve soli: hidroklorotiazid može povećati razinu kalcija u serumu zbog smanjenog izlučivanja. Za to je potrebno nadzirati razinu kalcija u serumu i odgovarajuća korekcija režima doziranja kalcijevih pripravaka, zbog utjecaja na metabolizam kalcija, hidroklorotiazid može iskriviti rezultate procjene funkcije paratireoide,
  • karbamazepin: potrebno je kliničko promatranje i laboratorijsko praćenje nivoa natrijuma u krvi kod pacijenata koji koriste karbamazepin zbog rizika od razvoja simptomatske hiponatremije,
  • Kontrastna sredstva koja sadrže jod: s dehidracijom uzrokovanom diureticima povećava se rizik od nastanka akutnog zatajenja bubrega, posebno kod uzimanja jodnih pripravaka u velikim dozama, pa je potrebna rehidracija prije primjene
  • amfotericin B (parenteralni), glukokortikosteroidi, laksativi koji stimulišu ACTH ili glicirizin (nalazi se u slatkišu): hidroklorotiazid može uzrokovati nedostatak elektrolita, posebno hipokalemiju.

Analozi Lozap Plus su: Gizaar, Gizaar Forte, Hydrochlorothiazide + Lozartan TAD, Blocktran GT, Lozarel Plus, Lozartan-N Canon, Lozartan N, Lozartan / Hydrochlorothiazide-Teva, Presartan N, Lorista N 100, Lorista N, Siman Nd.

Recenzije o Lozap Plus

Pacijenti koji su odabrali Lozap Plus za smanjenje pritiska ostavljaju uglavnom pozitivne kritike. Oni pišu da uzimanje tableta jednom dnevno značajno poboljšava dobrobit, stabilno smanjuje pritisak i zaustavlja vrtoglavicu. Neki su zabrinuti zbog diuretičkog učinka lijeka i zanima ih da li je on dugotrajan uzimanje.

Pacijenti sa sklonošću oticanju prisiljeni su napustiti terapiju Lozap Plusom, jer su diuretici kontraindicirani tijekom njegove primjene, ili njenu primjenu zamijeniti kursevima drugih antihipertenzivnih lijekova.

Lozap plus: upute za upotrebu (doziranje i metoda)

Lozap plus tablete uzimaju se oralno, bez obzira na vrijeme obroka.

Preporučene indikacije:

  • arterijska hipertenzija: početna i doza održavanja - 1 tableta dnevno. Ako nema učinka u obliku postizanja odgovarajuće razine krvnog pritiska, doza se može povećati na najviše 2 tablete jednom dnevno. Maksimalni hipotenzivni učinak postiže se u roku od 3 tjedna nakon početka terapije,
  • arterijska hipertenzija i hipertrofija lijeve klijetke - kako bi se smanjio rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i smrti: početna doza losartana je 50 mg jednom dnevno. Ako na pozadini monoterapije losartanom nije moguće postići ciljanu razinu krvnog tlaka, potrebna je kombinacija terapije losartanom i hidroklorotiazidom u maloj dozi (12,5 mg). Ako je potrebno, doza losartana može se povećati na 100 mg / dan u kombinaciji sa hidroklorotiazidom, u dozi od 12,5 mg / dan. Ubuduće je moguće povećati dozu do maksimuma - 2 tablete Lozap plus jednom dnevno.

Sa oštećenom funkcijom bubrega

Prema uputama, Lozap plus treba primjenjivati ​​s oprezom kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili stenoze bubrežnih arterija jednog bubrega, kao i kod bolesnika koji su nedavno podvrgnuti transplantaciji bubrega.

Postoje dokazi o razvoju bubrežne insuficijencije zbog inhibicije losartana sistemom renin-angiotenzin-aldosteron u bolesnika sa teškim zatajenjem srca ili s postojećim oštećenjem bubrega. Losartan može povećati koncentraciju uree i kreatinina u krvnoj plazmi kod pacijenata s bilateralnom stenozom bubrežne arterije ili sa stenozom bubrežne arterije jednog bubrega. Promjene u funkciji bubrega mogu biti reverzibilne i smanjiti se nakon prekida lijeka.

Svrha Lozap plus za teško oštećenje bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml / min) je kontraindicirana.

Ostavite Svoj Komentar